Επίκαιρα

Εύη Πάλλα-Χρονοπούλου (1945-2017), μία δασκάλα με τεράστια προσφορά στην Ηλεία - Αφιέρωμα από το 2ο Δημοτικό Αμαλιάδος

Εύη Πάλλα-Χρονοπούλου (1945-2017), μία δασκάλα με τεράστια προσφορά στην Ηλεία - Αφιέρωμα από το 2ο Δημοτικό Αμαλιάδος

Με μία πολύπλευρη εκδήλωση, που θα λάβει χώρα την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 στην Αμαλιάδα, στις 7.00 μμ. το απόγευμα, θα τιμήσει την μνήμη και το έργο της Εύης Πάλλα-Χρονοπούλου το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδος. Καθώς τον φετινό Μάιο συμπληρώνονται 7 έτη από τον θάνατο της ξεχωριστής αυτής παιδαγωγού, που αφιέρωσε δεκαετίες στην Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό της Ηλείας, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του Δημοτικού αυτού θέλουν να τιμήσουν την μνήμη και το έργο της.

Αυτό θα γίνει το απόγευμα της ερχόμενης Τετάρτης στον Πολυχώρο Ήλιδας (στην είσοδο της πόλης της Αμαλιάδος), με γενικό τίτλο «Το έργο μιας ζωής», προβάλλοντας έτσι μέσα από ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο στιγμές της ζωής της στην Κοινωνία και στην Εκπαίδευση. Παράλληλα θα παρουσιαστούν πλούσιο φωτογραφικό υλικό και τεκμήρια από την πορεία της στα Σχολεία, την Βιβλιοθήκη Αμαλιάδος και το εν γένει έργο της. Ήδη το 2ο Δημοτικό Σχολείο έχει προγραμματίσει και σχετικό αφιέρωμα στην αείμνηστη Εύη Πάλλα-Χρονοπούλου με την δημιουργία Βιβλιοθήκης στον χώρο του Σχολείου.

eui pala 2o 2

Εύη Πάλλα-Χρονοπούλου

Λίγα λόγια για την ζωή και το έργο της

Η Εύη ή Ευδοξία Πάλλα γεννήθηκε το έτος 1945 στο Διδυμότειχο του Νομού Έβρου. Από νωρίς έδειξε αγάπη για τα γράμματα και μάλιστα ήθελε να ακολουθήσει μία επαγγελματική πορεία που σχετίζεται με την Παιδαγωγική. Το 1963, σε ηλικία 18 ετών, μετά το πέρας των βασικών της σπουδών, ακολούθησε τις σπουδές για δασκάλα στην Ζαρίφειο Παιδαγωγική Ακαδημία Αλεξανδρουπόλεως. Το 1965 απεφοίτησε και ως νέα δασκάλα θα πήγαινε να διδάξει σε Δημοτικά Σχολεία.

Από το 1965, με το πτυχίο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, ξεκινά την πορεία της. Μέχρι τα 2004 θα υπηρετήσει την Ελληνική Εκπαίδευση σε διάφορες θέσεις. Από το 1965 έως το 1975 υπηρέτησε σε σχολεία του Έβρου, και κυρίως της ιδιαίτερης πατρίδας της, του Διδυμοτείχου.

Από τον Έβρο στην Ηλεία και την Αμαλιάδα

Το 1976 μετατέθηκε στην Ηλεία, όπου πρόκειται στο εξής να γίνει η δεύτερη πατρίδα της, για την οποία έκανε πολλά σε επίπεδο Επιστήμης και Πολιτισμού. Από το 1976 και για σχεδόν τρεις δεκαετίες, έως το 2004, θα υπηρετήσει στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση από όλες σχεδόν τις θέσεις. Από Δασκάλα σε Δημοτικά, όπως το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδος, έως και Διευθύντρια Σχολικών Μονάδων και Προϊσταμένη στο 1ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, με έδρα την πόλη της Αμαλιάδος. Στο πλαίσιο της όλης της παρουσίας διετέλεσε μέλος και αντιπρόεδρος του ΠΥΣΠΕ Νομού Ηλείας.

Με επίκεντρο την πόλη της Αμαλιάδος βοηθά στην συγκρότηση του Λαογραφικού Μουσείου της πόλης (που σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί σε σημαντικό βαθμό, παρά τον πλούτο που διαθέτει), ενώ η παρουσία της στην Παπαχριστοπούλειο Βιβλιοθήκη θα συνδεθεί με εμπλουτισμό της, ανάδειξη των τοπικών δημιουργών και με την δημιουργία μία πνευματικής εστίας για όλη την Ηλεία.

Ξεχωριστή θέση στην πορεία του έργου της κατέχει και το πλούσιο συγγραφικό της έργο, με έμφαση στα θέματα παιδαγωγικής και λαογραφίας. Με τον τραπεζικό Θεόδωρο Χρονόπουλο απέκτησαν δύο παιδιά, τον Βασίλειο και τον Νικόλαο και τον Βασίλειο. Στις 9 Μαΐου 2017 έφυγε από την ζωή, ηττημένη στην επί μήνες μάχη της με την ασθένεια.

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup