Δευτέρα, 03 Ιουλίου 2023 07:01

Λάλα Σάλμα: Και φέτος για διακοπές στην Κυλλήνη, η Πριγκίπισσα του Μαρόκου

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Του Γιάννη Σπυρούνη

Δεν έχει προηγούμενο η αγάπη της Πριγκίπισσας του Μαρόκου Λάλα Σάλμα, για την Ηλεία και την περιοχή της Κυλλήνης. Και φέτος επέλεξε το Grecotel Resort και το Mandola Rosa, όπως κάνει εδώ και αρκετά χρόνια, για να περάσει ένα μεγάλο μέρος των διακοπών της μαζί με τα δύο παιδιά της.

Η Πριγκίπισσα όταν επισκέπτεται την Ελλάδα τα καλοκαίρια δεν παραλείπει να περάσει 15 με 20 ημέρες στην Κυλλήνη με θέα τη Ζάκυνθο και από εκεί να πραγματοποιεί μικρές εξορμήσεις στο Ιόνιο. Ωστόσο με την εδώ παρουσία της στηρίζει την τοπική αγορά, που κινείται κάθε χρόνο στους ρυθμούς της, καθώς η ίδια επιλέγει να στηρίζει στις εξόδους της πολλά καταστήματα, ενώ κάθε φορά έχει συγκεκριμένα εστιατόρια που γευματίζει και έχει αναπτύξει φιλικές σχέσεις με τους ιδιοκτήτες τους.

Η Λάλα Σάλμα έφτασε στις 6 το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, αεροπορικώς στον Άραξο και με μια μεγάλη πομπή και υψηλά μέτρα ασφαλείας κινήθηκε για το Grecotel στα Λουτρά Κυλλήνης. Μαζί της διακοπές θα κάνουν στην Ηλεία, ο γιος της Πρίγκιπας Μουλά Χασάν και η κόρη της Πριγκίπισσα Λάλα Χαντίγια και φυσικά πλήθος μελών της Βασιλικής Οικογένειας του Μαρόκου.

Η εικόνα από την αυτοκινητοπομπή που συνοδευόταν από την Ελληνική Αστυνομία, ήταν η γνώριμη με τα δεκάδες αυτοκίνητα και τις πολλές αποσκευές που κάθε χρόνο μεταφέρει η Βασιλική Οικογένεια για τη διαμονή της στο Grecotel.

Το ξενοδοχείο διαμορφώνεται κατάλληλα για να υποδεχθεί τους υψηλούς επισκέπτες, ενώ σε περιπτώσεις που καταφτάνει και ο Βασιλιάς του Μαρόκου, τότε οι απαιτήσεις είναι πάρα πολύ μεγάλες, αλλά και ο Βασιλιάς εξαιρετικά γενναιόδωρος…

Φωτογραφία αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/Karim Selmaoui

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03 Ιουλίου 2023 00:15

Σχετικά Άρθρα

  • Τραγωδία στο Μαρόκο: Χείμαρρος παρέσυρε λεωφορείο - 10 επιβάτες νεκροί και 7 αγνοούμενοι
    Τραγωδία στο Μαρόκο: Χείμαρρος παρέσυρε λεωφορείο - 10 επιβάτες νεκροί και 7 αγνοούμενοι

    Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το σαββατοκύριακο στο νότιο Μαρόκοόταν ορμητικά νερά πλημμύρας παρέσυραν λεωφορείο, ενώ ακόμη επτά επιβάτες του οχήματος συνεχίζουν να αναζητούνται, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το υπουργείο Υγείας του βασιλείου.

    Μετά την ξηρασία...καταστροφικές βροχές

    Προηγούμενος επίσημος απολογισμός, τον οποίο είχαν δημοσιοποιήσει οι αρχές το Σάββατο, έκανε λόγο για δυο νεκρούς.

    «Δέκα άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο (...) και άλλοι επτά αγνοούνται ακόμη μετά το δυστύχημα του λεωφορείουπου παρασύρθηκε (σ.σ. από χείμαρρο) στο επίπεδο της Ουέντ Τάτα», ανέφερε η περιφερειακή διεύθυνση Υγείας στην περιοχή Τάτα, σύμφωνα με το μαροκινό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων MAP.

    Καταρρακτώδεις βροχές είχαν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 18 ανθρώπους πριν από δύο εβδομάδες σε ζώνες που καλύπτονται από έρημο ή είναι ημιάνυδρες.

    Το Μαρόκο είναι αντιμέτωπο με τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων σχεδόν σαράντα ετών. Διαρκεί ήδη έξι χρόνια κι απειλεί τον τομέα-κλειδί της γεωργίας (εισφέρει 11 ως 14% του ΑΕΠ, απασχολεί πάνω από το ένα τρίτο του ενεργού πληθυσμού).

    Ειδικοί σημειώνουν πως οι ισχυρές βροχοπτώσειςεπιτρέπουν σε τοπική κλίμακα να ανέβουν τα επίπεδα των νερών σε ορισμένα φράγματα και να ανανεωθούν οι υδροφόροι ορίζοντες, ωστόσο προσθέτουν πως θα χρειάζονταν βροχές διαρκείας για να επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα έπειτα από την τόσο μακρά ξηρασία.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Μαρόκο: Τουλάχιστον 20 άνθρωποι πέθαναν μέσα σε 24 ώρες λόγω του καύσωνα
    Μαρόκο: Τουλάχιστον 20 άνθρωποι πέθαναν μέσα σε 24 ώρες λόγω του καύσωνα

    Η πλειονότητα των θανάτων είναι άτομα που υπέφεραν από χρόνιες ασθένειες και ηλικιωμένοι - Μέχρι τους 48 βαθμούς Κελσίου έφτασαν οι θερμοκρασίες στη χώρα

    Συνολικά 21 άνθρωποι πέθαναν μέσα σε 24 ώρες στο Μπένι Μέλαλ, σε μια πόλη στο κέντρο του Μαρόκου, λόγω ενός νέου καύσωνα που έπληξε τη χώρα, η οποία βρίσκεται στον έκτο χρόνο ξηρασίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.
    Η Γενική Διεύθυνση Μετεωρολογίας (DGM) είχε ανακοινώσει την έλευση ενός ισχυρού κύματος ζέστης από τη Δευτέρα που θα διαρκούσε μέχρι χθες, Τετάρτη, σε πολλές περιοχές, με θερμοκρασίες που μπορεί να έφθαναν τους 48 βαθμούς Κελσίου, κυρίως στο Μπένι Μέλαλ.
    "Η πλειονότητα των θανάτων είναι άτομα που υπέφεραν από χρόνιες ασθένειες και ηλικιωμένοι, με τις υψηλές θερμοκρασίες να συμβάλλουν στην επιδείνωση της κατάστασης της υγείας τους και να οδηγούν στον θάνατό τους", διευκρίνισε σε μια ανακοίνωση η περιφερειακή διεύθυνση υγείας.

    Το Μαρόκο κατέγραψε ρεκόρ ζέστης τον φετινό χειμώνα, με τον Ιανουάριο να είναι ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί από το 1940 (έφθασε κατά τόπους σχεδόν τους 37 βαθμούς Κελσίου), σύμφωνα με την DGM.

    Η άνοδος της θερμοκρασίας απειλεί τον αγροτικό τομέα, που είναι βασικός για την εθνική οικονομία, και τα αποθέματα νερού στα φράγματα. Η εξάτμιση του νερού έφθασε το ενάμισι εκατομμύριο κυβικά μέτρα την ημέρα, δήλωσε στα τέλη Ιουνίου ο υπουργός Υδάτινων Πόρων, Νιζάρ Μπαράκα.

    Το εθνικό ρεκόρ μεγαλύτερης θερμοκρασίας καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2023 στο Αγκαντίρ (νότια) με 50,4 βαθμούς Κελσίου.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • «Καυτός» Ελ Κααμπί και με το Μαρόκο: Πέτυχε χατ-τρικ μέσα σε 33 λεπτά κόντρα στο Κονγκό (video)
    «Καυτός» Ελ Κααμπί και με το Μαρόκο: Πέτυχε χατ-τρικ μέσα σε 33 λεπτά κόντρα στο Κονγκό (video)

    Ο επιθετικός του Ολυμπιακού έφτασε τα 25 γκολ σε 46 εμφανίσεις με την εθνική ομάδα της χώρας του

    Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί δεν σταματά να «πυροβολεί»! Το «κανόνι» του Ολυμπιακού τη σεζόν που ολοκληρώθηκε και πρώτος σκόρερ του Conference League βρήκε τρεις φορές δίχτυα και με τη φανέλα της εθνικής του ομάδας στην νίκη με 6-0 επί του Κονγκό για τα προκριματικά του Μουντιαλ 2026.
    Στο 20ο λεπτό της εκτός έδρας αναμέτρησης του Μαρόκου με το Κονγκό ο Ασράφ Χακίμι έβγαλε την μπαλιά και ο 30χρονος επιθετικός με εξαιρετικό τελείωμα μέσα από την περιοχή ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 3-0.
    Στο 39' ο Ουνάχι έκανε το γύρισμα και ο έμπειρος επιθετικός εξ επαφής έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα για το 4-0, το οποίο ήταν το σκορ του πρώτου μέρους.
    Στο 53ο λεπτό, ο Ουνάχι βρήκε εξαιρετικά με σέντρα τον επιθετικό του Ολυμπιακού, ο οποίος με καρφωτή κεφαλιά νίκησε τον αντίπαλο πορτιέρε, ανεβάζοντας το σκορ στο 5-0.
    Μάλιστα πέτυχε το «τέλειο» χατ-τρικ καθώς βρήκε δίχτυα και με τα δύο πόδια (δεξί για το 3-0, αριστερό για το 4-0) και με το κεφάλι μέσα σε διάστημα 33 λεπτών. Ο Ελ Κααμπί έφτασε τα 25 γκολ σε 46 εμφανίσεις με την εθνική του ομάδα.

    Με τη νίκη αυτή το Μαρόκο έφτασε τις τρεις σε ισάριθμα παιχνίδια και βρίσκεται στην κορυφή του 5ου ομίλου με 9 βαθμούς, τρεις περισσότερους από τη 2η Τανζανία. Ακολουθούν με 3 βαθμούς η Νιγηρία και η Ζάμπια, ενώ χωρίς βαθμό είναι το Κονγκό και η Ερυθραία.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ισπανία: Ανιχνεύτηκε ηπατίτιδα Α σε φράουλες από το Μαρόκο
    Ισπανία: Ανιχνεύτηκε ηπατίτιδα Α σε φράουλες από το Μαρόκο

    Προκλήθηκε έκδοση συναγερμού στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές

    Συναγερμός σήμανε στην Ισπανία όταν το σύστημα της ΕΕ RASFF προειδοποίησε για παρουσία ηπατίτιδας Α σε φράουλες που εντοπίστηκαν σε σημείο εισόδου της χώρας.

    Η ανακάλυψη, η οποία προκάλεσε την έκδοση συναγερμού στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές, έγινε σε ένα φορτίο που ελέγχθηκε στην Ισπανία στις 19 Φεβρουαρίου.

    Το γεγονός προκάλεσε και την έντονη ανησυχία της Ένωσης Αγροτών της Βαλένθια (AVA-Asaja) η οποία σύμφωνα με το fruitnet.com, εξέφρασε την «ανησυχία» της και ζήτησε «επείγοντα μέτρα» από την κεντρική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Το φορτίο με παρουσία ηπατίτιδας Α σε φράουλες εντοπίστηκε στις 19 Φεβρουαρίου

    Εξηγήσεις από το Μαρόκο

    Σε επιστολή προς τον υπουργό Γεωργίας Luis Planas, οι αγρότες της Βαλένθια του ζητούν «να ζητήσει επειγόντως εξηγήσεις από την κυβέρνηση του Μαρόκου και να κοινοποιήσει ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για να αποτρέψει την επανάληψη τέτοιων καταστάσεων».

    Υπό αυτή την έννοια, η AVA-Asaja Planas κάλεσε «να ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι όλες οι φράουλες που προέρχονται από το Μαρόκο πρέπει να υπόκεινται σε ενδελεχή υγειονομικό έλεγχο και ότι οι έλεγχοι πρέπει να επεκταθούν σε άλλα φρούτα και λαχανικά από τρίτες χώρες, καθώς εάν εντοπιστούν περαιτέρω προειδοποιήσεις, διακυβεύεται η υγεία των καταναλωτών.

    Να σημειωθεί ότι η Ισπανία εξέδωσε έναν άλλο συναγερμό που συνδέεται με μαροκινές φράουλες νωρίτερα φέτος, επικαλούμενη μια «δυνητικά σοβαρή» ανίχνευση του γονότυπου ΙΙ του Norovirus .

    Πηγή: In.gr

  • Ανθρώπινες πατημασιές 90.000 ετών βρήκαν αρχαιολόγοι σε παραλία του Μαρόκου
    Ανθρώπινες πατημασιές 90.000 ετών βρήκαν αρχαιολόγοι σε παραλία του Μαρόκου

    Tην ανακάλυψη των αρχαιότερων ανθρώπινων αποτυπωμάτων που έχουν καταγραφεί ποτέ στη Βόρεια Αφρική και τη νότια Μεσόγειο έδωσε στη δημοσιότητα ομάδα αρχαιολόγων.

    Οι πατημασιές, που χρονολογούνται πριν από 90.000 χρόνια, βρέθηκαν σε μια παραλία στο Larache του Μαρόκου από μια πολυεθνική ομάδα με επικεφαλής τον Moncef Essedrati, καθηγητή έρευνας και διευθυντή εργαστηρίου στο γαλλικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Βρετάνης.

    «Ανάμεσα στις παλίρροιες, είπα στην ομάδα μου ότι πρέπει να πάμε βόρεια για να εξερευνήσουμε μια άλλη παραλία», δήλωσε ο Essedrati στο Live Science. «Εκπλαγήκαμε όταν βρήκαμε το πρώτο αποτύπωμα. Στην αρχή, δεν ήμασταν πεπεισμένοι ότι επρόκειτο για αποτύπωμα, αλλά στη συνέχεια βρήκαμε περισσότερα ίχνη».

    Χρησιμοποιώντας χρονολόγηση οπτικά διεγερμένης φωταύγειας, μια πρωτοποριακή μέθοδο που καθορίζει την τελευταία έκθεση συγκεκριμένων ορυκτών στη θερμότητα ή το φως του ήλιου, η ομάδα του Essedrati μπόρεσε να προσδιορίσει ότι πριν από περίπου 90.000 χρόνια, μια πολυμελής ομάδα Homo sapiens περπάτησε στην παραλία με την ήπια κλίση.

    Τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature, ρίχνουν φως σε μια συλλογή 85 πατημασιών σε δύο μονοπάτια, που αποδίδονται σε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους της Εποχής των Παγετώνων, οι οποίοι καλύπτουν διάφορες ηλικιακές ομάδες, από παιδιά και εφήβους έως ενήλικες.

    Παρά τη συνεχιζόμενη διάβρωση που απειλεί τη μακροζωία του αρχαιολογικού χώρου στο Larache, οι πατημασιές πιθανώς διατηρήθηκαν λόγω της ευνοϊκής διάταξης της παραλίας, των συνθηκών κύματος με καλό καιρό και της εμβέλειας των παλιρροιών.

    Οι ερευνητές στοχεύουν τώρα να αποκαλύψουν γιατί η ομάδα της εποχής των παγετώνων βρισκόταν στην παραλία μέσω περαιτέρω αναλύσεων, συμπεριλαμβανομένης της εξερεύνησης διαφόρων σπηλαίων κατά μήκος της νότιας ακτογραμμής της Larache.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Εθνική Μαρόκου: Ο Ελ Κααμπί στις κλήσεις για το Κόπα Άφρικα, εκτός ο Άμραμπατ
    Εθνική Μαρόκου: Ο Ελ Κααμπί στις κλήσεις για το Κόπα Άφρικα, εκτός ο Άμραμπατ

    Ο Βαλίντ Ρεγκραγκί συμπεριέλαβε στις κλήσεις του στην εθνική Μαρόκου για το Κόπα Άφρικα τον φορ του Ολυμπιακού Αγιούμπ Ελ Κααμπί, ενώ ο Νορντίν Άμραμπατ της ΑΕΚ έμεινε εκτός αποστολής, αν και ήταν στην προεπιλογή.

    Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Μαρόκου έκανε γνωστές τις κλήσεις του Βαλίντ Ρεγκραγκί για το Κόπα Άφρικα του 2023 που θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Ακτής Ελεφαντοστού.

    Μέσα στην αποστολή βρίσκεται ο φορ του Ολυμπιακού Αγιούμπ Ελ Κααμπί, σε αντίθεση με τον Νορντίν Άμραμπατ της ΑΕΚ που δεν είναι στην αποστολή, αν και ήταν στην προεπιλογή. Στην αποστολή όμως θα βρεθεί μεταξύ άλλων ο αδερφός του, Σοφιάν Άμραμπατ που αγωνίζεται στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

    Πηγή: Sport24.gr

  • Tι είναι τα «σεισμικά φώτα» που εμφανίστηκαν στο Μαρόκο – Χρονολογούνται από την αρχαία Ελλάδα
    Tι είναι τα «σεισμικά φώτα» που εμφανίστηκαν στο Μαρόκο – Χρονολογούνται από την αρχαία Ελλάδα

    Αναφορές για «σεισμικά φώτα», όπως αυτά που φαίνονται σε βίντεο που τραβήχτηκαν πριν από τον σεισμό των 6,8 Ρίχτερ την περασμένη Παρασκευή στο Μαρόκο, χρονολογούνται από την αρχαία Ελλάδα.

    Η πρώτη αναφορά που έχει καταγραφεί αφορά τον σεισμό του 373 π.Χ. που κατέστρεψε την Ελίκη της Αχαΐας και τα γειτονικά Βούρα. Ο Ρωμαίος Σενέκας (4-65μ.Χ.), έχοντας μελετήσει παλαιότερα κείμενα Ελλήνων φιλοσόφων που κατέγραψαν και επιχείρησαν να ερμηνεύσουν τους σεισμούς, γράφει ότι ο συγκεκριμένος σεισμός συνοδεύτηκε από «θεόρατες στήλες φωτιάς».

    Αυτά τα ξεσπάσματα φωτός σε διάφορα χρώματα προβληματίζουν εδώ και καιρό τους επιστήμονες, που δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει σχετικά με το τι τα προκαλεί, αλλά είναι «σίγουρα αληθινά», τονίζει ο John Derr, συνταξιούχος γεωφυσικός που εργαζόταν στο Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Έχει συνυπογράψει αρκετές επιστημονικές εργασίες σχετικά με τα σεισμικά φώτα, ή EQL (earthquake lights).

    «Η θέαση των EQL εξαρτάται από το σκοτάδι και άλλους ευνοϊκούς παράγοντες», εξηγεί μέσω email στο CNNi. Και προσθέτει ότι το πρόσφατο βίντεο από το Μαρόκο που μοιράστηκε στο διαδίκτυο έμοιαζε με τα σεισμικά φώτα που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού του 2007 στο Πίσκο του Περού.

    Ο Juan Antonio Lira Cacho, καθηγητής φυσικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Σαν Μάρκος του Περού, ο οποίος έχει μελετήσει το φαινόμενο, εξηγεί ότι τα βίντεο από κινητά τηλέφωνα και η ευρεία χρήση των καμερών ασφαλείας έχουν διευκολύνει τη μελέτη των σεισμικών φώτων. «Πριν από σαράντα χρόνια, αν τα έβλεπες δεν θα το πίστευε κανείς».

    Παίρνουν διάφορες μορφές

    Τα σεισμικά φώτα μπορούν να πάρουν διάφορες μορφές, σύμφωνα τον Derr. Κάποιες φορές μπορεί να φαίνονται παρόμοια με τις συνηθισμένες αστραπές ή μπορεί να είναι σαν μια φωτεινή ζώνη στην ατμόσφαιρα, που μοιάζει με το πολικό σέλας. Άλλες φορές μοιάζουν με λαμπερές σφαίρες που αιωρούνται στον αέρα. Μπορεί επίσης να μοιάζουν με μικρές φλόγες που τρεμοπαίζουν στο έδαφος ή με μεγαλύτερες φλόγες που αναδύονται από αυτό.

    Ένα βίντεο που τραβήχτηκε στην Κίνα λίγο πριν από τον σεισμό του Σιτσουάν το 2008 δείχνει φωτεινά σύννεφα να αιωρούνται στον ουρανό.

    Για να κατανοήσουν καλύτερα τα σεισμικά φώτα, ο Derr και οι συνάδελφοί του συγκέντρωσαν πληροφορίες για 65 αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς σεισμούς που σχετίζονται με αξιόπιστες αναφορές για EQL, από το 1600 μέχρι τις μέρες μας. Μοιράστηκαν το έργο τους σε μια εργασία του 2014 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Seismological Research Letters.

    Πότε και που εμφανίζονται

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου το 80% των περιστατικών EQL που μελετήθηκαν παρατηρήθηκαν για σεισμούς μεγαλύτερους των 5 Ρίχτερ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το φαινόμενο παρατηρήθηκε λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια του σεισμικού γεγονότος και ήταν ορατό σε απόσταση έως και 600 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού.

    Οι σεισμοί, ιδιαίτερα οι ισχυροί, είναι πιο πιθανό να συμβούν κατά μήκος ή κοντά στις περιοχές όπου συναντώνται οι τεκτονικές πλάκες. Ωστόσο, η μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι η συντριπτική πλειονότητα των σεισμών που συνδέονται με φωτεινά φαινόμενα συνέβησαν εντός των τεκτονικών πλακών και όχι στα σύνορά τους.

    Επιπλέον, οι φωτεινοί σεισμοί ήταν πιο πιθανό να συμβούν σε ή κοντά σε ρηξιγενείς κοιλάδες, μέρη όπου – κάποια στιγμή στο παρελθόν – ο φλοιός της Γης είχε διαχωριστεί, δημιουργώντας μια επιμήκη πεδινή περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο υψηλότερα τμήματα γης.

    Τι τα προκαλεί

    Ο Friedemann Freund, συνεργάτης του Derr και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Χοσέ, πρώην ερευνητής στο Ερευνητικό Κέντρο Ames της NASA, έχει καταλήξει σε μια θεωρία για τα φώτα των σεισμών.

    Ο Freund εξηγεί ότι όταν ορισμένα ελαττώματα ή προσμίξεις στους κρυστάλλους των πετρωμάτων υποβάλλονται σε μηχανική καταπόνηση – όπως πριν ή κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου σεισμού – διαλύονται αμέσως και παράγουν ηλεκτρισμό. Το πέτρωμα είναι ένας μονωτής που, όταν καταπονηθεί μηχανικά, μετατρέπεται σε ημιαγωγό, επισημαίνει.

    «Είναι σαν να ενεργοποιούμε μια μπαταρία, δημιουργώντας ηλεκτρικά φορτία που μπορούν να ρέουν από τα καταπονημένα πετρώματα προς και μέσω των μη καταπονημένων πετρωμάτων. Τα φορτία ταξιδεύουν γρήγορα, με ταχύτητα έως και περίπου 200 μέτρα ανά δευτερόλεπτο».

    Άλλες θεωρίες σχετικά με το τι προκαλεί τα σεισμικά φώτα περιλαμβάνουν τον στατικό ηλεκτρισμό που παράγεται από τη θραύση των πετρωμάτων και την εκπομπή ραδονίου, μεταξύ πολλών άλλων.

    Προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των σεισμολόγων σχετικά με τον μηχανισμό που προκαλεί τα σεισμικά φώτα, και οι επιστήμονες εξακολουθούν να προσπαθούν να ξεκλειδώσουν τα μυστήρια αυτών των εκρήξεων.

    Ο Freund ελπίζει ότι μια μέρα θα είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν τα σεισμικά φώτα ή το ηλεκτρικό φορτίο που τα προκαλεί, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, ως βοήθεια στην πρόβλεψη ενός μεγάλου σεισμού.

    Με πληροφορίες από: Strange light phenomenon seen before some earthquakes is a long-standing mystery. Here’s what scientists think it means by Katie Hunt, CNN

    Πηγή: Cnn.gr
  • Μαρόκο: Το πριν και το μετά της απόλυτης καταστροφής από τον σεισμό - Συγκλονιστικό βίντεο
    Μαρόκο: Το πριν και το μετά της απόλυτης καταστροφής από τον σεισμό - Συγκλονιστικό βίντεο

    Ανυπολόγιστες καταστροφές στο Μαρόκο από τη φονική σεισμική δόνηση των 6,8 Ρίχτερ.

    Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή στο Μαρόκο μετά τον πιο φονικό σεισμό των τελευταίων 60 ετών που έζησε η χώρα, γράφει το BBC στη λεζάντα ενός βίντεο το οποίο αποτυπώνει το πριν και το μετά.

    Οι καταστροφές είναι ανυπολογιστές, ενώ παράλληλα η τιτάνια μάχη για την ανάσυρση αγνοουμένων που συνεχίζεται αμείωτη από το Σάββατο μερικές ώρες μετά τη σεισμική δόνηση των 6,8 Ρίχτερ.

    Ιστορικά σημεία της βορειοαφρικανικής χώρας έχουν υποστεί σοβαρά πλήγματα μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου. Ενδεικτική του μεγάλου εύρους της καταστροφής είναι η ανυπολόγιστη ζημιά που προκλήθηκε σε ένα ιστορικό τζαμί του 12ου αιώνα, το Tinmal Mosque.

    Την ίδια στιγμή, η μικρή πόλη Μουλάι Μπραχίμ μοιάζει να έχει αφανιστεί με τα ερείπια να προκαλούν θλίψη.

    Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών, οι νεκροί ανέρχονται σε 2.901, ενώ 5.530 είναι οι τραυματίες.

    Δείτε το βίντεο του BBC

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο