Με τη συμμετοχή Νικολακόπουλου, Δημητρουλόπουλου, Θεοδόση η σύσκεψη για το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας
Σε κλίμα απόλυτης σύμπνοιας και συνεννόησης εκπροσωπήθηκε η Ηλεία στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη υπό την Προεδρία του Υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιάννη Μπουγά, όλων των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων του Εφετείου Πατρών, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων νήσων, στην έδρα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και παρουσία βουλευτών των παραπάνω περιφερειών.
Στη σύσκεψη συμμετείχε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Θανάσης Θεοδόσης. Παρών ήταν και ο Ηλείος Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο οποίος εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον του καθώς οι αρμοδιότητες των δύο υπουργείων είναι αλληλένδετες.
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η ανάλυση της πρότασης του Υπουργείου για το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας.
Όπως δήλωσε, μετά τη σύσκεψη στο Ilialive.gr ο κ. Δημητρουλόπουλος «… ο υφυπουργός μας είπε επί της αρχής, τις προτάσεις του Υπουργείου, και μετά τις εξειδίκευσε ανά Περιφερειακή Ενότητα. Το σχέδιο λοιπόν προβλέπει, ένα Πρωτοδικείο ανά νομό που θα είναι το Μητροπολιτικό Πρωτοδικείο με έδρα την πρωτεύουσα του νομού, ενώ το άλλο που καταργείται μετατρέπεται σε Περιφερειακό Πρωτοδικείο. Όλοι οι δικαστές και εισαγγελείς θα έχουν τις οργανικές τους θέσεις στο Μητροπολιτικό Πρωτοδικείο, και το Περιφερειακό θα πηγαίνει καθημερινά, εισαγγελέας και δικαστής υπηρεσίας. Επίσης στο Περιφερειακό Πρωτοδικείο, κατά την πρόταση του Υπουργείου, θα δικάζονται οι υποθέσεις αρμοδιότητας Μονομελών δικαστηρίων.
Η πρόταση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων όλης της χώρας, με την οποία συμφωνούμε, είναι, στα Περιφερειακά Πρωτοδικεία να εξακολουθήσουν να γίνονται οι συνεδριάσεις όχι μόνο των Μονομελών αλλά και Πολυμελών δικαστηρίων. Αυτή μάλιστα είναι τόσο η προσωπική μου άποψη όσο και του κ. Θεοδόση. Πρόταση με την οποία συμφώνησε και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος».
Την ίδια άποψη μοιράζεται και ο κ. Θεοδόσης, ο οποίος μας δήλωσε ότι «… γενική αρχή του υπουργείου είναι να υπάρξει ένα Πρωτοδικείο ανά νομό. Εμείς τονίσαμε ότι πρέπει να γίνει εξαίρεση για την Ηλεία, λόγω του μεγάλου όγκου εργασιών, των πολλών δικογραφιών και της ιδιαιτερότητας που υπάρχει. Σε κάθε περίπτωση όμως, τονίστηκε, πως αν τελικά γίνει ένα Περιφερειακό Πρωτοδικείο, να εξακολουθήσουν όλες οι διαδικασίες όπως και σήμερα».