Τί αναφέρει η έκθεση του Νίκου ∆επούντη, αναπληρωτή καθηγητή Τεχνικής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Στη διάθεση των Δήμων Αιγιάλειας και Καλαβρύτων βρίσκεται έκθεση του Πανεπιστημίου Πατρών, με την αποτίμηση της κατάστασης στις περιοχές οι οποίες κατολισθαίνουν και αποτελούν μόνιμη απειλή για το τρένο του Οδοντωτού.
Η έκθεση συντάχθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας ∆υτικής Ελλάδας και όπως προκύπτει μετά την επιθεώρηση που έγινε στην κοίτη του Βουραϊκού ποταμού μετά την κακοκαιρία της Τρίτης 17 Οκτωβρίου, η οποία και είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει η γραμμή του Οδοντωτού από τις 18-22 Οκτωβρίου.
Τα απογυμνωμένα μετά τις πυρκαγιές του Ιουλίου πρανή, ανάντη της γραμμής και τα μικρά υδατορεύματα επλήγησαν με σφοδρότητα από την ισχυρή βροχόπτωση.
Λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι έχουμε μπει πλέον σε μια περίοδο που θα κυριαρχούν τα μικρής διάρκειας, αλλά ακραία καιρικά φαινόμενα, είναι βέβαιο ότι τα κατολισθητικά φαινόμενα στην περιοχή θα επαναλαμβάνονται κάθε φορά που το καθεστώς οριακής τους ισορροπίας θα μεταβάλλεται λόγω των βροχοπτώσεων, αναφέρει η έκθεση του Νίκου ∆επούντη, αναπληρωτή καθηγητή Τεχνικής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του ∆ήμου Αιγιαλείας Βασίλη Χριστόπουλο, είναι αναγκαίο πλέον να εκπονηθεί ένα ευρύ σχέδιο αποκατάστασης με άμεση χρηματοδότηση και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
Η παρέμβαση στον Βουραϊκό περιλαμβάνει ένα ειδικό δίχτυ, ανθεκτικό και ικανό να συγκρατεί χώμα και βράχους, το οποίο τοποθετείται επί του εδάφους και συγκρατείτο πρανές. Οι προβληματισμοί βέβαια είναι πολλοί, καθώς υπάρχουν αρκετά πρακτικά ζητήματα, όπως η διάνοιξη υποστηρικτικών δικτύων μέσα στο δάσος και η πιθανότητα να απαιτηθούν ειδικά τεχνικά έργα, υψηλού κόστους και μακράς περιόδου ωρίμανσης.
Πηγή: Pelop.gr