Ηχηρά μηνύματα στην μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στην ηλειακή πρωτεύουσα
Όλοι με μια φωνή, ότι «το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί», πρωτοβάθμια σωματεία, μαθητές και πολίτες πήραν μέρος στην συγκέντρωση της απεργιακής κινητοποίησης που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ. Έναν χρόνο ακριβώς από εκείνη τη μέρα που πάγωσε όλη η Ελλάδα και 57 ψυχές ζητούν ακόμη δικαίωση, σωματεία, σύλλογοι, αγρότες και φορείς του Πύργου συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης για να φωνάξουν πως «δεν πάει άλλο».
Το κλίμα είχε φορτιστεί έντονα νωρίτερα καθώς στις 10.00 οι καμπάνες του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου είχαν χτυπήσει πένθιμα 57 φορές, ως ένδειξη τιμής και σεβασμού στη μνήμη των 57 θυμάτων του δυστυχήματος. Στα περισσότερα σχολεία της πόλης, οι μαθητές έκαναν αποχή και οι περισσότεροι εξ αυτών βρέθηκαν στην πλατεία για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα των Τεμπών.
Μετά τις ομιλίες ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας, η οποία ολοκληρώθηκε συμβολικά στον Σιδηροδρομικό Σταθμό του Πύργου όπου πλήθος κόσμου άφησε ένα λουλούδι στη μνήμη των θυμάτων.
Οι μαθητές στην πρώτη γραμμή
Τις ομιλίες «άνοιξαν» μαθητές του Πύργου με την Βασιλική Βαρβούνη να τονίζει «Έναν χρόνο μετά από το τραγική δολοφονία 57 συνανθρώπων μας, δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη.Την ίδια στιγμή που το κράτος κυνηγά με μανία και τον τελευταίο πολίτη οφείλει χρέη σε εκείνο. Άραγε τόσο μηδαμινές είναι οι ζωές μας που δεν αξίζουν τη δικαιοσύνη; Δεν ήταν μόνο 57. Ήταν και εκείνοι που αμαυρώθηκε η μνήμη τους όταν τους σκέπασαν με μπετόν, ήταν εκείνοι που δεν βρέθηκαν ποτέ. Ήταν οι οικογένειες τους, ήταν το παιδί που ρωτούσε τον μπαμπά του "μαμά πότε θα έρθει η μαμά σπίτι; " Η θέση μου δεν είναι να εκπροσωπήσω τους μαθητές, δεν εκπροσωπώ κανένα σωματείο ή σχολείο. Εκπροσωπώ τον εαυτό μου για να μπορώ να λέω στα παιδιά μου αύριο πως δεν έμεινα αδρανής, πως δεν δέχτηκα ό,τι μου έδειχναν στις ειδήσεις και στα μέσα. Για να νιώθω πως δεν πρόδωσα τη μνήμη τόσων ανθρώπων. Εκπροσωπώ εμένα γιατί θα μπορούσε να είναι εγώ στη θέση τους. Έναν χρόνο μετά, η ίδια ιστορία. Δεν ήτανε ατύχημα, ήταν δολοφονία».
Το λόγο πήρε μετά ο μαθητής του 4ου ΓΕΛ Πύργου Αποστόλης Παπαμιχαήλ που αναφέρθηκε σε όλα τα συνθήματα που γράφτηκαν στα σχολεία :«Οργή-Ήταν έγκλημα-Δεν ξεχνώ-Τέμπη-Στείλε μου όταν φτάσεις-τα κέρδη τους, οι ζωές μας…». « Αυτά γράφτηκαν σήμερα στα σχολεία όλης της χώρας μήπως και καταφέρουμε με αυτές τις λέξεις να περιγράψουμε τα συναισθήματα μας για το τραγικό δυστύχημα, το έγκλημα, που συνέβη στα Τέμπη με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες ανάμεσα τους πολλά παιδιά, φοιτητές… Σε αυτό το τρένο θα μπορούσε να ήταν ο καθένας και η καθεμία από εμάς, από τα αδέρφια μας, τους φίλους μας. Μόνο οργή και θλίψη αισθανόμαστε για τους δεκάδες νεκρούς, τις οικογένειες τους. Ακόμα μια φορά, φάνηκε με τον πιο τραγικό τρόπο πως οι ανθρώπινες ζωές, οι ζωές μας δεν μετράνε καθόλου μπροστά στα κέρδη των εταιριών, τα κόστη που υπολογίζουν οι κυβερνήσεις και το κράτος. Εδώ και ενάμιση μήνα είμαστε στους δρόμους για το πιο δίκαιο και αυτονόητο αίτημα. Η δημόσια και δωρεάν παιδεία να είναι δικαίωμα για όλους και όχι ευκαιρία. Συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τον αγώνα για να κατακτήσουμε τα δικαιώματα μας στη μόρφωση, το σχολείο και το μέλλον που μας αξίζει. Παραμένουμε η φωνή όλων των νεκρών, δυναμώνουμε τη δική μας φωνή για να μην υπάρξουν άλλα Τέμπη. Απαιτούμε το έγκλημα των Τεμπών να μην συγκαλυφθεί. Οι ένοχοι να πληρώσουν».
Η Χαρά Πολυχρονίδου, εκπρόσωπος Συντονιστικού Μαθητών από την πλευρά της ανέφερε: «Συμπληρώνεται ένας χρόνος από εκείνο το πρωινό που ξυπνήσαμε και τίποτα δεν ήταν ίδιο. Έναν χρόνο μετά από εκείνες τις μέρες που γεμίσαμε θλίψη, οργή, αγανάκτηση… Έναν χρόνο μετά από την στιγμή που αποφασίσαμε αυτά τα συναισθήματα να τα κάνουμε αγώνα. Που σχηματίσαμε συνθήματα με τις τσάντες μας “Ήταν έγκλημα”, “Στείλε όταν φτάσεις” και πολλά άλλα. Που δεκάδες χιλιάδες μαθητές πλημμυρίσαμε τους δρόμους. Ήταν και είναι αίτημα όλων των μαθητών και του λαού μας να αναδειχθούν όλες οι αιτίες και οι ένοχοι του εγκλήματος. Για αυτό και δεν ανεχόμαστε ότι η απαραίτητη διαδικασία και έρευνα δεν έχει προχωρήσει σχεδόν καθόλου. Μας εξοργίζει ότι πάνε να τα κουκουλώσουν, σταμάτησαν μέσα σε μια νύχτα ακόμα και τις απαραίτητες διαδικασίες στη Βολή. Θέλουν να ξεμπερδέψουν ρίχνοντας όλες τις ευθύνες μόνο σε ένα ανθρώπινο λάθος. Να μην πληρώσουν δηλαδή για τις ευθύνες τους το κράτος, οι κυβερνήσεις, η εταιρία. Όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα θέλουν να ξεχάσουμε ότι ευθύνονται για το προδιαγεγραμμένο αυτό έγκλημα. Αν θες να λέγεσαι άνθρωπος, όμως, δε ξεχνάς τα Τέμπη. Δεν επιτρέπουμε το έγκλημα αυτό να συγκαλυφθεί!»
Οι ομιλίες στην συγκέντρωση της πλατείας
Χρήστος Κουής- Πρόεδρος Εργαζομένων Εργοστασίου Τριανταφυλλιάς
«Είμαστε εδώ για να πούμε ότι «δεν πάει άλλο». Με τους χαμηλούς μισθούς με τις χαμηλές συντάξεις, με την ακρίβεια. Είμαστε εδώ για να φωνάξουμε ότι δεν θα ανεχτούμε να συνεχιστεί αυτή η κατρακύλα στο εισόδημα μας. Δεν κάνουμε πίσω στις διεκδικήσεις μας.
Χρήστος Γαρύφαλλος, πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Δήμων Πύργου, Ολυμπίας, Ζαχάρως
«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών. Το έγκλημα των Τεμπών είναι συνέπεια της πολιτικής του «πάμε και οπού βγει». Της πολιτικής που όλα βρίσκονται στον αυτόματο πιλότο και υπάρχει μόνο συνεννόηση και συνέπεια όταν πρόκειται να οργανωθεί ρεμούλα και να μεθοδευτεί ληστεία σε βάρος του δημοσίου και των πολιτών. Είναι η αντεργατική πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις και στόχο έχουν τα δημοσιά αγαθά να γίνονται θυσία στο βωμό του εύκολου κέρδους αδιαφορώντας πλήρως για τις ζωές των ανθρώπων και το μέλλον της κοινωνίας»
Σωκράτης Σωτηρόπουλος - Μέλος ΠΟΕΔΗΝ
« Η σημερινή πανεργατική απεργία δεν έχει μόνο το νόημα μνήμης και τιμής των ανθρώπων που χάθηκαν, έχει το νόημα μιας κραυγής, μιας κραυγής απόγνωσης, μιας κραυγής αγανάκτησης, μιας κραυγής εφαλτηρίου και ξεσηκωμού ενάντια σε κάθε αδικία σε κάθε παράληψη σε κάθε Πάμε και όπου βγει! Ποτέ ξανά τέτοια τραγωδία!»
Γιάννης Γεωργίου - Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Πύργου
« Ένας χρόνος μετά από το έγκλημα των Τεμπών, ημέρα μνήμης για τους 57 συμπολίτες μας και ακόμα δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες για τις εγκληματικές ενέργειες και παραλήψεις. Χάθηκαν 57 συμπολίτες μας στις ράγες ων τρένων, οι περισσότεροι νέοι, φοιτητές. Οι οικογένειες τους περιμένουν δικαίωση και αντί για αυτό συντελούνται πράξεις συγκάλυψης, απόκρυψη στοιχείων με μπαζώματα και τσιμέντα. Δεν θα τους αφήσουμε, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για δικαίωση. Η κυβέρνηση ξεπουλά και ιδιωτικοποιεί τα κοινωνικά αγαθά, υγεία, παιδεία στο βωμό του χρήματος. Ο πολίτης αναγκάζεται να πληρώνει ακόμα και στο ΕΣΥ λες και δεν πληρώνει ασφαλιστείς εισφορές, λες και το ΕΣΥ δεν συντηρείται από τους φόρους των Ελλήνων. Απέναντι σε αυτή τη λαίλαπα οφείλουμε να αντισταθούμε, να βάλουμε φρένο στις ορέξεις τους. Όλοι μαζί με ένα σύνθημα «οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους».
Φώτης Κωσταράς - Πρόεδρος Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Ηλείας
«Οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί είμαστε δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών. Ένα χρόνο μετά επιβεβαιώνεται ότι ο πραγματικός ένοχος είναι η πολιτική του ξεπουλήματος της ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ, που εμπορευματοποιεί κάθε δημόσιο αγαθό, που επιτίθεται με σφοδρότητα στη συντάξεις και στο εργατικό εισόδημα. Είναι η πολιτική των επιδομάτων και των καναλιών της ντροπής, και της συντριβής κάθε απόμαχου και νέου εργαζόμενου κάθε πολίτη».
Μένια Παπουτσή, πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πύργου- Ολυμπίας
«Σήμερα 28 Φλεβάρη δίνουμε το παρόν σε έναν αγώνα ώστε τίποτα να μην ξεχαστεί, τίποτα να μην συγκαλυφθεί. Για να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι αλλά και η πολιτική της απελευθέρωσης και του κέρδους που στο βωμό της θυσιάζονται ανθρώπινες ζωές. Η απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων συναντιέται χρονικά με τις καταλήψεις των φοιτητών και α μπλόκα των αγροτών. Των εργαζομένων στην Υγεία, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στους Δήμους που δίνουν τις δικές τους κλαδικές μάχες με κοινωνικά αιτήματα να στηριχτεί ο δημόσιος χαρακτήρας των βασικών κοινωνικών αγαθών. Το μέτωπο ενάντια στην ακρίβεια με μισθούς που να μας επιτρέπουν να ζούμε με αξιοπρέπεια, οι αγώνες των εκπαιδευτικών, των υγειονομικών, των αγροτών και φοιτητών με φαινομενικά διαφορετικά αιτήματα, συνδέονται ως αποτελέσματα των σκληρά ταξικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Όλοι στον αγώνα, για τις ζωές μας, τους μισθούς μας, την αξιοπρέπεια μας, τη δικαιοσύνη, δεν πάει άλλο!»
Θανάσης Βομπίρης, πρόεδρος ΟΑΣΗ
«Εμείς κάναμε ένα περήφανο και αξιοπρεπή αγώνα και θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα μαζί με τους εργαζόμενους να κάνουμε το ίδιο για να κερδίσουμε αυτές τις διεκδικήσεις που δεν δικαιώθηκε τίποτα στο σύνολο τους. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για το έγκλημα στα Τέμπη που το θεωρεί ατύχημα. Δε γίνεται ο θύτης να είναι δικαστής. Δε θα συγκαλυφθεί το έγκλημα, πρέπει να βρεθούν οι ένοχοι και να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Δεν ξεχνάμε τους νεκρούς. Η κυβέρνηση μπορεί να δικάζει τους αγρότες επειδή βγαίνουν στο δρόμο και διεκδικούν αλλά αυτούς δεν τους δικάζει….».
Γιάνναρος Κώστας
«Η ζωή μας δεν είναι κόστος. Μόνο η ΓΣΕΕ και το ΕΚ Πύργου συντάσσονται και υπηρετούν την κυβερνητική πολιτική γιατί θέλουν αποκούμπι γιατί θέλουν να κρατάνε τις καρέκλες τους. Οι ίδιες ράγες, οι γραμμές της εγκληματικής πολιτικής του κόστους – οφέλους προδιαγράψανε το έγκλημα στα Τέμπη. Με την απώλεια 57 συνανθρώπων μας κυρίως νέων παιδιών, εκτροχιάζουν καθημερινά κάθε πλευρά της ζωής μας και των οικογενειών μας. Ένα χρόνο μετά κάνουμε την υπόσχεση μας πράξη. Το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί. Οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν».
Δείτε video και φωτογραφίες: