Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2024 07:32

Πύργος: Ζωντανή η μνήμη του Μακαριστού κυρού Γερμανού

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Συγκινησιακά φορτισμένο ήταν το κλίμα στο Αρχιερατικό Μνημόσυνο που τελέστηκε στη μνήμη του Μακαριστού πρώην Μητροπολίτη Ηλείας κυρού Γερμανού, το πρωί της Κυριακής στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Πύργου.

Το Αρχιερατικό Μνημόσυνο του ποιμενάρχη που για περισσότερα από 40 χρόνια σφράγισε με τον βίο του την πορεία της Ηλείας, τελέστηκε χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανασίου Β’, του Μητροπολίτη Κορινθίας κ.κ. Διονύσιο, του Μητροπολίτη Μάνης κ.κ. Χρυσόστομου Γ’ και Κεφαληνίας κ.κ. Δημητρίου, αλλά και του Επισκόπου Σπάρτης, κ.κ. Θεόφιλου.

Παρόντες ήταν τα αδέρφια και συγγενείς του Μακαριστού πρώην Μητροπολίτη Ηλείας, τοπικοί άρχοντες και πλήθος πιστών που θέλησαν με την παρουσία τους να τιμήσουν και αυτοί τη μνήμη του κυρού Γερμανού.

Ο Μακαριστός πρώην Μητροπολίτης Ηλείας εκοιμήθη την 21η Φεβρουαρίου 2023, ενώ ήδη από τον Αύγουστο του 2022 είχε παραιτηθεί από τα καθήκοντά του, ανοίγοντας το δρόμο για το διάδοχό του κ.κ. Αθανάσιο Β’.

Μεταξύ άλλων παρόντες στο Αρχιερατικό Μνημόσυνο ήταν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Έργων και Υποδομών Βασίλης Γιαννόπουλος, ο δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής, οι αντιδήμαρχοι Νίκος Θεοδώρου και Δημήτρης Τζουανόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος, ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας, η αν Δ/ντρια της Ν.Μ Κρεστένων Αριστέα Παπαδοπούλου,

Στην ζωή και το έργο του Μακαριστού Γερμανού, αναφέρθηκε στην διάρκεια του κηρύγματός του ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ.κ. Διονύσιος.

mnimosuno 2

mnimosuno 3

mnimosuno 4

mnimosuno 5

mnimosuno 6

mnimosuno 7

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2024 12:37

Σχετικά Άρθρα

  • Γερμανία: Περισσότερα κρούσματα mpox έχουν εμφανιστεί στην Ευρώπη από όσα έχουν ανακοινωθεί, λέει ο CEO της Roche
    Γερμανία: Περισσότερα κρούσματα mpox έχουν εμφανιστεί στην Ευρώπη από όσα έχουν ανακοινωθεί, λέει ο CEO της Roche

    Ο ελβετικός όμιλος θα μπορούσε να προσφέρει γρήγορα τον δεκαπλάσιο αριθμό διαγνωστικών τεστ από ό,τι απαιτείται σήμερα

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Roche δήλωσε ότι ενημερώθηκε πως περισσότερα κρούσματα mpox έχουν εμφανιστεί στην Ευρώπη από όσα είχαν αναφερθεί προηγουμένως και ότι ο ελβετικός όμιλος θα μπορούσε να προσφέρει γρήγορα τον δεκαπλάσιο αριθμό διαγνωστικών τεστ από ό,τι απαιτείται σήμερα.

    «Φαίνεται ότι υπάρχουν ήδη περισσότερα κρούσματα mpox στην Ευρώπη, ίσως να μην έχουν φτάσει όλα ακόμη στα μέσα ενημέρωσης», δήλωσε ο Τόμας Σίνεκερ σε τηλεφωνική κλήση μετά την ανακοίνωση της εταιρείας φαρμάκων και διαγνωστικών προϊόντων για τις πωλήσεις του τριμήνου. Ο Σίνεκερ επισήμανε τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της νέας παραλλαγής του ιού της mpox που ανακοινώθηκε χθες, Τρίτη, από τη Γερμανία.

    Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τη δημόσια υγεία στη Γερμανία ανακοίνωσε χθες ότι ο κίνδυνος για την υγεία του ευρύτερου πληθυσμού είναι μικρός. Η ζήτηση για τα τεστ της Roche για την mpox «δεν είναι ακόμη τόσο υψηλή, αλλά θα μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε στην δεκαπλάσια ζήτηση», πρόσθεσε ο Σίνεκερ.

    Στην περίπτωση κατάστασης πανδημίας με πολύ πιο γρήγορη εξάπλωση του ιού, η Roche θα χρειαστεί έξι με εννέα μήνες για να ενισχύσει περαιτέρω την παραγωγή διαγνωστικών τεστ, πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τον Αύγουστο για τη νέα μορφή του ιού κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού επιδημία στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό εξαπλώθηκε σε γειτονικές χώρες.

    Η πρώτη ένδειξη της εξάπλωσης εκτός Αφρικής υπήρξε στις 15 Αυγούστου όταν αξιωματούχοι της παγκόσμιας υγείας επιβεβαίωσαν κρούσμα του νέου στελέχους του ιού της mpox στη Σουηδία.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Kρήτη: Βίντεο ντοκουμέντο από τη θανατηφόρα παράσυρση 75χρονου τουρίστα στο Ρέθυμνο
    Kρήτη: Βίντεο ντοκουμέντο από τη θανατηφόρα παράσυρση 75χρονου τουρίστα στο Ρέθυμνο

    Το σοκαριστικό τροχαίο στη Κρήτη καταγράφηκε σε βίντεο από κάμερα.

    Βίντεο ντοκουμέντο κατέγραψε τη στιγμή που ένας 75χρονος Γερμανός τουρίστας στη Κρήτη βρήκε τραγικό θάνατο όταν παρασύρθηκε από μηχανή, ενώ προσπαθούσε να διασχίσει το δρόμο μαζί με τη σύζυγό του, έτσι ώστε να φτάσουν στη στάση λεωφορείου.

    Στο βίντεο του neakriti.gr καταγράφονται οι δραματικές στιγμές του δυστυχήματος. Ο άτυχος άνδρας, που ακολουθεί τη σύζυγό του, παρασύρεται από μια μηχανή που κινείται με μεγάλη ταχύτητα, διασχίζοντας τη διάβαση, με συνέπεια να βρει ακαριαίο θάνατο, όπως αναφέρει το ίδιο μέσο. Ο οδηγός της μηχανής φέρεται να βρίσκεται σε σοκ μετά το συμβάν, φωνάζοντας ότι «σκότωσε άνθρωπο», καθώς δεν είχε αντιληφθεί την παρουσία του πεζού.

    Δείτε βίντεο ντοκουμέντο:

    Το βίντεο έχει προκαλέσει θλίψη και ανησυχία, επαναφέροντας στο προσκήνιο τα ζητήματα οδικής ασφάλειας στην Κρήτη. Κατοίκοι της περιοχής επισημαίνουν ότι οι φωτισμοί σε κεντρικούς δρόμους δεν λειτουργούν, καθιστώντας τη νύχτα επικίνδυνη για πεζούς και οδηγούς. Ο ιδιοκτήτης τοπικού καφέ έχει προχωρήσει σε προληπτικά μέτρα, αφήνοντας αναμμένη τη δική του ταμπέλα για να διευκολύνει τη διέλευση.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Νεκρός Γερμανός λουόμενος σε παραλία της Κέρκυρας
    Νεκρός Γερμανός λουόμενος σε παραλία της Κέρκυρας

    Ένας 71χρονος αλλοδαπός (υπήκοος Γερμανίας) ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από την παραλία Κοντογυαλού της Κέρκυρας το μεσημέρι του Σαββάτου 14/09.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού, το οποίο ενημερώθηκε μεσημβρινές ώρες χθες για το συμβάν, στον 71χρονο αρχικά παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες με τη μέθοδο της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) από έναν ναυαγοσώστη και στη συνέχεια διακομίστηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

    Από το Α΄ Λιμενικό Τμήμα Παλαιοκαστρίτσας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Κέρκυρας, που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.

    Πηγή: cnn.gr

  • Αρτέμιδα Ζαχάρως: Άσβηστες οι μνήμες - Τελέστηκαν οι επιμνημόσυνες δεήσεις
    Αρτέμιδα Ζαχάρως: Άσβηστες οι μνήμες - Τελέστηκαν οι επιμνημόσυνες δεήσεις

    Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, όπου συμπληρώνονται 17 χρόνια από την αποφράδα 24η Αυγούστου του 2007, στην μοιραία στροφή της Αρτέμιδας Ζαχάρως, συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι των ανθρώπων που χάθηκαν εκεί, συγκεντρώθηκαν για να αποτίσουν φόρο τιμής και να αποδείξουν πως οι μνήμες από τη μεγάλη τραγωδία παραμένουν άσβηστες.

    Το πρωί τελέστηκε με μέριμνα του Πυροσβεστικού Σώματος η επιμνημόσυνη θέση για τους τρεις εποχικούς πυροσβέστες που έχασαν εκεί τη ζωή τους, πεσόντες στο καθήκον. Τον Ανδρέα Τζούμα, τον Γιάννη Δρακόπουλο και τον Θανάση Νιάρχο.

    Παρόντες ήταν ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ. Ελλάδας Αρχιπύραρχος Βασίλης Σολδάτος, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Αρχιπύραρχος Περικλής Κουλκουβίνης, ο Διοικητής της Π.Υ. Πύργου Πύραρχος Γιώργος Κωνσταντακόπουλος, στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και άγημα. Επίσης ο δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Μητρόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Κώστας Αλεξανδρόπουλος και ο βουλευτής Ηλείας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Διονύσης Καλαματιανός που παραβρέθηκαν και το απόγευμα.

    Artemida mnim 2

    Artemida mnim 3

    Artemida mnim 4

    Artemida mnim 5

    Artemida mnim 6

    Το απόγευμα τελέστηκαν διαδοχικά χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ολυμπίας και Τριφυλίας κ.κ. Χρυσόστομου, δύο δεήσεις. Η μια στο ξωκλήσι που έχτισε στη μνήμη των παιδιών, της συζύγου και της μητέρας του, που χάθηκαν στις φλόγες, ο Γιώργος Παρασκευόπουλος. Η δεύτερη στα εικονοστάσια - μνημεία που έχουν στηθεί, στο σημείο όπου εκείνο το μεσημέρι ακινητοποιήθηκαν πολίτες και πυροσβέστες από τις φλόγες και χάθηκαν σε αυτές. Αξίζει να αναφερθεί πως ο Μητροπολίτης Ολυμπίας και Τριφυλίας κ.κ. Χρυσόστομος, βρίσκεται στο πλευρό των συγγενών των θυμάτων από την πρώτη στιγμή καθώς επισκέφθηκε το χώρο της τραγωδίας λίγες ώρες μετά την εξέλιξή της το πρωί της 25ης Αυγούστου 2007.

    Artemida mnim 7 2

    Artemida mnim 8 2

    Artemida mnim 9 2

    Artemida mnim 10 2

    Artemida mnim 11 2

    Artemida mnim 12 2

    Artemida mnim 13 2

    Κώστας Μητρόπουλος: Συνεχίζουμε να βιώνουμε τις συνέπειες της τραγωδίας

    Ο δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Μητρόπουλος σε δήλωσή του χθες τόνισε ότι “… συμπληρώνονται 17 χρόνια από την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή μας. Μία πυρκαγιά που οι συνέπειες είναι αισθητές ακόμα και σήμερα στον τόπο μας. Το 2007 αποτέλεσε μία τραγική περίοδο. Βιώσαμε τον άδικο και σκληρό χαμό 63 συνανθρώπων μας. 27 εκ των οποίων εδώ στην στροφή του θανάτου, στην μαρτυρική Αρτέμιδα που εγκλωβίστηκαν, τους έπιασαν οι φλόγες και βρήκαν τραγικό τέλος. Η πυρκαγιά του 2007 είναι μία ανοιχτή πληγή που συνεχίζουμε να υφιστάμεθα τις συνέπειες της σε όλους τους κοινωνικούς, οικονομικούς, πυλώνες της περιοχής μας. Η 24η Αυγούστου είναι μία επέτειος με βαθιές απώλειες σε όλες τους τομείς. Προσπαθούμε σε αυτό το δύσκολο συναισθηματικό περιβάλλον να βρούμε τη δύναμη να προχωρήσουμε, έτσι ώστε να ματαιώσουμε, να μετουσιώσουμε την οργή και την θλίψη σε δημιουργία και να δημιουργήσουμε το καλύτερο δυνατό για τον τόπο μας. Το οφείλουμε άλλωστε στους ανθρώπους που χάθηκαν άδικα στις φλόγες αλλά και στις νέες γενιές που έρχονται. Ας είναι αιωνία η μνήμη των συνανθρώπων μας και ας βοηθήσουμε όλοι μαζί , ώστε αυτή η περιοχή να μπορέσει να σταθεί γερά στα πόδια της”.

    Κώστας Αλεξανδρόπουλος: Βαθιές πληγές στην τοπική κοινωνία

    Ο πρώην δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος από την πλευρά του δήλωσε ότι “… η καταστροφική πυρκαγιά του 2007 έχει αφήσει βαθιές πληγές στην τοπική κοινωνία του Δήμου Ζαχάρως, με κορυφαίο βέβαια το δράμα από τον τραγικό θάνατο των 27 συμπολιτών μας, τον οποίο δεν μπορούμε να ξεχάσουμε και βεβαίως οι οικογένειές τους, οι οποίες έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα από αυτή την πυρκαγιά. Αυτό το οποίο όμως είναι τραγικό ακόμα για την πορεία της ανάπτυξης του Δήμου μας, είναι ότι μετά από μία πρώτη πρόταση που έγινε από την τότε κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, μια καλή πρόταση η οποία δεν υλοποιήθηκε, από το ´10 και μετά, όλες οι κυβερνήσεις, έδειξαν μία αρνητική στάση απέναντι στις προσπάθειες ανάπτυξης του Δήμου μας μετά από αυτή την καταστροφή. Τα θεσμικά δεσμά τα οποία έχουν βάλει με νομοθετικά διατάγματα και το προεδρικό διάταγμα, είναι τέτοια τα οποία δεν επιτρέπουν κανενός είδους ανάπτυξη και κυρίως τουριστική. Η προηγούμενη δημοτική αρχή έχει διατυπώσει σαφώς την θέση της και την αντίθεσή της σε αυτές τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες από όλα τα κόμματα από το 2010 μέχρι και σήμερα και θα συνεχίσει σε αυτή τη γραμμή τον αγώνα της. Ελπίζω και η σημερινή δημοτική αρχή του Δήμου Ζαχάρως να προσαρμοστεί στην ορθή κατά τη γνώμη μας στάση που έχει κρατήσει η τέως δημοτική αρχή της οποίας είχα την τιμή να είμαι δήμαρχος”.

    Καλαματιανός: Αγιάτρευτο το τραύμα της απώλειας

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και βουλευτής Ηλείας Διονύσης Καλαματιανός από την πλευρά του τόνισε ότι “… 17 χρόνια μετά η μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν παραμένει ζωντανή. Το τραύμα της απώλειας παραμένει αγιάτρευτο, οι συνέπειες της καταστροφής παραμένουν ανοιχτές πληγές. Χρέος μας είναι να μην επιτρέψουμε να συμβούν ξανά τέτοιες τραγωδίες. Οφείλουμε, να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο που θα δίνες έμφαση στην πρόληψη, στην αντιμετώπιση και στην αποκατάσταση των συνεπειών των πυρκαγιών. Οφείλουμε να οχυρώσουμε, να κάνουμε πιο ανθεκτική την πολιτεία την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον”.

  • Συναγερμός στην Γαύδο: Χάθηκαν τα ίχνη Γερμανού κατοίκου – Πού εστιάζονται οι έρευνες των Αρχών
    Συναγερμός στην Γαύδο: Χάθηκαν τα ίχνη Γερμανού κατοίκου – Πού εστιάζονται οι έρευνες των Αρχών

    Συναγερμός έχει σημάνει στη Γαύδο καθώς αγνοείται Γερμανός κάτοικος του οποίου τα ίχνη έχουν χαθεί από το απόγευμα της Δευτέρας (12/8).

    Η κινητοποίηση της Αστυνομίας ήταν άμεση για τον εντοπισμό του αλλοδαπού άνδρα, ο οποίος διαμένει μόνιμα στο νησί την τελευταία δεκαετία.

    Οι πρώτες πληροφορίες

    Σύμφωνα με την ΕΡΤ Χανίων, πρόκειται για τον Nills, γερμανικής καταγωγής, ο οποίος δεν εμφανίστηκε χθες το απόγευμα στην καντίνα όπου εργάζεται στην περιοχή του Αη Γιάννη.

    Μόλις έγινε γνωστή η εξαφάνισή του, άνθρωποι που τον γνωρίζουν πήγαν στο παλιό σπίτι που μένει, πάνω από τον οικισμό του Αη Γιάννη. Εκεί βρήκαν το φαγητό του, ανέγγιχτο, αλλά κανένα ίχνος του ιδίου.

    Αμέσως ειδοποιήθηκε η Αστυνομία, η Πυροσβεστική, αλλά και άνθρωποι του Δήμου Γαύδου καθώς και κατασκηνωτές που ζουν στο νησί και οι οποίοι ξεκίνησαν τις έρευνες στα μονοπάτια της περιοχής χωρίς μέχρι στιγμής αποτέλεσμα.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Δήμος Ζαχάρως: Επιμνημόσυνη δέηση για τους ηρωικώς πεσόντες, Σπυρίδωνα Μανιάτη και Ιωάννα Κων. Τασσοπούλου
    Δήμος Ζαχάρως: Επιμνημόσυνη δέηση για τους ηρωικώς πεσόντες, Σπυρίδωνα Μανιάτη και Ιωάννα Κων. Τασσοπούλου

    Επιμνημόσυνη δέηση για τους ηρωικώς πεσόντες, Σπυρίδωνα Μανιάτη και Ιωάννα Κων. Τασσοπούλου, τελέστηκε την Τετάρτη, 7 Αυγούστου 2024, στο Ηρώο της πόλης τη Ζαχάρως, όπου βρίσκονται οι προτομές τους.

    Ο καταδρομέας, Σπύρος Μανιάτης έχασε τη ζωή του στην ηρωική προσπάθεια ανάσχεσης της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, τον Ιούλιο του 1974. Ανήκε στην ομάδα των Καταδρομέων που έσπευσαν με την Επιχείρηση «Νίκη» να στηρίξουν την άμυνα της Λευκωσίας και του Αεροδρομίου της, στις 22 Ιουλίου 1974. Ωστόσο, το αεροσκάφος τους, ένα μεταγωγικό Νορ-Άτλας, χτυπήθηκε από αντιαεροπορικό. Τα οστά του επαναπατρίστηκαν στη Ζαχάρω, τον Οκτώβριο του 2016.

    Η Ιωάννα Τασσοπούλου, πυροσβέστης, χάθηκε στη μάχη με τις φλόγες που έδινε μαζί με τους συναδέλφους της, δείχνοντας απαράμιλλο θάρρος και αυτοθυσία στη μεγάλη πυρκαγιά της Χίου, τον Ιούλιο του 1999.

    Οι οικογένειες των Ηρώων ήταν εκεί, όπως κάθε χρόνο, με τη θλίψη ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, με μόνη παρηγοριά το γεγονός ότι τα παιδιά τους προσέφεραν τη ζωή τους στην υπεράσπιση της πατρίδος και των συνανθρώπων μας.

    Το «παρών» στην επιμνημόσυνη δέηση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Ζαχάρως, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ζαχάρως, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ζαχάρως, αντιπροσωπία του Πυροσβεστικού Σώματος, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ζαχάρως, μέλη και φίλοι των οικογενειών των πεσόντων κ.ά..

    Ο Δήμαρχος Ζαχάρως, Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, σε δήλωση του, ανέφερε: «Ο Δήμος Ζαχάρως, σήμερα τιμά τη μνήμη δύο Ηρώων. Δύο ανθρώπων που αποτελούν σύμβολα ηρωισμού, μαχητικότητας και αυτοθυσίας. Σε μια εποχή που τείνει να ξεχνά και να αλλοιώνει τα σύμβολα, εμείς αντιτάσσουμε τη μνήμη και την τιμή που αρμόζει στους Ήρωές μας.

    Ο Σπύρος Μανιάτης και η Ιωάννα Τασσοπούλου, αν κι έζησαν σε διαφορετικές εποχές, διακατέχονταν από τις ίδιες αρχές και αξίες και συναντήθηκαν στο πάνθεον των εθνικών μας ηρώων. Η αίσθηση του καθήκοντος, η ακεραιότητά τους και η αυτοθυσία τους αποτελούν φάρο και δρόμο διδαχής για εμάς και τα παιδιά μας. Αθάνατοι!»

    epimn zaxaro peso aug 2

    epimn zaxaro peso aug 3

    epimn zaxaro peso aug 4

    epimn zaxaro peso aug 5

    epimn zaxaro peso aug 6

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δήμος Ζαχάρως: Επιμνημόσυνη Δέηση την Τετάρτη 07/08, στην Πλατεία Ηρώων
    Δήμος Ζαχάρως: Επιμνημόσυνη Δέηση την Τετάρτη 07/08, στην Πλατεία Ηρώων

    dimos zaxaros epimn par

    (Δελτίο Τύπου)

  • Εκδηλώσεις στον Δήμο Πηνειού για τους ήρωες μαχητές της τουρκικής εισβολής
    Εκδηλώσεις στον Δήμο Πηνειού για τους ήρωες μαχητές της τουρκικής εισβολής

    Η μνήμη καίει άκαυτη βάτος

    Πενήντα χρόνια μετά την Τουρκική εισβολή, ανήμερα της τραγικής επετείου του Αττίλα Ι, ο Δήμος Πηνειού απέτισε φόρο τιμής στους ήρωες μαχητές που θυσιάστηκαν στη Μεγαλόνησο αγωνιζόμενοι υπέρ πίστεως και πατρίδας.

    Σε κλίμα κατάνυξης πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου επιμνημόσυνη δέηση σε Γαστούνη, Βαρθολομιό και Τραγανό για τους πεσόντες και αγνοούμενους κατά τη διάρκεια της υπεράσπισης της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου, το 1974. Σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, παρουσία του Δημάρχου Πηνειού, Αλέξη Καστρινού, συγγενών των πεσόντων και των αγνοούμενων καθώς και υπερασπιστών της Κύπρου, εκπροσώπων της πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του κλήρου, ο Δήμος Πηνειού τίμησε τους ήρωες που με αυτοθυσία και ηρωισμό θυσιάστηκαν για τα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας· τους μαχητές από τον δήμο αλλά και την ευρύτερη περιοχή, που υπερασπίστηκαν, με αντάλλαγμα της ζωή τους, την ακεραιότητα της μαρτυρικής Μεγαλονήσου κατά την τουρκική απόβαση.

    Στην πόλη του Τραγανού η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε λίγο πριν τις δέκα στην πλατεία όπου βρίσκεται το Μνημείο Ηρώων. Ακολούθησε αργότερα η τελετή στην πλατεία Ελευθερίας Γαστούνης, στο Μνημείο Αγνοουμένων και Φονευθέντων Κύπρου 1974 ενώ οι εκδηλώσεις μνήμης ολοκληρώθηκαν, στο αντίστοιχο μνημείο στην πόλη του Βαρθολομιού, στην πλατεία του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Σημειώνεται ότι μετά το πέρας κάθε δέησης ακολουθούσε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκ μέρους των συγγενών των θυμάτων, των αγνοουμένων και των εν ζωή αγωνιστών της Κύπρου, ενώ η εκδήλωση ολοκληρωνόταν με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

    «Οι πληγές παραμένουν ανοικτές»

    «Μισό αιώνα μετά την τουρκική εισβολή, οι πληγές παραμένουν ακόμα ανοικτές» επεσήμανε ο Δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός κατά τη διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού του και συνέχισε «τη σημερινή ημέρα, ανήμερα της επετείου της τραγικής εισβολής, μας κατακλύζουν αναμνήσεις σκληρές, με κυρίαρχα αισθήματα τον πόνο και τη θλίψη για τους φονευθέντες και τους αγνοούμενους που θυσίασαν τη ζωή τους για τα ύψιστα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Θα το κρίνουν οι ιστορικοί εάν πρόκειται για εθνική προδοσία· ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μία εθνική τραγωδία».

    Ο Δήμαρχος Πηνειού ανέφερε ότι η εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο και η διχοτόμηση της Μεγαλονήσου πρέπει να αποτελεί μια ιερή υπενθύμιση ότι το σπουδαιότερο αγαθό είναι η ελευθερία. «Οφείλουμε μέγιστη τιμή στους ήρωες της Κύπρου· ειδικά για εμάς, αυτό αποτελεί ύψιστο καθήκον καθώς ανάμεσα στους νεκρούς, τους αγνοούμενους, τους τραυματίες και τους μαχητές που αντιστάθηκαν ηρωικά απέναντι στην τουρκική εισβολή, υπάρχουν άνθρωποι που κατάγονται από τον δήμο μας».

    pinios epimn tourk 24 4

    Ο Δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός καταθέτει στεφάνι στο μνημείο της Γαστούνης.

    pinios epimn tourk 24 2

    pinios epimn tourk 24 6

    pinios epimn tourk 24 7

    Στιγμιότυπο από τις εκδηλώσεις σε Γαστούνη, Τραγανό και Βαρθολομιό.

    pinios epimn tourk 24 3

    «Μισό αιώνα μετά την τουρκική εισβολή, οι πληγές παραμένουν ακόμα ανοικτές» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξης Καστρινός.

    pinios epimn tourk 24 5

    Συγγενείς του ήρωα από το Βαρθολομιό Ηλία Κουλιαντώνη καταθέτουν λίγα λουλούδια στο μνημείο.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch