Επίκαιρα

Ηλεία: Αυξάνονται οι ιώσεις, μειώνονται φάρμακα και τέστ - Σοβαρές ελλείψεις ταλαιπωρούν γιατρούς και ασθενείς

Ηλεία: Αυξάνονται οι ιώσεις, μειώνονται φάρμακα και τέστ - Σοβαρές ελλείψεις ταλαιπωρούν γιατρούς και ασθενείς

Πονοκέφαλο έχει προκαλέσει στους φαρμακοποιούς αλλά και τους γιατρούς η έλλειψη φαρμάκων και αυτοδιαγνωστικών τεστ καθώς σε μία περίοδο που η εποχική γρίπη, ο κορονοϊός και ένα πλήθος ιώσεων επελαύνουν, η έλλειψη αντιβιοτικών, εισπνεόμενων αλλά και άλλων απαραίτητων σκευασμάτων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σωρεία των περιστατικών, δυσχεραίνει τόσο το έργο των γιατρών όσο όμως και την γρηγορότερη ανάρρωση των ασθενών.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας Σπύρος Λιβαδάς μιλώντας στο ilialive.gr αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχουν προκληθεί εξαιτίας αυτών των ελλείψεων σημειώνοντας ότι: «Υπήρχαν πάντα οι ελλείψεις, το πρόβλημα ήταν υπαρκτό αλλά τώρα με την έξαρση της νοσηρότητας της γρίπης και του κορονοϊού οι ελλείψεις αυτές έφτασαν σε ένα σημείο να μην μπορεί να εξυπηρετηθεί ο κόσμος.

Leivadas Sp

Έχουμε μεγάλη έλλειψη σε αντιβιοτικά, εισπνεόμενα, δεν υπάρχουν φυσιολογικοί οροί και τώρα πια αρχίζουν να εξαντλούνται και τα τεστ αυτοδιάγνωσης. Οι εταιρείες ποτέ δεν ενημερώνουν και ποτέ δεν υπάρχουν τα φάρμακα στις ποσότητες που χρειαζόμαστε. Υπάρχει ακόμα έλλειψη στο οφθαλμικά σκευάσματα και αυτό είναι ακόμα πιο έντονο το πρόβλημα καθώς κυριαρχεί μία ίωση στα μάτια για την οποία δεν έχουμε κάτι να χορηγήσουμε. Είναι μία ίωση στα μάτια που βρίσκεται σε έξαρση στο νομό Ηλείας».

Για τις αιτίες που προκάλεσαν αυτές τις ελλείψεις των φαρμάκων, αναφέρθηκε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας Κωνσταντίνος Τσαούσης επισημαίνοντας πως: «Η τριετία που περάσαμε με τον Covid ανέδειξε το πρόβλημα. Αυτό είναι ένα θέμα που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά σε εμάς περισσότερο. Το πρόβλημα είναι βιομηχανικό. Είναι η ποσόστωση της παραγωγής των φαρμάκων.

Tsaousis

Δεύτερον είναι οι εξαγωγές, τρίτον ότι δεν είμαστε προνοητικοί. Επίσης υπάρχουν φάρμακα αξίας 0,50 € που δεν δίνει αύξηση του υπουργείο και δε μιλάμε για φαρμάκου ρουτίνας όπως είναι το αντιβιοτικό, μιλάμε για ένα φάρμακο όπου στους 100 μπορεί να πάρουν δύο – τρεις. Δηλαδή αν το πάει 1 € τι θα συμβεί που θα διατήρηση και την γραμμή; Και έτσι αναγκάζεται η βιομηχανία να το αποσύρει και δημιουργούνται προβλήματα. Έχουμε επίσης περίεργες ανόδους και μεγάλη ξαφνική ζήτηση. Οι επιδημίες, οι καταστροφές, ο πόλεμος, πως θα γίνει η μεταφορά όταν ξέρουμε ότι πολλές βιομηχανίες παράγουν στην Ινδία, στην Κίνα; Για παράδειγμα κυκλοφορούσαν δύο είδη κορτιζόνης που χρησιμοποιώ και εγώ ως δερματολόγος αλλά και οι ορθοπεδικοί και οι παθολόγοι και συζητούσα προχθές και μου έλεγαν ότι δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους γιατί υπάρχει ένα αντίστοιχο αλλά αυτό είναι πολύ μικρής δραστικότητας. Δηλαδή δεν υπάρχουν δραστικά φάρμακα».

Από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί έχουν αντιμετωπίσουν καθημερινά τις αντιδράσεις των ασθενών αφού δεν έχουν να τους προμηθεύσουν τα απαραίτητα φάρμακα όπως αναφέρει η φαρμακοποιός Άννα Παπαδοπούλου.«Υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλες ελλείψεις τα φάρμακα, έλειψες σε αντιβιοτικά και ιδιαίτερα αντιβιώσεις για τα μικρά παιδιά, στα σιρόπια, τα εισπνεόμενα για τα παιδιά που παρουσιάζουν βρογχίτιδες και βρογχιολίτιδες, δεν υπάρχει τίποτα μας προμηθεύουν με ένα εισπνεόμενο κάθε 15 μέρες. Γενικά έχουμε πάρα πολλές ελλείψεις και ο κόσμος διαμαρτύρεται έντονα».

Papadopoulou

Όπως ανέφερε επίσης η κυρία Παπαδοπούλου ακόμα και το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα που είχε πολυδιαφημιστεί στην τηλεόραση και δεν υπάρχει «Αν και είχε βγει και η διαφήμιση προκειμένου να εμβολιαστούν οι ενήλικες για τον έρπητα ζωστήρα δεν υπάρχουν αντίστοιχα εμβόλια και τώρα μάλλον το αποσύρουν και από την αγορά. Υπάρχουν παράπονα τα οποία τα ακούμε όλοι εμείς οι φαρμακοποιοί. Επίσης ότι εισάγει η εθνική φαρμακαποθήκη είναι πάντοτε σε έλλειψη. Είτε είναι ηρεμιστικά, είτε φάρμακα για την επιληψία, για νευρολογικές παθήσεις που είναι φάρμακα απαραίτητα για τον κόσμο και είναι πάντοτε σε έλλειψη. Τώρα έχουν σταματήσει και οι εισαγωγές από τις φαρμακαποθήκες βέβαια από ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω οι φαρμακαποθήκες λόγω του ότι είναι αρκετά πιο οικονομικά τα φάρμακα σε εμάς από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα κρατάνε και περιμένουν πότε θα ανοίξει ξανά να εξάγουν και πάλι και δεν τα δίνουν στην ελληνική αγορά. Ένα απλό παράδειγμα είναι το Depon, το χάπι που αν δεν έχεις κάνει ένα μεγάλο στοκ θα υπάρξει μεγάλο θέμα γιατί από ότι μας ενημέρωσαν τώρα μετά τις 15 Ιανουαρίου θα ξαναβγεί. Και δεν ξέρω κατά πόσο είναι πραγματική αυτή η έλλειψη ή εικονική» ανέφερε κλείνοντας η κα Παπαδοπούλου.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup