Επίκαιρα

Γιατί το Πάσχα είναι κινητή γιορτή

Γιατί το Πάσχα είναι κινητή γιορτή

Πώς καθορίζεται η ημερομηνία του Πάσχα. Γιατί το 2025 θα γιορτάσουν μαζί την Ανάσταση οι ορθόδοξοι και οι καθολικοί.

Ωριμάζουν -όπως φαίνεται- οι συζητήσεις για την ιστορική καθιέρωση του κοινού εορτασμού του Πάσχα από ορθόδοξους και καθολικούς χριστιανούς.

Υπενθυμίζεται ότι οι καθολικοί γιόρτασαν φέτος το Πάσχα στις 31 Μαρτίου, ενώ για τους ορθόδοξους η Ανάσταση «πέφτει» στις 5 Μαΐου.

Ωστόσο, το 2025 συμπληρώνονται 1.700 χρόνια από την πρώτη Οικουμενική Σύνοδο (325 μ.Χ) στη Νίκαια της Βιθυνίας, όταν αποφασίστηκε εορτασμός του Πάσχα, και συμπτωματικά ορθόδοξοι και καθολικοί θα γιορτάσουν μαζί την κινητή αυτή εορτή.

Με αφορμή τη συγκυρία αυτή, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στο μήνυμα που απηύθυνε προς όλους του μη Ορθόδοξους Χριστιανούς που γιόρτασαν το Πάσχα την Κυριακή 31 Μαρτίου, τόνισε μεταξύ άλλων: «Αποτελεί σκάνδαλον ο χωριστός εορτασμός του μοναδικού γεγονότος της μιας Αναστάσεως του Ενός Κυρίου». Παράλληλα, ευχήθηκε το 2025 ο κοινός εορτασμός να μην είναι απλώς «σύμπτωση», αλλά να αποτελέσει την απαρχή για την καθιέρωση του ενιαίου εορτασμού από τις δύο Εκκλησίες. «Είμαστε αισιόδοξοι, καθώς εκατέρωθεν υπάρχει η προς τούτο καλή θέλησις και προθυμία», τόνισε.

Γιατί το Πάσχα είναι κινητή εορτή και πώς καθορίζεται

Όπως προαναφέρθηκε, η απόφαση για τις ημερομηνίες εορτασμού του Πάσχα λήφθηκε στην πρώτη Οικουμενική Σύνοδο που έγινε το 325μ.Χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε το εξής: Το Πάσχα γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο που γίνεται μετά την εαρινή ισημερία, δηλαδή μετά την 21η Μαρτίου (με το παλαιό ημερολόγιο), εκτός αν η πανσέληνος τυγχάνει να γίνει Κυριακή, οπότε μεταφέρεται την επόμενη Κυριακή.

Η πρώτη μέρα της Σελήνης τοποθετείται στο διάστημα μεταξύ της 8ης Μαρτίου και της 5ης Απριλίου. Επομένως, δεδομένου ότι η περιστροφή της σελήνης γύρω από τη Γη διαρκεί περίπου 28 μέρες, έχουμε πανσέληνο στο μέσο του κύκλου δηλαδή την 14η μέρα.

Αυτό σημαίνει ότι το Πάσχα μπορεί να πέσει στο διάστημα μεταξύ 22ας Μαρτίου και 25ης Απριλίου. Σημειώστε ότι οι παραπάνω ημερομηνίες αφορούν το παλαιό ημερολόγιο. Άρα αν προσθέσουμε τις 13 μέρες που είναι η διαφορά παλιού και νέου ημερολογίου, βρίσκουμε ότι το Ορθόδοξο Πάσχα θα «πέφτει» πάντα από 4 Απριλίου ως 8 Μαΐου.

Όσον αφορά στο γιατί δεν συμπίπτει το Ορθόδοξο με το Καθολικό Πάσχα, αυτό συμβαίνει γιατί οι Ρωμαιοκαθολικοί καθορίζουν το Πάσχα σύμφωνα με το νέο ημερολόγιο. Για τον λόγο αυτό το Πάσχα των Καθολικών γιορτάζεται συνήθως νωρίτερα από αυτό των Ορθοδόξων.

Υπάρχει ωστόσο και η περίπτωση, για κάποιες συγκεκριμένες ημερομηνίες της εαρινής πανσελήνου, που ο εορτασμός του Πάσχα από τις δύο εκκλησίες ταυτίζεται, κάτι που δηλαδή θα συμβεί το 2025.

Πηγή: iEidiseis.gr

TAGS:

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup