Επίκαιρα

Γ.Ν. Ηλείας-Ν.Μ. Πύργου: Σε επαγρύπνηση η Παιδιατρική κλινική για τα αυξημένα κρούσματα κοκκύτη σε όλη τη χώρα

Γ.Ν. Ηλείας-Ν.Μ. Πύργου: Σε επαγρύπνηση η Παιδιατρική κλινική για τα αυξημένα κρούσματα κοκκύτη σε όλη τη χώρα

Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

Σε εγρήγορση βρίσκεται η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Πύργου μετά την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη που έχει παρουσιαστεί στη χώρα. Μέχρι στιγμής η Ν.Μ. Πύργου έχει δεχτεί μόλις ένα περιστατικό πριν ενάμιση μήνα, ωστόσο το ιατρικό προσωπικό είναι σε επαγρύπνηση καθώς, ο χρόνος επώασης του ιού μπορεί να είναι πολύ μεγάλος. Παράλληλα, το ιατρικό προσωπικό φροντίζει για τους απαραίτητους εμβολιασμούς σε ευπαθείς ομάδες που επισκέπτονται το νοσοκομείο, ακόμη και μετά τη νοσηλεία τους.

Όπως δηλώνει στο ilialive.gr η Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Γ.Ν. Ηλείας – Ν.Μ. Πύργου Μαρία Αναστασόπουλου, το νοσοκομείο δέχτηκε ένα μόλις περιστατικό κοκκύτη πριν ενάμιση μήνα περίπου, από παιδί Ρομά που είχε έρθει με την οικογένειά του από τη Δράμα. «Είχαμε ένα κρούσμα πριν ενάμιση μήνα, παιδί Ρομά, το οποίο ήρθε από τη Δράμα. Το συγκεκριμένο παιδί, είχε έρθει σε επαφή με πάρα πολλά παιδάκια, σύμφωνα με το ιστορικό του. Δεν έχει παρουσιαστεί άλλο κρούσμα μέχρι στιγμή, αλλά ο χρόνος επώασής του κοκκύτη μπορεί να είναι και αρκετά μεγάλος» δηλώνει η κ. Αναστασοπούλου και συμπληρώνει ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό φροντίζει για τους εμβολιασμούς των ευπαθών ομάδων είτε κατά την εξέταση είτε μετά τη νοσηλεία τους.

«Ο κοκκύτης είναι επικίνδυνος, και ιδιαίτερα για τα βρέφη κάτω των 6 μηνών, τα οποία μπορεί να κάνουν πολύ βαριά νόσηση. Το εμβόλιο του κοκκύτη είναι από τα πρώτα που γίνονται στα μωρά από 2 μηνών. Η πλειοψηφία πλέον των γονέων είναι συνεπείς στον εμβολιασμό των παιδιών του. Ελάχιστους έχουμε συναντήσει που να μην έχουν κάνει εμβόλια τα παιδιά τους» συνεχίζει η προϊσταμένη της Παιδιατρικής Κλινικής, σημειώνοντας ότι και οι ενήλικες πρέπει να κάνουν αναμνηστική δόση καθώς μπορεί να προσβληθούν και να μεταδώσουν τον ιό.

«Κοιμήθηκε» το ανοσοποιητικό σύστημα μετά τα μέτρα για τον κορωνοϊό

Αναφορικά με την εμφάνιση «ξεχασμένων» ασθενειών που έχουν ανησυχήσει έντονα τον ιατρικό κόσμο, η κ. Αναστασοπούλου δίνει την εξήγηση ότι φαίνεται να προέρχεται από την αδράνεια του ανοσοποιητικού μας συστήματος μετά τα μέτρα που πάρθηκαν για τον covid-19. « Όντως, το τελευταίο διάστημα είδαμε να εμφανίζονται ανησυχητικά παλιές ασθένειες. Ίσως επειδή «κοιμήθηκε» το ανοσοποιητικό σύστημα με όλα τα μέτρα που πήραμε με τον covid. Έχει αλλάξει τελείως το οικοσύστημα των ιών και των μικροβίων. Βλέπουμε ιώσεις, όπως για παράδειγμα ο στρεπτόκοκκος που πάντα υπήρχε, να έχουν μεγάλη έξαρση τον τελευταίο χρόνο. Εμείς στο Νοσοκομείο του Πύργου, το πρώτο κρούσμα γρίπης το είχαμε πέρυσι τον Αύγουστο! Έχει αλλάξει τελείως ο τρόπος που λειτουργούν οι ιοί και ανταποκρίνονται οι ανθρώπινοι οργανισμοί. Οι ιοί έχουν μια μοναδική ικανότητα να μεταλλάσσονται και μάλιστα πολύ έξυπνα».

Τα κρούσματα στην Ελλάδα

Από την αρχή του έτους ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 230 δηλωμένα κρούσματα κοκκύτη, ενώ το 2023 ήταν μόλις 9. Τα μισά σχεδόν εξ αυτών αφορούν παιδιά και εφήβους κάτω των 18 ετών ενώ τα υπόλοιπα βρέφη κάτω των 12 μηνών. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία οι ηλικιακές ομάδες που προσβάλλονται περισσότερο είναι τα παιδιά, οι νεαροί έφηβοι καθώς και τα βρέφη που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Ο κοκκύτης είναι μια ενδημική νόσος με εξάρσεις της νόσου κάθε τρία έως πέντε χρόνια, ακόμη και σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. Τα βρέφη διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου και σχεδόν όλοι οι θάνατοι στις χώρες της Ευρώπης, έχουν καταγραφεί σε βρέφη κάτω των τριών μηνών.

Ο ΕΟΔΥ συστήνει, μεταξύ άλλων:

- τον έγκαιρο εμβολιασμό , από τον 2ο μήνα ζωής και η ολοκλήρωση του εμβολιασμού με όλες τις απαιτούμενες δόσεις εμβολίων των παιδιών και των ενηλίκων, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕ).
- Την εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας για αυξημένη κλινική υποψία (ιδιαίτερα σε ενήλικες με επίμονο παροξυσμικό βήχα, ακόμα και χωρίς άλλα συμπτώματα) με σκοπό την έγκαιρη έναρξη της κατάλληλης θεραπείας με μακρολίδες.
- Τη χορήγηση αντιμικροβιακής αγωγής σε όλα τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κοκκύτη, ανεξάρτητα από προηγούμενη νόσηση ή εμβολιασμό.
- Τον εμβολιασμό όλων των βρεφών και παιδιών, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
- Τον άμεσο εμβολιασμό όλων των εγκύων γυναικών μεταξύ 27ης και 36ης εβδομάδας κύησης με το εμβόλιο TdaP, όπως άλλωστε συστήνεται και από τις συναφείς επιστημονικές εταιρίες: Ένωση Μαιευτήρων Γυναικολόγων Ελλάδος και Ελληνική Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής.
- Τον εμβολιασμό των ανεμβολίαστων λεχωΐδων πριν από την έξοδο τους από το μαιευτήριο.
- Τον έγκαιρο εμβολιασμό όλων των μελών της οικογένειας που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα για τον κοκκύτη και έρχονται σε επαφή με νεογνά και βρέφη, τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από την επαφή.

Φωτογραφία: Freepik/EyeEm

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα