Δεν εμπνέει ανησυχία κρούσμα μηνιγγίτιδας που διαπιστώθηκε πριν από οκτώ ημέρες σε μαθητή σχολείου της Καλαμάτας. Για το κρούσμα υπήρχε ενημέρωση των αρχών Διεύθυνση του Σχολείου, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Δήμος Καλαμάτας, Κέντρο Υγείας Καλαμάτας και υγειονομικός υπεύθυνος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά δεν δημοσιοποιήθηκε για να μην υπάρξει πανικός. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά υπήρχε επιτήρηση των επαφών του μαθητή και του σχολείου και δεν παρουσιάστηκε κάποιο άλλο περιστατικό.
Το τελευταίο δεκαπενθήμερο υπήρξε διάγνωση οκτώ κρουσμάτων στην Πάτρα και πέντε στη Λάρισα. Οι γιατροί πάντως, εμφανίζονται καθησυχαστικοί, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος επιδημίας και αποδίδουν την εμφάνιση της νόσου στις ασυνήθιστες για την εποχή κλιματολογικές συνθήκες. Να σημειωθεί ότι τα βασικά συμπτώματα είναι πυρετός και εξάνθημα και ειδικά τα νεαρά άτομα θα πρέπει να απευθύνονται άμεσα σε γιατρό.
Στην Πάτρα τα τρία κρούσματα αφορούσαν φοιτητές και προκάλεσαν την κινητοποίηση του ΕΟΔΥ κλιμάκιο του οποίου μετέβη στην πόλη. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ «Κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19 η επίπτωση της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου έφτασε στα χαμηλότερά της επίπεδα, γεγονός που αποδόθηκε στην εφαρμογή περιοριστικών μέτρων (κοινωνική αποστασιοποίηση, χρήση μάσκας, κλείσιμο σχολείων).
Ωστόσο, το έτος 2023 η επίπτωση της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου αυξήθηκε φτάνοντας σε προπανδημικά επίπεδα και εντός του έτους 2024 έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ συνολικά 12 κρούσματα από όλη τη χώρα.
Τα 3 κρούσματα αφορούν φοιτητές Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της πόλης της Πάτρας και δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ κατά τη χρονική περίοδο 11 Ιανουαρίου ως σήμερα.
Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, η ανίχνευση 3 κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου της ίδιας οροομάδας σε έναν Οργανισμό (Σχολείο, Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, κ.α.) κατά τη διάρκεια περιόδου τριών μηνών συνιστά έξαρση κρουσμάτων και συστήνεται η επέκταση της χορήγησης χημειοπροφύλαξης σε ευρύτερο κύκλο από τις στενές επαφές και στοχευμένος εμβολιασμός στις στενές επαφές των κρουσμάτων.
Από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος, ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τις αρμόδιες αρχές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Απέστειλε οδηγίες σχετικά με τη διερεύνηση των επαφών των κρουσμάτων και την άμεση χορήγηση χημειοπροφύλαξης.
Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που θα μεταβεί στην Πάτρα θα πραγματοποιήσει ενημερώσεις των φοιτητών που φοιτούν στα τμήματα όπου εμφανίστηκαν τα κρούσματα και θα χορηγήσει χημειοπροφύλαξη στις στενές, αλλά και τις ευρύτερες επαφές των κρουσμάτων, ενώ συστήνεται στοχευμένος εμβολιασμός των στενών επαφών, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ΕΕΕ).
Ο ΕΟΔΥ τονίζει ιδιαίτερα τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία των κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου.
Οι πολίτες και κυρίως νεαρά άτομα που έχουν κλινικά συμπτώματα συμβατά με τη νόσο (Πυρετό και εξάνθημα) πρέπει άμεσα να απευθύνονται σε Ιατρό.
Οι Ιατροί επί υποψίας μηνιγγίτιδας πρέπει άμεσα να χορηγούν θεραπεία και να παραπέμπουν σε νοσοκομείο.
Πηγή: Eleftheriaonline.gr