Ποιοι έχουν προτεραιότητα για το νέο εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Αναλυτικές οδηγίες για τους εμβολιασμούς.
Τις αλλαγές στις κατευθυντήριες οδηγίες για τον εμβολιασμό κατά της COVID με το νέο, επικαιροποιημένο εμβόλιο που εγκρίθηκε το Σεπτέμβριο, παρουσίασε σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρουσία της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου.
Η βασική διαφορά είναι ότι συστήνεται σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού και όχι σε όλους ανεξαιρέτως χωρίς βέβαια να εμποδίζεται η πρόσβαση όποιου θέλει να το κάνει παρότι δεν ανήκει στις ομάδες αυτές.
Επιχειρησιακά, όπως εξήγησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, όλοι αοι 12 ετών και άνω μπορούν να κλείνουν ραντεβού από σήμερα το απόγευμα που ανοίγει η πλατφόρμα και μπορούν άμεσα να εμβολιαστούν. Θα λειτουργούν 352 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα. Για τους 5-11 ετών από σήμερα επίσης ανοίγει η πλατφόρμα αλλά ξεκινούν οι εμβολιασμοί από 23/10. Και το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και για τα βρέφη και νήπια από 6 μηνών ως 4 ετών.
Στις περιπτώσεις που έχει προγραμματίσει κάποιος δεύτερη δόση με το παλιό εμβόλιο, θα λάβει μήνυμα sms για δεύτερη δόση με το επικαιροποιημένο εμβόλιο. Υπάρχει επίσης δυνατότητα και κατ ‘ οίκον εμβολιασμούς όπως διεξάγονταν και το προηγούμενο διάστημα.
Η κ. Θεοδωρίδου από την πλευρά της εξήγησε:
«Κύριος στόχος του εμβολίου είναι μακρόχρονη η προστασία από νόσο και θάνατο. Ο εμβολιασμός κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής έσωσε 20 εκατ. ζωές. Είναι δημοσιευμένο. Διανύουμε τους τελευταίους μήνες του 4ου χρόνου που ζούμε μαζί με τον κορωνοϊό και σε αυτήν την περίοδο που την χαρακτηρίζουν μεταπανδημική, ο ιός συνεχίζει να είναι να βρίσκεται ανάμεσά μας και να αυξάνουν τα κρούσματα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και οι θάνατοι.
Οι καθοριστικοί παράγοντες είναι η φθίνουσα ανοσία με πάροδο του χρόνου αλλά και η αντιγονική εξέλιξη των παραλλαγών που δημιουργούν προβλήματα ανοσογονικής ανταπόκρισης.
Παγκοσμίως, φαίνεται ότι ο αρχικός ιός όπως και οι συνεχείς παραλλαγές δεν ανιχνεύονται πλέον στην ανθρώπινη κοινότητα. Και αυτό είναι σημαντικό. Από μέσα μΜαϊου2023 επικρατεί η παραλλαγή Όμικρον ΧΒΒ1. Έχει κι αυτή έναν αριθμό υποπαραλλαγών. Το ακριβές δεδομένο είναι ότι με στοιχεία από ΕΟΔΥ, το 45% των περιπτώσεων οφείλεται σε Όμικρον ΧΒΒ1.5 και το υπόλοιπο επιμερίζεται σε άλλες υποπαραλλαγές Όμικρον.
Ανάγκη νέου μονοδύναμου επικαιροποιημένου εμβολίου
Σε αντιδιαστολή με τα διδύναμα που περιείχαν τον αρχικό ιό της Γιουχάν, σε αυτό το νέο εμβόλιο ο αρχικός ιός δεν περιέχεται διότι δεν ανιχνεύεται πια στην κοινότητα, και δεύτερον είχε μειονεκτήματα που συνίστανται στη μείωση της ανοσιακής ανταπόκρισης στα καινούργια αντιγόνα (φαινόμενο ανοσολογικού αποτυπώματος). Έλαβε έγκριση αρχές Σεπτεμβρίου αφού αξιολογήθηκε αποτελεσματικότητα, ως προς την ασφάλεια και ανοσογονικότητα από προηγούμενα εμβόλια από νέες μελέτες που εξελίσσονται. Φαίνεται ότι το καινούργιο εμβόλιο προκαλεί σημαντική ανοσιακή ανταπόκριση με εξουδετερωτικά αντισώματα κατά τον πρωτογενή και τον αναμνηστικό. Τα αντισώματα αυτά έχουν διασταυρούμενη ανοσία, δηλαδή εξουδετερώνουν και τις υπόλοιπες υποπαραλλαγές.
Κύριος στόχος του εμβολιασμού είναι ο εμβολιασμός των ατόμων που έχουν αυξημένο κίνδυνο. Δεν συστήνουμε «κάντε το όλοι» αλλά επιλέγονται έχουν αυξημένο κίνδυνο και όσοι θέλουν να εμβολιαστούν.
Σύμφωνα με το ECDC, εάν η εμβολιαστική κάλυψη είναι ικανοποιητική των ατόμων:
- άνω των 60 ετών,
- από 6 μηνών με 59 ετών με υποκείμενα νοσήματα,
- των ατόμων με ανοσοκαταστολή,
- εγκύων και
- επαγγελματιών υγείας.
Αν αυτοί εμβολιαστούν σε επαρκή ποσοστά, υπολογίζουν για όλες τις χώρες της ΕΕ ότι θα έχουμε μείωση εισαγωγών άνω 30% στα νοσοκομεία».
Επίσης η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι θα έχουμε μέσα στο επόμενο διάστημα παράλληλη κυκλοφορία ιών που πλήττουν το αναπνευστικό οπότε χρειάζεται προσοχή το χειμώνα.
Δόσεις με το νέο εμβόλιο (να τονίσουμε ότι η σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμών αφορά ανοσοκατασταλμένους):
Για τους άνω των 12 ετών γίνεται 1 δόση στους 3 μήνες μετά από προηγούμενο εμβολιασμό ή νόσηση.
Για 5-11 ετών 1 δόση με το νέο εμβόλιο 3 μήνες μετά από εμβολιασμό ή νόσηση.
Οι ανεμβολίαστοι επίσης θα κάνουν 1 δόση με το επικαιροποιημένο.
Για βρέφη μέχρι 4 ετών θα γίνεται επίσης 1 δόση με το νέο εμβόλιο όπως και στους άλλους.
Διαφοροποιήσεις θα υπάρξουν για τους ανοσοκατασταλμένους που έχουμε σύσταση για 3 δόσεις με το νέο εμβόλιο.
Τέλος, ως προς την συγχορήγηση μπορεί να γίνεται ταυτόχρονα με της γρίπης κι άλλα που δεν περιέχουν αδρανοποιημένους ιούς, αλλά για πρακτικούς λόγους, πχ πόνο στο χέρι, μπορεί να απέχουν 2 εβδομάδες το εμβόλιο γρίπης από της COVID. Όπως σημείωσε δε η κ. Θεοδωρίδου, το εμβόλιο πχ για τον πνευμονιόκκοκο ή για τον έρπητα ζωστήρα -μπορούν να γίνονται το ίδιο διάστημα, αλλά καλό είναι να τα προγραμματίζουμε άλλη εποχή του χρόνου καθώς δεν έχουν εποχικό χαρακτήρα.
Πόσα εμβόλια έχουμε στην Ελλάδα
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή προμήθεια έχουμε 1,6 εκατ. δόσεις επικαιροποιημένου, αν χρειαστούμε περισσότερα θα μάς στείλουν άμεσα με τον γνωστό μηχανισμό της ΕΕ καθώς προτεραιοποιούνται κάποιοι, αλλά δικαιούχοι είναι όλοι. Το ίδιο ισχύει και για τα εμβόλια της γρίπης. Υπάρχει πλήρης επάρκεια και δυνατότητα επαναπρομήθειας.
Το ραντεβού μπορεί να κλειστεί και από φαρμακεία (εκτός από την ηλεκτρονική πλατφόρμα) αλλά οι εμβολιασμοί θα γίνονται αποκλειστικά στα εμβολιαστικά κέντρα.