Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες για τους απροσδιόριστους θανάτους των δύο μωρών στην Κάτω Αχαΐα, για τους οποίους παρενέβη η Εισαγγελία, προκειμένου να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση. Αναμένεται να γίνει γονιδιακός έλεγχος καθώς φαίνεται πως υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, ενώ η μητέρα την Τέταρτη, πριν από την κηδεία του δεύτερου παιδιού της, πέρασε την πόρτα του αστυνομικού τμήματος, αφού εκλήθη από τους αστυνομικούς να δώσει πληροφορίες για τον θάνατο του δεύτερου παιδιού, σύμφωνα με το Star. Στο τμήμα βρέθηκε χθες, Πέμπτη, και η γιαγιά των βρεφών.
Το πρώτο κοριτσάκι «έφυγε» από τη ζωή τον Ιούνιο του 2022. Η μητέρα ήταν μόνη της στο σπίτι και βρήκε το μωράκι χωρίς τις αισθήσεις του. Ειδοποίησε ασθενοφόρο και το παιδί έφτασε στο κέντρο υγείας. Εκεί οι γιατροί προχώρησαν σε ΚΑΡΠΑ, χωρίς αποτέλεσμα. Για αυτή την περίπτωση, σχηματίστηκε δικογραφία και τόσο η 23χρονη μητέρα όσο και η γιαγιά των παιδιών είχαν κληθεί για κατάθεση
Στη δεύτερη περίπτωση, το δύο μηνών βρέφος διεκομίσθη στο Καραμανδάνειο στα τέλη Σεπτεμβρίου, με τη μητέρα να κάνει λόγο για σπασμούς. Οι γιατροί, μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία, της ζήτησαν να φύγει για περαιτέρω εξετάσεις στο νοσοκομείο παίδων Αγία Σοφία. Το παιδί κατέληξε μετά από έναν μήνα νοσηλείας, σύμφωνα με το Star.
«Με λένε Πισπιρίγκου»
Μιλώντας στον Alpha η 23χρονη μητέρα περιέγραψε τα συμπτώματα που είδε στο πρώτο από τα δύο παιδιά που γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 2022 και 19 ημέρες αργότερα έφυγε από τη ζωή. Η 23χρονη έκανε λόγο για περίεργους ήχους που άκουσε να βγάζει το βρέφος μέσα στην κούνια. «Φώναξα την σπιτονοικοκυρά μου που ήταν δίπλα και μου είπε ότι το παιδάκι φεύγει και φωνάξαμε ασθενοφόρο» ανέφερε η 23χρονη.
Για το δεύτερο παιδί η 23χρονη υπογράμμισε ότι «έκανε ένα σύμπτωμα στο σπίτι, όπου γυρνούσαν τα μάτια της και έκλαιγε. Πήγαμε στο Κέντρο Υγείας και το παιδί συνήλθε. Είπαν δεν ήταν κάτι, έχει σωστούς σφυγμούς, αλλά πρέπει να πάει στο Καραμανδάνειο. Είχε σπασμούς. Μας έστειλαν στο Παίδων Αγία Σοφία. Ήμασταν έναν μήνα μέσα, κάναμε όλες τις εξετάσεις. Εκεί μου είπαν ότι οι σπασμοί ίσως είναι από κάποιο φάρμακο».
«Ήμουν συνέχεια μαζί της, εκεί μου παίζαμε, ξαφνικά χανόταν. Γυρνούσαν τα μάτια της και έμενε λιπόθυμη. Φώναζα αμέσως τον γιατρό» πρόσθεσε η ίδια.
Η νεαρή υποστήριξε ότι δέχεται ύβρεις και απειλές, κατηγορώντας τη ότι είναι σαν την κατηγορούμενη μητέρα από την Πάτρα που κατηγορείται για τους θανάτους των τριών παιδιών της.
«Με λένε Πισπιρίγκου στα social media» είπε η 23χρονη. «Δεν είμαι Πισπιρίγκου», τόνισε.
«Τώρα βρίζουν εμένα αντί να κοιτάξουν κάτι άλλο. Ούτε χθες σεβάστηκε κανείς κάτι, που κήδεψα τη μικρή. Με ρωτάγανε “τι έγινε και τι έγινε”. Δεν με πήραν να με ρωτήσουν πώς είμαι», είπε χαρακτηριστικά στον Alpha.
Η 23χρονη αποκάλυψε ότι ήταν παρούσα και σε έναν ακόμη θάνατο. Εκτός από την αδελφή της που πέθανε ξαφνικά πριν από 14 χρόνια, είδε το μωρό της φίλης της να πεθαίνει μπροστά της, με τρόπο παρόμοιο.
«Η κόρη μου είναι περίεργη, πού ξέρω αν δεν έχει πειράξει τα παιδάκια», λέει η μητέρα της 23χρονης
Η γιαγιά των κοριτσιών και μητέρα της 23χρονης μητέρας τους έδωσε νέα στοιχεία για την υπόθεση.
Η ίδια ζητά να μάθει γιατί επί 1 μήνα κανένας γιατρός από το Αγία Σοφία δεν τους είπε από τι πάθαινε επιληπτικές κρίσεις το 2 μηνών εγγονάκι της, ενώ μιλώντας στο Mega περιέγραψε τα τελευταία δραματικά λεπτά μέσα στο θάλαμο του νοσοκομείου.
«Έχω κλειδωθεί αυτή την στιγμή μέσα στο σπίτι μου. Έχω ζήσει πολλά αυτές τις ημέρες. Χθες ήταν ακόμη πιο δύσκολο και ακόμα άκρη δεν μπορώ να βγάλω», είπε η γιαγιά των παιδιών και συνέχισε: «για εμένα μπορεί να υπάρχουν παραλήψεις. Δεν γίνεται 1,5 μήνα, μέσα στο νοσοκομείο να μην βρίσκουν τι έχει, ούτε να το βάζουν εντατική όπως το είχαν στο Καραμανδάνειο εδώ στην Πάτρα, ούτε να υπάρχει τόση σοβαρότητα της κατάστασης ότι πάει δηλαδή, ότι περιμένουμε να πεθάνει και τελικά το παιδί να καταλήγει».
«Έκανε ένα ψευτοτρέμουλο γιατί ήταν σαν παράλυτο πράγμα. Ένα πουπούλο σου λέω. Απλά γύρισαν τα μάτια της τούμπα, και αν δεν την ζορίζαμε, το νερό που της έριξε η Ειρήνη δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει το παιδί, όσο το άφηνε δηλαδή, ήταν σαν να μαύριζε», πρόσθεσε.
«Στο Καραμανδάνειο έκατσε 3 ημέρες νομίζω, στο οποίο είπαν να φύγει για Αθήνα, για περαιτέρω εξετάσεις για να δούμε τι γίνεται. Ενώ πάθαινε συχνές κρίσεις, έπαθε κανά 2-3 φορές, την προηγούμενη εβδομάδα. Ούτε στο μηχάνημα το βάλανε, ούτε στην ΜΕΘ το βάλανε. Υποτίθεται το είχαν ”ξεζουμίσει” να του κάνουν εξετάσεις και από το αίμα. Μέχρι που κάποια δόση της βάλανε και αίμα γιατί είχε πέσει ο αιματοκρίτης από τις πολλές εξετάσεις», είπε στη συνέχεια.
«Ενώ της δίνανε αγωγή το παιδί ξανάπαθε κρίσεις. Με την διαφορά που είχε πάρει το φάρμακο νομίζω κανά δυο ώρες, καμία ώρα αν θυμάμαι καλά. Είπαν να αυξήσουν την δόση, την αυξήσανε».
Τι είπε για την κόρη της
Η μητέρα της 24χρονης είπε ότι το πρώτο παιδί πέθανε στον ύπνο του. «Της έκανε ένα περίεργο ήχο και το είδε μαύρο, κρύο κάπως και ειδοποίησε το ασθενοφόρο πάλι».
Σχετικά με τις σχέσεις που έχει με την κόρη της σημείωσε: «Έχει μπλεχτεί η μητριά της που δεν έχω καλές σχέσεις μαζί της. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αντιδράει έτσι η Ειρήνη. Εμένα μου άφηνε τα παιδιά για να πάει για ένα μεροκάματο, όχι για να ταΐσει εμένα. Εγώ δουλεύω μόνη μου».
Ερωτώμενη τι μπορεί να έχει συμβεί στα εγγόνια της απάντησε: «Με αυτά που ακούγονται δεν ξέρω πια κι εγώ τι να πιστέψω ως μάνα. Ακούγεται ότι έκανε χρήση ναρκωτικών η Ειρήνη. Πού ξέρω αν δεν έχει πειράξει τα παιδάκια;» .
Ενώ για την κόρη της είπε: «Είναι ένα πολύ περίεργο παιδί».
«Λάβαμε ανώνυμες αναφορές από το 2017 έως το 2020», λέει το Χαμόγελο του Παιδιού
Ανακοίνωση για την υπόθεση της Πάτρας, με τα δύο μωρά έφυγαν από τη ζωή σε μικρό χρονικό διάστημα εξέδωσε το Χαμόγελο του Παιδιού, αναφέροντας ότι «έλαβε ανώνυμες αναφορές, στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056, το διάστημα 2017-2020, για τις συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας της μητέρας, οι οποίες υποδείκνυαν σαφώς την ευάλωτη θέση της».
«Όπως πραγματοποιούμε σε κάθε ανάλογο περιστατικό ενημερώθηκαν άμεσα οι αρμόδιες Αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές για να κινητοποιηθούν όλες οι διαδικασίες για την προστασία των παιδιών. Να σημειωθεί πως, μια εκ των αναφορών εστάλη με την με ένδειξη «Κατεπείγουσα» αναφέρει η ανακοίνωση από «Το χαμόγελο του παιδιού».
Ολόκληρη η ανακοίνωση από το «Χαμόγελο του Παιδιού»:
«Το Χαμόγελο του Παιδιού, σε συνέχεια όσων έλαβαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με περιστατικό που αφορά τον θάνατο δύο παιδιών, με ένα χρόνο διάστημα μεταξύ τους, στην περιοχή της Αχαΐας, έλαβε ανώνυμες αναφορές, στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056, το διάστημα 2017-2020, για τις συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας της μητέρας, οι οποίες υποδείκνυαν σαφώς την ευάλωτη θέση της.
Όπως πραγματοποιούμε σε κάθε ανάλογο περιστατικό ενημερώθηκαν άμεσα οι αρμόδιες Αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές για να κινητοποιηθούν όλες οι διαδικασίες για την προστασία των παιδιών. Να σημειωθεί πως, μια εκ των αναφορών εστάλη με την με ένδειξη «Κατεπείγουσα».
Επιπλέον, τον Αύγουστο του 2015 είχαμε δεχτεί κλήση στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000 από το Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής για την εξαφάνιση της τότε ανήλικης μητέρας, ωστόσο πριν προχωρήσουμε στη δημοσιότητα της εξαφάνισης, η ανήλικη επέστρεψε στο σπίτι της.
Τον Δεκέμβριο του 2020, μας εμπιστεύθηκε μέλος της οικογένειας που επισκέφθηκε το χώρο μας. Ακολούθησαν διαδικασίες από το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, ακολουθώντας τις εντολές του εισαγγελέα.
Το 2023, η μητέρα επικοινώνησε με το Τμήμα Υγείας του Οργανισμού για παροχή κατευθύνσεων για διαδικαστικά θέματα που αφορούσαν το βρέφος, το οποίο νοσηλευόταν σε Νοσοκομείο της Αθήνας. Εντός των επόμενων ημερών ενημερωθήκαμε πως το βρέφος απεβίωσε. Κατά την ίδια περίοδο, Κοινωνικές Υπηρεσίες της περιοχής που ασχολούνταν με την υπόθεση, επικοινώνησαν με τον Οργανισμό και αναφέρθηκε το γεγονός πως πριν από ένα έτος, είχε αποβιώσει το βρέφος της πρώτης εγκυμοσύνης της μητέρας με παρόμοιο τρόπο, πράγμα που προβληματίζει αρκετά την υπηρεσία. Έκτοτε, οι Αρμόδιες Αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές διερευνούν τα αίτια θανάτου των δύο βρεφών της μητέρας.
Για ακόμη μια φορά, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενημερώνει ότι αρμόδιοι για κάθε περιστατικό κακοποίησης/παραμέλησης παιδιού είναι οι Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές που οφείλουν να διερευνήσουν την κάθε υπόθεση.
Κάθε αναφορά πρέπει να αξιολογείται από εξειδικευμένη ομάδα, και δεν αποτελεί υπόθεση ενός.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, δημιουργούνται ερωτηματικά αναφορικά με τον συντονισμό των αρμόδιων Αστυνομικών και Εισαγγελικών Αρχών αλλά και των Κοινωνικών υπηρεσιών που ασχολήθηκαν με την διερεύνηση των συνθηκών διαβίωσης της οικογένειας της μητέρας, καθώς η μητέρα ήταν εμφανές πως βρισκόταν σε ευάλωτο οικογενειακό περιβάλλον, από την παιδική της κιόλας ηλικία, καθώς και για την υποστήριξη που έλαβε στο ρόλο της ως νέα μητέρα.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» τονίζει πως πρέπει να συνεργαστούμε ως κοινωνία για να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις και το οικογενειακό τους περιβάλλον, λαμβάνουν τη φροντίδα και την προσοχή που χρειάζονται.