Πρόεδρος ΤΕΕ Ηλείας Χρήστος Γεωργακόπουλος «Αυτή τη φορά ο σεισμός μας συμπεριφέρθηκε καλά…»
Της Βίκυς Γκουγκουστάμου
Πιο αναγκαίος και επιτακτικός κρίνεται ο προσεισμικός έλεγχος των δημοσίων κτηρίων και δη των σχολικών εγκαταστάσεων μετά και την πρόσφατη, διπλή σεισμική δόνηση που ταρακούνησε την Ηλεία (5,7 & 5,6 Ρίχτερ) την περασμένη Παρασκευή 29/3. Το μητρώο των Πολιτικών Μηχανικών που θα διενεργήσει τους ελέγχους ολοκληρώνεται και οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν σύντομα, αμέσως μετά τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν το προσεχές διάστημα.
Το προσεχές διάστημα, ολοκληρώνεται το μητρώο των Πολιτικών Μηχανικών που θα διενεργήσουν τους ελέγχους, σύμφωνα και με το πρόγραμμα του υποχρεωτικού προσεισμικού ελέγχου των δημόσιων κτιρίων που ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν ενημερωτικά σεμινάρια-ημερίδες προς τους επιστήμονες από το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, όπου θα υπάρξει διεξοδική ενημέρωση και επιμόρφωση σχετικά με τον προσεισμικό έλεγχο στα δημόσια κτήρια, με τη συμμετοχή διακεκριμένων πανεπιστημιακών και ανωτέρων στελεχών του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ). Στον Πύργο, το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Απριλίου.
«Σταθήκαμε τυχεροί»
Μιλώντας στο ilialive.gr ο πρόεδρος του ΤΤΕ Ηλείας Χρήστος Γεωργακόπουλος, τονίζει ότι ο τελευταίος σεισμός, λόγω της συμπεριφοράς και των χαρακτηριστικών του, δεν προκάλεσε ζημιές (τουλάχιστον σημαντικές). Ωστόσο εκτιμά πως ο προσεισμικός έλεγχος θα αναδείξει προβλήματα σε δημόσια κτήρια που θα πρέπει να διευθετηθούν άμεσα.
«Με τον τελευταίο σεισμό, δεν είχαμε σημαντικές ζημιές. Βέβαια ο σεισμός μας συμπεριφέρθηκε καλά. Ήταν σε μεγάλο βάθος και παρά τη διάρκειά του, δεν είχε μεγάλη επιτάχυνση. Ακόμη και σε κτήρια που θα μπορούσαν να εμφανίσουν προβλήματα λόγω της διάρκειας, δεν είχαμε περιστατικά. Σημειώθηκαν μικρές ζημιές σε λίθινους μανδρότοιχους, όπως στη Ζαχάρω. Ήταν τέτοια τα χαρακτηριστικά του σεισμού που σταθήκαμε τυχεροί. Μπορεί με αυτό το σεισμό να μην αντιμετώπισαν θέμα τα σχολεία, κάποια όμως είναι προβληματικά και θα διαπιστωθούν από τους μηχανικούς στους ελέγχους που θα ακολουθήσουν. Αυτά τα κτίρια θα μπούνε σε προτεραιότητα για τον δευτεροβάθμια έλεγχο που θα προβλέπει και τον βαθμό παρεμβάσεων» τονίζει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην «Ηλεκτρονική πλατφόρμα απογραφής κτιρίων» του ΟΑΣΠ, έχουν καταχωρηθεί από τους αρμόδιους φορείς τα δημόσια κτήρια και από τους Δήμους όλα τα δημόσια σχολεία, καθώς τα εκπαιδευτικά κτήρια βρίσκονται σε άμεση προτεραιότητα για έλεγχο.
Ο κ. Γεωργακόπουλος επισημαίνει ότι από το 1985, με την βελτίωση του αντισεισμικού κανονισμού τα κτήρια, έχουν επιδείξει αντοχή. Ωστόσο η ανησυχία παραμένει για παλαιότερα κτίρια που υπάρχουν πολλά στην περιοχή μας. «Η στατική επάρκεια των κτηρίων που έχουν ανεγερθεί μετά το 1985 και με τις τότε προδιαγραφές δείχνουν μια καλή αντισεισμική συμπεριφορά. Υπάρχει όμως και μεγάλο κτιριακό απόθεμα πριν το ‘83 που θα πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο και εκεί ίσως ανακαλύψουμε προβλήματα που θα θέλουν άμεση επέμβαση. Να μην εκπλαγούν δηλαδή οι Δήμοι, αν μετά τον πρωτοβάθμιο έλεγχο, θα πρέπει να εκκενωθούν κτήρια για να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις. Εκτιμώ ότι θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων έξι μήνες σχεδόν μετά την έναρξή τους», καταλήγει.
* Φωτογραφία αρχείου