Σάββατο, 17 Ιουνίου 2023 08:22

Ναυάγιο στην Πύλο: Σβήνουν οι ελπίδες στη θάλασσα - Διεθνείς έρευνες για το κύκλωμα δουλεμπορίας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Θρήνος για τους νεκρούς, αλλά και για τον συνολικό αριθμό των θυμάτων που πιθανότατα είναι ακόμη μεγαλύτερος – Συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος

Εκμηδενίζονται οι πιθανότητες, καθόσον περνά ο χρόνος, για την ανεύρεση επιζώντων στο σημείο του τραγικού ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου.
Πρακτικά αναμένεται η τυπική λήξη της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης που διεξάγει το Λιμενικό Σώμα στη θαλάσσια ζώνη όπου βυθίστηκε το μοιραίο δουλεμπορικό σκάφος. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξή του το βράδυ της Παρασκευής ο εκπρόσωπος τύπου της υπηρεσιακής κυβέρνησης, Ηλίας Σιακαντάρης, «περιμένουμε τις εισηγήσεις του Λιμενικού, των ανθρώπων που γνωρίζουν τις πιθανότητες και τις δυνατότητες να βρεθούν επιζώντες, περισσότεροι ναυαγοί. Θα τους ακούσουμε. Ακούσατε, όμως, τον Εκπρόσωπο του Λιμενικού, που σας είπε ότι ακόμη μέχρι σήμερα δεν το εξετάζουν αυτό. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Μπορεί το Λιμενικό να συνεχίσει μέχρις ότου θεωρήσει και εισηγηθεί ότι δεν έχει νόημα να συνεχιστούν οι έρευνες».
Υπενθυμίζεται πως από το ναυάγιο του υπερφορτωμένου με περισσότερους από 700 μετανάστες αλιευτικού πλοίου το οποίο ανετράπη και βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου το πρωί της Τετάρτης 14/6, υπό την εποπτεία του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, ανασύρθηκαν 78 σοροί, ενώ από τη θάλασσα περισυνελέγησαν και διασώθηκαν 104 άτομα.
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στη διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στο πολύνεκρο θαλάσσιο δυστύχημα, εν εξελίξει βρίσκεται η διαδικασία καταλογισμού ποινικών ευθυνών, κατ' αρχάς εις βάρος ατόμων που συνόδευαν τους άτυχους μετανάστες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, η Λιμενική Αρχή Καλαμάτας με τη συνδρομή των στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ), σε συνεργασία ως προς την έρευνα με το κινητό γραφείο επιχειρήσεων (Mobile Office) της EUROPOL, από την οποία ζητήθηκε η συνδρομή της στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (ΕΣΕ), συνέλαβε 9 άνδρες εκ των διασωθέντων, εθνικότητας Αιγυπτιακής, ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών, πλήρωμα του πλοίου οι οποίοι είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων.
Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται οι 9 Αιγύπτιοι συλληφθέντες Αιγύπτιοι αφορούν στην παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, παράνομη διακίνηση αλλοδαπών κατά παράβαση του Ν. 3386/2005 και του Ν. 4251/2014, καθώς επίσης και παράβαση των άρθρων του Ποινικού Κώδικα 187 (εγκληματική οργάνωση), 277 (πρόκληση ναυαγίου), 302 (ανθρωποκτονία από αμέλεια) και 306 (έκθεση ζωής σε κίνδυνο).
Στους 9 φερόμενους σαν διακινητές και δουλεμπόρους οι έρευνες κατέληξαν κυρίως μέσω των καταθέσεων τις οποίες έλαβαν οι αρμόδιοι ανακριτές από τους επιζώντες. Το protothema.gr έφερε στη δημοσιότητα απόσπασμα μιας τέτοιας κατάθεσης, στην οποίαν αποτυπώνονται οι απάνθρωπες συνθήκες υπό τις οποίες διέσχιζαν τη Μεσόγειο 700 και πλέον άνθρωποι.
Πακιστανός νεαρής ηλικίας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «πριν από επτά μήνες έφυγα από τη Συρία και από εκεί πήγα στην Αίγυπτο. Εκεί έμεινα τρεις μήνες. Τον Φλεβάρη πήγα στο Τομπρούκ Λιβύης. Πλήρωσα 4.000 δολάρια για να πάω από τη Λιβύη στην Ιταλία. Στις 8 ή 9 Ιουνίου με φορτηγό και με άλλα περίπου εκατό άτομα πήγα σε μια παραλία στο Τομπρούκ.
» Εκεί υπήρχε ένα μικρό σκάφος και περίπου σε πενηντάδες πηγαίναμε σε ένα μεγαλύτερο που βρισκόταν εκεί. Το σκάφος αυτό ήταν χρώματος μπλε και ήταν παλιό ψαράδικο. Εκεί υπήρχαν κάποια άτομα που φαινόταν ξεκάθαρα ότι έκαναν κουμάντο στο σκάφος. Κάποιοι από αυτούς ταξίδεψαν μαζί μας και κάποιοι άλλοι έφυγαν. Ξεκινήσαμε το ταξίδι με περίπου 700 άτομα, τα οποία ήταν πάρα πολλά για το μέγεθος του σκάφους.
» Μετά από 2 ημέρες μείναμε από φαγητό και νερό. Αφού ταξιδέψαμε συνολικά 5 ημέρες καλέσαμε ένα πλοίο να μας πετάξει λίγα νερά. Την νύχτα της δεύτερης ημέρας χάλαγε συνέχεια η μηχανή του σκάφους. Την επισκεύαζαν αλλά χάλαγε ξανά. Άκουσα από το δορυφορικό κανάλι να καλεί ένα μεγάλο πλοίο το δικό μας σκάφος ρωτώντας αν χρειαζόμαστε βοήθεια. Ο δικός μας καπετάνιος είπε 'όχι'.
» Το σκάφος ξαφνικά γύρισε από την μια μεριά γιατί είχε περισσότερο κόσμο από αυτή τη μεριά, μπήκαν νερά σε αυτό, και βυθιζόταν σιγά σιγά. Όσα άτομα ήμασταν στο πάνω κατάστρωμα πέσαμε στη θάλασσα. Διακόσια άτομα περίπου στο σύνολο. Οι υπόλοιποι έμειναν στο σκάφος και αυτό βυθιζόταν. Στην περιοχή βρισκόταν δύο μεγάλα πλοία και ένα μεγάλο θαλαμηγό που μας μάζεψε και μας έφερε εδώ.
» Αναγνωρίζω το άτομο με το νούμερο 56, με ενεργό ρόλο στο πλοίο. Το άτομο με το νούμερο αυτό μας φώναζε και μας έδινε διαταγές. Αυτό το άτομο μας έδινε φαγητό μόνο αν του δίναμε λεφτά. Μας έβριζε και μας χτυπούσε. Έκανε παρέα συνέχεια με τον καπετάνιο του σκάφους. Ακόμη αναγνωρίζω το άτομο με το νούμερο 69, που επίσης μας φώναζε» κ.λπ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο ένας εκ των 9 φερόμενων ως διακινητών και δουλεμπόρων έχει ήδη ομολογήσει, παραδεχόμενος τη συμμετοχή στην παράνομη και εγκληματική επιχείρηση μεταφοράς μεταναστών από τη Λιβύη με προορισμό την Ιταλία και ως εκ τούτου την συνενοχή του.
Το ίδιο άτομο φέρεται να έχει αποκαλύψει στις ελληνικές αρχές περαιτέρω λεπτομέρειες γύρω από την υπόθεση. Εν αντιθέσει με αυτόν, οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοί του εμμένουν στην εξ αρχής θέση τους ότι δεν ανήκουν σε κύκλωμα διακίνησης ανθρώπων.

Καθώς οι ελληνικές αρχές διερευνούν, με τη βοήθεια πλέον και της Europol, τον μηχανισμό δράσης των διακινητών και το διεθνές δίκτυο «εμπορίας ελπίδας», 8 από τους συλληφθέντες Αιγύπτιοι προβλέπεται να παραμείνουν στα κρατητήρια του Λιμεναρχείου Καλαμάτας έως τη Δευτέρα. Ο 9ος νοσηλεύεται, φρουρούμενος στο νοσοκομείο Καλαμάτας. Σε όλους έχει δοθεί προθεσμία ως τη Δευτέρα 20 Ιουνίου, όταν και θα απολογηθούν.
Σε ό,τι αφορά τους διασωθέντες, μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις της δομής φιλοξενίας μεταναστών στη Μαλακάσα. Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, μέσω της ειδικής Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών έχει αναλάβει την προσπάθεια αναγνώρισης των θυμάτων του ναυαγίου.

Η εν λόγω ομάδα έχει εγκατασταθεί στο κτήριο «Κεράνης» του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (Λεωφόρος Θηβών 196-198, Άγιος Ιωάννης Ρέντη-Νίκαιας), ενώ έχει τεθεί σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο για τη συλλογή πληροφοριών. Το τηλέφωνο και τo email επικοινωνίας με την Ελληνική Ομάδα είναι τo 2131386000 και το [email protected], αντίστοιχα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν από το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 κατά τις ώρες 09.00 έως 19.00 σε καθημερινή βάση, στα αγγλικά, αραβικά, παστό και ουρντού.
Η ελληνική ομάδα DVI, έχει αναλάβει το ανθρωπιστικό έργο της αναγνώρισης των θυμάτων από το ναυάγιο, σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, την Γενική Γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Στο κτήριο Κεράνης, επίσης, θα γίνεται η υποδοχή των συγγενών των θυμάτων για την εξέτασή τους και τη λήψη βιολογικού υλικού (DNA), κατόπιν σχετικής συνεννόησης μαζί τους.
Σχετικά με ένα αμφιλεγόμενο και πολυσυζητημένο σημείο, το σχοινί το οποίο έριξε σκάφος του λιμενικού στο αλιευτικό σκάφος λίγο πριν από τη βύθισή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Σιακαντάρης ανέφερε σε συνέντευξή του ότι «το Λιμενικό δεν έδωσε σχοινί προσέγγισης. Σχοινί χρησιμοποιείται στη θάλασσα για ρίψη εφοδίων από τα δύο παραπλέοντα εμπορικά. Σχοινί, αλλά όχι ρυμούλκησης, χρησιμοποίησε για λίγα λεπτά και το Λιμενικό κατά την προσέγγισή του από απόσταση. Το πήραν οι επιβάτες στο αλιευτικό για λίγα λεπτά, αλλά στη συνέχεια το πέταξαν στη θάλασσα και συνέχισαν την πορεία τους. Δεν υπήρχε σχοινί πρόσδεσης. Ήταν σχοινί προκειμένου να σταθεροποιηθούν, να πλησιάσουν, να δουν αν θέλουν οποιαδήποτε βοήθεια. Την αρνήθηκαν και λέγοντας 'no help… Go Italy' και συνέχισαν την πορεία τους».

Τέλος, σε άλλη συνέντευξή του, συνομιλώντας με τον Νίκο Χατζηνικολάου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αντ1 την Παρασκευή, ο κ. Σιακαντάρης δήλωσε ότι «στο Λιμενικό υπηρετούν επαγγελματίες άντρες και επαγγελματίες γυναίκες και είναι πολύ σημαντικό να εμπιστευόμαστε αυτούς τους επαγγελματίες. Να εμπιστευόμαστε την εμπειρία τους, την κατάρτισή τους, την εκπαίδευσή τους και είναι επίσης σημαντικό να εμπιστευόμαστε και τους θεσμούς και τα Σώματα της ελληνικής Πολιτείας. Έτσι, και τα στελέχη θα κάνουν κάθε φορά καλύτερα τη δουλειά τους και οι θεσμοί θα μας εκπροσωπούν καλύτερα διεθνώς.
» Με βάση τα στοιχεία που έχουμε μέχρι αυτή τη στιγμή, με βάση τις αναφορές που έχουν κάνει τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, και με βάση και τις μαρτυρίες των πληρωμάτων των παραπλεόντων πλοίων, τα οποία βρέθηκαν εκεί, όπως είπατε και στο ρεπορτάζ σας, σχετικά σύντομα, αμέσως μετά την γνωστοποίηση ότι υπάρχει ένα αλιευτικό με αυτές τις συνθήκες εκεί, μπορούμε να πούμε ότι με βάση αυτά το Λιμενικό έδρασε σύμφωνα με το ελληνικό, το ενωσιακό και το διεθνές Δίκαιο. Έδρασε σύμφωνα με τις αρχές του Ανθρωπισμού, καθώς έσπευσε εκεί όταν χρειάστηκε, παρακολούθησε το πλοίο, καθώς δεν μπορούσε να επέμβει, αφού έλεγαν ότι δεν χρειάζονται βοήθεια. Επικοινώνησε μαζί τους επανειλημμένως και παρενέβη όταν χρειάστηκε, όταν πλέον το πλοίο ήταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πέρα από κάθε αμφιβολία και πέρα από κάθε έκκληση. Αλλά, πρέπει να έχουμε στο μυαλό ότι έχει επιληφθεί ήδη η Δικαιοσύνη. Υπάρχει ένα ολόκληρο πλέγμα Δικαίου, το οποίο καλύπτει αυτές τις περιπτώσεις και νομίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε και τις ανακρίσεις, οι οποίες είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή και τις πληροφορίες που συλλέγονται από τους ναυαγούς, όσους έχουν επιβιώσει, για να έχουμε μία απολύτως πλήρη εικόνα.

» Το Διεθνές Δίκαιο έχει πολύ συγκεκριμένες προβλέψεις για αυτές τις περιπτώσεις. Κάθε χώρα, κ. Χατζηνικολάου, έχει δικαίωμα να σταματά και να ερευνά σκάφη στα χωρικά της ύδατα. Τα χωρικά ύδατα για την Ελλάδα είναι δώδεκα ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, έξι ναυτικά μίλια στο Αιγαίο. Υπάρχει μια ζώνη, η συνορεύουσα ζώνη, την οποία η Ελλάδα δεν έχει ενεργοποιήσει. Αφορά μία επιπλέον ζώνη δώδεκα μιλίων πέραν των χωρικών υδάτων. Στα σαράντα επτά μίλια μακριά από την Πύλο που βρισκόταν το πλοίο, βρισκόταν πέραν αυτών των ορίων. Βρισκόταν στο FIR Αθηνών, δηλαδή της ζώνης στην οποία είναι υπεύθυνη κάθε χώρα για τις αεροπορικές πληροφορίες, αλλά σ’ αυτή τη ζώνη και για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, το Κράτος μπορεί να δράσει μόνο μετά από αίτημα, το οποίο σαφέστατα δεν υπήρξε.

» Η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση εξ ορισμού είναι μία Κυβέρνηση, η οποία οφείλει να εγγυάται τη συνέχεια του Κράτους. Δεν θα ολοκληρωθεί τίποτα σε αυτή την Κυβέρνηση, στη διάρκεια ζωής αυτής της Κυβέρνησης. Αν οι έρευνες πάνε παραπέρα, πρόκειται να αναλάβουν οι δικαστικές Αρχές, έχουν αναλάβει ήδη οι δικαστικές Αρχές. Θα γνωρίζετε, άλλωστε, ότι ο Εισαγγελέας, ο κ. Ντογιάκος πως επιφόρτισε τον αντιεισαγγελέα, τον κ. Γιώργο Οικονόμου, να εποπτεύει αυτές τις έρευνες.

» Φυσικά και θα συνεχιστούν οι έρευνες για επιζώντες. Περιμένουμε τις εισηγήσεις του Λιμενικού, των ανθρώπων που γνωρίζουν τις πιθανότητες και τις δυνατότητες να βρεθούν επιζώντες, περισσότεροι ναυαγοί. Θα τους ακούσουμε. Ακούσατε, όμως, τον Εκπρόσωπο του Λιμενικού, που σας είπε ότι ακόμη μέχρι σήμερα δεν το εξετάζουν αυτό. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Μπορεί το Λιμενικό να συνεχίσει μέχρις ότου θεωρήσει και εισηγηθεί ότι δεν έχει νόημα να συνεχιστούν οι έρευνες».
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 17 Ιουνίου 2023 09:32

Σχετικά Άρθρα

  • Μεταφορά μη νόμιμων μεταναστών με θανάσιμο τραυματισμό στο Διδυμότειχο
    Μεταφορά μη νόμιμων μεταναστών με θανάσιμο τραυματισμό στο Διδυμότειχο

    Ένας οδηγός αυτοκινήτου και ένας μετανάστης έχασαν τη ζωή τους, μετά την ανατροπή του οχήματος του πρώτου.

    Πιο συγκεκριμένα, τα ξημερώματα του Σαββάτου 26/10, στην επαρχιακή οδό Μάνδρας – Μικρού Δερείου, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας πραγματοποίησαν σήμα στάσης σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που κινούνταν στην οδό. Όμως ο οδηγός δεν συμμορφώθηκε και συνέχισε την πορεία του, αναπτύσσοντας ταχύτητα και οδηγώντας επικίνδυνα.

    Τελικά το όχημα εντοπίσθηκε στην επαρχιακή οδό Μάνδρας – Μικρού Δερείου να έχει εκτραπεί της πορείας του και να έχει ανατραπεί σε παρακείμενο αγρό.

    Από το ατύχημα τραυματίσθηκαν θανάσιμα ο οδηγός του οχήματος, ο οποίος όπως διαπιστώθηκε μετέφερε παράνομα στην ενδοχώρα οκτώ -8- μη νόμιμους μετανάστες, εκ των οποίων ο ένας -1- τραυματίσθηκε επίσης θανάσιμα.

    Άπαντες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

    Επιπλέον όπως διαπιστώθηκε ο οδηγός – διακινητής στερούνταν άδειας ικανότητας οδήγησης, ενώ για το όχημα μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών είχε δηλωθεί κλοπή την 18-10-2024 σε αστυνομική υπηρεσία της Θεσσαλονίκης.

    Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων το ανωτέρω όχημα και τρία κινητά τηλέφωνα.

    Την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου.

    Πηγή: cnn.gr

  • Ναυάγιο με μετανάστες στη Σάμο
    Ναυάγιο με μετανάστες στη Σάμο

    Ναυάγιο με μετανάστες σημειώθηκε στην θαλάσσια περιοχή του Ισιδώρου, βορειοδυτικά της Σάμου, το πρωί του Σαββάτου (26/10) με το Λιμενικό Σώμα, να πραγματοποιεί επιχείρηση διάσωσης.

    Στο σημείο βρίσκονται τρία σκάφη του λιμενικού καθώς και ελικόπτερο που έσπευσαν αμέσως στο σημείο.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η λέμβος στην οποία επέβαινε αριθμός μεταναστών άρχισε να βουλιάζει σιγά-σιγά με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να πέσουν στο νερό.

    Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί αρκετά άτομα με αδιευκρίνιστο το αριθμό των επιβαινόντων.

    Σύμφωνα με την ΕΡΤ έχουν διασωθεί 20 άτομα.

    Η επιχείρηση διάσωσης του λιμενικού βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να εντοπιστούν και άλλοι ναυαγοί.

    Υπενθυμίζεται ότι 200 μετανάστες είχαν μεταφερθεί το μεσημέρι τις Πέμπτης από τη Ρόδο στην Σάμο.

    Αναχώρησαν από τη Σάμο με το πλοίο της γραμμής για την υπηρετική Ελλάδα το Σάββατο.

    Σύμφωνα με το Samos 24, συνολικά 35 άτομα επιβιβάστηκαν σε βάρκα και ξεκίνησαν το επικίνδυνο ταξίδι τους από την Τουρκία τα ξημερώματα του Σαββάτου.

    Ανάμεσά τους βρίσκονταν 14 Αφγανοί και 21 Σύριοι, καθώς και πέντε ανήλικα παιδιά. Η βάρκα αναποδογύρισε κατά τη διάρκεια της διαδρομής, με αποτέλεσμα να βρεθούν στη θάλασσα.

    Πηγή: cnn.gr

  • Τραγωδία στη Σάμο: Βυθίστηκε λέμβος με μετανάστες - Δύο νεκροί
    Τραγωδία στη Σάμο: Βυθίστηκε λέμβος με μετανάστες - Δύο νεκροί

    Έχουν διασωθεί 22 άτομα μέχρι στιγμής, ενώ δύο άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί μετά την βύθιση σκάφους στην Σάμο.

    Μια ακόμα τραγωδία με δύο νεκρούς γράφτηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, ανοιχτά της Σάμου όταν λέμβος που μετέφερε παράνομους μετανάστες άρχισε να μπάζει νερά.

    Αποτέλεσμα ήταν να βρεθούν στο νερό συνολικά 22 άτομα που επέβαιναν στη βάρκα.

    Τις δύο σορούς ενός άνδρα και μιας γυναίκας ανέσυραν από τη θάλασσα στελέχη του λιμενικού σε πλοίο ανοιχτής θαλάσσης και θα μεταφερθούν στο λιμάνι της Σάμου.

    Έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων συνεχίζονται από δύο πλωτά του Λιμενικού, ένα ιδιωτικό σκάφος και ένα ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Πύλος: Συλλήψεις 3 διακινητών - Αναχωρούν σήμερα για Μαλακάσα οι 75 μετανάστες
    Πύλος: Συλλήψεις 3 διακινητών - Αναχωρούν σήμερα για Μαλακάσα οι 75 μετανάστες

    Τρία άτομα ως διακινητές προέκυψαν από την προανάκριση που έκανε το Λιμεναρχείο Πύλου στους 78 μετανάστες που βρίσκονται από το πρωί της Δευτέρας στην προβλήτα του λιμανιού της Πύλου.

    Οι 75 μετανάστες είχαν ξεκινήσει από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας από λιμάνι της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία, όταν το σκάφος τους εξέπεμψε σήμα κινδύνου 32 ν.μ. ΝΔ της νήσου Σχίζας τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

    Οι τρεις διακινητές που μετέβαιναν στο σκάφος είχαν συμφωνήσει να λάβουν από τον καθένα ορισμένες χιλιάδες δολάρια για να τους μεταφέρουν.

    Πρόκειται για υπηκόους από το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Ιράκ και την Αίγυπτο, ενώ ανάμεσα τους βρίσκονται 8 παιδιά και 10 γυναίκες.

    Εκτός από τους τρεις διακινητές που θα πάρουν το δρόμο της δικαιοσύνης, οι 75 μετανάστες που από χθες παραδόθηκαν από το Λιμεναρχείο Πύλου στην Αστυνομία, θα αναχωρήσουν σήμερα το πρωί από την Πύλο για την κλειστή δομή μεταναστών στη Μαλακάσα.

    Πηγή: Εleftheriaonline.gr

  • Σεπόλια: Άγριος καβγάς σε δομή φιλοξενίας μεταναστών προκάλεσε συμπλοκή με κατοίκους
    Σεπόλια: Άγριος καβγάς σε δομή φιλοξενίας μεταναστών προκάλεσε συμπλοκή με κατοίκους

    Από το βίαιο επεισόδιο τραυματίστηκε ελαφρά ένα άτομο ενώ αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη δύο ανηλίκων, ηλικίας 16 και 17 ετών, από την Αίγυπτο

    Σε άγρια συμπλοκή ανάμεσα σε κατοίκους των Σεπολίων και σε ανήλικους μετανάστες εξελίχθηκε ο καβγάς που σημειώθηκε μέσα σε Δομή Φιλοξενίας της περιοχής το βράδυ της Κυριακής.

    Όλα ξεκίνησαν όταν δύο ανήλικοι μετανάστες πιάστηκαν στα χέρια, αρχικά σε μπαλκόνι διαμερίσματος και στη συνέχεια στην πυλωτή της πολυκατοικίας επί της οδού Αμβρακίας όπου στεγάζεται η Δομή.

    Οι κάτοικοι άκουσαν τις φωνές και βγήκαν από τα σπίτια τους για να δουν τι συμβαίνει ενώ μια ομάδα ατόμων με καδρονια και σιδερολοστούς στα χέρια συνεπλάκησαν άγρια με ανήλικους που φιλοξενούνται στη Δομή.

    Από το βίαιο επεισόδιο τραυματίστηκε ελαφρά ένα άτομο ενώ οι Αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη δύο ανηλίκων, ηλικίας 16 και 17 ετών αντίστοιχα, με καταγωγή από την Αίγυπτο.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Τραγωδία με 4 νεκρούς μετανάστες στην Κω: Έπεσαν από τη βάρκα από λάθος του χειριστή
    Τραγωδία με 4 νεκρούς μετανάστες στην Κω: Έπεσαν από τη βάρκα από λάθος του χειριστή

    Οι μετανάστες έπεσαν από τη λέμβο που έπεβαιναν. Δύο ανήλικα παιδιά ανάμεσα στους νεκρούς.

    Συναγερμός σήμανε το βράδυ της Τρίτης ανοιχτά της Κω, καθώς μετανάστες που επέβαιναν σε λέμβο βρέθηκαν στη θάλασσα.

    Τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο ανήλικα αγόρια, ανασύρθηκαν νεκρά από τη θαλάσσια περιοχή Φωκά της Κω. Οι νεκροί εντοπίστηκαν μετά από πτώση μεταναστών που επέβαιναν σε λέμβο στη θάλασσα.

    Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, η πτώση τους προκλήθηκε πιθανότατα από λάθος του χειριστή του σκάφους.

    Έως αυτή τη στιγμή από τη θαλάσσια περιοχή έχουν διασωθεί 27 αλλοδαποί, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων.

    Οι διασωθέντες έχουν δηλώσει ότι στο σκάφος επέβαιναν συνολικά 31 άτομα.

    Στο μεταξύ 96 μετανάστες έχουν διασωθεί έως τώρα από φορτηγό πλοίο στη θαλάσσια περιοχή 21 ναυτικά μίλια νότια της Γαύδου, μετά από τη βύθιση σκάφους που τους μετέφερε.

    Υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης, στο σημείο διεξάγονται έρευνες από δύο πλωτά του λιμενικού, 6 παραπλέοντα πλοία και ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Politico: Η ΕΕ υψώνει «φράχτες» για τους μετανάστες - Μέτρα κατά όσων ζητούν άσυλο, ενώ η ακροδεξιά κερδίζει έδαφος
    Politico: Η ΕΕ υψώνει «φράχτες» για τους μετανάστες - Μέτρα κατά όσων ζητούν άσυλο, ενώ η ακροδεξιά κερδίζει έδαφος

    Τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης λαμβάνουν μέτρα κατά της μετανάστευσης, σε μια περίοδο που οι πόλεμοι αφήνουν καθημερινά χιλιάδες ανθρώπους εκτοπισμένους.

    Η Πολωνία υιοθετεί μέτρα κατά όσων ζητούν άσυλο

    Τελευταία χώρα που ανακοίνωσε ότι προχωρά σε μέτρα κατά της μετανάστευσης είναι η Πολωνία, που έκανε γνωστό ότι θα λάβει αποφάσεις που θα αποκλείσουν όσους ζητούν άσυλο, παρότι αυτό έρχεται σε σύγκρουση με το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είναι δικαίωμα και καθήκον μας να προστατεύσουμε τα σύνορα της χώρας και της ΕΕ. Η ασφάλεια δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τουσκ.

    Σημειώνεται ότι ο Πολωνός πρωθυπουργός προωθεί τη συγκεκριμένη ατζέντα προκειμένου να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση ενόψει των εκλογών στη χώρα. Αυτή η εξέλιξη έρχεται μετά τις ανακοινώσεις της Γερμανίας για λήψη μέτρων στα σύνορά της σχετικά με τους πρόσφυγες.

    Η Πολωνία ενημέρωσε ότι προχωρά στην αναστολή των δικαιωμάτων όσων μεταναστών ζητούν άσυλο, πράξη που έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, σύμφωνα με το POLITICO, η Κομισιόν ζητά από τα κράτη - μέλη να αντιμετωπίσουν την εισροή μεταναστών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, χωρίς να διακυβεύονται οι αξίες της ΕΕ.

    Πάντως, ο Τουσκ απαντά ότι αυτό το μέτρο υπάρχει ήδη σε άλλες χώρες, με τη Φινλανδία να εφαρμόζει τον περασμένο Μάιο, ενώ τον Νοέμβριο έκλεισε προσωρινά τα σύνορά της με τη Ρωσία, αρνούμενη να εξετάσει αιτήσεις ανθρώπων που ζητούσαν άσυλο. Παράλληλα, η Εσθονία, η Λιθουανία και η Λετονία υπογράμμισαν στο POLITICO ότι δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν την ίδια τακτική, σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν παρόμοια προβλήματα.

    Ρήξη μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ

    Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που βλέπει την Ακροδεξιά να αυξάνει τα ποσοστά της στις περισσότερες χώρες, κάτι που αποτυπώθηκε και στις ευρωεκλογές.

    Η ΕΕ το καλοκαίρι παρουσίασε μια δέσμη μέτρων για τη μετανάστευση, δίνοντας τη δυνατότητα στα κράτη - μέλη να επιστρέφουν όσους δεν πληρούν τα κριτήρια παραμονής. Πάντως, οι χώρες που συνορεύουν με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία θεωρούν ότι δεν μπορούν να περιορίσουν το φαινόμενο της μετανάστευσης, σύμφωνα με δηλώσεις διπλωμάτη από τις χώρες που δέχονται μεγάλες ροές μεταναστών. «Δεν πρέπει να αποφασίζουν οι εχθροί της ΕΕ ποιος θα εισέρχεται στα εδάφη μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Επιπλέον, ο ίδιος διπλωμάτης ξεκαθάρισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα γίνει την τρέχουσα εβδομάδα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να γίνει μια ειλικρινής συζήτηση, προκειμένου να εντοπιστούν και να κατανοηθούν οι νέοι τύποι κινδύνων.

    Πάντως, η κίνηση του Τουσκ προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στις οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και εντάσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού της Πολωνίας.

    Κριτική ασκεί στον Πολωνό πρωθυπουργό το πολωνικό γραφεί της Διεθνούς Αμνηστίας, μέσω ανάρτησης στο X: «Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ ότι το δικαίωμα στο άσυλο είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Η αδικαιολόγητη αναστολή αυτού του δικαιώματος, έστω και προσωρινά, είναι απαράδεκτη και έρχεται σε σύγκρουση, μεταξύ άλλων, με τη Σύμβαση της Γενεύης και την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

    Η Σιμόν Χολόβνια, που βρίσκεται στη θέση της προέδρου του κόμματος «Πολωνία 2050», το οποίο αποτελεί μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού, χαρακτήρισε το άσυλο «ιερό δικαίωμα», αναφέροντας ωστόσο ότι θα μπορούσε να ανασταλεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή στρατιωτικού νόμου.

    Πάντως, ο Τουσκ στο παρελθόν -ως αντιπολίτευση- είχε ασκήσει κριτική στην πρώην εθνικιστική κυβέρνηση για την ανέγερση φράχτη κατά μήκος των συνόρων με τη Λευκορωσία, αλλά και για την επαναπροώθηση μεταναστών, χωρίς να έχουν εξεταστεί οι αιτήσεις ασύλου.

    Σύμφωνα με το POLITICO, ο Πολωνός πρωθυπουργός φοβάται μια ενδεχόμενη ήττα από το PiS, το ακροδεξιό κόμμα της χώρας, την ώρα που οι πολίτες εμφανίζονται να επιθυμούν μια σκληρή μεταναστευτική πολιτική.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Προαστιακός: Στα «πράσα» ελεγκτής που έπαιρνε χρήματα από μετανάστες επιβάτες
    Προαστιακός: Στα «πράσα» ελεγκτής που έπαιρνε χρήματα από μετανάστες επιβάτες

    Ελεγκτής της Hellenic Train καταγράφηκε σε βίντεο να λαμβάνει απευθείας μετρητά από μετανάστες επιβάτες αμαξοστοιχίας του προαστιακού, χωρίς να τους κόβει εισιτήριο.

    Ο ελεγκτής, στο υλικό που παρουσιάστηκε στον ΣΚΑΪ, φαίνεται να παίρνει χρήματα από τους επιβάτες που κάθονται στις θέσεις τους, να τα βάζει στην τσέπη του και να τους δίνει ρέστα. Μάλιστα, το μέσο επικαλέστηκε μαρτυρία επιβάτη ο οποίος υποστήριξε πως, ο εν λόγω ελεγκτής, ενώ έλαβε «τοις μετρητοίς» αντίτιμο δεν του απέδωσε το αναμενόμενο εισιτήριό του.

    «Βεβαρυμμένο» το παρελθόν του ελεγκτή

    Τα στιγμιότυπα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σημειώθηκαν στη διαδρομή του προαστιακού, από την Αθήνα στη Χαλκίδα. Το άτομο που βιντεοσκόπησε τις σκηνές ισχυρίζεται ότι, ο εν λόγω ελεγκτής της Hellenic Train επανειλημμένα έχει προβεί σε αυτή την συμπεριφορά – και για αυτόν ακριβώς τον λόγο αποφάσισε να τον καταγράψει σε βίντεο.

    Παρότι ο λόγος για τον οποίο ο ελεγκτής προβαίνει σε αυτού του είδους τις «ανταλλαγές» δεν είναι γνωστός, ο Νίκος Κιουτσούκης, πρόεδρος των εργαζομένων της Hellenic Train, τοποθετήθηκε για το συμβάν.

    Όπως ανέφερε ο ίδιος, «θεωρώ ότι η εταιρεία θα κάνει αυτά που πρέπει, όταν υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι πλήττουν την ίδια την εταιρεία...Κάθε τέτοιος εργαζόμενος πρέπει να τίθεται εκτός εταιρείας. Το παρελθόν του είναι βεβαρυμμένο». Ο κ. Κιουτσούκης πρόσθεσε πως, «δεν μπορεί το κράτος να επιβάλλει τις καλές πρακτικές, αλλά να μην υπάρχουν καλές πρακτικές για τις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα. Σε κάθε ευρωπαϊκή πόλη το μόνο πράγμα που γίνεται από τους ανθρώπους της εταιρείας, είναι ο έλεγχος του εισιτηρίου».

    Η ανακοίνωση της Hellenic Train
    Σχετικά με το υλικό βίντεο στο οποίο καταγράφεται συνοδός του Προαστιακού σιδηρόδρομου, να λαμβάνει από τουλάχιστον έναν επιβάτη χρηματικό ποσό, εν αγνοία της εταιρείας μας, επιθυμούμε να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα.

    Τέτοιου είδους ανάρμοστα περιστατικά είναι ανεπίτρεπτα και αδικαιολόγητα και σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τις αξίες και τον επαγγελματισμό των εργαζομένων της Hellenic Train και δεν αντανακλά τη δέσμευση των ανθρώπων μας να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

    Θέλουμε να ζητήσουμε συγγνώμη από τους επιβάτες μας για τη δυσάρεστη αυτή εμπειρία.

    Ταυτόχρονα, από τη δική μας πλευρά, διερευνούμε τα αίτια του περιστατικού, έχουμε θέσει τον συνοδό σε διαθεσιμότητα, ενώ έχουμε ενεργοποιήσει εντατικούς εσωτερικούς μηχανισμούς ελέγχου.

    Σε ό,τι αφορά στις αναφορές, που κάνουν λόγο για προηγούμενους πειθαρχικούς ελέγχους του συγκεκριμένου εργαζομένου, η εταιρεία διευκρινίζει ότι οι έλεγχοι αυτοί πραγματοποιήθηκαν σε προγενέστερο χρόνο, υπό το προηγούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

    Αυτό ωστόσο δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση το γεγονός. Στόχος μας παραμένει η διαφύλαξη της αξιοπιστίας και της ακεραιότητας της εταιρείας μας, έχοντας πάντα τον επιβάτη στο επίκεντρο των ενεργειών μας.
    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch