Επίκαιρα

Μεσσηνία: Αγωνία και φόβος από τη δράση των Ρομά - Δεν πάει άλλο με την παραβατικότητα

Μεσσηνία: Αγωνία και φόβος από τη δράση των Ρομά - Δεν πάει άλλο με την παραβατικότητα

Η έξαρση της παραβατικότητας έχει “χτυπήσει κόκκινο” σε χωριά των Δημοτικών Ενοτήτων Αρφαρών και Αριος. Οι κάτοικοι ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας και φόβου, καθώς οι κλοπές είναι καθημερινές, κυρίως από Ρομά της περιοχής.

Οι πρόεδροι των κοινοτήτων ζητούν από την Πολιτεία να σκύψει με σοβαρότητα και συνέπεια στο πρόβλημα κι ετοιμάζονται να ζητήσουν ξανά τη βοήθεια του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που γνωρίζει την κατάσταση, καθώς ήταν αυτός που ίδρυσε το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο (ΕΣΥΚ) κατά της παραβατικότητας στον δήμο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, το οποίο όμως δεν λειτούργησε.

Προχθές Πέμπτη ο πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Φλώρου Δημήτρης Χρονόπουλος κατέθεσε αναφορά - καταγγελία κατοίκων του Αγίου Φλώρου και του Πηδήματος με 81 ενδεικτικές υπογραφές, με θέμα “άκρα παραβατικότητα στα χωριά μας”.

Στην καταγγελία οι κάτοικοι σημειώνουν πως “δεν μπορούμε να ζήσουμε φυσιολογικά, αλλά κυκλοφορούμε με φόβο ακόμα και την ημέρα στα χωριά και στα κτήματά μας”.

“ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΜΕ ΤΟ ΕΣΥΚ”

Αναλυτικά, ο πρόεδρος της Κοινότητας Πλατέος Σπύρος Μαρούλης σημειώνει στην “Ε”:

“Καμία αλλαγή με τη λειτουργία του ΕΣΥΚ. Το Συντονιστικό Κέντρο καταρχήν δεν δούλεψε. Προφανώς, ο επόμενος υπουργός δεν το στήριξε ή δεν το πίστευε. Τώρα με την υπουργοποίηση πάλι του κ. Χρυσοχοΐδη δεν ξέρουμε τι μπορεί να γίνει, αν θα δουλέψει το Συντονιστικό”.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι “το πρόβλημα δεν είναι να πιάσουμε τους κλέφτες. Τους κλέφτες η Αστυνομία τους πιάνει, αυτό είναι γνωστό. Το θέμα είναι ότι υπάρχει πλήρης ατιμωρησία. Πάνε στον εισαγγελέα και ευθύς αμέσως, - γιατί ο νόμος αυτός είναι - τον αφήνει τον κλέφτη να βγει πάλι έξω. Το πρόβλημα συνεχώς διογκώνεται και γίνεται τεράστιο”.

Ο Σπ. Μαρούλης παρατηρεί ότι “πλέον τίθεται και θέμα δημοκρατίας” κι εξηγεί: “Τα όρια μου είναι εκεί που αρχίζουν κι επηρεάζουν τα όρια τα δικά σου. Αυτό λέει η δημοκρατία και δεν

ενοχλεί κανένας κανέναν. Ομως, τώρα είμαστε ενοχλημένοι, η πλειοψηφία των κατοίκων στο Πλατύ και σε όλη την περιοχή”.

Συνεχίζοντας, κάνει λόγο για “το τρίγωνο που στενάζει αυτή τη στιγμή Καλαμάτα - Μελιγαλάς - Μεσσήνη” και παρατηρεί: “Αν πάμε λίγο παραπίσω, θα διαπιστώσουμε ότι οι άνθρωποι σε αυτό το τμήμα έχουν υποφέρει, έχουν χαλάσει τη ζωή τους. Εχει αλλάξει η ζωή τους με διάφορα τέτοια γεγονότα”.

Καταλήγοντας, τονίζει ότι “η οποιαδήποτε αρμόδια υπηρεσία ή αρχή πρέπει να κατανοήσει το πρόβλημα, να το μελετήσει καλά και να το λύσει. Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση. Με πήρε χθες τηλέφωνο συγχωριανός μας και μου λέει «τι έγινε, θα ξαναμπούν στο σπίτι της μάνας μου αύριο που θα πάρει τη σύνταξη. Κι ενδέχεται, μόνη της είναι και να την σκοτώσουν. Κάτι πρέπει να κάνουμε». Είναι πολύ λογικό αυτό που λέει. Και ο φόβος του δεν είναι υπέρμετρος, είναι λογικότατος. Παρακαλούμε την οποιαδήποτε υπηρεσία, τον οποιοδήποτε εμπλεκόμενο, τον δήμο, την Περιφέρεια, τον Εισαγγελέα, την Αστυνομία, τον υπουργό, το Κοινοβούλιο, γιατί εκεί φτάνουμε, να δώσουν λύση στο τεράστιο πρόβλημα, το οποίο καθημερινά διογκώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες”.

Για την αναφορά - καταγγελία των κατοίκων του Αγίου Φλώρου και του Πηδήματος σημειώνει πως “τη συνυπογράφουμε, έπρεπε να είχαμε ενημερωθεί και να την υπογράψουμε όλα τα χωριά”.

“ΝΑ ΠΑΜΕ ΞΑΝΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΌ”

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Αρφαρών Αριστοτέλης Ματθαίος επιβεβαιώνει ότι “το πρόβλημα της παραβατικότητας στο χωριό μας και στην ευρύτερη περιοχή είναι μεγάλο” και σημειώνει: “Πρέπει να κινητοποιήσουμε τον δήμαρχο Καλαμάτας και να πάμε ξανά στον υπουργό, στον κ. Χρυσοχοΐδη. Το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί, δεν υπάρχει αστυνόμευση, αυτή που υπήρχε μετά την ίδρυση του Συντονιστικού Κέντρου. Φαίνεται να έχουν αποδυναμωθεί οι αστυνομικές υπηρεσίες στην περιοχή μας, να έχουν γίνει μετακινήσεις”.

Επισημαίνει πως “πρέπει, επιτέλους, η Πολιτεία να δει σοβαρά το πρόβλημα και με συνέπεια. Στον κόσμο της περιοχής μας υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια, φόβος, μπαίνουν στις αυλές των σπιτιών με θράσος και κλέβουν ό,τι βρουν. Χαρακτηριστικό είναι το τελευταίο συμβάν με τις ελιές που έκοψαν από τη ρίζα, από το κτήμα που ανήκε στην εκκλησία”.

Ακόμα, ο πρόεδρος των Αρφαρών αναφέρει ότι “είναι και οι ρευματοκλοπές, με καλώδια να απλώνονται μέσα στα κτήματα, με κίνδυνο να προκληθούν ατυχήματα και να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Οδηγούν επικίνδυνα μέσα στα χωριά, έξω από τα σχολεία κι έχουν επιθετική συμπεριφορά”.

Εκτιμά πως “είναι και ζήτημα Εισαγγελέα, πρέπει να αυστηροποιηθούν οι ποινές. Τους πιάνουν να κλέβουν και την επόμενη μέρα είναι έξω. Η νομοθεσία τους χαϊδεύει” και υπογραμμίζει: “Κάθε μέρα όλο και κάτι γίνεται. Κάτι πρέπει να γίνει, δεν πάει άλλο”.

Για την αναφορά - καταγγελία των κατοίκων του Αγίου Φλώρου και του Πηδήματος σημειώνει ότι “εκφράζει και μας, τη συνυπογράφουμε. Επρεπε να είναι ενιαία για όλα τα χωριά της περιοχής”.

“ΜΕΓΑΛΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΙ”

Στον Αρι η κατάσταση έχει βελτιωθεί αισθητά, όπως μας λέει ο πρόεδρος της κοινότητας Γρηγόρης Κωστόπουλος. “Πολύ μεγάλη βελτίωση, ειδικά στην περιοχή του Αρι είναι υπαρκτή”, αναφέρει χαρακτηριστικά και παρατηρεί: “Και τα μέτρα που πάρθηκαν, ελέω Συντονιστικού και οι τοπικές πολιτικές που ασκήθηκαν από την κοινότητά μας, βοήθησαν, ώστε η εικόνα που έχει ο Αρις να είναι πολύ βελτιωμένη σε σχέση με τα γειτονικά χωριά μας”.

Πάντως, σημειώνει ότι “και μεις καταλαβαίνουμε, γιατί είχαμε και μεις το ίδιο ακριβώς πρόβλημα που ακούμε τώρα, την έξαρση της παραβατικότητας και το ζούσαμε καθημερινά. Ομως, πρέπει πάντα να σκεφθούμε ότι λύσεις μαγικές δεν υπάρχουν” κι εκτιμά για τα αίτια της παραβατικότητας: “Οταν το κράτος δεν έχει αποφασίσει να λύσει ριζικά αυτό το θέμα, όταν η Αστυνομία κάνει τα πάντα και οι δικαστικές αρχές έχουν τόση χαλαρότητα στην επιβολή των ποινών, τότε εμείς ως πολίτες το μόνο που έχουμε να κάνουμε, είναι ή να διαμαρτυρηθούμε ή να επιλέξουμε τον άλλο δρόμο, ο οποίος είναι να φέρουμε τουρισμό, πολιτισμό, οικονομική ανάπτυξη στον τόπο μας, ώστε αυτά να είναι τα εχέγγυα μιας καλύτερης ζωής τα επόμενα χρόνια. Οσο θα συνεχίζεται να θεωρείται πλημμέλημα μία κλοπή, δεν θα αλλάξει τίποτα. Και η ερώτηση που θα πρέπει να κάνει ο κάθε πολίτης, ο κάθε πρόεδρος, ο κάθε υπεύθυνος που έχει ένα ρόλο, είναι: Πόσες φορές πρέπει να γίνει το ίδιο πλημμέλημα για να μπει κάποιος φυλακή και να μη βγει σε σύντομο χρονικό διάστημα; Δεν πρέπει κάποια στιγμή να ξαναδούμε τα πράγματα πιο ολοκληρωμένα; Πόσες φορές ο ίδιος κλέφτης πρέπει να κλέψει το ίδιο σπίτι; Πόσες φορές ο ίδιος κλέφτης ενώ έχει καταγγελθεί, παραμένει ελεύθερος; Και δεν καταλαβαίνει πια κανείς το αυτονόητο; Οτι όσο ένας κλέφτης κυκλοφορεί χωρίς να τιμωρείται, γίνεται επικίνδυνος και για μεγαλύτερο έγκλημα;”.

Για την αναφορά - καταγγελία των κατοίκων του Αγίου Φλώρου και του Πηδήματος παρατηρεί:

“Εμείς είμαστε υποστηρικτικοί σε κάθε κίνηση. Κι εγώ ως πρόεδρος και οι δύο κοινοτικοί σύμβουλοι συνυπογράφουμε κάθε μορφή διαμαρτυρίας που κάνουν οι συνάδελφοι και οι συνδημότες μας”.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι “πρέπει όλοι μαζί να καθίσουμε σε έναν κοινό διάλογο και να δούμε τα πράγματα με άλλον τρόπο. Ηδη η κοινότητα Αριος έχοντας και τα 4 προηγούμενα χρόνια βελτιωμένη πλήρως την κατάσταση αυτή, συνεχίζει στον δρόμο που χάραξε και πολύ σύντομα θα ακούσετε για μια ημερίδα στο θέμα της ασφάλειας και της προστασίας που και αυτή θα είναι κάτι ιδιαίτερο και πρωτοποριακό για την περιοχή μας.

Δείχνοντας, λοιπόν, ότι ναι μεν πετύχαμε πολλά, ναι μεν διαλέξαμε διαφορετικό δρόμο για να πετύχουμε και φαίνεται να είναι σωστός, αλλά παραμένουμε σε εγρήγορση, γιατί το πρόβλημα πάντα εγκυμονεί. Οι συνθήκες που δημιουργούνται καθημερινά με τη συσσώρευση της φτώχειας, την αστυφιλία που καλλιεργούν ξανά τα κέντρα αποφάσεων, δημιουργούν την ανάγκη πάλι να είμαστε σε εγρήγορση”.

Πηγή: Εleftheriaonline.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup