Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους οι δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι, γιόρτασαν με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τον προστάτη τους Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου στον Πύργο χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ηλείας κκ Αθανασίου.
Σύσσωμος ο δικαστικός κλάδος έδωσε το παρόν καθώς το Πρωτοδικείο Ηλείας ήταν κλειστό εξαιτίας της αργίας. Παρών ήταν και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, ο οποίος με αφορμή τον εορτασμό του προστάτη των νομικών επεσήμανε πως «... γιορτάσαμε και φέτος με ιδιαίτερη λαμπρότητα τη μνήμη του προστάτη των νομικών, του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, αυτού που η εκκλησία μας έχει καθιερώσει να προστατεύει όλους τους λειτουργούς της δικαιοσύνης, όλους αυτούς οι οποίοι μοχθούν καθημερινά προκειμένου να επικρατούν συνθήκες ατομικής και κοινωνικής ειρήνευσης. Είναι μια γιορτή, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο με ιδιαίτερη λαμπρότητα και έχουμε την ευκαιρία στο πλαίσιό της να βρισκόμαστε, δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι, συμβολαιογράφοι και υποθηκοφύλακες, να ανταλλάσουμε απόψεις, να σχεδιάζουμε και να προσπαθούμε να βρούμε λύσεις για τα ζητήματα τα οποία απασχολούν τη δικαιοσύνη. Η γιορτή αυτή έχει καθιερωθεί και τιμάται στην αρχή του δικαστικού έτους και με την ίδια πάντοτε μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε και φέτος στην αρχή αυτού του δικαστικού έτους » ανέφερε ο κ. Δημητρουλόπουλος ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο κλάδος των νομικών με κυριότερο αυτό της υποστελέχωσης.
«Υπάρχουν μια σειρά από προβλήματα, η υποστελέχωση της Δικαιοσύνης είναι ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που μας απασχολεί αυτή τη στιγμή, κυρίως σε επίπεδο δικαστικών υπαλλήλων και γραμματέων, ο αριθμός των υπηρετούντων στα περιφερειακά Πρωτοδικεία και Ειρηνοδικεία είναι αρκετά μικρός.
Ευελπιστούμε ότι με την έναρξη λειτουργίας της σχολής δικαστικών υπαλλήλων στο επόμενο χρονικό διάστημα αυτές οι θέσεις θα μπορέσουν να καλυφθούν έτσι ώστε να είναι πιο γρήγοροι οι ρυθμοί απονομής της Δικαιοσύνης.
Ως δεύτερο πιο σημαντικό πρόβλημα θα έλεγα τις αλλεπάλληλες και πολύ συχνές νομοθετικές μεταβολές, ιδίως στα βασικά νομοθετήματα της πολιτείας, όπως είναι οι αστικοί και ποινικοί κώδικες, οι οποίοι, μεταβάλλονται με μια ασυνήθιστη ταχύτητα, ανάλογα πολλές φορές και με τους ρυθμούς της επικαιρότητας και τις εξελίξεις που επικρατούν στην κοινωνία. Οι συχνές αυτές αλλαγές δημιουργούν μια έντονη ανασφάλεια δικαίου σε όλους τους λειτουργούς της δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της νέας ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, βλέπουμε ότι είμαστε ενόψει τέτοιων αλλαγών. Ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή αυτό θα σταματήσει και θα αφεθούν οι κώδικες, τα νομοθετήματα αυτά να αποδώσουν τα αποτελέσματά τους όπως ακριβώς θέλησαν οι νομοθέτες που τα θέσπισαν και όπως ακριβώς πρέπει να κάνουν όλοι αυτοί που εμπλέκονται στον τομέα της απονομής του δικαίου».
Τέλος, ο κ. Δημητρουλόπουλος αναφερόμενος στις ποινές που επιβάλουν τα ελληνικά δικαστήρια, τόνισε πως αν και η Ελλάδα έχει ένα από τα αυστηρότερα ποινικά δίκαια σε όλη την Ευρώπη, οι ποινές δεν εκτελούνται.
Σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτές οι ποινές δεν θα πρέπει να είναι ονομαστικές αλλά θα πρέπει να εκτίονται, προκειμένου να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία όχι της ανομίας και της παραβατικότητας η οποία ποτέ δεν τιμωρείται αλλά της παραβατικότητας η οποία όταν είναι σοβαρή τιμωρείται και μάλιστα με έκτιση της ποινής όταν πρέπει.