Της Δήμητρας Βέλμαχου
«Σπάμε τη σιωπή, ενώνουμε τις φωνές κατά της βίας» ήταν το μήνυμα της χθεσινής δράσης που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία του Πύργου, από τις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθώς και με σχολεία όλων των βαθμίδων από όλη τη χώρα.
Σκοπός της Πανελλήνιας αυτής δράσης ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών, των μελών της σχολικής κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας κατά της βίας στο σχολείο αλλά και σε άλλα θεσμικά πλαίσια όπως η οικογένεια, η εργασία, ο αθλητισμός, κ.λπ.
Σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους του Διευθυντή Α/θμιας Εκπ/σης Ανδρέα Καρατζά απηύθυνε η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Ευγενία Ηλιοπούλου ενώ στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Θεόδωρος Κόρδας όπου αφού αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της προσπάθειας αυτής, έδωσε το σύνθημα μετρώντας αντίστροφα μαζί με τους μαθητές, για την έναρξη της δράσης.
Η πλατεία γέμισε χρώματα, πανό με δεκάδες συνθήματα κατά του σχολικού εκφοβισμού ενώ οι μαθητές μέσα από μουσικοκινητικά δρώμενα φρόντισαν να ακουστεί όσο πιο δυνατά γίνεται το μήνυμα κατά της βίας. Με μια συμβολική κίνηση μάλιστα που σκοπό είχε την προτροπή στα θύματα να σπάσουν τη σιωπή τους, έσπασαν ταυτόχρονα τα μπαλόνια που κρατούσαν, κίνηση η οποία συμβόλιζε επιπλέον την ανάγκη να ενωθούν οι φωνές τους απέναντι σε κάθε μορφή βίας.
Η Μουσικός του 2ου Δημοτικού σχολείου Πύργου Ζέτα Αδαμοπούλου, μίλησε στο ilialive.gr για την δράση αυτή για την οποία οι μαθητές της έχουν ανεβάσει και σχετικό θεατρικό, που στόχος είναι να γυριστεί και σε ταινία.
«Μαζί με τους μαθητές του σχολείου μας αποφασίσαμε να κάνουμε μια δράση γυρίσαμε ένα θεατρικό το οποίο θα γυρίσουμε και σε ταινία η οποία θα ανέβει και στη σελίδα του σχολείου μας. Οι μαθητές της Ε Τάξης έφτιαξαν το ψήφισμα, το οποίο διάβασαν η Έλενα Δάρρα και ο Ανδρέας Παναγόπουλος, οι μαθητές της Τετάρτης έφτιαξαν τα πανό και κάναμε εδώ στην πλατεία ένα μουσικοκινητικό δρώμενο και όλοι μαζί τραγουδήσαμε το τραγούδι υπάρχουν χέρια. Γιατί εκτός από τα χέρια που πονάνε υπάρχουν και αυτά που αγκαλιάζουν τους άλλους».
Τον συντονισμό της σπουδαία αυτής δράσης είχε η νηπιαγωγός του 13ου Νηπιαγωγείου Πύργου, Έλενα Αναστασίου, η οποία πάντα δραστήρια και παρούσα σε δράσεις ευαισθητοποίησης επεσήμανε ότι:
«Συμμετείχαμε κι εμείς στην δράση αυτή, για τον σχολικό εκφοβισμό σε συνεργασία με τις σχολικές μονάδες του δήμου Πύργου, γιατί θεωρώ ότι από μικρή ηλικία μπορούμε να περάσουμε αυτά τα μηνύματα και να ευαισθητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού» τόνισε χαρακτηριστικά η κα Αναστασίου η οποία μετά το πέρας της εκδήλωσης συνόδευε τους μικρούς μαθητές της στον χώρο της πλατείας, προκειμένου να προσφέρουν στον κόσμο σελιδοδείκτες με μηνύματα κατά του σχολικού εκφοβισμού που είχαν οι ίδιοι δημιουργήσει.
Από την πλευρά του ο Δάσκαλος του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου Αναστάσιος Ιωσηφίδης ανέφερε ότι: «Το 2ο Δημοτικό σχολέιο πάντα πρωτοπόρο σε αυτές τις δράσεις και σήμερα συνέβαλε όσο μπορούσε σε αυτήν εδώ την πολύ όμορφη εκδήλωση κατά του σχολικού εκφοβισμού. Είναι υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας κι εμείς προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε την κοινωνία του Πύργου έτσι ώστε να είναι ευαισθητοποιημένη σε αυτό το θέμα».
“ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ” φώναξαν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο και οι μαθητές του 2ου Λυκείου Πύργου σχηματίζοντας με τις σχολικές τους τσάντες αυτό το μήνυμα στην κεντρική πλατεία και με την καθηγήτριά τους Βούλα Σόκκα, στο πλάι τους.
«Το 2ο Λύκειο Πύργου παρευρέθηκε στα δρώμενα κατά της βίας και κατά του σχολικού εκφοβισμού. Η Α Λυκείου στο χώρο της κεντρικής πλατείας Πύργου έγραψε με τις τσάντες ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ φωνάζοντας διάφορα συνθήματα όπως ΣΠΑΣΤΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ, τραγούδησε και έδωσε το στίγμα της ενάντια στη βία» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Σόκκα στο ilialive.gr.
Οι μαθητές από το 4ο Γυμνάσιο και το 1ο ΓΕΛ Πύργου ακολούθησαν με σύντομα δρώμενα, στέλμοντας ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό και τη βία σε μια χρονική στιγμή που επικρατεί ιδιαίτερη ανησυχία για την έξαρση ανάλογων φαινομένων μεταξύ ανηλίκων.