Τον διαφορετικό τρόπο προσέγγισης του παγωτού, όχι απλά ως επιδόρπιου, αλλά ως προϊόντος υψηλής γαστρονομικής αξίας, άρρηκτα συνυφασμένου με τον πολιτισμό και τις παραδόσεις πολλών και διαφορετικών τόπων, ανέδειξε η τριήμερη συνάντηση των εταίρων του έργου GELATOn the ROAD που φιλοξενήθηκε στην Πάτρα, από τις 14 έως τις 16 Φεβρουαρίου 2024.
Στο έργο συμμετέχουν συνολικά 12 χώρες της ΕΕ (Ιταλία, Βέλγιο, Ελλάδα, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Σερβία, Σλοβενία, Κροατία, Αυστρία, Ισπανία, Πολωνία, Βουλγαρία) και 2 ευρωπαϊκοί οργανισμοί, ενώ η Ελλάδα εκπροσωπείται από την από την Agrifoodwest (Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος), η οποία επί τρεις ημέρες διοργάνωσε με επιτυχία εξωστρεφείς δράσεις παρασκευής gelato, γευσιγνωσία, ενημερωτικές συναντήσεις για την αποτίμηση του έργου μέχρι σήμερα και προγραμματισμού των επόμενων βημάτων, ξεναγήσεις, κ.ά.
Το GELATOn the ROAD βασίζεται σε κριτήρια της περιβαλλοντικής αειφορίας, στη ποιότητα των πρώτων υλών & των τελικών προϊόντων, καθώς και στη υιοθέτηση καινοτομιών στην παραγωγή Gelato, γι’ αυτό και οι εμπλεκόμενες ομάδες είναι προμηθευτές πρώτων υλών, εταιρείες κατασκευής μηχανών παραγωγής παγωτού καθώς και καινοτόμοι παραγωγοί Gelato με τελικό αποδέκτη το ευρύ κοινό, το οποίο ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Δρόμο Παγωτού (European Road of Gelato) με στόχο την προώθηση και τη διατήρηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και ταυτότητας της Ευρώπης γύρω από το παγωτό.
«Σταθμός» στην τριήμερη συνάντηση ήταν το Gelato Making Masterclass με εισηγητή τον Ιταλό Gelato Expert Sandro Molin Pradel με το οποίο εγκαινιάστηκαν οι ανοικτές δράσεις του προγράμματος. Το Masterclass παρακολούθησαν με εξαιρετικό ενδιαφέρον 75 και πλέον άτομα, μεταξύ των οποίων σπουδαστές ΙΕΚ που συνοδεύονταν από τους καθηγητές τους, μέλη του συλλόγου ζαχαροπλαστών, παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων, εκπρόσωποι συνεταιρισμών απ’ όλη την Δυτική Ελλάδα, οι περιφερειακοί σύμβουλοι, Λυκούργος Σταυρουλόπουλος και Κώστας Δαουτίδης καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών μέσων ενημέρωσης.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέας Φίλιας, ενώ το πρόγραμμα, τις δράσεις και τα οφέλη του, παρουσίασε ο υπεύθυνος του έργου για τη Δυτική Ελλάδα, Μάριος Πραπόπουλος. Στη συνέχεια ο Ιταλός Gelato Expert Sandro Molin παρουσίασε τρεις διαφορετικές παρασκευές gelato, σε γεύσεις σοκολάτας, φράουλας και ελαιολάδου και απάντησε σε δεκάδες ερωτήσεις. Μεταξύ άλλων ανέφερε, πως το gelato μπορεί να γίνει με οποιαδήποτε γεύση, αποκαλύπτοντας πως η δική του αγαπημένη είναι το μανιτάρι.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσίασε και η διαδικασία της γευσιγνωσίας μέσω της οποίας το gelato διασυνδέθηκε με παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις και φαγητά. Στη διαδικασία της γευσιγνωσίας αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη το Gelato με γεύση φέτα που παρασκεύασαν Πατρινοί ζαχαροπλάστες.
Η τριήμερη συνάντηση ολοκληρώθηκε με ξενάγηση σε μνημεία της Πάτρας και στο μοναδικό oινοκάστρο της Achaia Clauss.
Το πρόγραμμα GELATOn the ROAD χρηματοδοτείται από κονδύλια της Eυρωπαϊκής ένωσης με συμμετοχή της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης.
(Δελτίο Τύπου)