Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2024 07:51

Επιφυλάξεις από τους δημάρχους του νομού για την πορεία του “Ηλεία 2030” στη σύσκεψη της διαΝΕΟσις

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Δεν ήταν λίγοι οι δήμαρχοι από την Ηλεία που εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για την πορεία του “Ηλεία 2030” του σχεδίου ανασυγκρότησης του νομού που βασίζεται στην μελέτη της διαΝΕΟσις. Εκείνο που προβληματίζει τους αιρετούς είναι η μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη, τα βήματα αλλά και η ταχύτητα που θα συμβεί αυτό.

Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, δεν μπόρεσε να παραβρεθεί αλλά εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Πέτρο Καμπούρη, ο οποίος ίσως είδε λίγο περισσότερο αισιόδοξα τα πράγματα από ότι τα αντιλαμβάνονται οι φορείς και οι κάτοικοι στην Ηλεία.

dianeosis 9

Χαρακτήρισε το νομό “γη της Επαγγελίας” και προέτρεψε να δούμε τις περιπτώσεις της Ρόδου, της Εύβοιας ή του Έβρου όπου η καταστροφή είναι πολύ μεγαλύτερη… Ίσως να μην υπολόγισε καλά, πως η Ηλεία το 2007 θρήνησε δεκάδες νεκρούς, χάθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων και ολόκληρα χωριά στις φλόγες. Ότι ο νομός επλήγη την επόμενη χρονιά από μεγάλο σεισμό και πως οι φωτιές του 2021 - που έγιναν και η αφορμή για την εκπόνηση του σχεδίου ανασυγκρότησης - έκαψαν για δεύτερη φορά την Αρχαία Ολυμπία.

dianeosis 10

Ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής Και Ανάπτυξης Μύρων Φλουρής από την πλευρά του σχολίασε πως στην υλοποίηση του σχεδίου δεν χωρούν μικροπολιτικές και οι τοπικοί φορείς θα πρέπει να αφήσουν το μικρόκοσμό τους και όλοι μαζί να συμμετάσχουν στην προσπάθεια..

Η συνάντηση συνεργασίας που έγινε χθες το μεσημέρι, μετά από πρόσκληση του Γενικού Διευθυντή της διαΝΕΟσις Διονύση Νικολάου για την προώθηση θεμάτων που αφορούν την εφαρμογή της μελέτης της διαΝΕΟσις με τίτλο «Ηλεία 2030: Ανασυγκρότηση με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία» πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

dianeosis 5

Κατά τη συνάντηση αυτή ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος που λόγω εκτάκτου υπηρεσιακού κωλύματος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί αυτοπροσώπως, εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Πέτρο Καμπούρη, ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα εφαρμογής της μελέτης και περιέγραψε τα επόμενα βήματα σχετικά με τη λειτουργία της υποεπιτροπής που έχει συσταθεί για τη στοχευμένη υποστήριξη της Ηλείας στο πλαίσιο της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής. Ως τέτοια βήματα αναφέρθηκαν η προτεραιοποίηση των έργων μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου και η ανεύρεση πηγών χρηματοδότησης.

Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής Και Ανάπτυξης Μύρων Φλουρής, ο οποίος ανέπτυξε την τουριστική στρατηγική της χώρας και τον τρόπο υποστήριξης της περιοχής, οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Ηλείας Νίκος Κοροβέσης, Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρης Νικολακόπουλος, οι Δήμαρχοι Αρχαίας Ολυμπίας Αριστείδης Παναγιωτόπουλος, Πύργου Στάθης Καννής, Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, Ανδραβίδας-Κυλλήνης Ιωάννης Λέντζας, Ανρίτσαινας-Κρέστενων Διονύσιος Μπαλιούκος, Ζαχάρως Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Νικολούτσος. Επίσης, διαδικτυακή παρέμβαση πραγματοποίησαν οι Γενικοί Γραμματείς Δημοσίων Επενδύσεων & Εταιρικού Σύμφωνου για το πλαίσιο ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) Δημήτρης Σκάλκος, Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης, Πολιτισμού Γεώργιος Διδασκάλου, Δασών Ευστάθιοs Σταθόπουλος, και Ενωσιακών πόρων και Υποδομών Δημήτριος Παπαγιαννίδης.

Κατά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας ενημέρωσαν τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για θέματα της αρμοδιότητάς τους και ειδικότερα αυτά που συνδέονται με την εφαρμογή της μελέτης, αλλά και για τη μεταξύ τους συνεργασία στα επόμενα στάδια.

dianeosis 3

Επίσης, κατά τη διεξαγωγή των εργασιών της σημερινής συνάντησης και σε συνέχεια αυτής που είχε πραγματοποιηθεί στις 24 Νοεμβρίου 2023 στον ίδιο χώρο με τη συμμετοχή και των απερχόμενων δημάρχων όπου είχε ληφθεί και σχετική απόφαση, οι νέοι Δήμαρχοι της Π.Ε. Ηλείας υπέγραψαν δύο πολύ σημαντικά κείμενα ως αρχικά αλλά συμβολικά βήματα για την αναπτυξιακή προοπτική της Ηλείας, τα οποία είναι:

α) Μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία και αξιοποίηση συνεργειών μεταξύ Δήμων σε θέματα τεχνικής και διοικητικής υποστήριξης, ώστε να επιτευχθεί ο στρατηγικός στόχος της ανάδειξης της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς καθώς και της ανάπτυξης όλων των μορφών τουρισμού, κίνηση σημαντική δεδομένης της ανεπάρκειας των υποδομών των δήμων να καλύψουν μόνοι τους όλες τις ανάγκες.

β) Αίτημα προς το Υπουργείο Τουρισμού χαρακτηρισμού της περιοχής Ηλείας ως «Πρότυπος Τουριστικός Προορισμός Ολοκληρωμένης Διαχείρισης», χαρακτηρισμός που απονέμεται σύμφωνα με σχετικό νόμο μόνο σε περιοχές που έχουν ειδικό βάρος στη συνολική τουριστική εικόνα της χώρας και χρήζουν ειδικής διαχείρισης, διασφαλίζοντας έτσι τη δυνατότητα ειδικών πλεονεκτημάτων στη περαιτέρω αναπτυξιακή προοπτική της συγκεκριμένης περιοχής, δηλαδή της Ηλείας.

γ) Έγινε ακόμα συζήτηση για τη δημιουργία «Αναπτυξιακού Οργανισμού Προώθησης Προορισμού» (DMMO) ως όχημα συμμετοχής όλων των εμπλεκόμενων θεσμικών και επαγγελματικών φορέων του τουρισμού, αλλά και διευκόλυνσης της διαδημοτικής συνεργασίας, με στόχο τη βελτίωση της τουριστικής ανταγωνιστικότητας της Ηλείας. Θεσμός επιτυχημένος στο εξωτερικό αλλά σε αρχικό ακόμα στάδιο για την Ελλάδα μετά την μόλις προ διετίας θεσμική εισαγωγή του.

dianeosis 2

Ο Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις Διονύσης Νικολάου, αναφερόμενος στις παραπάνω πρωτοβουλίες δήλωσε: «Σήμερα με την υπογραφή των δύο αυτών σημαντικών κειμένων υλοποιούνται δύο στρατηγικής φύσης κινήσεις, οι οποίες αφορούν αφενός τη συνεργασία μεταξύ όλων των Δήμων της Π.Ε. Ηλείας αλλά και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Π.Ε. Ηλείας ενόψει του χαρακτηρισμού της ως Πρότυπος Προορισμός Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.

Οι σχετικές εισηγήσεις της διαΝΕΟσις είχαν γίνει απόλυτα αποδεκτές και από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές και αποτελεί εξαιρετική τιμή για τις νέες ότι η επίσημη υπογραφή τους αποτέλεσε θέμα πρώτης προτεραιότητας μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, αποδεικνύοντας αρχές συνέχειας και συνέπειας. Τα επόμενα βήματα είναι η προτεραιοποίηση των έργων που πρέπει να υλοποιηθούν κατά την πρώτη τριετία αλλά και η διερεύνηση πηγών που θα τα χρηματοδοτήσουν. Και για τα θέματα αυτά έχει αρχίσει η σχετική διαδικασία ένταξης στα σχετικά αναπτυξιακή προγράμματα με την ελπίδα να έχουμε και εδώ αίσια αποτελέσματα.

Η μεγάλη συμμετοχή κυβερνητικών και περιφερειακών παραγόντων αλλά και η πολύ θετική τοποθέτηση τους στα θέματα που αφορούν την αναπτυξιακή προοπτική της Ηλείας είναι ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι ένα μεγάλο ταξίδι έχει ξεκινήσει. Είναι προφανές ότι η αναπτυξιακή μας πορεία θα είναι μακρά και δύσκολη γιατί ελλείμματα δεκαετιών για να καλυφθούν απαιτούν όραμα, δουλειά από όλους, προσήλωση στο στόχο και προπάντων κοινωνική στήριξη. Η μέχρι τώρα βούληση και στήριξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι πολύ ισχυρή και είμαι αισιόδοξος ότι με την στενή συνεργασία όλων, η Ηλεία θα καταλάβει τη θέση που της αξίζει».

dianeosis 6

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Νίκος Κοροβέσης στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι “… είμαστε χαρούμενοι που βλέπουμε σταδιακά την μελέτη για την ανασυγκρότηση της περιοχής να προχωρά και από την φάση της εκπόνησης να περνά πλέον σε αυτή της προτεραιοποίησης και ελπίζουμε της υλοποίησης. Μια πρωτοβουλία και μια bottom up πολιτική την οποία η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στήριξε από την πρώτη στιγμή.

Όπως από την πρώτη στιγμή, στήριξε και τους δήμους της Ηλείας, όχι μόνο στα λόγια αλλά στην πράξη ολόκληρη την προηγούμενη τετραετία προικίζοντας την, όπως και τις άλλες δυο Περιφερειακές Ενότητες με τα προγράμματα ΟΧΕ (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση) και ΒΑΑ (Βιώσιμη Αστική Ανάπλαση) και δίνοντας τους την δυνατότητα μέσω εγκεκριμένων πράξεων και συγκεκριμένων χρηματοδοτικών εργαλείων να υλοποιήσουν τις προτάσεις τους, ιδιαίτερα δε, αν αυτές ταυτίζονται και με την μελέτη για την ανασυγκρότηση της Ηλείας.

Συγκεκριμένα, μάλιστα, για την Αρχαία Ολυμπία η οποία αναφέρεται στην μελέτη ως το επίκεντρο της ανασυγκρότησης, όπως είπε και στο παρελθόν ο περιφερειάρχης μας Νεκτάριος Φαρμάκης, είναι η διαμαντόπετρα στο στέμμα της Ολυμπιακής Γης. Όχι στην θεωρεία, αλλά στην πράξη.

Γι΄ αυτό και είναι ο μόνος δήμος στην Δυτική Ελλάδα που περιλαμβάνεται σε δύο διακριτές στρατηγικές Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ήδη εκκινήσει τις διαδικασίες για την δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, ωστόσο στηρίζουμε και την σημερινή πρωτοβουλία των δημάρχων για την υποβολή αιτήματος χαρακτηρισμού της Ηλείας, ως πρότυπου τουριστικού προορισμού ολοκληρωμένης διαχείρισης. Βλέπουμε και σήμερα, πως η δουλειά που έχει γίνει από την διαΝΕΟσις είναι εξαιρετική, η κυβερνητική βούληση φαίνεται να υπάρχει, συνεπώς πλέον είναι στο χέρι των δήμων και των νέων δημοτικών αρχών να προτεραιοποιήσουν τις ανάγκες και τα χρήματα που έχουν στην διάθεση τους για να προχωρήσουν τα έργα. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας θα είναι δίπλα τους” είπε ο κ. Κοροβέσης.

dianeosis 4

dianeosis 7

dianeosis 8

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2024 17:54

Σχετικά Άρθρα

  • Ηλεία: Δράσεις ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού από την 6η ΥΠΕ σε Πύργο, Βάρδα, Αρχ. Ολυμπία, Αμαλιάδα
    Ηλεία: Δράσεις ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού από την 6η ΥΠΕ σε Πύργο, Βάρδα, Αρχ. Ολυμπία, Αμαλιάδα

    Η πρόληψη είναι ζήτημα ΖΩΗΣ

    Ενημερωτικές δράσεις για τον καρκίνο του μαστού σε Πύργο, Αμαλιάδα, Αρχαία Ολυμπία και Βάρδα υλοποιεί η 6η ΥΠΕ στην Ηλεία, υπό το συντονισμό του Υπουργείου Υγείας, συμμετέχοντας στη διεθνή εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού έναντι της πρώτης αιτίας θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες.

    Συγκεκριμένα:

    - στη Βάρδα μέχρι και σήμερα Παρασκευή 25 Οκτωβρίου επαγγελματίες υγείας του ΚΥ ΒΑΡΔΑΣ στα πλαίσια υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου κατά του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά» θα υλοποιήσουν δράσεις ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού εντός της δομής. Ενώ στις 30 Οκτωβρίου 2024 θα πραγματοποιήσουν ομιλία στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημοτικού διαμερίσματος Βάρδας.

    -Στην Αμαλιάδα, σήμερα οι επαγγελματίες υγείας του Γ.Ν. Αμαλιάδας σε συνεργασία με το Δήμο Ήλιδας και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», θα υλοποιήσουν στην κεντρική πλατεία της πόλης στις 18.30 ενημερωτική δράση.

    -Στον Πύργο, οι Επισκέπτες Υγείας του Γ.Ν. Ηλείας – Ν.Μ. Πύργου, την Τετάρτη 30 και Πέμπτη 31 Οκτωβρίου θα κάνουν ανάλογη δράση στο χώρο της εισόδου των τακτικών εξωτερικών ιατρείων του Νοσοκομείου και ώρες 09:00 έως 13:00.

    -Στην Αρχαία Ολυμπία, οι επαγγελματίες υγείας του Κ.Υ. Αρχαίας Ολυμπίας, θα ενημερώνουν το κοινό την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024 και ώρες 10:00 έως 13:00 π.μ.. στον κεντρικό δρόμο της Αρχαίας Ολυμπίας και την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024 και ώρες 10.00 έως 13:00 στο Περιφερειακό ιατρείο Λάλα.

    Φωτογραφία: Freepik/shajeelahmed

  • Π.Ε. Ηλείας: Ενημερωτική σύσκεψη για την ποιότητα του πόσιμου νερού
    Π.Ε. Ηλείας: Ενημερωτική σύσκεψη για την ποιότητα του πόσιμου νερού

    Ενημερωτική σύσκεψη για την ποιότητα του πόσιμου νερού και τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου αυτή να διασφαλιστεί πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 22 Οκτωβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας, Νίκου Κοροβέση, της Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Άννας Μαστοράκου και της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ηλείας.

    Παρουσία δημάρχων, αντιδημάρχων, προέδρων ΔΕΥΑ και άλλων φορέων, τονίστηκε πως την δεδομένη χρονική στιγμή η ποιότητα του πόσιμου νερού στην Ηλεία βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα, ωστόσο χρειάζεται επαγρύπνηση και σωστή προετοιμασία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι περιβαλλοντικές προκλήσεις που επηρεάζουν το νερό.

    pe susk nero koro 2

    Η κα Μαστοράκου κατά την τοποθέτησή της, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων με στόχο τον συντονισμό των δράσεων για την προστασία της ποιότητας του πόσιμου νερού στην περιοχή και τόνισε την ανάγκη σωστής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, αναφερόμενη στα μέτρα πρόληψης που πρέπει να ληφθούν, όπως η χλωρίωση, ο καθαρισμός των δεξαμενών και οι τακτικές υδροληψίες.

    Από την πλευρά τους, τόσο η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Ηλείας, Ασημίνα Χαλικιά όσο και η Προϊσταμένη του Τμήματος
    Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου Π.Ε. Ηλείας, Ακριβή Ζάρρα αναφέρθηκαν στο πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθείται σε σχέση με την ασφάλεια του νερού αλλά και τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να λαμβάνουν χώρα όταν παρατηρούνται προβλήματα ενώ πρόσθεσαν πως κάθε καταγγελία θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν, να εξετάζεται και να εκδίδεται το ανάλογο πόρισμα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Σύσκεψη στον Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων: Προγραμματισμός για τον φετινό εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου
    Σύσκεψη στον Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων: Προγραμματισμός για τον φετινό εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου

    Ο προγραμματισμός για τον φετινό εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής 18 Οκτωβρίου, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κρεστένων.

    Η αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ. Αθανασία Κουσκουρή, εκπροσωπώντας το Δήμαρχο κ. Σάκη Μπαλιούκο ο οποίος απουσίαζε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ανέφερε ότι και οι φετινές εκδηλώσεις για το «ΟΧΙ» θα γίνουν σε ολόκληρο το Δήμο με τη λαμπρότητα που τους αρμόζει, για τους ήρωες της 28ης Οκτωβρίου.

    Στην έδρα του Δήμου την Κρέστενα θα γίνει η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου και ώρα 11 π.μ., ενώ ανήμερα της εθνικής μας εορτής θα λάβουν χώρα λαμπρές εκδηλώσεις με Δοξολογία, ομιλίες και κατάθεση στεφάνων στα σχολεία, με αποκορύφωμα την παρέλαση των μαθητών στις 11 π.μ. στο κέντρο των Κρεστένων.

    Ανάλογες τιμητικές εκδηλώσεις θα γίνουν στις Δ.Ε. και στις τοπικές κοινότητες του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, με τη σημαντική συμβολή των εκπαιδευτικών και των εργαζόμενων στο Δήμο.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι προϊστάμενες στα τμήματα Παιδείας και Υποστήριξης Πολιτικών Οργάνων του Δήμου κ.κ. Κατερίνα Σταυροπούλου και Τζένη Χρονά, εκπρόσωποι της εκκλησίας, σχολικών μονάδων, της Αστυνομίας κ.α.

    andrits susk 28i 2

    andrits susk 28i 3

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αρχ. Ολυμπία: Παρουσιάστηκαν τα τρία εναλλακτικά σενάρια του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου
    Αρχ. Ολυμπία: Παρουσιάστηκαν τα τρία εναλλακτικά σενάρια του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου

    «Ψήφος εμπιστοσύνης» στην ισόρροπη ανάπτυξη όλων των Δημοτικών Ενοτήτων με κέντρο την Ολυμπία

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Τα τρία εναλλακτικά σενάρια της μελέτης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και των Δημοτικών Ενοτήτων Λαμπείας, Λασιώνος, Φολόης και Αρχαίας Ολυμπίας, παρουσιάστηκαν με όλες τις παραμέτρους, σε ειδική εκδήλωση, στο Δημαρχείο της πόλης.

    Οι μελετητές παρουσίασαν τα εναλλακτικά σενάρια, με επικρατέστερο εκείνο της πολυκεντρικής χωρικής οργάνωση (σενάριο3), αναλύοντας διεξοδικά τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης ανάπτυξης σε όλους τους τομείς.

    Για τη διατύπωση των εναλλακτικών σεναρίων είχαν ληφθεί υπόψη όλα τα στοιχεία που διαμορφώνουν την σημερινή εικόνα του Δήμου, καθώς δεσμεύσεις και κατευθύνσεις που προκύπτουν από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και τις προτάσεις που υπάρχουν σε υπό μελέτη θεσμικά κείμενα.

    Τα εναλλακτικά σενάρια

    -Το πρώτο σενάριο είναι το λεγόμενο «Σενάριο Τάσεων» (do nothing), που χαρακτηρίζεται από την διατήρηση των υφιστάμενων πολιτικών και την απουσία παρεμβάσεων.

    Το Σενάριο τάσεων (do nothing), έχει αρνητικές ή ουδέτερες επιπτώσεις στις εξεταζόμενες παραμέτρους της βιώσιμης ανάπτυξης (οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και κλιματική) και δεν υποστηρίζει την ισόρροπη χωρική οργάνωση του Δήμου.

    -Το δεύτερο σενάριο, είναι το «Σενάριο μονοκεντρικής χωρικής οργάνωσης/ανάπτυξης». Το συγκεκριμένο χαρακτηρίζεται από την ανάδειξη του οικισμού της Αρχαίας Ολυμπίας ως διοικητικού – οικονομικού και τουριστικού πόλου με την υλοποίηση σειράς παρεμβάσεων για τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος, και βελτίωση της λειτουργικής διασύνδεσης του οικιστικού με τον αρχαιολογικό χώρο αίροντας τις υφιστάμενες δυσλειτουργίες.

    Το Σενάριο μονοκεντρικής χωρικής οργάνωσης, έχει θετικές επιπτώσεις για τον οικισμό της Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά αρνητικές ή ουδέτερες επιπτώσεις στους υπόλοιπους οικισμούς και στην εδαφική συνοχή του Δήμου.

    -Το τρίτο, και επικρατέστερο σύμφωνα με τους μελετητές, σενάριο είναι το «Σενάριο πολυκεντρικής χωρικής οργάνωσης/ανάπτυξης», το οποίο χαρακτηρίζεται από την οργάνωση ενός πολυκεντρικού οικιστικού δικτύου αλλά και με την ανάληψη διακριτών ρόλων στους οικισμούς των ορεινών και αγροτικών Δημοτικών Ενοτήτων.

    Προβλέπει:

    -Λειτουργική διασύνδεση οικιστικού χώρου Αρχαίας Ολυμπίας με τον αρχαιολογικό χώρο, παράλληλη αναβάθμιση αστικού χώρου και εξοπλισμού

    - Διασυνδεδεμένη και αλληλοτροφοδοτούμενη παραγωγική δομή όλων των τομεακών κλάδων της τοπικής οικονομίας

    - Δικτυώσεις και συνδέσεις με άλλους αξιόλογους πόρους φύσης, πολιτισμού, άυλης κληρονομιάς, τοπικής ιστορίας, τοπικών παραγωγικών δραστηριοτήτων και εναλλακτικών μορφών τουρισμού (πχ αγροτουρισμός, περιηγητικός τουρισμός κ.ά.)

    - Υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και εφαρμογών – ευφυείς πόλεις

    Οι πόλοι ανάπτυξης του 3ου σεναρίου αφορούν σε μορφές στις εξής περιοχές:

    • Αρχαία Ολυμπία: πολιτιστικός πόλος διεθνούς ακτινοβολίας-επισκεψιμότητας / πρωτεύων δημοτικός πόλος / συλλειτουργία με Πελόπιο & Πλάτανο / ενίσχυση της τοπικής οικονομικής βάσης με έμφαση στον τουρισμό και στη διασύνδεσή του με ποιοτικά τοπικά αγροτικά προϊόντα
    • Πανόπουλος: δυτική πύλη Δήμου από/προς όμορους ΟΤΑ και άλλα δημοτικά – διαδημοτικά και περιφερειακά κέντρα της χωρικής αναπτυξιακής ενότητας Π.Ε. Ηλείας – αξιοποίηση δυνατοτήτων για δημιουργία εκθεσιακού χώρου αγροτικών προϊόντων
    • Λάλας σε συνέργεια με τον Κούμανη: αγροτικός πόλος ανάπτυξης και οργάνωσης δραστηριοτήτων του πρωτογενή τομέα
    • Λάμπεια: πόλος ειδικού σκοπού – ανάπτυξης ήπιων μορφών τουρισμού
    • Άλλοι οικισμοί: οργανώνονται σε θεματικές περιοχές – τοπία (πχ διαδρομές νερού, ορεινών όγκων και τοπίου, κρασιού κλπ). Ενδεικτικά, περιλαμβάνονται μικρότερα πλέγματα οικισμών συναρθρωμένα σε θεματικές ενότητες τουρισμού φύσης πχ με έντονο στοιχείο νερού σε Κακοτάρι-Κρυόβρυση (Πηνειός), Βασιλάκι-Νεμούτα (Ερύμανθος) κ.ά

    Το επικρατέστερο σενάριο πολυκεντρικής χωρικής οργάνωσης, επιλέχθηκε, δεδομένου ότι έχει το θετικότερο αντίκτυπο στην μελλοντική ισόρροπη ανάπτυξη του Δήμου διαχέοντας σε μεγάλο βαθμό τις θετικές επιδράσεις του σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες.

    Poleodomiko Olympia 2

    Poleodomiko Olympia 3

    Poleodomiko Olympia 4

    Poleodomiko Olympia 5

  • Έργο - διαμαρτυρία από τον γλύπτη Αλέξανδρο Παπαλάμπρο για το Ολυμπιακό Κίνημα
    Έργο - διαμαρτυρία από τον γλύπτη Αλέξανδρο Παπαλάμπρο για το Ολυμπιακό Κίνημα

    Ένας άνθρωπος που έχει γεννηθεί και διαμένει και εργάζεται μόνιμα στην Αρχαία Ολυμπία, ο γλύπτης Αλέξανδρος Παπαλάμπρος, ως καλλιτέχνης δεν μπορεί να κρύψει τα συναισθήματά του. Και πολύ περισσότερο να μην τα εκφράσει, όταν μάλιστα αφορούν τον τόπο του την Ολυμπία και την ιστορία της…

    Το θέμα που ήρθε πρόσφατα στη δημοσιότητα σχετικά με τις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, όπου η Μεσσηνία επελέγει αντί της Αρχαίας Ολυμπίας, η οποία αποτελεί σύμφωνα με τα αρχικά δεδομένα, μόνο τόπο επίσκεψης, τον ενέπνευσε να δημιουργήσει ένα έργο που απεικονίζει την πτώση των Ολυμπιακών Κύκλων.

    Ένα έργο - διαμαρτυρία απέναντι στην μεγάλη αυτή προσβολή που έγινε απέναντι στην Αρχαία Ολυμπία, την ιστορία και το ρόλο της στο Ολυμπιακό Κίνημα.

    Στον Πολυχώρο Πολιτισμού Smili Workshop στην Αρχαία Ολυμπία που έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια με τη σύζυγό του Κατερίνα Αηδόνη, δούλεψε για την υλοποίηση - αποτύπωση της αγανάκτησης που προκάλεσε και στον ίδιο, αυτή η απρέπεια.

    papalampros3

    “Η δική μου διαμαρτυρία, η δική μου οπτική αυτή τη στιγμή για το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων, μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις, είναι η κατάρρευση των Ολυμπιακών Κύκλων. Αυτό ήθελα να δείξω στο έργο μου. Για άλλη μια φορά συνειδητοποίησα ότι το οικονομικό συμφέρον είναι πάνα από όλα. Πάνω από τον πολιτισμό, πάνω από την ιστορία, πάνω από την ιδέα… Όταν αποκατασταθεί η τάξη, οι κύκλοι θα επανέλθουν στην αρχική τους θέση” ανέφερε σε δήλωσή του, σχολιάζοντας ότι κάθε διαμαρτυρία δεν συνεπάγεται με σύγκρουση, αλλά με διεκδίκηση.

    Papalampros 2

  • Ευρεία σύσκεψη για τις σχολικές μονάδες του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων στο ΚΠΕ Κρεστένων
    Ευρεία σύσκεψη για τις σχολικές μονάδες του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων στο ΚΠΕ Κρεστένων

    «Επί τάπητος» η ομαλή λειτουργία των σχολείων

    Ενημέρωση από τον Σάκη Μπαλιούκο για τις αλλαγές στη χρήση της πάγιας προκαταβολής

    Μια σειρά από ζητήματα που αφορούν ην ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, κατά τη νέα περίοδο 2024-25, εξετάστηκαν στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που έγινε στο χώρο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κρεστένων.

    Η σύσκεψη έγινε με τη συμμετοχή του Δημάρχου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ. Σάκη Μπαλιούκου, του Διευθυντή Α/θμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κ. Ανδρέα Καρατζά, της αντιδημάρχου Παιδείας κ. Αθανασίας Κουσκουρή, των διευθυντών των σχολικών μονάδων, καθώς και αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου.

    Ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων έθεσε το θέμα των αλλαγών που υπάρχουν όσον αφορά τη χρήση της πάγιας προκαταβολής από τα σχολεία, λέγοντας ότι στο εξής θα πρέπει να δαπανούνται χρήματα σε ότι δεν έχει προβλέψει ο κάθε Δήμος, διότι σε διαφορετική περίπτωση παρεμβαίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο και θα γίνεται καταλογισμός στον υπόλογο που είναι ο διευθυντής του σχολείου.

    Αναφερόμενος εξάλλου στα επιμέρους ζητήματα όπως λ.χ. η θέρμανση, ο κ. Μπαλιούκος υπογράμμισε πως θα γίνει άμεσα συντήρηση στα δημοτικά κτίρια με ενιαίο διαγωνισμό, ενώ όσον αφορά την οικονομική ενίσχυση για τα σχολεία τόνισε πως ο Δήμος ενισχύει τις πιστώσεις αφού η πολιτεία δεν ανταποκρίνεται όπως πρέπει, παρά τις σημαντικές αρμοδιότητες που παρέδωσε στους Δήμους.

    Ακόμη αναφέρθηκε στην ενεργειακή αναβάθμιση που έγινε στο ΚΠΕ Κρεστένων, επισημαίνοντας πως κάτι ανάλογο θα γίνει και στα σχολεία με την αξιοποίηση προγράμματος όπου ο Δήμος θα έχει συμμετοχή, με σκοπό να υπάρξει σημαντικό όφελος στην κατανάλωση ενέργειας.

    Η σχολική στέγη

    Από την πλευρά του ο Διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης Ηλείας εξήρε τις προσπάθειες του Δημάρχου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων για την ομαλή λειτουργία των σχολείων, εκφράζοντας συγχρόνως τη βεβαιότητά του ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά μετά την αλλαγή των διαδικασιών για τις προμήθειες μέσω των Δήμων, με συγκεκριμένες αναθέσεις.

    Επίσης ο κ. Καρατζάς έθεσε και το θέμα της σχολικής στέγης για το οποίο ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων ανέφερε ότι ο Δήμος βρίσκεται στη αναζήτηση προγραμμάτων για το σκοπό αυτό, ενώ ήδη το υπουργείο δια στόματος πρωθυπουργού, μετά την πρόσφατη παρέμβαση της ΚΕΔΕ, έχει προδημοσιεύσει πρόγραμμα ύψους 250 εκατ. ευρώ, για συγκεκριμένες όμως εργασίες στα σχολεία.

    Παρέμβαση γύρω από τη λειτουργία των σχολείων του Δήμου έκανε η αντιδήμαρχος κ. Αθανασία Κουσκουρή, ενώ εκ μέρους των Διευθυντών των σχολικών μονάδων τέθηκαν διάφορα ζητήματα που τους απασχολούν.

    krestena susk sxoleia 2

    krestena susk sxoleia 3

    krestena susk sxoleia 4

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ερευνητικό πρόγραμμα «ασπίδα» προστασίας σημαντικών μνημείων από την κλιματική αλλαγή - Εντάχθηκε και η Αρχ. Ολυμπία
    Ερευνητικό πρόγραμμα «ασπίδα» προστασίας σημαντικών μνημείων από την κλιματική αλλαγή - Εντάχθηκε και η Αρχ. Ολυμπία

    Καθώς τα έντονα φαινόμενα κλιματικής αλλαγής μαστίζουν όλο τον κόσμο, η πολιτιστική κληρονομιά αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές και η προστασία της γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ. Tο υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, αναπτύσσει ένα ερευνητικό πρόγραμμα με στόχο, μέσα από ένα πλέγμα δράσεων, την ανάπτυξη ενός στρατηγικού σχεδίου προστασίας σημαντικών ελληνικών μνημείων ως το 2025.

    Πρόκειται για το έργο «Herisktage», το οποίο υλοποιεί εδώ και ένα χρόνο το Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του Δημόκριτου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας του Δημόκριτου και με τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού. Το έργο έχει στο επίκεντρό του την ανάπτυξη μιας κεντρικής πλατφόρμας για τη συνεχή παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο του μικροκλίματος σε επιλεγμένα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα, την εκτίμηση της πιθανότητας και της έντασης φθοράς τους.

    Στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν επιλεγεί 30 μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι, όπου τοποθετείται ένα δίκτυο ασύρματων αισθητήρων, συλλέγοντας σε πραγματικό χρόνο δεδομένα μικροκλίματος της περιοχής των μνημείων, όπως θερμοκρασία, υγρασία, ποιότητα της ατμόσφαιρας, ταχύτητα και διεύθυνση του ανέμου. Οι αισθητήρες έχουν σχεδιαστεί από τον Δημόκριτο, προκειμένου να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων, χωρίς να αλλοιώνουν τον χαρακτήρα τους. Στη συνέχεια, τα δεδομένα παρακολούθησης του μικροκλίματος στέλνονται σε μια κεντρική πλατφόρμα, η οποία ενσωματώνει σύγχρονα εργαλεία πρόβλεψης των καιρικών φαινομένων και της εξέλιξης των μηχανισμών φθοράς.

    Τα μνημεία επιλέγονται με κριτήριο αντιπροσωπευτικότητας ως προς την περιοχή στην οποία βρίσκονται, την κλιματική κατανομή τους (αστικό, παραθαλάσσιο, ορεινό, πεδινό κλπ), τα υλικά τους, την περίοδο κατασκευής τους (από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τα νεοκλασικά), και τον τύπο μνημείου (αρχαιολογικοί χώροι, εκκλησίες, γέφυρες, οχυρωματικά τείχη, νεοκλασικά κτίρια). Για την εγκατάσταση αισθητήρων έχουν επιλεγεί ενδεικτικά, η Κνωσός, ο αρχαιολογικός χώρος Κεραμικού, ο αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας, η αρχαία Κόρινθος, η αρχαία Ολυμπία και η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου.

    Υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί διάβρωσης που απειλούν και καταστρέφουν τα μνημεία, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ Γιάννης Καρατάσιος, επιστημονικός υπεύθυνος του έργου και ερευνητής στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας. Τέτοιοι μηχανισμοί είναι η κρυστάλλωση των διαλυτών αλάτων και ο παγετός, δύο από τους σημαντικότερους παράγοντες φθοράς των μνημείων στην Ελλάδα, καθώς και οι βροχοπτώσεις και η ατμοσφαιρική ρύπανση. «Πρόκειται για μηχανισμούς που αποδυναμώνουν τη μικροδομή και αυξάνουν την ευπάθεια και την τρωτότητα των υλικών κατασκευής των μνημείων και επηρεάζονται με διαφορετικό τρόπο από την κλιματική αλλαγή», επισημαίνει ο κ. Καρατάσιος, και προσθέτει: «Είναι σημαντικό όμως να σημειώσουμε ότι κλιματική αλλαγή σημαίνει αλλαγή στο μικροπεριβάλλον των μνημείων και αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό για όλους τους τύπους μνημείων. Οπότε το ζητούμενο του προγράμματος είναι να δούμε σε ποια μνημεία θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις στους μηχανισμούς φθοράς που ήδη γνωρίζουμε και αν αυτές θα είναι προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο».

    Μία από τις κύριες δράσεις του προγράμματος Herisktage είναι η μελέτη των περιβαλλοντικών δεδομένων του παρελθόντος, με περίοδο αναφοράς την 25ετία 1980-2004, με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Copernicus, προκειμένου να καταγραφεί ο ρυθμός διάβρωσης των μνημείων κατά την περίοδο αυτή. Τα δεδομένα αυτά έχουν μελετηθεί σε υψηλή χωρική ανάλυση κλίμακας 4Χ4 χιλιομέτρων γύρω από το μνημείο. Στη συνέχεια, θα μελετηθεί η επίπτωση αυτών των φαινομένων επάνω στα μνημεία, μέσα από τη συλλογή και ανάλυση δειγμάτων των μνημείων που θα ολοκληρωθεί από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού. Στόχος είναι, να δημιουργηθούν προγνωστικά μοντέλα με εργαλεία ανάλυσης πεπερασμένων στοιχείων για την εξέλιξη των μηχανισμών φθοράς στα διαφορετικά υλικά κατασκευής των μνημείων (φυσικοί λίθοι, κονιάματα, πλίνθοι, επιχρίσματα) και την πιθανή επιβάρυνση των μνημείων τα επόμενα χρόνια. Η σημασία της πρόγνωσης σε μηχανισμούς φθοράς, όπως η κρυστάλλωση των αλάτων και ο παγετός, όπου η κυκλική, σωρευτική δράση τους δεν είναι πάντα αντιληπτή, είναι τεράστια μακροσκοπικά, καθώς τα αποτελέσματα των παραπάνω μηχανισμών γίνονται αντιληπτά, όταν η φθορά έχει φτάσει σε προχωρημένο επίπεδο.

    «Θέλουμε να φτιάξουμε έναν χάρτη επικινδυνότητας για διαφορετικούς τύπους μνημείων σε όλη την Ελλάδα, με δεδομένες τις αλλαγές που περιμένουμε να υπάρξουν στο κλίμα και στο μικροπεριβάλλον των μνημείων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής», επισημαίνει ο κ. Καρατάσιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Με τη βοήθεια αυτού του χάρτη, το υπουργείο Πολιτισμού θα έχει τις απαραίτητες πληροφορίες, ώστε να επιλέξει ποια μνημεία χρειάζονται κατά προτεραιότητα προληπτική ή επεμβατική συντήρηση και με ποιο τρόπο. Για παράδειγμα, μπορεί ο ιδανικός τρόπος για να προστατεύσεις ένα μνημείο, να είναι μια περιμετρική φύτευση χλωρίδας ώστε να επηρεάσεις τις συνθήκες υγρασίας για να μην έχεις κρυστάλλωση αλάτων ή να κάνεις μια κατεργασία στην επιφάνεια του μνημείου, ώστε να μην επηρεάζεται από την απόθεση των σωματιδιακών ρύπων».

    Καθώς το Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας έχει μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη και αξιολόγηση καινοτόμων υλικών συντήρησης, η ερευνητική ομάδα μελετά και στο έργο αυτό έξυπνα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία των μνημείων.

    Ήδη στο εργαστήριο δοκιμάζεται η αποτελεσματικότητα των βακτηρίων που υπάρχουν στο περιβάλλον ως μέσου προστασίας, τα οποία χρησιμοποιούνται διεθνώς σε τσιμεντένιες κατασκευές για την αυτοΐασή τους, αλλά και για τη στερέωση και προστασία αρχαιολογικών μνημείων. Στην επόμενη φάση, οι ίδιες δοκιμές θα γίνουν σε δείγματα από τα υπό μελέτη μνημεία.

    halite annual mapCredit: INRASTES Demokritos

    mirabilite annual mapCredit: INRASTES Demokritos

    Χάρτης με τον μέσο ετήσιο αριθμό ημερών (n) με ευνοϊκές συνθήκες για την κρυστάλλωση των διαλυτών αλάτων (αλίτη/halite ο ένας χάρτης και μιραβιλίτη/mirabilite ο δεύτερος) στο παρελθόν (1980-2004) και οι εκτιμώμενες διαφορές σε διαφορετικές μελλοντικές περιόδους (2025-2049 και 2075-2099), σύμφωνα με ένα αισιόδοξο (RCP 4.5) και ένα απαισιόδοξο (RCP 8.5) σενάριο για την εξέλιξη της συγκέντρωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. (εικόνες A: 1980-2004, B: 2025-2049 με RCP 4.5, C: 2075-2099 με RCP 4.5, D: 2025-2049 με RCP 8.5, E: 2075-2099 με RCP 9.5).

    Diagramma Herisktage
    Επισυνάπτονται δύο χάρτες, χάρτης με τον μέσο ετήσιο αριθμό ημερών (n) με ευνοϊκές συνθήκες για την κρυστάλλωση των διαλυτών αλάτων (αλίτη/halite ο ένας χάρτης και μιραβιλίτη/mirabilite ο δεύτερος) στο παρελθόν (1980-2004) και οι εκτιμώμενες διαφορές σε διαφορετικές μελλοντικές περιόδους (2025-2049 και 2075-2099), σύμφωνα με ένα αισιόδοξο (RCP 4.5) και ένα απαισιόδοξο (RCP 8.5) σενάριο για την εξέλιξη της συγκέντρωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. (εικόνες A: 1980-2004, B: 2025-2049 με RCP 4.5, C: 2075-2099 με RCP 4.5, D: 2025-2049 με RCP 8.5, E: 2075-2099 με RCP 9.5). Credit: INRASTES Demokritos

    DSCN2629Η φωτογραφία αποτυπώνει παράδειγμα σταδιακής απώλειας υλικού και αλλοίωσης των γεωμετρικών χαρακτηριστικών των δομικών λίθων σε αρχαιολογικό μνημείο, εξαιτίας των συνεχιζόμενων επί χρόνια κύκλων κρυστάλλωσης των διαλυτών αλάτων (Credit: I.Karatasios)

  • Ευρεία σύσκεψη στον Δήμο Πηνειού ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς
    Ευρεία σύσκεψη στον Δήμο Πηνειού ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς

    Στην τελική ευθεία για το πρώτο κουδούνι

    Εντείνονται οι προετοιμασίες στον Δήμο Πηνειού για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων ενόψει της νέας χρονιάς. Παρουσία του Δημάρχου Πηνειού κ. Αλέξη Καστρινού και των αρμόδιων αντιδημάρχων πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης ευρεία σύσκεψη με τους διευθυντές και τις διευθύντριες των νηπιαγωγείων και των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου αφενός να εξασφαλιστεί η ομαλή έναρξη των μαθημάτων αφετέρου να καθοριστεί το πλαίσιο συνεργασίας τους για το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα.

    Στο επίκεντρο της συζήτησης -στην οποία συμμετείχαν ακόμη ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Κοινωνικής Προστασίας κ. Διονύσιος Γεωργόπουλος, η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού κα. Βάντα Κοντούλη και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Δημοσθένης Χριστόπουλος - τέθηκαν ζητήματα που άπτονται της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων. Παράλληλα έγινε επικαιροποίηση των αιτημάτων καθώς και αμφίδρομη ενημέρωση μεταξύ των Διευθυντών Σχολείων και της Δημοτικής Αρχής ως προς τις ανάγκες των σχολείων τους. Τέλος αναζητήθηκε το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών προκειμένου να αντιμετωπίζονται άμεσα τα προβλήματα που παρουσιάζονται.

    Προτεραιότητα η εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων

    Ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξης Καστρινός αφού επεσήμανε, κατά τη διάρκεια της σύντομης τοποθέτησής του, ότι για τη δημοτική αρχή αποτελεί προτεραιότητα η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων, έδωσε τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές ενόψει της νέας σχολικής περιόδου. «Παραμένουμε στο πλευρό σας για ό,τι χρειαστείτε» τόνισε απευθυνόμενος στους διευθυντές των σχολείων και συνέχισε «ωστόσο παράλληλα ζητάμε από εσάς να είστε απόλυτα τυπικοί κατά την εκτέλεση των καθηκόντων σας και να υπάρχει διαρκής επικοινωνία με τον δήμο για την αποτελεσματική διαχείριση των ζητημάτων που προκύπτουν». Αναφερόμενος στις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που επηρεάζουν τις χρηματοδοτήσεις που αφορούν τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, ο δήμαρχος Πηνειού επισήμανε την ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης. «Πρέπει να προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα και να κινούμαστε ανάλογα» σχολίασε χαρακτηριστικά.

    pinios susk sxoleia 24 2

    Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε επικαιροποίηση των αιτημάτων καθώς και αμφίδρομη ενημέρωση μεταξύ των Διευθυντών Σχολείων και της Δημοτικής Αρχής ως προς τις ανάγκες των σχολείων τους.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο