Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2024 07:22

Έρχονται νέες κινητοποιήσεις για το Πρωτοδικείο της Αμαλιάδας - Εγκρίθηκε στο υπουργικό το νομοσχέδιο για το νέο δικαστικό χάρτη

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

Δυναμικές αναμένονται να είναι οι επόμενες κινητοποιήσεις του δικηγορικού κλάδου, της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολλών φορέων για το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας, μετά και την έγκριση του νομοσχεδίου για το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας, από το Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης, όπου παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπουγά.

Όπως δήλωσε στο ilialive.gr ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Θανάσης Θεοδόσης, το νομοσχέδιο, μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο έχει πάρει τον δρόμο για ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια, πριν τεθεί προς δημόσια διαβούλευση στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από πολλούς συλλόγους σε όλες τις περιοχές που συγχωνεύονται τα Πρωτοδικεία ή καταργούνται τα Ειρηνοδικεία. Όπως πληροφορούμαστε, δυστυχώς, δεν φαίνεται να υπάρξουν εξαιρέσεις πλην του Πρωτοδικείου των Γιαννιτσών. Εμείς αντιδρούμε σε όλο το σχεδιασμό. Θεωρούμε ότι το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας είναι αυτάρκες και μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στη δικαιοσύνη, με ταχύτητα και χωρίς αύξηση δαπανών. Οι αντιδράσεις μας θα συνεχιστούν και αυτή τη φορά θα είναι πιο μαζικές και δυναμικές», τόνισε ο κ. Θοδόσης.

Όπως ενημέρωσε, την επόμενη Τετάρτη 31/1/2024 έχει προγραμματιστεί από τον Δήμο Ήλιδας παλλαϊκή συγκέντρωση μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο της Αμαλιάδας, σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο της πόλης και άλλων φορέων. Παράλληλα, υπήρξε δέσμευση από τον Εμπορικό Σύλλογο Αμαλιάδας, εκείνη την ημέρα να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα.
Επίσης, αντιπροσωπεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας επισκέφτηκε χθες (Τρίτη) τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Νίκο Κοροβέση καθώς και τον Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιο για να ζητήσει τη στήριξή τους στα αιτήματά τους.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2024 23:06

Σχετικά Άρθρα

  • Πύργος: Με παλμό και δυναμική η κινητοποίηση των εκπαιδευτικών - “Διεκδικούμε αξιοπρεπή εργασία και ποιοτική εκπαίδευση”
    Πύργος: Με παλμό και δυναμική η κινητοποίηση των εκπαιδευτικών - “Διεκδικούμε αξιοπρεπή εργασία και ποιοτική εκπαίδευση”

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους εμφανίστηκαν χθες οι εκπαιδευτικοί στον Πύργο κατά την διάρκεια της πανεκπαιδευτικής απεργίας στην οποία συμμετείχαν.

    Οι εκπαιδευτικοί διεκδικώντας αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και καλύτερη χρηματοδότηση για τα σχολεία, μέσα από μια κινητοποίηση που χαρακτηρίζονταν από ιδιαίτερη δυναμική και παλμό, η οποία συντονίστηκε με τη στήριξη της ΔΟΕ και της ΑΔΕΔΥ, κατέστησαν σαφές ότι ο αγώνας τους θα είναι διαρκής μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

    Τα αιτήματα, περιλαμβάνουν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση της αξιολόγησης, ασφαλείς και κατάλληλες σχολικές υποδομές, καθώς και καλύτερες συνθήκες για τους αναπληρωτές και τα ολιγοθέσια σχολεία.

    Παράσταση Διαμαρτυρίας στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας

    Η κινητοποίηση ξεκίνησε από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, όπου τα σωματεία των εκπαιδευτικών συναντήθηκαν με τον κ. Καρατζά για να συζητήσουν τα προβλήματα του κλάδου.

    Η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πύργου – Ολυμπίας, Μένια Παπουτσή, τόνισε την απόφαση των εκπαιδευτικών να συνεχίσουν τον αγώνα τους απέναντι στις πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο την ποιότητα της εκπαίδευσης και των σχολείων. Στηλίτευσε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να κηρύξει παράνομη την απεργία και σημείωσε πως η έλλειψη εκπαιδευτικών και οι συμπτύξεις τμημάτων δημιουργούν ανυπέρβλητα εμπόδια στην εκπαιδευτική διαδικασία.

    Παράλληλα, ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος ΑΔΕΔΥ Ηλείας, Χαράλαμπος Καλαντζής, εξέφρασε την έντονη αντίθεση της ομοσπονδίας στις πειθαρχικές διώξεις εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στην απεργία ενάντια στην ατομική αξιολόγηση. Κατήγγειλε τις πρακτικές τρομοκράτησης των εργαζομένων και δήλωσε τη συνεχή στήριξη της ΑΔΕΔΥ στον αγώνα των εκπαιδευτικών.

    Ο πρόεδρος των συνταξιούχων εκπαιδευτικών Ν. Ηλείας, Φώτης Κωσταράς, υπογράμμισε τη σημασία της διαφύλαξης των δικαιωμάτων που οι εκπαιδευτικοί έχουν κατακτήσει μέσα από πολυετείς αγώνες, τονίζοντας ότι η απεργία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και δεν μπορεί να καταπατηθεί.

    Συγκέντρωση στην πλατεία Δικαστηρίων

    Η κύρια συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Δικαστηρίων στον Πύργο, όπου μίλησαν, ο Χρήστος Γαρύφαλλος, πρόεδρος των εργαζομένων Πύργου – Αρχ. Ολυμπίας και Ζαχάρως, ο Χαράλαμπος Καλαντζής, πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος ΑΔΕΔΥ Ηλείας, η Σωτηρούλα Ζαφειροπούλου γραμματέας ΣΕΠΕΕΑ Δυτ. Ελλάδας, ο Φώτης Κωσταράς, πρόεδρος της ΠΕΣΕΚ, η Στέλλα Αναστασίου, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας, η Δήμητρα Καραμεσίνη, γενική γραμματέας ΣΕΠΕ Πύργου – Ολυμπίας και ο Κώστας Αλατζάς νεοδιόριστος διωκόμενος εκπαιδευτικός, όπου όλοι οι εκπρόσωποι των σωματείων επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για συνέχιση του αγώνα.

    Η Στέλλα Αναστασίου, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας, κατήγγειλε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να εκφοβίσει τους εκπαιδευτικούς, δηλώνοντας ότι η απεργία είναι η μόνη επιλογή για να διεκδικηθούν τα δικαιώματα των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

    Οι εκπαιδευτικοί υπογράμμισαν ότι θα συνεχίσουν δυναμικά, με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, έχοντας ήδη προγραμματίσει νέα πανεργατική απεργία για τις 20 Νοεμβρίου.

    Ο αγώνας των εκπαιδευτικών όπως επεσήμαναν δεν αφορά μόνο τις συνθήκες εργασίας τους, αλλά και την ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχεται στους μαθητές. Με αποφασιστικότητα και οργάνωση, βροντοφώναξαν ότι θα συνεχίσουν να διεκδικούν ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας, χωρίς εκπτώσεις στην ασφάλεια και την ποιότητα.

    Η διαμαρτυρία τους ολοκληρώθηκε με πορεία προς το Διοικητήριο της Π.Ε. Ηλείας όπου στεγάζεται η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας.

    Diamarturia ekpaideutikon 2

    Diamarturia ekpaideutikon 3

    Diamarturia ekpaideutikon 4

  • Μάχη για το Νοσοκομείο Αμαλιάδας: Διεκδίκηση χαρακτηρισμού ως Άγονο Α
    Μάχη για το Νοσοκομείο Αμαλιάδας: Διεκδίκηση χαρακτηρισμού ως Άγονο Α

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν την αναβάθμιση του Νοσοκομείου Αμαλιάδας μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος του χαρακτηρισμού του ως "Άγονο Α" είναι οι εργαζόμενοι, οι φορείς και ο Δήμος Ήλιδας.

    Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο χώρο του νοσοκομείου, οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν τη σημασία της αναγνώρισης αυτής, η οποία θα οδηγήσει σε επιπλέον κίνητρα για την πρόσληψη ιατρικού προσωπικού και θα διασφαλίσει τη λειτουργία της νοσηλευτικής μονάδας.

    Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ανακοινώθηκε ότι θα ακολουθήσει έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ήλιδας με στόχο να συζητηθεί το θέμα του νοσοκομείου και θα συγκροτηθεί μια επιτροπή που θα επιδιώξει συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, προκειμένου να θέσει το αίτημα του χαρακτηρισμού του νοσοκομείου ως Άγονο Α.

    nosokom amaliadas 2

    Κάλεσμα για αγώνα

    Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου, Βασίλης Μιχαλόπουλος, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που οδήγησαν στην υποβάθμιση της νοσηλευτικής μονάδας. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη συλλογικής προσπάθειας για να αλλάξει η κατάσταση, υπογραμμίζοντας ότι ο χαρακτηρισμός του νοσοκομείου ως Άγονο Α είναι το κλειδί για την αποφυγή περαιτέρω υποβάθμισης. Η ένταξη του νοσοκομείου στην κατηγορία αυτή θα προσελκύσει νέους γιατρούς, προσφέροντάς τους σημαντικά κίνητρα.

    Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, Θανάσης Θεοδόσης, υποσχέθηκε την πλήρη υποστήριξη του συλλόγου στην προσπάθεια αυτή, τονίζοντας παράλληλα ότι θα σταθούν στο πλευρό όλων όσοι θα αγωνιστούν για την αναβάθμιση της νοσηλευτικής μονάδας, ενώ η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, Νατάσα Παναγιωτάρα, σημείωσε την επείγουσα ανάγκη για τη διεκδίκηση ιατρικού προσωπικού ώστε να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του νοσοκομείου.

    Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι του Δήμου Ήλιδας, των βουλευτών Ηλείας, Μιχάλη Κατρίνη και Διονυσίας Αυγερινοπούλου αντίστοιχα και ο περιφερειακός σύμβουλος Άγγελος Κολόσακας, όπου όλοι δήλωσαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες για την ενίσχυση του νοσοκομείου.

    Η κοινή πεποίθηση που εκφράστηκε στη σύσκεψη είναι πως ο χαρακτηρισμός του νοσοκομείου ως Άγονο Α αποτελεί τη μόνη λύση για την αποτροπή της υποβάθμισης της μονάδας, ενώ όλοι οι παρευρισκόμενοι δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος.

    nosokom amaliadas 3

  • Ανδραβίδα: Έντονες αντιδράσεις κατά της αεροπορικής άσκησης «Ramstein Flag 24»
    Ανδραβίδα: Έντονες αντιδράσεις κατά της αεροπορικής άσκησης «Ramstein Flag 24»

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Με την έναρξη της μεγάλης ΝΑΤΟϊκής αεροπορικής άσκησης «Ramstein Flag 24» στην Ανδραβίδα, η αντίδραση από συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής ήταν έντονη.

    Η άσκηση, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από χθες έως τις 11 Οκτωβρίου, προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση φορέων όπως τα Εργατικά Κέντρα Αμαλιάδας και Πάτρας, τις Επιτροπές Ειρήνης Ηλείας και Πάτρας-Δυτικής Αχαΐας, καθώς και το Σύλλογο Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας.

    Η κριτική των αντιδρώντων επικεντρώνεται στην εμπλοκή της Ελλάδας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις που, όπως υποστηρίζουν, υπηρετούν τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

    diamarturia nato 12

    Ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, υπογράμμισε τον διαχρονικό ρόλο των πολέμων ως μέσο εξυπηρέτησης των οικονομικών συμφερόντων των ισχυρών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «για του αφέντη το φαί σκοτώνονται οι λαοί».

    Κάλεσε τον λαό να αντισταθεί στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και εξέφρασε την πίστη του στη δύναμη των λαών να ανατρέψουν τις πολιτικές των κυβερνήσεων που ευνοούν τους πολέμους.

    diamarturia nato 13

    Εκπρόσωποι των φορέων όπως ο Γιώργος Μοσχονάς, ανέφερε ότι η παρουσία 40 σύγχρονων αεροσκαφών στην άσκηση συμβολίζει τη συνεχιζόμενη καταπίεση λαών όπως της Παλαιστίνης, της Συρίας και της Ουκρανίας. Υπενθύμισε, επίσης, την ιστορία των στρατιωτικών επεμβάσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε Γιουγκοσλαβία, Ιράκ και Λιβύη, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική συμμετοχή βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας στα πολεμικά σχέδια των μεγάλων δυνάμεων.

    diamarturia nato 10

    Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, κατήγγειλε την άσκηση ως πρόβα πολέμου που, όπως σημείωσε, επισημοποιεί την εμπλοκή της Ελλάδας στις πολεμικές συγκρούσεις της περιοχής.

    diamarturia nato 11

    Ενδεικτική ήταν και η τοποθέτηση της προέδρου του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, Νατάσσας Παναγιωτάρα, η οποία τόνισε τον ιερό χαρακτήρα της περιοχής της Αρχαίας Ήλιδας, κατακρίνοντας τη μετατροπή της γης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας σε γέφυρα πολέμου. Η κ. Παναγιωτάρα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να σταματήσει η αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία και να στραφούν οι πόροι στην υποστήριξη των δημόσιων υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.

    Το κράτος του Ισραήλ και η επέκταση των στρατιωτικών του επιχειρήσεων αναφέρθηκαν επίσης ως απόδειξη της κλιμάκωσης των συγκρούσεων, με την Ελλάδα να θεωρείται σύμμαχος σε αυτές τις ενέργειες μέσω της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ.

    Οι διαμαρτυρίες επικεντρώθηκαν επίσης στο υπέρογκο κόστος των αμυντικών δαπανών σε μια περίοδο που οι πολίτες αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα, με τους φορείς να ζητούν από την κυβέρνηση να αποσύρει τη χώρα από τις στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ και να επικεντρωθεί στην ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής και της υγειονομικής περίθαλψης, υποστηρίζοντας ότι η προστασία των συνόρων και των δικαιωμάτων των πολιτών πρέπει να αποτελεί την προτεραιότητα.

    diamarturia nato 2

    diamarturia nato 3

    diamarturia nato 4

    diamarturia nato 5

    diamarturia nato 6

    diamarturia nato 7

    diamarturia nato 8

    diamarturia nato 9

  • Ανδραβίδα: Αναστάτωση για την κατάργηση τμήματος στο ΓΕΛ - “Παίζουν με το μέλλον μας λίγο πριν τις Πανελλαδικές” λένε οι μαθητές
    Ανδραβίδα: Αναστάτωση για την κατάργηση τμήματος στο ΓΕΛ - “Παίζουν με το μέλλον μας λίγο πριν τις Πανελλαδικές” λένε οι μαθητές

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Σημαντικές αντιδράσεις και έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις των ολιγομελών τμημάτων σε διάφορα σχολεία της χώρας. Η απόφαση αυτή επηρεάζει άμεσα και την πόλη της Ανδραβίδας, καθώς έξι μαθητές της Γ’ Λυκείου καλούνται να συνεχίσουν τα μαθήματά τους στο Λύκειο των Λεχαινών.

    Η είδηση αυτή έχει προκαλέσει αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, με γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, υποστηρίζοντας ότι η μεταφορά των μαθητών σε άλλο σχολείο θα δυσκολέψει την καθημερινότητά τους, τόσο λόγω των αυξημένων μετακινήσεων όσο και λόγω των πιθανών εκπαιδευτικών προσαρμογών που θα χρειαστούν σε νέο περιβάλλον. Επιπλέον, υπάρχει ανησυχία για την ψυχολογική επιβάρυνση των μαθητών ενόψει των Πανελλαδικών εξετάσεων.

    Οι κάτοικοι της Ανδραβίδας έχουν ήδη ξεκινήσει κινητοποιήσεις, με στόχο να ανατρέψουν την απόφαση αυτή, ενώ πολλοί γονείς δηλώνουν ότι δεν θα δεχθούν να στείλουν τα παιδιά τους σε σχολείο άλλης πόλης, υποστηρίζοντας ότι η συγχώνευση των τμημάτων δεν θα λύσει ουσιαστικά τα προβλήματα της παιδείας, αλλά θα δημιουργήσει νέες προκλήσεις για τους μαθητές και το εκπαιδευτικό σύστημα.

    Αν και η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι συγχωνεύσεις αυτές αποσκοπούν στην καλύτερη κατανομή των πόρων και στη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, γονείς και μαθητές υποστηρίζουν ότι τέτοιες αποφάσεις θα επιφέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα τονίζοντας ότι θέτουν σε κίνδυνο την ψυχολογία και την απόδοση των μαθητών σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο της ζωής τους, όπου προετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές εξετάσεις.

    Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Γιάννης Λέντζας παρών στις κινητοποιήσεις , εξέφρασε με κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή του στην απόφαση αυτή, αναφέροντας πως «η μετακίνηση μαθητών από το σχολείο τους μετά από 11 χρόνια είναι αδιανόητη». Παράλληλα, επισήμανε πως η οικονομία δεν πρόκειται να σωθεί από τέτοιες ενέργειες που προκαλούν τόσο εκπαιδευτικά όσο και ψυχολογικά προβλήματα στους μαθητές.

    GEL Andravidas 2

    «… είμαστε όλοι παρόντες, η τοπική κοινωνία, οι οικογένειες, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές να δηλώσουμε με κατηγορηματικό τρόπο ότι είμαστε αντίθετοι στην κατάργηση της θεωρητικής κατεύθυνσης της τάξης της Γ Λυκείου και οποιασδήποτε συγχώνευσής της με γειτονικά λύκεια. Αν ξεκινήσουμε πρώτα απ’ όλα από το εκπαιδευτικό έργο είναι ότι χειρότερο μαθητές μετά από 11 χρόνια που είναι στο ίδιο εκπαιδευτικό περιβάλλον να μεταφέρονται σε άλλο σχολείο λες και είναι αποβαλλόμενοί μαθητές. Με τι ψυχολογία δηλαδή αυτά τα παιδιά θα πάνε να δώσουν Πανελλαδικές εξετάσεις. Κατά δεύτερον δεν πιστεύω ότι η οικονομία της Ελλάδας θα σωθεί με τις συγχωνεύσεις δημιουργώντας προβλήματα και εκπαιδευτικά και ψυχολογικά στα παιδιά μας. Από κει και πέρα εμείς έχουμε επικοινωνήσει με όλους τους αρμόδιους φορείς το έχουμε θέσει στην ΚΕΔΕ, το έχουμε θέση στο υπουργείο, στην ΠΕΔ, έχουμε μιλήσει με τους τοπικούς βουλευτές ότι δημιουργεί μεγάλο και βαθύ πρόβλημα στην κοινωνία της Ανδραβίδας διότι αυτό ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για πιθανές συγχωνεύσεις και σε μελλοντικά χρόνια. Είμαστε κάθετα αντίθετοι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να υπάρξει τελική δικαίωση και να παραμείνει το τμήμα εδώ γιατί αυτό είναι το ζητούμενο».

    Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Δρακόπουλος, πρόεδρος της Κοινότητας Ανδραβίδας, τόνισε πως είναι αδιανόητο να «ξεριζώνονται» παιδιά από το περιβάλλον τους κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους της εκπαίδευσής τους, ενώ υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα προς το σχολείο και την πόλη της Ανδραβίδας, γεγονός που δεν θεωρεί τυχαίο.

    «Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή με τα παιδιά του συγκεκριμένου τμήματος είναι αντιπαιδαγωγικό, δε γίνεται παιδιά στην τελευταία χρόνια του εξαρτάται το μέλλον τους να τα ξεριζώνεις από τον τόπο τους, από τους φίλους τους το σχολείο τους και τους καθηγητές τους για να πάνε σε ένα άλλο σχολείο. Είναι η πολλοστή φορά που το συγκεκριμένο λύκειο βάλλεται. Θεωρώ ότι δεν είναι τίποτα τυχαίο εννοείται ότι είναι μία άδικη απόφαση που πρέπει άμεσα να παρθεί πίσω διότι τα παιδιά αυτά δε χρωστάνε τίποτα. Έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια από γονείς και παιδιά και είναι λάθος μεγάλο να ληφθεί μία τέτοια απόφαση. Αισθανόμαστε ότι δεν είναι τίποτα τυχαίο, η πόλη μας βάλλεται συνεχώς, έχουμε τεράστιο πρόβλημα με αποφάσεις που πήρε η δευτεροβάθμια. Πρέπει να κάνουμε ότι είναι στο χέρι μας για να προστατέψουμε τα σχολεία μας διότι δεν είναι τίποτα τυχαίο. Τα παιδιά δε φταίνε σε τίποτα. Δε γίνεται σε αυτές τις ηλικίες στην τελευταία τάξη που δίνουν πανελλήνιες να αλλάζουν σχολικό περιβάλλον, να αλλάζουν καθηγητές και να πάνε να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις από τις οποίες θα εξαρτηθεί το μέλλον τους».

    Αντίστοιχα, ο δημοτικός σύμβουλος αντιπολίτευσης, Γιώργος Χατζηπανταζής, υποστήριξε πως το πρόβλημα αυτό αντανακλά τις δομικές αδυναμίες του εκπαιδευτικού συστήματος, που μεταφέρει τις συνέπειες στους μαθητές, καλώντας την κεντρική εξουσία να αναλάβει δράση.

    «Με έναν απαράδεκτο τρόπο μεταφέρεται στους ώμους των παιδιών σε μία ευαίσθητη ηλικία ένα πρόβλημα το οποίο αφορά δομικά ζητήματα του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Πρέπει πρώτα η Αθήνα να λύσει αυτά τα δομικά ζητήματα χωρίς να τα μεταφέρει στους ώμους των παιδιών. Είναι απαράδεκτο αυτό το πράγμα που γίνεται και θεωρώ ότι πρέπει να ληφθεί πίσω το μέτρο για όλη την επικράτεια και όχι μόνο για την Ανδραβίδα. Μεταφέρονται πάρα πολλά παιδιά, επιλέγουν τα επαγγελματικά λύκεια, τα ιδιωτικά ΙΕΚ, θα αποδυναμωθούν τα γενικά λύκεια διότι από αυτό τον τρόπο το εκπαιδευτικό σύστημα δεν δίνει άμεση επαγγελματική προοπτική στα παιδιά».

    GEL Andravidas 3

    Η Αικατερίνη Δημητροπούλου, γονέας μαθητή της Γ' Λυκείου, ανέφερε πως η ψυχολογία των παιδιών έχει επηρεαστεί δραματικά, με πολλούς μαθητές να βρίσκονται σε αδιέξοδο ενόψει των Πανελλαδικών.
    «Είναι απαράδεκτη η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο Λύκειο της Ανδραβίδας και γενικότερα. Παίζουν με την ψυχολογία των παιδιών μας, λυπάμαι πάρα πολύ. Έχουμε φτάσει σε μία κατάσταση που το παιδί δεν θέλει να συμμετάσχει στις πανελλαδικές. Στεναχωριέμαι αφάνταστα… Αυτή τη στιγμή το παιδί μου κι άλλα έξι παιδιά πρέπει να μεταφερθούν στο Λύκειο των Λεχαινών. Είναι απαράδεκτη αυτή η κατάσταση».

    Η μαθήτρια της Γ Λυκείου Ευγενία Αναστοπούλου επισήμανε πως η ξαφνική αλλαγή σχολείου αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στην εκπαιδευτική προετοιμασία τονίζοντας ότι: «Είναι ανεπίτρεπτο σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο της ζωής μας που καλούμαστε να δώσουμε πανελλήνιες, να μας μετακινούν σε ξένο σχολείο που να μη γνωρίζουμε τα άτομα να χρειάζεται να προσαρμοστούμε σε ένα νέο χώρο. Αυτό θα είναι πολύ δύσκολο για μας και ειδικά στα μέσα της χρονιάς. Αναμένουμε τις εξελίξεις και ελπίζουμε να μη συμβεί».

    Η Τάνια Ιβάνοβα, επίσης μαθήτρια της Γ Λυκείου εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την έλλειψη σεβασμού προς τους μαθητές, που βρίσκονται ήδη υπό πίεση.
    «Δεν γίνεται να μας ενημερώνουν την τελευταία στιγμή ότι θα αλλάξουμε σχολικό περιβάλλον από τη στιγμή που είχαμε προετοιμαστεί και είχαμε μπει σε ένα πρόγραμμα. Μας χαλάνε την ψυχολογία αφού χρειάζεται να μεταφερθούμε σε ένα άγνωστο σχολείο, με άγνωστα παιδιά και άγνωστους καθηγητές και να προετοιμαστούμε μέσα σε οχτώ μήνες να δώσουμε πανελλήνιες. Η ψυχολογία όλων των παιδιών είναι πολύ άσχημη και αναμένουμε να δούμε την απάντηση».

    Ο Σπύρος Βώσσος, μαθητής της Β’ Λυκείου, υπογράμμισε τη σημασία της σταθερότητας στο σχολικό περιβάλλον, σημειώνοντας πως οι προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι μαθητές κινδυνεύουν να ακυρωθούν.
    «Εγώ θα ήθελα να πω ότι εδώ είναι οι φίλοι μας, είναι άδικο να φύγουν, να πάνε σε άλλο σχολείο, υπάρχει διαφορετική μεταδοτικότητα από τους καθηγητές, είναι ξένα άτομα και αυτό δεν είναι σωστό διότι αυτά τα παιδιά κάνουν τον κόπο τους, παλεύουν δύο χρόνια για να χτίσουν το μέλλον τους μέσω των πανελληνίων. Τώρα που βρίσκονται στην τελική ευθεία κάποιοι πάνε να καταστρέψουν αυτά που έχουν χτίσει. Θα ήθελα μέσω της αποχής που κάνουμε στο ΓΕΛ Ανδραβίδας να πω ότι δεν πρέπει να συμβεί αυτό».

    Ο Γιώργος Αγραπίδης, μαθητής της Γ' Λυκείου, αναφέρθηκε στην κοινωνική διάσταση του θέματος, τονίζοντας ότι οι συγχωνεύσεις δεν απειλούν μόνο την εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και τις φιλίες και τις καθημερινές συνήθειες των μαθητών.
    «Φέτος όλα τα παιδιά κάνουμε την προσπάθειά μας να δώσουμε πανελλήνιες αλλά δεν είναι μόνο εκεί το θέμα. Εδώ είναι οι φίλοι μας, εδώ είναι οι εκδρομές που έχουμε κανονίσει, εδώ είναι το σπίτι μου και το σπίτι πόσων άλλων μαθητών. Είναι ντροπή να γίνεται όλο αυτό. Όχι μόνο για το εκπαιδευτικό κομμάτι που είναι το κυρίαρχο αυτή τη στιγμή».

    GEL Andravidas 5

  • Σιδηρόδρομος: Με μπαράζ κινητοποιήσεων απαντούν οι μηχανοδηγοί στα απανωτά συμβάντα ασφαλείας - Έρχεται 24ωρη απεργία - Τι ζητούν
    Σιδηρόδρομος: Με μπαράζ κινητοποιήσεων απαντούν οι μηχανοδηγοί στα απανωτά συμβάντα ασφαλείας - Έρχεται 24ωρη απεργία - Τι ζητούν

    Σε σειρά κινητοποιήσεων θα προχωρήσει το Σωματείο Μηχανοδηγών τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο στον απόηχο των δύο απανωτών περιστατικών στον σιδηρόδρομο, το τελευταίο διήμερο: της παρ΄ολίγον μετωπικής σύγκρουσης δυο συρμών του Προαστιακού την περασμένη Παρασκευή, αλλά και τη σύγκρουση αμαξοστοιχίας με κορμούς καμμένων δέντρων το πρωί του Σαββάτου, ένας εκ των οποίων μάλιστα «καρφώθηκε» στο τρένο και βρέθηκε μέσα στην καμπίνα μηχανοδήγησης.

    Το Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Προσωπικού Ελξης (ΠΕΠΕ) κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποίησε το Σάββατο αποφάσισε το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων, το οποίο έχει ως εξής:

    • 24 Σεπτεμβρίου 2024: Στάση εργασίας από τις 6 το απόγευμα εως την λήξη της βάρδιας.

    • 10 Οκτωβρίου 2024: 24ωρη απεργία

    • Νέα 24ωρη απεργία σε ημερομηνία που η ΠΕΠΕ θα προτείνει να αποφασίσουν απο κοινού τα Σωματεία Εργαζομένων στην Hellenic Train.

    Κυρίαρχο αίτημα των μηχανοδηγών είναι η διασφάλιση της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας, η λειτουργία βασικών συστημάτων ασφαλείας, κλπ. Ενα από τα σοβαρά προβλήματα, τα οποία οι μηχανοδηγοί είχαν καταγγείλει επανειλημμένως συμπεριλαμβάνοντάς το και στο τελευταίο εξώδικο που είχαν αποστείλει στη διοίκηση του ΟΣΕ και της Hellenic Train μέσα στο καλοκαίρι ήταν αυτός της έντονης βλάστησης στο δίκτυο.

    Μέτρα από τον ΟΣΕ μετά τις εξελίξεις

    Στο μεταξύ μετά και το τελευταίο πολύ σοβαρό περιστατικό στη Σφενδάλη, το οποίο λίγο έλειψε να οδηγήσει στον τραυματισμό του μηχανοδηγού με αντίστοιχα περιστατικά να έχουν συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν, ο ΟΣΕ υπό το βάρος των εξελίξεων, αναγκάστηκε να «τρέξει» διαδικασίες ενίσχυσης της ασφάλειας συστήνοντας ειδική διεύθυνση στον Οργανισμό.

    Οπως ανακοινώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, επισπεύδει «τη λήψη άμεσων μέτρων πού έχει ήδη σχεδιάσει με σκοπό τόσο την αποτροπή ανάλογων περιστατικών στο μέλλον όσο και την εν γένει ενίσχυση της ασφάλειας επιβατών και μέσων». Για το σκοπό αυτό συστήνει μια νέα Διεύθυνση Πρασίνου & Περιβάλλοντος στον Οργανισμό με αντικείμενο τον σχεδιασμό, τίς διαδικασίες και την υλοποίηση των έργων καθαρισμού της αυτοφυούς βλάστησης και της κοπής των δένδρων κατά μήκος όλου του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας.

    Οπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, «με αφορμή αφενός μεν την πρόσκρουση, προχθές στην Σφενδάλη, αμαξοστοιχίας με δένδρο πού είχε γείρει επί των σιδηροδρομικών γραμμών και επί των καλωδίων ηλεκτροδότησης, με αποτέλεσμα την πρόκληση ζημιών στην καμπίνα τού μηχανοδηγού και την διακοπή της κυκλοφορίας, αφετέρου δε τη δημόσια συζήτηση που ακολούθησε δημιουργώντας - εύλογα - ανησυχία στην κοινή γνώμη, ο ΟΣΕ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να επισπεύσει τη λήψη άμεσων μέτρων πού έχει ήδη σχεδιάσει με σκοπό τόσο την αποτροπή ανάλογων περιστατικών στο μέλλον όσο και την εν γένει ενίσχυση της ασφάλειας επιβατών και μέσων».

    Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος τού ΟΣΕ κ. Γιάννος Γραμματίδης σε δήλωσή του ανέφερε πως σε συνεργασία με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ κ. Παναγιώτη Τερεζάκη, επισπεύδεται η σύσταση μιας νέας Διεύθυνσης Πρασίνου & Περιβάλλοντος στον Οργανισμό η οποία θα έχει ως αποστολή τον σχεδιασμό, τίς διαδικασίες και την υλοποίηση των έργων καθαρισμού της αυτοφυούς βλάστησης και της κοπής των δένδρων κατά μήκος όλου του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας.

    Επιπρόσθετα, η νέα Διεύθυνση θα είναι αρμόδια και για την συνολική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος τού Οργανισμού.

    Ο κ. Γραμματίδης τόνισε ότι «μέχρι σήμερα το έργο των καθαρισμών και της κοπής δένδρων ανήκε στην αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Γραμμής. Κατά συνέπεια, με αυτή την απόφαση πετυχαίνουμε την αυτονόμηση με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και την αύξηση της ταχύτητας ανταπόκρισης.

    Η νέα Διεύθυνση, πού θα αναφέρεται απευθείας στον Διευθύνοντα Σύμβουλο, θα αποτελείται από δύο Υπηρεσίες, την Υπηρεσία Πρασίνου και την Υπηρεσία Περιβάλλοντος, τη διεύθυνση των οποίων θα αναλάβουν ένας γεωπόνος κι ένας περιβαλλοντολόγος αντίστοιχα. Σχετική πρόταση θα κατατεθεί προς έγκριση στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΕ, την ερχόμενη Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024».

    Ο κ. Γραμματίδης πρόσθεσε επίσης ότι «ο Οργανισμός έχει σχεδιάσει και ήδη θα προτείνει τη θεσμοθέτηση ανεξάρτητου και υπερισχύοντoς δικαιώματος του ΟΣΕ για κοπή δένδρων τόσον εντός των απαλλοτριωμένων σιδηροδρομικών διαδρόμων εκατέρωθεν των γραμμών όσο και εκτός αυτών, δηλαδή και σέ εκτάσεις ανεξαρτήτως δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης ή δασικών περιορισμών και πάντα κατά μήκος του ενεργού, υπό αναστολή και καταργημένου δικτύου του για λόγους μη παρακώλησης των δημοσίων συγκοινωνιών, ασφάλειας τού επιβατικού κοινού, αποφυγής πυρκαγιών και μόλυνσης τού περιβάλλοντος».

    «Με τον τρόπο αυτό, ο Οργανισμός επισπεύδει τη λήψη των μέτρων αυτών για την ορθολογικότερη διαχείριση αντίστοιχων θεμάτων, παράκαμπτοντας δαιδαλώδεις συναρμοδιότητες που μόνο καθυστερήσεις προκαλούν και, τέλος, για την προστασία τού δημόσιου συμφέροντος», κατέληξε ο κ. Γραμματίδης.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Σχολεία: Στα κάγκελα γονείς και εκπαιδευτικοί για τις συγχωνεύσεις τμημάτων – Νέες κινητοποιήσεις
    Σχολεία: Στα κάγκελα γονείς και εκπαιδευτικοί για τις συγχωνεύσεις τμημάτων – Νέες κινητοποιήσεις

    Οι αγιασμοί στα σχολεία σημαδεύτηκαν από κινητοποιήσεις εναντίον των συγχωνεύσεων τμημάτων, οι οποίες θα συνεχιστούν όπως λένε οι γονείς

    Κάθε πέρσι και καλύτερα στα σχολεία για γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, με τους τελευταίους να καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι επιδιώκει την εμπορευματοποίηση της παιδείας.

    Οι αγιασμοί σημαδεύτηκαν από κινητοποιήσεις εναντίον των συγχωνεύσεων τμημάτων, οι οποίες θα συνεχιστούν όπως λένε οι γονείς

    Γονείς ζητούν να καλυφθούν τα κενά και καταγγέλλουν το υπουργείο Παιδείας ότι αντιμετωπίζει τα παιδιά ως αριθμούς.

    Για τις συγχωνεύσεις

    Η Σπυριδούλα Ζαρκάδα, μέλος ΔΣ Ομοσπονδίας Γονέων και κηδεμόνων Αττικής, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τα προβλήματα στα σχολεία.

    «Ξεκινώντας από την εκπαίδευση είναι έκδηλο το χαμηλό επίπεδο, που έχουμε, με την έννοια ότι στις ήδη μεγάλες τάξεις με τις ήδη πολυπληθείς αίθουσες, προχωράμε σε συγχωνεύσεις, και θα γενικευθεί ο αριθμός των 25 στην Πρωτοβάθμια και των 27 στην Δευτεροβάθμια. Μετά τον κορωνοϊό που δουλέψαμε με τάξεις με λιγότερα άτομα, έχουμε αποτελέσματα για το πόσο θετικά και αποτελεσματικά κύλησε η διδασκαλία και εκπαίδευση σε αυτό το επίπεδο», είπε αρχικά.

    «Φέτος το υπουργείο Παιδείας αντί να ανοίξει τα σχολεία χωρίς κενά, με εκπαιδευτικούς στην θέση τους και στην ώρα τους, ασχολήθηκε με το να βγάλει εγκύκλιο και να συγχωνεύει τμήματα. Στον Πειραιά συγχωνεύονται περισσότερα από 49 τμήματα στην Πρωτοβάθμια, με σε σχολεία με μικρές τάξεις, ακατάλληλους χώρους, παρόλα αυτά 25 μαθητές θα πρέπει να μπουν. Αυτό έχει προκαλέσει την αντίδραση των γονέων και των μαθητών και όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας. Στην Δευτεροβάθμια είναι περισσότερα από 100 τα τμήματα που συγχωνεύονται», συνέχισε η κ. Ζαρκάδα.

    Τεράστιες οι ελλείψεις στο εκπαιδευτικό προσωπικό

    Η κ. Ζαρκάδα, καταγγέλλει επίσης την… παράνοια σε κάποια σχολεία, αφού δεν υπάρχει καθόλου το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό που απαιτείται.

    «Έχουν γίνει προσλήψεις αλλά δεν έχουν ειπωθεί οι ανάγκες που υπάρχουν. Οι 10.000 προσλήψεις στο επίπεδο του Πειραιά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, σημαίνει ότι λείπουν 90 δάσκαλοι και έχει καλυφθεί το 1/3 των δάσκαλων για την παράλληλη στήριξη. Υπάρχει ειδικό σχολείο που έχουν τοποθετηθεί 3 δάσκαλοι και καθόλου ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, μαζί και τις ειδικότητες που συνοδεύεται αυτό», υπογράμμισε.

    «Η πρόνοια για τις συγχωνεύσεις υπήρχε όπως φάνηκε στα τέλη Ιουλίου, η πρόνοια για τους αναπληρωτές ήρθαν πολύ αργότερα. Ακόμα και εκπαιδευτικοί δεν είχαν ενημερωθεί ότι συγχωνεύτηκαν τα τμήματα και χρειάστηκε να μετακινηθούν και οι ίδιοι. Υπάρχει πρόβλημα και στα γυμνάσια – λύκεια που δεν έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα λόγω ελλείψεων σε ειδικότητες. Δεν μπορούμε να δεχθούμε τις συγχωνεύσεις και θα κάνουμε κινητοποιήσεις», τόνισε.

    Πηγή: in.gr

  • Αμαλιάδα: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για τους λογαριασμούς ύδρευσης - “Θα αγωνιστούμε μέχρι να ανατραπεί η απόφαση”
    Αμαλιάδα: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για τους λογαριασμούς ύδρευσης - “Θα αγωνιστούμε μέχρι να ανατραπεί η απόφαση”

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για την άμεση απόσυρση της απόφασης της δημοτικής αρχής Ήλιδας σχετικά με τους υπέρογκους λογαριασμούς ύδρευσης έστειλαν οι πολίτες που συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί έξω από το κτίριο των πρώην ΤΕΙ, όπου στεγάζονται οι δημοτικές υπηρεσίες. Οι πολίτες με την στήριξη των σωματείων ένωσαν την φωνή τους βροντοφωνάζοντας πως τα νοικοκυριά αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στη νέα αυτή κατάσταση, σε μια περίοδο μάλιστα που είναι αρκετά οικονομικά επιβαρυμένοι.

    Από νωρίς το πρωί, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στον χώρο, εκφράζοντας την αντίθεσή του μέσα από συνθήματα και πανό. Παράλληλα, μέλη διαφόρων Σωματείων που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία διένειμαν ενημερωτικά φυλλάδια στους διερχόμενους οδηγούς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συλλογικούς αγώνες με στόχο την ανατροπή αυτής της άδικης απόφασης.

    Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν τα Σωματεία Συνταξιούχων Ι.Κ.Α. και ΟΑΕΕ, το Σωματείο Συνταξιούχων Δημοσίου Αμαλιάδας, καθώς και μέλη της Λαϊκής Συσπείρωσης Αμαλιάδας, όπως ο Βησσαρίων Πολύδωρας και ο περιφερειακός σύμβουλος Άγγελος Κολόσακας. Παρόντα ήταν επίσης μέλη του Σωματείου Εργαζόμενων στη Λειτουργική Απορριμμάτων νομού Ηλείας.

    Η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, Νατάσα Παναγιωτάρα, δήλωσε ότι οι λογαριασμοί είναι υπέρογκοι και αδικαιολόγητοι. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το νερό και το δίκτυο είναι ακατάλληλα, ενώ παρουσίασε την πρόταση του Εργατικού Κέντρου για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

    «Βρισκόμαστε όλοι εδώ για να φωνάξουμε για άλλη μια φοράν ότι δεν μπορούμε να πληρώσουμε τους λογαριασμούς που ήρθαν. Είναι υπέρογκοι, είναι αδικαιολόγητοι. Θα μπορούσαμε να πληρώσουμε λελογισμένα το νερό με μία σωστή καταμέτρηση, εάν αυτό ερχόταν όταν έπρεπε να έρθει και όχι ανά τριετία, αν μπορούσαμε να το πιούμε γιατί το νερό δεν πίνετε. Στο Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας έχουν όλοι μπουκαλάκια στο τραπέζι. Το δίκτυο είναι σαθρό και δεν μπορεί να συντηρηθεί παρά μόνο να αλλαχθεί, οι υδατόπυργοι στα χωριά μας καταρρέουν και είναι ακαθάριστοι, ενώ θέλουν να πληρώσουμε υπέρογκους λογαριασμούς τριετίας και μας λένε ότι θα πρέπει να είμαστε υποχρεωμένοι που τους βγάλανε σωστά, διότι αν μετρήσουν, όπως είπε πρώην αντιδήμαρχος, μπορεί να πληρώσουμε και παραπάνω. Εμείς δεν ανήκουμε στο κίνημα «Δεν πληρώνω» και το φωνάζουμε από την πρώτη ημέρα. Άλλοι ανήκαν σε αυτό και είναι γνωστοί.

    Εμείς θέλουμε να πληρώσουμε τους λογαριασμούς, αλλά να αντέξουμε. Μετρήστε και δώστε τους. Η πρόταση του Εργατικού Κέντρου είναι να μπουν τα πάγια που προφανώς υπάρχουν, μαζί με ένα συμβολικό ποσό για να κλείσει η τριετία και να βρεθούν υπάλληλοι για να μετρήσουν τα ρολόγια αν υπάρχουν. Διεκδικήστε εκεί στην δημοτική αρχή να έχετε υπαλλήλους στο δημαρχείο και όχι κάθε θέση που αδειάζει να την αναπληρώνουμε με ειδικούς συνεργάτες. Πάρτε υπαλλήλους να μπορεί να κινηθεί ο δήμος και φέρτε λογαριασμούς που μπορούμε και πρέπει να πληρώσουμε και που έχουν μετρηθεί»

    Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ήλιδας Βησσαρίων Πολύδωρας επεσήμανε πως:

    «Όλη αυτή την περίοδο οι δημότες του Δήμου Ήλιδας κινητοποιούνται και συζητούν για το ζήτημα των λογαριασμών ύδρευσης που μας έχουν φέρει. Και είναι απολύτως φυσιολογικό διότι αυτοί οι λογαριασμοί είναι λογαριασμοί χαράτσια που δεν μπορούν να πληρωθούν. Είναι λογαριασμοί με χρεώσεις τριετίας, κατ’ εκτίμηση χωρίς μετρήσεις. Είναι φυσιολογική η αγανάκτηση που νιώθει ο κόσμος και η σκέψη για το πως θα πληρώσει σήμερα τους λογαριασμούς, πως θα πληρώσουν οι γονείς τα σχολικά είδη για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δεν έχουμε Είναι αντικειμενικά αδύνατο Και γι’ αυτό τον λόγο η δημοτική αρχή πρέπει να ακούσει το αίτημα όλων των δημοτών και όχι μόνο των σωματείων που κινητοποιούνται ότι πρέπει να υπάρξει άλλη απόφαση για το πως θα εκδοθούν αυτοί οι λογαριασμοί του νερού. Πρέπει να εκδοθούν με έναν τρόπο που να συμφέρει τους δημότες να μπορούν δηλαδή να σταθούν οικονομικά και να πληρώσουν και να μη φορτωθούν στις πλάτες τους οι πολιτικές αποφάσεις και τα λάθη των δημοτικών αρχών και όχι μόνο. Πολύ απλά πρέπει να σεβαστούν ότι οι δημότες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν και να σταματήσουν να δουλεύουν σαν εισπρακτικός μηχανισμός».

    Την έντονη αγανάκτησή της εξέφρασε τέλος και μια πολίτης που καλείται να πληρώσει τεράστια ποσά για το νερό, όταν μάλιστα όπως χαρακτηριστικά δηλώνει η Βιολέτα Τσιάνου η ποιότητά του είναι κάκιστη. «Έχουμε μία δημοτική αρχή που θέλησε να μας βάλει ένα τεράστιο χαράτσι. Εμείς πληρώναμε κανονικά κάθε τρίμηνο το νερό. Έστειλαν λογαριασμούς - χαράτσι στο περίπου από το 2021 μέχρι σήμερα. Έχουμε φωνή και θα διαμαρτυρηθούμε Αυτοί έχουν βαλθεί να δώσουν το νερό σε ιδιώτη και να μας στέλνει κάθε δίμηνο ή τρίμηνο όσα θέλει να κερδίζει. Τι νερό έχουμε εδώ στην Αμαλιάδα, που όταν το κόβουν κατεβαίνει λάσπη, κοκκινίλα και αφρός; Το νερό της Αμαλιάδας δεν πίνετε και αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε εμφιαλωμένο, που δεν ξέρουμε και τι νερό είναι. Επειδή ασχολούμαι με το επάγγελμα των φαρμακοποιών, δεν γνωρίζουμε τι νερό πίνουμε ακόμα και το εμφιαλωμένο. Θέλουμε να παρακαλέσουμε και να ικετεύσουμε να πάρουν πίσω το χαράτσι αυτό ή να βρουν κάποιον άλλο τρόπο. Δεν έχει έσοδα ο Δήμος; Τι κάνει τόσα δημοτικά τέλη που εισπράττει από τη ΔΕΗ ο δήμος;».

    Amaliada diamarturia 2

    Amaliada diamarturia 3

    Amaliada diamarturia 4

    Amaliada diamarturia 5

  • Ηλεία: Στα δικαστήρια και πάλι ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ για τις αγροτικές κινητοποιήσεις – “Προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν”
    Ηλεία: Στα δικαστήρια και πάλι ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ για τις αγροτικές κινητοποιήσεις – “Προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν”

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Στα δικαστήρια βρέθηκε για μια ακόμη φορά ως κατηγορούμενος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Θανάσης Βομπίρης εξαιτίας μιας κινητοποίησης που πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου δυο χρόνια, κατά την διάρκεια της οποία αγρότες έκλεισαν συμβολικά την Εθνική Οδό στον κόμβο της Αγ. Γεωργίου στον Πύργου.

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr ο κ. Βομπίρης, από την πλευρά της κυβέρνησης επιχειρείται μια προσπάθεια τρομοκράτησης των αγροτών προκειμένου να κάμψουν το ηθικό τους και να σταματήσουν τις διεκδικήσεις τους.

    Εμφανίστηκε όμως αποφασισμένος τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του παραγωγοί, να μην εγκαταλείψουν την προσπάθεια και να συνεχίσουν τις διεκδικήσεις, αφού ως μοναδικό στόχο έχουν την επιβίωσή τους και την παραμονή στην γη που χρόνια τώρα υπηρετούν.

    OASI Dikast 3

    «Είμαστε για άλλη μια φορά στα δικαστήρια, προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν και να κάμψουν το ηθικό μας.

    Σήμερα βρισκόμαστε στο δικαστήριο για μια κινητοποίηση που έγινε το 2022 που κλείσαμε συμβολικά τον δρόμο στο ύψος της Αγ. Γεωργίου, για 20-30 λεπτά χωρίς να δημιουργήσουμε πρόβλημα στην κυκλοφορία.

    Σήμερα μας κουβάλησαν εδώ όπως και άλλες φορές. Εμείς θέλουν δεν θέλουν θα συνεχίσουμε να παλεύουμε προκειμένου να παραμείνουμε στα χωράφια μας γιατί δεν έχουμε άλλο δρόμο. Είναι μονόδρομος η διεκδίκηση για την επιβίωσή μας και αυτό έχουμε υποχρέωση να κάνουμε.

    Σήμερα είμαι μόνο εγώ κατηγορούμενος ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Τώρα σε ό,τι τις φετινές κινητοποιήσεις μας η αστυνομία καλεί συναδέλφους μας με στόχο να τους τρομοκρατήσει και ζητούν να δώσουν στοιχεία για το ποιοι συμμετείχαν» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης.

    OASI Dikast 2

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο