Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2024 20:45

Πρόγραμμα Βικέλας: Αθλητικές, περιβαλλοντικές και εκπαιδευτικές δράσεις 4-5/06 στον Δήμο Αρχ. Ολυμπίας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Αθλητική Παιδεία - Περιβάλλον - ΑΞΙΕΣ και απαραίτητη σε όλους μας Αθλητική Ιστορία μέσα από το Πρόγραμμα ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΚΕΛΑΣ του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού που θα πραγματοποιηθεί σε άριστη συνδιοργάνωση με το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, το διήμερο 4-5 Ιουνίου στην όμορφη Ολυμπία.

Οι Αθλητικές, Εκπαιδευτικές και Περιβαλλοντικές δράσεις του σπουδαίου προγράμματος «Δημήτριος Βικέλας» του Υπουργείου Αθλητισμού, μετά τη Σύρο και Τήνο τον Απρίλιο, συνεχίζονται σε όλη την Ελλάδα με στόχο την ανάδειξη της Αθλητικής Ιστορίας και των Αξιών του Αθλητισμού που γεννήθηκαν στη χώρα μας. Επόμενος σταθμός του προγράμματος δεν θα μπορούσε να είναι άλλος απο την Αρχαία Ολυμπία, τον τόπο που ξεκίνησαν όλα στον αθλητισμό! Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5/6) και με την υποστήριξη του Αναπλ. Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Γιάννη Βρούτση, και του Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Αριστείδη Παναγιωτόπουλου θα πραγματοποιηθούν σειρά δράσεων: «Αθλητισμός και Περιβάλλον», με στόχο την ευαισθητοποίηση των νέων σε θέματα σχετικά με την αειφορία. Ο αθλητισμός μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη διαμόρφωση της περιβαλλοντικής συνείδησης και σε αυτό στοχεύει το εν λόγω πρόγραμμα.

Από το πρωί της Τρίτης 4 Ιουνίου 2024 στην Ορεινή Ολυμπία και το απόγευμα, της ίδιας ημέρας, στον Ολυμπιακό Βοτανικό Κήπο Αρχαίας Ολυμπίας στον Αρχαιολογικό χώρο, έως την Τετάρτη 5/6 το μεσημέρι οι συμμετέχοντες να μυηθούν παράλληλα στις αξίες και στην ιδέα του αθλητισμού αλλά και θα ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Στο πρόγραμμα την Τρίτη το απόγευμα αναμένεται η συμμετοχή όλων των αθλητικών σωματείων του Νομού Ηλείας και την Τετάρτη το πρωί όλων των δημοτικών σχολείων.

Ο Υπουργός Αθλητισμού κ. Γιάννη Βρούτση θα φτάσει στην Αρχαία Ολυμπία την Τρίτη 4/6 μαζί με προσωπικότητες του Αθλητισμού όπως:

Ο Μιχάλης Μουρούτσος: Χρυσός Ολυμπιονίκης στο Ταεκβοντο, η Νίκη Μπακογιάννη: Ασημένια Ολυμπιονίκης στο άλμα εις ύψος, η Κλέλια Πανταζή: Χάλκινη Ολυμπιονίκης Ρυθμικής Γυμναστικής το 2000 στο Σύδνεϊ, η Όλγα Βασδέκη: Ολυμπιονίκης του στίβου στο αγώνισμα του τριπλούν, ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης (Μελος Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής & Αρχηγός Αποστολής ΠΑΡΙΣΙ 2024) Ασημένιος Παραολυμπιονίκης στην Κολύμβηση με συμμετοχή σε 3 Παραολυμπιακούς Αγώνες ΑΘΗΝΑ 2004, ΠΕΚΙΝΟ 2008, ΛΟΝΔΙΝΟ 2012, η Ντέντα Άννα Χάλκινη Παραολυμπιονίκης στο BOCCIA με συμμετοχές σε 2 Παραολυμπιακούς Αγώνες: ΡΙΟ 2016 και ΤΟΚΙΟ 2020, η Ντέντα Χριστίνα Χαλκινη παραολυμπιονίκης RAMP OPERATOR στο BOCCIA με συμμετοχές 2 Παραολυμπιακούς Αγώνες: ΡΙΟ 2016 και ΤΟΚΙΟ 2020, και άλλοι.

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί από την εκπαιδευτικό - συγγραφέα Δρ. Ιλεάνα Κλοκώνη εξειδικευμένη στην Αθλητική Παιδεία, Ιστορία και Αξίες του Αθλητισμού.

Λάβετε θέσεις!

olumpia athlit per 2

olumpia athlit per 3

olumpia athlit per 4

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2024 20:02

Σχετικά Άρθρα

  • Δράση και στην Αμαλιάδα με τη συμμετοχή του Δήμου Ήλιδας για την προαγωγή του μητρικού θηλασμού
    Δράση και στην Αμαλιάδα με τη συμμετοχή του Δήμου Ήλιδας για την προαγωγή του μητρικού θηλασμού

    Με σύνθημα «προορισμός μας ο θηλασμός» πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα δράσεις, που αφορούν στην προαγωγή του Μητρικού Θηλασμού και στις οποίες συμμετέχει ο Δήμος Ήλιδας μέσω των Κοινωνικών του Υπηρεσιών και του ΚΕΠ Υγείας που διαθέτει.

    Οι δράσεις υπό το τίτλο «ΑΜΑΛΘΕΙΑ» συντονίζονται και υλοποιούνται από την Εθνική Πρωτοβουλία «ΑΛΚΥΟΝΗ», το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, και Υπουργείο Υγείας και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Στο πλαίσιο αυτό, έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου και ώρα 17:00 στο Συνεδριακό Κέντρο Αμαλιάδας, ειδική δράση για το Μητρικό Θηλασμό με τη συμμετοχή του Δήμου Ήλιδας, κατά την οποία θα αναπτυχθούν όλα τα οφέλη του θηλασμού, αλλά και οι ενέργειες του προγράμματος «ΑΜΑΛΘΕΙΑ» για την δημιουργία Φιλικών Κοινοτήτων.

    Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία Φιλικών Κοινοτήτων Μητρικού Θηλασμού εμπνεύστηκε από χώρες του εξωτερικού και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινότητας σε θέματα θηλασμού και υποστήριξης της οικογένειας συνολικά.

    (Δελτίο Τύπου)

  • «Η Δύναμη του Ονείρου»: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της δράσης που ξεκίνησε από την Αρχαία Ολυμπία
    «Η Δύναμη του Ονείρου»: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της δράσης που ξεκίνησε από την Αρχαία Ολυμπία

    «Η Δύναμη του Ονείρου»: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της δράσης του Ιωάννη Μελισσανίδη και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ευγενία Αναστασιάδου Σμυρναίου που ξεκίνησε από την Αρχαία Ολυμπία

    Η δράση «Η Δύναμη του Ονείρου», που διοργανώθηκε από τον Ολυμπιονίκη της ενόργανης γυμναστικής Ιωάννη Μελισσανίδη και το Ίδρυμα Ευγενία Αναστασιάδου Σμυρναίου, αποτέλεσε μια πρωτοβουλία γεμάτη έμπνευση και ελπίδα, η οποία στόχευσε στη διάδοση των αξιών του αθλητισμού, της συνεργασίας, και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Με αφετηρία την Αρχαία Ολυμπία και σταθμούς σε σημαντικά ιστορικά και πολιτιστικά κέντρα της Ελλάδας, όπως η Θεσσαλονίκη, η Κως, το Σουφλί και το Διδυμότειχο, η δράση άφησε ανεξίτηλο σημάδι στις τοπικές κοινωνίες και στα νέα παιδιά.

    Η δράση είχε ως κεντρικό στόχο να αναδείξει τη σημασία των στόχων στη ζωή κάθε νέου ανθρώπου, εμπνέοντας τους συμμετέχοντες να κυνηγήσουν τις δικές τους φιλοδοξίες μέσα από τον αθλητισμό, την παιδεία και τον πολιτισμό. Παράλληλα, στοχεύει στη στήριξη της κοινωνικής συνοχής σε περιοχές με έντονη ανάγκη για υποστήριξη, όπως οι απομακρυσμένες περιοχές της Κω, του Σουφλίου και του Διδυμότειχου.

    1. Αρχαία Ολυμπία: Αφετηρία του ταξιδιού αποτέλεσε το σπίτι των Ολυμπιακών Αγώνων, η Αρχαία Ολυμπία. Η ιστορική περιοχή φιλοξένησε μια συγκινητική εκδήλωση για μαθητές και εκπροσώπους του τύπου, όπου ο αθλητισμός συνδυάστηκε με την πολιτιστική κληρονομιά. Ο Χρυσός Ολυμπιονίκης, ως φορέας των Ολυμπιακών αξιών, μίλησε για το πνεύμα της ειρήνης και της αδελφοσύνης που πρεσβεύουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, εμπνέοντας τους νέους να ακολουθήσουν τα ιδανικά του ευ αγωνίζεσθαι.
    2. Θεσσαλονίκη: Η δράση συνεχίστηκε στη Θεσσαλονίκη, με την επίσκεψη της ομάδας στο δημοτικό σχολείο που φοίτησε ο Ιωάννης Μελισσανίδης. Σε κλίμα συγκίνησης οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά έναν ‘’μαθητή του σχολείου τους’’ που κατάφερε το ακατόρθωτο, να μάθουν για την πορεία του προς το Ολυμπιακό μετάλλιο και να συνειδητοποιήσουν μέσα από τη δική του ιστορία τη σημασία της επιμονής και σκληρής δουλειάς για την επίτευξη των ονείρων.
    1. Σουφλί και Διδυμότειχο: Στις απομακρυσμένες περιοχές του Σουφλίου και του Διδυμότειχου, η δράση είχε ισχυρή κοινωνική διάσταση. Με το βλέμμα στραμμένο στις κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυτές οι περιοχές, η ομάδα του Ιωάννη Μελισσανίδη και του Ιδρύματος συνεργάστηκαν με τοπικούς φορείς και σχολεία για να προωθήσουν την κοινωνική αλληλεγγύη και την ενδυνάμωση των νέων. Δόθηκε έμφαση στη σημασία του αθλητισμού ως μέσο ανάπτυξης της αυτοπεποίθησης και της συλλογικότητας, με στόχο τη βελτίωση των κοινωνικών δεσμών.
    2. Κως: Στην Κω, όπου η νεολαία είναι το επίκεντρο της τοπικής κοινωνίας, η δράση εστίασε στη σύνδεση της αθλητικής πειθαρχίας με την εκπαιδευτική ανάπτυξη μέσα από την προσωπική ιστορία του Χρυσού Ολυμπιονίκη και το διαδραστικό τρόπο εξιστόρησης της ενώ η εκπρόσωπος του Ιδρύματος Ευγενία Αναστασιάδου ανέδειξε τις δυνατότητες που προσφέρουν οι σπουδές και η ενασχόληση με τον πολιτισμό για την προσωπική εξέλιξη καθενός από εμάς.
    3. Σκουληκαριά (Άρτα) & Μολάοι: Ο πρώτος κύκλος ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο απομακρυσμένο ιστορικό χωρίο του Αρχιστράτηγου Γεώργιου Καραισκάκη και φυσικά τους Μολάους, όπου έζησε η Ευγενία Αναστασιάδου Σμυρναίου, εις μνήμη της οποίας δημιουργήθηκε το ομώνυμο κοινωφελές ίδρυμα με σκοπό τη δημιουργία δομών και προγραμμάτων που στηρίζουν την Κοινωνία σε τομείς όπως η Εκπαίδευση, ο Πολιτισμός, η Επιστημονική Έρευνα και το Κοινωνικό Έργο.

    Η συνέργεια του Ολυμπιονίκη Ιωάννη Μελισσανίδη με το Ίδρυμα Ευγενία Αναστασιάδου Σμυρναίου έδειξε πώς ο αθλητισμός και ο πολιτισμός μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτες θετικών αλλαγών στις ζωές των νέων, ειδικά σε περιοχές που αντιμετωπίζουν κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες. Οι νέοι εμπνεύστηκαν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, ενώ οι τοπικές κοινότητες απέκτησαν έναν νέο λόγο να επενδύσουν στο μέλλον τους μέσω του αθλητισμού και της παιδείας.

    melisan progr olump 2

    melisan progr olump 3

    melisan progr olump 4

    melisan progr olump 5

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δήμος Αρχ. Ολυμπίας: Εθελοντές αιμοδότες έστειλαν το μήνυμα της ελπίδας και της προσφοράς
    Δήμος Αρχ. Ολυμπίας: Εθελοντές αιμοδότες έστειλαν το μήνυμα της ελπίδας και της προσφοράς

    Με επιτυχία και συμμετοχή πολιτών και εργαζομένων του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ολοκληρώθηκε η αιμοδοσία που πραγματοποίησαν ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, το Κέντρο Κοινότητας και το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, σε συνεργασία με την Μονάδα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου «Ανδρέας Παπανδρέου».

    Στη δράση ήταν παρούσα η Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Δράσεων & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Αθηνά Ηλιοπούλου, η οποία ευχαρίστησε τους εθελοντές αιμοδότες για τη συμμετοχή τους. Η εθελοντική αιμοδοσία αποδεικνύει έμπρακτα την κοινωνική αλληλεγγύη και την προσφορά στο συνάνθρωπο και στο σύνολο.

    Η αιμοδοσία έγινε στο ισόγειο του Δημαρχείου Αρχαίας Ολυμπίας, το πρωί της Τρίτης, από τις 9:30 έως τις 13:00.

    olumpia dimarx ethel aimod 2

    olumpia dimarx ethel aimod 3

    Πληροφορίες:

    Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας

    Τηλέφωνο: 26240-22549 (Εσωτ.: 1)

    Κέντρο Κοινότητας

    Τηλέφωνο: 26240-22549 (Εσωτ.: 5)

    Το Κέντρο Κοινότητας Αρχαίας Ολυμπίας είναι Συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2021-2027».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δωρεάν προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος (τεστ Παπανικολάου) στον Δήμο Αρχ. Ολυμπίας
    Δωρεάν προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος (τεστ Παπανικολάου) στον Δήμο Αρχ. Ολυμπίας

    Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, μέσω του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας και του Κέντρου Κοινότητας, σε συνεργασία με το Δίκτυο Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας Μαιών της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας και το Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας, δωρεάν προληπτικό γυναικολογικό έλεγχο (ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ) την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, σε γυναίκες του Δήμου μας που είχαν δηλώσει συμμετοχή, ύστερα από προηγούμενη ανακοίνωση.

    Ευχαριστούμε θερμά τις Μαίες κα. Μυλωνά Νίκη και κα. Φωτεινοπούλου Ελένη για την υλοποίηση της δράσης και την άψογη συνεργασία, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας και την Διευθύντρια κα. Στασινοπούλου Αιμιλία. Παρούσα στη δράση ήταν η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα. Αθήνα Ηλιοπούλου. Επίσης, στη δράση συμμετείχαν από το Κέντρο Κοινότητας η Κοινωνική Λειτουργός-Συντονίστρια κα. Πρίνου Ελένη και η Κοινωνιολόγος του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας κα. Τσάτσου Ελένη.

    Όπως τόνισε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Αθηνά Ηλιοπούλου: «Αφουγκραζόμενοι τα οικονομικά προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η μέση ελληνική οικογένεια, προσφέρουμε μέσω της συγκεκριμένης δράσης, τη δυνατότητα δωρεάν Τεστ Παπ σ’ όλες τις γυναίκες του Δήμου μας, της ισχυρότερης και εγκυρότερης μεθόδου προληπτικού ελέγχου. Η δράση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Κ.Υ. Αρχαίας Ολυμπίας στο πλαίσιο ανάπτυξης δράσεων για την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας των κατοίκων της περιοχής».

    Παράλληλα έγινε ενημέρωση από τις μαίες για το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης "Φώφη Γεννηματά" που αφορά την πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού και διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού. Ο μήνας Οκτώβριος έχει θεσμοθετηθεί ως μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού. Συμμετέχουμε ενεργά στην εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού.

    test pap 17 10 2024 2

    Καλούμε όλες τις γυναίκες από ηλικίες 21 ετών να δηλώσουν συμμετοχή για τη διενέργεια των επόμενων εξετάσεων (ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ) στα παρακάτω τηλέφωνα:

    Πληροφορίες:

    Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας: 2624022549, εσωτ. 1

    Ραντεβού:

    Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας: 2624022549, εσωτ. 5

    Το Κέντρο Κοινότητας Αρχαίας Ολυμπίας είναι Συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος “Δυτική Ελλάδα 2021-2027”.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δήμος Πύργου: Δράση ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού
    Δήμος Πύργου: Δράση ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

    Ο Δήμος Πύργου και η Δημοτική Κοινότητα Πύργου, σας προσκαλούν στη δράση ενημέρωσης που θα υλοποιηθεί το Σάββατο 26/10/2024 ,με αφορμή τον μήνα Οκτώβριο που έχει θεσμοθετηθεί διεθνώς, ως μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού. Σκοπός της δράσης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

    Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην Κεντρική Πλατεία Πύργου στις 11:00 π.μ.(έμπροσθεν της Ε.Τ.Ε), η οποία θα ξεκινήσει με ομιλίες από εξειδικευμένους ιατρούς της πόλης μας, την Κα Aγαλιανού Μαρία Ιατρό Ακτινοδιαγνώστρια, την Κα Βασιλοπούλου Ελένη Ιατρό Μαιευτήρα- Χειρουργό Γυναικολόγο-Χειρουργό Μαστού και την Κα Μπόκιου Κωνσταντίνα Ιατρό Ακτινοδιαγνώστρια.

    Θα ακολουθήσει περίπατος επί των οδών Ερμού-Γερμανού-Πατρών και Μανωλοπούλου, ώστε να διαχυθεί το μήνυμα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης. Κατά την διάρκεια της δράσης, θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό, ενώ οι ιατροί θα βρίσκονται στη διάθεση του κοινού ώστε να ενημερώσουν σχετικά με την αναγκαιότητα του προληπτικού ελέγχου.

    Σας περιμένουμε όλους να συμμετέχετε και να στηρίξουμε μαζί τον αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού.

    Η πρόληψη και η σωστή ενημέρωση μπορούν να σώσουν ζωές!

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δήμος Αρχ. Ολυμπίας: Δωρεά laptop στο νηπιαγωγείο Πελοπίου
    Δήμος Αρχ. Ολυμπίας: Δωρεά laptop στο νηπιαγωγείο Πελοπίου

    Στην παράδοση ενός φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή στο Νηπιαγωγείο Πελοπίου προέβη ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού, κ. Αντώνης Χρυσανθακόπουλος, με σκοπό να συμπληρώσει ανάγκες εκπαιδευτικών και μαθητών.

    Ύστερα από αίτημα του Δήμου στην ΛΕΤΡΙΝΑ Α.Ε., η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα και την ευχαριστούμε, πλέον ενισχύεται ο εξοπλισμός της σχολικής μονάδας του Νηπιαγωγείου Πελοπίου και επιλύει πρακτικά προβλήματα καθημερινών αναγκών.

    Η παραλαβή του υπολογιστή έγινε από την κα Ιφιγένεια Μιχαήλ, η οποία αναπλήρωσε την διευθύντρια του σχολείου κα Ελένη Παναγοπούλου.

    Σημειώνεται ότι, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, θέλοντας να προσφέρει μια σύγχρονη εκπαίδευση στους μαθητές του, συμμετέχει σε Εθνικά και Ευρωπαϊκά (eTwinning) Προγράμματα, έχοντας αποκτήσει Εθνική και Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας. Είναι πολύ σημαντικό να καλλιεργήσουμε στα παιδιά της προσχολικής εκπαίδευσης τις απαιτούμενες δεξιότητες και ικανότητες του 21ου αιώνα και να τα προετοιμάσουμε να γίνουν οι ευρωπαίοι πολίτες της αυριανής κοινωνίας.

    pelopio laptop ol 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Με τη «ροζ» παρέλαση Αμαλιάδας την Παρασκευή 25/10, ο Δήμος Ήλιδας συμμετέχει στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης ενάντια στο καρκίνο του μαστού
    Με τη «ροζ» παρέλαση Αμαλιάδας την Παρασκευή 25/10, ο Δήμος Ήλιδας συμμετέχει στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης ενάντια στο καρκίνο του μαστού

    Στις δράσεις που διεξάγονται σε όλη τη χώρα το μήνα Οκτώβριο για την ευαισθητοποίηση και πρόληψη ενάντια στον καρκίνο του μαστού, συμμετέχει ενεργά ο Δήμος Ήλιδας, διοργανώνοντας μια μεγάλη «ροζ» παρέλαση στην Αμαλιάδα, την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024.

    Η «ροζ» παρέλαση θα ξεκινήσει στις 18:30 από την πλατεία Ανεμομύλου, με όσες και όσους συμμετέχουν να κατευθύνονται στην πλατεία Αγίου Αθανασίου, μέσω της οδού Αρχαίας Ήλιδας.

    Εκεί, στο κεντρικότερο σημείο της Αμαλιάδας θα στηθεί μια μεγάλη γιορτή ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, που περιλαμβάνει από δωρεά μαλλιών μέχρι εξετάσεις πρόληψης, ενώ θα πραγματοποιηθούν κληρώσεις για δωρεάν μαστογραφίες, χορευτικά, μουσική και πολλά «ροζ» μπλουζάκια που αποτελούν το σήμα κατατεθέν της εκστρατείας ως δώρα.

    Για την επιτυχία της διοργάνωσης συμβάλλουν ο Σύλλογος Γυναικών με καρκίνο του μαστού «Άλμα Ζωής», το Δίκτυο Μαιών Νομού Ηλείας, το Νοσοκομείο Αμαλιάδας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας και το Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης.

    amaliada roz parelasi kark 2.jpg

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αρχ. Ολυμπία: Ο τουρισμός «μονόδρομος» για την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας - Τι αναφέρει η μελέτη του ΤΠΣ
    Αρχ. Ολυμπία: Ο τουρισμός «μονόδρομος» για την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας - Τι αναφέρει η μελέτη του ΤΠΣ

    Στα χνάρια των Δελφών της Λίνδου και της Μονεμβασιάς

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Σημαντικά περιθώρια για την ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας στην Αρχαία Ολυμπία, αναδεικνύονται μέσω της μελέτης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου που εκπονήθηκε για το σύνολο του Δήμου. Αναλύοντας όλες τις παραμέτρους, η μελέτη «δανείζεται» στοιχεία από την υπάρχουσα κατάσταση σε Δελφούς, Λίνδο, Μονεμβασιά και Βεργίνα, περιοχές ανάλογες με την Αρχαία Ολυμπία, καταγράφοντας διαπιστώσεις για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη.

    Όπως αναφέρεται, τα περιθώρια αυτά είναι ακόμη μεγαλύτερα εάν η τουριστική δραστηριότητα διαχυθεί και εκτός της Δ.Ε. Αρχαίας Ολυμπίας, στις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου, όπως στοχεύει και το επιλεγόμενο, από τους μελετητές, σενάριο της πολυκεντρικής χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης.

    tps olympia

    Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο του ΤΠΣ, της πολυκεντρικής χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης, προβλέπεται η ενίσχυση της διασύνδεσης του οικισμού της Αρχαίας Ολυμπίας με τους, λεγόμενους πόλους του Δήμου, δηλαδή Λάλα – Κούμανη (αγροτικός πόλος) Πανόπουλο ( δυτική πύλη Δήμου) και Λάμπεια (πόλος ήπιων μορφών τουρισμού), μέσω της οποίας μπορεί να επιτευχθεί μια καταλυτική για την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου. Μπαίνει δηλαδή στο μικροσκόπιο, η δικτύωση του πολιτισμού, της άυλης κληρονομιάς, της τοπικής ιστορίας με τοπικές παραγωγικές δραστηριότητες όπως: αγροτουρισμός, περιηγητικός, τουρισμός φύσης, ορεινός τουρισμός κ.α.

    Η αναπτυξιακή αιχμή του προγράμματος

    Η μελέτη χαρακτηρίζει τον τουρισμό, ως τη μόνη οικονομική δραστηριότητα για την οποία μπορεί να υπάρξει πραγματιστική προσδοκία σημαντικής διαφοροποίησης του βαθμού ανάπτυξής της σε σχέση με την σημερινή κατάσταση.

    Η αξιολόγηση για τα περιθώρια ανάπτυξης, γίνεται με την αξιοποίηση συγκριτικών στοιχείων από άλλες περιοχές παρόμοιες με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, όπως οι: Δελφοί, Λίνδος , Μονεμβασιά και Βεργίνα.

    Στις παραπάνω περιοχές δεν έχει διαπιστωθεί δημιουργία προβλημάτων από την έως σήμερα τουριστική ανάπτυξη σε αυτές. Οι δείκτες μάλιστα που διαπιστώνονται, ορίζουν εύλογα περιθώρια για την περαιτέρω ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας στην Αρχαία Ολυμπία.

    Οι διαπιστώσεις:

    • Στον δείκτη «Κλίνες ανά 1.000 στρέμματα» οι Δελφοί και η Λίνδος έχουν από 180% έως 600% μεγαλύτερη τουριστική δραστηριότητα
    • Στον δείκτη «Επισκέπτες αρχαιολογικού χώρου ανά 1.000 στρέμματα» οι Δελφοί και η Λίνδος έχουν από 30% έως 140% μεγαλύτερη τουριστική δραστηριότητα
    • Στον δείκτη «Κλίνες ανά κάτοικο» οι Δελφοί και η Λίνδος έχουν από 970% έως 440% μεγαλύτερη τουριστική δραστηριότητα
    • Η Βεργίνα υστερεί σημαντικά σε τουριστική δραστηριότητα
    • Η Μονεμβασιά (στην οποία δεν υπάρχει καταγραφή ημερήσιων επισκεπτών του χώρου), η τουριστική δραστηριότητα είναι ανάλογη με της Αρχαίας Ολυμπίας.
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο