Παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων η Ημερίδα της Π.Ε. Ηλείας για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών
Της Βίκυς Γκουγκουστάμου
Με στόχο τον συντονισμό των ενεργειών και την ελαχιστοποίηση των κινδύνων, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα «Εμπλεκόμενοι φορείς – Ο ρόλος και ο συντονισμός με σκοπό την πρόληψη και την αντιμετώπιση πυρκαγιών», που διοργάνωσε η Π.Ε. Ηλείας κατόπιν πρωτοβουλίας του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ηλείας Νίκου Κοροβέση, στο Συνεδριακό Κέντρο.
Λίγες μόλις ημέρες πριν την επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, συζητήθηκαν και παρουσιάστηκαν στην ημερίδα σημαντικά στοιχεία που μπορούν να αποτελέσουν ένα σοβαρό “όπλο” των εμπλεκόμενων φορέων στην πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Στην ημερίδα παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, της Δ/νσης Δασών και των Δασαρχείων, Δήμαρχοι, προϊστάμενοι των Τμημάτων Πολιτικής Προστασίας και πλειοψηφία προέδρων δημοτικών κοινοτήτων, ΕΚΑΒ, Νοσοκομείων, ομάδες εθελοντών καθώς και το Ινστιτούτο Διαχείρισης Μετεωρολογικών Ερευνών και Καταστροφών, γεγονός που αποδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον όλων για την προστασία και τη θωράκιση του τόπου από τις φυσικές καταστροφές και πιο συγκεκριμένα τις πυρκαγιές που τόσο έχουν πληγώσει τον νομό τα τελευταία χρόνια.
“Στόχος μας η συνέχεια, η συνέπεια και η βελτίωση”
Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Κοροβέσης, υπογράμμισε ότι απο την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του ως αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, αλλά και ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, έχουν θέσει τα θέματα της Πολιτικής Προστασίας σε πρώτη προτεραιότητα, με σειρά ενεργειών όπως: δράσεις πυροπροστασίας, με εντατικούς καθαρισμούς σε όλο το μήκος του νομού, με τα μηχανήματα της πολιτικής προστασίας σε ετοιμότητα αλλά και με διαρκείς συναντήσεις και πίεση σε υπουργεία και αρμόδιους φορείς για την εξασφάλιση επιπλέον πόρων και χρηματοδοτήσεων.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας έκανε λόγο για την ατομική ευθύνη, αλλά και την κλιματική κρίση που έχει επιδεινώσει την κατάσταση και σύμφωνα με μελέτες αναμένεται να επηρεάσει κάθε πτυχή της δραστηριότητας στην Δυτική Ελλάδα.
“Οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, καθιστούν σήμερα την οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας σημαντικότερη από ποτέ. Στόχος μας είναι να συζητήσουμε και να συνεργαστούμε με όλες τις δυνάμεις του τόπου μας για να σχεδιάσουμε ωφέλιμες και αποτελεσματικές δράσεις και να ενεργοποιήσουμε όλους τους φορείς για να τις υλοποιήσουμε" υπογράμμισε ο κ. Κοροβέσης και συνέχισε “Βήματα έχουν γίνει. Πολλά και σημαντικά. Στόχος μας η συνέχεια, η συνέπεια και η βελτίωση.Γι’ αυτό και διαμορφώνουμε νέους διαύλους επικοινωνίας και ενημέρωσης όπως η αποψινή ημερίδα. Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία και στοχεύουμε μεταξύ άλλων στην άμεση και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών και όλων των φορέων για θέματα πολιτικής προστασίας, επιδιώκοντας ταυτόχρονα και την ανάπτυξη μιας αμφίδρομης επικοινωνίας και συνεργασίας μαζί τους. Η Πολιτική Προστασία είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας μιας σύγχρονης και πολιτισμένης κοινωνίας, η οποία τονίζει τη σημασία της αυτοδυναμίας των πολιτών και των κοινοτήτων"
Ο κ. Κοροβέσης επισήμανε, ότι ένας από τους στόχους είναι να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό πλαίσιο το οποίο θα επιστρατεύεται όταν απαιτείται ταχεία συλλογική δράση μεταξύ πολλών υπηρεσιών, αμοιβαία συμμετοχή της αστυνομίας, της πυροσβεστικής υπηρεσίας, των υπηρεσιών υγείας, των φορέων και των εθελοντικών οργανώσεων.
"Η κατάρτιση και η ενημέρωση για την παρέμβαση των δυνάμεων και τον συντονισμό μας χρησιμοποιώντας διαδικασίες συνεργασίας, ενισχύει την συνοχή των δράσεων και εξασφαλίζει την αποτελεσματική δράση τόσο στον τομέα της πρόληψης όσο και σε αυτόν της αντιμετώπισης. Σε αυτόν τόπο έχουμε διδαχτεί πλέον πως στα θέματα πολιτικής προστασίας δεν χωρούν ολιγωρίες. Είναι η ώρα της δράσης και της ευθύνης" κατέληξε.
Ομιλίες για προληπτικά μέτρα-ενέργειες προστασίας και ενημέρωση πολιτών
Ο Γεώργιος Παπακοσμάς, Πυραγός, Αν. Προϊστάμενος Γραφείου Προληπτικής & Κατασταλτικής Πυρασφάλειας ΔΙ. Π.Υ. Ν. Ηλείας, αναφέρθηκε στην Πυροσβεστική Διάταξη υπ’ αριθ. 20/2023 με θέμα «Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα».
Ο Ανθυποπυραγός, Αν. Προϊστάμενος Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρεστένων Ανδρέας Αρτζανίδης ανέλυσε την Πυροσβεστική Διάταξη υπ’ αριθ. 9/2021: «Καθορισμός μέτρων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους» καθώς και την Πυροσβεστική Διάταξη 19/2020: «Διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων για παραβάσεις επί κανονιστικών διατάξεων νομοθεσίας πυροπροστασίας».
Μετά απο μια ολιγόλεπτη εισαγωγή απο την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Ηλείας , Αγγελική Τσάκωνα, το λόγο πήρε ο Δασάρχης Πύργου Δρ. Παναγιώτης Λάττας όπου παρουσίασε το θέμα: «Ενέργειες και δράσεις Δασικών Υπηρεσιών Ηλείας για την Προστασία – Ανάπτυξη και Αποκατάσταση των Φυσικών Δασικών Οικοσυστημάτων».
Τοποθέτηση έκανε και ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας Γεώργιος Σωτηρόπουλος, ενώ ο πρόεδρος του ΙΔΙΜΕΚ Ιωάννης Σταματάκης ανέπτυξε το ρόλο και τη συνεισφορά των καιρικών καμερών στις Πυρκαγιές και στην άμεση πρόληψη και ενημέρωση των πολιτών .
Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με τις τοποθετήσεις των Νικόλαο Γυφτάκη, Προϊστάμενο Δ/νσης Πολ. Προστασίας Π.Δ.Ε. και Κων/νο Μπαλκάμο, Προϊστάμενο Τ. Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ηλείας.