Της Δήμητρας Βέλμαχου
Με βιωματικό αλλά ασφαλή τρόπο, οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου - Λυκείου Πύργου, είχαν χθες την δυνατότητα να αντιληφθούν πως θα αισθανθούν σε περίπτωση που το αυτοκίνητό τους εμπλακεί σε κάποιο τροχαίο ατύχημα αλλά και να καταλάβουν πόσο ανέφικτο είναι να ελέγξουν τα ανακλαστικά και τις αντιδράσεις τους σε περίπτωση μέθης.
Όλα αυτά έγιναν με προσομοιωτές που η κινητή μονάδα του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) Πάνος Μυλωνάς, σε συνεργασία με την Ολυμπία Οδό, έφερε στον σχολικό χώρο και ένας – ένας, όσοι μαθητές το επιθυμούσαν, ανέβαιναν είτε στους προσομοιωτές πρόσκρουσης και ανατροπής είτε φορούσαν τα γυαλιά προσομοίωσης μέθης, με τα οποία καλούνταν να διασχίσουν μια μικρή απόσταση με εμπόδια.
Η δράση περιελάμβανε και θεωρητική εκπαίδευση κατά την διάρκεια της οποίας, ο υπεύθυνος της κινητής Μονάδας Δημήτρης Χατζηδοπαυλάκης, με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο επικοινώνησε το μήνυμα της οδικής ασφάλειας στους μαθητές και μελλοντικούς οδηγούς.
«Η δράση γίνεται για μια ακόμη φορά σε συνεργασία με την Ολυμπία Οδό, πηγαίνουμε σε σχολεία σε όλη την Ηλεία, στον Πύργο, την Αμαλιάδα, τα Λεχαινά και τη Βάρδα, προκειμένου να περάσουμε το μήνυμα της οδικής ασφάλειας στους νέους και να τους πούμε μια αλήθεια η οποία δυστυχώς δεν λέγεται στην απόλυτη έκτασή της εκεί έξω.
Έχουμε προσομοιωτές, προσομοιωτή ανατροπής και πρόσκρουσης και γυαλιά προσομοίωσης μέθης. Τα παιδιά καταλαβαίνουν με βιωματικό τρόπο, ποιο είναι το όφελος να φοράνε ζώνη ασφαλείας σε όλες τις θέσεις πάντα και εννοείται ότι αλκοόλ και οδήγηση σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συνδυαστούν» ανέφερε χαρακτηριστικά στο ilialive.gr o κ. Χατζηδοπαυλάκης.
Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» από τον Αύγουστο του 2010 έως τον Ιανουάριο του 2014 σχεδίασε και υλοποίησε, με τη συνεργασία 9 εξειδικευμένων ευρωπαϊκών οργανισμών το ολοκληρωμένο πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής AVENUE (Actions for Vulnerable, Elderly, Novice drivers and road Users in Europe) for Traffic Safety.
Το πρόγραμμα είχε ως στόχο τη μείωση των δυστυχημάτων μέσω θεωρητικής και βιωματικής εκπαίδευσης, ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού και σήμερα έχει υιοθετηθεί από την Ε.Ε και προωθείται ως καλή πρακτική.
Το εν λόγω πρόγραμμα αναδείχθηκε 1o από την Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης της Γενικής Δ/νσης Μεταφορών & Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο δε του προγράμματος, το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» συνέλαβε την ιδέα και δημιούργησε τα Κέντρα Αναφοράς για την Οδική Ασφάλεια (Κ.Α.Ο.Α – Nest’s) όπου πραγματοποιούνται εκπαιδεύσεις μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων, κατάρτισης, αλληλεπίδρασης και εκστρατειών, με στόχο να επηρεάσει τη συμπεριφορά των χρηστών δρόμου, μακροπρόθεσμα και ουσιαστικά.