Της Δήμητρας Βέλμαχου
Με την σημερινή ολοκλήρωση της διαβούλευσης για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο να φαντάζει ως άλλη “δαμόκλειος σπάθη” πάνω από τα κεφάλια των ελευθέρων επαγγελματιών της χώρας, συναντήθηκαν χθες το απόγευμα επιχειρηματίες της Ηλείας, ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και βουλευτές του νομού προκειμένου να συζητήσουν αλλά και να συναποφασίσουν σχετικά με τα επόμενα απαραίτητα βήματα για την απόσυρση του νέου νομοσχεδίου.
Το κλίμα που επικράτησε στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Ηλείας ήταν ενωτικό, ενώ τόσο από την πλευρά των επαγγελματιών όσο και από αυτή των βουλευτών επικράτησε διάθεση συνεργασίας και συνεννόησης.
Οι επαγγελματίες και επιχειρηματίες της Ηλείας, εξήγησαν στους παρόντες αιρετούς ότι η στήριξή τους και οι ενέργειές τους στην παρούσα φάση είναι απαραίτητες αν θέλουν να μην φανούν ανακόλουθοι στις προεκλογικές τους εξαγγελίες ενώ οι βουλευτές με την σειρά τους δεσμεύτηκαν προς αυτή την κατεύθυνση.
Αποφάσισαν δε, την συλλογή υπογραφών αναφορικά με την αντίθεσή τους στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οι οποίες μέσω των βουλευτών θα φτάσουν στην κεντρική εξουσία αλλά και η διοργάνωση ημερίδων προκειμένου να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό όλα όσα πρόκειται να ισχύσουν με την εφαρμογή του.
Παρόντες στην συνάντηση ήταν η βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ηλείας Διονύσης Καλαματιανός και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης ενώ οι βουλευτές της Ν.Δ. Νικολακόπουλος και Αβραμόπουλος κατέθεσαν εγγράφως την άποψή τους λόγω απουσίας τους.
Αρχικά, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, αφού ευχαρίστησε τους βουλευτές για την παρουσία του επεσήμανε πως υπάρχει διαφωνία επί της αρχής, δηλαδή στη σύλληψη του νομοσχεδίου, που ξεκινά από το δεδομένο για την κυβέρνηση ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι φοροφυγάδες, συμπληρώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση παραδέχεται πως δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή.
«Επιστρέφουμε ξανά μετά από δεκαετίες στο ζήτημα της τεκμαρτής φορολόγησης, η οποία από μόνη της έχει μια τεράστια αυθαιρεσία, με τεκμήρια τα οποία θεσπίζει η κυβέρνηση, φορολογεί τους πάντες θεωρώντας ως δεδομένο ότι όλοι έχουν εισόδημα τουλάχιστον ύψους 11 χιλιάδων ευρώ. Με αυτή την αφετηρία ξεκινάει η φορολόγηση. Υπάρχει όμως ένα πολύ μεγάλο μέρος, πιθανότατα το μεγαλύτερο μέρος των ελευθέρων επαγγελματιών, τουλάχιστον σίγουρα για τον δικό μου κλάδο, το ποσό των 11 χιλιάδων ευρώ ως ετήσιο εισόδημα δεν το έχει ως δεδομένο. Αντιθέτως, είναι πολύ μικρότερο το εισόδημα από αυτό το ποσό. Άρα το γεγονός ότι θεωρείται ότι όλοι έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν με βάση αυτό το εισόδημα είναι ένα δεύτερο πρόβλημα, το τρίτο είναι ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως βάση για τα τεκμήρια με τα οποία καθιερώνει τη φορολόγηση, οικονομικά δεδομένα που προέρχονται από μια άλλη επαγγελματική ομάδα. Προέρχονται από την επαγγελματική ομάδα των μισθωτών, που έχει άλλα οικονομικά χαρακτηριστικά, που φυσικά διαφέρουν από των ελευθέρων επαγγελματιών» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Δημητρουλόπουλος υπογραμμίζοντας παράλληλα πως ο καθένας, όπως άλλωστε επιβάλει και το Σύνταγμα, να φορολογείτε σύμφωνα με το πραγματικό του εισόδημα.
Ακολούθως, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης, ανέφερε αρχικά ότι το νομοσχέδιο έχει άδικο χαρακτήρα ενώ πρωτοτυπεί παράλληλα καθώς έρχεται να φορολογήσει τους ελεύθερους επαγγελματίες αναδρομικά, για εισοδήματα που έχουν οι ίδιοι δουλέψει και μάλιστα με το κλείσιμο της οικονομικής περιόδου του 2023. Πρόσθεσε επίσης ότι: «Η κυβέρνηση μας κορόιδεψε όλους, με την έννοια ότι πριν από τις εκλογές δεν είχε αναφέρει τίποτα σχετικά, μόνο ότι θα πάρει μέτρα κατά τη φοροδιαφυγής και χωρίς καμία διαβούλευση ήρθε και έφερε ένα φορολογικό νομοσχέδιο και το κυριότερο αλλά και το αχαρακτήριστο είναι ότι μας αναφέρει ως φοροφυγάδες, άρα κλέφτες! Είναι ένας βαρύς χαρακτηρισμός για αυτός και ειδικά για κάποιους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται χρόνια στην αγορά» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ξανθούλης επισημαίνοντας επιπλέον πως ειδικά σε αγροτικές περιοχές όπως η δική μας, η οικονομία εξαρτάται από τον πρωτογενή τομέα, γεγονός που σημαίνει ότι φέτος για παράδειγμα που δεν υπάρχει λάδι αυτό θα επηρεάσει αρνητικά όλους τους κρίκους της οικονομικής αλυσίδας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών και Φοροτεχνικών Ηλείας Αλέξης Νταουλάρης, με τις γνώσεις που διαθέτει προέβη στην ανάλυση των άρθρων του νέου φορολογικού νομοσχεδίου και ειδικότερα σε όσα επηρεάζουν αρνητικά τον κλάδο των ελεύθερων επαγγελματιών, τονίζοντας ότι δεν είναι ηθικό να έρχεται η κυβέρνηση και να φορολογεί αναδρομικά αλλά βέβαια αυτό έχει ξανασυμβεί.
