Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024 07:23

Στην αιωνιότητα ο Σάκης Σταυρόπουλος

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Του Θέμη Μαντά για το ilialive.gr

Στη μνήμη όλων θα υπάρχει ο Σάκης Σταυρόπουλος, εις τον αιώνα των αιώνων. Το έπος που έγραψε στον Πύργο με όχημα το ποδόσφαιρο υπήρξε μοναδικό. Δεν πρόκειται να αναφερθούμε σε γνωστά: Νίκες, ποδοσφαιρικές συναντήσεις, "ζήτω" και "ωσαννά".

Θα επιχειρήσουμε να εμβαθύνουμε στον μύθο που έπλασε στα 14 χρόνια της διοικητικής παρουσίας του ανδρός και στα ακόμη τέσσερα, σε σύνολο 18 ετών στην παρουσία του στην Ηλεία.

Ισοϋψής των πολιτικών ανδρών, των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών προσωπικοτήτων, που ανέδειξε ο τόπος. Συναναστράφηκε προσωπικά με τον λαό. Πήγε προσκεκλημένος σε σαλόνια, αλλά παρέμεινε ταπεινός.

Κατέβηκε σε καπηλειά για να τραγουδήσει μαζί με φορτοεκφορτωτές. Πλήρωσε με χρήματά του το λαμπάδιασμα του πάθους του, ισχυροποίησέ για δεκαετίες το τρεμουλιαστό φως της δάδας του σήματος της ομάδας, κάνοντας το φλόγα και ζεστή ανταύγεια ελπίδας των κατοίκων, για ένα καλύτερο μέλλον. Μοίρασε ευγενία σε όλους αυτούς που αρχικά ήθελα να τον λοιδορήσουν αλλά απέτυχαν παταγωδώς.

Υπήρξε ο ηγέτης, με τη μεγαλύτερη φροντίδα που κατέβαλλε με τόση τρυφερή αφοσίωση στον λαό του Πύργου και της Ηλείας. Έκανε χαρούμενο το σπίτι της πρωτεύουσας, έδειξε στοργή για τον φτωχό, τον ορφανό. Πάλεψε να κάνει το στάδιο σύγχρονο κι έδωσε με απλοχεριά χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ο Σταυρόπουλος δεν έπειθε αλλά αποδείκνυε και ταυτόχρονα έκοβε όσο μπορούσε τα παρακλάδια από τον Πανηλειακό, ανοίγοντάς του δρόμο. Ο πρόεδρος με αυτογνωσία, με αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, δεν επιζητούσε καμιά έξωθεν μαρτυρία.

Απλά ήθελε να φτάσει στο σημείο όπου ο λαός θα χαιρόταν και ο ίδιος θα καμάρωνε, την "αλλαγή" στην αθλητική κοινωνία. Ακούμπησε με εμπιστοσύνη στους συνεργάτες του. Πίεσε ασφυκτικά για να φτάσει ο Πανηλειακός στην Ευρώπη. Δεν ξόδεψε μόνο δισεκατομμύρια, αλλά έφθειρε την υγεία του με το συνεχές καρδιοχτύπι «νικάμε δε νικάμε”.

Και ναι, ένιωσε χαρές υπερηφάνια, γιατί το άξιζε. Όπως το αξίζει καθένας που γίνεται διευκολυντής της προόδου του τόπου του, άνευ υλικής αντιπαροχής.

Ναι, τον ζήλεψαν όσοι δεν μπορούσαν να σκεφτούν όπως ο ίδιος.

Αρκετοί σφετερίστηκαν κάποιες από τις ιδέες του. Ήθελε όλοι να σέβονται τον τόπο όπως ο ίδιος. Φερέγγυος, οι εφημερίδες έγραψαν για το κύπελλο ήθους που ο ίδιος δικαιούνταν, διότι δεν καθόρισε τα δρώμενα.

Γέμισε τις αποστολές των εθνικών ομάδων όλων των κατηγοριών με αποκορύφωμα το 2004 με Λάκη και Γιαννακόπουλο. Αργότερα και τον Βύντρα σε Μουντιάλ.

Δημιούργησε το κοινωνικό εισιτήριο, μια καινοτομία κοινωνικής προσφοράς.

Απέρριψε πρόσκληση του Κώστα Καραμανλή για να εκτεθεί στις εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία. Σεβάστηκε την παράκληση του Μακαριστού Μητροπολίτη Κυρού Γερμανού, να παραμείνει χρηματοδότης της ομάδας, όταν είχε αποφασίσει να αποχωρήσει.

Ταξίδεψε χιλιάδες χιλιάδων Πυργιωτών και Ηλείων στο όνειρο, στην ελπίδα ενός καλύτερου αύριο, με καλύτερη προοπτική. Απελευθέρωσε μέσω της ομάδας το λαό. Διέλυσε κάθε φόβο, μιζέρια και παρεξήγηση.

Τάραξε συθέμελα τους πάντες, χτίζοντας σχέση στέρεα από τη στιγμή που υποσχέθηκε, ότι θα είναι συνεπής με το λόγο του.

Και τόλμησε: Είπε “Α Εθνική” και το έκανε. Όχι μόνο μία χρονιά όχι μόνο στην μπάλα.

Ο Πύργος ήταν Α' Εθνική και σε πολλά άλλα. Έγινε brand name. Έγινε δέος, σεβασμός, ενθουσιαστική μέθη. Έγινε συνείδηση προσέγγισης ως ομάδα και συναισθηματικό αποκούμπι, xάρη στον ηγέτη της.

“Σταυρόπουλε σε ευχαριστούμε για το όνειρο που ζούμε” εγραφε το πανό που αναρτήθηκε στον εξώστη του Λάτσειου Δημοτικού Μεγάρου, όταν ανήλθε η ομάδα τη δεύτερη φορά στην Α' Εθνική.

Ξεχώριζε ο αείμνηστος ηγέτης. “Είδε” τον τόπο. “Ξεχώρισε” τον Πανηλειακό ως εκλεκτό της ψυχής του. “Κυριάρχησε” στα μάτια του η λέξη ομάδα, με την ευρύτερη έννοια.

Δεν “άκουσε” θορύβους, δεν “άκουσε” τους ασήμαντους άλλους.

Ο ίδιος προκάλεσε συγκινησιακό σοκ στην πόλη, που δυστυχώς έγινε αντιληπτό μόνο από τους φιλάθλους και όχι από τους σημαντικούς πολιτικούς, οι οποίοι ίσως έτρεμαν στην ιδέα μήπως κατέβει στον εκλογικό στίβο.

Ο ηγέτης άλλαξε για 18 χρόνια:

  • Την μορφή του γηπέδου.
  • Το ρυθμό της πόλης.
  • Την απόχρωση των συναισθημάτων.
  • Την δυναμική της οικονομίας.
  • Την έννοια της αλληλεγγύης.
  • Την σχέση της Ηλείας με την άλλη Ελλάδα.

Ο Σταυρόπουλος φορτώθηκε τον δικό του βαρύ σταυρό, ζαλώθηκε τις ευθύνες του, ανέβηκε το δικό του Γολγοθά και μαζί μ' αυτόν βίωσε και η οικογένειά του, χαρές και λύπες.

Βίωσε απολαύσεις, συντριβές, ωστόσο μένει στην ιστορία ως ευπατρίδης, ως μύθος, ως θρύλος, ως άνθρωπος, που η φήμη και η μνήμη του θα ταξιδεύει αενάως από στόμα σε στόμα.

Η πόλη του οφείλει…

Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024 19:42

Σχετικά Άρθρα

  • Στ. Καννής «Η προσφορά του Σάκη Σταυρόπουλου πρέπει να τιμηθεί με ανάλογο τρόπο»
    Στ. Καννής «Η προσφορά του Σάκη Σταυρόπουλου πρέπει να τιμηθεί με ανάλογο τρόπο»

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Την πρόθεση να τιμηθεί το όνομα του αείμνηστου Σάκη Σταυρόπουλου, γνωστοποίησε ο Δήμαρχος Στάθης Καννής στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αν και ακόμη δεν έχει καθοριστεί ούτε ο τρόπος ούτε ο χώρος που θα πραγματοποιηθεί αυτό, σύσσωμη συμπολίτευση και αντιπολίτευση συμφώνησε στην επιτακτική ανάγκη, μέρος του Πύργου να φέρει το όνομα του ανθρώπου που χάρη σε κείνον δοξάστηκε το Ηλειακό ποδόσφαιρο και γενικότερα ο αθλητισμός.

    Ο κ. Καννής αναφέρθηκε στη προσωπικότητα του Σάκη Σταυρόπουλου, λέγοντας πως, «όσοι τον ζήσαμε, αναγνωρίσαμε την προσφορά του και στον αθλητισμό αλλά και την αθόρυβη κοινωνική του προσφορά. Ο Πύργος έζησε μια ξεχωριστή δεκαετία, και αυτό οφείλεται στον Σάκη Σταυρόπουλο. Τότε, ήταν μια πόλη αναγνωρίσιμη… Μετά είδαμε την κατρακύλα του Πανηλειακού… Η προσφορά του πρέπει να τιμηθεί με ανάλογο τρόπο» τόνισε ο κ. Καννής και εξέφρασε τη σκέψη μια τέτοια κίνηση να γίνει στο Δημοτικό Στάδιο Πύργου, στο χώρο του γηπέδου, εκεί όπου αναδείχθηκε ο Πανηλειακός.

    Κατέληξε λέγοντας ότι ήδη έχουν γίνει κάποιες πρώτες συζητήσεις και σκέψεις και πως σύντομα θα φέρει το θέμα προς συζήτηση σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο για να παρθούν οι τελικές αποφάσεις.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση του προχθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου τηρήθηκε, πριν την έναρξη αυτού, ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Σάκη Σταυρόπουλου.

  • Πύργος: Το "ύστατο χαίρε" στον ηγέτη του Πανηλειακού Σάκη Σταυρόπουλο (photos)
    Πύργος: Το

    Άνθρωποι που έζησαν τη "χρυσή εποχή" του Σάκη Σταυρόπουλου, στον Πανηλειακό βρέθηκαν στο πλευρό της οικογένειάς του για να αποτίσουν φόρο τιμής στον παντοτινό ερυθρόλευκο ηγέτη. Στον άνθρωπο που έδωσε την δυνατότητα σε χιλιάδες στην Ηλεία να ζήσουν την όμορφη πλευρά του ποδοσφαίρου, στον άνθρωπο που έκανε τις Κυριακές μας πραγματική γιορτή στο γήπεδο.

    Το μεσημέρι της Κυριακής τελέστηκε η Εξόδιος Ακολουθία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανασίου Β'.

    Ένα δυνατό χειροκρότημα και η λέξη "Αθάνατος" που βγήκε από τους παριστάμενους, έσπασε τη βουβαμάρα.

    Η νεκρική πομπή, έκανε μια στάση στο Δημοτικό Στάδιο Πύργου, ως μια συμβολική στιγμή αποχαιρετισμού, μια στάση στο χώρο που ο Σάκης Σταυρόπουλος μεγαλούργησε με τον Πανηλειακό.

    Εκεί περίμεναν λιγοστοί φανατικοί φίλοι της ομάδας για να τον αποχαιρετίσουν με το δικό τους τρόπο...

    Η ταφή του πραγματοποιήθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κουτσοχέρα.

    Περισσότερα σε νεότερη ανάρτηση...

    {gallery}new_images/ilialive/2024/06_June/Kideia_Stauropoulos{/gallery}

  • Στον Πύργο η κηδεία του Σάκη Σταυρόπουλου - Στην Κουτσοχέρα η ταφή του
    Στον Πύργο η κηδεία του Σάκη Σταυρόπουλου - Στην Κουτσοχέρα η ταφή του

    Στην πόλη που προσέφερε τα μέγιστα θα τελεστεί η κηδεία του Σάκη Σταυρόπουλου, του ιστορικού ηγέτη του Πανηλειακού. Η σορός του θα βρίσκεται από τις 11 το πρωί στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, ενώ στις 12 θα ξεκινήσει η Εξόδιος Ακολουθία.

    Αμέσως μετά η πομπή θα περάσει από το Δημοτικό Στάδιο Πύργου και θα σταματήσει συμβολικά έξω από την κεντρική είσοδο, στο χώρο που μεγαλούργησε με τον Πανηλειακό.

    Στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στην Κουτσοχέρα για να ταφεί στον οικογενειακό τάφο που υπάρχει εκεί.

    Όπως ανακοινώθηκε η οικογένεια του, επιθυμεί αντί στεφάνων, να κατατεθούν χρήματα στα ευαγή ιδρύματα της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας και Ωλένης.

  • Αυγερινοπούλου: Συλλυπητήρια για τον θάνατο του Σάκη Σταυρόπουλου
    Αυγερινοπούλου: Συλλυπητήρια για τον θάνατο του Σάκη Σταυρόπουλου

    Ο θάνατος του θρυλικού Προέδρου του Πανηλειακού, Σάκη Σταυρόπουλου, σκόρπισε θλίψη στην τοπική κοινωνία, στην ομάδα του Πύργου και το ελληνικό ποδόσφαιρο και αποτελεί το κλείσιμο ενός τεράστιου κεφαλαίου στην ιστορία του τόπου και του αθλητισμού.

    Ο Σάκης Σταυρόπουλος υπήρξε διαχρονικός, ιστορικός ηγέτης για την ομάδα των «ερυθρόλευκων», δίδαξε την ακέραιη αγάπη για τον αθλητισμό, μας έδειξε ότι με πίστη και όραμα, τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Η προσφορά στην ομάδα της καρδιάς του, η αφοσίωση και η σταθερή υποστήριξή του σε διοικητικό και οικονομικό επίπεδο, ήταν και παραμένουν παράδειγμα προς μίμηση.

    Πλέον, επιστρέφει στην γη της ιδιαίτερης πατρίδας του, του τόπου από τον οποίο ουσιαστικά πότε δεν έφυγε, ακόμη και όταν η επιχειρηματική του δραστηριότητα αναπτυσσόταν με επιτυχία στην Αθήνα.

    Ο θάνατός του μας αφήνει πιο «φτωχούς» αλλά με μια μεγάλη παρακαταθήκη, σημαντικό έργο και τις ανεπανάληπτες επιτυχίες του Πανηλειακού.

    Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του.

    Πρόεδρε, καλό ταξίδι…

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου: Ψήφισμα για το θάνατο του Σάκη Σταυρόπουλου
    Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου: Ψήφισμα για το θάνατο του Σάκη Σταυρόπουλου

    Το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου, κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου του, συνήλθε εκτάκτως σήμερα 19 Ιουνίου 2024, μετά τη θλιβερή είδηση του θανάτου του εκλεκτού συμπολίτη ΣΑΚΗ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, πρώην Προέδρου του ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΥ και αφού εξήρε αφενός την ανεκτίμητη προσφορά του στο Ηλειακό Ποδόσφαιρο, καθόσον επί της Προεδρίας του η ιστορική ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης μας συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής κατηγορίας με ανεπανάληπτες επιτυχίες και αφετέρου την εν γένει ανιδιοτελή προσφορά του στους δημότες μας με την έντονη και διαρκή φιλανθρωπική και κοινωνική του δράση, ομόφωνα αποφάσισε:

    • Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του.
    • Να παραστεί αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου στην εξόδιο ακολουθία
    • Να επιδοθεί το παρόν στην οικογένειά του.
    • Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό τύπο.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Συλλυπητήρια Ν. Κοροβέση για τον θάνατο του Σάκη Σταυρόπουλου
    Συλλυπητήρια Ν. Κοροβέση για τον θάνατο του Σάκη Σταυρόπουλου

    Ένα τεράστιο κεφάλαιο στην ιστορία του τόπου, του αθλητισμού, του ποδοσφαίρου και κυρίως του Πανηλειακού, έκλεισε σήμερα στο άκουσμα του θανάτου του εμβληματικού ηγέτη των ερυθρόλευκων της Ηλείας, του Σάκη Σταυρόπουλου.

    Ο άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στα αθλητικά δρώμενα του τόπου και έκανε γνωστό τον Πανηλειακό και τον Πύργο σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, δεν είναι πλέον μαζί μας όμως το έργο και η παρακαταθήκη που αφήνει πίσω, θα μείνουν βαθιά χαραγμένα σε όλους μας και το όνομα του θα γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία όχι μόνο του συλλόγου που λάτρεψε και ανάδειξε αλλά και ολόκληρης της Ηλείας.

    Ο Σάκης Σταυρόπουλος, ως γνήσιος οραματιστής, απέδειξε ότι με διάθεση και μεράκι, τα όνειρα μπορεί να γίνουν πραγματικότητα και συνέβαλε καθοριστικά στις ανεπανάληπτες επιτυχίες του Πανηλειακού.

    Η απώλεια του μας γεμίζει με θλίψη γιατί ο αθλητισμός και η κοινωνία της Ηλείας, πλέον είναι φτωχότεροι.

    Άπαντες ωστόσο, θα τον θυμόμαστε με αγάπη και ευγνωμοσύνη για όσα πρόσεφερε.

    Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Κουτσοχέρα Ηλείας: Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα ο ηγέτης του Πανηλειακού Σάκης Σταυρόπουλος
    Κουτσοχέρα Ηλείας: Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα ο ηγέτης του Πανηλειακού Σάκης Σταυρόπουλος

    Στο πένθος βυθίζεται η μεγάλη οικογένεια του Πανηλειακού και της ποδοσφαιρικής Ηλείας, καθώς τα ξημερώματα έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος, μεγαλομέτοχος και ηγέτης της ερυθρόλευκης ομάδας Σάκης Σταυρόπουλος.

    Ο άνθρωπος που έβαλε τον Πανηλειακό και την Ηλεία στον ποδοσφαιρικό χάρτη και οδήγησε την ομάδα ψηλά στην Α Εθνική δεν είναι πια κοντά μας, καθώς πέθανε τα ξημερώματα στο σπίτι του στην Κουτσοχέρα Ηλείας.

    Σε λίγο περισσότερα…

    Φωτογραφία: Eurokinissi

  • Γ' Εθνική: Φινάλε με νίκες για Πανηλειακό - Αία
    Γ' Εθνική: Φινάλε με νίκες για Πανηλειακό - Αία

    Ο Αιολικός νίκησε τον Πανιώνιο με 2-1 και κατέκτησε το πρωτάθλημα του 4ου ομίλου της Γ' Εθνικής. Οι ηλειακές ομάδες έκλεισαν τη χρονιά με νίκες. Ο Πανηλειακός στο "Μαρακανά" την Ερμιονίδα με 2-1 και ο Αίας το Διαβολίτσι στη Μεσσηνία με 2-0 και αμφότεροι επιστρέφουν στην Α1 τοπική κατηγορία του νομού, όπου το νέο πρωτάθλήμα με την παρουσία τους αναμένεται να είναι πολύ δυνατό.

    Τα αποτελέσματα
    Πανηλειακός - Ερμιονίδα 2-1
    Διαβολίτσι - Αίας Γαστούνης 0-2
    Αιολικός - Πανιώνιος 2-1
    Φοίνικας Ν. Επιδαύρου - Πανγυθεατικός 3-0
    Α.Ο. Πυλίου Κω - Ιάλυσος 1-1
    Πάτραι - Παναργειακός 0-2
    Ρόδος - Α.Ε. Μυκόνου 3-0 α.α.

    Η τελική βαθμολογία (Σε 26 αγώνες)

    1. Αιολικός (50-17) 61
    2. Ρόδος (50-19) 58
    3. Πανιώνιος (46-12) 54
    4. Α.Ε. Μυκόνου (31-16) 48
    5. Ιάλυσος (36-26) 40
    6. Παναργειακός (38-21) 40
    7. Φοίνικας Ν. Επιδαύρου (41-37) 38
    8. Ερμιονίδα (39-39) 37
    9. Α.Ο. Πυλίου Κω (35-29) 36
    10. Αίας (33-44) 30
    11. Πανηλειακός (20-50) 26
    12. Διαβολίτσι (16-42) 17
    13. Πανγυθεατικός (17-58) 12
    14. Πάτραι (17-57) 12
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο