Μία ομάδα πεζοπόρο, από 20 άτομα, αποτελούν την αποστολή της Μάλτας στην Ηλεία, που διαδέχθηκε χθες την γερμανική, στο πλαίσιο του προγράμματος Προεγκατάστασης Ευρωπαίων Πυροσβεστών 2023 και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Τους ετοιμοπόλεμους Μαλτέζους υποδέχτηκε θερμά χθες το πρωί στην Π.Υ Πύργου, ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Βασίλης Σολδάτος, με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο.
Αρχικά ο κ. Σολδάτος αφού καλωσόρισε την αποστολή της Μάλτας σημείωσε ότι στόχος είναι να συνδράμουν στο πλευρό του Έλληνα πυροσβέστη που από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στο πεδίο των μαχών αλλά και να ανταλλάξουν πρακτικές και εμπειρίες για την αντιμετώπιση των δασικών συμβάντων. Όπως ανέφερε επίσης η πρώτη επίσκεψη έπρεπε να είναι στην καρδιά της πυροσβεστικής της Ηλείας όπου αυτή χτυπάει στην ΠΥ Πύργου και στην διοίκηση των πυροσβεστικών υπηρεσιών.
Αμέσως μετά η Μαλτέζοι πυροσβέστες είχαν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στο χώρο έτσι ώστε να έχουν αντίληψη για τον τρόπο που θα κινούνται σε περίπτωση κάποιου συμβάντος, είδαν τα πυροσβεστικά οχήματα ενώ στόχος είναι να καταστεί δυνατό να μεταβούν και στις δύο περιοχές που έχουν αποτελέσει μαύρες σελίδες για την ιστορία της Ηλείας, στην Αρτέμιδα και την Μάκιστο που στη φονική και η πυρκαγιά του 2007 θρηνήσαμε πολλά θύματα.
«Ο εχθρός μας είναι ο χρόνος, όσο πιο γρήγορα πάμε σε ένα συμβάν τόσο καλύτερα είναι για να μην έχει εξέλιξη η φωτιά. Είμαστε στη διάθεσή σας, και πάλι με μεγάλη μου χαρά θα συνεχίσουμε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης μέχρι την ολοκλήρωση της αποστολής σας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σολδάτος, απευθυνόμενος στους Μαλτέζος πυροσβέστες.
Από την πλευρά του επικεφαλής της αποστολής από την Μάλτα, αφού πρώτα ευχαρίστησε θερμά για την πρόσκληση, επεσήμανε ότι βρίσκονται στην Ηλεία με στόχο να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης, ευχόμενος πάντα να υπάρξει μία καλή συνεργασία και ανταλλαγή χρήσιμων εμπειριών.
Με την ίδια θετική διάθεση και ο επιχειρησιακός αξιωματικός της αποστολής από τη Μάλτα ανέφερε ότι αν και προέρχονται από μία μικρή χώρα η οποία δεν έχει δασικές πυρκαγιές ωστόσο έχουν εμπειρία από πολλές αγροτικές πυρκαγιές.
«εδώ θα ανταλλάξουμε τεχνογνωσία, θα δούμε τι υλικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, τι εξοπλισμός θα ταίριαζε στην δικιά μας χώρα, επιλέγουμε να μάθουμε πάρα πολλά από τους Έλληνες συναδέλφους, να περάσουμε και από ρεαλιστική εκπαίδευση, να πάμε σε κάποιες φωτιές και να δούμε πως αντιμετωπίζουμε την φωτιά, να μπούμε μέσα στο καμένο έδαφος και να δούμε πως είναι έτσι ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε στο μέλλον».
Να σημειωθεί, ότι η αποστολή από την Μάλτα όπως και η προηγούμενη από την Γερμανία, θα εγκατασταθεί στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αρχαίας Ολυμπίας, μέχρι να τους διαδεχθούν οι συνάδελφοι τους από την Σλοβακία.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, ευρισκόμενος το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στην τελετή αποχαιρετισμού της Γερμανικής αποστολής στο Π.Κ Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά και το πρωί της Δευτέρας στην υποδοχή της ομάδας Πυροσβεστών της Μάλτας, στις εγκαταστάσεις της ΔΙ.Π.Υ.Ν Ηλείας, τους ευχαρίστησε θερμά για την παρουσία και βοήθειά τους στην Ηλεία, η οποία στο παρελθόν έχει “δοκιμαστεί” από τις καταστροφικές πυρκαγιές.
«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό Πρόγραμμα που υλοποιείται μέσω της συνεργασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο του οποίου ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Ηλείας. Δεν ήταν τυχαία η επιλογή της εγκατάστασης τους στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο της Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς είναι μια περιοχή με αυξημένη επικινδυνότητα, η οποία στο παρελθόν έχει “δοκιμαστεί” από δύσκολες πυρκαγιές. Η παρουσία των Πυροσβεστικών Ομάδων από την Γερμανία, από τη Μάλτα (και τον Αύγουστο από το Σλοβακία) στην περιοχή, η συνεργασία τους με τους αξιόμαχους αξιωματικούς και πυροσβέστες των Π.Υ. της Ηλείας και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, μόνο οφέλη μπορεί να έχει και για τις δυο συνεργαζόμενες πλευρές.
Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα αυτό, που για 1η φορά υλοποιείται στην Ηλεία (σ.σ για 2η στην Ελλάδα) αποδεικνύει στην πράξη – για μια ακόμα φορά – την αξία και σημασία της διακρατικής συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών της Ευρώπης».