Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024 07:52

Τέσσερα δασικά συμπλέγματα της Ηλείας για διαχειριστική μελέτη δασών

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Δασάρχης Πύργου: «Θα υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για μια 10ετία»

Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

Την ικανοποίησή του για την ενσωμάτωση δύο προτάσεων του Δασαρχείου Πύργου για τη εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης των δασών που προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκφράζει ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας. Το ΥΠΕΝ, προχωρώντας τη μεταρρύθμιση για τη διαχείριση των δημόσιων δασών, έχει εντάξει συνολικά τέσσερα δασικά οικοσυστήματα της Ηλείας συνολικής έκτασης 356.203 στρεμμάτων.

Συγκεκριμένα, τα δασικά συμπλέγματα για τα οποία θα εκπονηθούν ολοκληρωμένες διαχειριστικές μελέτες δασών είναι τα: Κάπελης – Φολόης – Πηνείας, επιφάνειας 186.253 στρεμμάτων με εκτιμώμενη αξία σύμβασης 321.903,52 ευρώ Λαμπείας – Αστρά – Κρυόβρυσης επιφάνειας 116.108 στρεμμάτων , Λαπίθα Σμέρνας επιφάνειας 31.440 στρεμμάτων Ζαχοβουνίου Καλλιθέας επιφάνειας 22.402 στρεμμάτων με εκτιμώμενη αξία σύμβασης 293.727,49 ευρώ.

Όπως δηλώνει στο ilialive ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας «Μετά από αίτημα της κεντρική Υπηρεσίας προκειμένου να προχωρήσει στη σύνταξη διαχειριστικών μελετών σε δάση της Ελλάδας, προτείναμε μια μελέτη για το δασικό σύμπλεγμα Δρυοδάσος Φολόης-Κάπελης-Πηνείας και μια ακόμη για το ελατοδάσος Λαμπείας. Είναι περιοχές με μεγάλη περιβαλλοντική αξία και ζητήσαμε να γίνει για το κάθε δάσος μια διαχειριστική μελέτη»

Μελέτη για διαχείριση 10 ετών

Όπως εξηγεί ο κ. Λάττας η διαχειριστική μελέτη έχει ένα βάθος χρόνου διαχείρισης του δάσους 10 ετών και συμβάλλει ουσιαστικά και δραστικά, στη μείωση των κινδύνων πυρκαγιάς. «Η διαχειριστική μελέτη είναι η πιο ολοκληρωμένη μελέτη που υπάρχει για τα δάση, γιατί καταγράφει όλη την παρούσα κατάσταση και προτείνει ένα διαχειριστικό σχέδιο για τα επόμενα 10 χρόνια, όπως τα μέτρα προστασίας, τις υλοτομίες, αναδασώσεις, τις διανοίξεις δρόμων, τη δασική αναψυχή..Είναι ουσιαστικά οι βασικοί κανόνες διαχείρισης ενός δάσους. Και η κλιματική αλλαγή μας ωθεί να κινηθούμε πιο γρήγορα.

Dasarxis pirgou

Τον Μάρτιο η δημοπράτηση

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το ΥΠΕΝ η δημοπράτηση για την εκπόνηση των μελετών διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων θα γίνει μέσα στο Μάρτιο. Για τις δύο παραπάνω μελέτες επιβλέπων Δασολόγος θα είναι ο κ. Λάττας που θα παρακολουθήσει το έργο μέχρι την ολοκλήρωσή του και την τελική έγκριση, για να τεθεί σε εφαρμογή.

Η ανάθεση γίνεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ύστερα από εισήγηση της επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα προσφορά με βάση τα παρακάτω κριτήρια:

α) το ποσοστό βιομάζας που θα αποληφθεί σε σχέση με το προβλεπόμενο στη διαχειριστική μελέτη και τη μελέτη αντιπυρικής προστασίας (Συντελεστής 40 %)
β) το χρονικό διάστημα υλοποίησης των δασοκομικών εργασιών συντήρησης και βελτίωσης του δάσους που αποβλέπουν στον καθαρισμό αυτού, σε σχέση με το απώτατο σχετικό όριο που θέτει η εγκεκριμένη διαχειριστική – αντιπυρική μελέτη (Συντελεστής 40%)
γ) το ποσοστό της αξίας των τιμολογίων πώλησης της αποληπτόμενης βιομάζας, το οποίο θα αποδοθεί στο Δημόσιο (Συντελεστής 20%).

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024 09:40

Σχετικά Άρθρα

  • Τα δάση δεν απορρόφησαν διοξείδιο του άνθρακα το 2023 - Πώς αυτό επηρεάζει το κλίμα
    Τα δάση δεν απορρόφησαν διοξείδιο του άνθρακα το 2023 - Πώς αυτό επηρεάζει το κλίμα

    Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει άμεσα τη διαδικασία απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα από το φυσικό περιβάλλον, σύμφωνα με έρευνες που διεξήγαγε ομάδα διεθνών επιστημόνων.

    Τι έδειξε η έρευνα σχετικά με την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα το 2023

    Οι μικροοργανισμοί και τα έμβια όντα καθημερινά επιτελούν σημαντικό έργο για το περιβάλλον, αφού απομακρύνουν εκατομμύρια τόνους άνθρακα, κάτι που -ωστόσο- επηρεάζεται άμεσα από την κλιματική αλλαγή.

    Τα στοιχεία της έρευνας της ομάδας επιστημόνων αποτυπώνουν τη θλιβερή πραγματικότητα για το 2023, που αποτέλεσε την πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς τα δάση, τα φυτά και το έδαφος δεν απορρόφησαν άνθρακα.

    Τα σημάδια για την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πολλά, αφού οι παγετώνες της Γροιλανδίας και της Αρκτικής λιώνουν ταχύτερα του αναμενόμενου, επιβραδύνοντας τον ρυθμό με τον οποίο οι ωκεανοί απορροφούν τον άνθρακα. Επιπλέον, το ζωοπλαγκτόν εκτίθεται σε περισσότερο ηλιακό φως, με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι αυτό θα μπορούσε να το κρατήσει στα βάθη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

    «Η φύση μέχρι στιγμής εξισορροπεί τα όσα κάνουμε ως άνθρωποι εναντίον του περιβάλλοντος. Σύντομα αυτό θα φτάσει στο τέλος του», τόνισε ο Γιόχαν Ρόκστρεμ σε μια εκδήλωση για το κλίμα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Guardian.

    Τι θα συμβεί αν οι δεξαμενές άνθρακα σταματήσουν να δουλεύουν;

    Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι όσο μειώνεται η δυνατότητα της φύσης να απορροφά άνθρακα, τόσο θα πρέπει να βρεθούν πιο ριζικοί τρόποι για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

    Παράλληλα, το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με την απορρόφηση άνθρακα.

    Η μεγαλύτερη πρόκληση αυτή τη στιγμή είναι η προστασία των δεξαμενών άνθρακα, ωστόσο συζητήσεις γίνονται και για το πώς οι χώρες θα καταφέρουν να αυξήσουν τις ποσότητες που απορροφούν τα δάση και τα οικοσυστήματα.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Δασαρχείο Πύργου: Αναβαθμίζονται πυροφυλάκια στους δήμους Πύργου και Αρχ. Ολυμπίας
    Δασαρχείο Πύργου: Αναβαθμίζονται πυροφυλάκια στους δήμους Πύργου και Αρχ. Ολυμπίας

    Προετοιμασίες για τη νέα αντιπυρική περίοδο

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό τριών πυροφυλακίων θα προχωρήσει το Δασαρχείο Πύργου μετά την έγκριση των απαραίτητων μελετών από το ΥΠ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πρόκειται για τα πυροφυλάκια στην Αρχαία Ολυμπία και των κοινοτήτων Παλαιοβαρβάσαινας και Κορυφής με προϋπολογισμό μελέτης 35.000 ευρώ και το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το «Πράσινο ταμείο».

    «Η συγκεκριμένη μελέτη αφορά την αντικατάσταση κατεστραμμένων πυροφυλακίων που είχαν προβλήματα στατικότητας. Θα αντικατασταθούν με σύγχρονα πυροφυλάκια και θα υποβάλλουμε σχετικό αίτημα στο Πράσινο Ταμείο προκειμένου να χρηματοδοτηθούν και να κατασκευαστούν ώστε την επόμενη αντιπυρική περίοδο να είναι έτοιμα» δηλώνει στο ilialive.gr ο Δασάρχης Πύργου Δρ. Παναγιώτης Λάττας. «Πρόκειται για ξύλινες κατασκευές, εναρμονισμένες με το περιβάλλον, που θα έχουν ύψος από το έδαφος περίπου πέντε μέτρα, για να μπορεί ο πυροφύλακας να βρίσκεται σε ασφαλές μέρος και να έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί περιμετρικά όλη την περιοχή ευθύνης του» συμπληρώνει.

    Επιπλέον το Δασαρχείο Πύργου έχει ήδη ολοκληρώσει και υποβάλλει μελέτη που αφορά την συντήρηση και βελτίωση των υπαρχόντων χώρων δασικής αναψυχής προκειμένου να καλύψουν ανάγκες ορεινού τουρισμού. Οι περιοχές που θα γίνουν παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων είναι : Γούμερο, Πούσι Αχλαδινής, Αγ. Μαύρα (Λάλα), βουνό Κατακόλου, αλσύλλιο της Σπιάντζας, Σκαφιδιά κ.α. όπου θα ενισχυθούν με τραπεζόπαγκους, καλάθια και όπου απαιτείται για λόγους ασφαλείας περιφράξεις, με στόχο να εξωραϊστούν και να γίνουν πιο φιλικοί και άνετοι για τον επισκέπτη.

  • Φθινοπωρινό το σκηνικό των δασών από τα μέσα του καλοκαιριού - Γιατί συμβαίνει αυτό
    Φθινοπωρινό το σκηνικό των δασών από τα μέσα του καλοκαιριού - Γιατί συμβαίνει αυτό

    Εικόνα φθινοπώρου θυμίζουν φέτος τα δάση της Ελλάδας και κυρίως σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας ήδη από τα μέσα του καλοκαιριού, περίπου τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, με αποτέλεσμα να αποκτήσουν το χαρακτηριστικό καφέ χρώμα, αναφέρει το climatebook, επισημαίνοντας πως σε κάποιες περιπτώσεις τα φύλλα των δέντρων έχουν πέσει ή είναι ήδη έτοιμα να πέσουν.

    Γιατί συμβαίνει αυτό στα δάση

    Όπως εξηγείται σε ανάρτηση, το μεγάλο διάστημα των πολύ υψηλών θερμοκρασιών αλλά και οι ελάχιστες βροχοπτώσεις το καλοκαίρι του 2024 είχαν ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί το φυσικό περιβάλλον και η υγεία των δασών. Η χαρακτηριστική αυτή εικόνα των δασών παρουσιάζεται σε μεγάλο μέρος της χώρας και κυρίως σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδος, όπου είναι πιο έντονο το φαινόμενο.

    Στις παρακάτω δορυφορικές εικόνες που επεξεργάστηκε η επιστημονική ομάδα του Climatebook παρουσιάζεται η κατάσταση του δάσους στα όρια του νομού Θεσσαλονίκης και Σερρών στην περιοχή του Νιγρίτα στα τέλη Αυγούστου 2023 σε σύγκριση με φέτος (τέλη Αυγούστου 2024).

    Σημειώνεται, πως σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Meteo, σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας η θερμοκρασία το καλοκαίρι του 2024 ξεπέρασε τους 37°C για πάνω από 35-40 ημέρες.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Πύργος: Απομακρύνονται τα καμένα δέντρα σε δασικές εκτάσεις πυρόπληκτων περιοχών
    Πύργος: Απομακρύνονται τα καμένα δέντρα σε δασικές εκτάσεις πυρόπληκτων περιοχών

    Θα δοθεί ξυλεία και για ατομικές ανάγκες

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Στην κοπή των δέντρων που υπέστησαν σοβαρές ζημιές σε δασικές περιοχές του Δήμου Πύργου στις πυρκαγιές που σημειώθηκαν τον περασμένο Ιούνιο, θα προχωρήσει το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου το Δασαρχείο Πύργου, μετά και απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Ηλείας.

    Τα επικίνδυνα δέντρα, καλύπτουν εμβαδόν δημοσίου δάσους 126 στρεμμάτων, το οποίο βρίσκεται στις θέσεις: Άγιος Γεώργιος, Βρύση Αλποχωρίου, Αργυράκη, Βραγιές, Παληοστάνη, Μεσολογγάκι, Τραγανό, Κατάρα, Αμπέλια, Αγία Παρασκευή, Λάκκες ή Λάκκα Χανάκια και Πλάτανος Χανακίων και Τούρκου Σκάλα, στις δημοτικές κοινότητες Αλποχωρίου και Μυρτιάς της Δημοτικής Ενότητας Ιάρδανου και Πύργου.

    Όπως τονίζει στο ilialive.gr ο Δασάρχης Πύργου Δρ. Παναγιώτης Λάττας, «Οι εργασίες υλοτομίας, συγκομιδής, μετατόπισης και εξωδάσωσης της καμένης ιστάμενης ξυλείας υπολογίζεται να ξεκινήσουν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Προς το παρόν εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η ανάθεση του έργου, το οποίο θα είναι υπό την επίβλεψη του Δασαρχείου Πύργου σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται στον Πίνακα υλοτομίας , εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό, τόσο την προστασία των δασικών εδαφών, όσο και την καλύτερη αξιοποίηση του διαθέσιμου ξύλου». Επιπλέον ο Δρ. Λάττας σημειώνει ότι ξυλεία θα δοθεί και για ατομική χρήση, μετά από την απαραίτητη αίτηση του ιδιώτη στην Υπηρεσία.

    Σύμφωνα με τις μελέτες, ο όγκος που θα απομακρυνθεί εκτιμάται σε 275 κυβικά μέτρα με καυσόξυλα διαφόρων ειδών όπως κυπαρίσσι, πεύκο, πουρνάρι, δρυς κ.α.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκταση έχει κηρυχθεί αναδασωτέα, προκειμένου να προστατευτεί και να μπορέσει κάποια στιγμή να αναβλαστήσει και να έχει φυσική αναγέννηση. Αν χρειαστεί θα προχωρήσουμε και σε τεχνική αναδάσωση.

  • Εξάχρονο αγόρι βρέθηκε ζωντανό σε δάσος του Βιετνάμ τέσσερις μέρες μετά την εξαφάνισή του
    Εξάχρονο αγόρι βρέθηκε ζωντανό σε δάσος του Βιετνάμ τέσσερις μέρες μετά την εξαφάνισή του

    Ένα εξάχρονο αγόρι, που αγνοείτο εδώ και τέσσερις ημέρες, βρέθηκε ζωντανό σε ένα δάσος, σε ορεινή περιοχή του βόρειου Βιετνάμ, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Η εξαφάνιση του μικρού Λαμ δηλώθηκε το Σάββατο, όταν δεν επέστρεψε μαζί με τους αδελφούς και τις αδελφές του από μια οικογενειακή γιορτή στην επαρχία Γεν Μπάι.

    «Μας είπαν ότι το αγόρι ήταν κουρασμένο. Του έδωσαν φαγητό και έλεγξαν την κατάσταση της υγείας του. Τώρα είναι καλά», είπε ένας αξιωματικός της αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο

    Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ένας άνδρας άκουσε κλάματα και βρήκε το αγόρι εξαντλημένο μέσα στο δάσος, λασπωμένο και καθισμένο δίπλα σε ένα θάμνο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Λαμ εξήγησε ότι χάθηκε στο δάσος και όσο περισσότερο περπατούσε, τόσο έχανε τον προσανατολισμό του. Για να επιζήσει έπινε νερό από ένα ρυάκι και μάζευε φύλλα και άγριους καρπούς από δέντρα που γνώριζε.

    Η μητέρα του Λαμ, η Λι Τι Πάι, μίλησε για την ανακούφιση που αισθάνθηκε στον ενημερωτικό ιστότοπο VietnamNet. «Χάρηκα τόσο πολύ που ξαναβρέθηκε ζωντανός. Έκλαψα γιατί έδειχνε πιο αδύνατος και αδύναμος από πριν», είπε.

    Οι αρχές της κοινότητας Λαμ Γκιάνγκ είχαν ξεκινήσει έρευνες για τον εντοπισμό του παιδιού και άδειασαν έναν βάλτο γιατί φοβήθηκαν ότι μπορεί να είχε πέσει στα νερά, είπε ένας αστυνομικός. Σχεδόν 200 άνθρωποι συμμετείχαν στις έρευνες.

    Τον Ιούνιο του 2023 στην Κολομβία, στο δάσος του Αμαζονίου, τέσσερα παιδιά ηλικίας από 1 έως 13 ετών βρέθηκαν ζωντανά 40 ημέρες μετά τη συντριβή του αεροσκάφους στο οποίο επέβαιναν.

    Πηγή: cnn.gr

  • Δασαρχείο Πύργου: Υποβολή πρότασης στο ΥΠΕΝ 3,8 εκ για δράσεις καθαρισμού και δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών
    Δασαρχείο Πύργου: Υποβολή πρότασης στο ΥΠΕΝ 3,8 εκ για δράσεις καθαρισμού και δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών

    Παν. Λάττας «Επενδύουμε στην προστασία των δασών»

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Πρόταση χρηματοδότησης ύψους 3,8 εκ ευρώ υπέβαλε το Δασαρχείο Πύργου προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την συνέχιση και υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος antinero, μέσω του οποίου τα τελευταία χρόνια έχουν υλοποιηθεί καθαρισμοί σε περιοχές υψηλού κινδύνου και δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες σε δασικές εκτάσεις.

    Το τέταρτο μέρος του προγράμματος, καθώς ήδη ολοκληρώθηκε με επιτυχία το antinero III, στοχεύει σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί και κατατεθεί, να επεκταθεί σε καινούργιες περιοχές μεταξύ των οποίων: Άγ. Ηλία, Κουτσοχέρα, Σόπι, Λάνθι, βουνό Κατακόλου προς τον βιολογικό καθαρισμό, Ώλενα, Κρυονέρι, Βασιλάκι, Λούβρο, Μιράκα κ.α.

    «Συνεχίζουμε τις σημειακές παρεμβάσεις. Ο στόχος μας είναι κυρίως να απομακρύνουμε όση περισσότερη βλάστηση περιμετρικά των οικισμών. Γιατί, τόσο στον Δήμο Πύργου όσο και Αρχαίας Ολυμπίας έχουμε πάρα πολλά χωριά τα οποία βρίσκονται ή μέσα στο δάσος ή γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις» δηλώνει στο ilialive.gr ο Δασάρχης Πύργου Δρ. Παναγιώτης Λάττας και συνεχίζει: «Πρέπει να επισημάνουμε ότι ο στόχος του antinero, ουσιαστικά επενδύει στην προστασία των δασών. Δεν απομακρύνει τον κίνδυνο της πυρκαγιάς, απλώς περιορίζει την ανάπτυξη μιας δασικής πυρκαγιάς και διευκολύνει την πρόσβαση στα πυροσβεστικά οχήματα σε περίπτωση εκδήλωσής της».

    Ο κ. Λάττας υπογραμμίζει όμως ότι δεν θα μπορέσει να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας των δασών, αν οι πολίτες δεν αντιληφθούν το δικό τους μερίδιο ευθύνης. «Για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών-άλλωστε το βλέπουμε τώρα και από τον μερικό απολογισμό των καταστροφών- πρέπει να επιμείνουμε πάρα πολύ στην πρόληψη. Πρέπει να επενδύσουμε σ’ αυτό, στην προστασία των δασικών εκτάσεων. Να δημιουργήσουμε δομές που να μπορούν να είναι τέτοιες ώστε να προστατεύουν τα δάση μας και παράλληλα να συνεχίσουμε να πείσουμε τον κόσμο με διάφορες μεθόδους να καταλάβει το μέγεθος της ατομικής του ευθύνης καθώς οι περισσότερες πυρκαγιές είναι από ανθρώπινο χέρι».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος antinero III, συνολικού προϋπολογισμού 2,3 εκ ευρώ, υλοποιήθηκαν δράσεις απομάκρυνσης υπορόφου βλάστησης, δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών-δασικών δρόμων που είχαν κλείσει κατά το παρελθόν και δημιουργία στεγασμένων αντιπυρικών ζωνών εκατέρωθεν των δρόμων αυτών. Οι δράσεις αυτές αφορούσαν σε δημοτικές κοινότητες, υψηλού κινδύνου, των ορίων του δασαρχείου Πύργου μεταξύ των οποίων Χειμμαδιό, Λάνθι, Βαρβάσαινα, Άσπρα σπίτια, Βασιλάκι κ.α. Επιπλέον το Δασαρχείο Πύργου διενήργησε καθαρισμούς δασών και αλσυλλίων κοντά σε οικισμούς.

  • Δασαρχείο Πύργου: Ξεκίνησε η εκπόνηση της διαχειριστικής μελέτης σε Φολόη και Λαμπεία
    Δασαρχείο Πύργου: Ξεκίνησε η εκπόνηση της διαχειριστικής μελέτης σε Φολόη και Λαμπεία

    Το παρόν και το μέλλον των δασών

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Με την εγκατάσταση των μελετητών ξεκίνησε και επίσημα πριν λίγες ημέρες η εκπόνηση της διαχειριστικής μελέτης δασών από το Δασαρχείο Πύργου για την ολοκληρωμένη καταγραφή της υπάρχουσας καταγραφής αυτών καθώς και την επιστημονική τεκμηρίωση της μελλοντικής τους εικόνας σε βάθος δεκαετίας. Οι διαχειριστικές μελέτες πραγματοποιούνται στο σύμπλεγμα Κάπελης – Φολόης – Πηνείας συνολικής επιφάνειας 186.253 στρεμμάτων και Λαμπείας – Αστρά – Κρυόβρυσης επιφάνειας 116.108 στρεμμάτων.

    Την περασμένη Τετάρτη οι μελετητές εγκαταστάθηκαν στο δάσος της Φολόης, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα στο δάσος της Λαμπείας. Όπως δηλώνει στο ilialive.gr ο Δασάρχης Πύργου Δρ. Παναγιώτης Λάττας, «Μετά από αίτημα της κεντρική Υπηρεσίας προκειμένου να προχωρήσει στη σύνταξη διαχειριστικών μελετών σε δάση της Ελλάδας, προτείναμε μια μελέτη για το δασικό σύμπλεγμα Δρυοδάσος Φολόης-Κάπελης-Πηνείας και μια ακόμη για το ελατοδάσος Λαμπείας. Είναι περιοχές με μεγάλη περιβαλλοντική αξία και ζητήσαμε να γίνει για το κάθε δάσος μια διαχειριστική μελέτη. Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι από τις δέκα συνολικά μελέτες διαχείρισης δασών που «τρέχουν» αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα, οι δύο εκπονούνται στην περιοχή μας και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

    Στόχος είναι να συνταχθεί μια καινούργια διαχειριστική μελέτη που θα παρουσιάζει την παρούσα κατάσταση και τις τάσεις που έχει το δάσος για την επόμενη δεκαετία. Επιπλέον να προσδιοριστούν όλες οι δράσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη προστασία με διανοίξεις δρόμων αφού θα γίνει ψηφιακή αποτύπωση των υπαρχόντων, βελτιώσεις , είδη δασικής αναψυχής που μπορούν να αναπτυχθούν και έργα βασικής υποδομής, ανάπτυξη μελισσοκομίας, δασικού τουρισμού, κ.α. Είναι ουσιαστικά οι βασικοί κανόνες διαχείρισης ενός δάσους. Στη μελέτη θα παρουσιαστεί όλο το πλάνο της παρούσας και της μελλοντικής εικόνας των δασών».

    Μια ολοκληρωμένη επιστημονική εργασία

    Μέρος της μελέτης θα γίνει με τη λήψη 100 δοκιμαστικών επιφανειών, συνολικής έκτασης ενός στρέμματος. Από τις επιφάνειες αυτές θα μετρηθεί το ύψος, το πάχος, οι προσαυξήσεις… Στοιχεία που θα καταγράψουν την αύξηση του δάσους, τον ξυλώδη όγκο του και πόσος θα δημιουργηθεί στο μέλλον, αν είναι σε φυσιολογικά όρια ή θα υπάρξει πλεόνασμα. «Γίνεται μια ολοκληρωμένη επιστημονική εργασία» σχολιάζει ο κ. Λάττας. «Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για μας. Το είχαμε προτείνει και θέλαμε πάρα πολύ να γίνει διότι αποτελεί μια σύγχρονη απεικόνιση των δύο δασών και μια πλήρη καταγραφή των τάσεων, των έργων υποδομής που υπάρχουν και όσων χρειάζεται να γίνουν στην πορεία».

    Η διαχειριστική μελέτη θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι προτάσεις παρεμβάσεων, βάσει και των αποτελεσμάτων αυτής.

    meleti dasi 2

    meleti dasi 3

    meleti dasi 4

    meleti dasi 5

  • Δασαρχείο Πύργου: Ολοκληρώνονται οι παρεμβάσεις έργων του προγράμματος Antinero III
    Δασαρχείο Πύργου: Ολοκληρώνονται οι παρεμβάσεις έργων του προγράμματος Antinero III

    Αντιπυρικές ζώνες από Άσπρα Σπίτια έως Υψηλόν

    Στην ολοκλήρωσή του οδεύει το πρόγραμμα Antinero III που εκτελεί το Δασαρχείο Πύργου σε περιοχές των διοικητικών του ορίων. Μετά από παρεμβάσεις σε διάφορα δασικά σημεία στους Δήμους Πύργου και την Αρχαίας Ολυμπίας, οι εργασίες βαίνουν προς το τέλος τους, με μια από τις πιο σημαντικές να έχουν επιχειρηθεί στην Αρχαία Ολυμπία και συγκεκριμένα στον καθαρισμό από τα Άσπρα σπίτια μέχρι το Υψηλόν.

    aspraqspitia antinero1

    Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο καθαρισμού στην συγκεκριμένη περιοχή, όπως τονίζει ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας. Καθ’ όλη τη διάρκεια εκτέλεσης του προγράμματος, δημιουργήθηκαν περιμετρικές αντιπυρικές ζώνες προστασίας σε οικισμούς που βρίσκονται πολύ κοντά σε δάση με ταυτόχρονη μείωση βιομάζας.

    aspraspitia antinero2

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και για το Antinero III η πίστωση ανέρχεται στα 2,1 εκ. ευρώ. Συνολικά έχουν καθαριστεί στον Δήμο Πύργου πάνω από 2.000 στρέμματα, ενώ στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας ξεπερνούν τα 1000 στρέμματα. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα ακολουθήσει ο προγραμματισμός και η κατάθεση των προτάσεων για το Antinero ΙV.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο