Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2024 20:19

Πατρινό Καρναβάλι: Ποια είναι η φετινή βασίλισσα Γεωργία Σακκά (photos)

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Πήρε την θέση στέλνοντας το βιογραφικό της - «Ήμουν αποφασισμένη φέτος ότι θέλω να το κάνω» λέει

Το Σάββατο 20 Ιανουαρίου ξεκινά η μεγάλη γιορτή της Πάτρας, με την τελετή έναρξης της καρναβαλικής περιόδου, η οποία θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 17 Μαρτίου. Η φετινή βασίλισσα του καρναβαλιού είναι η Γεωργία Σακκά, η οποία μιλώντας στην ΕΡΤ αποκάλυψε πως πήρε την θέση στέλνοντας... βιογραφικό.

H φετινή Βασίλισσα του Καρναβαλιού της Πάτρας που θα κορυφωθεί στις 17 Μαρτίου, Γεωργία Σακκά, έχει αποφοιτήσει από την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού ΧορόΧρονος, ενώ έχει παρακολουθήσει πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια, έχει συμμετάσχει σε χοροθεατρικές παραστάσεις και χορευτικά δρώμενα, συνεργασία με δημοφιλείς καλλιτέχνες.

Από το 1998 έως το 2009 συμμετείχε κάνοντας πρωταθλητισμό στην αγωνιστική ομάδα ρυθμικής γυμναστικής της Γ.Ε. Πάτρας, κατακτώντας το Πρωτάθλημα Νοτιοδυτικής Ελλάδας και 19 μετάλλια σε όλη την Ελλάδα. Τον Αύγουστο του 2019 συμμετείχε στις τελετές έναρξης και λήξης των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων στην Πάτρα με τον χορογράφο Garry Mardon.

Πήρε τον ρόλο μέσω βιογραγικού!

Όπως είπε η Γεωργία Σακκά αναδείχθηκε σε βασίλισσα του καρναβαλιού μετά από συνέντευξη. «Ανοίγουν οι αιτήσεις, στέλνεις το βιογραφικό, περνάς από την Επιτροπή μαζί με κάποιες άλλες κοπέλες που έχουν επιλέξει και μετά γίνεται η τελική επιλογή και στο ανακοινώνουν» δήλωσε η Γεωργία Σακκά που έχει καταγωγή από την Πάτρα.

Δείτε βίντεο:

«Ανοίγουν οι αιτήσεις, στέλνεις το βιογραφικό, περνάς από την Επιτροπή μαζί με κάποιες άλλες κοπέλες που έχουν επιλέξει και μετά γίνεται η τελική επιλογή και στο ανακοινώνουν» δήλωσε η Γεωργία Σακκά που έχει καταγωγή από την Πάτρα.

Η νεαρή κοπέλα ήθελε να αναβιώσει την μοναδική αυτή εμπειρία μετά από αρκετά χρόνια αποχής από τα καλλιτεχνικά καρναβαλικά δρώμενα, καθώς τα τελευταία επτά χρόνια ζει και εργάζεται στην Αθήνα. «Είναι μια μοναδική εμπειρία. Δεν τη ζει εύκολα κάποιος. Και ήμουν αποφασισμένη φέτος ότι θέλω να το κάνω», σημείωσε η χορεύτρια και καθηγήτρια χορού.

Η σχέση της με το Πατρινό Καρναβάλι είναι έντονη και ενεργοποιήθηκε πολλές φορές αφού μεταξύ άλλων συνεργάστηκε την περίοδο 2013-2016 με το πλήρωμα 86 των Πάρη Λαλιώτη και Αλέξη Γεωργιόπουλου, συμμετέχοντας σε καλλιτεχνικά δρώμενα, συμμετείχε σε τελετές έναρξης και λήξης του Πατρινού Καρναβαλιού σε χορογραφίες της Βίκυς Αγόρα, αλλά και ως χορεύτρια και βοηθός χορογράφου στην παράσταση videodance «Deja vu».

Το Καρναβάλι του 2024 αναμένεται να είναι μεγαλύτερο σε διάρκεια με τους καρναβαλιστές από όλη τη χώρα να ετοιμάζονται από τώρα για το γκρουπ στο οποίο θα συμμετάσχουν.

Πηγή: protothema.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2024 19:57

Σχετικά Άρθρα

  • Πάτρα: 26.000 ταξιδιώτες με 188 δρομολόγια ΚΤΕΛ - Αύξηση 20% παρουσιάζει η φετινή κίνηση για το καρναβάλι
    Πάτρα: 26.000 ταξιδιώτες με 188 δρομολόγια ΚΤΕΛ - Αύξηση 20% παρουσιάζει η φετινή κίνηση για το καρναβάλι

    Xθες ήταν η μέρα με τη μεγαλύτερη κινητικότητα στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ, το οποίο πραγματοποίησε περισσότερα από 188 δρομολόγια και συνολικά καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου θα φέρει στην αχαϊκή πρωτεύουσα περισσότερους από 26.000 επιβάτες, αριθμός αυξημένος σε σχέση με πέρυσι.

    Αύξηση τουλάχιστον 20% παρουσιάζει η κίνηση των επισκεπτών στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ Αχαΐας για το φετινό Πατρινό Καρναβάλι, το οποίο κορυφώνεται σήμερα και αύριο με τις δύο μεγάλες παρελάσεις.

    Οπως έχουμε γράψει εδώ και μερικές μέρες, χθες ήταν η μέρα με τη μεγαλύτερη κινητικότητα στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ, το οποίο πραγματοποίησε περισσότερα από 188 δρομολόγια και συνολικά καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου θα φέρει στην αχαϊκή πρωτεύουσα περισσότερους από 26.000 επιβάτες, αριθμός αυξημένος σε σχέση με πέρυσι.

    Ο σταθμάρχης του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Αχαΐας, Ζαχαρίας Κωνσταντέλος, που έχει μεγάλη εμπειρία από την περίοδο του Καρναβαλιού, μίλησε στην «Πελοπόννησο» και περιέγραψε: «Η κίνηση στο ΚΤΕΛ, σε σχέση με το 2023, παρουσιάζει μια αύξηση που κινείται περίπου στο 20% , όμως ήμασταν έτοιμοι και έχουμε ανταποκριθεί στις ανάγκες του κόσμου να επισκεφτεί την πόλη μας. Εχουμε βάλει πολλά έκτακτα δρομολόγια και όλα κυλούν ομαλά».

    νδεικτικό του μεγάλου αριθμού των δρομολογίων είναι το γεγονός ότι χθες έφταναν λεωφορεία ανά 5 λεπτά στον σταθμό του Υπεραστικού ΚΤΕΛ και για περίπου δυο ώρες, το μεσημέρι, οι αφίξεις γίνονταν ανά 3-4 λεπτά! Για αυτό τον λόγο άλλωστε, οι υπεύθυνοι του οργανισμού είχαν προσλάβει σεκιούριτι για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας των λεωφορείων και την ομαλή αποβίβαση των επιβατών.

    Και σήμερα αναμένεται να έρθουν πολλά λεωφορεία, βάσει του προγραμματισμού περίπου 100 δρομολόγια, από τα οποία περίπου τα 70 είναι έξτρα.

    Συνολικά, το τριήμερο Πέμπτη-Σαββάτο, τα έκτακτα δρομολόγια θα αγγίξουν τα 300 και για να μπορέσει να βγει αυτός ο όγκος έχει υπάρξει συνεργασία του ΚΤΕΛ και με συνεργαζόμενα λεωφορεία.

    Από εκεί και πέρα, η πλειοψηφία των επιβατών είναι από την Αττική, ωστόσο υπάρχει και ένα σημαντικό κομμάτι από την Βόρεια Ελλάδα που έρχεται στην Αχαΐα. Εκτός από τη Θεσσαλονίκη, έχουμε επισκέπτες από Γιάννενα, Κέρκυρα, Λευκάδα, Αγρίνιο, Καλαμάτα, Πύργο και Τρίπολη.

    Από αύριο η επιστροφή

    Πάντως, πολλοί από τους επισκέπτες στηθήκαν χθες στην ουρά και εξασφάλισαν εισιτήριο για τη μεγάλη επιστροφή, η οποία θα ξεκινήσει από αύριο το απόγευμα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, από αύριο μετά τις 6 θα ξεκινήσουν τα λεωφορεία να επιστρέφουν τους επισκέπτες στη βάση τους, θα υπάρξει μία διακοπή περίπου 2-3 ωρών που συμπίπτει με την καύση του Καρνάβαλου στον μόλο της πόλης και ακολούθως θα υπάρξουν δρομολόγια μέχρι και τις 12 τα μεσάνυχτα.

    Ο κύριος όγκος των επισκεπτών θα επιστρέψει στη βάση του την Καθαρά Δευτέρα, μέρα κατά την οποία τα δρομολόγια θα ξεκινήσουν από τις 02.30 τα ξημερώματα, και ανά δέκα λεπτά θα αναχωρούν λεωφορεία μέχρι αργά το βράδυ.

    Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μέσα στην Πάτρα

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που εφαρμόζονται ήδη από χθες έχει αποφασίσει η Αστυνομία και οι οποίες θα ισχύσουν γίνουν σήμερα και αύριο λόγω των παρελάσεων.

    Για σήμερα υπάρχει απαγόρευση στάθμευσης των οχημάτων από 11:00 ώρα έως πέρατος εκδηλώσεων: Κορίνθου από Βορ. Ηπείρου-Φαβιέρου, στην πλατεία πλ. Γεωργίου άνω-κάτω μέρος, Φαβιέρου από Κορίνθου – Μουρούζη, Μουρούζη από Φαβιέρου – Νόρμαν, Νόρμαν από Μουρούζη – Οθ. Αμαλίας, Γεωργίου Ολυμπίου από Κορίνθου – Θεμιστοκλέους, Σμύρνης από Κορίνθου – Θεμιστοκλέους, Κυρ. Αρχιεπισκόπου από Κορίνθου – Θεμιστοκλέους, Σκαγιοπουλείου από Κορίνθου – Θεμιστοκλέους, Δημ. Υψηλάντου από Κορίνθου – Θεμιστοκλέους, Καποδιστρίου από Κορίνθου -Θεμιστοκλέους. Ιερ. Αρχιεπισκόπου από Κορίνθου – Θεμιστοκλέους, Σωσιπάτρου από Κορίνθου – Θεμιστοκλέους, Κορυτσάς από Κορίνθου- Θεμιστοκλέους, Μαξίμου από Κορίνθου – Θεμιστοκλέους, Παπαφλέσσα από Ακτή Δυμαίων – Ναυαρίνου, Κολοκοτρώνη από Κανακάρη-Μαιζώνος, Τριών Ναυάρχων από Κορίνθου – Κανακάρη. Καλαμογδάρτη από Κορίνθου – Κανακάρη και Κοραή από Κορίνθου – Κανακάρη. Διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων από 15:30 στις ανωτέρω οδούς και Μαιζώνος από Καρόλου – Γούναρη Απαγόρευση στάθμευσης οχημάτων καθ’ όλο το 24ωρο, Οθ. Αμαλίας από Κολοκοτρώνη – Ερμού, από Φράττη – Τριών Ναυάρχων και Αγ. Νικολάου περιμετρικά της τριγωνικής νησίδας.

    Για την Κυριακή απαγορεύεται η στάθμευση οχημάτων από τις 07:00 έως 22:00. Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διακοπεί από τις 11:00 έως 22:00 εξαιρουμένου του τμήματος της οδού Κορίνθου από Παπαφλέσσα – Γούναρη όπου η διακοπή της κυκλοφορίας θα ισχύει από 09:00 έως 22:00. Αγίου Ανδρέου και Οθ. Αμαλίας από Καρόλου – Γούναρη από 20.00 έως την τελετή καύσης του Καρνάβαλου και 24ωρη απαγόρευση Οθ Αμαλίας από Κολοκοτρώνη – Ερμού, από Φράττη – Τριών Ναυάρχων και Αγ. Νικολάου.

    Από τον Δήμο Πατρέων ανακοινώθηκαν επίσης κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για το τελευταίο τριήμερο του Καρναβαλιού και ισχύουν τα εξής:

    •Απαγορεύεται η είσοδος και η στάθμευση οχημάτων στο παλιό λιμάνι, από το ύψος της Γούναρη, μέχρι και της Αγίου Νικολάου, από σήμερα μέχρι και την Τρίτη 19 Μαρτίου, στις 4 μ.μ.

    •Πεζοδρομείται η οδός Μαιζώνος, από το ύψος της Γούναρη, έως το ύψος της οδού Κολοκοτρώνη, από αύριο Σάββατο, 16 Μαρτίου στις 2 μ.μ., μέχρι το τέλος των καρναβαλικών εκδηλώσεων.

    •Πεζοδρομείται η οδός Ερμού, από την Αγίου Ανδρέου, μέχρι την οδό Κορίνθου, από σήμερα, μέχρι το τέλος των καρναβαλικών εκδηλώσεων.

    Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι λόγω της απαγόρευσης εισόδου οχημάτων στο παλιό λιμάνι, κατά το τελευταίο τριήμερο του Πατρινού Καρναβαλιού, το Κεντρικό ΚΕΠ, που βρίσκεται εντός του λιμανιού, δεν λειτουργεί σήμερα.

  • Καρναβάλι Πάτρας: Έτοιμη η «Βασίλισσα του Καρναβαλιού» για την μεγάλη γιορτή
    Καρναβάλι Πάτρας: Έτοιμη η «Βασίλισσα του Καρναβαλιού» για την μεγάλη γιορτή

    Η «Βασίλισσα» του Καρναβαλιού της Πάτρας μίλησε μερικές ώρες πριν την παρέλαση των αρμάτων.

    Το καρναβάλι της Πάτρας πλησιάζει και όλη η πόλη κινείται σε γιορτινούς ρυθμούς, με την «Βασίλισσα του Καρναβαλιού» να μοιράζεται τις σκέψεις της μερικές ώρες πριν την έναρξη της λαμπερής γιορτής.

    Η Γεωργία Σακκά μίλησε στην εκπομπή Live News του Mega, λέγοντας: «Ε΄ναι πολύ όμορφο το συναίσθημα του να είναι η “Βασίλισσα” και όντας πολλά χρόνια καρναβαλίστρια έχω περάσει όμορφες στιγμές. Είναι μια άλλη εμπειρία, ένας διαφορετικός ρόλος αλλά χαίρομαι πολύ που με επέλεξαν».

    Αναφερόμενη στο πρόγραμμα των επόμενων ημερών σχολίασε: «Είναι αρκετές οι ώρες που βρίσκομαι έξω για τις ανάγκες του καρναβαλιού, ενώ σε λίγο θα πρέπει να βρεθώ στην παρέλαση των αρμάτων. Αύριο είναι προγραμματισμένη η νυχτερινή ποδαράτη και την Κυριακή έχουμε την μεγάλη παρέλαση με όλα τα άρματα και τα καλλιτεχνικά γκρουπ».

    Όπως είπε η ίδια, στην Πάτρα θα βρεθούν περισσότεροι από 60.000 καρναβαλιστές ενώ την πόλη θα επισκεφθούν περίπου 200.00 άτομα.

    «Σκοπός μου ήταν να έρθω ξανά κοντά σε αυτό τον υπέροχο θεσμό», πρόσθεσε. «Λόγω του ότι ζω και εργάζομαι στην Αθήνα, απείχα από την γιορτή αυτή. Οπότε σκοπός μου ήταν να το ζήσω από αυτή την θέση, το οποίος συμβαίνει μόνο μια φορά στην ζωή μια γυναίκας»

    Δείτε το βίντεο:

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • 6η ΥΠΕ-Σχέδιο ασφάλειας στο Πατρινό Καρναβάλι: Για πρώτη φορά στο υπαίθριο ιατρείο και ψυχολόγος για τις κρίσεις πανικού
    ό Καρναβάλι: Για πρώτη φορά στο υπαίθριο ιατρείο και ψυχολόγος για τις κρίσεις πανικού
    Στην ημερίδα με θέμα "Δίχτυ Ασφαλείας στο Καρναβάλι" παραβρέθηκε, καλεσμένος ως ομιλητής ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης.
    Η ημερίδα διοργανώθηκε από την εφημερίδα "Γνώμη" το απόγευμα της Δευτέρας στην Πάτρα.
    "Η 6η ΥΠΕ, συνεχίζει αυτό που ξεκίνησε πέρσι", τόνισε αρχικά στην ομιλία του ο κ. Καρβέλης, αναφερόμενος στο μνημόνιο συνεργασίας με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό - παράρτημα Πάτρας και το πλαίσιο υγειονομικής κάλυψης που αναπτύχθηκε για πρώτη φορά πέρσι το τριήμερο του Καρναβαλιού, με εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα.
    Πιο συγκεκριμένα, επανέλαβε το σχέδιο της 6ης ΥΠΕ, το οποίο θα περιλαμβάνει τη συγκρότηση ενός υπαίθριου τμήματος επειγόντων περιστατικών στην καρδιά της πόλης, στον Έσπερο της πλατείας Γεωργίου Α’. Εκεί, θα βρίσκονται εθελοντές του Ε.Ε.Σ. Πάτρας και επαγγελματίες υγείας, ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι γιατροί και νοσηλευτές.
    Για πρώτη φορά μάλιστα, με πρωτοβουλία του κ. Καρβέλη στο υπαίθριο ιατρείο θα βρίσκεται ψυχολόγος και κοινωνική λειτουργός. "Έχουν παρατηρηθεί αρκετά περιστατικά κρίσης πανικού, όχι μόνο από τους συμμετέχοντας στις καρναβαλικές παρελάσεις αλλά και σε όσους παρακολουθούν, ενδεχομένως από τον μεγάλο συνωστισμό. Εμείς θα είμαστε έτοιμοι φέτος, να αντιμετωπίσουμε και αυτά τα έκτακτα περιστατικά, επί τόπου με τους εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας", εξήγησε ο κ. Καρβέλης.
    "Φέτος φημολογείται ότι η συμμετοχή στα γκρουπ και η επισκεψιμότητα θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Επομένως, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε έκτακτο περιστατικό. Για την καλύτερη οργάνωση του υπαίθριου υγειονομικού σταθμού θα παραχωρηθεί από την 6 η ΥΠΕ κατάλληλο υγειονομικό υλικό και εξοπλισμός π.χ. απινιδωτές, για την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας, που θα απευθυνθούν στους υγειονομικούς μας για βοήθεια", συμπλήρωσε ο κ. Καρβέλης.
    Τέλος, το σχέδιο της 6ης ΥΠΕ, όπως ανέφερε ο Διοικητής στην ημερίδα, περιλαμβάνει και φέτος ταυτόχρονη εφημέρευση και ετοιμότητα, στα ΤΕΠ και των δύο νοσοκομειακών μονάδων, «Άγιος Ανδρέας» και Πανεπιστημιακό Πάτρας, ενώ σε δωδεκάωρη λειτουργία θα τεθεί και τις δύο ημέρες το Κέντρο Υγείας βορείου Τομέα Πατρών (πρώην ΙΚΑ Αγ. Αλεξίου) από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 24:00. Στη διάθεσή του θα βρίσκεται και το νέο ασθενοφόρο που παραχωρήθηκε πρόσφατα στην 6η ΥΠΕ.
    (Δελτίο Τύπου)
  • Ανησυχία για έξαρση μηνιγγίτιδας στο Πατρινό Καρναβάλι 2024 - Ιχνηλάτηση σε 3.000 άτομα
    Ανησυχία για έξαρση μηνιγγίτιδας στο Πατρινό Καρναβάλι 2024 - Ιχνηλάτηση σε 3.000 άτομα

    Ο ΕΟΔΥ έχει ήδη πάει στην Πάτρα λόγω των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας σε φοιτητές. Ανησυχία στους ειδικούς για το Καρναβάλι.

    Το πολυαναμενόμενο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας πλησιάζει και μαζί του καταφτάνει και το Καρναβάλι της Πάτρας, που το 2024 υπόσχεται να προσφέρει πλήθος συγκινήσεων και πολλές δόσεις χαράς στη μεγαλύτερη καρναβαλική περίοδο εδώ και πολλά χρόνια. Η μεγάλη καρναβαλική γιορτή θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 17 Μαρτίου, ενώ η πόλη αναμένεται να «βουλιάξει» από κόσμο.

    Ωστόσο, ένα γεγονός επισκιάζει τη γιορτινή ατμόσφαιρα, και δεν είναι άλλο από τα κρούσματα μηνιγγίτιδας σε φοιτητές στην Πάτρα. Ήδη κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μετέβη στην πόλη την προηγούμενη εβδομάδα, και περίπου 20 φοιτητές επαφές των κρουσμάτων εμβολιάστηκαν προληπτικά.

    Αυτός είναι και ο λόγος που οι ειδικοί είναι προβληματισμένοι και ανησυχούν ότι σε μπαρ και συγχρωτισμούς μπορεί να έχουμε μεγάλη έξαρση, μιας και στην Πάτρα θα πάνε, όπως κάθε χρόνο, φοιτητές από όλη τη χώρα.

    Η Άννα Μαστοράκου, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, είχε μιλήσει στο Mega, για τα κρούσματα μηνιγγίτιδας που έχουν εντοπιστεί. Είπε χαρακτηριστικά:

    «Με ασφάλεια θα έρθουν οι επισκέπτες στην Πάτρα και να γλεντήσουν στο καρναβάλι. Επίσης θα λειτουργήσει και υπαίθριο ιατρείο στο πάνω μέρος της πλατείας του Αγ. Γεωργίου, θα υπάρχει σταθμός του Ερυθρού Σταυρού ετοιμοπόλεμος για οποιοδήποτε συμβάν, καθώς ο αριθμός των επισκεπτών αναμένεται να είναι πολύ μεγάλος».

    Αλλά και ο Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ και επιστημονικός σύμβουλος του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος με αφορμή τα περιστατικά μηνιγγίτιδας Β' σε φοιτητές, συνέστησε «επαγρύπνηση» κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή το 23ο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων που διεξήχθη από τις 7 έως τις 10 Μαρτίου στην Αθήνα.

    Μηνιγγίτιδα: Tα συμπτώματα

    Το φάσμα της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου ποικίλλει από πυρετό και ασυμπτωματική βακτηριαιμία ως σηψαιμία, τοξική καταπληξία και θάνατο.

    Τα κλινικά σύνδρομα που έχουν αναγνωριστεί περιλαμβάνουν βακτηριαιμία χωρίς σηψαιμία, μηνιγγοκοκκαιμία (σηψαιμία) χωρίς μηνιγγίτιδα και μηνιγγίτιδα με ή χωρίς μηννιγγοκοκκαιμία. Ακόμη η νόσος μπορεί να εκδηλωθεί και με λοίμωξη συγκεκριμένων οργάνων.

    Πρόσφατη ανάλυση των περιστατικών μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου κατά το χρονικό διάστημα 1998-2007, μέσω του συστήματος ABC στις ΗΠΑ, έδειξε ότι το συχνότερο κλινικό σύνδρομο είναι η μηνιγγίτιδα (50,2%) ακολουθούμενη από βακτηριαιμία (37,5%), πνευμονία (9,2%) και σηπτική αρθρίτιδα (2,0%).

    Αναλυτικότερα, ο ΕΟΔΥ σημειώνει για τα συμπτώματα:

    Τα κλινικά συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία. Οι περισσότερες άτυπες εικόνες παρατηρούνται στη νεογνική και βρεφική ηλικία.Η τυπική αρχική κλινική εικόνα της μηνιγγίτιδας από N. meningitidis χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη πυρετού, ναυτία, έμετο, κεφαλαλγία, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και μυαλγίες σε ένα κατά τα άλλα υγιή ασθενή.

    Σε προοπτική επιδημιολογική μελέτη, η κλασική τριάδα συμπτωμάτων πυρετός, αυχενική δυσκαμψία και επηρεασμένο επίπεδο συνείδησης ήταν παρούσα σε 27% των ασθενών με μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα ενώ ήταν πιο συχνή στην πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα (58%). Με την προσθήκη του εξανθήματος το ποσοστό ασθενών που είχαν τουλάχιστον δύο από τα τέσσερα αυτά σημεία ανέρχεται στο 89%. Άλλα συμπτώματα όπως κεφαλαλγία, κακουχία, έμετοι, σπασμοί συνοδεύουν τη νόσο.

    Οι σπασμοί εμφανίζονται συχνότερα στα παιδιά (20-30%) και σε λιγότερο από 12% στους ενήλικες. Ξεκινούν ως εστιακοί και δευτερογενώς γενικεύονται. Τα εστιακά νευρολογικά σημεία και οι επιληπτικές κρίσεις είναι λιγότερο συχνές σε μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα, σε αντίθεση με μηνιγγίτιδα που οφείλεται σε H. influenzae ή Streptococcus pneumoniae.

    Άλλες νευρολογικές εκδηλώσεις όπως τα σημεία Kernig και Brudzinski είναι ενδεικτικά μηνιγγίτιδας αλλά η απουσία τους δεν αποκλείει τη διάγνωση της νόσου. Η βραδυκαρδία, οι έμετοι, το οίδημα οπτικής θηλής μπορεί να δηλώνουν αύξηση της ενδοκράνιας πίεσης οπότε απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην απόφαση για διενέργεια οσφυονωτιαίας παρακέντησης.

    Το εξάνθημα είναι χαρακτηριστικό, εμφανίζεται στο 50% των ασθενών κατά την πρώτη εξέταση, αφορά κυρίως τη μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα και είναι σε τυπικές περιπτώσεις πετεχειώδες ή πορφυρικό (80%) και σε άτυπες κηλιδοβλατιδώδες ή κνιδωτικό. Πορφυρικό ή πετεχειώδες εξάνθημα που συνοδεύεται από τοξική καταπληξία είναι παθογνωμονικό μηνιγγιτιδοκοκκαιμίας και προκαλεί ανησυχία για ενδεχόμενη αιμορραγία επινεφριδίων που έχει βαρεία κλινική εικόνα και μεγάλη θνητότητα. Η σηπτική αρθρίτιδα, η περικαρδίτιδα και η πνευμονία αποτελούν επίσης ένδειξη γενικευμένης λοίμωξης.

    Χημειοπροφύλαξη για τη μηνιγγίτιδα σε πάνω από 3.000 άτομα

    Σύμφωνα με το thebest.gr, ιχνηλάτηση επαφών του τελευταίου 20χρονου φοιτητή που νόσησε και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας στο Ρίο, πραγματοποίησε το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που βρέθηκε την Πέμπτη 07/03/24 στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

    Οι επιστήμονες του Οργανισμού αποφάσισαν να χορηγήσουν εμβόλιο σε πάνω από 30 πολύ στενές επαφές του φοιτητή, ενώ υπάρχουν σκέψεις, σύμφωνα με πληροφορίες να διευρυνθεί ο κύκλος των επαφών του 20χρονου στους οποίους θα δοθεί αντιβιοτική χημειοπροφύλαξη.

    Οι επιστήμονες δηλαδή, θα αρχίσουν από σήμερα Παρασκευή 08/03/24 τη χορήγηση φαρμάκου στους φοιτητές που βρίσκονται σε κοινά τμήματα με τον 20χρονο, ενώ ο κύκλος θα διευρύνεται σταδιακά και από τη Δευτέρα και μετά, δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν οι επαφές αυτές ακόμη και τα 3 χιλιάδες άτομα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

    Αξίζει να σημειωθεί πως όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν, πως ενώ η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας για την μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο δεν θεωρούνταν επιβαρυμένη μέχρι σήμερα (το 2023 είχαν σημειωθεί 23 κρούσματα), τα 12 κρούσματα που έχουν εντοπιστεί σε μόλις δύο μήνες από την αρχή του έτους, συνιστούν πλέον ανησυχητική έξαρση, η οποία δικαιολογεί να ανοίξει η συζήτηση για την κάλυψη του εμβολίου από τα ασφαλιστικά ταμεία σε ορισμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως στα πολύ μικρά παιδιά.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Εντυπωσιακά τα άρματα του Πατρινού Καρναβαλιού 2024 - Φωτογραφίες & Βίντεο μέσα από το Καρναβαλικό Εργαστήρι
    Εντυπωσιακά τα άρματα του Πατρινού Καρναβαλιού 2024 - Φωτογραφίες & Βίντεο μέσα από το Καρναβαλικό Εργαστήρι

    Φέτος θα απολαύσουμε συνολικά 15 καρναβαλικά άρματα

    Οι τελευταίες πινελιές μπαίνουν στα άρματα του Δήμου που κατασκευάζει το Καρναβαλικό Εργαστήρι για το Πατρινό Καρναβάλι 2024.

    Την ερχόμενη Παρασκευή θα "ξεχυθούν" στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας και στις μεγάλες παρελάσεις του τελευταίου Σαββατοκύριακου.

    Φέτος θα απολαύσουμε συνολικά 15 καρναβαλικά άρματα.

    -Ο Βασιλιάς Καρνάβαλος, είναι ο καρνάβαλος της παγκοσμιοποίησης που πάνω σε μία σκακιέρα καθορίζει τις ζωές μας. Παίζει σκάκι με όλες τις χώρες του κόσμου, ενώ θα δούμε τον πολιτισμό και τα μνημεία της κάθε χώρας που αντιστέκονται, όπως ο Παρθενώνας, Το Κολοσσαίο της Ρώμης και ο Πύργος του Άιφελ.

    - Το εντυπωσιακό άρμα της βασίλισσας είναι μια μεγάλη γοργόνα, με ένα αλογόψαρο και ένα τεράστιο κοχύλι.

    Ανάμεσα τους ο Σαρλώ και ένας μεγάλος μπέμπης για το Καρναβάλι των μικρών.

    Το Tempo24.News τρύπωσε στο Καρναβαλικό Εργαστήρι και αποτύπωσε τα συνεργεία να δουλεύουν με πυρετώδεις ρυθμούς για τα άρματα που συνδυάζουν την μεγαλοπρέπεια και την καλλιτεχνική ποιότητα.

    426576059_1331398910875950_7994485033063071486_n_0.jpg

    430076388_1556138111842690_1657434873108898198_n_0.jpg

    426340666_375328412065183_3398203995486654363_n.jpg

    430104154_793575482793809_9196835635207607592_n.jpg

    426221085_982566836724138_3957503198283936834_n.jpg

    426252959_212669741904866_4677987956786166284_n.jpg

    426581212_726637129655306_5174487958885985144_n.jpg

    426206806_248515298331839_1185658515922990098_n.jpg

    426606807_776425857913780_5571352116384249660_n.jpg

    426613388_428501996211074_6329758638491633460_n.jpg

    426231313_1056073475460276_1452065474751653513_n.jpg

    426156718_364516726480477_1730238724582974621_n.jpg

    426692568_2090972684617984_5957522569812513439_n.jpg

    430330335_1443376839889196_6019431781610375687_n.jpg

    Πηγή: Tempo24.news
  • Πάτρα: Ξεκινάει σήμερα το πατρινό καρναβάλι με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων μεταφέροντας μηνύματα χαράς, αισιοδοξίας και αναγέννησης
    Πάτρα: Ξεκινάει σήμερα το πατρινό καρναβάλι με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων μεταφέροντας μηνύματα χαράς, αισιοδοξίας και αναγέννησης

    Με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που θα ξετυλιχθεί στους δρόμους της Πάτρας κατά τη διάρκεια όλης της μέρας έως αργά το βράδυ, ξεκινάει σήμερα το πατρινό καρναβάλι, μεταφέροντας μηνύματα χαράς, αισιοδοξίας και αναγέννησης.

    Η μεγάλη γιορτή της Πάτρας υπόσχεται να προσφέρει δυνατές συγκινήσεις και πολλές δόσεις χαράς στη μεγαλύτερη καρναβαλική περίοδο εδώ και πολλά χρόνια, η οποία ξεκινάει σήμερα θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 17 Μαρτίου, με την μεγάλη παρέλαση.

    Φετινό θέμα του πατρινού καρναβαλιού, όπως ανακοινώθηκε από την «κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου Πατρέων - Καρναβάλι Πάτρας», (ΚΕΔΗΠ), είναι «Τι κι αν μας "μπριζώνουν"; Τα όνειρά μας συνεχίζουν να μας ψηλώνουν. Be Unplugged! λοιπόν».

    Οι πρωινές δράσεις θα περιλαμβάνουν καρναβαλικές πομπές με ξεφάντωμα στο ρυθμό των κρουστών, ακροβατικά - ζογκλερικά, μουσικές και χορούς, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθεί η παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου στο δημαρχείο.

    Ειδικότερα, στις 12:00 το μεσημέρι, θα παραδοθεί στο δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, το λάβαρο του πατρινού καρναβαλιού, υπό τους αποκριάτικους παιανισμούς της δημοτικής μουσικής.

    Θα έχει προηγηθεί η πομπή, στην οποία θα συμμετέχουν το συγκρότημα κρουστών «Ritmo Loco Street Band», οι «X-Saltibagos», τα καρναβαλικά ποδήλατα , η πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ, Ήρα Κουρή και τα μέλη του Δ.Σ., η βασίλισσα του πατρινού καρναβαλιού, Γεωργία Σακκά, μέλη της γνωμοδοτικής και κριτικής επιτροπής, εθελοντών, η τελάλισσα Μαρία Αγουρίδη με το μουσικό άρμα και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες και καρναβαλιστές.

    Την εκδήλωση θα σφραγίσει το καθιερωμένο έθιμο του σοκολατοπόλεμου από τον δήμαρχο, την πρόεδρο της ΚΕΔΗΠ και τους εκπροσώπους των συλλόγων των σοκολατοριχτών, «Σοκολατορίχτες», «Σοκολατοδρομίες», «Σοκολατομανίες», «Σοκολατομαχίες», «Σοκολατοπαίχτες» να προσφέρουν τη δική τους γλυκιά πινελιά με τις σοκολατορίψεις τους από το μπαλκόνι του δημαρχείου.

    Μετά την παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου το μουσικό συγκρότημα κρουστών «Ritmo Loco Street Band» και οι «X-Saltibagos» θα μεταφέρουν κέφι, ρυθμό, χαρά και καρναβαλικά χρώματα στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας.

    Στις 6:00 το απόγευμα θα ξεκινήσει πάρτι στην πλατεία Γεωργίου, ενώ δύο ώρες αργότερα, στις 8:00 το βράδυ, ο θίασος θεατρικού δρώμενου (θέατρο δρόμου Helix) με την Baroque παρέλαση θα αναχωρήσει από το δημαρχείο. Η Baroque παρέλαση, σύμφωνα με την ΚΕΔΗΠ, «είναι μια δράση με τη μορφή νυχτερινής παρέλασης, ιδιαίτερα εντυπωσιακή, επικοινωνιακή και ταιριαστή με το πνεύμα της καρναβαλικής γιορτής».

    Σε αυτή θα συμμετέχουν δέκα ηθοποιοί και τρεις μουσικοί με κρουστά. Επίσης, ψηλά ξυλοπόδαρα με αναρτήσεις, τεράστιες φούστες και εντυπωσιακά κοστούμια διαφορετικών χρωμάτων, ακροβάτες, ζογκλέρ με φωτιές, και Αρλεκίνοι θα συνθέτουν μια ξεχωριστή εικόνα.

    Στις 9:00 το βράδυ, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, θα κηρύξει και επίσημα την τελετή έναρξης, ενώ θα ακολουθήσει το παραδοσιακό έθιμο του σοκολατοπόλεμου.

    Επίσης, η τελετή έναρξης θα περιλαμβάνει μία δίωρη συναυλία με την Πέννυ Μπαλτατζή, ενώ παρουσιαστές της τελετής έναρξης θα είναι οι ερασιτέχνες ηθοποιοί, Βάσω Καλοκαιρινού και Αλέξανδρος Μπίστας.

    Ακόμη, σύμφωνα με την ΚΕΔΗΠ, «από την τελετή έναρξης δεν θα μπορούσε να λείπει το ιστορικό παιχνίδι του ‘Κρυμμένου Θησαυρού' που φέτος συμπληρώνει 59 χρόνια ζωής, ενώ στις οθόνες θα προβάλλονται γραφικά βίντεο με αρχειακό υλικό από στιγμές του πατρινού καρναβαλιού από το αρχείο της ΚΕΔΗΠ».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Φωτογραφίες: ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

    patrino karnavali start 2

    patrino karnavali start 3

    patrino karnavali start 4

    patrino karnavali start 5

    patrino karnavali start 6

    patrino karnavali start 7

  • Καρναβάλι Πάτρας 2024: Το πρόγραμμα εκδηλώσεων και η τελετή έναρξης
    Καρναβάλι Πάτρας 2024: Το πρόγραμμα εκδηλώσεων και η τελετή έναρξης

    Το καρναβάλι της Πάτρας ήρθε για το 2024 και οι εκδηλώσεις είναι πλούσιες και πάλι.

    Το καρναβάλι της Πάτρας 2024 ξεκινά το Σάββατο 20 Ιανουαρίου και καλεί όλους να μετέχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις που αρχίζουν στην πόλη.

    Το θέμα του Πατρινού Καρναβαλιού φέτος είναι:

    «Τι κι αν μας «μπριζώνουν»;

    Τα όνειρά μας συνεχίζουν να μας ψηλώνουν.

    Be Unplugged! λοιπόν».

    Και στο Καρναβάλι «απο-καλωδιωνόμαστε» και επιλέγουμε τον δρόμο της κινητοποίησης, της δημιουργικής έκφρασης, της ανθρώπινης επαφής, της καρναβαλικής, ζωτικής πνοής.

    Πρωινές δράσεις και παράδοση καρναβαλικού λαβάρου

    Από το πρωί του Σαββάτου στο κέντρο της πόλης οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ξεχωριστές δράσεις:

    • 11:00 Άφιξη Μουσικού άρματος στην Πλατεία Τριών Συμμάχων.
    • 11:00 Αναχώρηση μουσικού συγκροτήματος κρουστών Ritmo Loco Street Band συνοδεία της Κριτικής Επιτροπής από την οδό Μιαούλη στην συμβολή της με την οδό Ρήγα Φεραίου. Η πορεία που θα ακολουθηθεί είναι : Μιαούλη, Ρήγα Φεραίου, Αγίου Νικολάου -άφιξη 11:30 στην πλατεία Τριών Συμμάχων.
    • 11:00 Συγκέντρωση όλων των συμμετεχόντων της Τελετής Καρναβαλικού Λαβάρου στην Πλατεία Τριών Συμμάχων
    • 11:30 Αναχώρηση πομπής από την Πλατεία Τριών Συμμάχων. Η πορεία που θα ακολουθηθεί είναι : άνοδος στην Αγίου Νικολάου, Μαιζώνος, Κάτω μέρος Πλατείας Γεωργίου – Μαιζώνος -άφιξη στο Δημαρχείο.

    Προπορεύονται το συγκρότημα κρουστών Ritmo Loco Street Band αναστατώνοντας με τα κρουστά τους, ακολουθούν οι X-Saltibagos, τα καρναβαλικά ποδήλατα , η Πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας Ήρα Κουρή και τα μέλη του Δ.Σ., η Βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού Γεωργία Σακκά, μέλη της Γνωμοδοτικής και Κριτικής Επιτροπής, Εθελοντών, η τελάλισσα Μαρία Αγουρίδη με το Μουσικό Άρμα και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες και καρναβαλιστές.

    • 12.00 Την πομπή θα καλωσορίσει στην πόρτα του Δημαρχείου ο Δήμαρχος Πατρέων που, υπό τους αποκριάτικους παιανισμούς της Δημοτικής Μουσικής, θα παραλάβει το καρναβαλικό λάβαρο από την πρόεδρο της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας. Την εκδήλωση θα σφραγίζει το καθιερωμένο έθιμο του σοκολατοπόλεμου από τον Δήμαρχο, την Πρόεδρο της ΚΕΔΗΠ και τους εκπροσώπους των συλλόγων των σοκολατοριχτών «Σοκολατορίχτες», «Σοκολατοδρομίες», «Σοκολατομανίες», «Σοκολατομαχίες», «Σοκολατοπαίχτες» να προσφέρουν τη δική τους γλυκιά πινελιά με τις σοκολατορίψεις τους από το μπαλκόνι του Δημαρχείου.

    Το λάβαρο του Πατρινού Καρναβαλιού 2024 θα παραμείνει αναρτημένο στο Δημαρχείο μέχρι το τέλος των εκδηλώσεων (17 Μαρτίου) σηματοδοτώντας τη μεγάλη γιορτή της καρναβαλικής πρωτεύουσας.

    Μετά την παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου το μουσικό συγκρότημα κρουστών Ritmo Loco Street Band και οι X-Saltibagos θα αναχωρήσουν ακολουθώντας τη διαδρομή: Μαιζώνος, Παντανάσσης, Ρήγα Φεραίου, Γεροκωστοπούλου –άφιξη στην Πλατεία Γεωργίου και θα γίνουν με τον κόσμο μια παρέα χορεύοντας σε ρυθμούς άφρο – λάτιν υπό τον ήχο των κρουστών.

    Τελετή Έναρξης Πατρινού Καρναβαλιού 2024

    Το καρναβαλικό ραντεβού θα ανανεωθεί για την πλατεία Γεωργίου Α΄, στις 18.00 όπου θα πραγματοποιηθούν οι απογευματινές και βραδινές δράσεις.

    • 18.00 DJ’S μουσική (πάρτι) στην Πλατεία Γεωργίου, παρουσία των παρουσιαστών Βάσως Καλοκαιρινού και Αλέξανδρου Μπίστα (ερασιτεχνών ηθοποιών) που θα αλληλοεπιδρούν με το κοινό. Μια ιδιαίτερη στιγμή που θα επιδιώξει τη συμμετοχή του κοινού από νωρίς.
    • 20.00 Ο καταξιωμένος θίασος θεατρικού δρώμενου (Θέατρο Δρόμου Helix) με την Baroque Παρέλαση θα αναχωρήσει από το Δημαρχείο ακολουθώντας τη διαδρομή: Μαιζώνος, Βότση, Ρήγα Φεραίου, Ερμού, Μαιζώνος- άφιξη στο κάτω μέρος της Πλατείας Γεωργίου. Η Baroque Παρέλαση είναι μια δράση με τη μορφή νυχτερινής παρέλασης, ιδιαίτερα εντυπωσιακή, επικοινωνιακή και ταιριαστή με το πνεύμα της καρναβαλικής γιορτής. Συμμετέχουν δέκα ηθοποιοί και τρεις μουσικοί με κρουστά. Ψηλά ξυλοπόδαρα με αναρτήσεις, τεράστιες φούστες και εντυπωσιακά κοστούμια διαφορετικών χρωμάτων, ακροβάτες, ζογκλέρ με φωτιές, και Αρλεκίνοι συνθέτουν μια μαγική, ονειρική εικόνα, σκορπώντας χαρά και γέλιο σε μικρούς και μεγάλους. Πρόκειται για ένα άλλο σπουδαίο θέαμα εφάμιλλο με την περσινή εμφάνιση του θιάσου Helix στην παρέλαση των αρμάτων την τελευταία Παρασκευή του περσινού Καρναβαλιού.

    Όλα πλέον θα είναι έτοιμα για την επίσημη έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού 2024 που θα κηρύξει στις 21.00 στην πλατεία Γεωργίου Α΄ ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης έχοντας δίπλα του την Πρόεδρο της ΚΕΔΗΠ. Το παραδοσιακό έθιμο του σοκολατοπόλεμου θα έχει την καθιερωμένη παρουσία του με τις ρίψεις των σωματείων των σοκολατοριχτών να γλυκαίνουν το πλήθος.

    Το δεύτερο μέρος της Τελετής Έναρξης περιλαμβάνει μια εξαιρετική δίωρη συναυλία με ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα για την καρναβαλική Πάτρα από την Πέννυ Μπαλτατζή, το «κορίτσι» που όλοι αγαπήσαμε και μια εκρηκτική, φρέσκια ομάδα που αποτελείται από έξι υπέροχους μουσικούς, από «σπάνιο κι εξωτικό χαρμάνι». Ένα πρόγραμμα πλούσιο σε εναλλαγές, ρυθμό και μπρίο με πασίγνωστα υπέροχα τραγούδια που θα ξεσηκώσουν το κοινό. Σας περιμένουμε με τις καρδιές ανοιχτές να καλωσορίσουμε το καρναβάλι, όπως του αξίζει… με χαρά και χορό.

    Παρουσιαστές της τελετής έναρξης θα είναι η Βάσω Καλοκαιρινού και ο Αλέξανδρος Μπίστας (ερασιτέχνες ηθοποιοί). Και βέβαια από την τελετή έναρξης δεν θα μπορούσε να λείπει το ιστορικό παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού που φέτος συμπληρώνει 59 χρόνια ζωής. Τέλος, στις οθόνες θα προβάλλονται γραφικά βίντεο με αρχειακό υλικό από στιγμές του Πατρινού Καρναβαλιού από το αρχείο της ΚΕΔΗΠ.

    Διάκοσμος προσαρμοσμένος στην εορταστική ατμόσφαιρα

    Όπως μετέδωσε το pelop.gr, ο γενικότερος διάκοσμος της Πλατείας θα είναι απόλυτα εναρμονισμένος στο πνεύμα της μεγάλης γιορτής. Στην πρόσοψη του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων» που το βράδυ θα φωταγωγηθεί στα χρώματα του Καρναβαλιού, θα υπάρχουν η κεντρική αφίσα του ΠΚ 2024 και η αφίσα του 59ου Παιχνιδιού του Κρυμμένου Θησαυρού, αναρτημένες σε μεγάλο μέγεθος.

    Στην πλατεία Γεωργίου Α΄ θα υπάρχει μικρή ομάδα από τους μπάστακες ακροβάτες που κρατούν μουσικά όργανα ταιριάζοντας απόλυτα με τη γιορτινή ατμόσφαιρα αλλά και με την Baroque Παρέλαση του θιάσου Helix αφού οι «πραγματικοί» ακροβάτες μουσικοί θα συνυπάρχουν με καλλιτεχνικά-καρναβαλικά ομοιώματά τους στον ίδιο χώρο.

    Μια ξεχωριστή γιορτή που θα συνδυάσει το πάρτι και τη συμμετοχή των πολιτών από νωρίς, το καλλιτεχνικό θέαμα, άφθονη μουσική και ψυχαγωγία και βέβαια την σάτιρα μέσα από τον λόγο των παρουσιαστών.

    Και θα είναι μόνο η αρχή. Ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για δύο περίπου μήνες με τη μαγεία του Πατρινού Καρναβαλιού, είναι μπροστά μας. Το Πατρινό Καρναβάλι είναι εδώ.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Μέθη, ουσίες και τραυματισμοί στην Πάτρα: Πάνω από 600 περιστατικά κλήθηκαν να διαχειριστούν νοσοκομεία και διασώστες στο Καρναβάλι
    Μέθη, ουσίες και τραυματισμοί στην Πάτρα: Πάνω από 600 περιστατικά κλήθηκαν να διαχειριστούν νοσοκομεία και διασώστες στο Καρναβάλι

    Άφθονο έρρεε το αλκοόλ στους δρόμους και τα καταστήματα τις Πάτρας κατά τη διάρκεια του Καρναβαλιού με τις υγειονομικές υπηρεσίες της πόλης να καλούνται να διαχειριστούν σχεδόν 600 περιστατικά ατόμων που έφτασαν σε ακραία μέθη ή κατανάλωσαν αμφιβόλου ποιότητας ποτά ή άλλες ουσίες. Ο κύριος όγκος των περιστατικών, δηλαδή περισσότερα από 300, κατεγράφησαν το βράδυ της Κυριακής, οπότε και οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν.

    Σύμφωνα με το pelop.gr, η πλειοψηφία αφορούσε περιστατικά μέθης και ακολουθούν οι μικροτραυματισμοί, τα αναπνευστικά, της χρήσης ουσιών και της κρίσης πανικού. Νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, Κέντρα Υγείας Βορείου και Νοτίου Τομέα και Τμήμα Πάτρας του ΕΕΣ κατάφεραν στο πλαίσιο της συνεργασίας που είχαν αναπτύξει υπό τον συντονισμό του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη να καλύψουν αποτελεσματικά όλα τα περιστατικά που προέκυψαν και μόλις τέσσερα να χρειαστούν νοσηλεία.

    «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο μηχανισμός που αναπτύξαμε λειτούργησε αποτελεσματικά. Αύριο θα έχουμε συνάντηση όλοι οι φορείς που συνεργαστήκαμε ώστε να κάνουμε μία αποτίμηση του έργου μας και της λειτουργίας του σχεδίου. Στόχος είναι να επισημάνουμε τυχόν αρνητικά σημεία αν και όλα συνηγορούν στο ότι το σχέδιο αυτό θα πρέπει να αποτελέσει οδηγό για την κάλυψη αντίστοιχων γεγονότων» μας είπε ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης.

    Τα υγειονομικά στοιχεία

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Καρβέλης στην εφημερίδα «Πελοπόνησσος», κατά τις τρεις ημέρες κατεγράφησαν τα εξής:

    Στα δύο νοσοκομεία, «Αγιο Ανδρέα» και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, πέρασαν συνολικά από τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) πάνω από 400 περιστατικά τα οποία δεν ήταν μόνο από το καρναβάλι. Από το καρναβάλι μεταφέρθηκαν περιστατικά μικροτραυματισμών, χρήσης ουσιών, κ.ά.

    • Ειδικότερα τη νύχτα της Κυριακής μεταφέρθηκαν στο χειρουργικό ΤΕΠ του «Αγίου Ανδρέα» 15 περιστατικά και άλλα τόσα, την ίδια μέρα, στο χειρουργικό ΤΕΠ του ΠΓΝΠ.
    • Το ΕΚΑΒ είχε τη δυνατότητα μεταφοράς περιστατικών και στα δύο Κέντρα Υγείας (Αγίου Αλεξίου και Ζαρουχλεΐκων) κι έτσι δεν πιέστηκαν ιδιαίτερα τα νοσοκομεία.
    • Καθοριστικός ήταν ο ρόλος που έπαιξε το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών που στήθηκε στο πάνω μέρος της πλατείας Γεωργίου από τον ΕΕΣ. Το Τμήμα αυτό το εξόπλισε επιπλέον ο κ. Καρβέλης με απινιδωτές, υλικά για συρραφές τραυμάτων και άλλο απαραίτητο εξοπλισμό από τα νοσοκομεία όπως και γιατρούς, ώστε να αντιμετωπίζονται τα περιστατικά επί τόπου.
    • Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν πολύ περιορισμένες καθώς δεν ξεπέρασαν τις τέσσερις.

    «Στα παραπάνω στοιχεία θα πρέπει να προσθέσουμε ότι λειτούργησαν πολύ καλά και τα όμορα νοσοκομεία, Πύργου, Αγρινίου και Μεσολογγίου. Είχαμε συνεννοηθεί να αποφύγουν τις διακομιδές το τριήμερο ώστε και τα νοσοκομεία της Πάτρας σαν μην έχουν επιπλέον φόρτο αλλά και το ΕΚΑΒ να έχει διαθέσιμες τις μονάδες του για την Πάτρα» εξηγεί ο κ. Καρβέλης και καταλήγει: «Το βασικό είναι ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός που κάναμε πέτυχε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του κόσμου. Οποιος χρειάστηκε βοήθεια την είχε άμεσα. Ολα τα μέτωπα λειτούργησαν ομαλά κι έτσι αποφύγαμε την γκρίνια. Σε αυτό το σημείο οφείλουμε δημόσιες ευχαριστίες στον ΕΕΣ, στο τοπικό παράρτημα και στους εθελοντές του οι οποίοι λειτούργησαν άρτια οργανωμένα».

    Πανικός τα ξημερώματα της Δευτέρας

    Με 200 εθελοντές οι οποίοι το τελευταίο δίμηνο παρακολούθησαν σεμινάρια και εκπαιδεύτηκαν ειδικά για την υγειονομική κάλυψη του καρναβαλιού συμμετείχε το Τμήμα Πάτρας του ΕΕΣ στο τριήμερο.

    Με επικεφαλής τον αρχηγό του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών Δημήτρη Χαλιώτη και τη διοικητική μέριμνα της διευθύντριας του τοπικού Τμήματος, Αγγελικής Γιαννακοπούλου, οι 200 κόκκινοι διασώστες εργάστηκαν οργανωμένα, μεθοδικά και αποτελεσματικά.

    «Επί της ουσίας λειτουργήσαμε ένα Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών υπαίθρια με τη συνδρομή και τη συνεργασία της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Επίσης οι νοσηλεύτριές μας και η γιατρός μας κράτησαν ανοικτό και τον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών όπου επίσης εξυπηρετήθηκαν πάρα πολλά περιστατικά. Ολοι οι εθελοντές μας λειτούργησαν άψογα κι έτσι καλύψαμε το σύνολο των περιστατικών» μας ανέφερε η κ. Γιαννακοπούλου.

    Σε ό,τι αφορά την πιο δύσκολη μέρα, αυτή ήταν τα ξημερώματα της Δευτέρας. «Η πιο ήσυχη μέρα ήταν η Παρασκευή και τα περιστατικά που καλύψαμε δεν ξεπέρασαν τα 50. Το Σάββατο τα συμβάντα πολλαπλασιάστηκαν καθώς φτάσαμε τα 200 και την Κυριακή ξημερώματα Καθαράς Δευτέρας ξεπεράσαμε τα 300. Ο μεγαλύτερος όγκος και το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν χθες από τις 3 τα ξημερώματα και μετά. Τα περιστατικά ήταν πάρα πολλά και μαζικά. Ευτυχώς καλύφθηκαν άπαντες».

    Πηγή: Ethnos.gr - Pelop.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο