Το iEidiseis καταγράφει το χρονικό της τραγικής ιστορίας στην Καλαμάτα που ξύπνησε σε πολλούς μνήμες Κωσταλέξι.
Για δύο ολόκληρα χρόνια ήταν γνωστή στις Αρχές η ιστορία του «φυλακισμένου» κοριτσιού στην Καλαμάτα, που θύμισε σε πολλούς την φρικιαστική υπόθεση στο Κωσταλέξι.
Το ερώτημα που ζητά απάντηση είναι εάν η σύλληψη των ανάδοχων γονιών της 29χρονης έγινε λόγω επικοινωνιακής «πίεσης» (μετά τη δημοσίευση σχετικού βίντεο στα ΜΜΕ) ή εάν πράγματι είναι υπεύθυνοι για την «παράνομη κατακράτηση ατόμου με νοητική υστέρηση» (όπως είναι η κατηγορία που τους απαγγέλθηκε).
Στην περίπτωση που ισχύει η δεύτερη εκδοχή τότε τα ερωτήματα που γεννώνται είναι μεγάλα, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες γνώριζαν τα πάντα εδώ και δύο χρόνια, ωστόσο το κορίτσι συνέχιζε να ζει σε χώρο που παρομοιάζεται από πολλούς σαν «κλουβί». Γιατί κανείς επί δύο χρόνια δεν έκανε κάτι για να «ελευθερώσει» την 29χρονη;
Το iEidiseis καταγράφει το χρονικό της τραγικής ιστορίας που ξύπνησε σε πολλούς μνήμες Κωσταλέξι.
Στις 14 Ιουλίου του 2022 το Αστυνομικό Τμήμα Καλαμάτας είχε παραλάβει εισαγγελική παραγγελία για να πραγματοποιήσει έρευνα για το κατά πόσο στερείται της ελευθερίας της η 27χρονη τότε Μ.Μ., η οποία είχε διαγνωστεί με μέτρια νοητική υστέρηση και διέμενε με τους ανάδοχους γονείς της. Η έρευνα διατάχθηκε τότε με αφορμή υπηρεσιακό σημείωμα της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Γ.Ν. Καλαμάτας, που είχε κάνει στις 25 Μαΐου 2022 αυτοψία στο σπίτι, σε συνεργασία με κλιμάκιο του Δήμου Καλαμάτας, διαπιστώνοντας ότι η 27χρονη τότε κοπέλα διαβιούσε σε δωμάτιο που αντί για πόρτα είχε ξύλινα κάγκελα με λουκέτο. Η ύπαρξη των κάγκελων αιτιολογήθηκε τότε από τους ανάδοχους γονείς ως το μοναδικό μέσο αποτροπής της επιθετικής συμπεριφοράς της 27χρονης και των προσπαθειών της για αυτοτραυματισμό.
Στις 14 Ιουλίου του 2022 έγινε και δεύτερη αυτοψία στο σπίτι, αυτή τη φορά από αστυνομικούς του Α.Τ. Καλαμάτας, στο πλαίσιο της εισαγγελικής παραγγελίας. Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν την ξυλοκατασκευή (που περιγράφεται ως «κλουβί») στο δωμάτιο της 27χρονης, με τους ανάδοχους γονείς να επιμένουν ότι αυτό γίνεται για να προστατευτεί το παιδί τους από τις κρίσεις που παθαίνει.
Στο πλαίσιο της έρευνας είχε καταθέσει και ψυχίατρος, η οποία ανέφερε ότι η 27χρονη είχε εξεταστεί τρεις φορές το 2022 και είχε διαγνωστεί με μη καθορισμένη οργανική ψύχωση και μέτρια νοητική υστέρηση, μη δυνάμενη να αυτοεξυπηρετηθεί και να κατανοήσει πράγματα. Σημειώθηκε πάντως τότε ότι δεν έχρηζε εκούσιας ή ακούσιας νοσηλείας σε ψυχιατρική κλινική. Η έρευνα ολοκληρώθηκε με τρεις ένορκες μαρτυρικές καταθέσεις και μία έκθεση ψυχιατρικής εκτίμησης-αξιολόγησης. Το υλικό υποβλήθηκε τότε στην Εισαγγελία για αρχειοθέτηση, με την αιτιολογία ότι δεν συνέτρεχαν λόγοι κίνησης ποινικής δίωξης.
Το ερώτημα είναι τι άλλαξε από τότε, με αποτέλεσμα πριν από τρεις ημέρες να συλληφθούν οι γονείς του παιδιού. Οι συνθήκες στο σπίτι της οικογένειας κατά τις αυτοψίες του 2022 φαίνεται ότι ήταν ίδιες με το 2024. Πηγές με γνώση της υπόθεσης σημειώνουν ότι αυτό που μεσολάβησε ήταν η έκταση που πήρε το θέμα στα ΜΜΕ.
Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν προ τριών ημερών έρευνα στο σπίτι και βρήκαν μπροστά τους την ίδια ξυλοκατασκευή. Η διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά οι ανάδοχοι γονείς συνελήφθησαν, γιατί -σύμφωνα με τις Αρχές - «κατελήφθησαν να έχουν περιορίσει την ελευθερία κίνησης της κόρης τους, κλειδώνοντας την σε ιδιότυπη ξύλινη κατασκευή μέσα στο σπίτι». Οι γονείς αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ η έρευνα θα συνεχιστεί στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που έχει διαταχθεί από την Εισαγγελία.
Η 29χρονη κοπέλα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Καλαμάτας για όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και την απαραίτητη φροντίδα.