Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024 08:14

Νόσος του Πάρκινσον: Ελπίδα και αισιοδοξία σε ασθενείς για πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες - 25.000 νοσούν στην Ελλάδα

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Η Επιστημονική Ημερίδα στην Π.Ε. Ηλείας για τη νόσο του Πάρκινσον

της Βίκυς Γκουγκουστάμου

Με κύριο σύνθημα “Μη ξεχνάς να προσέχεις τον εαυτό σου”, η Π.Ε. Ηλείας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ασθενών και Φροντιστών ΠΑΡ.ΚΙΝ.Σ.Ο.Ν. , διοργάνωσαν την άκρως ενδιαφέρουσα επιστημονική ημερίδα υγείας με θέμα «Ζώντας με το Πάρκινσον - Από τη διάγνωση στη θεραπεία και εξελίξεις της καθημερινότητας ασθενών και φροντιστών». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας παρουσία επιστημόνων, ιατρών, φορέων οργανισμών και πλήθος κόσμου.

Στόχος της επιστημονικής ημερίδας ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κοινού και πολιτείας στην πρόσβαση όλων των ασθενών και των φροντιστών τους σε καινοτόμες θεραπείες και υποστηρικτικές υπηρεσίες. “Ψυχή” της διοργάνωσης η “δική” μας Γεωργία Ηλιοπούλου, μέλος του Συλλόγου Ασθενών και Φροντιστών ΠΑΡ.ΚΙΝ.ΣΟΝ η οποία κατέθεσε την προσωπική της εμπειρία καθώς μάχεται με την ασθένεια τα τελευταία πέντε χρόνια.

“Ο στόχος μας είναι να καταφέρουμε να “ξεκλειδώσουμε” τα άτομα που ζούνε στην πόλη μας, να ενταχθούν στην κοινωνία όπως πρέπει και να μην υπάρχει κοινωνικό στίγμα” δήλωσε στο ilialive.gr η κ. Ηλιοπούλου, η οποία ευχαρίστησε για την άμεση ανταπόκριση τον Περιφερειάρχη ΠΔΕ Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Νίκο Κοροβέση και την Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας ΠΔΕ Άννα Μαστοράκου και όλους τους φορείς.

Η Γεωργία Ηλιοπούλου καταθέτοντας την προσωπική της εμπειρία απο τη στιγμή που διαγνώστηκε με τη νόσο του Πάρκινσον, αναφέρει: “Δεν ειναι εύκολο να το αποδεχτείς. Σου παίρνει αρκετό χρόνο . Εγώ πήρα το χρόνο μου, έμεινα λόγω συγκυριών αρκετό καιρό μόνη. Αυτό μου έδωσε το χρόνο να αγαπήσω περισσότερο τον εαυτό μου να του δώσω την ευκαιρία που χρειάζεται ώστε να μπορέσω να σταθώ στα πόδια μου. Νοσώ πέντε χρόνια, είμαι στο αρχικό στάδιο, το έχω αποδεχτεί γιατί ξέρω τα στάδια και ξέρω να "διαβάζω" τον εαυτό μου. Θέλω να βοηθήσω και άλλους ασθενείς στην πόλη μου καθώς από την ενημέρωση που έχω υπάρχουν αρκετοί αλλά κλείνονται στον εαυτό του. Επιθυμία μου να τους εντάξω στην κοινωνία. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε. Έχουμε την αγκαλιά των φροντιστών μας. Πρέπει όμως να μας αγκαλιάσει και η κοινωνία. Να λειτουργήσουν κέντρα φυσικοθεραπείας για να βοηθηθεί η κίνηση μας. Αν χάσεις την κίνηση σου χάνεις τα πάντα. Αν όμως έχουμε τα μέσα για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε΄, πιστεύω ότι θα είμαστε πιο οργανωμένοι για να ζήσουμε αξιοπρεπώς όπως μας αξίζει".

Νίκος Κοροβέσης "Συνεχίζουμε με την ευαισθητοποίηση των πολιτών”

Parkinson 2

Για την άμεση ανταπόκριση της Π.Ε. Ηλείας σε θέματα ευαισθητοποίησης πολιτών, έκανε λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Νίκος Κοροβέσης, τονίζοντας: “Με χαρά κάναμε αποδεκτή την πρόταση του Συλλόγου για μια ημερίδα που μας αφορά όλους. Η ΠΕ Ηλείας στηρίζει τέτοιες δράσεις, από τη διάγνωση στη θεραπεία και τις εξελίξεις της καθημερινότητας στους ασθενείς και τους φροντιστές. Θα συνεχίσουμε με την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε σοβαρά θέματα υγείας αλλά και κοινωνικά ζητήματα”.

Άννα Μαστοράκου " Οι ασθενείς να έχουν τη φροντίδα και τη στήριξη που χρειάζονται”

Parkinson 11

“ Η ΠΔΕ και ο Περιφερειάρχης Νεκτάριο Φαρμάκης προσωπικά, δίνουμε μεγάλη έμφαση στα θέματα δημόσιας υγείας. Μετά τη πανδημία πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στα χρόνια νοσήματα τα οποία βασανίζουν πάρα πολύ τους πολίτες, να δώσουμε έμφαση στη πρόσβαση που πρέπει να έχουν στη διάγνωση και τη θεραπεία” σημειώνει η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας ΠΔΕ Άννα Μαστοράκου.
“Η νόσος του Πάρκινσον είναι μία νεύροεκφυλιστική νόσος που απασχολεί περίπου 25.000 άτομα στη χώρα μας. Ταλαιπωρεί πολύ κόσμο και πρέπει να υπάρχει έμφαση στην έγκαιρη διάγνωση, πρόσβαση σε ειδικότητες γιατί είναι μια εξειδικευμένη περίπτωση και φυσικά φροντίδα και στήριξη από το κράτος. Θεραπεία δεν υπάρχει αλλά προφανώς μπορούμε να παγώσουμε την εξέλιξη της. Ο προσανατολισμός και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι να εκπαιδεύσουμε φροντιστές ώστε οι ασθενείς να έχουν τη φροντίδα και τη στήριξη που χρειάζονται” καταλήγει.

Φωτεινή Σκόνδρα-Πρόεδρος Συλλόγου ΠΑΡ.ΚΙΝ.Σ.Ο.Ν. “Απαραίτητο ένα εθνικό σχέδιο δράσης”

Parkinson 7

Στον χαιρετισμό της η πρόεδρος του Συλλόγου ΠΑΡ.ΚΙΝ.Σ.Ο.Ν. Φωτεινή Σκόνδρα τόνισε πως με την ευκαιρία της ημερίδας το κοινό θα εισπράξει ελπίδα και αισιοδοξία, ότι “ κανένας ασθενής στην Ελλάδα με πάρκινσον δεν είναι πλέον μόνος του και ο φροντιστής δεν είναι αβοήθητος. Δεν έχει γίνει ακόμη επίσημη καταγραφή και αυτό είναι ένα πάγιο αίτημα του συλλόγου μας. Υπολογίζεται ένα ποσοστό στις 25.000 ασθενών με τις οικογένειές τους”.
Αναφορικά με τη φροντίδα των ασθενών μετά τη διάγνωση, η κ. Σκόνδρα αναφέρει ότι υπάρχει ένα παράδοξο: “Υπάρχουν δυνάμεις και δυνατότητες αλλά δεν είναι ακόμη συντονισμένες. Γίνονται προσπάθειες από την πολιτεία και από τους επιστημονικούς φορείς και μάλιστα έχουμε πολλά επιτεύγματα στην Ελλάδα που μας κάνουν περήφανους, αλλά όλο αυτό δεν έχει συντονιστεί ακόμη. Σε συζητήσεις που έχουμε με το Υπουργείο Υγείας ως σύλλογος-και έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία-ζητάμε ένα εθνικό σχέδιο δράσης για το πάρκινσον ώστε η προσπάθεια που κάνουμε όλοι να μην καταλήγει δυσλειτουργική και να υπάρχει συντονισμός”.

Στην εκδήλωση σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, εντεταλμένος για θέματα Υγείας, Γιώργος Παναγούλιας καθώς και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας Χρήστος Γιαννικούλης.

Οι ομιλητές

Στην πρώτη ενότητα της ημερίδας μίλησαν οι: Γεώργιος Σινικόφ, Δ/ντης Νευρολογικού Τμήματος Γ.Ν. Ηλείας με θέμα “Διαγνωστική προσέγγιση της νόσου του Πάρκινσον”, Ελευθερία Κοροπούλη, MD.phD Νευρολόγος Β’ Πανεπιστ. Κλινική Π.Γ.Ν. Αττικόν με θέμα “Θεραπεία της προχωρημένης νόσου Πάρκινσον”, Ζηνοβία-Μαρία Κεφαλοπούλου MD.phD Επίκουρη Καθηγήτρια Νευρολογίας και Κινητικών Διαταραχών, Νευρολογική Κλινική Παν. Νοσοκομείου Πατρών με θέμα “Εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση στην θεραπεία της νόσου Πάρκινσον”.

Στη δεύτερη ενότητα της ημερίδας η Ελένη Παναγούλια, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια Bsc/Msc Cognitive Psychology αναφέρθηκε στην “Θεραπευτική υποστήριξη ασθενών/φροντιστών”, η Μαρία Χ. Σχίζα Φυσικοθεραπεύτρια NTD, Acup.Th. Msc στη θεραπευτική άσκηση του Πανεπιστημίου Πατρών μίλησε για το “Ρόλο της Φυσικοθεραπείας στη Νόσο Πάρκινσον” και τέλος η Θεοδώρα Καραμάνη, Πτυχιούχος Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής ανέλυσε την “Προσαρμοσμένη Κινητική Αγωγή. Ο ρόλος και η σπουδαιότητα της άσκησης των ασθενών με Πάρκινσον”.

Την ημερίδα συντόνισε και παρουσίασε η Γεωργία Μένεγα.

Parkinson 3

Parkinson 4

Parkinson 5

Parkinson 6

Parkinson 8

Parkinson 9

Parkinson 10

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024 10:54

Σχετικά Άρθρα

  • Π.Ε. Ηλείας: Άμεση κινητοποίηση για τις πυρκαγιές στον δήμο Ήλιδας
    Π.Ε. Ηλείας: Άμεση κινητοποίηση για τις πυρκαγιές στον δήμο Ήλιδας

    Για μια ακόμα φορά το φετινό καλοκαίρι ο δήμος Ήλιδας δοκιμάστηκε από τα πύρινα μέτωπα που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα σε Βρετέικα, Μπουμπούνα, Κρυονέρι και Χάβαρι, όμως χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών και σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηλείας, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο προλαμβάνοντας τα χειρότερα.

    Από την πρώτη στιγμή, η κινητοποίηση της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και συνολικά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ήταν άμεση, διαθέτοντας όλα τα μέσα που έχει στη δύναμή της στα μέτωπα της πυρκαγιάς, αφού συνολικά 29 μηχανήματα έργου και υδροφόρες επιχείρησαν στα σημεία, συμβάλλοντας στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηλείας.

    Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης βρισκόταν σε άμεση επαφή με την Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηλείας, Περικλή Κουλκουβίνη για να ενημερωθεί για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και να διευκολύνει το έργο των Πυροσβεστών ενώ μετά από επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια εστάλησαν δέκα εναέρια μέσα στην περιοχή προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης.

    Ακόμα, από τον κ. Κικίλια πραγματοποιήθηκε συντονιστική σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν συναρμόδια υπουργεία, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, σωμάτων ασφαλείας, των ενόπλων δυνάμεων καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ενώ κατά την διάρκειά της, έγινε ενημέρωση και για την πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή του Πανόπουλου, η οποία επίσης, τέθηκε υπό έλεγχο.

    Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας εύχεται περαστικά στον πυροσβέστη της 6ης ΕΜΟΔΕ ο οποίος στην υπεράνθρωπη προσπάθεια που κατέβαλε μαζί με τους συναδέλφους του, για να σώσουν ζωές και περιουσίες συμπολιτών μας, τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι.

  • Πόσο συχνά θα πρέπει να γυμναζόμαστε για να γλιτώσουμε εγκεφαλικό επεισόδιο, άνοια και νόσο Πάρκινσον
    Πόσο συχνά θα πρέπει να γυμναζόμαστε για να γλιτώσουμε εγκεφαλικό επεισόδιο, άνοια και νόσο Πάρκινσον

    Ένα σύντομο μοτίβο άσκησης μπορεί να μας γλιτώσει από επικίνδυνες καταστάσεις υγείας όσο και ένα πιο συνεπές πρόγραμμα προπόνησης

    Στην έντονη ροή της καθημερινότητας, μερικές φορές είναι ακατόρθωτο να μείνουμε πιστοί σε μια ρουτίνα άσκησης χωρίς να παραγκωνίσουμε άλλες πτυχές της ζωής μας, όπως η καριέρα και η κοινωνική ζωή. Σύμφωνα όμως με μια νεότερη μελέτη, μόλις μια εβδομαδιαία προπόνηση θα μπορούσε να είναι εξίσου αποτελεσματική με το να πηγαίνετε στο γυμναστήριο κάθε μέρα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με ερευνητές στην Κίνα, ακόμα και όσοι γυμνάζονται μόνο το Σαββατοκύριακο – οι λεγόμενοι «weekend warriors» ή αλλιώς «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου» όσοι δηλαδή κάνουν έντονη άσκηση μόνο μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα – παρουσιάζουν παρόμοια οφέλη στην τόνωση της διάθεσης αλλά και στην εγκεφαλική λειτουργία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι παρακολούθησαν πάνω από 75.000 Βρετανούς, διαπίστωσαν ότι μειώθηκαν οι πιθανότητες εμφάνισης άγχους και κατάθλιψης κατά 28% σε σύγκριση με όσους ήταν αδρανείς. Αντίστοιχα, μειώθηκε ο κίνδυνος άνοιας σχεδόν κατά το ένα τέταρτο (23%). Οι συμμετέχοντες είχαν μέση ηλικία τα 62 έτη, οι οποίοι φορούσαν φορητές ψηφιακές συσκευές στον καρπό.

    Σχεδόν το ένα τρίτο (32,2%) θεωρήθηκε ότι είναι αδρανείς, ενώ το 28,2% συμμετείχε σε τακτική άσκηση και το 39,6% κατατάχθηκε στους «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου». Οι τελευταίοι αφορούσαν άτομα που έκαναν περίπου 150 λεπτά ή περισσότερο άσκηση την εβδομάδα, με τουλάχιστον το 50% να πραγματοποιείται εντός δύο ημερών. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης 8 ετών κατά μέσο όρο, 530 άτομα διαγνώστηκαν με άνοια, 1.468 με εγκεφαλικό επεισόδιο, 319 με Πάρκινσον, 1.507 με κατάθλιψη και 1.794 με άγχος.

    Μαζί με τα πλεονεκτήματα για την ψυχική υγεία, διαπιστώθηκε ότι οι «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου» μείωσαν επίσης την πιθανότητα πρόκλησης ενός εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 13% και νόσου Πάρκινσον σχεδόν κατά το ήμισυ (49%) σε σύγκριση με όσους παρέμειναν αδρανείς.

    Οι ακαδημαϊκοί πίσω από την έρευνα από το Hangzhou Normal University δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι σύντομες εκρήξεις εντατικής άσκησης θα μπορούσαν να αποδειχθούν ακόμη και μια «πιθανή εναλλακτική λύση σε στρατηγικές προληπτικής παρέμβασης». Γράφοντας στο περιοδικό Nature Aging, δήλωσαν: «Η συμμετοχή σε ένα μοτίβο όπως του «πολεμιστή του Σαββατοκύριακου», που χαρακτηρίζεται από συγκεντρωμένες περιόδους μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας υψηλού όγκου μέσα σε 1 έως 2 ημέρες, σχετίζεται με παρόμοια μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικές διαταραχές όπως το τακτικά ενεργό μοτίβο».

    Παρόλα αυτά, οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η μελέτη είχε «αρκετούς περιορισμούς», μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν μόνο η συμμετοχή συμμετεχόντων ηλικίας μεταξύ 43 και 79 ετών. «Θα πρέπει να δοθεί προσοχή στη γενίκευση αυτών των ευρημάτων σε πληθυσμό εκτός του συγκεκριμένου ηλικιακού εύρους, όπως άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω» ανέφεραν.

    Επίσης, οι συσκευές που φοριούνται στον καρπό μπορεί «να μην καταγράφουν πλήρως ορισμένες δραστηριότητες, όπως η στατική ποδηλασία, οδηγώντας ενδεχομένως σε ανακρίβειες», πρόσθεσαν. Τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας θα μπορούσαν επίσης να ποικίλλουν με την ηλικία και η μελέτη δεν έλαβε υπόψη τις αλλαγές στα πρότυπα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής των εθελοντών.

    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συνιστώνται στους ενήλικες τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα – ή 75 λεπτά έντονης άσκησης.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Ανατρεπτική μελέτη: Φάρμακο που χορηγείται για το Πάρκινσον μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ
    Ανατρεπτική μελέτη: Φάρμακο που χορηγείται για το Πάρκινσον μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ

    Ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για το Πάρκινσον μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ και να βελτιώσει τη μνήμη, σύμφωνα με νέα μελέτη.

    Πρόκειται για το φάρμακο λεβοντόπα (ή L-DOPA)- πρόδρομη ουσία της ντοπαμίνης- το οποίο αποτελεί την κλασική θεραπεία για τη νευροεκφυλιστική νόσο του Πάρκινσον.

    Όταν εισέρχεται στον εγκέφαλο, το φάρμακο μετατρέπεται σε ντοπαμίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που αλληλεπιδρά με το κέντρο της ευχαρίστησης και της επιβράβευσης στον εγκέφαλο. Είναι γνωστό ότι η νόσος του Πάρκινσον είναι μια πάθηση στην οποία οι νευρώνες στον εγκέφαλο που παράγουν ντοπαμίνη πεθαίνουν σταδιακά.

    Η νέα μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές από το Κέντρο Επιστήμης του Εγκεφάλου RIKEN στην Ιαπωνία, διαπίστωσε ότι η χορήγηση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο ποντικών με Αλτσχάιμερ έφερε σημαντικές βελτιώσεις στα σωματικά συμπτώματα που συνδέονται με τη νόσο, καθώς και στη λειτουργία της μνήμης των ασθενών.

    Πώς χορήγησαν τη νεπριλυσίνη

    Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το ένζυμο νεπριλυσίνη μπορεί να διασπάσει τις συστάδες της πρωτεΐνης βήτα-αμυλοειδούς που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ και καταστρέφουν τους νευρώνες στην πορεία. Ωστόσο, δεν μπορεί να εισέλθει στον εγκέφαλο από την κυκλοφορία του αίματος, έτσι οι επιστήμονες έπρεπε να βρουν έναν άλλο τρόπο να χορηγήσουν το ένζυμο.

    Μέσω μιας ολοκληρωμένης σειράς εργαστηριακών δοκιμών, η ομάδα ανακάλυψε ότι η εφαρμογή ντοπαμίνης σε νευρώνες του φλοιού, του ιππόκαμπου και των βασικών γαγγλίων, οδήγησε σε αύξηση των επιπέδων νεπριλυσίνης και διάσπαση των βήτα-αμυλοειδών πλακών. Περαιτέρω δοκιμές σε ζωντανά ποντίκια παρήγαγαν τα ίδια αποτελέσματα: η ντοπαμίνη αύξησε την παραγωγή νεπριλυσίνης και μείωσε την εγκεφαλική βλάβη που συνδέεται με το Αλτσχάιμερ.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ηλεία: Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός Πολιτικής προστασίας - Έκτακτη συνεδρίαση ΣΟΠΠ ΠΕ Ηλείας
    Ηλεία: Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός Πολιτικής προστασίας - Έκτακτη συνεδρίαση ΣΟΠΠ ΠΕ Ηλείας

    Έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας συγκάλεσε το πρωί της Δευτέρας ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Νίκος Κοροβέσης, εξαιτίας της πρόβλεψης της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς στην Π. Ε Ηλείας.

    Στην σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη- ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων συμμετείχε σε ζωντανή σύνδεση- συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας, Περικλής Κουλκουβίνης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας, Γιώργος Σωτηρόπουλος, ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Δήμου Πύργου σε θέματα Π.Π. Λάκης Αθανασόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Κώστας Τσεριώνης (Ήλιδας), Διονύσιος Κεκάτος (Ανδραβίδας-Κυλλήνης), Μιχάλης Καλαρίτης (Πηνειού), ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ηλείας Κων/νος Μπαλκάμος, η Διευθύντρια Δασών Ν. Ηλείας Αγγελική Τσάκωνα κ.α.

    Ο κ. Κοροβέσης υπογράμμισε ότι η Π.Ε. Ηλείας, με μηχανήματα και προσωπικό είναι έτοιμη να συνεισφέρει, αν χρειαστεί, σε όποια κατάσταση προκύψει. «Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα, έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες, έχουμε τοποθετήσει υδροφόρες και μηχανήματα έργου όπου μας έχει ζητηθεί από την Π.Υ. » τόνισε χαρακτηριστικά.

    Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηλείας, αναφέρθηκε στην καταστροφική πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στην Αττική και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε όλη τη χώρα. Τονίστηκε απ’ όλους η ανάγκη ετοιμότητας ώστε να αντιμετωπιστεί μια ενδεχόμενη πυρκαγιά στην περιοχή, όπως και συνεργασίας προκειμένου να εκμηδενιστούν οι κίνδυνοι πυρκαγιών και των συνεπειών που μπορεί να επιφέρουν.

    PESOP 2

  • Νόσος Πάρκινσον: Η πρωτεΐνη – φύλακας για τους νευρώνες που αποτρέπει την εξέλιξη της πάθησης
    Νόσος Πάρκινσον: Η πρωτεΐνη – φύλακας για τους νευρώνες που αποτρέπει την εξέλιξη της πάθησης

    Οι ερευνητές χαρακτηρίζουν το εύρημά τους ένα πιθανό νέο παράθυρο για αποτελεσματικές θεραπείες της νόσου Πάρκινσον

    Πρόσφατες έρευνες για τη νόσο Πάρκινσον, τη δεύτερη συχνότερη νευροεκφυλιστική διαταραχή μετά τη νόσο Αλτσχάιμερ, που προκαλείται από σφάλματα κατά την αναδίπλωση της πρωτεΐνης α-συνουκλεΐνης, έχουν υποδείξει την είσοδο τοξικών ουσιών στον οργανισμό ως πιθανό αίτιο πυροδότησης της νόσου, μέσα από τη σχέση του εγκεφάλου με το έντερο.

    Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η τελευταία μελέτη του Scott A. Waldman, MD, Ph.D, από το Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson, και της ομάδας του, που ανακάλυψε ότι ο GUCY2C, ένας υποδοχέας που εκφράζεται στις επιφάνειες του εντερικού επιθηλίου και σε ένα υποσύνολο νευρώνων του υποθαλάμου και του μέσου εγκεφάλου, θα μπορούσε να αποτρέψει την ανάπτυξη νόσου Πάρκινσον προστατεύοντας από την εγκεφαλική βλάβη και την τοξικές επιδράσεις.

    Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο npj Parkinson’s Disease.

    Ο GUCY2C είναι γνωστός για το ρόλο του στην οµοιόσταση άλατος και νερού στο έντερο. Η ομάδα του Δρος Waldman μελετά χρόνια τη λειτουργία του και, σε προηγούμενες δοκιμές, αφαίρεσαν τον υποδοχέα από τα κύτταρα του εντέρου σε ποντίκια και παρατήρησαν αύξηση στην έκφραση γονιδίων που σχετίζονται με τη νόσο Πάρκινσον.

    «Τότε ήταν που κάναμε αυτό το άλμα από το έντερο στον εγκέφαλο» ανέφερε ο Δρ Waldman. «Αν εξαφανίζαμε τον GUCY2C από τον εγκέφαλο, θα επηρέαζε την ευαισθησία στη νόσο Πάρκινσον

    Η Lara Cheslow, υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής στο εργαστήριο Waldman, διερεύνησε το ζήτημα μαζί με τον Δρα Richard Smeyne, πρόεδρο του τμήματος νευροεπιστημών και διευθυντή του Jefferson Comprehensive Parkinson’s Disease and Movement Disorder Center, και διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια στα οποία η έκφραση του GUCY2C περιορίστηκε ή εξαλείφθηκε είχαν περισσότερες βλάβες στα εγκεφαλικά κύτταρα και ήταν πιο ευαίσθητα στις τοξίνες, σε σύγκριση με τα ποντίκια με φυσιολογική λειτουργία GUCY2C.

    Επιπλέον, όταν ποντίκια με φυσιολογικά επίπεδα GUCY2C εκτέθηκαν σε τοξίνες, τα επίπεδα GUCY2C αυξήθηκαν φυσιολογικά, υποδηλώνοντας ότι ο GUCY2C διαδραμάτιζε κατά κάποιο τρόπο προστατευτικό ρόλο για τους νευρώνες των ποντικιών. Κατά την εξέταση της σχέσης σε ανθρώπινα δείγματα, διαπιστώθηκαν αυξημένα επίπεδα GUCY2C σε ασθενείς με νόσο Πάρκινσον συγκριτικά με τα άτομα χωρίς τη νόσο, αποτέλεσμα που προβλημάτισε τους ερευνητές.

    Η βασική σήμερα φαρμακευτική αγωγή για τη νόσο Πάρκινσον, η λεβοντόπα, αντικαθιστά την ντοπαμίνη που λείπει και βελτιώνει τα κινητικά συμπτώματα. Η στόχευση του GUCY2C θα μπορούσε να είναι μια πιο υποσχόμενη οδός για την πιθανή πρόληψη της εξέλιξης της νόσου συνολικά, προστατεύοντας από τη βλάβη των νευρώνων. Παρόλο που οι μελέτες αυτές βρίσκονται σε πρώιμο προκλινικό στάδιο, ο Δρ Waldman ελπίζει ότι μπορούν μια μέρα να ωφελήσουν τους ασθενείς που πάσχουν από PD.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Πώς το λίπος σε κοιλιά και χέρια αυξάνει τις πιθανότητες για ανάπτυξη Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον
    Πώς το λίπος σε κοιλιά και χέρια αυξάνει τις πιθανότητες για ανάπτυξη Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον

    Τα υψηλά επίπεδα σωματικού λίπους σχετίζονται με την ανάπτυξη Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

    Άτομα με υψηλά επίπεδα σωματικού λίπους αποθηκευμένου στην κοιλιά ή στους βραχίονες ενδέχεται να έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον, σε σύγκριση με άτομα με χαμηλά επίπεδα λίπους στις ίδιες περιοχές, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, «Neurology».

    Η μελέτη συμπεριέλαβε 412.691 άτομα με μέση ηλικία τα 56 έτη, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για κατά μέσο όρο εννέα χρόνια. Στην αρχή της μελέτης, έγιναν μετρήσεις της σύστασης του σώματος, όπως μέτρηση μέσης και ισχίου, δύναμης λαβής, οστικής πυκνότητας, καθώς και λίπους και άλιπης μάζας.

    Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 8.224 άτομα ανέπτυξαν νευροεκφυλιστικές ασθένειες, κυρίως τη νόσο του Αλτσχάιμερ, άλλες μορφές άνοιας και τη νόσο του Πάρκινσον. Αφού προσαρμόστηκαν τα δεδομένα για άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εμφάνιση των ασθενειών, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και ο διαβήτης, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα λίπους στην κοιλιά είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτές τις ασθένειες σε σχέση με εκείνα με χαμηλά επίπεδα λίπους στην κοιλιά. Επιπλέον, όσοι είχαν υψηλά επίπεδα λίπους στους βραχίονες είχαν 18% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τις ασθένειες από εκείνους με χαμηλά επίπεδα λίπους.

    Επίσης, στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με υψηλό επίπεδο μυϊκής δύναμης είχαν κατά 26% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτές τις ασθένειες σε σύγκριση με τα άτομα με χαμηλή μυϊκή δύναμη.

    «Οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον, επηρεάζουν πάνω από 60 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξάνεται, καθώς ο πληθυσμός γερνάει, επομένως είναι σημαντικό να εντοπίσουμε τρόπους τροποποίησης των παραγόντων κινδύνου για την ανάπτυξη ορισμένων προληπτικών εργαλείων», επισημαίνει ο συγγραφέας της μελέτης Χουάν Σονγκ από το Πανεπιστήμιο Σιτσουάν στο Τσενγκντού της Κίνας.

    «Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τη δυνατότητα μείωσης του κινδύνου εμφάνισης αυτών των ασθενειών των ανθρώπων βελτιώνοντας τη σύσταση του σώματός τους. Οι στοχευμένες παρεμβάσεις για τη μείωση του λίπους του κορμού και των χεριών, ενώ προάγουν την υγιή μυϊκή ανάπτυξη μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές για την προστασία από αυτές τις ασθένειες σε σχέση με τον γενικό έλεγχο του βάρους», προσθέτει.

    Ένας περιορισμός της μελέτης, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι οι συμμετέχοντες ήταν κυρίως λευκοί από το Ηνωμένο Βασίλειο, επομένως τα αποτελέσματα ενδέχεται να μην ισχύουν για άλλους πληθυσμούς.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Π.Ε. Ηλείας: Κλιματιζόμενη αίθουσα για τους πολίτες
    Π.Ε. Ηλείας: Κλιματιζόμενη αίθουσα για τους πολίτες

    Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης ενημερώνει ότι στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας για την προστασία της υγείας των πολιτών από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα, από σήμερα, Δευτέρα 15 Ιουλίου έως και την Τετάρτη 17 Ιουλίου, το συνεδριακό κέντρο της Π.Ε. Ηλείας, στο Διοικητήριο στον Πύργο, θα είναι στην διάθεση των πολιτών με κλιματιζόμενη αίθουσα.

    Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

    • Δευτέρα 15 Ιουλίου: 10 π.μ. με 8 μ.μ.
    • Τρίτη 16 Ιουλίου: 10 π.μ. με 8 μ.μ.
    • Τετάρτη 17 Ιουλίου: 10 π.μ. με 8 μ.μ.
  • Λαμπερά εγκαίνια νέων χώρων αναψυχής, παρουσία Φαρμάκη, Κοροβέση, Γιαννόπουλου
    Λαμπερά εγκαίνια νέων χώρων αναψυχής, παρουσία Φαρμάκη, Κοροβέση, Γιαννόπουλου

    Πέντε ακόμα νέοι χώροι αναψυχής που εντάσσονται στη δράση Αστικής Αναζωογόνησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης» παραδόθηκαν προς χρήση στους πολίτες και την κοινωνία της Ηλείας, το απόγευμα της Παρασκευής 12 Ιουλίου, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας, Νίκου Κοροβέση και του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Έργων, Βασίλη Γιαννόπουλου.

    Οι νέοι χώροι αναψυχής κατασκευάστηκαν σε Κακόβατο, Νέα Φιγαλεία, Λέπρεο, Γιαννιτσοχώρι και Ξηροχώρι δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής του δήμου Ζαχάρως για ανέξοδη άθληση και δημιουργική διέξοδο με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτησή τους, χωρίς αποκλεισμούς και με ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση για όλους.

    Στα λαμπερά εγκαίνια που έλαβαν χώρα στον Κακόβατο, το «παρών» εκτός από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας έδωσαν εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής του τόπου, φορείς, πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων και απλοί πολίτες οι οποίοι συνομιλώντας με τον κ. Φαρμάκη και τον κ. Κοροβέση, τους εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους, σημειώνοντας τα σημαντικά οφέλη για όλους τους κατοίκους, με την δημιουργία καλαίσθητων και λειτουργικών χώρων συνάντησης και άθλησης για παιδιά και νέους.

    Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης τόνισε: «Πέντε ακόμα νέοι χώροι αναψυχής, σε Κακόβατο, Νέα Φιγαλεία, Λέπρεο, Γιαννιτσοχώρι και Ξηροχώρι ανήκουν πλέον στις τοπικές κοινωνίες. Είμαστε δίπλα σε όλους τους πολίτες, ομορφαίνοντας την καθημερινότητά τους και τον τόπο μας».

    Συνολικά, η συγκεκριμένη εργολαβία προβλέπει την δημιουργία 186 χώρων αναψυχής σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, και τριών Υπογειοποιημένων Γωνιών Ανακύκλωσης Συμπίεσης δυο ρευμάτων (πιλοτικά), μια στην πρωτεύουσα κάθε Περιφερειακής Ενότητας.

    egkatastaseis 2

    egkatastaseis 3

    egkatastaseis 4

    egkatastaseis 5

    egkatastaseis 6

    egkatastaseis 7

    egkatastaseis 8

    egkatastaseis 9

    egkatastaseis 10

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο