Επίκαιρα

Αγρίνιο: Καταγγέλλουν τον δήμο για εγκατάλειψη ζώων σε συνθήκες βέβαιου θανάτου - Τι απαντούν οι Αρχές

Αγρίνιο: Καταγγέλλουν τον δήμο για εγκατάλειψη ζώων σε συνθήκες βέβαιου θανάτου - Τι απαντούν οι Αρχές

Τραγικές συνθήκες διαβίωσης των ζώων στην περιοχή του φράγματος του Αχελώου, όπου ο Δήμος Αγρινίου -αλλά και άλλοι όμοροι δήμοι- μεταφέρουν τα αδέσποτα σκυλιά, αφού τα περιμαζέψουν, τα στειρώσουν και τα τσιπάρουν, καταγγέλλουν φιλόζωοι στο ethnos.gr και τονίζουν ότι μεγάλο μέρος αυτών τελικά χάνει τη ζωή του.

Όπως υποστηρίζουν, πρόκειται για ερημική τοποθεσία, όπου υπάρχει τεράστια έλλειψη τροφής για τα ζώα. Η έκταση βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την εθνική οδό Αγρινίου - Ιωαννίνων, με αποτέλεσμα πολλά ζώα να πέφτουν θύματα τροχαίων δυστυχημάτων, ιδίως αφού ξυπνήσουν από τη νάρκωση για τη μεταφορά τους και δυσκολεύονται να βρουν τον προσανατολισμό τους.

Πνιγμοί, πυροβολισμοί και δηλητηρίαση

Επίσης, κατά τις καταγγελίες πολλά ζώα πνίγονται στο φράγμα, ενώ αρκετά έχουν χάσει τη ζωή τους από πυροβολισμό ή από δηλητηρίαση. Οι φιλόζωοι καταγγέλλουν ακόμα ότι αυτή η κατάσταση επικρατεί εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια, ωστόσο, παρά τις συχνές διαμαρτυρίες τους δεν έχει βελτιωθεί.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αγρινίου για αδέσποτα, Παναγιώτης Μαρνέζος, υποστηρίζει ότι ο Δήμος Αγρινίου αποτελεί πρότυπο για τη διαχείριση των αδέσποτων, με βάση τις ενέργειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο κομμάτι αυτό. Υποστηρίζει ότι η περιοχή του Αχελώου έχει επιλεγεί μετά από ψηφοφορία του Δημοτικού Συμβουλίου το 2017 και σημειώνει ότι σκόνταψαν οι ενέργειες στον αποχαρακτηρισμό του για έναν καινούργιο καλύτερο χώρο στην περιοχή Καστράκι. Τονίζει ακόμα ότι κάποιοι από αυτούς που διαμαρτύρονται, το κάνουν για αντιπολιτευτικούς λόγους και υπογραμμίζει ότι έχουν φτάσει στο σημείο να πετάξουν σπιτάκια σκύλων μέσα στον Αχελώο, προκειμένου να φανεί ότι οι συνθήκες είναι χειρότερες από τις πραγματικές.

«Είναι κοινό μυστικό στο Αγρίνιο η κατάσταση στον Αχελώο»

Ειδικότερα και σύμφωνα με τη φιλόζωο, Νικολέτα Κορδάτου, η τραγική κατάσταση για τα ζώα στην περιοχή του φράγματος του Αχελώου αποτελεί κοινό μυστικό στην κοινωνία του Αγρινίου. Όπως αναφέρει, πρόκειται για μία κατάσταση που διαρκεί περισσότερα από έξι χρόνια και έχουν πέσει στο κενό όσες καταγγελίες και διαμαρτυρίες έχουν γίνει.

«Ο δήμος μαζεύει τα αδέσποτα, τα στειρώνει, τα κάνει αντιλυσσικό εμβόλιο και μετά τα μεταφέρει στη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία είναι ερημική και σε απόσταση μισής ώρας από το Αγρίνιο. Ζώα πεθαίνουν από ασιτία ή έχουν πνιγεί στο φράγμα, αφού η έκτασή του δε χωρίζεται με κάγκελα. Τα πιο επιθετικά σκυλιά τα μεταφέρουν εκεί ναρκωμένα και όταν ξυπνήσουν, δεν ξέρουν, πού να κατευθυνθούν. Η εθνική οδός απέχει εκατό μέτρα και πέφτουν θύματα τροχαίων δυστυχημάτων. Βλέπεις παντού στο δρόμο πτώματα ζώων. Όσα μεγαλόσωμα ζώα καταφέρουν να επιβιώσουν, κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή. Έχουμε βρει νεκρά ζώα από δηλητήριο ή από πυροβολισμό. Πολλά σκυλιά τρέφονται με πτώματα νεκρών κατσικιών, τα οποία πετάνε άνθρωποι σε γειτονική χαράδρα. Να σημειωθεί ότι σε γειτονική σημείο υπάρχει αρχαιολογικός χώρος και είναι απαράδεκτο να γυρνούν αγέλες αδέσποτων ζών σε σημεία που επισκέπτονται τουρίστες», σημειώνει η κ. Κορδάτου.

Ως άθλια χαρακτηρίζει την κατάσταση στην περιοχή του Αχελώου και η πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Μεσολογγίου «Ελπίδα», Πόλα Μόκα. Όπως υποστηρίζει, τόσο από το Μεσολόγγι όσο και άλλους δήμους εγκαταλείπουν ζώα στη συγκεκριμένη έκταση.

«Τα αφήνουν ναρκωμένα εκεί σε μία ερημική περιοχή. Γίνεται χαμός από τα κουτάβια που αφήνουν. Σε πολλά σημεία βλέπεις ζώα σε αποσύνθεση», αναφέρει η κ. Μόκα.

«Προσφεύγουμε στον Άρειο Πάγο»

Συνάντηση με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που είναι αρμόδια για θέματα Περιβάλλοντος και Ζώων, θα πραγματοποιήσει στις 18 Ιανουαρίου η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας για το Περιβάλλον, τα Ζώα και το Κυνήγι «Νέμεσις», Νατάσα Μπομπολάκη, όπως ανέφερε στο ethnos.gr.

Η ίδια σημειώνει ότι παρά τις πολλές καταγγελίες που έχουν γίνει κατά καιρούς, η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί. Τονίζει ακόμα ότι στην περιοχή δεν υπάρχει τροφή για τα ζώα και η επιβίωση κάποιων από αυτών οφείλεται στην προσπάθεια που καταβάλλουν εθελοντές.

«Η κατάσταση είναι γνωστή εδώ και χρόνια, αλλά, δυστυχώς, δεν αλλάζει τίποτα. Μόνο κάποιοι εθελοντές προσπαθούν να βοηθήσουν τα ζώα. Η έκταση είναι πολύ μακριά από κατοικημένη περιοχή και δεν υπάρχει τροφή για τα ζώα. Κάποια έχουν πεθάνει από δηλητήριο ή από πυροβολισμό. Αφήνονται εκεί τα αδέσποτα από το Δήμο Αγρινίου, αλλά έχουν βρεθεί ζώα και με τσιπάκι του Δήμου Μεσολογγίου. Είναι πολύ πιθανό να αφήνουν ζώα στο συγκεκριμένο σημείο και ιδιώτες ιδιοκτήτες σκύλων», τονίζει η κ. Μπομπολάκη.

«Καταγγελίες συγκεκριμένων ανθρώπων»

Για καταγγελίες συγκεκριμένων ανθρώπων, οι οποίοι θέλουν να δημιουργήσουν για αντιπολιτευτικούς λόγους θέμα στο Δήμο Αγρινίου, κάνει λόγο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για τα αδέσποτα, Παναγιώτης Μαρνέτος. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι σε καμία περίπτωση δε θα ανεχθεί αδέσποτα ζώα να ορμούν σε παιδιά ή σε ηλικιωμένους μέσα στην πόλη του Αγρινίου.

«Ο Δήμος Αγρινίου τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τεράστια βήματα στο θέμα της μέριμνας για τα αδέσποτα και αποτελεί δήμο-πρότυπο στο θέμα αυτό. Εξασφαλίσαμε 700.000 ευρώ από το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» για ένα σύγχρονο καταφύγιο ζώων στη θέση Καστράκι, αλλά πρέπει να αποχαρακτηριστεί από την αρχαιολογική και άλλες υπηρεσίες. Συνεργαζόμαστε με κτηνιάτρους αλλά πλέον κανένας δε θέλει να αναλάβει, διότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι που προχωρούν σε καταγγελίες, τους ενοχλούσαν ανά πάσα στιγμή στα ιατρεία τους και γίνονται πολύ πιεστικοί. Τους ζήτησα να κλείνουν ραντεβού και να πηγαίνει ακόμα και στο χώρο τους ο κτηνίατρος, αλλά δεν τους άρεσε. Θέλουν να μας θεωρούν υπαλλήλους τους. Είχαν δημιουργηθεί αγέλες αδέσποτων στο κέντρο του Αγρινίου και επιτέθηκαν σε παιδιά και σε ηλικιωμένους και αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψω. Τα μαζέψαμε και τα πήγαμε στην ταΐστρα του Αχελώου, σε μία έκταση ψηφισμένη από το 2016. Εκεί υπάρχουν ταΐστρες και σπιτάκια, αλλά οι συγκεκριμένοι άνθρωποι τα καταστρέφουν συνεχώς και κάποια τα πέταξαν στον Αχελώο. Θέλουν να τα αδέσποτα να βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, να δείχνουν ότι τα ταΐζουν και να φωνάζουν, για να κάνουν αντιπολίτευση. Μας έχουν εμποδίσει ακόμα και να τα μαζέψουμε», λέει ο κ. Μαρνέτος.

Κατά τον ίδιο, το 2023 έχουν γίνει από το Δήμο Αγρινίου περισσότερες από 300 στειρώσεις αδέσποτων, όταν το 2020 ο αριθμός των στειρώσεων έφτασε τις 79. Τονίζει ακόμα ότι τους τελευταίους έξι μήνες εθελοντές ανέλαβαν να φροντίζουν αδέσποτα, στους οποίους ο δήμος παρέχει τροφή, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί πάρα πολύ, ακόμα και κατά 80%, ο αριθμός των αδέσποτων που καταλήγουν στην περιοχή του Αχελώου.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup