Επίκαιρα

Πύργος: Γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς με έκθεση ελαιόδεντρων bonsai

Πύργος: Γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς με έκθεση ελαιόδεντρων bonsai

Μια εναλλακτική έκθεση με θέμα την ελιά διοργανώνουν, στην κεντρική πλατεία του Πύργου, ο εκπαιδευτής πολεμικών τεχνών Kung Fu και δημιουργός bonsai, Γρηγόρης Σταματόπουλος και ο ελαιοπαραγωγός και μέλος του Α.Σ Κορυφής, Τάκης Θανόπουλος, όπου εκθέτουν μια σειρά από ελαιόδεντρα μικρού μεγέθους, που έχουν αναπτυχθεί και καλλωπιστεί με την τέχνη του bonsai.

Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς, που καθιερώθηκε το 2019 από την UNESCO να γιορτάζεται στις 26 Νοεμβρίου, είναι να ενθαρρύνει την προστασία της ελιάς και των αξιών που αυτή ενσωματώνει, προκειμένου η διεθνής κοινή γνώμη να εκτιμήσει τη σημαντική κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική και περιβαλλοντική της σημασία για την ανθρωπότητα. Βασικό μήνυμα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου είναι το «Επιλέγουμε την ελιά για να προστατεύσουμε τον πλανήτη και την υγεία µας».

Η θρεπτική αξία του ελαιολάδου είναι γνωστή και η ευεργετική επίπτωση στην υγεία του ανθρώπου επίσης, με σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες να ανακαλύπτονται όλο και περισσότερο.

Όμως, λόγω της ομορφιάς του, το δέντρο της ελιάς, μπορεί να χαρακτηριστεί και ως καλλωπιστικό, με αρκετούς να το επιλέγουν πλέον για να στολίσουν τον κήπο ή τον εσωτερικό τους χώρο.

Η εφαρμογή της τέχνης του bonsai στην ελιά είναι ένα άλλο πεδίο, εξαιρετικά ενδιαφέρον, που μπορεί να αναδείξει την ελιά ως καλωπιστικό δέντρο… τσέπης.

Ο Γρηγόρης Σταματόπουλος εκπαιδευτής Κung Fu και δημιουργός bonsai μας εξηγεί για την τέχνη του bonsai:

“Bonsai σημαίνει μικρό δέντρο. Προσπαθούμε να το διατηρούμε χαμηλό και να προσομοιάζει σε ένα δέντρο της φύσης. Σε ένα μεγάλο δέντρο που βλέπουμε στη φύση. Το bonsai ξεκίνησε να δημιουργείται περίπου πριν 1000 χρόνια σε μικρούς δίσκους, που τα χρόνια εκείνα οι άνθρωποι έφτιαχναν διάφορα ζώα και δράκους σε σχήμα bonsai. Ξεκίνησε από την Κίνα, μετά έφτασε και στην Ιαπωνία. Η φιλοσοφία των bonsai είναι ο άνθρωπος να είναι σε αρμονία, η ψυχή του ανθρώπου. Άνθρωπος και φύση να βρίσκονται σε αρμονία.

Θεωρείται επίσης καλοτυχία! Όποιος το έχει θεωρείται ότι έχει μεγάλη τύχη στο χώρο που το χρησιμοποιεί και το τοποθετεί. Σου χαρίζει ηρεμία και βοηθάει πάρα πολύ στο να συγκεντρώνεσαι, να χαλαρώνεις. Βοηθάει ανθρώπους με ψυχολογικά προβλήματα και άγχος διότι ασχολούνται με την φύση και με ένα φυτό στο οποίο ο άνθρωπος δίνει αλλά και το ίδιο το φυτό δίνει πίσω στον άνθρωπο. Είναι κάτι που χάνεται στα βάθη της Κίνας και φτάνει μέχρι και σήμερα.

Αναφερόμενος στην προσωπική του ενασχόληση με το bonsai, ο κ. Σταματόπουλος σημείωσε πως “… ασχολούμαι πάρα πολλά χρόνια με αυτή την τέχνη. Έκανα κάποια μαθήματα στην Κίνα και κάποια σεμινάρια στην Ελλάδα. Είναι μία από τις ασχολίες μου. Μπορώ να πω ότι είναι το χόμπι μου και αγαπώ πολύ αυτή την τέχνη, λόγω και του Kung Fu. Ταιριάζει στην κινέζικη κουλτούρα και φιλοσοφία. Με κρατάει ήρεμο, μου χαρίζει χαρά, ειρήνη. Όταν τελειώνεις ένα bonsai είναι υπέροχο το συναίσθημα. Είναι μια τέχνη, η οποία εξελίσσεται συνέχεια, αφού το bonsai πρέπει να το αγαπάς, να το φροντίζεις και να το προσέχεις για να διατηρείται. Πρέπει να του δίνεις αγάπη.

Το 2017 έκανα μια μεγάλη έκθεση, πάλι εδώ στον Πύργο. Αυτή η έκθεση είναι αφιερωμένη στο ιερό δέντρο της Ελιάς, μιας και συμπίπτει και με την παγκόσμια ημέρα της, που έχει καθιερωθεί στις 26 Νοεμβρίου”.

bonsai live 10

Ο ελαιοπαραγωγός Τάκης Θανόπουλος διοργανώνει επιλεκτικές δράσεις γύρω από το ελαιόλαδο και σημείωσε πως "... η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας βρίσκει, όχι μόνο το ελαιόλαδο, αλλά και την επιτραπέζια ελιά, στην Ελλάδα και διεθνώς, σε ένα πάρα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι.

Η για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μεγάλη μείωση της παραγωγής δημιουργεί μια έντονη ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, με πρώτη ορατή συνέπεια την πρωτοφανή εκτόξευση των τιμών παραγωγού, άρα και του καταναλωτή.

Όμως, καμία αύξηση τιμών δεν μπορεί να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα του παραγωγού λόγω της μειωμένης παραγωγής του, ενώ από την άλλη πλευρά, αναπόφευκτα έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης και την υποκατάσταση από τα άλλα φυτικά έλαια.

Απαραίτητη είναι επίσης, η αντικειμενική και ψύχραιμη παρουσίαση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όλης αυτής της πρωτοφανούς και ιδιαίτερα σύνθετης πραγματικότητας.

Τέλος, θα ήθελα να επαινέσω για την πρωτοβουλία και την έκθεση των μικρών αριστουργημάτων, τους εκλεκτούς φίλους μου Γρηγόρη Σταματόπουλο και Μαρία Παναγιωτοπούλου και να τους ευχαριστήσω για την πρόσκληση και την συνδιοργάνωση της έκθεσης bonsai ελιάς".

bonsai live 2 2

bonsai live 3 2

bonsai live 4 2

bonsai live 5 2

bonsai live 6 2

bonsai live 7 2

bonsai live 8

bonsai live 9

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup