Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2024 15:20

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024 η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα σε μια ζεστή οικογενειακή ατμόσφαιρα, στην οποία συμμετείχαν, τα παιδιά, οι γονείς, οι παππούδες, οι γιαγιάδες και οι εθελοντές. Η εκδήλωση είχε δώρα, εκπλήξεις, γενέθλια και μαγικές κάρτες επαυξημένης πραγματικότητας που ζωντάνεψαν τις καλλιτεχνικές δημιουργίες των παιδιών.

Η χρήση της τεχνολογίας δίνει στη Λέσχη Ανάγνωσης νέα δυναμική και πνοή και την οδηγεί σε άλλο επίπεδο. Ένα σύγχρονο, καινοτόμο επίπεδο, που ενθαρρύνει τη φιλαναγνωσία και παράλληλα ανοίγει ορίζοντες και καλλιεργεί δεξιότητες του 21ου αιώνα.

kopi pitas vivl andtits 2

kopi pitas vivl andtits 3

kopi pitas vivl andtits 4

kopi pitas vivl andtits 5

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2024 13:58

Σχετικά Άρθρα

  • Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας: Αποτίμηση δράσεων με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας
    Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας: Αποτίμηση δράσεων με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας

    Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο δράσεων με τίτλο «Το ταξίδι της φαντασίας σε STEM/STEAM Διάσταση» στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας, το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024. Ένα διήμερο γεμάτο φαντασία, έμπνευση, δημιουργικότητα και καινοτομία, που διοργάνωσε η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας με αφορμή την ολοκλήρωση του επιμορφωτικού σεμιναρίου εκπαιδευτικών με θέμα: «STEM/STEAM/STREAM Εκπαίδευση – Εφαρμογές Ρομποτικής και 3D εκτύπωσης» και τη λειτουργία της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας «Οι μικροί ταξιδευτές».

    Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας Δρ Δήμητρα Μακρή, ο Διευθυντής του Εσπερινού Γυμνασίου με Λ.Τ. Αμαλιάδας κ. Ιωάννης Χριστόπουλος, η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Δημητσάνας κ. Ρ. Λαγού, ο Υποδιευθυντής του 3ου Γενικού Λυκείου Αιγάλεω κ. Νικόλαος Γεράρδης, ο Εκπρόσωπος του Συλλόγου Νέων Ανδρίτσαινας «Οι Παρράσιοι» κ. Ανδρέας Ρουμελιώτης, φίλες και φίλοι της Λέσχης Ανάγνωσης, εκπαιδευτικοί, γονείς και παιδιά από την Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή της Ανδρίτσαινας.

    Το Σάββατο 29 Ιουνίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης η παιδική λέσχη ανάγνωσης, με αφορμή ένα ή περισσότερα βιβλία, «Αναζητώντας τη γύρη της γονιμοποίησης» παρουσίασε δράσεις φιλαναγνωσίας συνδυάζοντας καινοτόμες διαδρομές ψηφιακής αφήγησης, επαυξημένης πραγματικότητας, ρομποτικής, τεχνητής νοημοσύνης, εικαστικής και οικολογικής περιπλάνησης, επιβεβαιώνοντας το μήνυμα του James Russell Lowell ότι «τα βιβλία είναι οι μέλισσες που μεταφέρουν τη γύρη της γονιμοποίησης από το ένα μυαλό στο άλλο».

    Τέλος, οι μικροί ταξιδευτές σχεδίασαν ένα STEM διδακτικό σενάριο αναζητώντας λύση στο πρόβλημα: «Πώς μπορούν να κάνουν πειράματα με πύραυλο νερού, όπως κάνει η ΝΑSΑ, για να βελτιώσουν τις συνθήκες αποστολής και να εξασφαλίσουν ότι ο πύραυλός τους θα πετάξει πολύ ψηλά για να στείλουν στο διάστημα μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος από τη ραδιενέργεια». Το σενάριο προέκυψε από την ιδέα τους να στείλουν τη δική τους ιστορία σε τροχιά γύρω από τη γη. Η ιστορία σχετίζεται με την απολογία της Μαρίας Κιουρί, όταν την έβαλαν στην ανακριτική καρέκλα και την κατηγορούσαν για τις αρνητικές επιπτώσεις της ραδιενέργειας στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Η ιδέα προέκυψε από την πραγματική αποστολή της Θείας Κωμωδίας του Δάντη στο διάστημα από ερευνητές διαστημικών αποστολών. Υπεύθυνες λέσχης: Δρ Σταματία Κοτρέτσου και Χριστίνα Πρίνου.

    Στη συνέχεια, οι εκπαιδευτικοί της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας, που επιμορφώθηκαν στο σεμινάριο με θέμα: «STEM/STEAM/STREAM Εκπαίδευση – Εφαρμογές Ρομποτικής και 3D εκτύπωσης», οι οποίοι είναι πλέον Επιστημονικοί Συνεργάτες της Βιβλιοθήκης, λειτουργώντας ως πολλαπλασιαστές, αλλά και οι μαθητές της λέσχης Ρομποτικής του 3ου Γενικού Λυκείου Αιγάλεω, παρουσίασαν «STEM/STEAM Διδακτικά σενάρια», έπαιξαν με μικρούς και μεγάλους πίσω από τη μισάνοιχτη πόρτα και πρότειναν λύσεις σε σύγχρονα προβλήματα, μέσα από εφαρμογές ρομποτικής και τρισδιάστατης εκτύπωσης, επιβεβαιώνοντας το μήνυμα του Richard Feynman ότι «Αν θέλουμε να λύσουμε ένα πρόβλημα που δεν έχει λυθεί ποτέ πριν, πρέπει να αφήσουμε την πόρτα για το Άγνωστο μισάνοιχτη».

    Στην αυλή της Βιβλιοθήκης παρουσιάστηκαν στο κοινό εφαρμογές Ρομποτικής με χρήση Arduino:

    1. «Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε αυτοκίνητα στη σειρά». Ένα έξυπνο σύστημα διαχείρισης θέσεων στάθμευσης. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Γαλανού Κατερίνα, Καθηγήτρια ΠΕ86 Πληροφορικής – 13ο Γυμνάσιο Περιστερίου και Γεωργίου Σπύρος, Καθηγητής ΠΕ86 Πληροφορικής – 5ο ΓΕΛ Περιστερίου.

    2. «Βοήθεια παρκάρω, αλλά πώς;». Ένα βοηθητικό σύστημα παρκαρίσματος, που απευθύνεται σε διαφορετικές αισθήσεις. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Κοντογούρη Ευανθία, Καθηγήτρια ΠΕ03 Μαθηματικός – Διευθύντρια 3ου Γενικού Λυκείου Αιγάλεω, Πέππα Ελένη, Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας και οι μαθητές Λισγάρας Απόστολος και Προζυμάς Άγγελος.

    3. «Η Θεία Κωμωδία στο διάστημα». Η Θεία Κωμωδία του Δάντη ταξιδεύει στο διάστημα με έναν πύραυλο νερού από ανακυκλωμένα υλικά. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Καραχάλιου Ιωάννα, Καθηγήτρια ΠΕ03 Μαθηματικός – 6ο Γενικό Λύκειο Αιγάλεω και Σανδάλης Ιωάννης, Καθηγητής ΠΕ82 Μηχανολόγος – 3ο Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων

    Επίσης, στην αυλή της Βιβλιοθήκης παρουσιάστηκαν εφαρμογές τρισδιάστατης εκτύπωσης:

    4. «Παίζω με ψηφίδες». Κάλυψη χώρου, επισκευή πλακοστρώσεων και ψηφιδωτών. Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Θεοδωρίδου Πολυτίμη, Καθηγήτρια ΠΕ81 Τεχνολογίας – 3ο Γυμνάσιο Περιστερίου και Κολλινιάτη Γεωργία, Καθηγήτρια ΠΕ03 Μαθηματικός – Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Λ.Τ. Περιστερίου

    Την Κυριακή 30 Ιουνίου στο STEM Εργαστήριο «Ντίνα Αιλιανού –Τσίγκου» της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας, παιδιά και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στα εργαστήρια Ρομποτικής:

    1. «Άναψε ένα φως, διώξε το σκοτάδι», επιλύοντας με επιτυχία το πρόβλημα: «Πώς μπορεί να ανάβει αυτόματα μια λάμπα στην είσοδο του σπιτιού ή της πολυκατοικίας, όταν ο φωτισμός είναι χαμηλός (σκοτάδι ή συννεφιά) και όταν κάποιος πλησιάζει σε μια απόσταση δύο μέτρων». Συντονιστές: Γεωργίου Σπύρος, Γαλανού Κατερίνα. Εμψυχωτές – Επιμορφωτές: Αλεξανδρόπουλος Χρήστος, Γεράρδης Σταύρος, Καραχάλιου Ιωάννα, Κολλινιάτη Γεωργία, Κοντογούρη Ευανθία, Λισγάρας Απόστολος, Προζυμάς Άγγελος, Σανδάλης Ιωάννης.

    2. «Παίζοντας με τα χρώματα». Συντονιστές: Καραχάλιου Ιωάννα, Σανδάλης Ιωάννης. Εμψυχωτές – Επιμορφωτές: Αλεξανδρόπουλος Χρήστος, Γεωργίου Σπύρος, Γαλανού Κατερίνα, Γεράρδης Σταύρος, Καραχάλιου Ιωάννα, Κολλινιάτη Γεωργία, Κοντογούρη Ευανθία, Λισγάρας Απόστολος, Προζυμάς Άγγελος.

    Ευχαριστούμε

    Τους εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας, που συμμετέχουν εθελοντικά στις παραπάνω δράσεις, για τις ιδέες τους, οι οποίες προέκυψαν από τα STEM/STEAM διδακτικά σενάρια, που εκπόνησαν κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους στο επιμορφωτικό σεμινάριο, που υλοποιήθηκε από τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας με θέμα: «STEM/STEAM/STREAM Εκπαίδευση – Εφαρμογές Ρομποτικής και 3D Εκτύπωσης».

    Την επιστημονική, παιδαγωγική ευθύνη του σεμιναρίου καθώς και την παιδαγωγική υποστήριξη δημιουργίας STEM/STEAM/STREAM διδακτικών σεναρίων είχε η Δρ Σταματία Κοτρέτσου, Υπεύθυνη των Εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας και Υπεύθυνη του STEM Εργαστηρίου της Βιβλιοθήκης «Ντίνα Αιλιανού-Τσίγκου», ενώ τον συντονισμό του Εργαστηρίου Ρομποτικής είχε η Επιστημονική Συνεργάτης της Βιβλιοθήκης κ. Ευανθία Κοντογούρη, MΕd, Διευθύντρια του 3ου Γενικού Λυκείου Αιγάλεω.

    Την ομάδα έργου, που πλαισίωσε επιστημονικά και παιδαγωγικά το σεμινάριο, αποτελούμενη από τους Συμβούλους Εκπαίδευσης, τους/τις κ.κ. Χρήστο Δ. Φανίδη, PhD, Σ.Ε. ΠΕ04, Κωνσταντίνο Γιατρά, PhD, MEd, Σ.Ε. ΠΕ03 και Αθηνά Κοκκόρη, PhD, MSc, Σ.Ε ΠΕ86.
    Τους Επιμορφωτές του σεμιναρίου - Εθελοντές-Επιστημονικούς Συνεργάτες της Βιβλιοθήκης: κ. Ευανθία Κοντογούρη, Μαθηματικό MΕd, Διευθύντρια του 3ου Γενικού Λυκείου Αιγάλεω, κ. Χρήστο Αλεξανδρόπουλο – Ηλεκτρονικό, Τεχνικό Η/Υ, κ. Αλέξανδρο Μπριζόλη MSc – Απόφοιτο του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών κα Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Μιχαήλ Τερεζάκη – Υποψήφιο Διδάκτορα του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών και Υπεύθυνο της Λέσχης Ρομποτικής του Πανεπιστημίου και τον κ. Σταύρο Γεράρδη, μαθητή Γενικού Λυκείου.

    Την ομάδα τεχνικής υποστήριξης του σεμιναρίου, αποτελούμενη από τον κ. Χρήστο Αλεξανδρόπουλο και τον κ. Νικόλαο Γεράρδη, Καθηγητή Πληροφορικής - Υποδιευθυντή του 3ου Γενικού Λυκείου Αιγάλεω.

    Την ομάδα γραμματειακής υποστήριξης του σεμιναρίου, αποτελούμενη από την κ. Μαρία Γκογκούδη Μαρία, διοικητική υπάλληλο της Δ.Δ.Ε. Γ’ Αθήνας και την κ. Γεωργία Κρέτση, Χημικό – Υποδιευθύντρια του 3ου Γενικού Λυκείου Αιγάλεω.

    Την κ. Χριστίνα Πρίνου, Νηπιαγωγό, που στήριξε εθελοντικά την Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης.

    Την κ. Γεωργία Νικολακοπούλου MSc Διαιτολόγο-Διατροφολόγο.

    Τους γονείς και τους κηδεμόνες των μαθητών της Λέσχης Ρομποτικής του 3ου Γενικού Λυκείου Αιγάλεω Λισγάρα Απόστολου και Προζυμά Άγγελου.

    Τους γονείς και τους κηδεμόνες των παιδιών της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης «Οι μικροί ταξιδευτές».

    Τους συνεργαζόμενους φορείς: Ίδρυμα Ωνάση, Κ.Ε.ΠΕ.Α Κρεστένων, Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας, Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας «Κοτσανά» και Λέσχη Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

    Τον κ. Βασίλη Θεοδωρόπουλο, ιδιοκτήτη Super Market.

    Το ξενοδοχείο Theoxenia.

    Η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής

    Δρ Σταματία Κοτρέτσου

  • «Το ταξίδι της φαντασίας σε STEM/STREAM Διάσταση»: Ένα διήμερο γεμάτο φαντασία, έμπνευση, δημιουργικότητα και καινοτομία στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας
    «Το ταξίδι της φαντασίας σε STEM/STREAM Διάσταση» : Ένα διήμερο γεμάτο φαντασία, έμπνευση, δημιουργικότητα και καινοτομία στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας

    Σάββατο 29 & Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

    Ένα διήμερο γεμάτο φαντασία, έμπνευση, δημιουργικότητα και καινοτομία στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας

    «Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση. Γιατί η γνώση είναι περιορισμένη, ενώ η φαντασία αγκαλιάζει ολόκληρο τον κόσμο, διεγείροντας την πρόοδο, γεννώντας την εξέλιξη», Albert Einstein

    Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας και η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας διοργανώνουν στην Ανδρίτσαινα, ένα διήμερο δράσεων, το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024, γεμάτο φαντασία, έμπνευση, δημιουργικότητα και καινοτομία σε STEM/STEAM διάσταση, με αφορμή την ολοκλήρωση του επιμορφωτικού σεμιναρίου με θέμα: «STEM/STEAM/STREAM Εκπαίδευση – Εφαρμογές Ρομποτικής και 3D εκτύπωσης» και τη λειτουργία της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας.

    andris vivl fant 2

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

    στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας,

    ώρα 18.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων και στην αυλή

    Χαιρετισμοί

    A΄ΜΕΡΟΣ: «Αναζητώντας τη γύρη της γονιμοποίησης»

    Με την Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης

    Υπεύθυνες λέσχης: Δρ Σταματία Κοτρέτσου και Χριστίνα Πρίνου

    Η παιδική λέσχη ανάγνωσης κλείνοντας ένα χρόνο λειτουργίας, με αφορμή ένα βιβλίο, θα παρουσιάσει δράσεις φιλαναγνωσίας συνδυάζοντας καινοτόμες διαδρομές ψηφιακής αφήγησης, επαυξημένης πραγματικότητας, ρομποτικής, εικαστικής και οικολογικής περιπλάνησης, στοχεύοντας στο μήνυμα του James Russell Lowell ότι, «τα βιβλία είναι οι μέλισσες που μεταφέρουν τη γύρη της γονιμοποίησης από το ένα μυαλό στο άλλο».

    Β΄ΜΕΡΟΣ: «STEM/STEAM Διδακτικά σενάρια – Πίσω από τη μισάνοιχτη πόρτα»

    Οι εκπαιδευτικοί της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας, που επιμορφώθηκαν στο σεμινάριο και είναι πλέον Επιστημονικοί Συνεργάτες της Βιβλιοθήκης, λειτουργώντας ως πολλαπλασιαστές, αλλά και μαθητές της λέσχης Ρομποτικής του 3ου Γενικού Λυκείου Αιγάλεω, παίζουν με μικρούς και μεγάλους πίσω από τη μισάνοιχτη πόρτα και προτείνουν λύσεις σε σύγχρονα προβλήματα, μέσα από εφαρμογές ρομποτικής και τρισδιάστατης εκτύπωσης, μεταφέροντας το μήνυμα του Richard Feynman ότι «Αν θέλουμε να λύσουμε ένα πρόβλημα που δεν έχει λυθεί ποτέ πριν, πρέπει να αφήσουμε την πόρτα για το Άγνωστο μισάνοιχτη».

    Αναλυτικά:

    Εφαρμογές Ρομποτικής με χρήση Arduino

    1. «Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε αυτοκίνητα στη σειρά»

    Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:

    Γαλανού Κατερίνα, Καθηγήτρια ΠΕ86 Πληροφορικής – 13ο Γυμνάσιο Περιστερίου και Γεωργίου Σπύρος, Καθηγητής ΠΕ86 Πληροφορικής – 5ο ΓΕΛ Περιστερίου

    Ένα έξυπνο σύστημα διαχείρισης θέσεων στάθμευσης.

    1. «Βοήθεια παρκάρω, αλλά πώς;»

    Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:

    Κοντογούρη Ευανθία, Καθηγήτρια ΠΕ03 Μαθηματικός – Διευθύντρια 3ου Γενικού Λυκείου Αιγάλεω, Πέππα Ελένη, Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας και Λισγάρας Απόστολος, μαθητής του 3ου Γενικού Λυκείου Αιγάλεω

    Βοηθητικό σύστημα παρκαρίσματος, που απευθύνεται σε διαφορετικές αισθήσεις.

    1. «Η Θεία Κωμωδία στο διάστημα»

    Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:

    Καραχάλιου Ιωάννα, Καθηγήτρια ΠΕ03 Μαθηματικός – 6ο Γενικό Λύκειο Αιγάλεω και Σανδάλης Ιωάννης, Καθηγητής ΠΕ82 Μηχανολόγος – 3ο Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων

    Η Θεία Κωμωδία του Δάντη ταξιδεύει στο διάστημα με έναν πύραυλο νερού από ανακυκλωμένα υλικά.

    Εφαρμογές τρισδιάστατης εκτύπωσης

    1. «Παίζω με ψηφίδες»

    Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί:

    Θεοδωρίδου Πολυτίμη, Καθηγήτρια ΠΕ81 Τεχνολογίας – 3ο Γυμνάσιο Περιστερίου και Κολλινιάτη Γεωργία, Καθηγήτρια ΠΕ03 Μαθηματικός – Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Λ.Τ. Περιστερίου

    Κάλυψη χώρου, επισκευή πλακοστρώσεων και ψηφιδωτών.

    Βραβεύσεις

    Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

    στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας

    1. STEM ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ (11.00-13.00)

    Στο STEM Εργαστήριο «Ντίνα Αιλιανού –Τσίγκου» της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας

    «Άναψε ένα φως, διώξε το σκοτάδι»

    Συντονιστές: Γεωργίου Σπύρος, Γαλανού Κατερίνα

    Εμψυχωτές – Επιμορφωτές: Αλεξανδρόπουλος Χρήστος, Γεράρδης Σταύρος, Καραχάλιου Ιωάννα, Κολλινιάτη Γεωργία, Κοντογούρη Ευανθία, Σανδάλης Ιωάννης

    Το προς επίλυση πρόβλημα:

    «Πώς μπορεί να ανάβει αυτόματα μια λάμπα στην είσοδο του σπιτιού ή της πολυκατοικίας, όταν ο φωτισμός είναι χαμηλός (σκοτάδι ή συννεφιά) και όταν κάποιος πλησιάζει σε μια απόσταση δύο μέτρων».

    1. STEM ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ (13.00-13.30)

    Στο STEM Εργαστήριο «Ντίνα Αιλιανού –Τσίγκου» της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας

    «Παίζοντας με τα χρώματα»

    Συντονιστές: Καραχάλιου Ιωάννα, Σανδάλης Ιωάννης

    Εμψυχωτές – Επιμορφωτές: Αλεξανδρόπουλος Χρήστος, Γεωργίου Σπύρος, Γαλανού Κατερίνα, Γεράρδης Σταύρος, Καραχάλιου Ιωάννα, Κολλινιάτη Γεωργία, Κοντογούρη Ευανθία

    Ευχαριστούμε

    1. Τους εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας, που συμμετέχουν εθελοντικά στις παραπάνω δράσεις, για τις ιδέες τους, οι οποίες προέκυψαν από τα STEM/STEAM διδακτικά σενάρια, που εκπόνησαν κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους στο επιμορφωτικό σεμινάριο, που υλοποιήθηκε από τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας με θέμα: «STEM/STEAM/STREAM Εκπαίδευση – Εφαρμογές Ρομποτικής και 3D Εκτύπωσης». Την επιστημονική, παιδαγωγική ευθύνη του σεμιναρίου καθώς και την παιδαγωγική υποστήριξη δημιουργίας STEM/STEAM/STREAM διδακτικών σεναρίων είχε η Δρ Σταματία Κοτρέτσου, Υπεύθυνη των Εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας και Υπεύθυνη του STEM Εργαστηρίου της Βιβλιοθήκης «Ντίνα Αιλιανού-Τσίγκου», ενώ τον συντονισμό του Εργαστηρίου Ρομποτικής είχε η Επιστημονική Συνεργάτης της Βιβλιοθήκης κ. Ευανθία Κοντογούρη, MΕd, Διευθύντρια του 3ου Γενικού Λυκείου Αιγάλεω.
    2. Την ομάδα έργου, που πλαισίωσε επιστημονικά και παιδαγωγικά το σεμινάριο, αποτελούμενη από τους Συμβούλους Εκπαίδευσης, τους/τις κ.κ. Χρήστο Δ. Φανίδη, PhD, Σ.Ε. ΠΕ04, Κωνσταντίνο Γιατρά, PhD, MEd, Σ.Ε. ΠΕ03 και Αθηνά Κοκκόρη, PhD, MSc, Σ.Ε ΠΕ86.
    3. Τους Επιμορφωτές του σεμιναρίου - Εθελοντές-Επιστημονικούς Συνεργάτες της Βιβλιοθήκης: κ. Ευανθία Κοντογούρη, Μαθηματικό MΕd, Διευθύντρια του 3ου Γενικού Λυκείου Αιγάλεω, κ. Χρήστο Αλεξανδρόπουλο – Ηλεκτρονικό, Τεχνικό Η/Υ, κ. Αλέξανδρο Μπριζόλη MSc – Απόφοιτο του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών κα Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Μιχαήλ Τερεζάκη – Υποψήφιο Διδάκτορα του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών και Υπεύθυνο της Λέσχης Ρομποτικής του Πανεπιστημίου και τον κ. Σταύρο Γεράρδη, μαθητή Γενικού Λυκείου.
    4. Την ομάδα τεχνικής υποστήριξης του σεμιναρίου, αποτελούμενη από τον κ. Χρήστο Αλεξανδρόπουλο και τον κ. Νικόλαο Γεράρδη, Καθηγητή Πληροφορικής - Υποδιευθυντή του 3ου Γενικού Λυκείου Αιγάλεω.
    5. Την ομάδα γραμματειακής υποστήριξης του σεμιναρίου, αποτελούμενη από την κ. Μαρία Γκογκούδη Μαρία, διοικητική υπάλληλο της Δ.Δ.Ε. Γ’ Αθήνας και την κ. Γεωργία Κρέτση, Χημικό – Υποδιευθύντρια του 3ου Γενικού Λυκείου Αιγάλεω.
    6. Την κ. Χριστίνα Πρίνου, Νηπιαγωγό, που στήριξε εθελοντικά την Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης.
    7. Την κ. Γεωργία Νικολακοπούλου MSc Διαιτολόγο-Διατροφολόγο.
    8. Τους γονείς και τους κηδεμόνες των παιδιών της Λέσχης Ανάγνωσης.
    9. Τους συνεργαζόμενους φορείς: Ίδρυμα Ωνάση, Κ.Ε.ΠΕ.Α Κρεστένων, Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας, Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας «Κοτσανά» και Λέσχη Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

    «Ό,τι αγαπώ γεννιέται αδιάκοπα.

    Ό,τι αγαπώ βρίσκεται στην αρχή του πάντα».

    Οδυσσέας Ελύτης

    Οργανωτική Επιτροπή:

    Σταματία Κοτρέτσου, Υπεύθυνη STEM Εργαστηρίου «Ντίνα Αιλιανού-Τσίγκου» της ΔΙΒΑ (Πρόεδρος)

    Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας: Αντωνία Βλαχούση - Προϊσταμένη ΔΙΒΑ, Χριστίνα Πρίνου.

    Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας: Δήμητρα Μακρή, Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας, Ευανθία Κοντογούρη, Διευθύντρια 3ου Γενικού Λυκείου Αιγάλεω, Γκογκούδη Μαρία, διοικητική υπάλληλος της Δ.Δ.Ε. Γ’ Αθήνας.

    Τεχνική Υποστήριξη: Χρήστος Αλεξανδρόπουλος.

    andris vivl fant 3

    (Δελτίο Τύπου)

  • Παγκόσμια ήμερα των ωκεανών με την παιδική λέσχη ανάγνωσης της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας
    Παγκόσμια ήμερα των ωκεανών με την παιδική λέσχη ανάγνωσης της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας

    «Κραυγή αγωνίας για τη θάλασσα…»

    Η παιδική λέσχη ανάγνωσης της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας «Οι μικροί ταξιδευτές», στο πλαίσιο καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας και ευαισθητοποίησης σε οικολογικά ζητήματα, προσέγγιζε με ιδιαίτερη ευαισθησία το πρόβλημα της διατάραξης του θαλάσσιου οικοσυστήματος με ποικίλες δημιουργικές δράσεις και με αφόρμηση τα λόγια του Ιούλιου Βερν: «Η θάλασσα είναι το παν… Η ανάσα της είναι αγνή και υγιεινή. Είναι μια απέραντη έρημος όπου ο άνθρωπος δεν αισθάνεται ποτέ μόνος, γιατί η ζωή στροβιλίζεται από όλες τις πλευρές».

    Τα βιβλία σε πρώτο πλάνο: «Η φωτούλα αγαπούσε τα πλαστικά» του Νίκου Ανδρικόπουλου, «Το μεγάλο βιβλίο της θάλασσας» του Yuval Zommer, «Το ποτάμι. Ένα επικό ταξίδι προς τη θάλασσα» της Hanako Clulow, «Ο κηπουρός της φύσης» της Φίλιας Δενδρινού και «Ωκεανός» της Helene Druvert .

    Τα παιδιά σε δεύτερο πλάνo: Διάβασαν, προβληματίστηκαν, συνδύασαν, εμπνεύστηκαν, έμαθαν, ευαισθητοποιήθηκαν, εκφράστηκαν δημιουργικά.

    Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την Αειφορία Κ.Ε.ΠΕ.Α Κρεστένων σε πρώτο πλάνο: Σάββατο 1η Ιουνίου 2024. Παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικοί-υπεύθυνοι της λέσχης βρέθηκαν στον φιλόξενο χώρο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Τα δώρα της Θάλασσας». Οι ενδιαφέρουσες εισηγήσεις κατάλληλα προσαρμοσμένες στις ηλικίες των παιδιών, η έρευνα στην παράκτια ζώνη του Κυπαρισσιακού κόλπου και συγκεκριμένα, στην περιοχή Καϊάφα και οι δραστηριότητες εικαστικής έκφρασης ενθουσίασαν μικρούς και μεγάλους. Το πρόγραμμα, το οποίο επικεντρώθηκε στις αμμοθίνες, το θαλάσσιο κρινάκι και τη θαλάσσια χελώνα καρέτα-καρέτα εστίασε στις αρνητικές συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας στο θαλάσσιο οικοσύστημα, στην αξία της προστασίας της βιοποικιλότητας και στην αγάπη και φροντίδα των ακτών.

    Το τελικό αποτέλεσμα: Τα παιδιά σε πρώτο πλάνο, γίνονται ενεργοί πολίτες: Δημιουργούν τις δικές τους αφίσες με μηνύματα για τη προστασία της θαλάσσιας χελώνας: «Μην πατάτε τα αβγά μου, είναι μέσα τα παιδιά μου», «S.O.S. η καρέτα φωνάζει για το περιβάλλον που αλλάζει…». Τα κρινάκια φωνάζουν όσο πιο δυνατά μπορούν: «Μην μας κόβετε..». Η θάλασσα που σύμφωνα με τον Ίψεν «έχει μια δύναμη που επιδρά επάνω στους ανθρώπους σαν θέληση», ελπίζουμε ότι θα κάνει το θαύμα της.

    Ευχαριστούμε θερμά τον Υπεύθυνο του Κ.Ε.ΠΕ.Α Κρεστένων κ. Πέτρο Γαβρά και τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας, την κ. Αγγελική Τσούρα και την κ. Μαρία Σχοινά για την εξαιρετική συνεργασία και τον χρόνο που αφιέρωσαν, εξασφαλίζοντας ένα δημιουργικό και ευχάριστο κλίμα, σχεδιάζοντας τις κατάλληλες δραστηριότητες σύμφωνα με τις σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους και υπηρετώντας πιστά τις αρχές της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

    vivl andrits pag okean 2

    vivl andrits pag okean 3

    vivl andrits pag okean 4

    vivl andrits pag okean 5

    vivl andrits pag okean 6

    (Δελτίο Τύπου)

  • Η παιδική λέσχη της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας στο εργαστήριο του «τελευταίου Γουτεμβέργιου»
    Η παιδική λέσχη της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας στο εργαστήριο του «τελευταίου Γουτεμβέργιου»

    Η παιδική λέσχη ανάγνωσης της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας «Οι μικροί ταξιδευτές», το Σάββατο 25 Μαΐου 2024, ανακάλυψε τους ανεκτίμητους θησαυρούς της βιβλιοθήκης μέσα από τη συλλογή του Κωνσταντίνου Αγαθόφρωνος Νικολόπουλου και έκανε ένα μαγικό ταξίδι στην ιστορία της τυπογραφίας, συμμετέχοντας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση με τίτλο: «Γνωρίζοντας την ιστορία της τυπογραφίας στο εργαστήριο του τελευταίου Γουτεμβέργιου».

    Τα παιδιά ταξίδεψαν σε μια εποχή όπου τα βιβλία δεν ήταν διαθέσιμα για όλους και γνώρισαν τον εφευρέτη Ιωάννη Γουτεμβέργιο, που έκανε μία από τις σημαντικότερες εφευρέσεις του κόσμου, την ανακάλυψη της μηχανικής εκτύπωσης, δηλαδή την τεχνική μαζικής παραγωγής βιβλίων.

    Οι μικροί ταξιδευτές έζησαν όλη την ιστορία της τυπογραφίας και ανακάλυψαν μέσα στα ράφια της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας τα πρώτα ελληνικά βιβλία, έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, που τυπώθηκαν στην Βενετία λίγο μετά την εμφάνιση της τυπογραφίας στην Ευρώπη, στα πρώτα τυπογραφεία, όπως αυτό του Άλδου Μανούτιου, με το χαρακτηριστικό τυπογραφικό σήμα, την άγκυρα με το δελφίνι. Επίσης, γνώρισαν εκδόσεις τριών ξενιτεμένων Ελλήνων από τα Ιωάννινα, του Νικολάου Γλυκύ, Νικολάου Σάρου και Δημητρίου Θεοδοσίου, που τύπωναν ελληνικά βιβλία στη Βενετία για δύο αιώνες από το 1650 μέχρι το 1850). Τέλος, μέσα από την εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας του Ιδρύματος Ωνάση, ζωντάνεψαν μια μέλισσα (την τυπογραφική σφραγίδα του Γλυκύ), μια γοργόνα με δύο ουρές (την τυπογραφική σφραγίδα του Σάρου) και έναν δικέφαλο αετό (την τυπογραφική σφραγίδα του Θεοδοσίου).

    Στη συνέχεια τα παιδιά επισκέφτηκαν διαδικτυακά το παραδοσιακό τυπογραφείο «Διάττων» του «τελευταίου Γουτεμβέργιου» του κ. Νίκου Βοζίκη. Ο εκδότης και τυπογράφος, ως ένας διάττων αστέρας, ο οποίος έλαμψε και λάμπει στον χώρο της τυπογραφίας από το 1984, παρουσίασε την πορεία της έκδοσης ενός βιβλίου από την αρχή μέχρι το τέλος. Ο κ. Βοζίκης είναι ο τελευταίος των παραδοσιακών τυπογράφων, ο οποίος συνεχίζει να δημιουργεί πολύτιμες εκδόσεις, αποτελέσματα συνδυασμού της τέχνης της χαρακτικής και της τυπογραφικής τεχνικής. Το πάθος για τη δουλειά του καταγράφεται στον τρόπο που μιλάει για τα συστατικά του κράματος (αντιμόνιο, κασσίτερος και μόλυβδος), από το οποίο παράγονται τα μεταλλικά στοιχεία για τις μήτρες και για τις μηχανές παραγωγής των στοιχείων. Το σκηνικό είναι φαντασμαγορικό, ένας διάττων αστέρας μέσα στο βασίλειό του, ανάμεσα σε ξύλινες παλιές κάσες, στις οποίες υπάρχουν όλα τα στοιχεία του ελληνικού αλφάβητου, που είναι γύρω στα 222 (κεφαλαία, πεζά, φωνήεντα με όλους τους τόνους και τα πνεύματα της παλιάς γραφής της ελληνικής, ή χωρίς, σε διαφορετικά μεγέθη). Η διαδικασία απαιτεί μεθοδικότητα, υπομονή και επιμονή, καθώς τα γράμματα που δημιουργεί σε διάφορα μεγέθη στιγμών (μία στιγμή, η μονάδα μέτρησης του μεγέθους των γραμμάτων, είναι 0,384 του χιλιοστού) τοποθετούνται ένα-ένα, ανάποδα στο συνθετήριο μέχρι να συμπληρωθεί το κείμενο μιας σελίδας. Στη συνέχεια, η σελίδα μετασχηματίζεται με ένα μαγικό τρόπο σε δοκίμιο, αφού τοποθετηθεί σε ειδική βάση και απλωθεί επάνω της μελάνι και μια λευκή κόλλα χαρτί, η οποία πιέζεται με μια μικρή χειροποίητη πρέσα. Οι δοκιμαστικές σελίδες ενός βιβλίου ελέγχονται και αφού γίνουν οι διορθώσεις, μπαίνουν οκτώ-οκτώ στην τυπογραφική μηχανή και τυπώνονται.

    Το άρτια οργανωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ταξίδεψε τα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς σε μια μοναδική περιήγηση στο χρόνο με συνοδοιπόρο την εξαιρετική συντονίστρια της Ωνασείου Βιβλιοθήκης κ. Βίκυ Γεροντοπούλου. Είναι γεγονός ότι τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση ακολουθούν το μοτίβο «H εκπαίδευση δεν είναι στατική», προσφέρουν ίσες ευκαιρίες και ενσωματώνουν με επιτυχία την τεχνολογία και τις σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές.

    Ευχαριστούμε θερμά την κ. Β. Γεροντοπούλου και τον κ. Ν. Βοζίκη για την εξαιρετική συνεργασία και τον χρόνο που αφιέρωσαν με αγάπη και μεράκι για να ξεδιπλώσουν ένα τόσο σημαντικό θέμα, την ανακάλυψη της τυπογραφίας, η οποία όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Michigan, Elizabeth Eisenstein, «είχε τεράστια συμβολή στη στήριξη και την επιτάχυνση των διαδικασιών που οδήγησαν στην αφύπνιση του ευρωπαϊκού πνεύματος, στην άνοδο του πνευματικού επιπέδου των λαών της Ευρώπης, καθώς και στη γρήγορη πρόοδο της επιστήμης».

    vivlioth paidia goutemv 2

    vivlioth paidia goutemv 3

    vivlioth paidia goutemv 4

    vivlioth paidia goutemv 5

    (Δελτίο Τύπου)

  • Η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας στη Λέσχη Ρομποτικής του Παν. Πατρών και στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας «Κοτσανά»
    Η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας στη Λέσχη Ρομποτικής του Παν. Πατρών και στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας «Κοτσανά»

    Η παιδική λέσχη ανάγνωσης της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας «Οι μικροί ταξιδευτές», πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στη Λέσχη Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία είναι μέρος του Εργαστηρίου Ρομποτικής των Μηχανολόγων Μηχανικών (Robotics Group), το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024. Η επιτυχημένη εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας, με αφορμή το βιβλίο «Έιντα Τουίστ η επιστήμονας» του Ντέιβιντ Ρόμπερτς και έδωσε το έναυσμα για την έναρξη δράσεων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Δημιουργικότητας και Καινοτομίας. Η θεματική ενότητα «Επιστήμη και καινοτομία» προσεγγίζεται μέσα από ποικίλες δράσεις κατά τον Απρίλιο στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας. Το πρώτο αφιέρωμα αφορούσε σε δυο γυναίκες επιστήμονες, που άφησαν το αποτύπωμά τους μέχρι και σήμερα, την Μαρί Κιουρί με την ανακάλυψη της ραδιενέργειας και την Έιντα Λάβλεϊς, η οποία θεωρείται ως η πρώτη προγραμματίστρια υπολογιστών στον κόσμο.

    Οι γονείς και τα παιδιά της παιδικής λέσχης ανάγνωσης είχαν την μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά σημαντικά επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας και καινοτομίας (όπως διάφορα ρομπότ, τρισδιάστατους εκτυπωτές, drones, ψηφιακά ηλιακά ρολόγια κ.ά.) μέσα από την επιτυχημένη ξενάγηση, που πραγματοποίησαν τα μέλη της Λέσχης Ρομποτικής.

    Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως, τον υπεύθυνο της Λέσχης Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Μιχαήλ Τερεζάκη, υποψήφιο διδάκτορα για την άρτια οργάνωση καθώς και τα μέλη της Λέσχης, κ. Ιωάννη Τσικέλη, κ. Αχιλλέα Γκάνη, κ. Αλέξανδρο Ντάγκα και κ. Κωνσταντίνο Πουρλιάκα για την εμπεριστατωμένη παρουσίαση των δράσεων της Λέσχης, αλλά και των σύγχρονων εφαρμογών της ρομποτικής και της τρισδιάστατης εκτύπωσης στην επιστήμη, με έμφαση στον τομέα της υγείας, τον τομέα της βιομηχανίας και τον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης.

    Τα πολλαπλά ερεθίσματα, που έλαβαν τα παιδιά, άνοιξαν νέους ορίζοντες και προοπτικές για τα επαγγέλματα του μέλλοντος. Η συνδρομή της Λέσχης ήταν καθοριστική για την ανάδειξη με τον καλύτερο τρόπο της θεματικής ενότητας «Επιστήμη και καινοτομία» και ευχόμαστε σε όλα τα μέλη της να συνεχίσουν να έχουν υψηλές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς, προσθέτοντας βραβεία και επαίνους, δείγματα παγκόσμιας αναγνώρισης.

    Η εκπαιδευτική δράση ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας «Κοτσανά» στο Κατάκολο, εκεί όπου ξαναζωντάνεψαν 300 περίπου εξαιρετικές εφευρέσεις του αρχαιοελληνικού τεχνολογικού θαύματος, καλύπτοντας την περίοδο από το 2000 π.Χ. μέχρι το τέλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Κατά την επίσκεψή μας εστιάσαμε στο πρώτο ρομπότ – υπηρέτρια του Φίλωνος, σε διάφορα ηλιακά και υδραυλικά ωρολόγια, ανάμεσα στα οποία ήταν και το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησιβίου.

    Ολοκληρώνοντας την εκπαιδευτική αυτή δράση της θεματικής ενότητας «Επιστήμη και καινοτομία» βάλαμε τα θεμέλια για να συνεχίσουμε με το περιπετειώδες ταξίδι του Άλμπερτ Αϊνστάιν στον χώρο και τον χρόνο.

    vivl andr rompot kots 2

    vivl andr rompot kots 3

    vivl andr rompot kots 4

    vivl andr rompot kots 5

    vivl andr rompot kots 6

    (Δελτίο Τύπου)

  • Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας με τη συγγραφέα Φίλια Δενδρινού
    Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας με τη συγγραφέα Φίλια Δενδρινού

    Η παιδική λέσχη ανάγνωσης της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας «Οι μικροί ταξιδευτές», συμμετείχε στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, τιμώντας την μνήμη του Δανού συγγραφέα παραμυθιών Hans Christian Andersen. Η ημέρα γέννησης του συγγραφέα καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, το 1966, από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (IΒΒΥ), με σκοπό να συμβάλλει στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας. Το βιβλίο «Το καπέλο του καλλιτέχνη Βίνσεντ Βαν Γκογκ», της Φίλιας Δενδρινού πρωταγωνίστησε στην παιδική λέσχη ανάγνωσης της βιβλιοθήκης, τον μήνα Μάρτιο. Με αφορμή αυτό το βιβλίο, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με σημαντικά έργα διεθνώς αναγνωρισμένων καλλιτεχνών-ζωγράφων και ενεπλάκησαν σε ποικίλες δραστηριότητες. Η συγγραφέας του βιβλίου κ. Φίλια Δενδρινού επικοινώνησε αρχικά με τα παιδιά ηλεκτρονικά, με ένα αποκαλυπτικό μήνυμα, στο οποίο εξηγούσε, γιατί διάλεξε ως πρωταγωνιστή «ένα ιπτάμενο καπέλο», το οποίο, όπως ανέφερε, δεν περπατάει, αλλά καθώς είναι ελαφρύ, μπορεί να πετάει και πηγαίνει παντού, μπορεί να ταξιδεύει βλέποντας ένα σωρό καινούργια μέρη. Αυτό το καπέλο έκανε ένα μαγικό ταξίδι μέσα στα τοπία ενός σπουδαίου ζωγράφου, του Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Ταξίδεψε μέσα σε ηλιοβασιλέματα, λουλούδια, ηλιοτρόπια, λιμάνια και πολιτείες.

    vivl andrits dendrinou 2

    Τα παιδιά εμπνευσμένα από το βιβλίο έκαναν υπέροχα κολλάζ και έπαιξαν παιχνίδια ρόλων. Αναζήτησαν στο σπίτι τους παλιά ξεχασμένα καπέλα και μεταμορφώθηκαν σε μικρούς ήρωες με πολλά πρόσωπα. Η μαντάμ Μίνα-Γαλλίδα ζωγράφος, τα κορίτσια και τα αγόρια με πατίνια, το μοντέλο Χριστίνα, τα κορίτσια στην παραλία, ο σπορέας του Βαν Γκογκ και η Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι πρωταγωνίστησαν σε μικρές ιστορίες και ενεπλάκησαν ενεργά με σημαντικά έργα τέχνης.

    Μετά την πρώτη επαφή, η κ. Φίλια Δενδρινού επισκέφτηκε τη βιβλιοθήκη, συνομίλησε με τα παιδιά, θαύμασε τις εικαστικές δημιουργίες τους, εντυπωσιάστηκε από την φαντασία τους και ανακάλυψε τα κρυμμένα στοιχεία των έργων των παιδιών. Ο διάλογος υπήρξε αποκαλυπτικός και συναισθηματικά φορτισμένος.

    Ευχαριστούμε την κ. Φίλια Δενδρινού για την μοναδική συνεργασία, για την αμεσότητά της και την ικανότητά της να μεταδίδει με τα βιβλία της βαθύτερα μηνύματα καλλιτεχνικής έκφρασης, ευαισθησίας και επικοινωνίας μέσα στη σημερινή κοινωνία. Έχει έναν μοναδικό και ξεχωριστό τρόπο να αγγίζει τις καρδιές των παιδιών και να συνομιλεί μαζί τους με μυστικούς κώδικες!

    vivl andrits dendrinou 3

    vivl andrits dendrinou 4

    vivl andrits dendrinou 5

    (Δελτίο Τύπου)

  • Έκοψε την πίτα του ο Φιλαθλητικός
    Έκοψε την πίτα του ο Φιλαθλητικός
    Σε μια όμορφη και ζεστή γιορτινή ατμόσφαιρα ο Φιλαθλητικός έκοψε την πίτα του και πραγματοποίησε τον ετήσιο χορό του το περασμένο Σάββατο στο κέντρο "Κίρκη" στον Άγιο Γεώργιο. Ένα θεσμός που καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια και τον αγκάλιασε όλος ο κόσμος της ομάδας αλλά και εκτός ομάδας και τον περιμένουν με ανυπομονησία κάθε χρονιά. Η προσέλευση φέτος πέρασε κάθε προηγούμενο με περίπου 180 άτομα να έχουν πάρει θέση από νωρίς και να κοσμούν με την παρουσία τους την όμορφη αυτή βραδιά. Σην λαμπρή αυτή βραδιά αρχικά τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Φιλαθλητικού Δημήτρης Βλαχαντώνης ο οποίος καλωσόρισε τον κόσμο και ευχήθηκε για την καινούργια σεζόν επιτυχίες και υγεία. Μετά είχαμε την κοπή της πίτας του συλλόγου όπου το φλουρί αντιστοιχούσε σε καποιο ποσό και το κέρδισε η αθλήτρια Σταυρούλα Διαμαντοπούλου.
    Εκτός από το κέφι και την διασκέδαση όμως είχαμε και βραβεύσεις των επιλεγμένων διακριθέντων αθλητών από κάθε τμήμα του συλλόγου την χρονιά που μας πέρασε. Από το τμήμα μπάντμιντον βραβεύτηκαν οι: ΧΑΡΑ ΒΛΑΧΑΝΤΩΝΗ, ΣΠΥΡΟΣ ΤΥΛΙΓΑΔΑΣ, ΜΕΛΙΝΑ ΓΟΥΒΙΑ, ΘΑΝΑΣΗς ΚΡΕΚΟΥΚΙΩΤΗΣ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΧΑΡΗΣ ΚΟΥΡΚΟΥΤΑΣ, ΤΙΤΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΧΑΡΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΑΝΤΑΣ, ΠΑΥΛΙΝΑ ΒΛΑΧΑΝΤΩΝΗ, ΑΝΤΩΝΙΑ ΒΛΑΧΑΝΤΩΝΗ, ΕΥΓΕΝΙΑ ΒΑΓΓΕΛΗ, ΜΑΡΙΑ ΜΑΛΕΒΙΤΗ, ΓΙΩΤΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΛΙΑΝΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ. ΚΑΙ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΙΠΛΑΣ. Απο το τμημα ποδηλασιας βραβεύτηκαν οι : ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΗΛΙΑΣ ΤΣΑΟΥΣΗΣ. .Τέλος από το τμήμα τενις βραβεύτηκαν οι: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΨΥΧΟΜΑΝΗΣ, ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΕΜΠΕΛΗΣ, ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΗ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΡΙΤΣΕΛΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΖΑΤΖΟΣ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΛΟΓΕΩΡΓΟΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ. Επισης ο γυμναστής ΑΓΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ για την προσφορά του στο τμήμα τένις ενώ απονεμήθηκε στον Ε.Ε. ΣΤΑΥΡΟ (ΣΑΜΑΡΕΙΤΕΣ ΠΥΡΓΟΥ) για την κάλυψη των αγώνων του συλλόγου και την προσφορά τους.
    Η βραδιά τελείωσε με πλούσια λαχειοφόρο με πρώτα δώρα ένα τριήμερο ταξίδι προσφορά από τον Κο ΦΩΤΗ ΚΑΤΣΙΑΔΡΑΜΗ και ένα smart watch προσφορά από την "ALL GEO" ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ και τον Κο ΑΛΕΞΗ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟ. Οι υπόλοιποι δωροθέτες της λαχειοφόρου τους οποίους ο Φιλαθλητικός ευχαριστεί θερμά ήταν οι: TSITSOS men's Clothes, «ΑΘΗΝΑ» Beautystore, «KOSTAS BIKES», «NEW by roubani», «Kiddo», ΕΚΟ Πολίτης Νίκος,«TSOCAFE», ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ, «ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ» ΕΠΙΠΛΟ-ΦΩΤΙΣΤΙΚΟ, «ΑΦΟΙ ΚΛΟΥΚΙΝΑ», «ΜΠΑΛΑΣΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ», «ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ», «ΙΧΘΥΟΠΩΛΕΙΟ ΤΖΕΜΟΥ» ΧΑΛΙΚΙΑΤΙΚΑ, ΟΠΤΙΚΑ «ΜΕΝΕΓΟΥ ΑΝΘΟΥΛΑ», «ΙNSTANTE», «CRISTIANO MORATTI», «IDHOME» ΑΦΟΙ ΨΥΧΟΜΑΝΗ, ΟΠΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΥΡΓΟΥ «ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ», ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «ΟΡΦΕΑΣ»,
    ΜΑΡΙΑ ΠΛΑΓΟΥ, « ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ» BIKES, ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, "SHERLOCK" ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ.
    filathl kopi pitas 24 2
    filathl kopi pitas 24 6
    filathl kopi pitas 24 3
    filathl kopi pitas 24 4
    filathl kopi pitas 24 5
    (Δελτίο Τύπου)
  • 2024 ευχές στους εργαζόμενους του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης!
    2024 ευχές στους εργαζόμενους του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης!

    Τις καλύτερες ευχές του για ένα δημιουργικό 2024 εξέφρασε ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας προς τους εργαζομένους του Δήμου στην εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας πραγματοποιήθηκε αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στα Λεχαινά.

    Η εκδήλωση έγινε σε οικογενειακό κλίμα, με τον Δήμαρχο να εκφράζει την απεριόριστη εκτίμησή του και τις ευχαριστίες του προς τους εργαζόμενους για τον ζήλο που επιδεικνύουν καθημερινά. «Η Δημοτική Αρχή μαζί με τους εργαζόμενους καταβάλλουμε , σε καθημερινή βάση, κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε με ευθύνη, εργατικότητα και ευαισθησία, να διεκδικήσουμε και να επιτύχουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους Δημότες του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης», τόνισε μεταξύ άλλων.

    Χαιρετισμό απεύθυναν επίσης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βάσω Σωτηροπούλου, καθώς και ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών Γιάννης Βαρβαρέσος. Το «παρών» έδωσε σύσσωμη η δημοτική αρχή, καθώς και η αντιπολίτευση του Δήμου.

    Η τυχερή που κέρδισε το φλουρί ήταν η κα Ελένη Αγγελοπούλου.

    dimos andr kopi Pitas 24 2

    dimos andr kopi Pitas 24 3

    dimos andr kopi Pitas 24 4

    dimos andr kopi Pitas 24 5

    dimos andr kopi Pitas 24 6

    dimos andr kopi Pitas 24 7

    dimos andr kopi Pitas 24 8

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο