Επίκαιρα

Δασαρχείο Ολυμπίας: Εγκρίθηκαν οι μελέτες για δύο αναδασώσεις σε Θολό και όρος Λαπίθα

Δασαρχείο Ολυμπίας: Εγκρίθηκαν οι μελέτες για δύο αναδασώσεις σε Θολό και όρος Λαπίθα

Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

Δύο πολύ σημαντικές αναδασώσεις εξασφάλισε και θα υλοποιήσει τους φθινοπωρινούς μήνες το Δασαρχείο Ολυμπίας. Οι αναδασώσεις αφορούν στην ευρύτερη περιοχή στο Θολό του Δήμου Ζαχάρως καθώς και στο όρος Λαπίθα και συγκεκριμένα στην κορυφογραμμή Σμέρνας-Πλατιάνα, όπου αυτή την περίοδο υλοποιούνται εργασίες μικτής αντιπυρικής ζώνης στο πλαίσιο του προγράμματος Antinero III.

Αναδάσωση θα πραγματοποιηθεί στο δημόσιο δάσος χαλεπίου πεύκης και αείφυλλων πλατύφυλλων, εμβαδού περίπου 710 τ.μ. στη θέση Άγιος Θεόδωρος στην περιοχή Θολού, καθώς η περιοχή κηρύχθηκε αναδασωτέα. Η περιοχή πριν δεχτεί ισχυρό πλήγμα από πυρκαγιά, καλυπτόταν με χαλέπιο πεύκη και αείφυλλα-πλατύφυλλα (σχίνα-κουμαριές). Το Δασαρχείο Ολυμπίας, κατέθεσε πρόταση αναδάσωσης της περιοχής, και σκοπός της κήρυξης ως αναδασωτέας της έκτασης, είναι η διατήρηση του δασικού χαρακτήρα της, ο αποκλεισμός διάθεσης της για άλλη χρήση και η αποκατάσταση με φυσική ή τεχνητή αναδάσωση της καταστροφηθείσας δασικής βλάστησης.

Εγκρίθηκε η μελέτη αναδάσωσης στο όρος Λαπίθα

Η αναδάσωση στο όρος Λαπίθα, στην κορυφογραμμή Σμέρνα-Πλατιάνα εντάσσεται στο συνολικό έργο ύψους 1.388.020,93 ευρώ για δημιουργία μικτών αντιπυρικών ζωνών και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι αναδασωτικές εργασίες, προϋπολογισμού 565.367,19 ευρώ θα ξεκινήσουν τους φθινοπωρινούς μήνες, ενώ αυτή την περίοδο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το έργο των αντιπυρικών ζωνών.

Όπως τονίζει στο ilialive.gr ο Δασάρχης Ολυμπίας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος «Το έργο δημιουργίας μικτών αντιπυρικών ζωνών εξελίσσεται, έχει ήδη έχει ολοκληρωθεί σχεδόν το 30% αυτού. Εκτιμούμε ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν, εντός χρονοδιαγράμματος, μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Οι εργασίες γίνονται σε μια διαδρομή 6,5 χιλιόμετρα στην κορυφογραμμή Σμέρνα Πλατιάνα, πλάτους περίπου 250 μ. Σ αυτό το σημείο θα γίνει τριπλή αντιπυρική ζώνη. Ένα τμήμα 30-40 μέτρα θα είναι η καθαρή αντιπυρική ζώνη. Θα υπάρχει εκατέρωθεν 50 μ. αναδάσωσης με μη εύφλεκτα είδη και άλλα 50 μ. εκατέρωθεν θα υπάρχει στεγασμένη αντιπυρική λωρίδα (καθαρισμό ποώδους βλάστησης, κλαδεύσεις κλπ). Η αναδάσωση θα γίνει με μη εύφλεκτα είδη, όπως δρυς και χαρουπιές».

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup