Της Βίκυς Γκουγκουστάμου
Το "πράσινο φως" πήρε πρόσφατα το Δασαρχείο Πύργου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την υλοποίηση νέου σκέλους του προγράμματος προστασίας δασών Antinero, συνολικού προϋπολογισμού 2,1 εκ ευρώ. Συγκεκριμένα, το έργο αφορά στη δημιουργία περιμετρικών αντιπυρικών ζωνών προστασίας σε οικισμούς που βρίσκονται πολύ κοντά σε δάση.
Το πρόγραμμα που ήδη «τρέχει» από την προηγούμενη χρονιά στην ευρύτερη περιοχή ολοκληρώνει το πρώτο κύκλο εργασιών στο τέλος του Φεβρουαρίου, με όλο το προηγούμενο διάστημα να έχει συντηρηθεί μια πολύ μεγάλη έκταση στρεμμάτων και οδικού δικτύου. Όπως διευκρινίζει στο ilialive.gr ο Δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, «...το 2023 έγιναν 4 υποέργα που αφορούσαν στη συντήρηση και βελτίωση της δασικής βλάστησης, για τους Δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας. Στον Δήμο Πύργου, μεταξύ άλλων καθαρίστηκε το δάσος της Σκαφιδιάς , το βουνό του Κατακόλου και η Σαλμώνη και μέχρι το τέλος του μήνα ολοκληρώνονται τα έργα. Το πρόγραμμα Antinero αφορά κυρίως στον καθαρισμό της υποβλάστησης και τη συντήρηση της δασικής βλάστησης, ώστε αν αναπτυχθεί μια δασική πυρκαγιά να μην πάρει διαστάσεις και να εξασφαλιστεί χρόνος.
Πρόσφατα καταθέσαμε καινούργια πρόταση με ολοκληρωμένη μελέτη, η οποία εγκρίθηκε και αναμένουμε την τελική ανάθεση σε ανάδοχο-την οποία κάνει το Υπουργείο-ώστε να ξεκινήσουν τα έργα. Πρόκειται για έργο καθαρισμού 2.000 στρεμμάτων , τα 1000 βρίσκονται στον Πύργου και τα άλλα 1000 στην Αρχαία Ολυμπία. Το έργο και οι καθαρισμοί θα επεκταθούν σε περιοχές όπου οι οικισμοί βρίσκονται κοντά στο δάσος ώστε να δημιουργήσουμε μια περιμετρική αντιπυρική ζώνη προστασίας. Θα καθαριστούν τα δάση γύρω από τις περιοχές Χελιδόνι, Βαρβάσαινα, Σκαφιδιά, Χειμαδιό, Σαλμώνη… όπου υπάρχει δασική βλάστηση γύρω από τοπικές κοινότητες και οικισμούς» δηλώνει στο ilialive ο κ. Λάττας.
Παρουσίαση σχεδιασμού και προτάσεων
Σε πρόσφατη διαδικτυακή σύσκεψη που είχε ο κ. Λάττας για το πρόγραμμα «Αξιολόγηση από ομότιμους UCPM σχετικά με τη διαχείριση του κινδύνου δασικών πυρκαγιών», παρουσίασε το νέο σχεδιασμό για την τρέχουσα χρονιά και κατέθεσε τις προτάσεις του που μπορούν να συμβάλλουν στην δασική προστασία.
Ένα σοβαρό ζήτημα που απασχόλησε ήταν η αναβάθμιση των υπαρχουσών αντιπυρικών ζωνών από κατηγορία Γ σε κατηγορία Β. «Να γίνουν δηλαδή τα κατάλληλα τεχνικά έργα ώστε να καθίστανται προσβάσιμες όλο το χρόνο χωρίς να χρειάζονται ετήσια συντήρηση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί περιμένουμε κάθε χρόνο να τελειώσουν οι βροχοπτώσεις για να συντηρήσουμε το δίκτυο. Βέβαια το κόστος είναι πολύ υψηλό. Για να συντηρήσεις και να αναβαθμίσεις ένα δίκτυο αγροτοδασικού δρόμου απαιτούνται 30.000-40.000 ευρώ το χιλιόμετρο. Στο Δασαρχείο Πύργου υπάγονται 980 χλμ δρόμοι. Εκτιμώ όπως πως αν κάθε χρόνο συντηρήσουμε και βελτιώσουμε ένα δίκτυο 10-15 χλμ σταδιακά θα καλύψουμε το μεγαλύτερο μέρος και θα έχουμε ένα καλό και ασφαλές δίκτυο όπου θα εξυπηρετεί και τις ανάγκες της αντιπυρικής προστασίας και της αγροτικής εκμετάλλευσης» εξηγεί ο Δασάρχης Πύργου.
Μια ακόμη πρόταση, είναι η κατασκευή ανοιχτών δεξαμενών νερού σε καίρια σημεία των δασών για να τροφοδοτούνται τα ελικόπτερα και να ξαναδημιουργηθούν πυροφυλάκια. «Πυροφυλάκια που να είναι επανδρωμένα με νέους ανθρώπους και τεχνολογικά μέσα. Ο στόχος μας είναι η γρήγορη επέμβαση που επιτυγχάνεται με τη διασπορά των πυροσβεστικών δυνάμεων και τον σωστό εντοπισμό. Επιπλέον πρέπει να ενισχυθεί η περιβαλλοντική συνείδηση των κατοίκων, να δημιουργηθεί δίκτυο μονοπατιών για τον κόσμο, καθώς όταν υπάρχει κόσμος στο δάσος λιγοστεύουν οι παράνομες δράσεις, και τέλος, στα διαχειριζόμενα δάση πρέπει να ξαναβάλουμε τη βοσκή η οποία μπορεί και να επιδοτηθεί» καταλήγει ο κ. Λάττας.