Σημείωσε επίσης ότι το συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου που έχει προκαλέσει και τις περισσότερες αντιδράσεις είναι άδικο αφού είναι οριζόντιο μέτρο και ποτέ κανένας οριζόντιος νόμος δεν είναι δίκαιος.
Η βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας Διονυσία Αυγερινοπούλου σε τοποθέτησή της ανέφερε ότι "... η κυβέρνηση έχει θέσει σε διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διαδικασίας, δεδομένου ότι η φορολογική δικαιοσύνη είναι ένα ζήτημα που ταλανίζει την ελληνική οικονομία επί δεκαετίες και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Στο πλαίσιο αυτό συζήτησα με τους φορείς της Ηλείας τα σημεία στα οποία διατυπώνουν τον προβληματισμό τους και θα μεταφέρω στον αρμόδιο υπουργό τις προτάσεις τους, με στόχο να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και συνδιαμόρφωση στην τελική μορφή του νόμου".
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ και βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης με την σειρά του έκανε λόγο για αιφνιδιασμό της κυβέρνησης στον κόσμο της αγοράς αφού προεκλογικά δεν είχε γίνει καμία σχετική αναφορά.
«Δεύτερον, στοχοποιούνται οι μικρές και ατομικές επιχειρήσεις οι οποίες είναι πάρα πολλές στην περιοχή μας έναντι των εταιρειών, τρίτον, πάρα πολλές επαρχιακές περιοχές και χωριά θα οδηγηθούν σε ερημοποίηση και τέταρτον, ο κοινωνικός αυτοματισμός που λέει ότι όλοι οι επαγγελματίες είναι συλλήβδην φοροφυγάδες είναι προφανώς άδικος και δεν αντιστοιχεί στον κόσμο της αγοράς. Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη ξεκάθαρα τοποθετηθεί κατά του φορολογικού νομοσχεδίου, έχει αντιπροτείνει έναν σύγχρονο τρόπο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με την χρήση των μέσων τεχνητής νοημοσύνης και τα σύγχρονα εργαλεία που μπορεί να καταπολεμηθεί και βεβαίως είμαστε ριζικά αντίθετοι στην στρατηγική προσπάθεια της κυβέρνησης, να κλείσουν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις όπως κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έχουν πει ότι είναι ανταγωνιστικό μειονέκτημα για την ελληνική οικονομία. Εμείς λοιπόν δεν βλέπουμε τις μικρές και ατομικές επιχειρήσεις ως μειονέκτημα της ελληνικής οικονομίας, βλέπουμε πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις που παλεύουν σε οικονομική κρίση, κρίση πανδημίας, κρίση λόγω του πολέμου, ακρίβεια και πληθωρισμό να σταθούν όρθιες. Άρα ο κόσμος της αγοράς αντιτίθεται σε αυτό το άδικο και αιφνιδιαστικό νομοσχέδιο.
Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ηλείας Διονύσης Καλαματιανός χαρακτήρισε ως άδικο, κεφαλικό, οριζόντιο φόρο αυτό που επιβάλλει η κυβέρνηση σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους ενώ πρόσθεσε πως: «Πρόκειται για ένα εμπαιγμό ουσιαστικά απέναντί τους γιατί προεκλογικά η κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δεσμευόταν ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένα επιπλέον ευρώ φόρος. Μετεκλογικά εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες διαπιστώνουν ότι αυτό ήταν ένα ψέμα και επιβάλλεται ένας κεφαλικός φόρος ύψους 1444 € τον οποίο καλούνται να πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Τρόποι για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής υπάρχουν, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παράδειγμα η πλατφόρμα my data που υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία, μπορούν να υπάρξουν ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, μπορούν να διαπιστωθούν αν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία η χλιδάτη ζωή, το ζήτημα είναι να μην αδικηθούν εκατοντάδες χιλιάδες συνάνθρωποί μας, οι οποίοι μπορεί να μην φοροδιαφεύγουν αλλά αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλο πρόβλημα.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση τους στοχοποιεί όλους και τους χαρακτηρίζει φοροφυγάδες χωρίς να μπορεί να το τεκμηριώσει. Ταυτόχρονα αφήνει στο απυρόβλητο το μεγάλο κεφάλαιο, τον μεγάλο πλούτο. Μειώνει για παράδειγμα τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου από το 0,5% στο 0,2%, Μειώνει τον φόρο στις χρηματιστηριακές συναλλαγές και βεβαίως αποφεύγει να φορολογήσει τα πραγματικά υπερκέρδη των παροχών ενέργειας και των διυλιστηρίων. Άρα βλέπουμε ότι για την κυβέρνηση υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Βάρη στους πολλούς οι οποίοι δεν έχουν να πληρώσουν και βυθίζονται στα χρέη αντιμετωπίζοντας τεράστια προβλήματα με την ακρίβεια και από την άλλη είναι πολύ ανοιχτοχέρα και τροφοδοτεί την ακρίβεια μέσω της συμπεριφοράς της απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο».