Σημαντικά συμπεράσματα αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα που συμβαίνουν σε μεγάλο ποσοστό στην περιοχή μας προέκυψαν από την χθεσινή πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας, στον Πύργο.
Θέμα της ημερίδας που διοργάνωσε το Σωματείο Παραπληγικών Κινητικά Αναπήρων Ηλείας και το ΚΔΑΠμεΑ Ηλίανθος με τη συμμετοχή του Εθελοντικού Γραφείου Πύργου ήταν «Τροχαία Ατυχήματα: Ενημέρωση και Αποκατάσταση» ενώ σπουδαίοι ομιλητές όπως η Αστυνόμος Α’ Μαρία Παναγοπούλου, ο Ορθοπεδικός του ΓΝ Ηλείας Γιώργος Κοντορίνης, ο ιδιοκτήτης Σχολής οδηγών Ανδρέας Λυμπέρης και ο Ψυχολόγος του ΚΔΑΠμεΑ Ηλίανθος Ανδρέας Σταματόπουλος στάθηκαν κυρίως στην σημασία της πρόληψης και της εκπαίδευσης καθώς όπως έγινε σαφές το 85% της ευθύνης για τα τροχαία ατυχήματα βαραίνει τον παράγοντα άνθρωπο.
Αυτό ακριβώς επεσήμανε και ο κ. Λυμπέρης ο οποίος τόνισε πως: «Οι παράγοντες που συντελούν στο να γίνει ένα τροχαίο αφορούν κυρίως σε 80 με 85% τον άνθρωπο και μόνο το 15% νύχτα, δρόμοι κτλπ
Ο κ. Κονταρίνης στη συνέχεια μετέφερε την δική του προσωπική εμπειρία από το νοσοκομείο ενώ αναφέρθηκε επίσης και στο πως αντιμετωπίζονται αυτά τα ατυχήματα από την αρχή μέχρι το τέλος. «…από τα επείγοντα που βλέπω στο νοσοκομείο πολλά είναι αποτέλεσμα από τροχαία ατυχήματα τα οποία είναι συχνά και βαρύτατα. Τα μέτρα ασφαλείας στα τροχαία ατυχήματα μπορούν να σώσουν ζωές ή να μειώσουν πάρα πολύ τις βλάβες και την βαρύτητα των βλαβών. Δηλαδή το κράνος και η ζώνη μπορούν ένα ατύχημα από βαρύτατο η θανατηφόρο να το κάνουν απλές σωματικές βλάβες».
Την μεγάλη ικανοποίησή του για την παρουσία πολλών μαθητών εξέφρασε στη συνέχεια ο Γιώργος Παπανικολόπουλος σημειώνοντας πως: «Έχουμε καλέσει παιδιά από όλα τα σχολεία του Δήμου για να ενημερωθούν για την πρόληψη και τα ατυχήματα. Είναι μία ευχάριστη μέρα γιατί έχουμε μεγάλη προσέλευση παιδιών, έχουμε γύρω στα 250 άτομα. Είναι μια πολύ σημαντική ημερίδα ειδικά με τον δρόμο καρμανιόλα που έχουμε τον Πάτρα-Πύργος που γίνονται καθημερινά πολλά ατυχήματα και στόχος είναι να πούμε πόσο σημαντική είναι η πρόληψη γιατί σώζει ζωές».
Ο διοικητής του Γ.Ν.Ηλείας Σπύρος Πολίτης στάθηκε στην μεγάλη ανάγκη να γίνει από όλους κατανοητό και ιδιαίτερα από την νέα γενιά που θα είναι οι οδηγοί του μέλλοντος να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι η χρήση της ζώνης ασφαλείας και του κράνους. «Αυτές οι ημερίδες είναι εξαιρετικά χρήσιμες. Έχουν έρθει εδώ παιδιά, μαθητές γυμνασίων και λυκείων και πρέπει να εμπεδώσουν γιατί θα είναι οι μελλοντικοί οδηγοί, ότι το κράνος και η ζώνη είναι θέμα ζωής και θανάτου. Σκοτώνονται συνέχεια άνθρωποι στην περιοχή μας. Μεγάλη προσοχή! Πρέπει να καταλάβουν ότι το κράνος και η ζώνη σώζουν ζωές. Δεν χρειάζεται να τρέχεις με μεγάλη ταχύτητα για να σκοτωθείς ακόμα και με μικρή ταχύτητα ένα χτύπημα στο τζάμι, μπορεί να σου στερήσει την ζωή σου ή να σε αφήσει ανάπηρο. Έχουν δει πολλά τα μάτια μας..».
Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Πλεμμένος από την πλευρά του επεσήμανε πως: «Συμμετέχουμε ενεργά σε όλες τις εκδηλώσεις που γίνονται προς το συμφέρον της πόλης μας, είναι μία ενημερωτική εκδήλωση γύρω από τα ατυχήματα και την αποκατάσταση με σοβαρούς ομιλητές και διακεκριμένους επιστήμονες. Ευχαριστούμε πάρα πολύ όλο τον κόσμο που συμμετέχει όπως και τα σχολεία. Πιστεύουμε ότι στο μέλλον θα έχουμε και άλλες τέτοιες εκδηλώσεις».
Στο κομμάτι της μετατραυματικής αποκατάστασης των ανθρώπων που βιώνουν ένα τροχαίο ατύχημα στάθηκε στη συνέχεια ο ψυχολόγος Ανδρέας Σταματόπουλος τονίζοντας πως: «Εμείς από την δικιά μας σκοπιά και ως ψυχολόγος στεκόμαστε περισσότερο στο κομμάτι της μετατραυματικής αποκατάστασης των ανθρώπων που βιώνουν ένα τροχαίο ατύχημα και όχι μόνο οι ίδιοι οι άνθρωποι αλλά και οι οικογένειές τους και οι φροντιστές τους. Είναι ένα ζήτημα το οποίο ειδικά την περιοχή μας την απασχολεί πάρα πολύ, ειδικά λόγω της κακής κατάστασης που έχει ο δρόμος καρμανιόλα που συνδέει τον Πύργο με την Πάτρα. Δυστυχώς είναι ένα ζήτημα το οποίο κάθε έναν από εμάς μας έχει απασχολήσει έστω μία φορά στη ζωή μας και ευχόμαστε και ελπίζουμε το μέλλον να είναι πιο ελπιδοφόρο και τα νέα παιδιά να έχουν την κατάλληλη παιδεία τόσο στην οδήγησή τους όσο και στην ζωή τους όταν συναναστρέφονται άτομα με αναπηρία».
Τέλος η Αστυνόμος Α’ Μαρία Παναγοπούλου, αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να καταπολεμηθεί η μάστιγα των τροχαίων αναφέροντας επίσης πως: «Βρίσκομαι εδώ με την ιδιότητα της αξιωματικού της τροχαίας αλλά και ενός ανθρώπου που είναι θύμα ενός τροχαίου ατυχήματος, οπότε μιλάω εκ πείρας. Το τροχαίο ατύχημα μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε. Σε μεγαλύτερο ποσοστό του 85% ευθύνεται για τα τροχαία ατυχήματα ο άνθρωπος και η λύση φυσικά είναι η εκπαίδευση».