Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2024 08:52

Ηλεία: Αναβρασμός με κύμα κινητοποιήσεων – Μετά τους αγρότες διαμαρτυρία από τους συνταξιούχους για την υγεία

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Της Δήμητρας Βέλμαχου

Διεκδικώντας το αυτονόητο, την δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους, οι συνταξιούχοι της Ηλείας, Σωματεία και Συνδικάτα έχοντας στο πλευρό τους πλήθος κόσμου, με πανό και συνθήματα, πραγματοποίησαν χθες το πρωί κινητοποίηση έξω από τη Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας.

Μέσα στον γενικότερο αναβρασμό που επικρατεί στην χώρα, οι φωνές διαμαρτυρίας πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο, με τους συνταξιούχους να κινητοποιούνται και πάλι με βασικότερα αιτήματα, καλύτερες και πιο δίκαιες συνθήκες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στελέχωση των Νοσοκομείων του νομού, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επαναφορά των συντάξεων στην προ κρίσης επόχη.

Τον αγώνα των συνταξιούχων στήριξαν χθες και εκπρόσωποι της ΟΑΣΗ, της ΟΓΕ Πύργου, του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κάστρου και Περιφέρειας, της «Νέας Αριστεράς» Ήλιδας αλλά και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αμαλιάδας, Καρδαμά και Πηνείας.

Κατά την διάρκεια της κεντρικής ομιλίας που είχε αναλάβει ο γραμματέας του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ηλείας – Αμαλιάδας Γιώργος Καραπάνος, έγινε σαφές ότι ο αγώνας γίνεται προκειμένου να βελτιωθούν τα “κακώς κείμενα” στον τομέα της υγείας και όλοι οι πολίτες να μπορούν να έχουν δωρεάν δημόσια υγεία. Σημείωσε επίσης ότι τα προβλήματα της υγείας και της ακρίβειας είναι εκρηκτικά, γεγονός που έχει οδηγήσει τους πολίτες σε διαρκείς αγώνες.

Ακολούθησαν σύντομες τοποθετήσεις από τον πρόεδρο των Συνταξιούχων ΙΚΑ Πύργου Χρήστο Τσαγκάρη, τον εκπρόσωπο του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Αμαλιάδας Αθανάσιο Φωτόπουλο, την πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κάστρου και Περιφέρειας και Αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας Ζωή Τσάση, τον πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάση Βομπίρη που άφησε για λίγο τα μπλόκα για να συμπαρασταθεί στον αγώνα των συνταξιούχων, της προέδρου της ΟΓΕ Σία Ξενοστάθη και του περιφερειακού συμβούλου - αντιπροέδρου του Σωματείου Πολιτικών Συνταξιούχων Αμαλιάδας Άγγελου Κολόσακα.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση ψηφίσματος το οποίο ανέφερε αναλυτικά τις διεκδικήσεις, στη Διοικήτρια της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας Μαρία Μπαχού από εκπροσώπους των συνταξιουχικών σωματείων ΙΚΑ Πύργου, ΟΑΕΕ Ηλείας-Αμαλιάδας, ΙΚΑ Αμαλιάδας και Συνδέσμου Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων Αμαλιάδας.

suntaksiouxoi nosokomeio 2

suntaksiouxoi nosokomeio 3

suntaksiouxoi nosokomeio 4

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2024 23:59

Σχετικά Άρθρα

  • Δηλώσεις αναδρομικών: «Τέλος χρόνου» για μισθωτούς και συνταξιούχους
    Δηλώσεις αναδρομικών: «Τέλος χρόνου» για μισθωτούς και συνταξιούχους

    Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τους φορολογούμενους που εισέπραξαν μέσα στο 2023 αναδρομικά ποσά από μισθούς και συντάξεις καθώς έχουν προθεσμία να τα δηλώσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, ενώ ο φόρος που θα βεβαιωθεί με νέο εκκαθαριστικό θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2025.

    Διαβάστε περισσότερα στο imerisia.gr

  • Συντάξεις: Δικαίωμα προσαύξησης για 110.000 εργαζόμενους συνταξιούχους - Πώς θεμελιώνεται

    Δικαίωμα προσαύξησης της κύριας και της επικουρικής σύνταξης μπορούν να θεμελιώσουν πάνω από 110.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι.

    Για να πάρουν την προσαύξηση στη σύνταξη οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν, δήλωση διακοπής της απασχόλησής τους στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει ο ΕΦΚΑ για την απασχόληση συνταξιούχων και κατόπιν αίτηση για συνυπολογισμό του χρόνου που εργάστηκαν και ασφαλίστηκαν στη σύνταξή τους με την ανάλογη προσαύξηση.

    Ειδικότερα, αιτήσεις για προσαύξηση σύνταξης μπορούν να υποβάλουν όλοι οι συνταξιούχοι που απασχολήθηκαν από 12/5/2016 και μετά αλλά και όσοι ήταν εργαζόμενοι με σύνταξη και πριν τις 12/5/2016.

    Ο υπολογισμός της προσαύξησης για τους πριν το 2016 εργαζόμενους συνταξιούχους, προϋποθέτει να είχαν αναστείλει τη σύνταξή τους, ώστε με τη διακοπή της απασχόλησής τους να επανυπολογιστεί η σύνταξή τους με τον επιπλέον χρόνο ασφάλισης.

    Για κάθε έτος απασχόλησης οι συνταξιούχοι θα έχουν προσαύξηση στη σύνταξη που υπολογίζεται με συντελεστή αναπλήρωσης 0,77% επί του μισθού εργασίας.

    Παράλληλα, προβλέπεται και συμπλήρωμα στο εφάπαξ εφόσον καταβάλουν τις ανάλογες εισφορές.

    Ποιοι εξαιρούνται

    Σημειώνεται πώς από τους συνολικά 200.000 εργαζόμενους συνταξιούχους, οι περίπου 90.000 υπάγονται στις εξαιρέσεις του νόμου.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρεί το υπουργείο Εργασίας πολλοί συνταξιούχοι όπως οι αγρότες, αλλά και όσοι έχουν αγροτικά εισοδήματα ως 10.000 ευρώ ετησίως έχουν πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση να καταβάλουν εισφορές και ειδικό πόρο υπέρ ΕΦΚΑ για την απασχόλησή τους.

    Αποτέλεσμα αυτού είναι να μη δικαιούνται προσαύξηση σύνταξης από τη στιγμή που δεν καταβάλουν εισφορές για την απασχόλησή τους.

    Πηγή: cnn.gr

  • Συντάξεις Νοεμβρίου: Ποιοι θα πληρωθούν μετά την 28η Οκτωβρίου
    Συντάξεις Νοεμβρίου: Ποιοι θα πληρωθούν μετά την 28η Οκτωβρίου

    Πληρώθηκαν οι συντάξεις Νοεμβρίου για τους μη μισθωτούς, ενώ οι υπόλοιποι δικαιούχοι θα δουν τα χρήματά τους μετά την αργία της 28ης Οκτωβρίου, καθώς θα είναι κλειστές οι τράπεζες.

    Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων Νοεμβρίου

    • Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024 θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις από τα τέως ταμεία Μη Μισθωτών ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, οι κύριες συντάξεις που απονεμήθηκαν από τη σύσταση του ΕΦΚΑ και μετά, με τον ν.4387/2016, μέσω του ΟΠΣ-ΕΦΚΑ (συνταξιούχοι Μισθωτοί & Μη Μισθωτοί από 1.1.2017 και έπειτα) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (Μη Μισθωτών και Μισθωτών).
    • Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ] καθώς και οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.

    Σημειώνεται πως τα ποσά θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων μία μέρα πριν, ως είθισται σε όλα τα επιδόματα.

    Δηλαδή το απόγευμα της Πέμπτης 24 Οκτωβρίου και αντίστοιχα το απόγευμα της Τρίτης 29 Οκτωβρίου.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Αμαλιάδα: Τι αναφέρει η διοίκηση του νοσοκομείου για το θάνατο του 15 μηνών μωρού
    Αμαλιάδα: Τι αναφέρει η διοίκηση του νοσοκομείου για το θάνατο του 15 μηνών μωρού

    Μετά την ομοβροντία δημοσιευμάτων κυρίως των Αθηναϊκών ΜΜΕ, που λανθασμένα κάνουν λόγο για θάνατο τεσσάρων μωρών στην Αμαλιάδα, προκαλώντας σύγχυση στην κοινή γνώμη, η διοίκηση του Νοσοκομείου Ηλείας και της νοσηλευτικής μονάδας Αμαλιάδας, προχώρησε σε διευκρινήσεις σχετικά με τη μόνη υπόθεση θανάτου μωρού, που αφορά την Ηλεία και την περιοχή μας, αυτή του αγοριού ηλικίας 15 μηνών, που έφυγε από τη ζωή στις 5 Αυγούστου 2024.

    Στην ανακοίνωση περιγράφονται όλες οι κινήσεις από την υποδοχή του περιστατικού στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών έως την επιβεβαίωση του θανάτου και την μεταφορά στην Πάτρα για νεκροψία - νεκροτομή.

    Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

    "Σχετικά με δημοσιεύματα που έχουν προηγηθεί τόσο στον έντυπο όσο και στον ηλεκτρονικό τύπο και που αφορούν στον αιφνίδιο θάνατο βρέφους 15 μηνών, το ΓΝ Ηλείας και η Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας δηλώνουν τα εξής:

    Την Δευτέρα 5/8/2024 και ώρα 13.10 μεταφέρθηκε στα επείγοντα ιατρεία της Ν.Μ. Αμαλιάδας βρέφος 15 μηνών, με ιδιωτικό μέσο. Συνοδευόταν από μικρόσωμη γυναίκα με κοντό μαλλί, η οποία το κρατούσε στην αγκαλιά και το άφησε πάνω στο εξεταστικό κρεβάτι των ιατρείων ενώ πίσω ακολουθούσε η μητέρα του κλαίγοντας.

    Ήταν άσφυγμο με μυδρίαση άμφω (και των δύο οφθαλμών). Ήταν άτονο, χωρίς καρδιακούς ήχους, χωρίς φωτοκινητικό αντανακλαστικό, με κυάνωση χειλέων.

    Πραγματοποιήθηκε άμεσα έλεγχος βατότητας αεροφόρων οδών, χωρίς ευρήματα. Έγινε χειρισμός Heimlich με εξαγωγή εμεσμάτων γάλακτος. Εφαρμόστηκε ΚΑΡΠΑ, με συνεχή χορήγηση οξυγόνου. Λήφθηκε ενδοκαρδιακός εργαστηριακός έλεγχος αίματος. Έγινε
    ενδοκαρδιακή έγχυση αδρεναλίνης.

    Συνεχίστηκε ΚΑΡΠΑ ακόμα και πέραν του χρόνου των πρωτοκόλλων, χωρίς καμμιά ένδειξη στα monitor παρακολούθησης, με συνεχή ισοηλεκτρική γραμμή. Η αναισθησιολόγος που είχε ήδη κληθεί, δεν ήταν δυνατό να παρέμβει διότι το βρέφος ήταν νεκρό.

    Τελευταίο ηλεκτροκαρδιογράφημα έγινε ώρα 14.05 με ισοηλεκτρική γραμμή. Το ιατρικό προσωπικό ανακοίνωσε προς τους οικείους τον θάνατο του παιδιού.

    Ακολούθως το βρέφος μεταφέρθηκε, όπως προβλέπεται, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας, για ιατροδικαστικό έλεγχο και νεκροψία.

    O ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΓΝ ΗΛΕΙΑΣ Σπύρος Πολίτης

    Η ΑΝ. ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ ΝΜ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ Μαρία Μπαχού"

  • Συντάξεις Νοεμβρίου: Αναλυτικά οι πληρωμές
    Συντάξεις Νοεμβρίου: Αναλυτικά οι πληρωμές

    Η πρώτη δόση πληρωμών αφορά τα ταμεία Μη Μισθωτών και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου

    Ξεκινά η πληρωμή για τις συντάξεις Νοεμβρίου με τους δικαιούχους να μπορούν να κάνουν ανάληψη από ATM.
    Οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών και διαμορφώνονται ως ακολούθως:
    Αύριο Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024 θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις από τα τέως ταμεία Μη Μισθωτών ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, οι κύριες συντάξεις που απονεμήθηκαν από τη σύσταση του ΕΦΚΑ και μετά, με τον ν.4387/2016, μέσω του ΟΠΣ-ΕΦΚΑ (συνταξιούχοι Μισθωτοί & Μη Μισθωτοί από 1.1.2017 και έπειτα) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (Μη Μισθωτών και Μισθωτών).
    Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024 θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ] καθώς και οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Συντάξεις Νοεμβρίου 2024: Πότε θα μπουν τα λεφτά στους λογαριασμούς των συνταξιούχων
    Συντάξεις Νοεμβρίου 2024: Πότε θα μπουν τα λεφτά στους λογαριασμούς των συνταξιούχων

    Από το απόγευμα της Πέμπτης θα ξεκινήσει σταδιακά το πρώτο μεγάλο κύμα πληρωμών που αφορά 2,4 εκατ. συνταξιούχους – Οι οριστικές ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων του Νοεμβρίου 2024 για τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων.

    Ο e-ΕΦΚΑ ανακοίνωσε τις ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων μηνός Νοεμβρίου 2024. Να επισημανθεί πως οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το πρώτο μεγάλο κύμα πληρωμών θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, όμως οι συνταξιούχοι θα δουν τα λεφτά στους λογαριασμούς τους από το απόγευμα της προηγούμενης εργάσιμης μέρας.

    Οι πληρωμές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ μηνός Νοεμβρίου 2024 θα διενεργηθούν για 2.429.000 μη μισθωτούς την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024.

    Συγκεκριμένα:

    • Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024
    • Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024
    • Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024
    • Οι συντάξεις ΕΦΚΑ για όσους είναι συνταξιούχοι (Μισθωτοί & Μη Μισθωτοί) από 1.1.2017 και έπειτα (ν.4387/2016) θα καταβληθούν την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024
    • Οι Επικουρικές Συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών) θα καταβληθούν την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024
    Συντάξεις Νοεμβρίου 2024 - Μισθωτοί

    Οι πληρωμές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ μηνός Νοεμβρίου 2024 θα διενεργηθούν για σχεδόν 1.700.000 μισθωτούς την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024.

    • Το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024
    • Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024
    • Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024
    • Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024
    • Το ΕΤΑΠ - ΜΜΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024
    • Το ΕΤΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024
    • ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024
    • Η ΔΕΗ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024
    • Ο ΟΤΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024
    • Οι Επικουρικές Συντάξεις του Δημοσίου θα καταβληθούν την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024

    Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024

    Πηγή: NewsBomb.gr

  • e-ΕΦΚΑ: Πότε θα δοθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους - Τι ισχύει για τις εκκρεμείς συντάξεις
    e-ΕΦΚΑ: Πότε θα δοθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους - Τι ισχύει για τις εκκρεμείς συντάξεις

    Μέσα στο Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί η καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους καθώς το επόμενο διάστημα θα έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός τους σύμφωνα με το νόμο 4670, δήλωσε ο διοικητής του e-FKA, Αλέξανδρος Βαρβέρης.

    «Είμαστε πολύ κοντά στο να ολοκληρώσουμε τους επανυπολογισμούς των αναδρομικών. Σε αυτή την φάση που βρισκόμαστε τώρα κάνουμε επανυπολογισμούς με το νόμο 4670, δηλαδή συντάξεις για συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν κάποιο διπλό δικαίωμα, είτε σύνταξη χηρείας και μία σύνταξη γήρατος ή από δύο διαφορετικά δικαιώματα», δήλωσε ο κ. Βαρβέρης μιλώντας στην ΕΡΤNEWS.

    Παράλληλα ο διοικητής του e - EFKA, είπε ότι δεν αποκλείεται να είναι συντομότερα η καταβολή των αναδρομικών: «Μπορεί να είναι πολύ πιο σύντομα, αλλά το αργότερο μέσα σε διάστημα ενός μήνα, μέσα στον Νοέμβριο, οι δικαιούχοι θα πάρουν τα λεφτά τους όλα.

    Σε ότι αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις, κύριες και επικουρικές, διευκρίνισε ότι, «σήμερα στις κύριες συντάξεις οι εκκρεμότητες μας είναι 19.500 περίπου, όταν το 2021 ήταν περίπου στις 250.000 αυτές οι εκκρεμότητες.

    Τόνισε ακόμη ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους πολίτεςτα τελευταία 3 – 4 χρόνια ήταν πάνω από μισό δισεκ. ευρώ, δηλαδή το κράτος όφειλε στους πολίτες σε συντάξεις πολύ πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Σήμερα ο αριθμός αυτός είναι αρνητικός» είπε χαρακτηριστικά για να διευκρινίσει:

    «Αυτές οι 19.500 είναι ιδιαίτερα προβληματικές περιπτώσεις, είτε γιατί έχουν μεγάλες οφειλές, είτε γιατί υπάρχει κάποια δικαστική διαμάχη, είτε γιατί είναι ιδιαιτέρως δύσκολες περιπτώσεις.

    Αυτές οι 19.500 έχουν αρνητικό πρόσημο, δηλαδή οι οφειλές που έχουν προς τον ΕΦΚΑ είναι περισσότερες από αυτά που οφείλει ο ΕΦΚΑ σε αυτές».

    Ιστορικό χαμηλό στις επικουρικές

    Σε ότι αφορά στις επικουρικές συντάξεις ο διοικητής του οργανισμού είπε ότι «Και στις επικουρικές συντάξεις επίσης είμαστε σε ιστορικό χαμηλό. Αυτή τη στιγμή οι επικουρικές, οι οποίες μπορούν να εκδοθούν και είναι ληξιπρόθεσμες, είναι 32.500 συντάξεις. Άρα λοιπόν, έχει γίνει μια θεαματική πρόοδος.

    Όταν μιλάμε για ληξιπρόθεσμες εκκρεμότητες του φορέα, πάντα πρέπει να ξέρουμε ότι μιλάμε για εκκρεμότητες οι οποίες έχουν ξεπεράσει τις 90 ημέρες.

    Σήμερα ο μέσος χρόνος για την έκδοση μιας συνταξιοδοτικής απόφασης για την κύρια σύνταξη είναι λίγο λιγότερο από 60 ημέρες.

    Άρα οι επικουρικές προφανώς για να εκδοθούν χρειάζεται να έχει εκδοθεί η κύρια απόφαση».

    Αιτιολογώντας τις καθυστερήσεις είπε ότι «Το πρόβλημα είναι σχετικά απλό να το κατανοήσει κανείς γιατί έχουμε μια μεγαλύτερη καθυστέρηση στις επικουρικές. Ο ΕΦΚΑ, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, είναι η συνένωση πολλών Ταμείων.

    Στον κύριο φορέα δεν είχαμε πάρα πολλά Ταμεία στη χώρα μας, είχαμε το ΙΚΑ, είχαμε τον ΟΑΕΕ, υπήρχαν και κάποια άλλα Ταμεία, αλλά ήταν μετρημένα.

    Όμως ο κάθε επαγγελματικός κλάδος είχε και ένα Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης. Από αυτά, άλλο ήταν μηχανογραφημένο, άλλο χειρόγραφο, άλλο με καρτέλες, η κατάστασή τους ήταν πολύ κακή.

    Όλα αυτά έχουν έρθει κάποια στιγμή στον ΕΦΚΑ, κι είναι περίπου 100 Ταμεία. Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν, η ιστορία του καθενός είναι εντελώς διαφορετική.

    Έπρεπε λοιπόν να διαχειριστούμε ένα χάος σε όλη αυτή τη διαδικασία, μέχρι να ενοποιηθούν τα συστήματα κλπ. και τα περισσότερα από αυτά τα αρχεία είναι χειρόγραφα.

    Έρχονται οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ, οι οποίοι, να πω ότι έχουν καταβάλει μια τεράστια προσπάθεια για να φτάσουμε στο σημείο που έχουμε φτάσει, έρχονται λοιπόν οι εργαζόμενοι και πρέπει να ανακαλύψουν τον τροχό μέσα από το αρχείο. Αυτό δημιουργεί καθυστερήσεις, όπως αντιλαμβάνεστε.

    Φανταστείτε δε, όταν έχουμε διαδοχική ασφάλιση, δηλαδή έχουμε διαφορετικά επικουρικά Ταμεία, εκεί το πρόβλημα μεγαλώνει συνεχώς.

    Αν δει κανείς τα στοιχεία, θα δει 30% μείωση και των επικουρικών, αλλά θεαματική βελτίωση θα έχουμε όταν ολοκληρωθούν τα μεγάλα έργα που έχουμε σε εξέλιξη στον οργανισμό, που είναι η ψηφιοποίηση του χαρτώου αρχείου, στο οποίο είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, και βέβαια η δημιουργία του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του φορέα που θα ενοποιήσει επί της ουσίας όλες αυτές τις διαδικασίες σε μία ενιαία διαδικασία.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Πύργος: Πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στις 23 Οκτωβρίου - Έκκληση των εκπαιδευτικών σωματείων για δυναμική δυμμετοχή
    Πύργος: Πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στις 23 Οκτωβρίου - Έκκληση των εκπαιδευτικών σωματείων για δυναμική δυμμετοχή

    Της Δήμητρα Βέλμαχου

    Ανοιχτό κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, και τον λαό του Πύργου να συμμετάσχουν στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στην πλατεία Δικαστηρίων απηύθυναν τα μέλη της ΕΛΜΕ Ηλείας και της ΣΕΠΕ Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας κατά την διάρκεια της χθεσινής τους συνέντευξης Τύπου. Η κινητοποίηση εντάσσεται στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας εκπαιδευτικών που διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, καθώς και τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

    Αιτήματα για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και εκπαίδευσης

    Η Στέλλα Αναστάσιου, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας, επεσήμανε ότι η κινητοποίηση αφορά τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί, λόγω των περικοπών στους μισθούς, της ακρίβειας και των υψηλών ενοικίων. Παράλληλα, τόνισε ότι οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν καλύτερους όρους μόρφωσης για τους μαθητές τους, οι οποίοι πλήττονται από τις μαζικές συγχωνεύσεις τμημάτων, τις ελλείψεις προσωπικού και τις ελλιπείς υποδομές των σχολείων.

    Η κ. Αναστάσιου υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κατηγοριοποιήσει τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές μέσα από διαδικασίες αξιολόγησης που υπονομεύουν τη συνοχή και την ισότητα στο δημόσιο σχολείο. «Δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση να μας κάνει μαθήματα για τη δημοκρατία και τον πολιτισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι οι εκπαιδευτικοί στέκονται στο πλευρό των λαών που αγωνίζονται για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη, ενάντια στους πολέμους και τις ανισότητες.

    Καταγγελίες για αυταρχισμό και εκπαιδευτική υποβάθμιση

    Η Δήμητρα Καραμεσίνη, γενική γραμματέας της ΣΕΠΕ Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, αναφέρθηκε στις αυταρχικές πολιτικές που, όπως υποστήριξε, στοχεύουν στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και στην ενίσχυση ιδιωτικών συμφερόντων. «Δεν φοβόμαστε την αξιολόγηση», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι οι εκπαιδευτικοί αξιολογούνται καθημερινά από τους μαθητές και τους γονείς τους, αλλά καταδικάζουν τις προσπάθειες κατηγοριοποίησης και απαξίωσης των σχολείων.

    Η κ. Καραμεσίνη περιέγραψε με δραματικούς τόνους την κατάσταση στην Πύργο, όπου συγχωνεύονται τμήματα και σχολεία με αποτέλεσμα να δημιουργούνται υπερφορτωμένες τάξεις, ακόμα και με μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες. Η έλλειψη προσωπικού, ιδιαίτερα στην παράλληλη στήριξη, υπογράμμισε πως δημιουργεί σημαντικά προβλήματα, ενώ η κατάσταση των σχολικών κτιρίων σημείωσε πως είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια των μαθητών.

    Καταστολή και διώξεις εκπαιδευτικών

    Η Ευρυδίκη Παυλοπούλου, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας, καταδίκασε τις διώξεις που αντιμετωπίζουν εκπαιδευτικοί σε όλη την Ελλάδα λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να φιμώσει τους εκπαιδευτικούς και να καταστείλει τις αντιδράσεις τους ενάντια στις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, σύμφωνα με την ίδια, οδηγούν στην εκπαιδευτική οπισθοδρόμηση.

    Οι εκπαιδευτικοί της Ηλείας ζητούν από την κοινωνία να σταθεί στο πλευρό τους, υπερασπίζοντας το δικαίωμα σε ένα δημόσιο, δημοκρατικό και σύγχρονο σχολείο για όλους. Όπως τονίζουν, η μάχη αυτή δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς, αλλά όλους όσοι πιστεύουν στη δημόσια εκπαίδευση ως δικαίωμα και ως κοινό αγαθό.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο