Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2023 11:55

ΔΕΥΑ στην Ηλεία: Αντιδράσεις και στάση εργασίας για τις συνενώσεις

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Στάση εργασίας την Τετάρτη 6/12 από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ.

Το σχέδιο συνενώσεων που προωθεί η κυβέρνηση με το πρόσχημα της επιβίωσης των ΔΕΥΑ προκαλεί αναβρασμό στο προσωπικό των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης αποχέτευσης ανά τη χώρα και φυσικά και στην Ηλεία.

Το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Νομού Ηλείας «Η Ενότητα», με ανακοίνωση του έκανε γνωστό πως μαζί με το προσωπικό όλων των ΔΕΥΑ ανά την Ελλάδα, ξεκινά κινητοποιήσεις αντιδρώντας στο νέο σχέδιο. Η αρχή γίνεται με την στάση εργασίας την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

Στην ανακοίνωση - καταγγελία που εξέδωσε, αναφέρει τα εξής:

Εμείς, οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ, βγήκαμε στους δρόμους σήμερα για να διαδηλώσουμε ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να αφαιρέσει το βασικότερο κοινωνικό αγαθό, το νερό, από την τοπική αυτοδιοίκηση και να το χαρίσει στα μεγάλα συμφέροντα.
Η κυβέρνηση με προχειρότητα και νεφελώδεις εξαγγελίες καταργεί τις Δ.Ε.Υ.Α., που αποτελούν περιουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τις Δ.Ε.Υ.Α., που εξαιτίας της λειτουργίας και της τοπικής τους δράσης έχουν προσφέρει διαχρονικά τα μέγιστα στις τοπικές κοινωνίες με παροχή ποιοτικών υπηρεσιών (βιολογικοί καθαρισμοί, καθαρό και πόσιμο νερό) που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτή τη μεγάλη κατάκτηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία, όπως είναι γνωστό, λειτουργεί ανταποδοτικά και όχι κερδοσκοπικά, η κυβέρνηση αποφάσισε εν μία νυκτί και με επίκληση τα οικονομικά προβλήματα μεγάλου αριθμού των Δ.Ε.Υ.Α., ότι προτιμότερο είναι να τις καταργήσει, να αφαιρέσει ουσιαστικά τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα από τους Ο.Τ.Α. και σταδιακά να τις ιδιωτικοποιήσει.

Η πολιτεία μέσω των συναρμόδιων υπουργείων επιχειρεί μια μεταρρύθμιση, η οποία θα εξελιχθεί σε απορρύθμιση. Και η απορρύθμιση αυτή θα έχει επιπτώσεις, κυρίως, στους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες, διότι οι ΔΕΥΑ παρέχουν νερό και υπηρεσίες αποχέτευσης σε 5 εκ πολίτες της περιφέρειας της χώρας μας. Η πολιτεία φαίνεται ότι αδικαιολόγητα αγνοεί και υποτιμά την πορεία των Δ.Ε.Υ.Α. από το 1980 έως σήμερα, ενώ δεν γνωρίζει σε βάθος την υφιστάμενη κατάσταση του τομέα υδάτων, αλλά και το αντικείμενο των Δ.Ε.Υ.Α. που έχει ιδιαιτερότητες που συνδέονται με τις τοπικές συνθήκες.

Οι 126 Δ.Ε.Υ.Α. από την ίδρυσή τους στη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα έχουν εκτελέσει έργο, που υπερβαίνει τα 20 δις ευρώ στους τομείς της δραστηριότητάς τους. Το έργο αυτό εκτελέσθηκε με πολλές δυσκολίες και πολλά προβλήματα, οικονομικά, οργανωτικά, θεσμικά. Το έργο αυτό συνεχίζεται, αφού σήμερα οι ΔΕΥΑ εκτελούν έργα ύψους 2 δις, ενώ στην επόμενη προγραμματική περίοδο θα χρηματοδοτηθούν για έργα και δράσεις, που υπερβαίνουν τα 4 δις.

Χάρη στις ΔΕΥΑ, οι πολίτες της περιφέρειας της χώρας μας πίνουν ασφαλές, υγιεινό και φθηνό νερό, ενώ με τους βιολογικούς καθαρισμούς, που κατασκεύασαν οι ΔΕΥΑ προστατεύεται και το περιβάλλον, σε μια χώρα που τα προβλήματα του περιβάλλοντος ολοένα και οξύνονται, με την κλιματική κρίση που πλήττει σφοδρά την Μεσόγειο. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα της Θεσσαλίας και του ‘Έβρου.

Το αντικείμενο των Δ.Ε.Υ.Α., όμως, περιλαμβάνει και μια καθημερινή διαχείριση, που αφορά σε παρεμβάσεις δίπλα και κοντά στον πολίτη και στα διάφορα ζητήματα που προκύπτουν από τη διαχείριση του πόσιμου νερού, και όχι απρόσωπους και συγκεντρωτικούς οργανισμούς, που αγνοούν τις τοπικές συνθήκες και δεν μπορούν να δράσουν ευέλικτα και αποτελεσματικά και σύμφωνα με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Με λίγα λόγια η διαχείριση του αντικειμένου των ΔΕΥΑ μόνο στο πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης μπορεί να είναι αποδοτική και ωφέλιμη για τις τοπικές κοινωνίες.

Βεβαίως, οι ΔΕΥΑ σήμερα έχουν πολλά προβλήματα και δυσκολίες όπως η υποστελέχωση κι ένα υψηλό χρέος στους παρόχους ενέργειας και κυρίως στη ΔΕΗ, για το οποίο, όμως, δεν ευθύνονται, αφού δεν επιδοτήθηκαν σύμφωνα με το ενεργειακό τους προφίλ, ενώ δεν υφίστανται οι συνθήκες και λείπουν οι προϋποθέσεις για την ενεργειακή τους αυτάρκεια,
όπως ο «χώρος» στο ηλεκτρικό δίκτυο και οι απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις.

Γενικά οι ΔΕΥΑ και ιδίως οι μικρές ΔΕΥΑ από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και μετά, και αφού εφαρμόσθηκε το σχέδιο «Καλλικράτης» χωρίς προσωπικό, πόρους και εξοπλισμό πλαγιοκοπήθηκαν και αφυδατώθηκαν, χωρίς, ωστόσο, να πάψουν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Φαίνεται, ωστόσο, ότι η πολιτεία σχεδιάζοντας το μέλλον αγνοεί το παρελθόν κι αυτό θα κάνει την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση όχι μόνο ατελέσφορη, αλλά και καταστροφική.

Ταυτόχρονα, θα πληγούν και οι τοπικές οικονομίες, αφού οι μικρές τοπικές επιχειρήσεις, που συνεργάζονται με τις ΔΕΥΑ θα χάσουν σημαντικό μερίδιο της συνεργασίας τους και άρα θα πληγεί και η τοπική απασχόληση και οικονομία.

Με νόμο πλέον και με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ουσιαστικά δημιουργεί τις προϋποθέσεις ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος των νερών και μάλιστα σε λίγους εκλεκτούς της. Όπως ακριβώς έκανε και με την ενέργεια στη χώρα μας, την οποία παρέδωσε σε πέντε παρόχους οι οποίοι κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος του λαού και μάλιστα με τις ευλογίες της.

Το ελεγχόμενο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας που θα συσταθεί, θα κατευθύνει όλα τα έργα ύδρευσης αποχέτευσης βιολογικών καθαρισμών αξίας πολλών δις ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, στις γνωστές μεγάλες εταιρίες με ΣΔΙΤ (συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) με συμβόλαια διαχείρισης των δικτύων από τις εταιρίες για τουλάχιστον τριάντα χρόνια.

Μόλις μερικοί μήνες πέρασαν από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων τον περασμένο Μάρτιο, ενάντια στο νομοσχέδιο για την ρυθμιστική αρχή υδάτων, το οποίο θεωρούσαμε ότι ήταν προάγγελος της ιδιωτικοποίησης και του ξεπουλήματος των νερών. Η Κυβέρνηση και οι υπουργοί της διαρρήγνυαν τα ιμάτια τους, ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει και διαβεβαίωναν όλοι μαζί Κυβέρνηση και βουλευτές της πλειοψηφίας, ότι τα νερά δεν πωλούνται. Το σχέδιο νόμου που πέρασε πριν λίγες ημέρες από το υπουργικό συμβούλιο είναι η συνέχεια της προηγούμενης νομοθετικής ρύθμισης.

Οι εργαζόμενοι των Δ.Ε.Υ.Α. θα αγωνιστούν με κάθε μέσο να παραμείνει το νερό στην τοπική αυτοδιοίκηση, στις τοπικές κοινωνίες, γιατί εκεί ανήκει. Θα αγωνιστούμε με κάθε μέσο για τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά μας δικαιώματα” καταλήγει η ανακοίνωση…

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2023 12:06

Σχετικά Άρθρα

  • Πύργος: Προγραμματισμένη διακοπή υδροδότησης την Τρίτη 29/10
    Πύργος: Προγραμματισμένη διακοπή υδροδότησης την Τρίτη 29/10

    Ανακοίνωση εξέδωσε η ΔΕΥΑ Πύργου για την προγραμματισμένη διακοπή υδροδότησης για την ερχόμενη Τρίτη 29 Οκτωβρίου.

    Αναλυτικά:

    Στα πλαίσια εργασιών συντήρησης στο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης της πόλης του Πύργου θα πραγματοποιηθεί γενική διακοπή υδροδότησης την Τρίτη 29/10/2024 από τις 8.30 π.μ. Προβλεπόμενη ώρα αποκατάστασης της υδροδότησης 13.00μ.μ.

    ΕΚ ΤΗΣ ΔΕΥΑΠ

  • Πρωτοβουλία του Δήμου Πύργου για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας - Κατέθεσε η ΔΕΥΑ πρόταση για την ανόρυξη νέων γεωτρήσεων
    Πρωτοβουλία του Δήμου Πύργου για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας - Κατέθεσε η ΔΕΥΑ πρόταση για την ανόρυξη νέων γεωτρήσεων

    Στην υποβολή πρότασης στο Υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας προχώρησε η ΔΕΥΑ Πύργου με κύριο στόχο τη χρηματοδότηση ανόρυξης γεωτρήσεων σε Δημοτικές Κοινότητες.

    Η πρόταση που είναι συνολικού προϋπολογισμού 150.000 ευρώ (με Φ.Π.Α.) κατατέθηκε στην Τρίτη (02/10/24) στο πλαίσιο του προγράμματος με τίτλο: «Εκτέλεση εργασιών από τους ΟΤΑ της χώρας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας ΙΙ».

    Γεγονός που αποδεικνύει, όπως επανειλημμένως έχει αναφέρει και ο Δήμαρχος Πύργου κ. Στάθης Καννής, πως η αντιμετώπιση του φαινομένου της μείωσης της επάρκειας του νερού, που εν πολλοίς οφείλεται στην κλιματική κρίση, αποτελεί προτεραιότητα για τον Δήμο.

    Στις δράσεις, που χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών, περιλαμβάνονται οι ανορύξεις νέων ή η αναβάθμιση υφιστάμενων υδρευτικών γεωτρήσεων, η δημιουργία ή η συντήρηση των υδρομαστεύσεων καθώς επίσης και η παροχή υπηρεσίας αφαλατωμένου νερού μέσω ενοικίασης συστημάτων αφαλάτωσης.

    «Η αντιμετώπιση της λειψυδρίας και η αποτροπή των επιπτώσεών της, είναι μια από τις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής. Τα αποθέματα νερού, λόγω και της κλιματικής κρίσης, έχουν μειωθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος της εμφάνισης ιδιαίτερα σοβαρού προβλήματος σχετικά με την επάρκεια του νερού. Χρειαζόμαστε οικονομική ενίσχυση για να βελτιώσουμε τις υφιστάμενες υποδομές και για να μας δοθεί η δυνατότητα να προχωρήσουμε και σε νέες γεωτρήσεις για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου», δήλωσε η Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πύργου κα Ρούλα Αλικάκη-Τζανέτου.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΔΕΥΑ Ζαχάρως: Δίνεται Παράταση μέχρι 30/09/2024 στη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών των λογαριασμών
    ΔΕΥΑ Ζαχάρως: Δίνεται Παράταση μέχρι 30/09/2024 στη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών των λογαριασμών

    Η Δ.Ε.Υ.Α. Ζαχάρως, για πρώτη φορά, προέβη στη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών των

    καταναλωτών της, με ευνοϊκούς όρους που εξυπηρετούν όλους όσους χρωστούν στους

    λογαριασμούς ύδρευσης, ώστε να αποτραπεί η διακοπή υδροδότησης.

    Στο πλαίσιο αυτό, ενημερώνουμε τους καταναλωτές μας, ότι λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος για την ένταξη στην ρύθμιση των οφειλών, δίνεται παράταση μέχρι 30/09/2024 .

    Σύμφωνα με τον Κανονισμό Ύδρευσης, η μη ένταξη των οφειλετών στο πλάνο των

    ρυθμίσεων, θα επιφέρει την διακοπή της υδροδότησης. Η επανασύνδεση των ρολογιών,

    προϋποθέτει την εξόφληση ολόκληρου του οφειλόμενου ποσού, προσαυξημένο με το τέλος

    επανασύνδεσης.

    Παρακαλούμε όπως προχωρήσετε άμεσα στην ρύθμιση των οφειλών σας, αυστηρά, μέχρι

    την 30/09/2024.

    Η ρύθμιση έχει ως εξής:

    1) Εφάπαξ πληρωμή, δηλαδή πληρωμή ολόκληρου του οφειλόμενου ποσού. Στην εφάπαξ

    πληρωμή αφαιρείται το 100% των τόκων.

    2) Εξόφληση του συνολικού ποσού οφειλής σε 6 μηνιαίες δόσεις, με προκαταβολή 15% και

    αφαίρεση 80% των τόκων.

    3) Εξόφληση του συνολικού ποσού οφειλής σε 12 μηνιαίες δόσεις, με προκαταβολή το 15%

    και αφαίρεση 70% των τόκων.

    4) Εξόφληση συνολικού ποσού οφειλής σε 24 μηνιαίες δόσεις, με προκαταβολή το 15% και

    αφαίρεση 50% των τόκων.

    5) Εξόφληση συνολικού ποσού οφειλής σε 36 μηνιαίες δόσεις, με προκαταβολή το 15% και

    αφαίρεση 30% των τόκων.

    Πληροφορίες στο τηλέφωνο 26250 33005.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΔΕΥΑ Πύργου: Συνεργεία έχουν ξεκινήσει τον καθαρισμό των φρεατίων
    ΔΕΥΑ Πύργου: Συνεργεία έχουν ξεκινήσει τον καθαρισμό των φρεατίων

    Η ΔΕΥΑ Πύργου όπως κάθε χρόνο έχει αρχίσει από τις αρχές Αυγούστου τον καθαρισμό φρεατίων ομβρίων υδάτων της πόλης.

    Τα συνεργεία, ξεκινώντας από τα χαμηλότερα και πιο επικίνδυνα σημεία για τυχόν πλημμύρες, απομακρύνουν τα φερτά υλικά ώστε να γίνεται καλύτερη απορροή των ομβρίων υδάτων.

    Έως τώρα έχει καθαριστεί το 60% των φρεατίων, ενώ οι εργασίες συνεχίζονται προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων.

    deua purgos freatia 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΔΕΥΑΠ: Επιστρέφει σταδιακά το νερό στον Πύργο
    ΔΕΥΑΠ: Επιστρέφει σταδιακά το νερό στον Πύργο

    Νωρίτερα από την εκτιμώμενη ώρα, επιστρέφει τελικά η υδροδότηση στον Πύργο. Η ΔΕΥΑΠ έχει ήδη ξεκινήσει σταδιακά την παροχή νερού στα πρώτα σπίτια της πόλης και σύντομα θα έχει αποκατασταθεί πλήρως η υδροδότηση.

    Η διακοπή νερού ξεκίνησε από χθες το απόγευμα όταν ο κεντρικός αγωγός στην περιοχή του Λαμπετίου υπέστη σοβαρή βλάβη. Αν και αποκαταστάθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, ωστόσο σημειώθηκε νέα αναγκαστική διακοπή σήμερα το πρωί προκειμένου να συνεχιστούν με ασφάλεια οι εργασίες.

    agogos deyap 1.jpeg

  • ΔΕΥΑΠ: Νέα διακοπή νερού στον Πύργο για την αποκατάσταση της βλάβης στον κεντρικό αγωγό
    ΔΕΥΑΠ: Νέα διακοπή νερού στον Πύργο για την αποκατάσταση της βλάβης στον κεντρικό αγωγό

    Σε αναγκαστική διακοπή νερού στην πόλη του Πύργου προχώρησε πάλι η ΔΕΥΑΠ, καθώς συνεχίζονται εργασίες αποκατάστασης της βλάβης του κεντρικού αγωγού που υδροδοτεί την πόλη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr, η διακοπή εκτιμάται να διαρκέσει μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.

    Η βλάβη είναι ιδιαίτερα σοβαρή και για λόγους ασφαλείας των εργατών, ακολούθησε αναγκαστική διακοπή προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες.

    Η ΔΕΥΑΠ ζητά την κατανόηση των δημοτών και ζητά συγνώμη για την ταλαιπωρία.

  • ΔΕΥΑΠ: Κανονικά η υδροδότηση του Πύργου - Συνεχίζονται οι εργασίες στον αγωγό
    ΔΕΥΑΠ: Κανονικά η υδροδότηση του Πύργου - Συνεχίζονται οι εργασίες στον αγωγό

    Επανήλθε τις πρώτες πρωινές ώρες η υδροδότηση του Πύργου, μετά την αποκατάσταση της σοβαρής βλάβης που υπέστη χθες το απόγευμα ο κεντρικός αγωγός που τροφοδοτεί την πόλη.

    Το νερό άρχισε και πάλι να «τρέχει» στις βρύσες λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Ωστόσο, ακόμη και αυτή τη στιγμή, συνεργεία της ΔΕΥΑΠ βρίσκονται στο σημείο και εκτελούν επιπλέον εργασίες ασφαλείας, καθώς η βλάβη ήταν πολύ σοβαρή.

    «Η βλάβη ήταν πολύ σοβαρή και παρακολουθούμε με προσοχή την εξέλιξη» δηλώνει στο ilialive.gr η πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Ρούλα Αλικάκη-Τζανέτου, η οποία βρέθηκε στο σημείο από την πρώτη στιγμή της βλάβης. «Εκτελούνται επιπλέον εργασίες ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος επανάληψης ανάλογου φαινομένου» καταλήγει.

  • ΔΕΥΑΠ: Έσπασε ο κεντρικός αγωγός που υδροδοτεί τον Πύργο
    ΔΕΥΑΠ: Έσπασε ο κεντρικός αγωγός που υδροδοτεί τον Πύργο

    Χωρίς νερό η πόλη μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης

    Μεγάλη βλάβη παρουσιάστηκε πριν λίγο στο δίκτυο υδροδότησης του Πύργου. Ο κεντρικός αγωγός έσπασε κοντά στην κεντρική δεξαμενή στην περιοχή Λαμπετίου, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να διακοπεί ολοκληρωτικά η παροχή ύδρευσης στην πόλη.

    Συνεργεία της ΔΕΥΑΠ και η πρόεδρος Ρούλα Αλικάκη Τζανέτου βρίσκονται στο σημείο, για την άμεση αποκατάσταση, η οποία αναμένεται σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τις βραδινές ώρες.

    Η ΔΕΥΑΠ ζητά την υπομονή και την κατανόηση των δημοτών για την ταλαιπωρία.

    Vlavi agogos 2

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο