Σάββατο, 23 Μαρτίου 2024 12:16

Γαστούνη: Ιερόσυλος διαρρήκτης "χτύπησε" τρεις φορές στην Παναγία Καθολική

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Πηνειού, τρεις κλοπές που διαπράχθησαν στον Ιερό Ναό της Παναγίας Καθολικής στη Γαστούνη.

Για την υπόθεση αυτή, σχηματίστηκε δικογραφία για διάπραξη κλοπής σε βάρος ενός ημεδαπού άνδρα, τα πλήρη στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί.

Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος από τον Φεβρουάριο του 2024 έως την 17/03/2024 διέπραξε συνολικά τρείς κλοπές στον Ιερό Ναό, κατά τις οποίες αφαίρεσε από το παγκάρι μικρά χρηματικά ποσά, ενώ έτερος συνεργός του, κατείχε τον ρόλο του τσιλιαδόρου.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του κατηγορούμενου θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 23 Μαρτίου 2024 12:51

Σχετικά Άρθρα

  • Πάτρα: Στον ανακριτή οι 9 που είχαν διαπράξει πάνω από 90 διαρρήξεις - "Φρούριο" τα Δικαστήρια
    Πάτρα: Στον ανακριτή οι 9 που είχαν διαπράξει πάνω από 90 διαρρήξεις -

    Το κατώφλι του Ανακριτή Πατρών θα περάσουν για να απολογηθούν σήμερα το πρωί εννέα άτομα εκ των οποίων οι πέντε είναι ανήλικοι, οι οποίοι κατηγορούνται ότι είχαν ρημάξει 93 σπίτια στην Πάτρα με τη λεία τους να αγγίζει το ποσό των 279.977 ευρώ, σε μετρητά, κοσμήματα και αντικείμενα αξίας!

    Πρόκειται για «εγκληματική ομάδα» σύμφωνα με τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών στην οποία εκτός από τα συνολικά εννέα μέλη ταυτοποιήθηκαν ακόμη τρεις συνεργοί τους, οι οποίοι αναζητούνται, ενώ σε βάρος των γονέων των ανηλίκων σχηματίσθηκε δικογραφία για το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας
    ανηλίκου.

    Οι συλλήψεις έγιναν το πρωί της Παρασκευής στην Πάτρα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών σε συνεργασία με Υπηρεσίες της ∆ιεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας. Από την έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής ∆ιεύθυνσης ∆υτικής Ελλάδας, «διακριβώθηκε ότι οι συλληφθέντες από τα τέλη του έτους 2020 μέχρι και το έτος 2024,
    στην Πάτρα, διέπραξαν συνολικά 93 περιπτώσεις κλοπών σε οικίες από τις οποίες αφαίρεσαν χρήματα, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα συνολικής αξίας 279.977 ευρώ».

    Η δράση τους

    Ως προς την μεθοδολογία της εγκληματικής ομάδας, η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι οι «κατηγορούμενοι, ιδίως τις πρωινές ώρες εκκινούσαν από καταυλισμούς που διέμεναν και χωρισμένοι σε ομάδες των τριών ή τεσσάρων ατόμων, με διακριτούς ρόλους, μετέβαιναν σε όμορες στον καταυλισμό περιοχές και διέπρατταν κλοπές, κυρίως σε μονοκατοικίες. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η είσοδος στις οικίες γινόταν με αναρρίχηση και με είσοδο από ανοιχτό παράθυρο ή ανοιχτή μπαλκονόπορτα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις με διάρρηξη παραθύρου ή εξωτερικής θύρας εισόδου». Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν την Παρασκευή στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και διάπραξη κλοπών, κατ εξακολούθηση και κατ επάγγελμα, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για να διακριβωθεί αν εμπλέκονται και σε άλλες περιπτώσεις κλοπών.

    Πηγή: Tempo24.news

  • Μπαράζ κλοπών στη νότια Ηλεία - Στο στόχαστρο Μεσσηνιακής σπείρας Κρέστενα - Μακρίσια - Ζαχάρω
    Μπαράζ κλοπών στη νότια Ηλεία - Στο στόχαστρο Μεσσηνιακής σπείρας Κρέστενα - Μακρίσια - Ζαχάρω

    Του Γιάννη Σπυρούνη

    Στο ίδιο έργο θεατές είναι οι κάτοικοι της νότιας Ηλείας που βλέπουν τους διαρρήκτες να αλωνίζουν και δεν ξέρουν πως να προφυλαχτούν, την ώρα που η Αστυνομία προσπαθεί να εντοπίσει τους δράστες.

    Και λέμε στο ίδιο έργο, γιατί οι διαρρήκτες που έχουν ως ορμητήριό τους της γειτονική Μεσσηνία και την περιοχή της Καλαμάτας, ξέρουν καλά, όπως και άλλοι “συνάδελφοί” τους στο παρελθόν πως στην αραιοκατοικημένη νότια Ηλεία, ιδιαίτερα το φθινόπωρο, θα βρουν τη λεία που επιζητούν.

    Τετ α τετ με τους διαρρήκτες στα Μακρίσια - Φορούσαν full face κουκούλες

    Τις τελευταίες ημέρες πολίτες είτε έπεσαν θύματα διαρρηκτών, είτε πάλι ήρθαν “πρόσωπο με πρόσωπο” με τους δράστες που με περίσσιο θράσος κυκλοφορούν στα χωριά αναζητώντας στόχους…

    Στα Μακρίσια την περασμένη εβδομάδα, οι κάτοικοι και κυρίως οι γονείς πανικοβλήθηκαν όταν είδαν πρωί - πρωί έξω από το δημοτικό σχολείο του χωριού, τους διαρρήκτες να παιρνούν ανενόχλητοι με το αυτοκίνητό τους και όπως είπαμε με περίσσιο θράσος. Η εικόνα που αντίκρισαν οι κάτοικοι, δηλαδή τρία - τέσσερα άτομα εντός πολυμορφικού αυτοκινήτου με κουκούλες full face, τους έκανε να σκεφτούν πολλά… Από απόπειρα αρπαγής παιδιών μέχρι διαρρήξεων, σε ένα χωριό που έχει “μαρτυρήσει” από τους κλέφτες στο παρελθόν…

    Η κλοπή στην Κρέστενα

    Την ίδια ημέρα και λίγη ώρα αργότερα, πιθανότατα οι ίδιοι δράστες, “χτύπησαν” στην Κρέστενα και στο δρόμο προς Βρίνα, σε κατοικία. Από εκεί και ενώ απουσίαζαν οι ιδιοκτήτες στις εργασίες τους, έκλεψαν κοσμήματα και ρολόγια αξίας 1000 ευρώ.

    Πολλές κλοπές στη Ζαχάρω

    Τους τελευταίους μήνες, ανάστατοι είναι οι κάτοικοι και στην περιοχή της Ζαχάρως, καθώς υπάρχουν πολλά περιστατικά διαρρήξεων τόσο στην έδρα του δήμου, όσο και στα γύρω χωριά, όπως το Λέπρεο, το Ξηροχώρι και άλλα. Την περασμένη εβδομάδα οι δράστες “χτύπησαν” στο Λέπρεο όπου από σπίτι αλλοδαπού πήραν κυνηγετικό όπλο, φυσίγγια, κοσμήματα και ρολόγια αξίας 2500 ευρώ καθώς και το χρηματικό ποσό των 1000 ευρώ.

    Σε άλλη περίπτωση στη Ζαχάρω οι δράστες μπούκαραν σε οικία και πήραν το χρηματικό ποσό των 250 ευρώ και κοσμήματα αξίας 400 ευρώ. Σε μια ακόμα περίπτωσβν οι δράστες που μπήκαν σε οικία αφού έκαναν άνω κάτω όλους τους χώρους, βρήκαν και αφαίρεσαν το ποσό των 1300 ευρώ.

    Μεσσήνιοι οι δράστες;

    Οι πληροφορίες που έχουν οι αστυνομικές αρχές είναι πως οι δράστες προέρχονται από τη Μεσσηνία. Ούτως ή άλλως είναι αρκετές οι περιπτώσεις όπου οι αστυνομικοί είτε βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους διαρρήκτες και τους καταδίωξαν είτε από την διερεύνηση των υποθέσεων έφτασαν στην εξιχνίαση των διαρρήξεων με τους δράστες να προέρχονται από την Καλαμάτα. Με λίγα λόγια η νότια Ηλεία βρίσκεται στο έλεος διαρρηκτών που έχουν ως ορμητήριο το γειτονικό νομό. Παρότι οι οδοί διαφυγής τους είναι δύο, από την Πύργου - Κυπαρισσίας και από την Κρέστενας - Ανδρίτσαινας, καταφέρνουν να “μπαινοβγαίνουν” στο νομό ανενόχλητοι…

    * φωτογραφία αρχείου

  • Συναυλία με τραγούδια του σπουδαίου Μάνου Χατζιδάκι από τον Δήμο Πηνειού: Ονειρική μυσταγωγία στην Καθολική Γαστούνης
    Συναυλία με τραγούδια του σπουδαίου Μάνου Χατζιδάκι από τον Δήμο Πηνειού: Ονειρική μυσταγωγία στην Καθολική Γαστούνης

    Υπέροχα σχεδιασμένο και άψογα εκτελεσμένο αφιέρωμα - Ένα μουσικό ταξίδι που γεφύρωσε τον χρόνο

    Σε ένα ονειρικό μουσικό ταξίδι κάτω από τον έναστρο φθινοπωρινό ουρανό της Ηλείας παρέσυρε τους θεατές η συναυλία- αφιέρωμα στον σπουδαίο συνθέτη Μάνο Χατζιδάκι που διοργάνωσε το βράδυ του Σαββάτου ο Δήμος Πηνειού. Σε μία σχεδόν μυσταγωγική ατμόσφαιρα, με φόντο τον υποβλητικά φωτισμένο περίτεχνο βυζαντινό Ναό της Παναγίας Καθολικής Γαστούνης, το σχεδόν κατανυκτικό κοινό παρακολούθησε εκστασιασμένο το λυρικό οδοιπορικό στους σημαντικότερους σταθμούς της πορείας του κορυφαίου Έλληνα δημιουργού.

    «[…]γιατί το τραγούδι μας ενώνει μέσα σ' έναν μύθο κοινό. Κι όπως στον χορό ενώνουμε τα χέρια μεταξύ μας για ν' ακολουθήσουμε ίδιες ρυθμικές κινήσεις, έτσι και στο τραγούδι ενώνουμε τις ψυχές μας για ν’ ακολουθήσουμε μαζί, τις ίδιες εσωτερικές δονήσεις. Κι όσο για τον κοινό μύθο που δεν υπάρχει στις μέρες μας, τον σχηματίζουμε καινούριο από την αρχή κάθε φορά. Κάθε φορά που νιώθουμε βαθιά την ανάγκη να τραγουδήσουμε». Αυτός ο κοινός μύθος -που περιγράφει επιδέξια ο Μάνος Χατζιδάκις-, ο συνεκτικός ιστός που μας ενώνει σχεδόν μυστηριακά, που σφυρηλατεί τους δεσμούς μας και σμιλεύει το μοναδικό αποτύπωμά μας στον χώρο και τον χρόνο, αναγεννήθηκε ισχυρός και στέρεος το βράδυ του Σαββάτου ανάμεσα στους εκατοντάδες θεατές που πλημμύρισαν τον προαύλιο χώρο του εμβληματικού Ιερού Ναού της Παναγίας Καθολικής στη Γαστούνη. Χωρίς υπαινιγμό επιτήδευσης, το πολυπληθές κοινό συνεπήρε μια γλυκιά ανατριχίλα, μια λυρική απόδραση από τη βάρβαρη πραγματικότητα· ένα συγκινητικό και ειλικρινές ταξίδι νοσταλγίας, μνήμης και ελπίδας που οδήγησε τους θεατές, με το τελευταίο χειροκρότημα, στην κάθαρση.

    Με τη συμπλήρωση τριάντα ετών από τον θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι, βρέθηκαν στη Γαστούνη δύο «παιδιά του» για να ταξιδέψουν τους θεατές στις σημαντικότερες στιγμές της ανυπέρβλητης διαδρομής του. Στο πιάνο ο εξαίρετος μαέστρος Μίλτος Λογιάδης· πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ο καταξιωμένος αρχιμουσικός είχε συνεργαστεί με τον Χατζιδάκι στις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα στην Ορχήστρα των Χρωμάτων. Στο πλευρό του ο υπέροχος Βασίλης Γισδάκης, που υπήρξε, στο ξεκίνημά του, βασικός ερμηνευτής του Χατζιδάκι τραγουδώντας στις συναυλίες του μεγάλου συνθέτη υπό τη διεύθυνσή του. Οι δύο καλλιτέχνες είχαν δίπλα τους μια σπουδαία φωνή από τη Γαστούνη· η Δήμητρα Τσατσού με την αισθαντική παρουσία και τη σαγηνευτική φωνή της πλημμύρισε με αυθεντικά συναισθήματα την ατμόσφαιρα και καθήλωσε το κοινό.

    Ο Χατζιδάκις θεωρούσε το τραγούδια του ως «ένα παιχνίδι ευφάνταστο μ’ απρόβλεπτους κανόνες, μια μελωδία απρόσμενη που γίνεται δική σας, δεμένη αδιάσπαστα με άφθαρτες λέξεις ποιητικές και ξαναγεννημένες». Με αυτά τα τραγούδια, σε στίχους του ίδιου αλλά και σημαντικών ελλήνων στιχουργών –όπως του Νίκου Γκάτσου- ταξίδεψαν οι θεατές που βρέθηκαν το Σάββατο στον προαύλιο χώρο της Παναγίας Καθολικής.

    Σημειώνεται ότι την εκδήλωση προλόγισε η αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού κα. Βάντα Κοντούλη, η οποία καλωσόρισε τους τρεις καλλιτέχνες και αναφέρθηκε συνοπτικά στη σημαντική διαδρομή τους.

    Επιστέγασμα της δυναμικής επανεκκίνησης

    Το υψηλής αισθητικής και καλλιτεχνικής αξίας αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι, με αφορμή και τη συμπλήρωση τριάντα ετών από το θάνατό του, αποτελεί το επιστέγασμα της δυναμικής επανεκκίνησης του Δήμου Πηνειού στον τομέα του Πολιτισμού· μιας συνειδητής προσπάθειας της δημοτικής αρχής από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της για την πολιτισμική και πολιτιστική αναγέννηση και αναβάθμιση. «Κάποιες φορές η ίδια η ζωή επιβάλλει την επιστροφή για ακόμη πιο μεγάλα και πιο σπουδαία πράγματα» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξης Καστρινός κατά τον σύντομο χαιρετισμό του. Παράλληλα δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσοι εργάστηκαν για τη διοργάνωση της εκδήλωσης καθώς και τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Αθανάσιο Β’ για την παραχώρηση του εξαιρετικού χώρου. «Οφείλουμε να έχουμε πλήρη επίγνωση για τη σπουδαιότητα και το πολυδιάστατο βάρος αυτού του χώρου και να τον αξιοποιούμε με τον βέλτιστο δυνατό και ταιριαστό τρόπο· όπως έγινε απόψε» σχολίασε εμφατικά. Τέλος ο κ. Καστρινός έδωσε το στίγμα της επόμενης ημέρας σημειώνοντας ότι πλέον «ανανεώνουμε το ραντεβού μας με ακόμη μεγαλύτερους και σπουδαιότερους στόχους και προσδοκίες».

    gastouni sun xartz katholiki 2

    «Οφείλουμε να έχουμε πλήρη επίγνωση για τη σπουδαιότητα και το πολυδιάστατο βάρος αυτού του χώρου και να τον αξιοποιούμε με τον βέλτιστο δυνατό και ταιριαστό τρόπο» επεσήμανε ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξης Καστρινός.

    gastouni sun xartz katholiki 3

    Τον μαέστρο Μίλτο Λογιάδη συνόδευσαν δύο σπουδαίες φωνές· του Βασίλη Γισδάκη και της Δήμητρας Τσατσού.

    gastouni sun xartz katholiki 5

    Το υψηλής αισθητικής και καλλιτεχνικής αξίας αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι, με αφορμή και τη συμπλήρωση τριάντα ετών από το θάνατό του, παρακολούθησε πλήθος κόσμου.

    gastouni sun xartz katholiki 4

    Χωρίς υπαινιγμό επιτήδευσης, το πολυπληθές κοινό συνεπήρε μια γλυκιά ανατριχίλα, μια λυρική απόδραση από τη βάρβαρη πραγματικότητα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Συναυλία με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι στον προαύλιο χώρο της Παναγίας Καθολικής Γαστούνης, το Σάββατο 14/09
    Συναυλία με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι στον προαύλιο χώρο της Παναγίας Καθολικής Γαστούνης, το Σάββατο 14/09

    «Νυχτερινά» κάτω από τον έναστρο ουρανό

    Διοργάνωση: Δήμος Πηνειού

    Σάββατο 20:30· Ελεύθερη είσοδος

    Μια μαγική συναυλία κάτω από τον έναστρο ουρανό της Ηλείας πρόκειται να απολαύσουν το βράδυ του Σαββάτου όσοι βρεθούν στον προαύλιο χώρο του εμβληματικού βυζαντινού ναού της Παναγίας Καθολικής Γαστούνης. Η εκδήλωση, που διοργανώνει ο Δήμος Πηνειού, πρόκειται να παρασύρει το κοινό σε ένα ονειρικό ταξίδι με οδηγό κάποια από τα ωραιότερα τραγούδια του σπουδαίου Μάνου Χατζιδάκι.

    Τα έργα του κορυφαίου συνθέτη έχουν επιλεγεί με ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το σύνολο της διαδρομής του. Το κοινό πρόκειται να «ταξιδέψει» με τραγούδια σε στίχους του ίδιου αλλά και σημαντικών Ελλήνων στιχουργών ενώ μνήμες αναμένεται να ξυπνήσουν οι μελωδίες από τις θεατρικές και τις κινηματογραφικές δημιουργίες του. Την εκδήλωση θα ντύσουν ιδανικά με τις φωνές τους η Δήμητρα Τσατσού και ο Βασίλης Γισδάκης ενώ στο πιάνο θα τους συνοδεύσει ο εξαίρετος μουσικός Μίλτος Λογιάδης

    Who is Who

    Μίλτος Λογιάδης

    Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου παίρνοντας διπλώματα διεύθυνσης χορωδίας και ορχήστρας, καθώς και δίπλωμα Meisterklasse. Τελειώνοντας τις σπουδές του, εργάστηκε στην όπερα του Ουλμ. Το 1992 επιστρέφει στην Ελλάδα, ύστερα από πρόσκληση του Μάνου Χατζιδάκι, για να εργαστεί ως μόνιμος μαέστρος στην Ορχήστρας των Χρωμάτων. Εκτός από τις μεγάλες ελληνικές ορχήστρες, έχει διευθύνει ορχήστρες όπως την Ορχήστρα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, τη Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου, την Εθνική Ορχήστρα της Ρωσίας, την Ορχήστρα της όπερας της Μόσχας, την Ορχήστρα της Όπερας του Αμβούργου, την Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης κ.ά. Υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ (2015-2016) και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (2016-2020). Είναι καθηγητής Διεύθυνσης Ορχήστρας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

    Βασίλης Γισδάκης

    Έχει κάνει Σπουδές τραγουδιού, κλασικής κιθάρας και θεωρητικών. Το 1989 γνωρίζει τον Μάνο Χατζιδάκι που τον πρωτοπαρουσιάζει τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους στη συναυλία του «Σείριου» στο θέατρο ΠΑΛΑΣ τραγουδώντας υπό την διεύθυνση του. Από τότε μέχρι το θάνατο του συνθέτη τραγουδάει στις συναυλίες του ως ένας απ’ τους βασικούς ερμηνευτές του.

    Μέχρι σήμερα, έχει συνεργαστεί: με πολλές ορχήστρες όπως: Ορχήστρα των Χρωμάτων, Κρατική Ορχ. Θεσσαλονίκης, συμφωνική ΕΡΤ. κα. Αλλά και με πολλούς σημαντικούς ερμηνευτές και δημιουργούς της παλαιότερης και νεώτερης γενιάς. Με την ίδια σταθερότητα στις επιλογές του και στις αξίες του ποιητικού τραγουδιού επί 35 ολόκληρα χρόνια Έχει χαράξει μια προσωπική δημιουργική πορεία αφήνοντας το δικό του χαρακτηριστικό ερμηνευτικό στίγμα σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Στην δισκογραφία του απαριθμεί αρκετές προσωπικές δισκογραφικές δουλειές, πολλές συμμετοχές και πάνω από 150 ηχογραφήσεις πρωτότυπων τραγουδιών.

    Δήμητρα Τσατσού

    Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986 και μεγάλωσε στη Γαστούνη.

    Ασχολήθηκε με τη μουσική από μικρή ηλικία παίζοντας πιάνο και τραγουδώντας. Έκανε σπουδές στο πιάνο, τη θεωρία της μουσικής, το τραγούδι και τα παραδοσιακά κρουστά.

    Πήρε πτυχίο Λογοθεραπείας στην Πάτρα. Εκεί ασχολήθηκε με το χορωδιακό τραγούδι.

    Τα τελευταία χρόνια μελετά παραδοσιακό τραγούδι και τροπική μουσική με τον Ευγένιο Βούλγαρη και φωνητική με την Αθανασία Κυριακίδου.

    Έχει συνεργαστεί με την Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας, το Φωνητικό Σύνολο Πάτρας Vocal, τη Χορωδία Cantelena, την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων "Θανάσης Τσιπινάκης", την Ορχήστρα Λαϊκών και Παραδοσιακών Οργάνων Δημοτικού Ωδείου Πατρών και διάφορα ακόμα μουσικά σχήματα.

    Συνεργάζεται ως τραγουδίστρια σε συναυλίες με τον Ευγένιο Βούλγαρη, τον Ορέστη Ντάντο και τον Μίλτο Λογιάδη.

    Info

    Νυχτερινά· Συναυλία με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι

    Τραγούδι: Β. Γισδάκης & Δ. Τσατσού

    Πιάνο: Μ. Λογιάδης

    Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024 · 20:30

    Προαύλιος χώρος Ιερού Ναού Παναγίας Καθολικής· Γαστούνη

    Ελεύθερη Είσοδος

    gastouni xats nuxt 4

    Μια ονειρική μουσική εκδήλωση πρόκειται να απολαύσουν όσοι βρεθούν στον προαύλιο χώρο του εμβληματικού βυζαντινού ναού της Παναγίας Καθολικής Γαστούνης.

    gastouni xats nuxt tr 1

    Η Δήμητρα Τσατσού συνεργάζεται ως τραγουδίστρια σε συναυλίες με τον Ευγένιο Βούλγαρη, τον Ορέστη Ντάντο και τον Μίλτο Λογιάδη.

    gastouni xats nuxt tr 3

    Ο Μίλτος Λογιάδης υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ (2015-2016) και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (2016-2020).

    gastouni xats nuxt tr 2

    Ο Βασίλης Γισδάκης έχει χαράξει μια προσωπική δημιουργική πορεία αφήνοντας το δικό του χαρακτηριστικό ερμηνευτικό στίγμα σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Συναυλία – αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι στο προαύλιο της Παναγίας Καθολικής της Γαστούνης
    Συναυλία – αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι στο προαύλιο της Παναγίας Καθολικής της Γαστούνης

    Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι…

    «Νυχτερινά» κάτω από τον έναστρο ουρανό - Στο πιάνο ο μαέστρος Μίλτος Λογιάδης

    Σε ένα ονειρικό μουσικό ταξίδι κάτω από τον έναστρο ουρανό της Ηλείας σας προσκαλεί ο Δήμος Πηνειού το βράδυ του Σαββάτου 14 Σεπτεμβρίου. Στον προαύλιο χώρο του εμβληματικού βυζαντινού ναού της Παναγίας της Καθολικής στην πόλη της Γαστούνης, η συναυλία - αφιέρωμα στον ιδιοφυή Έλληνα δημιουργό Μάνο Χατζιδάκι πρόκειται να δημιουργήσει μία αισθαντική και σαγηνευτική ατμόσφαιρα έμπλεη ήχων, εικόνων, συμβολισμών και συναισθημάτων.

    Το μουσικό αφιέρωμα πρόκειται να ξεκινήσει μισή ώρα μετά τις οκτώ το βράδυ του Σαββάτου και αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των φίλων της Τέχνης από κάθε γωνιά της Ηλείας. Μια Τέχνης διαχρονικής που –κατά τον Μάνο Χατζιδάκι- είναι «αποτέλεσμα ευαίσθητων διεργασιών μέσα στο χρόνο και όχι εντυπώσεων μιας οποιασδήποτε ιστορικής στιγμής». Της Τέχνης που αν και εκκινεί από ένα θνητό γεγονός, μετασχηματίζεται σε έργο που «διαπερνά τον χρόνο και μετατοπίζεται αέναα και αδιάκοπα σε μελλοντικούς καιρούς αλλάζοντας κάθε φορά φυσιογνωμία και ενδύματα. Έτσι που να παρουσιάζεται συνεχώς περίεργα σύγχρονο, απαντώντας ακούραστα στα καινούρια προβλήματα του κάθε χρόνου».

    Τα έργα του κορυφαίου μουσουργού έχουν επιλεγεί με ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το σύνολο της σπουδαίας διαδρομής τους. Το κοινό πρόκειται να «ταξιδέψει» με τραγούδια σε στίχους του ίδιου αλλά και σημαντικών Ελλήνων στιχουργών – όπως του Νίκου Γκάτσου και της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου- ενώ μνήμες αναμένεται να ξυπνήσει το αφιέρωμα στα θεατρικά και τα κινηματογραφικά έργα του πολυδιάστατου συνθέτη. Την εκδήλωση θα ντύσουν άψογα με τις φωνές τους η Δήμητρα Τσατσού και ο Βασίλης Γισδάκης ενώ στο πιάνο θα τους συνοδεύσει ο εξαίρετος μουσικός, πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Μίλτος Λογιάδης. Σημειώνεται ότι ο καταξιωμένος αρχιμουσικός είχε συνεργαστεί στενά με τον Μάνο Χατζιδάκι στις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα στην Ορχήστρα των Χρωμάτων.

    Υψηλής αισθητικής και καλλιτεχνικής αξίας εκδήλωση

    Την εκπεφρασμένη θέση ότι η δημοτική αρχή θα συνεχίσει να επενδύει συνειδητά στον Πολιτισμό και την εξωστρέφεια επανέλαβε ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξης Καστρινός. «Αμέσως μετά τη λήξη του 12ου Φεστιβάλ του Δήμου Πηνειού συνεχίζουμε τη δυναμική πορεία μας με μία υψηλής αισθητικής και καλλιτεχνικής αξίας μουσική εκδήλωση με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καστρινός και πρόσθεσε «με αφορμή και τη συμπλήρωση τριάντα ετών από τον θάνατό του, τιμούμε αυτόν τον σπουδαίο συνθέτη και βαθιά σκεπτόμενο άνθρωπο με μία μουσική συναυλία σε έναν ιδανικό χώρο, στο προαύλιο του εμβληματικού βυζαντινού ναού της Παναγίας Καθολικής Γαστούνης που αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης για τους λάτρεις της Τέχνης και του Πολιτισμού στην Ηλεία».

    Info

    • Νυχτερινά· Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι
    • Τραγούδι: Β. Γισδάκης & Δ. Τσατσού
    • Πιάνο: Μ. Λογιάδης
    • Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024 · 20:30
    • Προαύλιος χώρος Ιερού Ναού Παναγίας Καθολικής· Γαστούνη
    • Ελεύθερη Είσοδος

    gastouni xats nuxt 4

    Το μουσικό αφιέρωμα πρόκειται να ξεκινήσει μισή ώρα μετά τις οκτώ το βράδυ του Σαββάτου και αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των φίλων της Τέχνης από κάθε γωνιά της Ηλείας.

    gastouni xats nuxt 5

    Το 2024 συμπληρώνονται τρεις δεκαετίες από τον θάνατο του σπουδαίου συνθέτη.

    gastouni xats nuxt 2

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του εμβληματικού βυζαντινού ναού της Παναγίας Καθολικής στη Γαστούνη.

    gastouni xats nuxt 3

    «Συνεχίζουμε τη δυναμική πορεία μας για την πολιτισμική αναγέννηση και αναβάθμιση του δήμου μας με μία υψηλής αισθητικής και καλλιτεχνικής αξίας εκδήλωση για τον Μάνο Χατζιδάκι» σημείωσε ο Δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Μυρτιά: Δύο διαρρήξεις το Σαββατοκύριακο - ¨Έκαναν φτερά” 13.000€ σε μετρητά και ηλεκτρικές συσκευές
    Μυρτιά: Δύο διαρρήξεις το Σαββατοκύριακο - ¨Έκαναν φτερά” 13.000€ σε μετρητά και ηλεκτρικές συσκευές

    Του Γιάννη Σπυρούνη

    Στην άμεση εξιχνίαση μιας διάρρηξης με λεία ποσό άνω των 13.000€ σε κατοικία στη Μυρτιά Πύργου και στη σύλληψη ενός εκ των δραστών, προχώρησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου.

    Ακριβά πλήρωσε την Κυριακή το μεσημεριανό μπάνιο μια οικογένεια, καθώς όταν επέστρεψε στο σπίτι από τη θάλασσα και το βρήκε άνω κάτω. Οι δράστες είχαν κλέψει το ποσό των 13.300€ και ένα κινητό τηλέφωνο.

    Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας μετά από άμεση έρευνα έφτασαν στα ίχνη των δραστών. Συνέλλαβαν τον ένα εμπλεκόμενο στη διάρρηξη και αναζητούν άλλους τρεις που από κοινού έδρασαν.

    Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνες στα σπίτια των εμπλεκομένων και στο σπίτι ενός εξ αυτών βρέθηκε το κλεμμένο κινητό τηλέφωνο.

    Σε άλλη διάρρηξη στο ίδιο χωριό το Σάββατο, οι διαρρήκτες μπήκαν σε σπίτι όπου ο ιδιοκτήτης είχε πεθάνει πριν λίγο καιρό και αφαίρεσαν ηλεκτρικές συσκευές όπως δύο κλιματιστικά και ένα πλυντήριο και άλλες συσκευές.

  • Γαστούνη: Τίμησαν το θαύμα της Παναγίας Καθολικής - Έκαψαν τον “Αράπη”
    Γαστούνη: Τίμησαν το θαύμα της Παναγίας Καθολικής - Έκαψαν τον “Αράπη”

    Τρίτη του Πάσχα και όπως κάθε χρόνο στον ιστορικό Ιερό Ναό της Παναγίας της Καθολικής (μνημείο του 12ου αιώνα) στη Γαστούνη, εορτάστηκε λαμπρά η Σύναξη της «Παναγίας της Καθολικής», για την ανάμνηση του θαύματος στην πόλη της Γαστούνης κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας (το 1767).

    Παράλληλα τηρήθηκε και το έθιμο της καύσης του Αράπη με εντυπωσιακά βεγγαλικά και το κρεμασμένο από τον πύργο - καμπαναριό. ομοίωμα να εκρήγνυται.

    Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος Β’, ενώ παρέστησαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και βουλευτές Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Διονύσης Καλαματιανός και του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Έλενα Κουντουρά, ο δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός, ο δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής κ.α.

    Παρουσία πλήθους πιστών πραγματοποιήθηκε η Θεία Λειτουργία, η Καύση του Αράπη και η λιτάνευση της ιερής εικόνας.

    Ιστορική αναδρομή

    Σύμφωνα με τον θρύλο την Δευτέρα του Πάσχα του 1767, εορτή της Παναγίας μας και ξημερώνοντας η Τρίτη του Πάσχα αναμενόταν μεγάλο κακό σαν εκδίκηση στους ραγιάδες που άρχισαν να επαναστατούν κατά των Οθωμανών κατακτητών. Ο Πασάς της περιοχής θέλοντας να τιμωρήσει τους Έλληνες για την ανυπακοή τους, έστειλε έναν ανώτερο στρατιωτικό τον αποκαλούμενο «Αράπη», με την εντολή να καταστρέψει την Ιερή Εικόνα της Παναγίας στην Καθολική της Γαστούνης. Όμως καθώς ετοιμαζόταν να της φέρει το πρώτο χτύπημα αυτός εξαφανίσθηκε. Το περιστατικό αυτό γέμισε τρόμο και αγωνία τους υπόδουλους Έλληνες και κατοίκους της Γαστούνης, καθώς πίστευαν ότι η οργή του Πασά θα ξεσπάσει επάνω τους. Έτσι όλοι οι Χριστιανοί της περιοχής με επικεφαλής τον Ιερό Κλήρο, ξενύχτησαν προσευχόμενοι. Το επόμενο πρωί «ο Αράπης», βρέθηκε αναίσθητος στα σκαλιά της Εκκλησίας, ενώ στα χέρια του κρατούσε ένα κλαδί φοίνικα.

    Όταν συνήλθε διηγήθηκε μία ιστορία που έκανε όλους να μιλήσουν για θαύμα. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο «Αράπης», μόλις πήγε να χτυπήσει την Ιερή και Θαυματουργή Εικόνα η Παναγία εμφανίσθηκε μπροστά του και τον μετέφερε στην Αραβία από εκεί που καταγόταν. Συναντήθηκε με την αδελφή του Πασά, η οποία του έδωσε και το κλαδί του φοίνικα για να το δώσει στον αδερφό της. Μόλις ο Πασάς έμαθε την ιστορία, χάρισε τον Ιερό Ναό στους κατοίκους της περιοχής μαζί με μεγάλη γεωργική έκταση και από τότε σταμάτησε να τους ενοχλεί και να τους απειλεί. Το δε «κάψιμο του Αράπη», κρεμασμένο στο κωδωνοστάσιο του Ναού και γεμάτο πυροτεχνήματα αυτή την ημέρα, που φέτος για τεχνικούς λόγους δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν να κατασκευασθεί, συμβολίζει την απαλλαγή της περιοχής της Γαστούνης, από την αγριότητα που έφερε ο Ιμπραήμ.

    Katholiki 2

    Katholiki 3

    Katholiki 4

    Katholiki 5

    Katholiki 6

    Katholiki 7

    Katholiki 8

    Katholiki 9

    Katholiki 10

    Katholiki 11

    Katholiki 12

    Katholiki 13

  • Πύργος: Τους “ρήμαξαν” την ώρα του Επιταφίου
    Πύργος: Τους “ρήμαξαν” την ώρα του Επιταφίου

    Του Γιάννη Σπυρούνη

    “Χρυσές” δουλειές έκαναν διαρρήκτες στον Πύργο, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής και ενώ οι πολίτες παρακολουθούσαν τις λιτανείες των Επιταφίων στις ενορίες της πόλης.

    Στην ανατολική πλευρά του Πύργου, “χτύπησαν” οι διαρρήκτες και σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις που καταγγέλθηκαν έφυγαν με χρυσαφικά και χρήματα.

    Η πρώτη περίπτωση διάρρηξης καταγράφηκε στην οδό Ποσειδώνος. Εκεί οι δράστες αφαίρεσαν χρυσαφικά και χρήματα.

    Στη δεύτερη περίπτωση στο τέρμα της οδού Αλφειού οι δράστες έφυγαν επίσης με χρυσαφικά και μικρό χρηματικό ποσό, ενώ η τρίτη περίπτωση που καταγγέλθηκε ήταν στην περιοχή Βιδιά όπου μεγαλύτερη ήταν η “ζημιά” που έκαναν οι δράστες με τις φθορές που προκάλεσαν στο σπίτι και πολύ μικρότερο το χρηματικό ποσό που αφαίρεσαν…

    Φωτογραφία αρχείου: Freepik/EyeEm

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο