Επίκαιρα

Ηλεία: Κύμα αντιδράσεων για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Ηλεία: Κύμα αντιδράσεων για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Της Δήμητρας Βέλμαχου

Στους δρόμους βγήκαν και πάλι χθες εργαζόμενοι, σωματεία και συνδικάτα ανταποκρινόμενοι στην προκήρυξη της απεργίας της ΑΔΕΔΥ καθώς οδεύει προς ψήφιση στη Βουλή το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Όλοι όσοι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις στην Ηλεία, που πραγματοποιήθηκαν σε Πύργο και Αμαλιάδα ένωσαν τις φωνές τους ζητώντας να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο αν και η κυβέρνηση το παρουσιάζει ως μία τομή που καταπολεμά την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, στην ουσία αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων, καταστρατηγώντας τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.

Στον Πύργο, κρατώντας πανό με συνθήματα κατά του νέου νομοσχεδίου, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία ενώ στις ομιλίες που ακολούθησαν κοινός τόπος ήταν η άμεση ανάγκη απόσυρσης του νομοσχεδίου που με την εφαρμογή του η χώρα θα οδηγηθεί σε εργασιακό μεσαίωνα. Αναλόγως και στην Αμαλιάδα, στο Εργατικό Κέντρο η συγκέντρωση είχε παλμό και άπαντες έκαναν λόγο για νομοσχέδιο έκτρωμα.

Στην κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης στην κεντρική πλατεία του Πύργου προέβη ο πρόεδρος εργαζομένων στο εργοστάσιο απορριμμάτων Τριανταφυλλιάς Χρήστος Κουής ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι:

«Μέσα από αντίξοες συνθήκες, κόντρα στην εργοδοσία, καταφέραμε και φτιάξαμε επιχειρησιακό σωματείο, αντλώντας δύναμη και έμπνευση από όλους εσάς από τους εργαζομένους, της e-food, της Cosco και άλλους πολλούς. Σήμερα και από δω στον Πύργο, όπως και νωρίτερα από την Αμαλιάδα, δίνουμε μία πρώτη απάντηση, μία πρώτη μάχη για σύγχρονα δικαιώματα, για μας τους εργαζόμενους, για ζωή με αξιοπρέπεια. Απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο όλεθρο, που καταργεί το οκτάωρο και το πενθήμερο, που προβλέπει δουλειά 13 ώρες την μέρα και 78 την εβδομάδα, με συμβάσεις μηδενικών ωρών και δουλειά κατά παραγγελία, που ουσιαστικά απελευθερώνει εντελώς τις απολύσεις, κάναμε δική μας υπόθεση την οργάνωση της σημερινής απεργίας, κόντρα στη θλιβερή ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, που βρήκε το νομοσχέδιο θετικό. Και πράγματι είναι έτσι, γιατί έκαναν επιλογή να είναι με τον εργοδότη και τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Και από κοντά ακολουθεί και το εργατικό κέντρο Πύργου.

Και δεν μπαίνει το ζήτημα. Τι Εργατικά Κέντρα θέλουμε; Να μας απαντήσουν αυτή που σήμερα, μέρα απεργίας είναι απόντες.

Δεν συμβιβαζόμαστε όμως εμείς με αυτή τη βαρβαρότητα του εργασιακού Μεσαίωνα, με αυτή τη σύγχρονη σκλαβιά, ξέρουμε πολύ καλά τόσο εμείς οι εργάτες, όσο και τα αφεντικά, ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και το δίκιο διεκδικείτε, κερδίζετε στους δρόμους του αγώνα».

Η αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Έλλη Μπίσσα από την πλευρά της επεσήμανε πως « … και με το νόμο Χατζηδάκη έλεγαν ότι δεν αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους και η πρώτη εφαρμογή του, έγινε σε μας τους εκπαιδευτικούς όταν κηρύχτηκε παράνομη η μεγαλειώδης απεργία ενάντια στην αξιολόγηση της σχολικής μονάδας. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι νομοθετεί υπέρ των εργαζομένων παρουσιάζοντας μια ανεστραμμένη πραγματικότητα. Ποια είναι όμως η πραγματική κατάσταση στην εκπαίδευση; Περικοπές και λιτότητα ελάχιστοι διορισμοί κατά πολύ μειωμένες προσλήψεια αναπληρωτών, χιλιάδες κενά…».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις, στα καταστήματα και υπηρεσίες του νομού Ηλείας Νίκος Γκότσης στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

«Είμαστε εδώ για να πάμε κόντρα σε αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα που θέλει να μας επιβάλει η κυβέρνηση, τους λέμε ξεκάθαρα πως θα είναι άλλο ένα νομοσχέδιο που θα μείνει στα χαρτιά. Οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν και αυτή τη φορά με ψηλά το κεφάλι και θα δείξουν ότι έχουν τη δύναμη να τσακίσουν μηχανισμούς εργοδοτικούς, τον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό και όλους τους μηχανισμούς της πλουτοκρατίας προς όφελός τους. Έχουμε την πείρα, δείξαμε όλο το προηγούμενο διάστημα ότι οι εργαζόμενοι αντιστέκονται, ότι οι εργαζόμενοι με την αλληλεγγύη τους είναι δίπλα στους πλημμυροπαθείς, δίπλα στους σεισμοπαθείς, γιατί σήμερα το σύστημα αυτό αυτό που σου λέει ότι θα δουλεύεις 14 ώρες την ημέρα, ότι δεν θα έχεις κυριακάτικη αργία, ότι δεν θα έχεις κανένα δικαίωμα, καταργεί τις τριετίες με νόμο, οι εργαζόμενοι μέσα από τα συλλογικά τους όργανα, από τις ομοσπονδίες τους, από εργατικά κέντρα, από τα σωματεία, έχουν τη δύναμη να στέλνουν αλληλεγγύη στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας».

Ακολούθως ο πρόεδρος εργαζομένων δήμων Πύργου, Αρχ. Ολυμπίας και Ζαχάρως Χρήστος Γαρύφαλλος στην ομιλία του υπογράμμισε «Με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο προκαλούνται ανατροπές, βαθιά αρνητικές για την εργασία και τους ανθρώπους της, για την αγορά εργασίας και τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων. Είναι ένα νομοσχέδιο που διαλύει βασικά εργασιακά δικαιώματα, επιδεινώνει όρους και συνθήκες εργασίας και υποβαθμίζει τη ζωή χιλιάδων εργαζομένων. Συγκεκριμένα :

Καταργείται το 8ωρο μέσω της δυνητικής παράλληλης απασχόλησης, νομιμοποιείται η εργασία σε περισσότερους του ενός εργοδότες, κάτι που σήμερα απαγορεύεται σήμερα από την Ελληνική έννομη τάξη.

Καταργείται το πενθήμερο σε πολλές επιχειρήσεις

Απαλλάσσονται οι εργοδότες από την υποχρέωση της αναγγελίας των υπερωριών.

Γίνεται ευκολότερη η απόλυση λόγω απουσίας του μισθωτού από την εργασία.

Επιδεινώνεται νομικά η θέση του δοκιμαζόμενου εργαζόμενου.

Διευκολύνεται η εργοδοσία στις απλήρωτες υπερωρίες και ποινικοποιούνται περαιτέρω οι απεργίες και η συνδικαλιστική δράση».

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηλείας Κώστας Γιάνναρος στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

«Η κυβέρνηση για λογαριασμό της εργοδοσίας, παλεύει να κάνει νόμο τη δουλειά ήλιο με ήλιο, 13 ώρες την ημέρα, τη δουλειά τις Κυριακές, την απεργοσπασία και τις απολύσεις. Γιατί μετατρέπεται σε μεγαλύτερο έγκλημα η απεργιακή κινητοποίηση και η περιφρούρησή της. Τέρμα πια σε όλους αυτούς που αρπάζουν το ψωμί από το στόμα του εργάτη. Σύγχρονοι σκλάβοι δεν θα γίνουμε... Ο μόνος δρόμος για εμάς είναι ο δρόμος του αγώνα…».

Η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας Νατάσα Παναγιωτάρα επεσήμανε «Σήμερα απεργούμε και στέλνουμε μήνυμα στην κυβέρνηση ότι σκλάβοι τον 21ο αιώνα δεν πρόκειται να γίνουμε. Μαζί με 31 εργατικά κέντρα και 18 ομοσπονδίες σε όλη την Ελλάδα απεργούμε πρωτίστως απέναντι σε αυτούς της ΓΣΕΕ που δεν κήρυξαν απεργία γιατί το νομοσχέδιο αυτό έχει και θετικά σημεία. Απεργούμε για να πεταχτεί στα σκουπίδια αυτό το εργασιακό νομοσχέδιο έκτρωμα που άρθρο άρθρο θωρακίζει την εργασιακή ζούγκλα».

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος Συνταξιούχων Πύργου και Περιχώρων Χρήστος Τσαγκάρης σημείωσε πως «…δεν αντιμετωπίζουν την εργατική τάξη σαν ζώο. Κανένα ζώο δεν δουλεύει σε τόσο απάνθρωπες συνθήκες. Μας αντιμετωπίζουν σαν εργαλεία παραγωγής πλούτου για τους κηφήνες. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ούτε για τα σκουπίδια κάνει. Είναι για κάψιμο και θάψιμο. Τόσο τοξικό και ανθυγιεινό. Με μαχητικό και συντονισμένο αγώνα η εργατική τάξη μπορεί και πρέπει να το κάνει… ».

Η πρόεδρος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κάστρου – Κυλλήνης και αντιπρόεδρος Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας Ζωή Τσάση, αμέσως μετά ανέφερε ότι «Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και στον επισιτισμό έχουμε ζήσει στο πετσί μας τις περισσότερες από τις αλλαγές που φέρνει τώρα η κυβέρνηση. Έχουν προηγηθεί νόμοι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που νομιμοποίησαν πάνω από δέκα μορφές ελαστικής απασχόλησης…

Η κυβέρνηση φέρνει για διαβούλευση άλλο ένα αντεργατικό τερατούργημα, που επιβάλει την πολλαπλή απασχόληση, καταργεί ολοκληρωτικά το 5νθημερο και το διάλειμμα, προσθέτει νέα μορφές συμβάσεων ευέλικτης και μερικής απασχόλησης. Δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να μας ξεζουμίζουν με 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες δουλειάς την εβδομάδα, σε πάνω από έναν εργοδότη ή ακόμη και στον ίδιο αν λειτουργεί και άλλες επιχειρήσεις με άλλη επωνυμία….

Απαιτούμε να ζούμε και να δουλεύουμε με αξιοπρέπεια στην ειδικότητα που έχουμε προσληφθεί με σταθερή δουλειά, 7 ώρες την ημέρα, 5 μέρες την βδομάδα, χωρίς καμία υπερεργασία ή υπερωρία».

Με την ευκαιρία της συγκέντρωσης σύσσωμοι οι διαδηλωτές αμέσως μετά το τέλος των ομιλιών στην κεντρική πλατεία του Πύργου, κατευθύνθηκαν στο κτήριο του ΕΦΚΑ, όπου σωματεία και οι φορείς ξαναζήτησαν να λυθεί επιτέλους το θέμα του Σπύρου Γιακουμέλου, που τόσα χρόνια παλεύει προκειμένου να λάβει την σύνταξή που δικαιούται.

apergia 21 pirgos 11

apergia 21 pirgos 14

apergia 21 pirgos 5

apergia 21 pirgos 3

apergia 21 pirgos 6

apergia 21 pirgos 8

apergia 21 pirgos 9

apergia 21 pirgos 2

apergia 21 pirgos 7

apergia 21 pirgos 10

apergia 21 pirgos 4

apergia 21 pirgos 12

apergia 21 pirgos 13


Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup