Δευτέρα, 27 Μαϊος 2024 16:52

Εθελοντές ένωσαν δυνάμεις και μάζεψαν τα απορρίμματα στο Δάσος Φολόης

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Μόλις 2 ώρες χρειάστηκαν για να μαζευτούν τα «πάνω – πάνω»!

Παιχνίδια, μπουκάλια, φυσίγγια, πιάτα, ηλεκτρικές συσκευές, ρούχα και παπούτσια είναι λίγα αλλά ενδεικτικά από αυτά που μπορεί να δει κάποιος στο δρυοδάσος της Φολόης.

Οι λόγοι που σκουπίδια βρίσκονται οπουδήποτε εκτός των κάδων είναι πολλοί και χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης.

Αυτό που κρατάμε είναι η διάθεση για προσφορά και η αίσθηση της συλλογικής πράξης.

Σε συνεργασία με την Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Φολόης (Ο.Ε.Δ.Φ.), τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λάλα ο «Άγιος Κωνσταντίνος» και τη στήριξη της Υπηρεσίας Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και του Δασαρχείου Πύργου συλλέξαμε έναν σεβαστό όγκο απορριμμάτων, γεγονός που μας δημιούργησε ανάμεικτα συναισθήματα, χαρά για το αποτέλεσμα της ομαδικής δουλειάς, αλλά και στεναχώρια καθώς ένα μεγάλο «γιατί» παραμένει στο μυαλό μας για τους λόγους που συμπολίτες μας υποβαθμίζουν τον τόπο μας.

Αυτό που κρατάμε είναι η θέληση να συνεχίσουμε τις συγκεκριμένες δράσεις τόσο στο δάσος όσο και σε άλλα σημεία που πλήττουν το περιβάλλον!

Την επόμενη φορά πιο δυνατοί με την βοήθεια περισσότερων φίλων!!

foloi kath ethelontes 2

foloi kath ethelontes 3

foloi kath ethelontes 4

foloi kath ethelontes 5

foloi kath ethelontes 6

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 27 Μαϊος 2024 13:45

Σχετικά Άρθρα

  • Τα δάση δεν απορρόφησαν διοξείδιο του άνθρακα το 2023 - Πώς αυτό επηρεάζει το κλίμα
    Τα δάση δεν απορρόφησαν διοξείδιο του άνθρακα το 2023 - Πώς αυτό επηρεάζει το κλίμα

    Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει άμεσα τη διαδικασία απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα από το φυσικό περιβάλλον, σύμφωνα με έρευνες που διεξήγαγε ομάδα διεθνών επιστημόνων.

    Τι έδειξε η έρευνα σχετικά με την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα το 2023

    Οι μικροοργανισμοί και τα έμβια όντα καθημερινά επιτελούν σημαντικό έργο για το περιβάλλον, αφού απομακρύνουν εκατομμύρια τόνους άνθρακα, κάτι που -ωστόσο- επηρεάζεται άμεσα από την κλιματική αλλαγή.

    Τα στοιχεία της έρευνας της ομάδας επιστημόνων αποτυπώνουν τη θλιβερή πραγματικότητα για το 2023, που αποτέλεσε την πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς τα δάση, τα φυτά και το έδαφος δεν απορρόφησαν άνθρακα.

    Τα σημάδια για την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πολλά, αφού οι παγετώνες της Γροιλανδίας και της Αρκτικής λιώνουν ταχύτερα του αναμενόμενου, επιβραδύνοντας τον ρυθμό με τον οποίο οι ωκεανοί απορροφούν τον άνθρακα. Επιπλέον, το ζωοπλαγκτόν εκτίθεται σε περισσότερο ηλιακό φως, με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι αυτό θα μπορούσε να το κρατήσει στα βάθη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

    «Η φύση μέχρι στιγμής εξισορροπεί τα όσα κάνουμε ως άνθρωποι εναντίον του περιβάλλοντος. Σύντομα αυτό θα φτάσει στο τέλος του», τόνισε ο Γιόχαν Ρόκστρεμ σε μια εκδήλωση για το κλίμα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Guardian.

    Τι θα συμβεί αν οι δεξαμενές άνθρακα σταματήσουν να δουλεύουν;

    Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι όσο μειώνεται η δυνατότητα της φύσης να απορροφά άνθρακα, τόσο θα πρέπει να βρεθούν πιο ριζικοί τρόποι για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

    Παράλληλα, το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με την απορρόφηση άνθρακα.

    Η μεγαλύτερη πρόκληση αυτή τη στιγμή είναι η προστασία των δεξαμενών άνθρακα, ωστόσο συζητήσεις γίνονται και για το πώς οι χώρες θα καταφέρουν να αυξήσουν τις ποσότητες που απορροφούν τα δάση και τα οικοσυστήματα.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Με επιτυχία η ολοκλήρωση του 5ου Foloi Trail Run
    Με επιτυχία η ολοκλήρωση του 5ου Foloi Trail Run

    Ένα ακόμα επιτυχημένο Foloi Trail Run ολοκληρώθηκε την Κυριακή, με αρχή και τέλος στην φιλόξενη πλατεία του χωριού Κούμανης Ηλείας.

    Με μεγάλη συμμετοχή το 5ο Foloi Trail Run «Το φαράγγι των Κενταύρων» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στην Φολόη, το οποίο διοργάνωσε ο Ορειβατικός Σύλλογος Αμαλιάδας «Ορειβατείν» σε συνεργασία με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.

    Πρόκειται για αγώνα ορεινού τρεξίματος με τρείς διαδρομές των 30, 20 και 10χλμ. Στόχος των διοργανωτών είναι η προαγωγή του αθλητικού ιδεώδους και η ανάδειξη και προβολή του φυσικού κάλλους της Φολόης, ενώ ταυτόχρονα ο αγώνας Foloi Trail Run «Το φαράγγι των Κενταύρων», προωθεί τον αθλητικό τουρισμό και προσφέρει επισκεψιμότητα στην περιοχή, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία για περαιτέρω οικοτουριστική ανάπτυξη και εξωστρέφεια σε ένα ευρύτερο κοινό.

    Η διαδρομή που ακολούθησαν οι αγώνες είναι:

    • Oρεινού τρεξίματος, μήκους 20 χλμ.: Φαράγγι Κενταύρων-Λάκκα Ζώρα-Μποκρίλα-Φυτώριο-Ζαίμη-Ροστάμι-Πατουλιά-Έξι δέντρα-Παλιόστανη-Σκληρού-Λάκκα Γιάρμενα-Ράχη Μάγκα-Παλιοκόπρα-Φονικά.
    • Oρεινού τρεξίματος, μήκους 10 χλμ.: Φαράγγι Κενταύρων-Ρέμα Σκόζα-Λάκκα Γιάρμενα-Ράχη Μάγκα-Παλιοκόπρα-Φονικά.
    • Oρεινού τρεξίματος, μήκους 30 χλμ.

    Στους αγώνες παρεβρεύθησαν ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Αντώνης Χρυσανθακόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, κ. Γιώργος Λινάρδος, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Κούμανη, κ. Βασίλης Παπούλιας και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Τάκης Παρασκευόπουλος.

    Μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα των αγώνων εδώ: https://races.chronolog.gr/resultsv4.aspx?ev=d0e6e2019f0c394d861875e88782fa3f&c=3&pp=b15a

    5o foloi run olokl 3

    5o foloi run olokl 2

    5o foloi run olokl 4

    5o foloi run olokl 5

    5o foloi run olokl 6

    5o foloi run olokl 7

    5o foloi run olokl 8

    5o foloi run olokl 9

    (Δελτίο Τύπου)

  • Το 5ο Foloi Trail Run έρχεται την Κυριακή 13 Οκτωβρίου
    Το 5ο Foloi Trail Run έρχεται την Κυριακή 13 Οκτωβρίου

    Έρχεται την Κυριακή 13 Οκτωβρίου το 5ο Foloi Trail Run «Το φαράγγι των Κενταύρων» στην Φολόη, το οποίο διοργανώνει ο Ορειβατικός Σύλλογος Αμαλιάδας «Ορειβατείν» σε συνεργασία με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.

    Πρόκειται για αγώνα ορεινού τρεξίματος με τρείς διαδρομές των 30, 20 και 10χλμ. Στόχος των διοργανωτών είναι η προαγωγή του αθλητικού ιδεώδους και η ανάδειξη και προβολή του φυσικού κάλλους της Φολόης, ενώ ταυτόχρονα ο αγώνας Foloi Trail Run «Το φαράγγι των Κενταύρων», προωθεί τον αθλητικό τουρισμό και προσφέρει επισκεψιμότητα στην περιοχή, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία για περαιτέρω οικοτουριστική ανάπτυξη και εξωστρέφεια σε ένα ευρύτερο κοινό.

    Η διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι αγώνες είναι:

    • Oρεινού τρεξίματος, μήκους 20 χλμ.: Φαράγγι Κενταύρων-Λάκκα Ζώρα-Μποκρίλα-Φυτώριο-Ζαίμη-Ροστάμι-Πατουλιά-Έξι δέντρα-Παλιόστανη-Σκληρού-Λάκκα Γιάρμενα-Ράχη Μάγκα-Παλιοκόπρα-Φονικά.
    • Oρεινού τρεξίματος, μήκους 10 χλμ.: Φαράγγι Κενταύρων-Ρέμα Σκόζα-Λάκκα Γιάρμενα-Ράχη Μάγκα-Παλιοκόπρα-Φονικά.
    • Oρεινού τρεξίματος, μήκους 30 χλμ.

    5o foloi run 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Φωτιά σε υπαίθριο χώρο μεταφόρτωσης απορριμμάτων του δήμου Αθηναίων στον Κολωνό
    Φωτιά σε υπαίθριο χώρο μεταφόρτωσης απορριμμάτων του δήμου Αθηναίων στον Κολωνό

    Ο υπαίθριος χώρος βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μητροδώρου και Λεωφόρου Αθηνών

    Φωτιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα σε χωρο μεταφόρτωσης απορριμμάτων του Δήμου Αθηναίων.
    Στη συμβολή των οδών Μητροδώρου και λεωφόρου Αθηνών βρίσκονται και επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 9 οχήματα
    Στον χώρο βρίσκονται πολλά απορρίμματα γεγονός που καθιστά δύσκολο το έργο των πυροσβεστών ενώ ο καπνός έχει δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα.

    Σημειώνεται ότι η φωτιά στον Κολωνό εκδηλώθηκε περίπου στις 3 τα ξημερώματα σήμερα.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Δάσος Φολόη: Αίσιο τέλος στην περιπέτεια - Εντοπίστηκε το άτομο που είχε χάσει τον προσανατολισμό του
    Δάσος Φολόη: Αίσιο τέλος στην περιπέτεια - Εντοπίστηκε το άτομο που είχε χάσει τον προσανατολισμό του

    Κινητοποίηση επικρατεί στην περιοχή του δρυοδάσους της Φολόης πλησίον του ομώνυμου χωριού, για άτομο που ενώ πραγματοποιούσε περίπατο στο δάσος, έχασε τον προσανατολισμό του και δεν μπορεί να επιστρέψει στο σημείο από το οποίο ξεκίνησε.

    Στην περιοχή ήδη έχουν ξεκινήσει έρευνες δυνάμεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά και κάτοικοι του χωριού Φολόη (Γιάρμενα) και προσωπικό του Δασαρχείου Πύργου, που συμμετέχουν στις έρευνες.

    Νεότερη ανάρτηση

    Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια για τον περιπατητή που εντοπίστηκε σώος από τις δυνάμεις που συμμετείχαν στις έρευνες.

  • Σε εξέλιξη οι καθαρισμοί και η συντήρηση ποταμών και ρεμάτων της Π.Ε. Ηλείας
    Σε εξέλιξη οι καθαρισμοί και η συντήρηση ποταμών και ρεμάτων της Π.Ε. Ηλείας

    Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες καθαρισμού, συντήρησης και αποκατάστασης των αντιπλημμυρικών έργων σε ποταμούς και χείμαρρους της Π.Ε. Ηλείας, στο πλαίσιο της περιοδικής συντήρησης, ενόψει της χειμερινής περιόδου.

    Για την πορεία των έργων οΑ ντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων, Βασίλης Γιαννόπουλος επισκέφθηκε τα Καλακέικα Σκαφιδιάς, όπου πραγματοποιείται ο καθαρισμός του Ιάρδανου ποταμού.

    Οι εργασίες, έχουν ξεκινήσει από τις εκβολές του ποταμού με κατεύθυνση προς την Ε.Ο. Πατρών – Πύργου, με στόχο την αντιπλημμυρική θωράκιση των οικισμών, υποδομών και καλλιεργειών που αναπτύσσονται εκατέρωθεν του ποταμού, καθώς και πλησίον της μεγάλης Ξενοδοχειακής Μονάδας.Ειδικότερα, γίνεται καθαρισμός της βλάστησης και των φερτών υλικών στα πρανή και στον πυθμένα της κοίτης, απομάκρυνση μπαζωμάτων και απορριμμάτων καθώς και ήπιες διευθετήσεις, αποκαθιστώντας την παροχετευτική ικανότητα του ποταμού. Αντίστοιχες εργασίες συντήρησης, βρίσκονται σε εξέλιξη στο ρέμα του Λανθίου, ενώ ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός σε παραπόταμο του Κλαδέου στον Δήμο Αρχ. Ολυμπίας. Στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι εργασίες και στον Ενιπέα ποταμό.

    Ο κ.Γιαννόπουλος και ο πρόεδρος της Κοινότητας Σκαφιδιάς, Αντώνης Αρβανίτης, ενημερώθηκαν για την πορεία των εργασιών, από τον Προϊστάμενο Δομών Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Ηλείας, Φώτη Χριστοδουλόπουλο.

    «Η καλή δουλειά που είχε πραγματοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια, με καθαρισμό όχι μόνο του Ιάρδανου, αλλά και άλλων μεγάλων ποταμών και ρεμάτων σε όλη την Ηλεία, μας βοηθά να τα συντηρούμε πιο εύκολα, διατηρώντας σε πολύ καλό επίπεδο την ικανότητα απορροής, ώστε να διαχειριστούν τον μεγάλο όγκο υδάτων που δέχονται κάθε χειμώνα. Επιπρόσθετα θωρακίζουμε τις παρόχθιες περιοχές – οικισμούς, αγροτικές καλλιέργειες αλλά και επιχειρήσεις – από τις οποίες διέρχεται», δήλωσε ο κ. Γιαννόπουλος.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω ποταμός είχε συντηρηθεί πλήρως σε όλο το μήκος του, από τις εκβολές του μέχρι και το Λατομείο Ελαιώνα (17,5 χλμ περίπου) προ διετίας, με καθαρισμό, τοπικές εκβαθύνσεις και εξομαλύνσεις όπου ήταν αναγκαίο. Πλέον με τον καθαρισμό και τη συντήρηση του, διατηρείται η ικανότητα διαχείρισης και ομαλής απορροής του μεγάλου όγκου υδάτων που δέχεται και από μικρότερα υδατορέματα που καταλήγουν σε αυτόν.

    pe gianop sunt rema 2

    pe gianop sunt rema 3

    pe gianop sunt rema 4

    (Δελτίο Τύπου)

  • Φθινοπωρινό το σκηνικό των δασών από τα μέσα του καλοκαιριού - Γιατί συμβαίνει αυτό
    Φθινοπωρινό το σκηνικό των δασών από τα μέσα του καλοκαιριού - Γιατί συμβαίνει αυτό

    Εικόνα φθινοπώρου θυμίζουν φέτος τα δάση της Ελλάδας και κυρίως σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας ήδη από τα μέσα του καλοκαιριού, περίπου τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, με αποτέλεσμα να αποκτήσουν το χαρακτηριστικό καφέ χρώμα, αναφέρει το climatebook, επισημαίνοντας πως σε κάποιες περιπτώσεις τα φύλλα των δέντρων έχουν πέσει ή είναι ήδη έτοιμα να πέσουν.

    Γιατί συμβαίνει αυτό στα δάση

    Όπως εξηγείται σε ανάρτηση, το μεγάλο διάστημα των πολύ υψηλών θερμοκρασιών αλλά και οι ελάχιστες βροχοπτώσεις το καλοκαίρι του 2024 είχαν ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί το φυσικό περιβάλλον και η υγεία των δασών. Η χαρακτηριστική αυτή εικόνα των δασών παρουσιάζεται σε μεγάλο μέρος της χώρας και κυρίως σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδος, όπου είναι πιο έντονο το φαινόμενο.

    Στις παρακάτω δορυφορικές εικόνες που επεξεργάστηκε η επιστημονική ομάδα του Climatebook παρουσιάζεται η κατάσταση του δάσους στα όρια του νομού Θεσσαλονίκης και Σερρών στην περιοχή του Νιγρίτα στα τέλη Αυγούστου 2023 σε σύγκριση με φέτος (τέλη Αυγούστου 2024).

    Σημειώνεται, πως σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Meteo, σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας η θερμοκρασία το καλοκαίρι του 2024 ξεπέρασε τους 37°C για πάνω από 35-40 ημέρες.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • ΔΕΥΑ Πύργου: Συνεργεία έχουν ξεκινήσει τον καθαρισμό των φρεατίων
    ΔΕΥΑ Πύργου: Συνεργεία έχουν ξεκινήσει τον καθαρισμό των φρεατίων

    Η ΔΕΥΑ Πύργου όπως κάθε χρόνο έχει αρχίσει από τις αρχές Αυγούστου τον καθαρισμό φρεατίων ομβρίων υδάτων της πόλης.

    Τα συνεργεία, ξεκινώντας από τα χαμηλότερα και πιο επικίνδυνα σημεία για τυχόν πλημμύρες, απομακρύνουν τα φερτά υλικά ώστε να γίνεται καλύτερη απορροή των ομβρίων υδάτων.

    Έως τώρα έχει καθαριστεί το 60% των φρεατίων, ενώ οι εργασίες συνεχίζονται προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων.

    deua purgos freatia 2

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο