Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2024 07:22

Ευρωεκλογές 2024: Π.Ε. Ηλείας σε 358 από 358 Ε.Τ.

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

karta apotel euro358.001

telika1

telika2

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2024 10:52

Σχετικά Άρθρα

  • Σε συνέδριο η Νέα Αριστερά μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών
    Σε συνέδριο η Νέα Αριστερά μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

    Η Νέα Αριστερά έκανε μία πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

    Σε συνέδριο οδηγείται η Νέα Αριστερά μετά το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

    Ειδικότερα, κατά την πρώτη συνεδρίασή του το πολιτικό κέντρο της Νέας Αριστεράς αξιολόγησε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών τονίζοντας όμως πως το αποτέλεσμα αυτό «δεν ακυρώνει την ανάγκη και την βούληση μας να συνεχίσουμε τον αγώνα».

    «Η ήττα της Νέας Δημοκρατίας δεν οδήγησε σε ενίσχυση προοδευτικών δυνάμεων» τονίζουν πηγές του κόμματος.

    Ακόμα, προαναγγέλλουν ότι το επόμενο διάστημα ο λόγος περνάει στα μέλη και τους φίλους της Νέας Αριστεράς.

    Συγκεκριμένα θα πραγματοποιήσουν Πανελλαδικό Συντονιστικό στις 29-30 Ιουνίου, με αντικείμενο της συνεδρίασης τον απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος, την προετοιμασία του 1ου συνεδρίου της Νέας Αριστεράς, καθώς και πολιτικών πρωτοβουλιών για όλα τα ανοιχτά ζητήματα όπως το κόστος ζωής, αλλά και οι αντιπολεμικές κινητοποιήσεις.

    «Η οργανωτική και πολιτική ενίσχυση της Νέας Αριστεράς θα αποτελέσει κεντρικό ζητούμενο των παραπάνω διαδικασιών» σημειώνουν.

    Συμπληρώνουν επιπλέον ότι «η Νέα Αριστερά πιστεύει στην ανάγκη κοινωνικών και πολιτικών μετώπων πάνω στα κεντρικά ζητήματα της εποχής μας όπως η έκρηξη των κοινωνικών ανισοτήτων, της κλιματικής κρίσης και του αιτήματος για ειρήνη κόντρα στους πολεμικούς σχεδιασμούς και στις νέες κούρσες εξοπλισμών» αναφέροντας ότι «τα παραπάνω αποτελούν προϋπόθεση για την συγκρότηση μιας εναλλακτικής πρότασης για την κοινωνία».

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Πότε μπαίνει το εκλογικό επίδομα
    Πότε μπαίνει το εκλογικό επίδομα

    Τα ποσά για το εκλογικό επίδομα των Ευρωεκλογών 2024 και τι ισχύει ανά περίπτωση.

    Εκλογικό επίδομα πρέπει να περιμένουν τις επόμενες ημέρες για τις Ευρωεκλογές 2024, δικαστικοί αντιπρόσωποι, δικηγόροι, εφορευτική επιτροπή αλλά και σε δημοσίους υπαλλήλους.

    Πάντα το εκλογικό επίδομα πληρώνεται στους δικαιούχους λίγες ημέρες αφού πραγματοποιηθούν οι όποιες εκλογές, ενώ αναμένεται εγκύκλιος για το ποια μέρα ακριβώς θα γίνει ακριβώς η πληρωμή.

    Η ημερήσια αποζημίωση για τους δικαστικούς αντιπροσώπους, τους αναπληρωτές τους και τους δημοσίους υπαλλήλους που θα λειτουργήσουν ως διερμηνείς, ανέρχεται στα 120 ευρώ, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που καθορίζει τα ποσά και τον τρόπο καταβολής τους.

    Συγκεκριμένα, οι διορισμένοι δικηγόροι και γραμματείς θα λάβουν κατά ανώτατο όριο ποσό έως 1.080 ευρώ. Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, όπως καθορίστηκε για πρώτη φορά στις προηγούμενες εκλογές, θα εισπράξουν 40 ευρώ.

    Συγκεκριμένα αναφέρει η απόφαση:

    • α. Στους Εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής και στους αναπληρωτές αυτών καταβάλλεται ποσό εκατόν σαράντα ευρώ (140,00 €) για κάθε ημέρα απασχόλησης.
    • β. Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και στους αναπληρωτές αυτών καταβάλλεται ποσό εκατόν είκοσι ευρώ (120,00 €) για κάθε ημέρα απασχόλησης.
    • γ. Στους δημόσιους ή δημοτικούς υπαλλήλους, που χρησιμοποιούνται ως διερμηνείς της τουρκικής γλώσσας και στους γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών καταβάλλεται ποσό εκατόν είκοσι ευρώ (120,00€) για κάθε ημέρα απασχόλησης.
    • δ. Στα διοριζόμενα μέλη των εφορευτικών επιτροπών καταβάλλεται ποσό σαράντα ευρώ (40,00 €) για κάθε ημέρα απασχόλησης.

    Τα καταβαλλόμενα ποσά είναι ακατάσχετα, δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση, φόρο εισφορά ή κράτηση υπέρ τρίτων, δεν υπόκεινται σε φορολογία εισοδήματος και δεν συμψηφίζονται με οφειλές των δικαιούχων προς το Ελληνικό Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία από οποιαδήποτε αιτία.

    Ημέρες απασχόλησης

    Οι έφοροι αντιπροσώπων δικαστικής αρχής απασχολούνται έως επτά (7) ημέρες και οι αναπληρωτές έξι (6) ημέρες

    Για τους αντιπρόσωπους δικαστικής αρχής καθορίζονται ημέρες αποζημίωσης ως εξής:

    i. Εννέα (9) ημέρες απασχόλησης:

    • Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους σε προορισμούς με συγκοινωνιακές δυσχέρειες, ήτοι στα νησιωτικά συμπλέγματα των Νομών Δωδεκανήσου (εκτός των νησιών Ρόδου και Κω) και Κυκλάδων (εκτός των νησιών Σύρου και Νάξου), καθώς και στα νησιά Ικαρία της Περιφερειακής Ενότητας Ικαρίας, Κύθηρα και Αντικύθηρα της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, Γαύδος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, Θάσος της Περιφερειακής Ενότητας Θάσου, Ψαρά και Οινούσσες της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, Λήμνος και Άγιος Ευστράτιος της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου, στα νησιά των Βορείων Σποράδων (Αλόννησος, Σκιάθος, Σκόπελος, Σκύρος) και των άγονων γραμμών του Ιονίου Πελάγους.

    ii. Οκτώ (8) ημέρες απασχόλησης:

    • Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους εκτός της Περιφερειακής Ενότητας όπου υπηρετούν.
    • Στους αντιπρόσωπους της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους στις εκλογικές περιφέρειες Α’ Αθηνών, Β1’ Αθηνών (Βορείου Τομέα), Β2’ Αθηνών (Δυτικού Τομέα) και Β3’ Αθηνών (Νοτίου Τομέα) Α’ Ανατολικής Αττικής και Β’ Δυτικής Αττικής, Α’ Πειραιώς και Β’ Πειραιώς, Α’ Θεσσαλονίκης και Β’ Θεσσαλονίκης.

    iii. Επτά (7) ημέρες απασχόλησης:

    • Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους εντός της Περιφερειακής Ενότητας όπου υπηρετούν. Στην εν λόγω κατηγορία συμπεριλαμβάνονται και οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής που υπηρετούν στα νησιά Ρόδο, Κω, Σύρο και Νάξο και θα διοριστούν να εκτελέσουν καθήκοντα εντός της έδρας τους.
    Αναπληρωτές αντιπρόσωποι

    i. Πέντε (5) ημέρες απασχόλησης:

    • Στους αναπληρωτές αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους σε προορισμούς με συγκοινωνιακές δυσχέρειες ήτοι στα νησιωτικά συμπλέγματα των Νομών Δωδεκανήσου (εκτός των νησιών Ρόδου και Κω) και Κυκλάδων (εκτός των νησιών Σύρου και Νάξου), καθώς και στα νησιά Ικαρία της Περιφερειακής Ενότητας Ικαρίας, Κύθηρα και Αντικύθηρα της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, Γαύδος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, Θάσος της Περιφερειακής Ενότητας Θάσου, Ψαρά και Οινούσσες της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, Λήμνος και Άγιος Ευστράτιος της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου, στα νησιά των Βορείων Σποράδων (Αλόννησος, Σκιάθος, Σκόπελος, Σκύρος) και των άγονων γραμμών του Ιονίου Πελάγους.

    ii. Τέσσερις (4) ημέρες απασχόλησης:

    • Στους αναπληρωτές αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους εκτός της Περιφερειακής Ενότητας όπου υπηρετούν.
    • Στους αναπληρωτές αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους στις εκλογικές περιφέρειες Α’ Αθηνών, Β1’ Αθηνών (Βορείου Τομέα), Β2’ Αθηνών (Δυτικού Τομέα) και Β3’ Αθηνών (Νοτίου Τομέα) Α’ Ανατολικής Αττικής και Β’ Δυτικής Αττικής, Α’ Πειραιώς και Β’ Πειραιώς, Α’ Θεσσαλονίκης και Β’ Θεσσαλονίκης, αλλά δεν υπηρετούν σε αυτές τις Περιφερειακές Ενότητες.

    iii. Τρεις (3) ημέρες απασχόλησης:

    • Στους αναπληρωτές αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους εντός της Περιφερειακής Ενότητας όπου υπηρετούν.
    • Στους αναπληρωτές αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους στις εκλογικές περιφέρειες Α’ Αθηνών, Β1’ Αθηνών (Βορείου Τομέα), Β2’ Αθηνών (Δυτικού Τομέα) και Β3’ Αθηνών (Νοτίου Τομέα) Α’ Ανατολικής Αττικής και Β’ Δυτικής Αττικής, Α’ Πειραιώς και Β’ Πειραιώς, Α’ Θεσσαλονίκης και Β’ Θεσσαλονίκης.
    Γραμματείς εφορευτικών και διερμηνείς τουρκικής γλώσσας καθώς και μέλη εφορευτικών επιτροπών:

    i. Μία (1) ημέρα απασχόλησης:

    • Στους γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών και στους δημόσιους ή δημοτικούς υπαλλήλους που χρησιμοποιούνται ως διερμηνείς της τουρκικής γλώσσας.
    • Στα διοριζόμενα μέλη των εφορευτικών επιτροπών που θα εκτελέσουν καθήκοντα.
    Δικαστικοί λειτουργοί και δικαστικοί γραμματείς

    Παράλληλα από 450 έως 1.100 ευρώ η εκλογική αποζημίωση σε 1.812 δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς ενώ στα 1.000 ευρώ θα είναι η αποζημίωση για 6.854 δικαστικούς υπαλλήλους

    • Ειδικότερα, μία από αυτές προβλέπει την καταβολή εφάπαξ ειδικής εκλογικής αποζημίωσης σε δικαστικούς λειτουργούς των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και μέχρι τον αριθμό των 100 ατόμων, για την έκτακτη απασχόλησή τους κατά την προπαρασκευή, διενέργεια και έκδοση των αποτελεσμάτων των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 9ης Ιουνίου 2024.

    Το ποσό που θα καταβληθεί σε αυτούς ανέρχεται στα 450 ευρώ, ανεξαρτήτως βαθμού, για όλο το χρονικό διάστημα παροχής της έκτακτης εκλογικής εργασίας. Διευκρινίζεται, ωστόσο, πως για όσους υπάρξει κώλυμα κατά την εκλογική περίοδο, για οποιονδήποτε λόγο, το επίδομα θα περικόπτεται ανάλογα με τις ημέρες κωλύματος.

    • Ειδική εκλογική αποζημίωση ύψους 1.100 ευρώ σε 1.712 δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς του Κράτους (Αρείου Πάγου, Εισαγγελίας Αρείου Πάγου, Πρωτοδικείων και Εισαγγελιών Πρωτοδικών, Εφετών και Εισαγγελιών Εφετών), προβλέπει άλλη υπουργική απόφαση για την έκτακτη απασχόλησή τους κατά την προπαρασκευή, διενέργεια και έκδοση των αποτελεσμάτων των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 9ης Ιουνίου 2024.

    Συγκεκριμένα, ορίζεται πως αποζημίωση θα λάβουν 8 ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, 2 ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, 1,317 λειτουργοί στα Πρωτοδικεία, 282 στις Εισαγγελίες Πρωτοδικείων, 71 στα Εφετεία και 32 λειτουργοί στις Εισαγγελίες Εφετών.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • ΣΥΡΙΖΑ: Δεν κατάλαβαν τίποτα στην κυβέρνηση από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών
    ΣΥΡΙΖΑ: Δεν κατάλαβαν τίποτα στην κυβέρνηση από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

    «Ο Π. Μαρινάκης προανήγγειλε στροφή επί το συντηρητικότερο και επανάφερε το δόγμα ‘νόμος και τάξη’», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα όσα είπε ο Παύλος Μαρινάκης.

    «Δεν κατάλαβαν τίποτα στη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Απόδειξη, όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ΕΡΤ1 σήμερα (11/6). Ο Π. Μαρινάκης προανήγγειλε στροφή επί το συντηρητικότερο και επανάφερε το δόγμα «νόμος και τάξη», προσπαθώντας να ξανασυσπειρώσει την «παραδοσιακή βάση» της ΝΔ», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Κουμουνδούρου και προσθέτει: «Επιπλέον, επιχείρησε προσχηματικά να απολογηθεί για την υπερφορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Ελπίζουμε να καταλάβουν στην κυβέρνηση πως η λύση σε αυτό είναι να ακολουθήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και να προχωρήσει επιτέλους στη μείωση του ΦΠΑ».

    Καταλήγοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει: «Ο κ. Μαρινάκης όμως δυστυχώς δεν έμεινε μόνο σε αυτά, αλλά έφτασε στο σημείο να επιτεθεί όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ (αναμενόμενο), αλλά ακόμα και στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας και τους συγγενείς των θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών για «εργαλειοποίηση» της τραγωδίας επειδή δεν του ζήτησαν την... άδεια να κάνουν εκδήλωση. Η καθεστωτική αντίληψη συνεχίζεται αμείωτη».

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Πότε πληρώνεται η εφορευτική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές
    Πότε πληρώνεται η εφορευτική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

    Οι Ευρωεκλογές 2024 αποτελούν παρελθόν και απομένει να πληρωθούν όσοι συμμετείχαν ως εφορευτική επιτροπή.

    Στις Ευρωεκλογές 2024, όσοι συμμετείχαν ως μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής θα λάβουν αποζημίωση.

    Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής είχαν λάβει αποζημίωση των 40 ευρώ για την πρώτη Κυριακή και 30 ευρώ για τη δεύτερη Κυριακή. Η πληρωμή έγινε μετά το πέρας των εκλογικών διαδικασιών.

    Ο λόγος για την καθιέρωση πληρωμής των μελών ήταν η πολύ χαμηλή συμμετοχή στις εφορευτικές επιτροπές,

    Οι πολίτες που αποτελούν την εφορευτική επιτροπή στις εκλογές επιλέγονται μετά από κλήρωση και η συμμετοχή τους, εφόσον κληθούν, είναι υποχρεωτική. Για αυτό δικαιούνται άδεια τόσο για την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, όσο και για την επόμενη, εφόσον η άδεια συνδέεται με τη διαδικασία.

    Για τους δικαστικούς αντιπροσώπους ισχύουν άλλες αμοιβές.

    Η πληρωμή για την εφορευτική επιτροπή

    Με διάταξη του νόμου 5083/2024, προβλέπεται καταβολή αποζημίωσης στα μέλη της εφορευτικής επιτροπής και απαλλαγή φόρου, εισφοράς ή κράτησης υπέρ τρίτων

    Η σχετική διάταξη έχει ως εξής:

    Νόμος 5083/2024 – ΦΕΚ Τεύχος Β 12/26.01.2024

    Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών

    Άρθρο 34

    Καταβολή αποζημίωσης στα μέλη της εφορευτικής επιτροπής και απαλλαγή φόρου, εισφοράς ή κράτησης υπέρ τρίτων – Τροποποίηση παρ. 8 άρθρου 58 π.δ. 26/2012

    Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 8 του άρθρου 58 του π.δ. 26/2012 (Α΄ 57), περί διορισμού εφορευτικών επιτροπών, προστίθεται η φράση «απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής οποιοδήποτε είδους φόρου, εισφοράς ή κράτησης υπέρ τρίτων» και η παρ. 8 διαμορφώνεται ως εξής:

    «8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών, μπορεί να καθορίζεται ημερήσια αποζημίωση στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών.

    Η αποζημίωση του παρόντος άρθρου απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής οποιοδήποτε είδους φόρου, εισφοράς ή κράτησης υπέρ τρίτων, είναι ακατάσχετη, δεν υπόκειται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζεται με οφειλές των δικαιούχων προς το Ελληνικό Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία από οποιαδήποτε αιτία.»

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Ευρωεκλογές 2024: H xώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής - Ψήφισε μόνο το 21%
    Ευρωεκλογές 2024: H xώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής - Ψήφισε μόνο το 21%

    Ποιες είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στις Ευρωεκλογές 2024

    Με συμμετοχή περίπου 21%, η Κροατία, η χώρα που είναι μέχρι στιγμής η τελευταία που έχει ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι επίσης η χώρα της οποίας οι ψηφοφόροι είχαν τη χαμηλότερη συμμετοχή στις Ευρωεκλογες 2024, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα το πρωί από την ΕΕ.

    Μόνο 21,34% των ψηφοφόρων, δηλαδή λιγότεροι από ένας ψηφοφόρος στους τέσσερις και λιγότεροι απ' ό,τι το 2014 και το 2019, προσήλθαν χθες, Κυριακή, στις κάλπες.

    Προτελευταία, η Λιθουανία είδε το 28,9% των πολιτών της να πηγαίνουν να ψηφίσουν και ακολουθεί η Βουλγαρία με 31,8%.

    Στην άλλη άκρη της κατάταξης, το Βέλγιο έρχεται πρώτο με 89,2% και ακολουθούν το Λουξεμβούργο (82,3%) και η Μάλτα (72,8%).

    Στην ΕΕ, η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

    Η Κροατία, με 3,8 εκατομμύρια κατοίκους, στέλνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 12 βουλευτές.

    Χθες, Κυριακή, έφερε επικεφαλής το κυβερνών HDZ (Hrvatska Demokratska Zajednica, συντηρητική δεξιά) με 34,6% των ψήφων, ποσοστό που του εξασφαλίζει 6 έδρες. Στη δεύτερη θέση, οι σοσιαλιστές του SDP στέλνουν 4 βουλευτές με 26% των ψήφων.

    Το δεξιό εθνικιστικό κόμμα Πατριωτικό Κίνημα DP (8,8%) και το οικολογικό αριστερό κόμμα Mozemo (5,9%) καταλαμβάνουν καθένα από μία έδρα, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο των εκλογών.

    Το 2019, τα HDZ και SDP είχαν καθένα 4 έδρες, ενώ οι δύο άλλοι σχηματισμοί δεν υπήρχαν. Οι υπόλοιπες έδρες είχαν πάει σε άλλα κόμματα.

    Στην Κροατία ουδέποτε υπήρξε μαζική συμμετοχή στις ευρωεκλογές: το 2014, ένα χρόνο μετά την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε ψηφίσει το 25,24% των Κροατών και το 2019 το 29,85%.

    Οι Κροάτες είχαν πραγματοποιήσει πρόσφατα βουλευτικές εκλογές και πρόκειται να επιστρέψουν στις κάλπες πριν από το τέλος της χρονιάς για να εκλέξουν τον πρόεδρό τους.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ANTONIO BAT
  • Ευρωεκλογές 2024: Πρωτιά Μαρινίκης Θεοδώρου στην Ηλεία
    Ευρωεκλογές 2024: Πρωτιά Μαρινίκης Θεοδώρου στην Ηλεία

    Ποιους ψήφισαν στο νομό

    Πρώτη και με διαφορά βγήκε στην Ηλεία η υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Μαρινίκη Θεοδώρου με συνολικά 5.250 ψήφους. Στην παρθενική της εμφάνιση στον πολιτικό και εκλογικό στίβο, η Μαρινίκη κέρδισε τις εντυπώσεις και την προτίμηση των Ηλείων ψηφοφόρων που την έφεραν στην πρώτη θέση συνολικά απ’ όλους τους υποψήφιους όλων των κομμάτων.

    Και σε πανελλαδικό επίπεδο όμως η Μαρινίκη Θεοδώρου κατάφερε μια εξαιρετική εμφάνιση με 15.255 καταλαμβάνοντας την 26η θέση από τις 42 συνολικά υποψηφιότητες του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ.

    Τι ψήφισαν οι Ηλείοι:

    - Η ΝΔ πήρε ποσοστό 26,08% με συνολικά 15.144 ψήφους. Στην πρώτη τριάδα από τους Ηλείους ψηφοφόρους βρέθηκαν οι: Γιώργος Αυτιάς με 4.692 ψήφους, Βαγγέλης Μεϊμαράκης με 3.880 ψήφους και Ελίζα Βόζεμπεργκ με 2.712 σταυρούς.

    - Τη δεύτερη θέση κατέλαβε το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ με ποσοστό 22,66% και συνολικά 13.155 σταυρούς. Στην πρώτη θέση βρέθηκε η Μαρινίκη Θεοδώρου με 5.250 ψήφους, στη δεύτερη ο Νίκος Παπανδρέου με 4.379 σταυρούς και στην τρίτη ο Γιάννης Μανιάτης με 3.168 ψήφους.

    - Στην τρίτη θέση βρέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με ποσοστό16,04% και συνολικά 9.314 ψήφους . Στην πρώτη τριάδα βρέθηκαν οι: Κώστας Αρβανίτης με 2.459 ψήφους, Έλενα Κουντουρά με 2.088 ψήφους και Νικόλαος Φαραντούρης με 2.070 σταυρούς.

    - Η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελλόπουλου βρέθηκε στην τέταρτη θέση με ποσοστό 9,09% και συνολικά 5.277 σταυρούς. Ο Εμμανουήλ Φράγκος πήρε 1.262 σταυρούς και η Γαλάτω Αλεξανδράκη 789 ψήφους.

    - Το ΚΚΕ από την πέμπτη θέση κατέλαβε ποσοστό 7,35% και 4.269 σταυρούς με τη Νίκη Χρονοπούλου να κερδίζει 1147 ψήφους και τον Λευτέρη Αλαβάνο 1093.

    - Η «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου από την έκτη θέση πήρε 3,12% και 1814 σταυρούς. Η Μαρία Ζαχαριά έλαβε 248 σταυρούς.

    - Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα «Νίκη» βρέθηκε στην έβδομη θέση με 2,91% και 1689 σταυρούς, με τον Νικόλαο Αναδιώτη να κερδίζει 436 σταυρούς.

    - Η «Φωνή λογικής» με 1297 σταυρούς πήρε ποσοστό 2,23% και βρίσκεται στην όγδοη θέση. Η Αφροδίτη Λατινοπούλου πήρε 531 σταυρούς.

  • Ηλεία: Έχασε τη μισή δυναμή της η ΝΔ - Απώλειες και για ΣΥΡΙΖΑ - Κερδισμένοι ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση σε ποσοστά
    Ηλεία: Έχασε τη μισή δυναμή της η ΝΔ - Απώλειες και για ΣΥΡΙΖΑ - Κερδισμένοι ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση σε ποσοστά

    Ένα μεγάλο ποσοστό αποχής καταγράφηκε και στην Ηλεία στις χθεσινές Ευρωεκλογές και από τη συμμετοχή του 48,39 % του περασμένου Ιουνίου, φέτος στις κάλπες συμμετείχε μόνο το 37,29 % του εκλογικού σώματος του νομού. Σε απόλυτους αριθμούς από τις 80.613 ψηφοφόρους πέρυσι, φέτος προσήλθαν 59.264 δηλαδή 21.349 λιγότεροι.

    Απώλειες σε ποσοστά κατέγραψαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άνοδο σημείωσε το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση. Όμως σε απόλυτους αριθμούς κερδισμένη είναι μόνο η Ελληνική Λύση, που είδε στην Ηλεία να γεμίζει η δεξαμενή της κυρίως από τον κόσμο που στις προηγούμενες εκλογές είχε ψηφίσει τους Σπαρτιάτες.

    Από τα πιο μικρά κόμματα κέρδος έχει και η Λατινοπούλου που έλαβε περίπου 1000 ψήφους παραπάνω από τις Εθνικές Εκλογές. Προφανώς και την ακολούθησε ένα ποσοστό των Σπαρτιατών, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό μετακινήθηκε και στους Πατριώτες του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου.

    Στα ίδια επίπεδα με τις Εθνικές Εκλογές κινήθηκε η Νίκη.

    Σε απόλυτους αριθμούς λοιπόν το 26,08 % της ΝΔ στις Ευρωεκλογές στην Ηλεία μεταφράζεται σε 15.144 ψήφους όταν τον Ιούνιο του 2023 είχαν ψηφίσει το κυβερνών κόμμα στο νομό 29.843 με ποσοστό 37,45%. Η ΝΔ έχασε σχεδόν τη μισή της δύναμη στην Ηλεία δηλαδή 14.699 ψηφοφόρους.

    Το ΠΑΣΟΚ ανέβηκε σημαντικά σε ποσοστά από το 19,74 % του περασμένου Ιούνη στο 22,66% χθες και η διαφορά του σε απόλυτους αριθμούς με τη ΝΔ στην Ηλεία είναι 1989 ψήφους. Όμως είχε απώλειες - προφανώς λόγω της αποχής - από τον περασμένο Ιούνιο που έφτασαν τις 2575 ψήφους. Αν διατηρούσε αυτούς τους αριθμούς θα ήταν σήμερα πρώτο κόμμα στην Ηλεία.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ από το 20,13 % των Εθνικών Εκλογών, υποχώρησε στο 16,04 % χθες και δεν του λείπει μόνο το ποσοστό που μετακινήθηκε στη Νέα Αριστερά, η οποία δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα στο νομό. Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ έχασε 6726 ψηφοφόρους από τους οποίους μόνο οι 996 μετακινήθηκαν στη Νέα Αριστερά.

    Η Ελληνική Λύση στην Ηλεία με ποσοστό 9,09 % αναδείχθηκε 4η δύναμη με 5.277 ψήφους, έναντι 3,77 % και 3.002 ψήφους τον Ιούνιο του 2023.

    Το ΚΚΕ ποσοστιαία ανέβηκε τόσο σε σχέση με τις Εθνικές Εκλογές του Ιουνίου 2023 όσο και με τις προηγούμενες Ευρωεκλογές του 2019. Από το 5,48 % πέρυσι, ανέβηκε στο 7,35 % φέτος. Σε ψήφους οι απώλειες του ήταν ελάχιστες - μόλις 95 ψήφους - που δικαιολογούνται από το μεγάλο ποσοστό αποχής.

    Η Πλεύση Ελευθερίας κατέγραψε χθες 3,12 % στην Ηλεία και 1.814 ψήφους έναντι 2,88 % και 2.299 ψήφους στις Εθνικές Εκλογές του Ιουνίου 2023.

    Συνολικά ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ κατέγραψαν απώλειες 24.000 ψήφων στις Ευρωεκλογές. Με δεδομένο ότι απείχαν 21.349 ψηφοφόροι, η αποχή έκανε μεγαλύτερη ζημιά στη Νέα Δημοκρατία στην Ηλεία και έπειτα στο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

    Οι 2651 ψήφοι πλέον της αποχής, είναι κοινό που μετακινήθηκε προς τα μικρότερα κόμματα.

    Τι έλαβαν τα υπόλοιπα κόμματα

    Νέα Αριστερά με 1,72% και 996 ψήφους
    Πατριώτες-Πρόδρομος Εμφιετζόγλου με 1,69% και 982 ψήφους
    ΜέΡΑ 25-Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά-ενωτική πρωτοβουλία με 1,25% και 725 ψήφους
    Δημοκράτες-Ανδρέας Λοβέρδος με 1,09% και 632 ψήφους
    Κάτω από 1% ποσοστό έλαβαν οι:
    ΚΕΚΑ-ΑΚΚΕΛ ΜΑΖΙ για μια ελεύθερη Ελλάδα με 471 σταυρούς
    ΚΟΣΜΟΣ (Πέτρος Κόκκαλης) με 346 σταυρούς
    ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ με 318 σταυρούς
    ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ για την Εθνική Κυριαρχία και την Κύπρο με 313 σταυρούς
    ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 246 σταυρούς
    ΚΙΝΗΜΑ 21 με 198 σταυρούς
    Ε.ΠΑ.Μ με 134 σταυρούς
    ΛΑ.ΟΣ με 128 σταυρούς
    ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ με 104 σταυρούς.

    Τέλος η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ πήρε 95 σταυρούς, οι ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ 80, το Μ-Λ ΚΚΕ 77, το ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ 75, ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ 61, ΚΙΝΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ 51, ΚΟΜΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ 28, Οργάνωση για την ανασυγκρότηση του ΚΚΕ 20, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ 17, Ο.Δ.Ε.Ε και 7.

  • Ευρωεκλογές 2024: Τι ψήφισαν οι Έλληνες του εξωτερικού με επιστολική ψήφο
    Ευρωεκλογές 2024: Τι ψήφισαν οι Έλληνες του εξωτερικού με επιστολική ψήφο

    Πρώτη έβγαλαν οι Έλληνες του εξωτερικού, που ψήφισαν με επιστολική ψήφο, την Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές με σχεδόν 30 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Συγκεκριμένα, στην πλατφόρμα της επιστολικής ενεγράφησαν 50.204 πολίτες και τελικά έστειλαν ταχυδρομικά την ψήφο τους οι 36.645 (συμμετοχή 72,99%).

    Τα αποτελέσματα με ενσωματωμένο το 100% των εκλογικών τμημάτων είναι τα εξής:

    • ΝΔ 40,17% 14.455 ψήφοι
    • ΣΥΡΙΖΑ 11,14% 4.010 ψήφοι
    • ΜέΡΑ25 9,22% 3.318 ψήφοι
    • ΚΚΕ 8,74% 3.145 ψήφοι
    • ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής 8,72% 3.139 ψήφοι
    • Νέα Αριστερά 4,85% 1.745 ψήφοι
    • Ελληνική Λύση 2,37% 852 ψήφοι
    • Νίκη 2,27% 817 ψήφοι
    • Πλεύση Ελευθερίας 2,11% 760 ψήφοι
    • Κόσμος 2,03% 729 ψήφοι
    • Δημοκράτες 1,54% 555 ψήφοι
    • Φωνή Λογικής 1,48% 534 ψήφοι

    Πηγή: Εthnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο