Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024 18:20

Έκτακτο: 112 για εκκένωση Σκουροχωρίου και Μυρτιάς

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Νέο μήνυμα 112 για εκκένωση των περιοχών Σκουροχωρίου και Μυρτιάς έστειλε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Οι κάτοικοι να απομακρυνθούν προς Πύργο.

112 skouroxori mirta

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024 19:02

Σχετικά Άρθρα

  • Σοβαρό τροχαίο στο Σκουροχώρι με τρεις τραυματίες
    Σοβαρό τροχαίο στο Σκουροχώρι με τρεις τραυματίες

    Τρία άτομα τραυματίστηκαν σε τροχαίο που συνέβη περίπου στις οχτώ το πρωί του Σαββάτου στην επαρχιακή οδό Λαστεικων - Σκουροχωρίου.

    Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας άνδρας και επέβαιναν δύο παιδιά υπό συνθήκες που ερευνώνται από το τμήμα τροχαίας Πύργου εξετράπη της πορείας του και κατέληξε σε χαντάκι παραπλεύρως της οδού

    Στο σημείο έφτασαν άμεσα δυνάμεις της πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό των τραυματιών και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για την διακομιδή τους στην νοσηλευτική μονάδα Πύργου

    troxaio skouroxori 2

    troxaio skouroxori 1

  • Πύργος: Βαρύ πένθος στο Σκουροχώρι για τον πρόωρο χαμό της Χριστίνας Σκούρα - Ήταν μόλις 27 ετών
    Πύργος: Βαρύ πένθος στο Σκουροχώρι για τον πρόωρο χαμό της Χριστίνας Σκούρα - Ήταν μόλις 27 ετών

    Βαρύ πένθος έχει σκεπάσει την κοινωνία του Σκουροχωρίου στην είδηση του πρόωρου χαμού της Χριστίνας Σκούρα. Ένα κορίτσι μόλις 27 ετών, έγινε άγγελος στον ουρανό…

    Η Χριστίνα πάλεψε γενναία, με όλη τη δύναμη της ψυχής της τον καρκίνο τους τελευταίους μήνες, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Το χαμόγελό της έσβησε για πάντα βυθίζοντας την οικογένειά της και την τοπική κοινωνία στο πένθος.

    Ένα κορίτσι γεμάτο ζωή, όνειρα και σχέδια. Πάντα με το χαμόγελο και έναν καλό λόγο για όλους. Δυστυχώς η μοίρα είχε άλλα σχέδια…

    Η τοπική κοινωνία του Σκουροχωρίου πενθεί για το αγαπημένο κορίτσι του. Συγγενείς και φίλοι στο άκουσμα του θανάτου της Χριστίνα έσπευσαν να συμπαρασταθούν στους γονείς της, οι οποίοι διατηρούν καφενείο στην κοινότητα.

    Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει αύριο Σάββατο 19 Οκτωβρίου στις 5 το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Σκουροχωρίου.

    Η συντακτική ομάδα του ilialive.gr εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

    Φωτογραφία: Freepik

  • Ηλεία: Ήχησε το "112" για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενο

    Μετά από μια μακρά περίοδο ξηρασίας η Ηλεία αναμένει ως μάννα εξ ουρανού, την πρώτη κακοκαιρία του φετινού φθινοπώρου, με την ελπίδα η βροχή να είναι ευεργετική και να μην προκαλέσει καταστροφές.

    Περίπου στις έξι το απόγευμα της Δευτέρας στα κινητά των Ηλείων ήχησε μήνυμα επείγουσας ειδοποίησης από το "112" που ενημερώνει για την πρόγνωση που υπάρχει για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να πλήξουν την περιοχή μας από το απόγευμα της Δευτέρας έως το μεσημέρι της Τρίτης.

    Παράλληλα ζητείται από τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

    112 9 9 2

  • Κακοκαιρία: Ήχησε το 112 στη Θεσπρωτία - Προειδοποιητικό μήνυμα για έντονα φαινόμενα
    Κακοκαιρία: Ήχησε το 112 στη Θεσπρωτία - Προειδοποιητικό μήνυμα για έντονα φαινόμενα

    Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Θεσπρωτία, καθώς το απόγευμα της Τρίτης ενεργοποιήθηκε το 112 λόγω έντονων καιρικών φαινομένων στην περιοχή των Φιλιατών.

    «Ενεργοποίηση 112 λόγω έντονων καιρικών φαινομένων στην περιοχή Φιλιατών περιορίστε τις μετακινήσεις. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει το 112.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το μήνυμα είναι προειδοποιητικό, καθώς αναμένεται να περάσει ένα δυνατό μπουρίνι, όπως ανέφεραν οι μετεωρολόγοι.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Ηλεία: Ήχησε το "112" - Βροχές και έντονες καταιγίδες τις επόμενες ώρες
    Ηλεία: Ήχησε το

    Και ενώ όλοι περιμένουμε τη βροχή ως μάννα εξ ουρανού να πέσει στην Ηλεία, το "112" ήχησε στην περιοχή για να προειδοποιήσει για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, βροχές και καταιγίδες κατά τόπους έντονες...

    Αν και για την ώρα ένας υπέροχος ήλιος λάμπει πάνω από την Ηλεία, από το μεσημέρι και στη συνέχεια το απόγευμα έως τα ξημερώματα θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες σε ολη την Πελοπόννησο και το νομό μας.

    Η Πολιτική Προστασία ζητά από τους πολίτες να είναι προσεκτικοί με τις μετακινήσεις τους.

  • Πύργος: Αναδάσωση στα καμένα Αλποχωρίου και Μυρτιάς
    Πύργος: Αναδάσωση στα καμένα Αλποχωρίου και Μυρτιάς

    Μετά τις φωτιές του Ιουνίου

    Αναδασωτέες κρίθηκαν με απόφαση του Γ.Γ. Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, περιοχές κοινοτήτων του Δήμου Πύργου που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στις 28 Ιουνίου 2024.

    Κατόπιν πρότασης του Δασαρχείου Πύργου έκταση συνολικού εμβαδού 255,96 στρεμμάτων κηρύσσεται αναδασωτέα, και συγκεκριμένα στις θέσεις : «Άγιος Γεώργιος, Βρύση Αλποχωρίου, Αργυράκη, Βραγιές, Παληοστάνη, Μεσσολογγάκι, Τραγανό, Κατάρα, Αμπέλια, Αγία Παρασκευή, Λάκκες ή Λάκκα Χανάκια και Πλάτανος Χανακίων – Τούρκου Σκάλα», των δημοτικών κοινοτήτων Αλποχωρίου-Μυρτιάς της Δ.Ε. Ιάρδανου.

    Όπως αναφέρεται και στην πρόταση του Δασαρχείου Πύργου, η έκταση, πριν την πυρκαγιά, καλυπτόταν από δάση αειφύλλων – πλατυφύλλων και χαλεπίου Πέυκης. Η αναδάσωση κρίνεται αναγκαία με σκοπό τη διατήρηση του δασικού χαρακτήρα της, ο αποκλεισμός διάθεσης της για άλλη χρήση και η αποκατάσταση με φυσική ή τεχνητή αναδάσωση της καταστροφηθείσας δασικής βλάστησης.

  • Μυρτιά: Δύο διαρρήξεις το Σαββατοκύριακο - ¨Έκαναν φτερά” 13.000€ σε μετρητά και ηλεκτρικές συσκευές
    Μυρτιά: Δύο διαρρήξεις το Σαββατοκύριακο - ¨Έκαναν φτερά” 13.000€ σε μετρητά και ηλεκτρικές συσκευές

    Του Γιάννη Σπυρούνη

    Στην άμεση εξιχνίαση μιας διάρρηξης με λεία ποσό άνω των 13.000€ σε κατοικία στη Μυρτιά Πύργου και στη σύλληψη ενός εκ των δραστών, προχώρησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου.

    Ακριβά πλήρωσε την Κυριακή το μεσημεριανό μπάνιο μια οικογένεια, καθώς όταν επέστρεψε στο σπίτι από τη θάλασσα και το βρήκε άνω κάτω. Οι δράστες είχαν κλέψει το ποσό των 13.300€ και ένα κινητό τηλέφωνο.

    Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας μετά από άμεση έρευνα έφτασαν στα ίχνη των δραστών. Συνέλλαβαν τον ένα εμπλεκόμενο στη διάρρηξη και αναζητούν άλλους τρεις που από κοινού έδρασαν.

    Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνες στα σπίτια των εμπλεκομένων και στο σπίτι ενός εξ αυτών βρέθηκε το κλεμμένο κινητό τηλέφωνο.

    Σε άλλη διάρρηξη στο ίδιο χωριό το Σάββατο, οι διαρρήκτες μπήκαν σε σπίτι όπου ο ιδιοκτήτης είχε πεθάνει πριν λίγο καιρό και αφαίρεσαν ηλεκτρικές συσκευές όπως δύο κλιματιστικά και ένα πλυντήριο και άλλες συσκευές.

  • Ηλεία: Κραυγή βοήθειας από τους πυρόπληκτους αγροκτηνοτρόφους – “Δεν έχουμε να ταΐσουμε τα ζώα μας”
    Ηλεία: Κραυγή βοήθειας από τους πυρόπληκτους αγροκτηνοτρόφους – “Δεν έχουμε να ταΐσουμε τα ζώα μας”

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Την δεινή θέση στην οποία βρέθηκαν από την μια στιγμή στην άλλη ύστερα από τις πρόσφατες πυρκαγιές της 21ης Ιουνίου περιέγραψαν στον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια, κατά την διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης στην Π.Ε. Ηλείας, οι αγροκτηνοτρόφοι από την περιοχή της Πηνείας, της Μυρτιάς και των Χανακίων.

    Παρόντες εκφράζοντας εμπράκτως την στήριξή τους, στα δίκαια αιτήματα των πληγέντων ήταν και αντιπροσωπεία της ΟΑΣΗ, όπου με παρέμβασή τους στον αντιπεριφερειάρχη τόνισαν πως η πολιτεία πρέπει άμεσα να στηρίξει τους ανθρώπους αυτούς με αποζημιώσεις που θα καλύπτουν στο ακέραιο την ζημιά που υπέστησαν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

    Από την πλευρά τους οι αγροκτηνοτρόφοι επεσήμαναν πως την δεδομένη στιγμή αδυνατούν να συντηρήσουν τα ζώα τους καθώς πλέον τα βοσκοτόπια στα οποία βοσκούσαν έχουν καεί αλλά και όσοι διέθεταν στάβλους με αποθηκευμένες τροφές πλέον έχουν γίνει στάχτη από το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας.

    Ο κ. Φίλιας αφού άκουσε με προσοχή τα αιτήματα των κτηνοτρόφων σημείωσε πως από την πλευρά της η Περιφέρεια θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να αποζημιωθούν ωστόσο όμως ξεκαθάρισε πως ουσιαστικά η Περιφέρεια κατέχει το ρόλο του μεσολαβητή παραθέτοντας βήμα-βήμα την διαδικασία που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις.

    «Το πρώτο πράγμα είναι η καταγραφή των ζημιών. Μπορεί να έχουμε ζημιές σε καλλιέργειες, σε υποδομές αλλά μπορεί να έχουμε και ζημιές σε μηχανήματα όπως και σε αποθηκευμένες ζωοτροφές. Εκεί λοιπόν συγκροτούνται τα λεγόμενα κλιμάκια, που το καθένα κάνει τη δουλειά του. Δηλαδή ο ΕΛΓΑ θα καταγράψει και θα αποζημιώσει ό,τι έχει να κάνει με ζωικό κεφάλαιο και φυτικό κεφάλαιο, με αποθηκευμένες ζωοτροφές και το Ταμείο Αρωγής στη συνέχεια για τις υπόλοιπες υποδομές, δηλαδή σπίτια, στάβλους και μηχανήματα. Εμείς ως Περιφέρεια σε αυτή τη διαδικασία παίζουμε το ρόλο του μεσολαβητή. Έχουμε κτηνιάτρους, μηχανικούς και γεωπόνους και βοηθούμε στο κομμάτι αυτό, συντονίζουμε την όλη προσπάθεια. Ήδη εγώ από την επόμενη μέρα γνώριζα πόσα ζωντανά για παράδειγμα έχουν καεί. Πάμε λοιπόν σε μία διαδικασία όσοι έχουν καμένα σπίτια, χωράφια και λοιπά όλα αυτά να συγκεντρωθούν στους ελέγχους των δήμων έτσι ώστε με την ευθύνη των δήμων να κατευθυνθούν εκεί που πρέπει. Δηλαδή στο Ταμείο Αρωγής μέσω της Πολιτικής Προστασίας και στον ΕΛΓΑ. Αυτή είναι η πρώτη καταγραφή.

    OASI Ktinotr 3

    Δεύτερο κομμάτι που έρχεται, είναι να κηρυχθούν τα όρια μέσα στα οποία έγιναν οι ζημιές. Και αυτό γίνεται με ΦΕΚ που βγαίνει από την κυβέρνηση. Μέχρι εκείνη την στιγμή δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε αποζημίωση.

    Εκτός κι αν κρίνει το υπουργείο ότι μπορεί να δώσει έκτακτη αποζημίωση για λόγους ανάγκης. Από τη στιγμή που οριοθετηθεί αυτό το πράγμα τότε τα αντίστοιχα κλιμάκια θα πρέπει να πάνε και να δουν μέσα στα όρια ποιες είναι οι ζημιές οι οποίες έχουν καταγραφεί και έχουν φωτογραφηθεί από πριν. Αφού γίνουν όλα αυτά, έρχονται οι δικαιούχοι και καταθέτουν ανάλογα τα παραστατικά τους» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλιας προσθέτοντας παράλληλα πως την στιγμή της πυρκαγιάς η Περιφέρεια ήταν παρούσα και κινήθηκε σε πολύ γρήγορους ρυθμούς έτσι ώστε να μην πάρει η καταστροφή μεγαλύτερες διαστάσεις.

    OASI Ktinotr 2

    Ακολούθως, ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης επεσήμανε πως:

    «Ήρθαμε εδώ η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας με τους πυρόπληκτους από τις φετινές φωτιές, από την περιοχή της Πηνείας, την Μυρτιά και τα Χανάκια. Όπως πάντα όλοι δηλώνουν ότι δεν είναι αρμόδιοι, τα ρίχνουν στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, το ξέρουμε κι από τις προηγούμενες φωτιές διότι σήμερα βρίσκονται εδώ και πυρόπληκτοι από τις φωτιές του 21 που δεν έχουν αποζημιωθεί ούτε για τα μηχανήματα που τους έχουν καεί ούτε για το εισόδημά τους. Είμαστε σήμερα εδώ να συναντηθούμε και να δώσουμε το ψήφισμα μας και να ζητήσουμε από την Περιφέρεια να ψηφίσουν αυτά που ζητούν οι αγρότες και να το προωθήσουν στην κυβέρνηση έτσι ώστε άμεσα να αποζημιωθούν στο ακέραιο χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Και αυτό το τονίζουμε πιο πολύ, γιατί πάντα βρίσκουν όρους και προϋποθέσεις με αποτέλεσμα να πετάνε τον κόσμο έξω από τις αποζημιώσεις».

    Στη συνέχεια ο Γραμματέας του αγροτικού συλλόγου Πηνείας και γραμματέας της ΟΑΣΗ Δημήτρης Χρέπας τόνισε ότι:

    «Έχουμε έρθει εδώ αντιπροσωπεία από τους πυρόπληκτους προκειμένου να ζητήσουμε από την Περιφέρεια την στήριξη των κτηνοτρόφων κυρίως και να συζητήσουμε και γενικότερα το θέμα με τα πυρόπληκτα, με τους ελέγχους από τον ΕΛΓΑ αλλά και όλα όσα μπορεί να κάνει η Περιφέρεια για το θέμα αυτό. Σε εμάς στον αγροτικό σύλλογο Πηνείας το κυριότερο πρόβλημα το έχουν οι κτηνοτρόφοι, με τα ζώα που έχουν μείνει χωρίς βοσκοτόπια. Αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης. Στην περιοχή της Αχαΐας που και εκεί είχαν πρόβλημα με την φωτιά δύο ή τρεις συνάδελφοι εγκατέλειψαν τη δουλειά και πούλησαν τα ζώα τους. Δεν θέλουμε να το ζήσουμε και στην Ηλεία αυτό. Το κόστος για την Περιφέρεια είναι πάρα πολύ μικρό. Δηλαδή 10 - 15.000 € προκειμένου να στηρίξει 20 – 30 κτηνοτρόφος στην περιοχή. Δεν καταλαβαίνουμε το λόγο γιατί πρέπει να φτάσουμε εμείς εδώ και να το ζητήσουμε και γιατί η Περιφέρεια από μόνη της δεν έχει προβεί σε αυτές τις ενέργειες».

    Ο Νίκος Αυγερινόπουλος κτηνοτρόφος από το Μαζαράκι ανέφερε πως:

    «Εμείς στην περιοχή μου έχουμε καεί και ζητάμε από την πολιτεία την βοήθεια προκειμένου να μπορέσουμε να συντηρήσουμε τα ζώα μας. Εμείς τα ζώα δεν τα είχαμε σταβλωμένα, τα είχαμε έξω. Αλλά και στάβλους να είχαμε ό,τι υπήρχε κάηκε. Όσοι είχαν σανό δηλαδή σε στάβλους κάηκε. Όλες οι ζωοτροφές που υπήρχαν έχουν καεί. Ακόμα δεν έχουμε λάβει τίποτα».

    Τέλος, ο Σωτήρης Μητσόπουλος- μέλος της διοίκησης της ΟΑΣΗ και γραμματέας Αγροτικού Συλλόγου Καρδαμά, έθιξε ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα που αφορά το θέμα της διαχείρισης των πλαστικών που χρησιμοποιούνται στα θερμοκήπια τονίζοντας πως:

    «Πέρα από όλα αυτά, υπάρχει επίσης ένα σοβαρότατο θέμα στην περιοχή την δικιά μας, στη νότια Ηλεία. Εκεί θα δημιουργηθεί ένα καινούργιο Ποτόκι από τα νάιλον και τα απόβλητα από την καλλιέργεια των καρπουζιών και των κηπευτικών υπό κάλυψη. Σήμερα δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος φορέας επισήμως που να τα συγκεντρώνει. Όλα τα χωράφια είναι γεμάτα με νάιλον. Υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα και η Περιφέρεια πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα πριν δημιουργηθεί ένα καινούργιο Ποτόκι στην Ηλεία».

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο