Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2024 07:32

Δασαρχείο Πύργου: Ξεκινούν αντιπυρικές ζώνες προστασίας οικισμών πλησίον δασών

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

Το "πράσινο φως" πήρε πρόσφατα το Δασαρχείο Πύργου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την υλοποίηση νέου σκέλους του προγράμματος προστασίας δασών Antinero, συνολικού προϋπολογισμού 2,1 εκ ευρώ. Συγκεκριμένα, το έργο αφορά στη δημιουργία περιμετρικών αντιπυρικών ζωνών προστασίας σε οικισμούς που βρίσκονται πολύ κοντά σε δάση.

Το πρόγραμμα που ήδη «τρέχει» από την προηγούμενη χρονιά στην ευρύτερη περιοχή ολοκληρώνει το πρώτο κύκλο εργασιών στο τέλος του Φεβρουαρίου, με όλο το προηγούμενο διάστημα να έχει συντηρηθεί μια πολύ μεγάλη έκταση στρεμμάτων και οδικού δικτύου. Όπως διευκρινίζει στο ilialive.gr ο Δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, «...το 2023 έγιναν 4 υποέργα που αφορούσαν στη συντήρηση και βελτίωση της δασικής βλάστησης, για τους Δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας. Στον Δήμο Πύργου, μεταξύ άλλων καθαρίστηκε το δάσος της Σκαφιδιάς , το βουνό του Κατακόλου και η Σαλμώνη και μέχρι το τέλος του μήνα ολοκληρώνονται τα έργα. Το πρόγραμμα Antinero αφορά κυρίως στον καθαρισμό της υποβλάστησης και τη συντήρηση της δασικής βλάστησης, ώστε αν αναπτυχθεί μια δασική πυρκαγιά να μην πάρει διαστάσεις και να εξασφαλιστεί χρόνος.

Πρόσφατα καταθέσαμε καινούργια πρόταση με ολοκληρωμένη μελέτη, η οποία εγκρίθηκε και αναμένουμε την τελική ανάθεση σε ανάδοχο-την οποία κάνει το Υπουργείο-ώστε να ξεκινήσουν τα έργα. Πρόκειται για έργο καθαρισμού 2.000 στρεμμάτων , τα 1000 βρίσκονται στον Πύργου και τα άλλα 1000 στην Αρχαία Ολυμπία. Το έργο και οι καθαρισμοί θα επεκταθούν σε περιοχές όπου οι οικισμοί βρίσκονται κοντά στο δάσος ώστε να δημιουργήσουμε μια περιμετρική αντιπυρική ζώνη προστασίας. Θα καθαριστούν τα δάση γύρω από τις περιοχές Χελιδόνι, Βαρβάσαινα, Σκαφιδιά, Χειμαδιό, Σαλμώνη… όπου υπάρχει δασική βλάστηση γύρω από τοπικές κοινότητες και οικισμούς» δηλώνει στο ilialive ο κ. Λάττας.

Παρουσίαση σχεδιασμού και προτάσεων

Σε πρόσφατη διαδικτυακή σύσκεψη που είχε ο κ. Λάττας για το πρόγραμμα «Αξιολόγηση από ομότιμους UCPM σχετικά με τη διαχείριση του κινδύνου δασικών πυρκαγιών», παρουσίασε το νέο σχεδιασμό για την τρέχουσα χρονιά και κατέθεσε τις προτάσεις του που μπορούν να συμβάλλουν στην δασική προστασία.

Ένα σοβαρό ζήτημα που απασχόλησε ήταν η αναβάθμιση των υπαρχουσών αντιπυρικών ζωνών από κατηγορία Γ σε κατηγορία Β. «Να γίνουν δηλαδή τα κατάλληλα τεχνικά έργα ώστε να καθίστανται προσβάσιμες όλο το χρόνο χωρίς να χρειάζονται ετήσια συντήρηση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί περιμένουμε κάθε χρόνο να τελειώσουν οι βροχοπτώσεις για να συντηρήσουμε το δίκτυο. Βέβαια το κόστος είναι πολύ υψηλό. Για να συντηρήσεις και να αναβαθμίσεις ένα δίκτυο αγροτοδασικού δρόμου απαιτούνται 30.000-40.000 ευρώ το χιλιόμετρο. Στο Δασαρχείο Πύργου υπάγονται 980 χλμ δρόμοι. Εκτιμώ όπως πως αν κάθε χρόνο συντηρήσουμε και βελτιώσουμε ένα δίκτυο 10-15 χλμ σταδιακά θα καλύψουμε το μεγαλύτερο μέρος και θα έχουμε ένα καλό και ασφαλές δίκτυο όπου θα εξυπηρετεί και τις ανάγκες της αντιπυρικής προστασίας και της αγροτικής εκμετάλλευσης» εξηγεί ο Δασάρχης Πύργου.

Μια ακόμη πρόταση, είναι η κατασκευή ανοιχτών δεξαμενών νερού σε καίρια σημεία των δασών για να τροφοδοτούνται τα ελικόπτερα και να ξαναδημιουργηθούν πυροφυλάκια. «Πυροφυλάκια που να είναι επανδρωμένα με νέους ανθρώπους και τεχνολογικά μέσα. Ο στόχος μας είναι η γρήγορη επέμβαση που επιτυγχάνεται με τη διασπορά των πυροσβεστικών δυνάμεων και τον σωστό εντοπισμό. Επιπλέον πρέπει να ενισχυθεί η περιβαλλοντική συνείδηση των κατοίκων, να δημιουργηθεί δίκτυο μονοπατιών για τον κόσμο, καθώς όταν υπάρχει κόσμος στο δάσος λιγοστεύουν οι παράνομες δράσεις, και τέλος, στα διαχειριζόμενα δάση πρέπει να ξαναβάλουμε τη βοσκή η οποία μπορεί και να επιδοτηθεί» καταλήγει ο κ. Λάττας.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2024 10:36

Σχετικά Άρθρα

  • Δασαρχείο Πύργου: Αναβαθμίζονται πυροφυλάκια στους δήμους Πύργου και Αρχ. Ολυμπίας
    Δασαρχείο Πύργου: Αναβαθμίζονται πυροφυλάκια στους δήμους Πύργου και Αρχ. Ολυμπίας

    Προετοιμασίες για τη νέα αντιπυρική περίοδο

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό τριών πυροφυλακίων θα προχωρήσει το Δασαρχείο Πύργου μετά την έγκριση των απαραίτητων μελετών από το ΥΠ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πρόκειται για τα πυροφυλάκια στην Αρχαία Ολυμπία και των κοινοτήτων Παλαιοβαρβάσαινας και Κορυφής με προϋπολογισμό μελέτης 35.000 ευρώ και το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το «Πράσινο ταμείο».

    «Η συγκεκριμένη μελέτη αφορά την αντικατάσταση κατεστραμμένων πυροφυλακίων που είχαν προβλήματα στατικότητας. Θα αντικατασταθούν με σύγχρονα πυροφυλάκια και θα υποβάλλουμε σχετικό αίτημα στο Πράσινο Ταμείο προκειμένου να χρηματοδοτηθούν και να κατασκευαστούν ώστε την επόμενη αντιπυρική περίοδο να είναι έτοιμα» δηλώνει στο ilialive.gr ο Δασάρχης Πύργου Δρ. Παναγιώτης Λάττας. «Πρόκειται για ξύλινες κατασκευές, εναρμονισμένες με το περιβάλλον, που θα έχουν ύψος από το έδαφος περίπου πέντε μέτρα, για να μπορεί ο πυροφύλακας να βρίσκεται σε ασφαλές μέρος και να έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί περιμετρικά όλη την περιοχή ευθύνης του» συμπληρώνει.

    Επιπλέον το Δασαρχείο Πύργου έχει ήδη ολοκληρώσει και υποβάλλει μελέτη που αφορά την συντήρηση και βελτίωση των υπαρχόντων χώρων δασικής αναψυχής προκειμένου να καλύψουν ανάγκες ορεινού τουρισμού. Οι περιοχές που θα γίνουν παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων είναι : Γούμερο, Πούσι Αχλαδινής, Αγ. Μαύρα (Λάλα), βουνό Κατακόλου, αλσύλλιο της Σπιάντζας, Σκαφιδιά κ.α. όπου θα ενισχυθούν με τραπεζόπαγκους, καλάθια και όπου απαιτείται για λόγους ασφαλείας περιφράξεις, με στόχο να εξωραϊστούν και να γίνουν πιο φιλικοί και άνετοι για τον επισκέπτη.

  • Πύργος: Απομακρύνονται τα καμένα δέντρα σε δασικές εκτάσεις πυρόπληκτων περιοχών
    Πύργος: Απομακρύνονται τα καμένα δέντρα σε δασικές εκτάσεις πυρόπληκτων περιοχών

    Θα δοθεί ξυλεία και για ατομικές ανάγκες

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Στην κοπή των δέντρων που υπέστησαν σοβαρές ζημιές σε δασικές περιοχές του Δήμου Πύργου στις πυρκαγιές που σημειώθηκαν τον περασμένο Ιούνιο, θα προχωρήσει το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου το Δασαρχείο Πύργου, μετά και απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Ηλείας.

    Τα επικίνδυνα δέντρα, καλύπτουν εμβαδόν δημοσίου δάσους 126 στρεμμάτων, το οποίο βρίσκεται στις θέσεις: Άγιος Γεώργιος, Βρύση Αλποχωρίου, Αργυράκη, Βραγιές, Παληοστάνη, Μεσολογγάκι, Τραγανό, Κατάρα, Αμπέλια, Αγία Παρασκευή, Λάκκες ή Λάκκα Χανάκια και Πλάτανος Χανακίων και Τούρκου Σκάλα, στις δημοτικές κοινότητες Αλποχωρίου και Μυρτιάς της Δημοτικής Ενότητας Ιάρδανου και Πύργου.

    Όπως τονίζει στο ilialive.gr ο Δασάρχης Πύργου Δρ. Παναγιώτης Λάττας, «Οι εργασίες υλοτομίας, συγκομιδής, μετατόπισης και εξωδάσωσης της καμένης ιστάμενης ξυλείας υπολογίζεται να ξεκινήσουν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Προς το παρόν εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η ανάθεση του έργου, το οποίο θα είναι υπό την επίβλεψη του Δασαρχείου Πύργου σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται στον Πίνακα υλοτομίας , εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό, τόσο την προστασία των δασικών εδαφών, όσο και την καλύτερη αξιοποίηση του διαθέσιμου ξύλου». Επιπλέον ο Δρ. Λάττας σημειώνει ότι ξυλεία θα δοθεί και για ατομική χρήση, μετά από την απαραίτητη αίτηση του ιδιώτη στην Υπηρεσία.

    Σύμφωνα με τις μελέτες, ο όγκος που θα απομακρυνθεί εκτιμάται σε 275 κυβικά μέτρα με καυσόξυλα διαφόρων ειδών όπως κυπαρίσσι, πεύκο, πουρνάρι, δρυς κ.α.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκταση έχει κηρυχθεί αναδασωτέα, προκειμένου να προστατευτεί και να μπορέσει κάποια στιγμή να αναβλαστήσει και να έχει φυσική αναγέννηση. Αν χρειαστεί θα προχωρήσουμε και σε τεχνική αναδάσωση.

  • Δασαρχείο Πύργου: Υποβολή πρότασης στο ΥΠΕΝ 3,8 εκ για δράσεις καθαρισμού και δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών
    Δασαρχείο Πύργου: Υποβολή πρότασης στο ΥΠΕΝ 3,8 εκ για δράσεις καθαρισμού και δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών

    Παν. Λάττας «Επενδύουμε στην προστασία των δασών»

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Πρόταση χρηματοδότησης ύψους 3,8 εκ ευρώ υπέβαλε το Δασαρχείο Πύργου προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την συνέχιση και υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος antinero, μέσω του οποίου τα τελευταία χρόνια έχουν υλοποιηθεί καθαρισμοί σε περιοχές υψηλού κινδύνου και δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες σε δασικές εκτάσεις.

    Το τέταρτο μέρος του προγράμματος, καθώς ήδη ολοκληρώθηκε με επιτυχία το antinero III, στοχεύει σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί και κατατεθεί, να επεκταθεί σε καινούργιες περιοχές μεταξύ των οποίων: Άγ. Ηλία, Κουτσοχέρα, Σόπι, Λάνθι, βουνό Κατακόλου προς τον βιολογικό καθαρισμό, Ώλενα, Κρυονέρι, Βασιλάκι, Λούβρο, Μιράκα κ.α.

    «Συνεχίζουμε τις σημειακές παρεμβάσεις. Ο στόχος μας είναι κυρίως να απομακρύνουμε όση περισσότερη βλάστηση περιμετρικά των οικισμών. Γιατί, τόσο στον Δήμο Πύργου όσο και Αρχαίας Ολυμπίας έχουμε πάρα πολλά χωριά τα οποία βρίσκονται ή μέσα στο δάσος ή γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις» δηλώνει στο ilialive.gr ο Δασάρχης Πύργου Δρ. Παναγιώτης Λάττας και συνεχίζει: «Πρέπει να επισημάνουμε ότι ο στόχος του antinero, ουσιαστικά επενδύει στην προστασία των δασών. Δεν απομακρύνει τον κίνδυνο της πυρκαγιάς, απλώς περιορίζει την ανάπτυξη μιας δασικής πυρκαγιάς και διευκολύνει την πρόσβαση στα πυροσβεστικά οχήματα σε περίπτωση εκδήλωσής της».

    Ο κ. Λάττας υπογραμμίζει όμως ότι δεν θα μπορέσει να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας των δασών, αν οι πολίτες δεν αντιληφθούν το δικό τους μερίδιο ευθύνης. «Για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών-άλλωστε το βλέπουμε τώρα και από τον μερικό απολογισμό των καταστροφών- πρέπει να επιμείνουμε πάρα πολύ στην πρόληψη. Πρέπει να επενδύσουμε σ’ αυτό, στην προστασία των δασικών εκτάσεων. Να δημιουργήσουμε δομές που να μπορούν να είναι τέτοιες ώστε να προστατεύουν τα δάση μας και παράλληλα να συνεχίσουμε να πείσουμε τον κόσμο με διάφορες μεθόδους να καταλάβει το μέγεθος της ατομικής του ευθύνης καθώς οι περισσότερες πυρκαγιές είναι από ανθρώπινο χέρι».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος antinero III, συνολικού προϋπολογισμού 2,3 εκ ευρώ, υλοποιήθηκαν δράσεις απομάκρυνσης υπορόφου βλάστησης, δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών-δασικών δρόμων που είχαν κλείσει κατά το παρελθόν και δημιουργία στεγασμένων αντιπυρικών ζωνών εκατέρωθεν των δρόμων αυτών. Οι δράσεις αυτές αφορούσαν σε δημοτικές κοινότητες, υψηλού κινδύνου, των ορίων του δασαρχείου Πύργου μεταξύ των οποίων Χειμμαδιό, Λάνθι, Βαρβάσαινα, Άσπρα σπίτια, Βασιλάκι κ.α. Επιπλέον το Δασαρχείο Πύργου διενήργησε καθαρισμούς δασών και αλσυλλίων κοντά σε οικισμούς.

  • Δασαρχείο Πύργου: Ξεκίνησε η εκπόνηση της διαχειριστικής μελέτης σε Φολόη και Λαμπεία
    Δασαρχείο Πύργου: Ξεκίνησε η εκπόνηση της διαχειριστικής μελέτης σε Φολόη και Λαμπεία

    Το παρόν και το μέλλον των δασών

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Με την εγκατάσταση των μελετητών ξεκίνησε και επίσημα πριν λίγες ημέρες η εκπόνηση της διαχειριστικής μελέτης δασών από το Δασαρχείο Πύργου για την ολοκληρωμένη καταγραφή της υπάρχουσας καταγραφής αυτών καθώς και την επιστημονική τεκμηρίωση της μελλοντικής τους εικόνας σε βάθος δεκαετίας. Οι διαχειριστικές μελέτες πραγματοποιούνται στο σύμπλεγμα Κάπελης – Φολόης – Πηνείας συνολικής επιφάνειας 186.253 στρεμμάτων και Λαμπείας – Αστρά – Κρυόβρυσης επιφάνειας 116.108 στρεμμάτων.

    Την περασμένη Τετάρτη οι μελετητές εγκαταστάθηκαν στο δάσος της Φολόης, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα στο δάσος της Λαμπείας. Όπως δηλώνει στο ilialive.gr ο Δασάρχης Πύργου Δρ. Παναγιώτης Λάττας, «Μετά από αίτημα της κεντρική Υπηρεσίας προκειμένου να προχωρήσει στη σύνταξη διαχειριστικών μελετών σε δάση της Ελλάδας, προτείναμε μια μελέτη για το δασικό σύμπλεγμα Δρυοδάσος Φολόης-Κάπελης-Πηνείας και μια ακόμη για το ελατοδάσος Λαμπείας. Είναι περιοχές με μεγάλη περιβαλλοντική αξία και ζητήσαμε να γίνει για το κάθε δάσος μια διαχειριστική μελέτη. Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι από τις δέκα συνολικά μελέτες διαχείρισης δασών που «τρέχουν» αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα, οι δύο εκπονούνται στην περιοχή μας και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

    Στόχος είναι να συνταχθεί μια καινούργια διαχειριστική μελέτη που θα παρουσιάζει την παρούσα κατάσταση και τις τάσεις που έχει το δάσος για την επόμενη δεκαετία. Επιπλέον να προσδιοριστούν όλες οι δράσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη προστασία με διανοίξεις δρόμων αφού θα γίνει ψηφιακή αποτύπωση των υπαρχόντων, βελτιώσεις , είδη δασικής αναψυχής που μπορούν να αναπτυχθούν και έργα βασικής υποδομής, ανάπτυξη μελισσοκομίας, δασικού τουρισμού, κ.α. Είναι ουσιαστικά οι βασικοί κανόνες διαχείρισης ενός δάσους. Στη μελέτη θα παρουσιαστεί όλο το πλάνο της παρούσας και της μελλοντικής εικόνας των δασών».

    Μια ολοκληρωμένη επιστημονική εργασία

    Μέρος της μελέτης θα γίνει με τη λήψη 100 δοκιμαστικών επιφανειών, συνολικής έκτασης ενός στρέμματος. Από τις επιφάνειες αυτές θα μετρηθεί το ύψος, το πάχος, οι προσαυξήσεις… Στοιχεία που θα καταγράψουν την αύξηση του δάσους, τον ξυλώδη όγκο του και πόσος θα δημιουργηθεί στο μέλλον, αν είναι σε φυσιολογικά όρια ή θα υπάρξει πλεόνασμα. «Γίνεται μια ολοκληρωμένη επιστημονική εργασία» σχολιάζει ο κ. Λάττας. «Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για μας. Το είχαμε προτείνει και θέλαμε πάρα πολύ να γίνει διότι αποτελεί μια σύγχρονη απεικόνιση των δύο δασών και μια πλήρη καταγραφή των τάσεων, των έργων υποδομής που υπάρχουν και όσων χρειάζεται να γίνουν στην πορεία».

    Η διαχειριστική μελέτη θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι προτάσεις παρεμβάσεων, βάσει και των αποτελεσμάτων αυτής.

    meleti dasi 2

    meleti dasi 3

    meleti dasi 4

    meleti dasi 5

  • Δασαρχείο Πύργου: Ολοκληρώνονται οι παρεμβάσεις έργων του προγράμματος Antinero III
    Δασαρχείο Πύργου: Ολοκληρώνονται οι παρεμβάσεις έργων του προγράμματος Antinero III

    Αντιπυρικές ζώνες από Άσπρα Σπίτια έως Υψηλόν

    Στην ολοκλήρωσή του οδεύει το πρόγραμμα Antinero III που εκτελεί το Δασαρχείο Πύργου σε περιοχές των διοικητικών του ορίων. Μετά από παρεμβάσεις σε διάφορα δασικά σημεία στους Δήμους Πύργου και την Αρχαίας Ολυμπίας, οι εργασίες βαίνουν προς το τέλος τους, με μια από τις πιο σημαντικές να έχουν επιχειρηθεί στην Αρχαία Ολυμπία και συγκεκριμένα στον καθαρισμό από τα Άσπρα σπίτια μέχρι το Υψηλόν.

    aspraqspitia antinero1

    Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο καθαρισμού στην συγκεκριμένη περιοχή, όπως τονίζει ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας. Καθ’ όλη τη διάρκεια εκτέλεσης του προγράμματος, δημιουργήθηκαν περιμετρικές αντιπυρικές ζώνες προστασίας σε οικισμούς που βρίσκονται πολύ κοντά σε δάση με ταυτόχρονη μείωση βιομάζας.

    aspraspitia antinero2

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και για το Antinero III η πίστωση ανέρχεται στα 2,1 εκ. ευρώ. Συνολικά έχουν καθαριστεί στον Δήμο Πύργου πάνω από 2.000 στρέμματα, ενώ στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας ξεπερνούν τα 1000 στρέμματα. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα ακολουθήσει ο προγραμματισμός και η κατάθεση των προτάσεων για το Antinero ΙV.

  • Πράσινο Ταμείο: Χρηματοδοτήσεις ύψους 81.000 ευρώ στα τρία Δασαρχεία της Ηλείας
    Πράσινο Ταμείο: Χρηματοδοτήσεις ύψους 81.000 ευρώ στα τρία Δασαρχεία της Ηλείας

    Σειρά νέων χρηματοδοτήσεων ύψους 81.000 ευρώ ενέκρινε το «Πράσινο Ταμείο» στα Δασαρχεία της Ηλείας (Πύργου, Ολυμπίας και Αμαλιάδας) για εργασίες συντήρησης καθαρισμών σε δασικά οδικά δίκτυα, δασικούς δρόμους και αντιπυρικών λωρίδων.

    Η χρηματοδότηση αφορά σε έργα αντιπυρικής προστασίας δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος του Πράσινου Ταμείου «Προστασία και αναβάθμιση Δασών 2024».

    Συγκεκριμένα στο Δασαρχείο Πύργου θα διατεθεί το ποσό των 32.000 ευρώ για την συντήρηση δασικού οδικού δικτύου στα όρια των αρμοδιοτήτων του.

    Στο Δασαρχείο Ολυμπίας δίνονται 12.000 ευρώ για τη συντήρηση και βελτίωση αντιπυρικών λωρίδων και δασικών δρόμων ενώ το Δασαρχείο Αμαλιάδας πιστώνεται με 37.000 ευρώ για την συντήρηση δασικών δρόμων και τον καθαρισμός 900 στρεμμάτων στο δάσος Θινών Βαρθολομιού του Δήμου Πηνειού.

  • Φάρος Κατακόλου: Καθαρίζεται στο πλαίσιο της πυροπροστασίας
    Φάρος Κατακόλου: Καθαρίζεται στο πλαίσιο της πυροπροστασίας

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Στον πλήρη καθαρισμό της περιοχής πέριξ του Φάρου στο Κατάκολο προχώρησε από χθες το Δασαρχείο Πύργου. Συνεργείο 30 ατόμων βρίσκεται στην περιοχή και εκτελεί εργασίες απομάκρυνσης της πυκνής αυτοφυούς βλάστησης για την προστασία της περιοχής λόγω επικινδυνότητας δασικής πυρκαγιάς.

    Το Δασαρχείο Πύργου έχει ήδη καθαρίσει το βουνό του Κατακόλου, και οι συγκεκριμένες εργασίες γίνονται κατόπιν αιτήματος της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού. «Ο καθαρισμός γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος Antinero III κατόπιν αιτήματος του Πολεμικού Ναυτικού, γιατί ο Φάρος του Κατακόλου είναι επισκέψιμος και το επόμενο διάστημα δέχεται αρκετό κόσμο» δηλώνει στο ilialive.gr ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας. «Καθαρίζεται και ενισχύεται η περιοχή από το ενδεχόμενο πρόκλησης δασικής πυρκαγιάς, όπως προβλέπει το πρόγραμμα Antinero III».

    Το Antinero III, που βρίσκεται σε εξέλιξη, αφορά σε καθαρισμούς δασών, στη βελτίωση και στη συντήρηση δασικού οδικού δικτύου όπως επίσης στη βελτίωση και στη συντήρηση αντιπυρικών ζωνών αλλά και στη δημιουργία μικτών αντιπυρικών ζωνών.

    faros 2

    faros 3

  • Δασαρχείο Πύργου: Επιτρέπεται και πάλι το κυνήγι στις πυρόπληκτες περιοχές
    Δασαρχείο Πύργου: Επιτρέπεται και πάλι το κυνήγι στις πυρόπληκτες περιοχές

    Στο 100% η φυσική αναδάσωση του εδάφους

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Το «πράσινο φως» δίνει το Δασαρχείο Πύργου για κυνηγητική δραστηριότητα στις πυρόπληκτες περιοχές των διοικητικών του ορίων, καθώς με αιτιολογημένη απόφαση του Δασάρχη, Παναγιώτη Λάττα, ανακλήθηκαν οι αποφάσεις που είχαν ίσχυαν μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021.

    Η φύση έχει κάνει τη δική της «δουλειά», με την βλάστηση να έχει καλύψει το 100% του εδάφους σύμφωνα με μελέτη του Δασαρχείου και οι επιπλέον αναδασώσεις δεν κρίνονται απαραίτητες. Όπως εξηγεί ο κ. Λάττας «οι απαγορευτικές διατάξεις θήρας λόγω πυρκαγιάς ανακαλούνται έπειτα από αίτημα των κυνηγετικών συλλόγων της περιοχής και αφού κρίθηκε ότι έχει αποκατασταθεί η βλάστηση σε μεγάλο βαθμό μετά την παρέλευση τριετίας από τις πυρκαγιές, με αποτέλεσμα να είναι εφικτή η διαβίωση και κάλυψη των θηραμάτων στις εν λόγω εκτάσεις και να αυξηθεί ξανά ο θηραματικός πλούτος».

    Οι κυνηγετικοί σύλλογοι είχαν αιτηθεί την άρση των απαγορεύσεων, καθώς τα τελευταία χρόνια στις προστατευόμενες περιοχές, λόγω των απαγορευτικών μέτρων, έχει αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των αγριόχοιρων και προκαλούσαν σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες.

    Το ζητούσαν και οι κάτοικοι

    Θετική εξέλιξη, την οποία περίμεναν όλοι οι κυνηγοί, χαρακτηρίζει την απόφαση του Δασαρχείου Πύργου ο πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Πύργου Βασίλης Μαντάς. Υπογραμμίζει την φυσική αναδάσωση που έχει γίνει στις πυρόπληκτες περιοχές, γεγονός που συνέβαλε σημαντικά στην άρση των απαγορεύσεων αλλά και στο αίτημα των κατοίκων στις ορεινές περιοχές, καθώς ο υπερπληθυσμός των αγριόχοιρων έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.

    «Περιμέναμε την άρση των απαγορεύσεων, αφού στις καμένες εκτάσεις υπάρχει πλέον βλάστηση σε όλες τις περιοχές. Επιπλέον πολλοί κάτοικοι ορεινών και ημιορεινών περιοχών μας είχαν κάνει αίτημα, γιατί ο πληθυσμός των αγριόχοιρων έχει αυξηθεί με αποτέλεσμα να κάνουν μεγάλες ζημιές στα χωράφια τους. Μάλιστα είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 100 υπογραφές με το αίτημα να ξεκινήσει πάλι το κυνήγι και μας είχαν καλέσει να δούμε από κοντά τις καταστροφές στις καλλιέργειές τους».

    Φωτογραφία αρχείου: antonmaster

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο