Επίκαιρα

SOS για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις εξέπεμψε ο Χ. Γώγος από τον Πύργο - “Σταματήστε την μεγάλη κατανάλωση αντιβιοτικών”

SOS για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις εξέπεμψε ο Χ. Γώγος από τον Πύργο - “Σταματήστε την μεγάλη κατανάλωση αντιβιοτικών”

Της Δήμητρας Βέλμαχου

Με την χώρα μας να κερδίζει επάξια το χρυσό μετάλλιο της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών, γεγονός που οδηγεί στην δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων, το οποίο συνεπάγεται και σε αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, μία ημερίδα σαν αυτή που έλαβε χώρα χθες το πρωί στο Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ν.Μ Πύργου ήταν κάτι παραπάνω από απαραίτητη.

Βασικός ομιλητής στην ημερίδα ήταν ο Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής της Παθολογικής Λοιμωξιολογικής Κλινικής του Metropolitan General, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος με ένα απλό παράδειγμα για το μέλλον που βαδίζουμε εάν δεν φροντίσουμε να λάβουμε τα μέτρα μας, προκάλεσε έντονο προβληματισμό. Χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος ανέφερε ότι αν δεν διαφοροποιηθούν τα δεδομένα, από το 2050 αναμένεται να έχουμε 10 εκατ. θανάτους τον χρόνο παγκοσμίως από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Imerida nosok 4

Αρχικά ο Χαράλαμπος Γώγος αφού εξέφρασε τα συγχαρητήρια του στο νοσοκομείο Πύργου για την πρωτοβουλία να οργανώσει αυτή την ημερίδα, την οποία χαρακτήρισε υψηλού επιπέδου τόσο για την θεματολογία όσο και για τους ομιλητές ανέφερε πως «... το πρόβλημα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων είναι πάρα πολύ μεγάλο, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση για το θέμα αυτό, είναι πάρα πολλοί οι άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους λόγω των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων όχι μόνο στην χώρα μας αλλά παγκοσμίως. Επομένως η προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική για τις ανθρώπινες ζωές, για τις λειτουργίες των νοσοκομείων αλλά και για το κόστος της χώρα μας και παγκοσμίως. Υπολογίζουμε ότι αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς παγκοσμίως το 2050 θα έχουμε 10 εκατομμύρια θανάτους τον χρόνο από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Η προσπάθεια έχει ξεκινήσει, υπάρχουν προγράμματα αυτή τη στιγμή και στη χώρα μας που έχουν ως στόχο τον έλεγχο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, τον έλεγχο της κατανάλωσης αντιβιοτικών, γιατί αυτά πάνε μαζί. Η μεγάλη κατανάλωση αντιβιοτικών στην οποία η χώρα μας πρωτοστατεί, οδηγεί σε μεγάλο αριθμό ανθεκτικών μικροβίων που προκαλούν τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Και εδώ πρωτοστατεί η χώρα μας, άρα θα πρέπει η προσπάθεια να είναι και προς τις δύο κατευθύνσεις. Σωστή χρήση αντιβιοτικών, έλεγχος των μικροβιακών λοιμώξεων, ελάττωση των πολυανθεκτικών στελεχών που προκαλούν θανάτους και προβλήματα στα νοσοκομεία μας. Πιστεύω και ελπίζω ότι με όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως, πανευρωπαϊκά και στην χώρα μας, θα μπορέσουμε να κάνουμε σημαντικά βήματα για τον έλεγχο των λοιμώξεων» Ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Γωγώς σημειώνοντας επίσης ότι είναι πολύ σημαντική η παρουσία λοιμωξιολόγων στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας. «… Η ελληνική εταιρεία λοιμώξεων έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια να πείσει το υπουργείο να προκηρύξει τέτοιες θέσεις, γιατί η παρουσία λοιμωξιολόγου σε κάθε μεγάλο νοσοκομείο είναι σημαντική για την κατεύθυνση αυτή».

Imerida nosok 6

Από την πλευρά της η Κατερίνα Ψαρρά, νοσηλεύτρια εκτίμησης λοιμώξεων Γ.Ν. Ηλείας αναφερόμενη στην ημερίδα τόνισε ότι «... διοργανώνουμε μετά από πολλή προσπάθεια μία ημερίδα σχετικά με τον έλεγχο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Μας ενδιαφέρει να στοχεύσουμε στην πρόληψη και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον έτσι ώστε να υπάρξουν καινοτομίες ως προς την αντιμετώπιση των λοιμώξεων, οι οποίες αποτελούν μάστιγα στο νέο χώρο των νοσοκομείων. Μέχρι το 2050 αναμένεται ένας άνθρωπος να πεθαίνει κάθε 3 δευτερόλεπτα από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις».

Imerida nosok 5

Μεγάλη είναι η βαρύτητα που δίνει η διοίκηση του Γ.Ν Ηλείας σε ό,τι αφορά την ενημέρωση και την περαιτέρω εκπαίδευση τόσο του νοσηλευτικού όσο και το ιατρικού προσωπικού όπως ανέφερε ο διοικητής Σπύρος Πολίτης υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «... στο Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας στόχος είναι μετά τον Covid να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε και πάλι τις εκπαιδευτικές μας δραστηριότητες. Θα είμαστε σταθεροί ανά τακτά χρονικά διαστήματα και θα συνεχίζουμε να κάνουμε ημερίδες, συνέδρια. Είναι στόχος ουσιαστικός όχι μόνο για να βρισκόμαστε αλλά για να μπορέσει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να αποκομίσει κάθε φορά και κάτι παραπάνω. Η δια βίου εκπαίδευση εξάλλου είναι μότο όλης της κοινωνίας πόσο μάλλον σε σημεία αιχμής όπως είναι τα νοσοκομεία. Το προσωπικό είναι πάρα πολύ ενημερωμένο οι εξελίξεις στις ιατρικές τεχνολογίες και την φαρμακευτική είναι διαρκείς και με αυτό τον τρόπο με τη βοήθεια του προσωπικού βελτιωνόμαστε. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος της σημερινής ημερίδας, που με τη βοήθεια του καθηγητή κ. Γώγου και της κας Λαγκαδινού να μπορούμε να πούμε ότι αύριο θα κάνουμε κάτι καλύτερο από ότι κάναμε χθες».

Imerida nosok 2

Imerida nosok 3

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup