Επίκαιρα

Ηλεία: Μετ’ εμποδίων η εφαρμογή του κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων από πολίτες

Ηλεία: Μετ’ εμποδίων η εφαρμογή του κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων από πολίτες

Αιτήσεις με το…. σταγονόμετρο

Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

Μετ’ εμποδίων προχωρά ο νέος κανονισμός πυροπροστασίας των ακινήτων, με τους ιδιοκτήτες να έχουν ανταποκριθεί στο ελάχιστο και το ΥΠΕΝ να δίνει τη δεύτερη παράταση υποβολής του εντύπου αξιολόγησης και της τεχνικής έκθεσης έως τις 2ι Ιουνίου. Την ίδια στιγμή, στις αρμόδιες Υπηρεσίες των ΟΤΑ οι ολοκληρωμένοι φάκελοι που έχουν κατατεθεί είναι ελάχιστοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, στον Δήμο Πύργου-τον μεγαλύτερο στην Ηλεία-έχει κατατεθεί μόλις μία(!) τεχνική έκθεση.

Ο κανονισμός αφορά δομημένα ακίνητα μέσα σε δάση ή δασικές εκτάσεις, περιαστικό πράσινο, κηρυγμένες δασωτέες ή αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και σε ακτίνα 300 μέτρων από τα όρια των εκτάσεων αυτών. Αφορά επίσης κτίσματα εντό πάρκων και αλσών πόλεων και οικιστικών περιοχών και ζητά από τους ιδιοκτήτες να καταθέσουν Έντυπο Αξιολόγησης Επικινδυνότητας, το οποίο κατά βάση συντάσσεται από μηχανικούς, δασολόγους ή γεωπόνους, και τεχνική έκθεση την οποία συντάσσουν μηχανικοί με δικαίωμα υπογραφής μελετών πυροπροστασίας.

Οι δυσκολίες εφαρμογής του κανονισμού είναι εμφανείς. Αφενός οι ΟΤΑ αδυνατούν να στηρίξουν όλη αυτή τη διαδικασία, αφετέρου οι ιδιοκτήτες τέτοιων ακινήτων θα πρέπει να επιβαρυνθούν οικονομικά με το κόστος της όλης διαδικασίας.
Σύμφωνα με τον κανονισμό, οι Δήμοι, μεταξύ άλλων υποχρεούνται, να καταχωρίζουν (το Έντυπο Αξιολόγησης της επικινδυνότητας, την Έκθεση του αρµόδιου τεχνικού επιστήµονα και την Δήλωση Εφαρµογής των µέτρων πυρασφαλείας του ιδιοκτήτη) σε ειδικό μητρώο, να συγκροτήσουν τριµελείς επιτροπές που θα διενεργήσουν κατά την αντιπυρική περίοδο τις αυτοψίες - δειγματοληπτικούς ελέγχους, να ενημερώσουν τους δημότες για την ισχύ του κανονισμού και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτόν.

Αδυνατούν οι Δήμοι να ανταπεξέλθουν

«Οι δήμοι είναι επιφορτισμένοι με πολλές υποχρεώσεις και αρμοδιότητες ενώ δεν διαθέτουν ούτε το απαραίτητο προσωπικό ούτε τα μέσα ούτε τους πόρους. Στον Δήμο Πύργου, όλο αυτό το διάστημα κατατέθηκε μόνο μια αίτηση» δηλώνει στο ilialive.gr ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Λάκης Αθανασόπουλος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ανάλογη είναι η εικόνα και στους υπόλοιπους Δήμους της Ηλείας. «Ο κόσμος αδυνατεί να μπει σε μια διαδικασία με επιπλέον κόστος. Να επιβαρυνθεί οικονομικά και μάλιστα σε τόσο ασφυκτικά χρονικά πλαίσια που έχουν τεθεί από το Υπουργείο. Οι απαιτήσεις είναι τέτοιες, που δεν είναι εύκολο για τον καθένα, πόσο μάλλον για τους κατοίκους των ορεινών υποβαθμισμένων περιοχών, να καλύψουν το κόστος των παρεμβάσεων» καταλήγει ο κ. Αθανασόπουλος.

Χρήστος Γεωργακόπουλος-Πρόεδρος ΤΕΕ Ηλείας

Στις δυσκολίες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι πολίτες και οι μηχανικοί που θα συντάξουν τις Εκθέσεις, αναφέρεται ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας Χρήστος Γεωργακόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι ένα από τα βασικά θέματα που προβληματίζουν είναι η έλλειψη ενημέρωσης και εκπαίδευσης των μηχανικών οι οποίοι καλούνται να εφαρμόσουν το νόμο. «Υπάρχουν αρκετές ασάφειες στο που αρχίζει και που τελειώνει η ευθύνη του μηχανικού και λειτουργούν ανασταλτικά για τους συναδέλφους στο να αναλάβουν την εν λόγω εργασία. Εργασία ιδιαίτερα απαιτητική και χρονοβόρα η οποία εκτός της απαιτούμενης εκπαίδευσης απαιτεί και τριβή η οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να αποκτηθεί στις προθεσμίες της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου», σημειώνει ο κ. Γεωργακόπουλος και τονίζει ότι δεδομένων των αντιδράσεων πολλών φορέων και πρωτίστως της ΚΕΔΕ, καλό θα ήταν το μέτρο να μετατεθεί για την επόμενη αντιπυρική περίοδο.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup