Επίκαιρα

Ν.Μ. Πύργου: Εκρηκτικό κοκτέιλ ιώσεων πιέζει την Παιδιατρική κλινική - Ακόμα και πέντε ώρες η αναμονή για εξέταση

Ν.Μ. Πύργου: Εκρηκτικό κοκτέιλ ιώσεων πιέζει την Παιδιατρική κλινική - Ακόμα και πέντε ώρες η αναμονή για εξέταση

Με το εκρηκτικό κοκτέιλ της εποχικής γρίπης, του κορονοϊού, της γαστρεντερίτιδας και του στρεπτόκοκκου να βρίσκεται σε πλήρη έξαρση, η Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου τις τελευταίες ημέρες δέχεται μεγάλη πίεση.

Ειδικότερα στην παιδιατρική κλινική που είναι καθημερινά γεμάτη, όλες τις ώρες καταφθάνουν παιδιά με έντονα συμπτώματα, τα οποία όμως αναγκάζονται να περιμένουν ακόμα και 5 ώρες προκειμένου να εξεταστούν από κάποιον παιδίατρο.

Το ενθαρρυντικό βέβαια σύμφωνα με την διευθύντρια της Παιδιατρικής κλινικής Μαρία Αναστασοπούλου, είναι ότι μέχρι τώρα δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο δύσκολο περιστατικό και δεν έχει παραστεί η ανάγκη διακομιδής σε νοσοκομείο της Πάτρας. Ωστόσο όμως πολλά από τα παιδάκια που επισκέπτονται το νοσοκομείο χρήζουν νοσηλείας αφού είτε είναι αφυδατωμένα είτε παρουσιάζουν πολύ υψηλό πυρετό που δεν ανταποκρίνεται στα αντιπυρετικά.

«Η προσέλευση είναι πάρα πολύ αυξημένη έχουμε πάρα πολλές αναπνευστικές ιώσεις επικρατεί η γρίπη τύπου Α αυτό τον καιρό, στρεπτόκοκκος σε μικρότερο βαθμό, γαστρεντερίτιδες και κορονοϊός. Όλα αυτά μαζί… Η προσέλευση είναι πολύ αυξημένη με την αναμονή να φτάνει τουλάχιστον τις τέσσερις με πέντε ώρες. Έρχονται πάρα πολλά παιδιά ασταμάτητα όλο το εικοσιτετράωρο. Ευτυχώς δεν έχει συμβεί κάτι κακό μέχρι τώρα. Είναι κυρίως παιδιά που κάνουν πολύ υψηλό πυρετό ειδικά με τη γρίπη»
τόνισε μιλώντας στο ilialive.gr η κα Αναστασοπούλου σημειώνοντας παράλληλα πως ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά τα παιδάκια από τη στιγμή που γίνεται ο έλεγχος και τα απαραίτητα τεστ για άμεση διάγνωση, επιστρέφει στο σπίτι ωστόσο όμως η κλινική αυτή τη στιγμή έχει πληρότητα.

«Στην Πάτρα δεν έχει τύχει να στείλουμε, όσα παιδάκια χρειάζονται νοσηλεία τα έχουμε στην κλινική μας. Απλώς η κλινική είναι γεμάτη. Τα παιδάκια ειδικά με τη γρίπη επανέρχονται εύκολα και σε δύο περίπου μέρες φεύγουν και έρχονται στην κλινική άλλα παιδιά. Ευτυχώς δεν έχουμε κάποιο περιστατικό που να κινδυνεύσει η ζωή του» επεσήμανε στη συνέχεια η Διευθύντρια της Παιδιατρικής κλινικής ενώ απευθυνόμενη στους γονείς υπογράμμισε ότι:
«Οι γονείς θα πρέπει να αξιολογούν την εικόνα του παιδιού, αν κάνει πολύ υψηλό πυρετό, εάν δεν πέφτει ο πυρετός με τα αντιπυρετικά, αν το βλέπουν ότι είναι πεσμένο ακόμα και χωρίς πυρετό, αν κάνει πολλούς εμετούς και δεν μπορεί να συνεχιστεί η σίτιση, αν έχει ταχύπνοια, αναπνευστική δυσχέρεια, όλα αυτά θα πρέπει να τα αξιολογήσουν και να το δει παιδίατρος.

Πολλοί ενώ ξέρουν ότι έχουν γρίπη έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, συγχρωτίζονται, έρχονται στο νοσοκομείο χωρίς μάσκες και κολλάνε άλλα άτομα. Δεν υπάρχει αυτός ο σεβασμός προς τους άλλους κάτι που είναι πολύ σημαντικό.

Σίγουρα οι γονείς, πρέπει να εκτιμούν την εικόνα του παιδιού και να το βλέπει παιδίατρος γιατί ποτέ δεν ξέρεις πως θα εξελιχθεί κάθε περιστατικό. Μερικοί γονείς έρχονται με έναν πυρετό και δεν μπορούμε να έχουμε μία σαφή διάγνωση. Πρέπει να παρατηρήσουν λίγες ώρες το παιδί να αξιολογήσουν την εικόνα του για να έχουμε κι εμείς πλήρη εικόνα γιατί και τα τεστ της γρίπης μετά από ένα εικοσιτετράωρο περίπου βγαίνουν θετικά. Έχουμε συναντήσει όμως και περιστατικά γονέων με παιδιά που είναι τρεις μέρες με πυρετό, που έχουν αφυδατωθεί τελείως ή που έχουν αναπνευστική δυσχέρεια και τα έχουν αφήσει 2 και 3 εικοσιτετράωρα και δεν τα φέρνουν. Υπάρχει και αυτό το άκρο» επεσήμανε η κα Αναστασοπούλου καταλήγοντας σε μία δυσοίωνη πρόβλεψη για το επόμενο δίμηνο καθώς όπως τόνισε
«… ένα ποσοστό από αυτά τα παιδιά που κάνουν γρίπη ή κοξακι μπορεί να κάνει περικαρδίτιδες ή μυοκαρδίτιδες. Ένα μικρό ποσοστό από αυτά τα παιδιά που μπορεί να βρίσκονται στην αποθεραπεία μπορεί να κάνει επιπλοκές. Επομένως οι γονείς πρέπει να έχουν το νου τους. Κι εμείς πάντα το τονίζουμε αυτό, ότι ακόμα κι αν πέσει ο πυρετός πρέπει να έχουν στο νου τους στο παιδί μήπως κάνει δύσπνοια γιατί για παράδειγμα στην πορεία της αποθεραπείας από την γρίπη, ένα παιδί μπορεί να κάνει πνευμονία».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου Χρήστος Γιαννικούλης ανέφερε πως η γρίπη είναι η επικρατέστερη αυτή τη στιγμή σε μικρούς και μεγάλους, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις η διασπορά γίνεται από τους μαθητές που φέρνουν την γρίπη στο σπίτι και την μεταδίδουν στους μεγαλύτερους.

«Επικρατεί κυρίως η γρίπη σε μικρούς και μεγάλους. Κυρίως το φέρουν τα μικρά παιδιά από το σχολείο και μετά κολλά όλη η οικογένεια. Υπάρχει μία μεγάλη έξαρση αυτή τη στιγμή. Τα μέτρα προστασίας είναι τα γνωστά αυτά δηλαδή που ισχύουν για τον κορονοϊό. Επειδή οι λοιμώξεις αυτές μεταδίδονται με το αναπνευστικό περίπου με τον ίδιο τρόπο που μεταδίδεται και ο κορονοϊός, τα μέτρα προστασίας είναι τα γνωστά δηλαδή η αποφυγή συνωστισμού, χρήση μάσκας εάν δεν μπορεί να αποφευχθεί ο συνωστισμός ειδικά από τις ευπαθείς ομάδες, καλή αντισηψία των χεριών και ειδικά οι ευπαθείς ομάδες που έχουν ένδειξη να συμπληρώσουν τον εμβολιασμό τους και για Covid και για γρίπη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννικούλης, ενώ αναφερόμενος στον εμβολιασμό ειδικότερα για τον κορονοϊό σημείωσε πως δεν υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση αφού για παράδειγμα την προηγούμενη εβδομάδα σε όλο το νομό έγιναν μόνο 117 εμβολιασμοί για Covid ενώ συνέστησε κυρίως στις ευπαθείς ομάδες να μην διστάσουν να εμβολιαστούν κι αν κάποιος δεν γνωρίζει αν ανήκει στην συγκεκριμένη ομάδα καλό θα είναι να ενημερωθεί από τον οικογενειακό του γιατρό.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε με την σειρά του και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας Κωνσταντίνος Τσαούσης, σε όλους όσοι περιμένουν την τελευταία στιγμή προκειμένου να εμβολιαστούν και ειδικότερα σε αυτούς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου αλλά και στους ίδιους τους συναδέλφους του που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε τα στατιστικά δείχνουν ότι δεν εμβολιάζονται.

«Έχουμε εμβολιαστεί για την γρίπη όλοι; Όχι και κυρίως συνάδελφοί μας. Τα στατιστικά δείχνουν ότι ακόμα κι εμείς οι άνθρωποι του χώρου δεν εμβολιαζόμαστε. Προσωπική καθαριότητα, απολύμανση, μάσκες που έχουμε ξεχάσει. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε 1000 κρούσματα με Covid και 52 θανάτους. Επίσης τώρα είμαστε πολύ πιο ευάλωτοι λόγω του lockdown που δεν βγαίναμε έξω, το ανοσοποιητικό μας έχει πέσει και είμαστε και της τελευταίας στιγμής. Δεν μπορεί δηλαδή αυτός που ανήκει σε ευπαθή ομάδα να έρχεται να κάνει το εμβόλιο για τη γρίπη τον Ιανουάριο. Έπρεπε να έχει φροντίσει νωρίτερα».

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup