Επίκαιρα

Συνέντευξη με τον Ολυμπιονίκη Πύρρο Δήμα: «Νιώθω μεγάλη περηφάνια που γίνομαι Επίτιμος Δημότης Αρχαίας Ολυμπίας»

Συνέντευξη με τον Ολυμπιονίκη Πύρρο Δήμα: «Νιώθω μεγάλη περηφάνια που γίνομαι Επίτιμος Δημότης Αρχαίας Ολυμπίας»

Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

Όσα χρόνια και αν περάσουν, όσες διαδρομές και αν ακολουθήσει στη ζωή του, ο Πύρρος Δήμας έχει χαραχτεί στις συνειδήσεις των Ελλήνων ως το «Λιοντάρι της Χειμάρρας!». Ο αθλητής που κάθισε κάτω από τη μπάρα και σήκωσε στα χέρια του όλη την Ελλάδα. Ο τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης που μας έκανε να πιστέψουμε στο ακατόρθωτο και ίσως, για λίγο, να νιώσουμε και εμείς οι… κοινοί θνητοί το ίδιο δυνατοί! Ο Πύρρος Δήμας το Σάββατο θα βρεθεί στην Αρχαία Ολυμπία και σε ειδική εκδήλωση, μαζί με τον Ολυμπιονίκη Ιωάννη Μελισσανίδη, θα ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης, μετά από πρόταση του Δημάρχου Άρη Παναγιωτόπουλου και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Πύρρος Δήμας, μιλάει –από τη μακρινή Ταϊλάνδη όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών και συμμετέχει ως Τεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Ομάδας ΗΠΑ-στο ilialive.gr για την επίσκεψή του στη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων και συγκινείται για την μεγάλη, όπως ο ίδιος τονίζει, τιμή που του επιφυλάσσουν. Αναφέρεται στους συμπατριώτες του στη Χειμάρρα και τις δυσκολίες που έχουν βιώσει και εξακολουθούν, εξ’ αιτίας του πολιτικού καθεστώτος. Μας λέει γιατί αποφάσισε να ασχοληθεί και πάλι με την πολιτική και να είναι υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη ΝΔ. Η φωνή του αλλάζει και χρωματίζεται με τόνο ευτυχίας όταν μιλάει για τη σύζυγό του Αφροδίτη Σκαφίδα και τον ερχομό του πέμπτου παιδιού, της κόρης του, που αναμένεται από μέρα σε μέρα.

»Είμαι πολύ συγκινημένος από την κίνηση του Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας, και του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι πολύ συγκινητικό να είσαι Επίτιμος Δημότης Αρχαίας Ολυμπίας, εκεί που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Είναι πολύ τιμητικό για μένα και νιώθω πολύ μεγάλη περηφάνια γι’ αυτή την απόφαση. Πραγματικά τους ευχαριστώ ολόψυχα. Γνώρισα τον κ. Παναγιωτόπουλο σχετικά πρόσφατα και στη συζήτηση που είχαμε κατάλαβα αμέσως ότι είναι ένας νέος άνθρωπος που νοιάζεται για τον τόπο του, θέλει να προσφέρει και να βοηθήσει. Όταν γνωρίζω λοιπόν τέτοιους ανθρώπους, νιώθω ότι τίποτα δεν έχει χαθεί…

»Δυστυχώς θυμόμαστε την Αρχαία Ολυμπία κάθε τέσσερα χρόνια. Και αυτό δεν είναι μόνο θέμα του κράτους αλλά και δικό μας φταίξιμο με την έννοια του τί επιλέγουμε και τί ψηφίζουμε. Η πολιτεία είμαστε εμείς. Και εμείς αποφασίζουμε τί θέλουμε για τον τόπο μας και πώς θέλουμε να ζήσουμε. Εμείς είμαστε αυτοί που παίρνουμε τις αποφάσεις για τον εαυτό μας.

»Θα ήθελα να δω την Αρχαία Ολυμπία, όπως την φαντάζεται όλος ο κόσμος. Δυστυχώς πολλοί όταν έρχονται απογοητεύονται. Άλλα περιμένουν και άλλα βρίσκουν. Θα πρέπει να της δώσουμε την αξία και τη θέση που της αρμόζει. Το παρήγορο είναι ότι υπάρχουν νέοι άνθρωποι που πραγματικά ενδιαφέρονται…

«Θέλω να γίνω η φωνή της μειονότητας της Β. Ηπείρου»

Η Χειμάρρα κυλά στο αίμα του… Θέλει να μιλήσει για όλα όσα βίωσαν οι πρόγονοί του. Και όσα συμβαίνουν ακόμη και σήμερα. Λαχταρά να δει ένα καλύτερο μέλλον για την ελληνική μειονότητα στη Β. Ήπειρο και με αυτό το σκεπτικό, όπως μας λέει, αποφάσισε να κατέβει υποψήφιος στις προσεχείς Ευρωεκλογές.

Dimas euΟ Πύρρος Δήμας (ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ / EUROKINISSI)

»Ο κόσμος εκεί ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ και για πολλά χρόνια κυνηγήθηκε από το καθεστώς του Χότζα. Οι δικές μας οικογένειες δεν τον ψήφισαν το ’47 και για αντίποινα ο Χότζα έβαλε έναν άντρα από κάθε οικογένεια στη φυλακή. Σκοτώθηκαν αρκετοί, άλλοι έμειναν στη φυλακή πολλά χρόνια… Δυστυχώς το καθεστώς από τότε δεν μας αναγνώριζε ως μειονότητα και δεν μας βοηθούσε σε τίποτα. Παρ’ ότι από το 1967 οι εκκλησίες έμειναν κλειστές, εμείς κρατήσαμε τη θρησκεία μας με την βοήθεια και την επιμονή των παππούδων μας. Κρατηθήκαμε με την πίστη μας, τον σταυρό μας, το καντήλι μας. Με τη θρησκεία και τη γλώσσα μας. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες δεν μιλούσαν Αλβανικά καθόλου.... Ακόμη και σήμερα δεν μας αναγνωρίζουν ως μειονότητα. Να φανταστείτε ότι το σχολείο της Χειμάρρας είναι παράρτημα του σχολείου της Κορυτσάς.

»Για πρώτη φορά λοιπόν, τον Δεκέμβριο του 2022, πάτησε το πόδι του έλληνας πρωθυπουργός στη Χειμάρρα. Εγώ ένιωσα πολύ υπερήφανος που κάποιος πολιτικός της Ελλάδας, και πόσο μάλιστα πρωθυπουργός, μας αναγνώρισε, μας επισκέφτηκε. Ήταν πολύ συγκινητικό όλο το κλίμα. Οι ταλαιπωρημένοι αυτοί άνθρωποι που πέρασαν τόσα πολλά, φώναζαν «Ελλάς Ελλάς σκέπασε κι εμάς». Ζητούσαν με λαχτάρα την Ελλάδα.

»Θεωρώ λοιπόν ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να έχουν μια φωνή στο Ευρωκοινοβούλιο. Η Αλβανία είναι υπό ένταξη χώρα στην Ε.Ε. Θα πρέπει να τηρήσει όμως τους κανόνες. Να σεβαστεί την ελληνική μειονότητα και τα δικαιώματα των κατοίκων. Και θεωρώ ότι μια φωνή, σαν τη δική μου στην Ευρωβουλή θα βοηθήσει πολύ. Η ελληνική μειονότητα της Β. Ηπείρου και οι Αλβανοί που ζουν και εργάζονται με αξιοπρέπεια στην Ελλάδα πρέπει να γίνουν γέφυρα φιλίας των δύο λαών για να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης. Με αυτό το σκεπτικό κατεβαίνω λοιπόν στις Ευρωεκλογές.

Θερίζουμε ό,τι σπείραμε με την βία των ανηλίκων

»Μ’ ενδιαφέρει όμως πολύ και το κομμάτι του αθλητισμού, η παιδεία, η κλιματική αλλαγή… Ειδικά ο τομέας του αθλητισμού είναι ένας από τους βασικούς λόγους που θέλω να ξαναμπώ στην πολιτική. Θεωρώ ότι μέσω του αθλητισμού μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας, να μάθουν να σέβονται πρώτα τον εαυτό τους και μετά τον διπλανό τους. Αυτή βία των ανηλίκων που βλέπουμε γύρω μας, το μπούλινγκ εντός και εκτός σχολικού χώρου, ξεκινά γιατί μειώθηκαν πολύ οι επιδοτήσεις του κράτους προς τα Αθλητικά Σωματεία και τις Ομοσπονδίες. Μειώθηκαν οι ώρες γυμναστικής στα σχολεία, έκλεισαν αθλητικά σχολεία, είχαμε και δύο χρόνια πανδημία… Και τώρα «θερίζουμε» αυτά που σπείραμε τα χρόνια που πέρασαν. Θεωρώ ότι σε περιόδους κρίσεις εκεί που δεν κάνεις εκπτώσεις είναι η παιδεία, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός. Δυστυχώς, όλες οι περικοπές ήταν οριζόντιες και τώρα το πληρώνουμε. Ελπίζω και εύχομαι να παλέψουμε όλοι πάνω σ’ αυτό το κομμάτι και να αποκτήσουμε περισσότερα κονδύλια γι’ αυτούς τους τομείς. Αυτό πρέπει να δώσουμε στα παιδιά μας, να τα βοηθήσουμε. Να δούμε την Ελλάδα, να γίνεται καλύτερη.

»Έχω ακούσει από κάποιους, που θέλουν να ενοχλήσουν, να λένε: «έλα μωρέ, αυτός σήκωνε βάρη …». Θέλω να πω ότι ο Πύρρος δεν σήκωνε μόνο βάρη. Ο Πύρρος έχει τελειώσει Παιδαγωγική Ακαδημία το 2010, είναι Αντιπρόεδρος στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Άρσης Βαρών, Τεχνικός Διευθυντής στην Αμερικάνικη Ομοσπονδία… Έχω κάνει πράγματα και προσπαθώ καθημερινά. Αυτή τη στιγμή θα μπορούσα να πω «Είμαι στην Αμερική, δουλεύω εδώ, είμαι μια χαρά και δεν θέλω να ξανασχοληθώ με την πολιτική….». Όχι, μ’ ενδιαφέρει η πολιτική γιατί μέσω αυτής μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα για τα παιδιά μας και τη νεολαία μας.

Μετά από πολλά χρόνια είμαι πάλι καλά

»Γίνομαι πάλι μπαμπάς. Περιμένουμε από μέρα σε μέρα τον ερχομό της μικρής. Εγώ τώρα είμαι στην Ταϊλάνδη, μιλάω με την Αφροδίτη κάθε μέρα και της λέω «κρατήσου μέχρι να γυρίσω…(γέλια).

»Είναι μεγάλη χαρά ο ερχομός της μικρής. Χαρά και ευλογία. Για το μόνο που στεναχωριέμαι είναι ότι δουλεύω πάρα πολύ, είμαι μακριά και δεν μπορώ να είμαι δίπλα και να στηρίξω όπως πρέπει την Αφροδίτη.
Για την Αφροδίτη είναι ο πρώτος γάμος και το πρώτο παιδί και θεωρώ ότι της άξιζε και της αξίζουν τα καλύτερα. Ήταν ένα δώρο Θεού για μένα.

Dimas SkafidaΟ Πύρρος Δήμας με τη σύζυγό του Αφροδίτη Σκαφίδα (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

»Την Αφροδίτη τη γνώρισα τις ημέρες που έχασα την μητέρα μου. Ήταν μεγάλη στήριξη για μένα. Έχασα τον πατέρα μου το ‘17, την Αναστασία το ‘18 και την μητέρα μου το ‘21. Ήταν πολλές και μεγάλες οι απώλειες… Ήρθε τη στιγμή που θα μπορούσα να καταρρεύσω… Ταλαιπωρήθηκα πολύ, περάσαμε πολύ δύσκολα το προηγούμενο διάστημα και όλο αυτό που συμβαίνει στη ζωή μου είναι πραγματικά ένα δώρο Θεού. Και η Αφροδίτη είναι ένας καταπληκτικός άνθρωπος ο οποίος μου έχει δώσει χαρά στη ζωή μου μετά απ’ όλα όσα πέρασα.

»Δεν ασχολούμαι με τα αρνητικά σχόλια. Κάποιοι άνθρωποι, από την άνεση του καναπέ τους και την ευκολία του πληκτρολογίου, γράφουν διάφορα χωρίς να σκέφτονται αν πληγώνεται ή όχι κάποιος. Από την άλλη όμως πρέπει πάντα να σκέφτεσαι το «ποιος» και το «τί» λέει. Η γιαγιά μου έλεγε «όταν κλείνει η πόρτα του σπιτιού σου, όσους είναι μέσα να σκέφτεσαι». Πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι. Εμένα αυτό που μ’ ενδιαφέρει είναι να είναι καλά η οικογένειά μου, τα παιδιά μου-κυρίως ο μικρός γιατί είναι μόνο 15 και πέρασε δύσκολα το προηγούμενο διάστημα. Και πραγματικά, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό είμαι καλά!»

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα