Ρεπορτάζ: Γιάννης Σπυρούνης & Βίκυ Γκουγκουστάμου
Ψηλά παραμένουν οι καταγγελίες στις Αστυνομικές Αρχές για ενδοοικογενειακή βία στην Ηλεία, με τις γυναίκες να είναι τα θύματα στις περισσότερες των περιπτώσεων. Η εικόνα όμως δεν είναι ξεκάθαρη, καθώς οι αριθμοί δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Το γεγονός ότι όλο και περισσότερες γυναίκες βγαίνουν μπροστά, σπάνε τη σιωπή και καταγγέλουν όσα συμβαίνουν πίσω από τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού τους, φέρνει τη στατιστική ποιο κοντά στην πραγματικότητα, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις κακοποίησης των γυναικών που αποκρύπτονται είτε γιατί οι άνθρωποι αυτοί δεν βρίσκουν τη δύναμη να καταγγείλουν αυτά που συμβαίνουν, είτε πάλι δέχονται παρεμβάσεις από το στενό περιβάλλον τους και συμβουλές για να “τα βρουν” με τον θύτη, για διάφορους λόγους όπως “να μην διαλύσεις το σπίτι σου”, “για τα παιδιά σου”, “για το τι θα πει ο κόσμος”… Όμως πέραν από το θύμα, κανένας δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί στο απόλυτο αυτό που βιώνει σε μια κακοποιητική συμπεριφορά, που μπορεί να έχει πολλές μορφές και που πολλές φορές αυτή επαναλαμβάνεται μέχρι που φτάνουμε στην γυναικοκτονία…
Τα στατιστικά στην Ηλεία
Σύμφωνα με τα στατιστικά που ζήτησε το ilialive.gr από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και την Διεύθυνση Πληροφορικής της ΕΛ.ΑΣ., τα περιστατικά ενδοποικογενειακής βίας που καταγράφηκαν το 2023 μέσα από καταγγελίες στις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι πολλά και στην πλειοψηφία τους αφορούν γυναίκες. Από τα 135 περιστατικά που καταγγέλθηκαν, τα 97 έχουν θύματα γένους θυληκού. Τα πέντε αφορούν σε ανήλικα κορίτσια και έφηβες. Τα περισσότερα θύματα (32) ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία από τα 35 έως τα 45 έτη και έπειτα (17) από 45 έως 60 έτη. Άλλα 39 θύματα κατηγοριοποιούνται στις ηλικίες 18 έως 21 έτη, 21 έως 25, 25 έως 30, 30 έως 35 και 60 έως 75. Στα 38 περιστατικά που αφορούν το αρσενικό φύλλο, δύο θύματα είναι αγοράκια έως εφτά ετών, ενώ τα περισσότερα αφορούν άνδρες ηλικίας από 45 έως 60 ετών. Το 2022 τα περιστατικά ήταν 179, με 130 γυναίκες και κορίτσια ως θύματα και 49 άνδρες και αγόρια. Το 2021 καταγράφηκαν 112 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με 94 γυναίκες και κορίτσια θύματα και 33 άνδρες και αγόρια.
Εδώ να σημειώσουμε πως σε όλους τους στατιστικούς πίνακες από το 2020 έως το 2023, τα περισσότερα θύματα γυναίκες προέρχονται από την ίδια ηλικιακή ομάδα, αυτή από τα 35 έως 45 έτη και ακολουθούν γυναίκες ηλικίας από 45 έως 60 και από 30 έως 35 ετών. Συνολικά 367 γυναίκες και κορίτσια έχουν καταγγείλει σε αυτή την τετραετία ότι έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Σε επίπεδο Περιφέρειας οι καταγγελίες αγγίζουν τις 1000 για το 2023 (960) με 691 γυναίκες και κορίτσια θύματα. Μάλιστα 65 καταγγελίες αφορούν σε ανήλικες.
Η πανδημία κυρίως στα έτη 2020 - 2022, ήταν μια περίοδος που παρουσιάστηκε κατακόρυφη άνοδος στις καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία με θύματα κυρίως γυναίκες, όμως το φαινόμενο εδραιώθηκε, σε μια περίοδο που η βία επεκτείνεται και σε έναν άλλο τομέα αυτό τον ανηλίκων. Ίσως θα πρέπει να εξετάσουμε και την διασύνδεση των συμπεριφορών, δηλαδή τι αντιμετωπίζουν τα παιδιά στο σπίτι, που πολλές φορές οδηγεί σε αντίστοιχες συμπεριφορές στις παρέες ή το σχολικό περιβάλλον.
Τάκης Γεωργακόπουλος "Οι γυναίκες παραδειγματίζονται και μιλάνε"
Στο γεγονός ότι, ολοένα και περισσότερες γυναίκες καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, και γίνονται πλέον γνωστά, αποδείδει την αυξητική πορεία των κρουσμάτων, ο ψυχολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Πύργου, Τάκης Γεωργακόπουλος.
Όπως δηλώνει ο ίδιος στο ililalive.gr “Η αυξητική πορεία των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, έχει να κάνει με το γεγονός ότι όλο και περισσότερες γυναίκες το καταγγέλλουν πλέον. Δεν έχει να κάνει αμιγώς με την αύξηση σαν φαινόμενο αλλά την αύξηση των καταγγελιών. Τα ποσοστά περίπου είναι τα ίδια. Πάντοτε υπήρχαν, απλά οι γυναίκες έχουν μάθει να μιλάνε.
Στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Πύργου, υπάρχει μια σταθερή βάση των 50-60 γυναικών ετησίως που έρχονται και καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά. Παρατηρήθηκε μια αυξητική πορεία αμέσως μετά τον εγκλεισμό μας από την πανδημία. Διότι οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να βγουν προς τα έξω και να το καταγγείλουν. Επίσης περιστατικά τα οποία καταγγέλλονται γενικότερα, δείχνουν ότι οι γυναίκες παίρνουν παράδειγμα η μία απο την άλλη να το κάνουν. Εμείς, τις παροτρύνουμε να πάνε στην αστυνομία, διότι όταν φτάσει η καταγγελία στα αρμόδια όργανα, θα ακολουθεί η πορεία που πρέπει. Θα γίνουν όλες οι διαδικασίες, όπως η μήνυση για ενδοοικογενειακή βία η οποία είναι εντελώς δωρέαν, και απο εκεί και πέρα λειτουργούν οι διαδικασίες του αυτοφώρου”.
"Μην ρίξουμε ανάθεμα"
Ο κ. Γεωργακόπουλος, σημειώνει επίσης ότι μπορεί εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης να έχει κλονιστεί μετά και το πρόσφατο περιστατικό της δολοφονίας της άτυχης 28χρονης Κυριακής από τον σύντροφό της έξω απο το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων, ωστόσο αυτό δεν πρέπει να αποθαρρύνει τις γυναίκες να καταγγέλουν περιστατικά βίας. Αντιθέτως, η πολιτεία οφείλει να δει ακόμη πιο σοβαρά και με επιστημονική κατάρτιση το θέμα.
“Δεν πρέπει να αναθεματίσουμε λόγω του συγκεκριμένου περιστατικού. Αντιθέτως, θα πρέπει ακόμη περισσότερο να καταγγέλλουμε τέτοια περιστατικά για δύο λόγους. Ή για να δείξουμε το καλό πρόσωπο της Αστυνομίας που βοηθάει -γιατί θεωρώ ότι αυτό που συνέβη ήταν ένα μεμονωμένο κακό περιστατικό, είτε να αναδείξουμε το πρόβλημα που υπάρχει στην Αστυνομία και να αντιμετωπιστεί.
Το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί με δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των ανθρώπων οι οποίοι διαχειρίζονται τέτοια θέματα με τη δημιουργία τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας μέσα στα Αστυνομικά Τμήματα. Κάτι που, όπως γνωρίζω, έπρεπε να είχε γίνει και δεν ξέρω πόσα τμήματα το διαθέτουν. Η κατάρτιση δεν θα περιοριστεί σε ένα σεμινάριο λίγων ωρών. Απαιτείται μια εκπαίδευση των αστυνομικών σε βάθος χρόνου.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν λειτούργησαν σωστά. Δεν μπορώ να πω ότι έγινε εσκεμμένα. Όμως από άγνοια θρηνήσαμε έναν άνθρωπο. Αυτό ήταν η λεγόμενη άγνοια κινδύνου. Γιατί, αν κάποιος είναι πιο εκπαιδευμένος θα κάνει άλλες κινήσεις” σημείωσε.
* Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Πύργου
Γυμνασιάρχου Δούκα & Ξάνθου
τηλ 26210 20532
Ώρες λειτουργίας 07.00-17.00
Φωτογραφία: Freepik/EyeEm