Επίκαιρα

Νόσος του Πάρκινσον: Ελπίδα και αισιοδοξία σε ασθενείς για πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες - 25.000 νοσούν στην Ελλάδα

Νόσος του Πάρκινσον: Ελπίδα και αισιοδοξία σε ασθενείς για πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες - 25.000 νοσούν στην Ελλάδα

Η Επιστημονική Ημερίδα στην Π.Ε. Ηλείας για τη νόσο του Πάρκινσον

της Βίκυς Γκουγκουστάμου

Με κύριο σύνθημα “Μη ξεχνάς να προσέχεις τον εαυτό σου”, η Π.Ε. Ηλείας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ασθενών και Φροντιστών ΠΑΡ.ΚΙΝ.Σ.Ο.Ν. , διοργάνωσαν την άκρως ενδιαφέρουσα επιστημονική ημερίδα υγείας με θέμα «Ζώντας με το Πάρκινσον - Από τη διάγνωση στη θεραπεία και εξελίξεις της καθημερινότητας ασθενών και φροντιστών». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας παρουσία επιστημόνων, ιατρών, φορέων οργανισμών και πλήθος κόσμου.

Στόχος της επιστημονικής ημερίδας ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κοινού και πολιτείας στην πρόσβαση όλων των ασθενών και των φροντιστών τους σε καινοτόμες θεραπείες και υποστηρικτικές υπηρεσίες. “Ψυχή” της διοργάνωσης η “δική” μας Γεωργία Ηλιοπούλου, μέλος του Συλλόγου Ασθενών και Φροντιστών ΠΑΡ.ΚΙΝ.ΣΟΝ η οποία κατέθεσε την προσωπική της εμπειρία καθώς μάχεται με την ασθένεια τα τελευταία πέντε χρόνια.

“Ο στόχος μας είναι να καταφέρουμε να “ξεκλειδώσουμε” τα άτομα που ζούνε στην πόλη μας, να ενταχθούν στην κοινωνία όπως πρέπει και να μην υπάρχει κοινωνικό στίγμα” δήλωσε στο ilialive.gr η κ. Ηλιοπούλου, η οποία ευχαρίστησε για την άμεση ανταπόκριση τον Περιφερειάρχη ΠΔΕ Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Νίκο Κοροβέση και την Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας ΠΔΕ Άννα Μαστοράκου και όλους τους φορείς.

Η Γεωργία Ηλιοπούλου καταθέτοντας την προσωπική της εμπειρία απο τη στιγμή που διαγνώστηκε με τη νόσο του Πάρκινσον, αναφέρει: “Δεν ειναι εύκολο να το αποδεχτείς. Σου παίρνει αρκετό χρόνο . Εγώ πήρα το χρόνο μου, έμεινα λόγω συγκυριών αρκετό καιρό μόνη. Αυτό μου έδωσε το χρόνο να αγαπήσω περισσότερο τον εαυτό μου να του δώσω την ευκαιρία που χρειάζεται ώστε να μπορέσω να σταθώ στα πόδια μου. Νοσώ πέντε χρόνια, είμαι στο αρχικό στάδιο, το έχω αποδεχτεί γιατί ξέρω τα στάδια και ξέρω να "διαβάζω" τον εαυτό μου. Θέλω να βοηθήσω και άλλους ασθενείς στην πόλη μου καθώς από την ενημέρωση που έχω υπάρχουν αρκετοί αλλά κλείνονται στον εαυτό του. Επιθυμία μου να τους εντάξω στην κοινωνία. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε. Έχουμε την αγκαλιά των φροντιστών μας. Πρέπει όμως να μας αγκαλιάσει και η κοινωνία. Να λειτουργήσουν κέντρα φυσικοθεραπείας για να βοηθηθεί η κίνηση μας. Αν χάσεις την κίνηση σου χάνεις τα πάντα. Αν όμως έχουμε τα μέσα για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε΄, πιστεύω ότι θα είμαστε πιο οργανωμένοι για να ζήσουμε αξιοπρεπώς όπως μας αξίζει".

Νίκος Κοροβέσης "Συνεχίζουμε με την ευαισθητοποίηση των πολιτών”

Parkinson 2

Για την άμεση ανταπόκριση της Π.Ε. Ηλείας σε θέματα ευαισθητοποίησης πολιτών, έκανε λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Νίκος Κοροβέσης, τονίζοντας: “Με χαρά κάναμε αποδεκτή την πρόταση του Συλλόγου για μια ημερίδα που μας αφορά όλους. Η ΠΕ Ηλείας στηρίζει τέτοιες δράσεις, από τη διάγνωση στη θεραπεία και τις εξελίξεις της καθημερινότητας στους ασθενείς και τους φροντιστές. Θα συνεχίσουμε με την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε σοβαρά θέματα υγείας αλλά και κοινωνικά ζητήματα”.

Άννα Μαστοράκου " Οι ασθενείς να έχουν τη φροντίδα και τη στήριξη που χρειάζονται”

Parkinson 11

“ Η ΠΔΕ και ο Περιφερειάρχης Νεκτάριο Φαρμάκης προσωπικά, δίνουμε μεγάλη έμφαση στα θέματα δημόσιας υγείας. Μετά τη πανδημία πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στα χρόνια νοσήματα τα οποία βασανίζουν πάρα πολύ τους πολίτες, να δώσουμε έμφαση στη πρόσβαση που πρέπει να έχουν στη διάγνωση και τη θεραπεία” σημειώνει η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας ΠΔΕ Άννα Μαστοράκου.
“Η νόσος του Πάρκινσον είναι μία νεύροεκφυλιστική νόσος που απασχολεί περίπου 25.000 άτομα στη χώρα μας. Ταλαιπωρεί πολύ κόσμο και πρέπει να υπάρχει έμφαση στην έγκαιρη διάγνωση, πρόσβαση σε ειδικότητες γιατί είναι μια εξειδικευμένη περίπτωση και φυσικά φροντίδα και στήριξη από το κράτος. Θεραπεία δεν υπάρχει αλλά προφανώς μπορούμε να παγώσουμε την εξέλιξη της. Ο προσανατολισμός και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι να εκπαιδεύσουμε φροντιστές ώστε οι ασθενείς να έχουν τη φροντίδα και τη στήριξη που χρειάζονται” καταλήγει.

Φωτεινή Σκόνδρα-Πρόεδρος Συλλόγου ΠΑΡ.ΚΙΝ.Σ.Ο.Ν. “Απαραίτητο ένα εθνικό σχέδιο δράσης”

Parkinson 7

Στον χαιρετισμό της η πρόεδρος του Συλλόγου ΠΑΡ.ΚΙΝ.Σ.Ο.Ν. Φωτεινή Σκόνδρα τόνισε πως με την ευκαιρία της ημερίδας το κοινό θα εισπράξει ελπίδα και αισιοδοξία, ότι “ κανένας ασθενής στην Ελλάδα με πάρκινσον δεν είναι πλέον μόνος του και ο φροντιστής δεν είναι αβοήθητος. Δεν έχει γίνει ακόμη επίσημη καταγραφή και αυτό είναι ένα πάγιο αίτημα του συλλόγου μας. Υπολογίζεται ένα ποσοστό στις 25.000 ασθενών με τις οικογένειές τους”.
Αναφορικά με τη φροντίδα των ασθενών μετά τη διάγνωση, η κ. Σκόνδρα αναφέρει ότι υπάρχει ένα παράδοξο: “Υπάρχουν δυνάμεις και δυνατότητες αλλά δεν είναι ακόμη συντονισμένες. Γίνονται προσπάθειες από την πολιτεία και από τους επιστημονικούς φορείς και μάλιστα έχουμε πολλά επιτεύγματα στην Ελλάδα που μας κάνουν περήφανους, αλλά όλο αυτό δεν έχει συντονιστεί ακόμη. Σε συζητήσεις που έχουμε με το Υπουργείο Υγείας ως σύλλογος-και έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία-ζητάμε ένα εθνικό σχέδιο δράσης για το πάρκινσον ώστε η προσπάθεια που κάνουμε όλοι να μην καταλήγει δυσλειτουργική και να υπάρχει συντονισμός”.

Στην εκδήλωση σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, εντεταλμένος για θέματα Υγείας, Γιώργος Παναγούλιας καθώς και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας Χρήστος Γιαννικούλης.

Οι ομιλητές

Στην πρώτη ενότητα της ημερίδας μίλησαν οι: Γεώργιος Σινικόφ, Δ/ντης Νευρολογικού Τμήματος Γ.Ν. Ηλείας με θέμα “Διαγνωστική προσέγγιση της νόσου του Πάρκινσον”, Ελευθερία Κοροπούλη, MD.phD Νευρολόγος Β’ Πανεπιστ. Κλινική Π.Γ.Ν. Αττικόν με θέμα “Θεραπεία της προχωρημένης νόσου Πάρκινσον”, Ζηνοβία-Μαρία Κεφαλοπούλου MD.phD Επίκουρη Καθηγήτρια Νευρολογίας και Κινητικών Διαταραχών, Νευρολογική Κλινική Παν. Νοσοκομείου Πατρών με θέμα “Εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση στην θεραπεία της νόσου Πάρκινσον”.

Στη δεύτερη ενότητα της ημερίδας η Ελένη Παναγούλια, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια Bsc/Msc Cognitive Psychology αναφέρθηκε στην “Θεραπευτική υποστήριξη ασθενών/φροντιστών”, η Μαρία Χ. Σχίζα Φυσικοθεραπεύτρια NTD, Acup.Th. Msc στη θεραπευτική άσκηση του Πανεπιστημίου Πατρών μίλησε για το “Ρόλο της Φυσικοθεραπείας στη Νόσο Πάρκινσον” και τέλος η Θεοδώρα Καραμάνη, Πτυχιούχος Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής ανέλυσε την “Προσαρμοσμένη Κινητική Αγωγή. Ο ρόλος και η σπουδαιότητα της άσκησης των ασθενών με Πάρκινσον”.

Την ημερίδα συντόνισε και παρουσίασε η Γεωργία Μένεγα.

Parkinson 3

Parkinson 4

Parkinson 5

Parkinson 6

Parkinson 8

Parkinson 9

Parkinson 10

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα