Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε σωρεία δημοσιευμάτων στον ηλεκτρονικό τοπικό τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αφορούν σε Υπάλληλο του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, κατηγορώντας την για τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων της σε συγκεκριμένο αντικείμενο του Δήμου που της έχει ανατεθεί και ειδικότερα στο αντικείμενο διαχείρισης των αδέσποτων ζώων στην περιφέρεια του Δήμου.
Αναμφίβολα, είναι κατοχυρωμένη νομοθετικά, η ελευθερία στην έκφραση και θα πρέπει να αποτυπώνεται.
Αναμφίβολα, είναι παρήγορο το γεγονός του συνεχούς αυξανόμενου ποσοστού των ευαισθητοποιημένων πολιτών απέναντι στα ζώα και ειδικότερα στα αδέσποτα ζώα.
Για να προχωρήσουμε όμως στην αποτύπωση της άποψής μας, οφείλουμε να γνωρίζουμε, ή να επιδιώκουμε να γνωρίσουμε το νομικό πλαίσιο που ισχύει για την κάθε περίπτωση που θέλουμε να καυτηριάσουμε και να μην απαξιώνουμε συλλήβδην τα πρόσωπα, που απλώς εφαρμόζουν τους Νόμους.
Οι Υπηρεσίες λειτουργούν και ενεργούν σύμφωνα το θεσμοθετημένο από την Κεντρική Εξουσία, νομικό πλαίσιο, που διέπει τα αντικείμενα τα οποία χειρίζονται και όλοι πλέον γνωρίζουμε πως υπάρχουν γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται για τη διεκπεραίωση εκάστου αντικειμένου.
Οι Δημόσιοι Υπάλληλοι έχουν υποχρέωση να εκτελούν τα καθήκοντα που τους ανατίθενται, πλην όμως δεν λειτουργούν αυτοβούλως, αλλά εντός του νομοθετικού πλαισίου και σύμφωνα με τις εκάστοτε οδηγίες από τα αρμόδια Υπουργεία.
Ως Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου εργαζομένων Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων στηρίζουμε τη συγκεκριμένη Υπάλληλο, διότι ενήργησε με βάση την κείμενη Νομοθεσία, όσο κι αν αυτό, μπορεί και εμάς τους ίδιους ως Πολίτες, να μας δυσαρεστεί.
Η συγκεκριμένη Υπάλληλος, λόγω ελλείψεως προσωπικού στο Δήμο, χειρίζεται περισσότερα αντικείμενα και όχι αποκλειστικά και μόνο το αντικείμενο της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.
Παρά ταύτα, όταν αυτή η αρμοδιότητα μεταβιβάστηκε στους Δήμους, της ανατέθηκε ως αντικείμενος και ως ευσυνείδητη Υπάλληλος οργάνωσε εκ του μηδενός το πεδίο δράσης του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων στον τομέα αδέσποτων ζώων, το οποίο προφανώς και δεν έχει ολοκληρωθεί και τελειοποιηθεί [το συμβάν π.χ. έλαβε χώρα ημέρα και ώρα που οι Υπηρεσίες δεν λειτουργούν].
Η κριτική στη δράση των Φορέων είναι επιβεβλημένη, αλλά δεν θα πρέπει να στοχεύει σε πρόσωπα. Θα πρέπει να στοχεύει στη διαδικασία και στο νομοθετικό πλαίσιο. Τα πρόσωπα στο δημόσιο τομέα, λόγω ελλείψεως προσωπικού, υπερβάλλουν τους εαυτούς τους προκειμένου να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.
Όταν η κριτική στοχεύει στην ουσία, ίσως αποτελέσει αφορμή από τη μια, για τροποποίηση του ασφυκτικού νομοθετικού πλαισίου και τη θεσμοθέτηση ευέλικτων διαδικασιών, ώστε και οι λειτουργοί της Δημόσιας Διοίκησης να δύνανται να λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο και από την άλλη, για στελέχωση του δημοσίου τομέα με μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπινου δυναμικού.
(Δελτίο Τύπου)