Σάββατο, 01 Ιουνίου 2024 08:14

Ηλεία: Μετ’ εμποδίων η εφαρμογή του κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων από πολίτες

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Αιτήσεις με το…. σταγονόμετρο

Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

Μετ’ εμποδίων προχωρά ο νέος κανονισμός πυροπροστασίας των ακινήτων, με τους ιδιοκτήτες να έχουν ανταποκριθεί στο ελάχιστο και το ΥΠΕΝ να δίνει τη δεύτερη παράταση υποβολής του εντύπου αξιολόγησης και της τεχνικής έκθεσης έως τις 2ι Ιουνίου. Την ίδια στιγμή, στις αρμόδιες Υπηρεσίες των ΟΤΑ οι ολοκληρωμένοι φάκελοι που έχουν κατατεθεί είναι ελάχιστοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, στον Δήμο Πύργου-τον μεγαλύτερο στην Ηλεία-έχει κατατεθεί μόλις μία(!) τεχνική έκθεση.

Ο κανονισμός αφορά δομημένα ακίνητα μέσα σε δάση ή δασικές εκτάσεις, περιαστικό πράσινο, κηρυγμένες δασωτέες ή αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και σε ακτίνα 300 μέτρων από τα όρια των εκτάσεων αυτών. Αφορά επίσης κτίσματα εντό πάρκων και αλσών πόλεων και οικιστικών περιοχών και ζητά από τους ιδιοκτήτες να καταθέσουν Έντυπο Αξιολόγησης Επικινδυνότητας, το οποίο κατά βάση συντάσσεται από μηχανικούς, δασολόγους ή γεωπόνους, και τεχνική έκθεση την οποία συντάσσουν μηχανικοί με δικαίωμα υπογραφής μελετών πυροπροστασίας.

Οι δυσκολίες εφαρμογής του κανονισμού είναι εμφανείς. Αφενός οι ΟΤΑ αδυνατούν να στηρίξουν όλη αυτή τη διαδικασία, αφετέρου οι ιδιοκτήτες τέτοιων ακινήτων θα πρέπει να επιβαρυνθούν οικονομικά με το κόστος της όλης διαδικασίας.
Σύμφωνα με τον κανονισμό, οι Δήμοι, μεταξύ άλλων υποχρεούνται, να καταχωρίζουν (το Έντυπο Αξιολόγησης της επικινδυνότητας, την Έκθεση του αρµόδιου τεχνικού επιστήµονα και την Δήλωση Εφαρµογής των µέτρων πυρασφαλείας του ιδιοκτήτη) σε ειδικό μητρώο, να συγκροτήσουν τριµελείς επιτροπές που θα διενεργήσουν κατά την αντιπυρική περίοδο τις αυτοψίες - δειγματοληπτικούς ελέγχους, να ενημερώσουν τους δημότες για την ισχύ του κανονισμού και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτόν.

Αδυνατούν οι Δήμοι να ανταπεξέλθουν

«Οι δήμοι είναι επιφορτισμένοι με πολλές υποχρεώσεις και αρμοδιότητες ενώ δεν διαθέτουν ούτε το απαραίτητο προσωπικό ούτε τα μέσα ούτε τους πόρους. Στον Δήμο Πύργου, όλο αυτό το διάστημα κατατέθηκε μόνο μια αίτηση» δηλώνει στο ilialive.gr ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Λάκης Αθανασόπουλος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ανάλογη είναι η εικόνα και στους υπόλοιπους Δήμους της Ηλείας. «Ο κόσμος αδυνατεί να μπει σε μια διαδικασία με επιπλέον κόστος. Να επιβαρυνθεί οικονομικά και μάλιστα σε τόσο ασφυκτικά χρονικά πλαίσια που έχουν τεθεί από το Υπουργείο. Οι απαιτήσεις είναι τέτοιες, που δεν είναι εύκολο για τον καθένα, πόσο μάλλον για τους κατοίκους των ορεινών υποβαθμισμένων περιοχών, να καλύψουν το κόστος των παρεμβάσεων» καταλήγει ο κ. Αθανασόπουλος.

Χρήστος Γεωργακόπουλος-Πρόεδρος ΤΕΕ Ηλείας

Στις δυσκολίες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι πολίτες και οι μηχανικοί που θα συντάξουν τις Εκθέσεις, αναφέρεται ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας Χρήστος Γεωργακόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι ένα από τα βασικά θέματα που προβληματίζουν είναι η έλλειψη ενημέρωσης και εκπαίδευσης των μηχανικών οι οποίοι καλούνται να εφαρμόσουν το νόμο. «Υπάρχουν αρκετές ασάφειες στο που αρχίζει και που τελειώνει η ευθύνη του μηχανικού και λειτουργούν ανασταλτικά για τους συναδέλφους στο να αναλάβουν την εν λόγω εργασία. Εργασία ιδιαίτερα απαιτητική και χρονοβόρα η οποία εκτός της απαιτούμενης εκπαίδευσης απαιτεί και τριβή η οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να αποκτηθεί στις προθεσμίες της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου», σημειώνει ο κ. Γεωργακόπουλος και τονίζει ότι δεδομένων των αντιδράσεων πολλών φορέων και πρωτίστως της ΚΕΔΕ, καλό θα ήταν το μέτρο να μετατεθεί για την επόμενη αντιπυρική περίοδο.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 01 Ιουνίου 2024 11:52

Σχετικά Άρθρα

  • Πυροσβέστες: Πόσους έχει η Ελλάδα – Πόσα δαπανά για πυροπροστασία
    Πυροσβέστες: Πόσους έχει η Ελλάδα – Πόσα δαπανά για πυροπροστασία

    Το 2023, υπήρχαν 362.400 επαγγελματίες πυροσβέστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι αντιπροσώπευαν το 0,18% της συνολικής απασχόλησης της

    Το 2023, υπήρχαν 362.400 επαγγελματίες πυροσβέστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι αντιπροσώπευαν το 0,18% της συνολικής απασχόλησης της ΕΕ. Σε σύγκριση με το 2022, ο αριθμός των πυροσβεστών αυξήθηκε κατά 3.200.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα σήμερα Παρασκευή, η ευρωπαϊκή στατιστική αρχή, Eurostat, μεταξύ των 21 χωρών, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, τα υψηλότερα ποσοστά πυροσβεστών ως προς την συνολική απασχόληση καταγράφηκαν στην Κροατία (0,49%) και ακολουθούν η Εσθονία και η Ελλάδα (και οι δύο με ποσοστό 0,39%). Τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώνονται στην Ολλανδία (0,05%), τη Φινλανδία, τη Σλοβενία ​​και τη Σουηδία (και οι δύο 0,13%).

    Σε επίπεδο ΕΕ, οι πυροσβέστες ηλικίας 30 έως 49 ετών αποτελούσαν το 61% του συνόλου των πυροσβεστών. Μεταξύ αυτών, οι μεγαλύτερες υποομάδες ήταν οι ηλικίας 40 έως 44 ετών (65.600 πυροσβέστες), ακολουθούμενες από εκείνες ηλικίας 35 έως 39 ετών (59.100 πυροσβέστες).

    Οι δαπάνες για την πυροπροστασία

    Στην ίδια ανακοίνωση η Eurostat, αναφέρει ότι το 2022, οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης για «υπηρεσίες πυροπροστασίας» στις 27 χώρες της ΕΕ ανήλθαν σε 37,8 δισεκατομμύρια ευρώ, αντικατοπτρίζοντας αύξηση 7,8% από το 2021 (35,1 δισεκατομμύρια ευρώ).

    Το μερίδιο των συνολικών δαπανών της γενικής κυβέρνησης στην ΕΕ για υπηρεσίες πυροπροστασίας ήταν 0,5%. Συνολικά, οι κρατικές δαπάνες για υπηρεσίες πυροπροστασίας παραμένουν σταθερές στο 0,5% των συνολικών δαπανών από το 2016.

    Οι δαπάνες ανά χώρα

    Το 2022, η Δανία ανέφερε το χαμηλότερο μερίδιο δαπανών για υπηρεσίες πυροπροστασίας, με 0,1% των συνολικών δαπανών της γενικής κυβέρνησης, ακολουθούμενη από τη Μάλτα, τη Σλοβενία, την Πορτογαλία και την Αυστρία με 0,3% η καθεμία.

    Στον αντίποδα, η Ρουμανία είχε το υψηλότερο μερίδιο δαπανών για υπηρεσίες πυροπροστασίας με 0,7% των συνολικών δαπανών, ακολουθούμενη από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Λιθουανία, την Εσθονία και την Τσεχία με 0,6% η καθεμία.

    Πηγή: ot.gr

  • Πυροπροστασία – Καθαρισμός οικοπέδων: Οι τρεις προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ για την επόμενη ημέρα
     Πυροπροστασία – Καθαρισμός οικοπέδων: Οι τρεις προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ για την επόμενη ημέρα

    Συνολικά 833.722 ιδιοκτήτες ακινήτων προέβησαν στον καθαρισμό οικοπέδων και τη σχετική δήλωση

    Τρείς προτάσεις για τον τομέα πυροπροστασίας των δασικών κτισμάτων κάνει η ΠΟΜΙΔΑ με ανακοίνωσή της στην οποία κάνει έναν σύντομο απολογισμό, της επιτυχούς όπως λέει, διαδικασίας δήλωσης καθαρισμού των αστικών οικοπέδων στη σχετική πλατφόρμα.

    Οι προτάσεις

    Ειδικοτερα οι τρείς προτάσεις της Ομοσπονδίας των ιδιοκτητών ακινήτων έχουν ως εξής:

    1. Πλήρης εκλογίκευση των απαιτήσεων για κτιριακές παρεμβάσεις στον τομέα των δασικών ακινήτων.

    2. Δραστική απλοποίηση της διαδικασίας δήλωσης εφαρμογής των μέτρων πυροπροστασίας στα δασικά ακίνητα με κατάργηση της ανάγκης παρέμβασης «ειδικών επιστημόνων» .

    3. Υποβολή και αυτών των δηλώσεων στην υπάρχουσα πλατφόρμα των οικοπέδων, από τους ίδιους τους πολίτες, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις δηλώσεις καθαρισμού των οικοπέδων.

    Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΠΟΜΙΔΑ έχει ως εξής:

    833.722 ιδιοκτήτες ακινήτων, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Κικίλιας, προχώρησαν εφέτος στον καθαρισμό των οικοπέδων τους και σε δήλωση στη σχετική πλατφόρμα, παρά το αυξημένο λόγω μαζικής ζήτησης κόστος, την έλλειψη έγκαιρης ενημέρωσης και την σύγχυση ως προς τα μέτρα και τις αρμοδιότητες, τις διαφορετικές προθεσμίες που ίσχυσαν, το συχνά αστρονομικό κόστος των προδιαγραφών που τέθηκαν για τα δασικά ακίνητα και, τέλος, την άρνηση κάποιων Δήμων να συλλέξουν τα κομμένα κλαδιά, όπως έχουν υποχρέωση. Βασικός λόγος της επιτυχίας ήταν η δυνατότητα των πολιτών για αδιαμεσολάβητη δήλωση στην σχετική πλατφόρμα, χωρίς αμοιβές για αξιολογήσεις, μελέτες κλπ.

    Σε ό,τι αφορά τον καθαρισμό των αστικών οικοπέδων, η επιτυχία για το 2024 ήταν σημαντική και είναι βέβαιο ότι κατά το 2025 το όλο σύστημα θα λειτουργήσει όχι μόνον εγκαιρότερα αλλά και πολύ πιο οργανωμένα, ιδιαίτερα ως προς την ευελιξία της πλατφόρμας, με δεδομένη την σημαντική εμπειρία της εφετινής χρονιάς.

    Την προσπάθεια αυτή στήριξε επικοινωνιακά από την πρώτη στιγμή η ΠΟΜΙΔΑ, με όλα τα μέσα που διαθέτει, και κυρίως μέσα από την παρουσία των στελεχών της στα μέσα μαζικής επικοινωνίας (ραδιόφωνο, τηλεόραση) αλλά και την ειδική σελίδα “Πυροπροστασία” της ιστοσελίδας της.

    Στην ΠΟΜΙΔΑ οφείλεται και ο περίπου διπλασιασμός του αριθμού των δηλώσεων κατά το χρόνο της 15θήμερης παράτασης του Ιουλίου, που δόθηκε από τον Υπουργό κατόπιν εμπεριστατωμένου αιτήματός της. Πεποίθηση μας είναι ότι ο αριθμός των δηλώσεων θα αυξανόταν σε επταψήφιο αν η πλατφόρμα εφέτος έμενε ατύπως ανοικτή για λίγες ακόμη ημέρες, προκειμένου να εξυπηρετήσει ένα τεράστιο αριθμό πολιτών οι οποίοι έχουν αναθέσει ήδη τον καθαρισμό των οικοπέδων τους σε συνεργεία που όμως δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν εγκαίρως, αλλά θα ολοκληρώσουν τον καθαρισμό εντός του Ιουλίου.

    Γενικά οι ιδιοκτήτες αντιλήφθηκαν την τεράστια σημασία του μέτρου και ανταποκρίθηκαν θετικά και αριθμητικά πέρα από κάθε προσδοκία, στο βαθμό του δυνατού, υπό αντίξοες συνθήκες και με ιδιαίτερα αυξημένο κόστος πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ιδιαίτερα όσοι κατοικούν σε διαφορετικό τόπο ή και στο εξωτερικό.

    Όσοι δεν ανταποκρίθηκαν δεν ήταν από αδιαφορία, αλλά από πλήρη πρακτική αδυναμία, γι΄αυτό και ελπίζουμε να μην δούμε να ανθίζει καμιά βιομηχανία προστίμων από κάποιους Δήμους της χώρας μας…

    Αυτό που μένει είναι η σταδιακή αποκομιδή της βιομάζας καθαρισμού από τους Δήμους, δεδομένου ότι οι ιδιώτες δεν έχουν ούτε την υποχρέωση (άρθρο 75, παρ. Ιβ’ περ. 4 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, ν. 3463/2006, ΦΕΚ Α΄114/8.6.2006, αλλά και άρθρο 24 παρ. 1 του Συντάγματος), αλλά ούτε και την παραμικρή ουσιαστική δυνατότητα να αναλάβουν οι ίδιοι την αποκομιδή τους!

    Για τα μέτρα που αφορούν τα δασικά κτίσματα

    Σε ό,τι όμως αφορά τα μέτρα της πυροπροστασίας των δασικών ακινήτων (κτισμάτων), αυτά απεδείχθησαν πλήρως ανεφάρμοστα από τους πολίτες λόγω του μαξιμαλισμού τους ως προς την ουσία τους και της γραφειοκρατικής εμπλοκής των πολιτών τόσο κατά τη δήλωση, όσο και κατά την εκτέλεσή τους.

    Για την καλύτερη προετοιμασία κράτους και πολιτών και τελικά την αποτελεσματική προστασία από τις πυρκαγιές η ΠΟΜΙΔΑ ενόψει πλέον της επόμενης αντιπυρικής περιόδου επισημαίνει προς τον Υπουργό ΥΠΕΝ κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, ο οποίος ομολογουμένως δεν ήταν ο εμπνευστής των ανεφάρμοστων αυτών διαδικασιών και μέτρων που αφορούν τα δασικά ακίνητα (κτίσματα), τρεις απόλυτα αναγκαίες αλλαγές στη σχετική νομοθεσία:

    1. Πλήρης εκλογίκευση των απαιτήσεων για κτιριακές παρεμβάσεις στον τομέα των δασικών ακινήτων, μέσα από δημόσιο διάλογο, και αντικατάστασή τους με γνώμονα το τι είναι εφικτό, και όχι τι θα ήταν ιδεατό, αλλά πλήρως ανέφικτο για τους πολίτες, είτε λόγω απαγορευτικού κατασκευαστικού κόστους, είτε λόγω της απύθμενης γραφειοκρατίας που συνεπάγεται η προσπάθεια υλοποίησής τους…

    2.Δραστική απλοποίηση της διαδικασίας δήλωσης εφαρμογής των μέτρων πυροπροστασίας στα δασικά ακίνητα με κατάργηση της ανάγκης παρέμβασης «ειδικών επιστημόνων» για τη σύνταξη του εντύπου αξιολόγησης επικινδυνότητας και της υποχρεωτικής μελέτης πυροπροστασίας, και αντικατάστασή τους από τυποποιημένα μέτρα ανάλογα με το είδος του ακινήτου και την περιοχή στην οποία βρίσκεται αυτό.

    3.Υποβολή και αυτών των δηλώσεων στην υπάρχουσα πλατφόρμα των οικοπέδων, από τους ίδιους τους πολίτες, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις δηλώσεις καθαρισμού των οικοπέδων.

    Πηγή: ΟΤ

  • Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων: Κατανομή του ποσού για την πυροπροστασία
    Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων: Κατανομή του ποσού για την πυροπροστασία

    Με έργα συνολικού προϋπολογισμού 392.400 ευρώ

    Με συνολικά δέκα δράσεις, σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες θα διαχειριστεί ο Δήμος Ανδρίτσαινας Κρεστένων το ποσό που εγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο για την πυροπροστασία κατοικημένων περιοχών.

    Συγκεκριμένα, από τις 500.000 ευρώ που εγκρίθηκαν στον Δήμο, θα χρησιμοποιηθούν άμεσα 392.400 ευρώ για τις εξής εργασίες:

    Από 50.000 ευρώ θα διατεθούν για τους καθαρισμούς δασών πέριξ των οικισμών των Δ.Ε. Αλιφείρας, Ανδρίτσαινας και Σκιλλούντος, το ίδιο ποσό θα δοθεί για κάθε δημοτική ενότητα για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, ενώ 20.000 ευρώ θα δοθεί για τον καθαρισμό του οδικού δικτύου περιμετρικά των οικισμών των παραπάνω ενοτήτων. Επιπλέον 20.000 ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων από τον καθαρισμό των δασών στην Δ.Ε. Αλιφείρας.

    Τέλος, από το συνολικό ποσό, 12.400 είναι το κόστος της σύνταξης της τεχνικής έκθεσης για τη δράση «Χρηματοδότηση δημιουργίας περιμετρικών ζωνών 10 μ».

  • Δήμος Ήλιδας: Ενημερώθηκαν στο δάσος της Μαραθιάς κάτοικοι και εθελοντές πάνω σε θέματα Πολιτικής Προστασίας και πυρανίχνευσης
    Δήμος Ήλιδας: Ενημερώθηκαν στο δάσος της Μαραθιάς κάτοικοι και εθελοντές πάνω σε θέματα Πολιτικής Προστασίας και πυρανίχνευσης

    Ιδιαίτερο βάρος στην προστασίας του δάσους της Μαραθιάς δίνει ο Δήμος Ήλιδας, ενεργοποιώντας τους υπαλλήλους του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, τους εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας και τους κατοίκους της περιοχής, προκειμένου να ενημερωθούν πλήρως για τη δασοπροστασία και να πραγματοποιούν οργανωμένα περίπολα πυρασφάλειας.

    Στο πλαίσιο αυτό, στο δάσος της Μαραθιάς που αποτελεί έναν από τους βασικούς πνεύμονες πρασίνου της περιοχής, βρέθηκαν οι υπάλληλοι του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας και οι εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδας, οι οποίοι έκαναν ένα μικρό σεμινάριο στους κατοίκους και τους εθελοντές πάνω σε θέματα δασοπροστασίας και πυρανίχνευσης.

    Ήδη, το τμήμα των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ήλιδας έχει ξεκινήσει τα περίπολα πυρασφάλειας εντός του Δάσους και πέριξ αυτού, με τους ελέγχους να πυκνώνουν όσο οι θερμοκρασίας αυξάνονται και οι συνθήκες επιδεινώνουν την κατάσταση για ενδεχόμενο εκδήλωση πυρκαγιάς.

    Ο Δήμος Ήλιδας συνεχίζει σε όλο το δήμο την ενημέρωση για θέματα πολιτικής προστασίας και στο πλαίσιο αυτό το επόμενο διάστημα θα γίνει και η διανομή υλικού προς το σύνολο των δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου.

    ilida marath enim 2

    ilida marath enim 3

    ilida marath enim 4

    (Δελτίο Τύπου)

  • Σύσκεψη του Δημάρχου Πύργου με τους προέδρους των Δ.Κ. για την πυροπροστασία
    Σύσκεψη του Δημάρχου Πύργου με τους προέδρους των Δ.Κ. για την πυροπροστασία

    Στ. Καννής: «Οι οδηγίες είναι σαφείς. Προσοχή!!!»

    Την εντατικοποίηση της προσοχής των προέδρων των Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου Πύργου για την έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν περιστατικών πυρκαγιάς, ζήτησε ο Δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα (26.06.24) στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο.

    «Οι οδηγίες είναι σαφείς. Προσοχή!!!», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καννής επισημαίνοντας το μεγάλο κίνδυνο που ελλοχεύει από την οποιαδήποτε αμέλεια στην εφαρμογή των κανόνων πρόληψης κατά του πύρινου εφιάλτη που κάθε καλοκαίρι απειλεί τον Δήμο.

    Ο Δήμαρχος Πύργου, τόνισε μεταξύ άλλων, τη μεγάλη σημασία που έχει στην προσπάθεια αυτή η ενημέρωση των κατοίκων για το τι θα πρέπει να αποφεύγεται καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και κυρίως τους δύο θερινούς μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο, που το θερμόμετρο χτυπά κόκκινο.

    Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό μοιράστηκαν έντυπα ενημερωτικά δελτία τα οποία θα αναρτηθούν στα καφενεία κάθε χωριού, προκειμένου όλοι να γνωρίζουν τι απαγορεύεται κατά το χρονικό διάστημα που καταγράφονται υψηλές θερμοκρασίες.

    kanis susk Tk puro 2

    Αγροτικές δουλειές με την χρήση καταστροφέα καθώς και οποιουδήποτε μέσου που είναι δυνατό να προκαλέσει σπινθήρα, η ρίψη τσιγάρου σε δασική έκταση ή σε χώρο με ξερά χόρτα είναι μερικά από αυτά που δεν επιτρέπονται την περίοδο αυτή.

    Επίσης θα διοχετεύεται στους προέδρους το Δελτίο Επικινδυνότητας και Πρόγνωσης Καιρού που στέλνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έτσι ώστε να ξέρουν τις συνθήκες που θα επικρατούν στην περιοχή τους ανά ημέρα.

    Έγινε εκτενή αναφορά στον καθαρισμό των οικοπέδων που είναι εντός ή κοντά σε κατοικημένη περιοχή, στην διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και στη φύλαξη των δασικών εκτάσεων από εθελοντικές ομάδες που θα ενεργοποιηθούν σε κάθε Δημοτική Κοινότητα.

    Καταγραφή ζημιών στις πυρόπληκτες περιοχές

    Έχει ήδη ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών σε επιχειρήσεις, κατοικίες, ζωικό και φυτικό κεφάλαιο από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές του Δήμου στις 21/06/2024.

    Επισημαίνεται ότι οι αιτήσεις για την αποζημίωση πυρόπληκτων επιχειρήσεων, οικιών, αγροκτημάτων καθώς και απώλειας φυτικού ή ζωικού κεφαλαίου, θα πρέπει άμεσα να υποβληθούν στην Πολιτική Προστασία του Δήμου Πύργου.

    Νερό

    Στο περιθώριο της συζήτησης για την πυροπροστασία τέθηκε και το ζήτημα του πόσιμου νερού, του οποίου η κατανάλωση, όπως τόνισε ο Δήμαρχος κ Στάθης Καννής, πρέπει να γίνεται με φειδώ αφού υπάρχει έντονο πρόβλημα λειψυδρίας.

    kanis susk Tk puro 3

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πυροπροστασία ακινήτων - ακαθάριστα οικόπεδα: Λήγει σήμερα η προθεσμία
    Πυροπροστασία ακινήτων - ακαθάριστα οικόπεδα: Λήγει σήμερα η προθεσμία

    «Παράθυρο» για νέα παράταση στην προθεσμία δεν φαίνεται να ανοίγει, τουλάχιστον προς ώρας

    Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή των τεχνικών εκθέσεων πυροπροστασίας από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται κοντά, ή μέσα σε δασικές εκτάσεις. Μετά την υποβολή της τεχνικής έκθεσης και της έκθεσης επικινδυνότητας από τους αρμόδιους επιστήμονες στους οποίους απευθύνονται, οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων θα πρέπει, μέχρι την τελευταία ημέρα του Ιουνίου, να προβούν στις απαραίτητες για φέτος παρεμβάσεις, δηλαδή τα κλαδέματα δέντρων, θάμνων και την απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών και να καταθέσουν τη σχετική έκθεση συμμόρφωσης του Κανονισμού Πυροπροστασίας.
    «Παράθυρο» για νέα παράταση στην προθεσμία δεν φαίνεται να ανοίγει, τουλάχιστον προς ώρας, με κυβερνητικές πηγές να επισημαίνουν ότι τουλάχιστον για φέτος σημασία έχει περισσότερο η ουσία, δηλαδή να προβούν οι πολίτες που έχουν σπίτια πολύ κοντά ή μέσα σε δασικές εκτάσεις στις απαραίτητες ενέργειες για να είναι έτοιμοι σε περίπτωση πυρκαγιάς, καθώς και να λάβουν την τεκμηριωμένη άποψη ενός επιστήμονα για τις παρεμβάσεις που απαιτούνται στα ακίνητά τους ώστε να τα «θωρακίσουν» από τη φωτιά.
    Οι επιστήμονες, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα πρέπει να ενημερώσουν τους ιδιοκτήτες σχετικά με τους κινδύνους και να προτείνουν βιώσιμα μέτρα, σε συνάρτηση με τις οικονομικές δυνατότητες του εκάστοτε ιδιοκτήτη ακινήτου. «Η ουσία, άλλωστε», αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «δεν είναι να επιβληθούν πρόστιμα, αλλά να ενημερωθούν οι πολίτες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του κινδύνου από έναν επιστήμονα για τον τρόπο που θα προστατεύσουν τις ζωές τους, τις περιουσίες τους και θα διευκολύνουν το έργο της Πυροσβεστικής, αντί να το δυσχεραίνουν. Αυτό, φυσικά, για όσους θεωρούν ότι οι περιουσίες τους αξίζουν να προστατευθούν».
    Πέραν αυτού, οι φετινές δηλώσεις του Κανονισμού Πυροπροστασίας θα χρησιμεύσουν και ως «άσκηση εργασίας» από τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι θα τις μελετήσουν, ώστε να διαπιστώσουν τα κενά, τις ελλείψεις και τις παραλείψεις που ενδεχομένως υπάρχουν στη διαδικασία, αλλά και να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις, όπου χρειάζεται.

    Υπενθυμίζεται ότι οι δηλώσεις κατατίθενται είτε χειρόγραφα, είτε με e-mail από τους αρμόδιους επιστήμονες μηχανικούς, τοπογράφους, δασολόγους ή γεωπόνους που συντάσσουν για λογαριασμό των ιδιοκτητών τις εκθέσεις. Για φέτος, πάντως, έχει ανασταλεί η εφαρμογή των μέτρων συμμόρφωσης με τα προτεινόμενα μέτρα και υποχρεωτική είναι η εφαρμογή μόνο των απαραίτητων μέτρων πυροπροστασίας. Αυτά αφορούν την πρώτη γραμμή προστασίας από μια πυρκαγιά, δηλαδή τα κλαδιά και τα δέντρα που εφάπτονται με τα κτίρια, τα ξερόχορτα, οι θάμνοι και τα σκουπίδια, καθώς και τα εύφλεκτα υλικά στους εξωτερικούς χώρους.

    Την 30η Ιουνίου, πάντως, την ίδια ημέρα που όσοι υπάγονται στον Κανονισμό Πυροπροστασίας πλησίον (σε ακτίνα 300 μέτρων) ή εντός δασικών εκτάσεων θα πρέπει να καταθέσουν την Έκθεση Συμμόρφωσης, λήγει και η προθεσμία για τα ακαθάριστα οικόπεδα. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει μέχρι αυτή την ημερομηνία να έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες απομάκρυνσης ξερόχορτων, κοπής δέντρων και θάμνων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εστίες εκδήλωσης ή επέκτασης πυρκαγιάς και να υποβάλλουν τη σχετική δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Παρεμβάσεις πυροπροστασίας σε όλο το Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων στα πλαίσια της χρηματοδότησης 500.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο
    Παρεμβάσεις πυροπροστασίας σε όλο το Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων στα πλαίσια της χρηματοδότησης 500.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο

    Σύσκεψη εμπλεκόμενων φορέων έγινε στην πρ. Μαθητική Εστία υπό το Δήμαρχο Σάκη Μπαλιούκο

    Οι παρεμβάσεις πυροπροστασίας που θα γίνουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στο Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, στα πλαίσια της χρηματοδότησης ποσού 500.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που έγινε το πρωί της Πέμπτης 20 Ιουνίου στην πρ. Μαθητική Εστία Κρεστένων.

    Η σύσκεψη έγινε υπό το Δήμαρχο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ. Σάκη Μπαλιούκο και με τη συμμετοχή του Δασάρχη Ολυμπίας κ. Δημ. Κωνσταντόπουλου, των αντιδημάρχων κ.κ. Αν. Καρνάρου, Μιλτ. Γεωργακόπουλου και Δημ. Μικέλη, του επικεφαλής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρεστένων κ. Κώστα Δρακόπουλου, του διοικητή του Α.Τ. Κρεστένων κ. Σωτ. Πιτσινή, καθώς και αρμοδίων της Πολιτικής Προστασίας Δήμου.

    Ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων υπογράμμισε ότι ο Δήμος όπως και άλλοι γειτονικοί ΟΤΑ χρηματοδοτήθηκαν με ένα μεγάλο ποσό, προκειμένου να υλοποιηθεί και να παραδοθεί ένα έργο ασφαλές για τον πολίτη και το φυσικό περιβάλλον, ειδικά για την κρίσιμη περίοδο που έχει οριοθετηθεί μεταξύ 10-31 Αυγούστου.

    Όπως τόνισε ο κ. Μπαλιούκος ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις περιοχές υψηλής συνάθροισης, στους αρχαιολογικούς χώρους με επίκεντρο τον Επικούριο Απόλλωνα, στην Ι.Μ. Σεπετού, στην κατασκήνωση Φρίξας, στους παραδασόβιους οικισμούς, αλλά και σε ολόκληρο το Δήμο όπου ελλοχεύουν κίνδυνοι πυρκαγιάς.

    Τις επόμενες ημέρες εξάλλου θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.) Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, όπου «επί τάπητος» θα βρεθεί η αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης, καθώς και η προληπτική διαχείριση του ζητήματος των δασικών πυρκαγιών.

    dimos andr puropr pras 2

    dimos andr puropr pras 3

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πράσινο Ταμείο: Εντάχθηκε ο Δήμος Ζαχάρως σε πρόγραμμα ενίσχυσης πυροπροστασίας με 500.000 ευρώ
    Πράσινο Ταμείο: Εντάχθηκε ο Δήμος Ζαχάρως σε πρόγραμμα ενίσχυσης πυροπροστασίας με 500.000 ευρώ

    Υπέβαλλαν προτάσεις και οι Δήμοι Αρχ. Ολυμπίας και Πηνειού

    Ο Δήμος Ζαχάρως είναι ο πρώτος από του Δήμους της Ηλείας που εγκρίθηκε το αίτημα χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο για την «Ενίσχυση πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών» με χρηματικό ποσό ύψους έως 500.000 ευρώ, για τη δημιουργία περιμετρικών ζωνών 10 μέτρων σε οικισμούς με περιαστικά δάση.

    Οι διαδικασίες από το Δήμο Ζαχάρως κινήθηκαν άμεσα, με τον Δήμαρχο Κώστα Μητρόπουλο να υποβάλλει ολοκληρωμένη τεχνική έκθεση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να εντάσσει άμεσα στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου, και στο νέο άξονα προτεραιότητας που δημιούργησε, το αίτημα.

    Υποβολή προτάσεων στο ίδιο πρόγραμμα και χρηματοδοτικό εργαλείο κατέθεσε πρόσφατα επίσης ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, συνολικού προϋπολογισμού 380.000 ευρώ και ο Δήμος Πηνειού, προϋπολογισμού 203.433,08 ευρώ (με ΦΠΑ), ενώ έχουν προηγηθεί οι Δήμοι Ανδρίτσαινας Κρεστένων και Ανδραβίδας Κυλλήνης.

    Το έργο αφορά στη διαχείριση της καύσιμης ύλης πέριξ οικισμών ΟΤΑ Α’ Βαθμού και στην εφαρμογή των απαραίτητων παρεμβάσεων προκειμένου να δημιουργηθούν περιμετρικές αντιπυρικές ζώνες μέσου πλάτους 10 μέτρων πέριξ των οικισμών εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών. Ο κύριος στόχος της δράσης είναι να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη πυροπροστασία των οικισμών δεδομένης της γειτνίασης αυτών με δάσος ή δασική έκταση.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο