Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024 08:14

Δείτε video: Δύο caretta - caretta παίζουν κοντά στην ακτή της Σπιάντζας

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Η φύση της Ηλείας είναι πανέμορφη… από τη θάλασσα έως τις κορυφές των βουνών… Το καλοκαίρι πέρα από τις χρυσαφένιες αμμουδιές και τα γαλάζια, καθαρά νερά στην Ηλεία, έχει να προσφέρει και την θαλάσσια πανίδα.

Πρόσφατα αναζητώντας την φώκια που σύμφωνα με αναρτήσεις στα social media εμφανίστηκε στην Σπιάντζα, εντοπίσαμε δύο caretta - caretta, να παίζουν πολύ κοντά στην ακτή, στο Νταραβέρι και να απομακρύνονται για πιο ήσυχο σημείο της παραλίας.

Στις ακτές της Ηλείας, συνήθως βλέπουμε τις caretta - caretta να καταλήγουν νεκρές στην ακτή..

Δεν βλέπουμε το παιχνίδι που κάνουν μεταξύ τους και τον τρόπο με τον οποίο κινούνται στην επιφάνεια της θάλασσας.

Δείτε στο video που ακολουθεί τις caretta - caretta να παίζουν κοντά στην ακτή:

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2024 23:42

Σχετικά Άρθρα

  • Πύργος: Νέα πυρκαγιά στη Σαρακίνα - Τρεις εστίες στο Επιτάλιο
    Πύργος: Νέα πυρκαγιά στη Σαρακίνα - Τρεις εστίες στο Επιτάλιο

    Οι ισχυροί άνεμοι έχουν βάλει σε μπελάδες μέσα στη νύχτα τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Ηλεία.

    Μετά την μεγάλη φωτιά που ευτυχώς είχε θετική εξέλιξη στην αντιμετώπισή της, δύο νέες εστίες φωτιάς εντοπίστηκε από κατοίκους στην περιοχή της Σαρακίνας στην Σπιάντζα.

    Την ίδια στιγμή στο Επιτάλιο ξέσπασε πυρκαγιά σε αγροτικές εκτάσεις σε τρεις διαφορετικές εστίες.

    Και στις δύο περιοχές επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

  • Η Caretta caretta δεν κινδυνεύει πλέον με εξαφάνιση
    Η Caretta caretta δεν κινδυνεύει πλέον με εξαφάνιση

    Ρεκόρ 30ετίας καταγράφεται στον αριθμό φωλιών της θαλάσσιας χελώνας φέτος στη Ζάκυνθο

    Ρεκόρ όλων των εποχών σημειώνεται φέτος στον αριθμό φωλιών θαλάσσιας χελώνας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, στον νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο έχουν καταγραφεί περίπου 7.500 φωλιές Caretta caretta, αριθμός σχεδόν πενταπλάσιος σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας 15ετίας.

    Την ίδια στιγμή, στον Κόλπο του Λαγανά, και συγκεκριμένα στον χώρο του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, καταρρίπτεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο μέγιστος αριθμός φωλιών θαλάσσιας χελώνας από το 1995 που ήταν 2.018 φωλιές.

    Φέτος, μέχρι τις 27 Αυγούστου είχαν εντοπιστεί 2.350 φωλιές – οι οποίες αναμένεται να φτάσουν τις 2.500, καθώς χελωνάκια θα συνεχίσουν να γεννιούνται μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου – ενώ το περσινό ρεκόρ ήταν 2.033.

    Αύξηση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά

    Τα δεδομένα αξιολογούνται από τους επιστήμονες ως ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς η Ελλάδα φιλοξενεί το 60% του συνολικού αριθμού θαλάσσιων χελωνών Caretta caretta στη Μεσόγειο, με τη Ζάκυνθο και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο να αποτελούν τις μεγαλύτερες περιοχές ωοτοκίας στην Ευρώπη.

    Οπως αναφέρει ο προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ζακύνθου του ΟΦΥΠΕΚΑ, Λορράν Σουρμπές, είναι αξιοσημείωτη η αύξηση του αριθμού των φωλιών θαλάσσιας χελώνας για δεύτερη συνεχή χρονιά: «Αναμένεται να έχουμε μια εξαιρετική αναπαραγωγική χρονιά, καθώς ακολουθούμε την αυξητική τάση που καταγράφεται σε όλη την Ελλάδα. Η Ζάκυνθος παραμένει σταθερά ο δεύτερος πιο σημαντικός χώρος ωοτοκίας της Μεσογείου. Γεγονός που αποτελεί αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον και την επιβίωση του είδους. Οπως είναι γνωστό, η φιλοπατρία της θαλάσσιας χελώνας την καθιστά όχι μόνο αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμικού πλούτου, αλλά και σήμα κατατεθέν της Ζακύνθου».

    Παράλληλα, ωστόσο, υπογραμμίζει ότι δεν είναι ώρα για εφησυχασμό και ότι οι δράσεις διατήρησης του είδους πρέπει να συνεχιστούν.

    Από την πλευρά της, η Αλίκη Παναγοπούλου, συντονίστρια επιστημονικών δράσεων της οργάνωσης «Αρχέλων», λέει στα «ΝΕΑ» πως «η καταγραφή είναι ακόμη σε εξέλιξη, όμως αυτό που μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε είναι ότι έχουμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αριθμούς-ρεκόρ. Ο «Αρχέλων» δραστηριοποιείται στον νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο, στη Ζάκυνθο, στον Λακωνικό Κόλπο, στο Ρέθυμνο, στα Χανιά και στη Μεσσαρά της Κρήτης και παντού καταγράφουμε αυξημένους αριθμούς. Στον Κυπαρισσιακό Κόλπο την τελευταία 15ετία εντοπίζουμε κατά μέσο όρο 1.500 φωλιές τον χρόνο – πέρυσι καταγράψαμε περισσότερες από 5.000 και φέτος είναι ακόμη περισσότερες».

    Ενα παγκόσμιο ρεκόρ 37 ετών

    Η εικόνα αυτή είναι αποτέλεσμα των διαχειριστικών δράσεων που υλοποιούνται στις περιοχές ωοτοκίας τις τελευταίες δεκαετίες. Χάρη σε αυτές η Caretta caretta δεν συνιστά πλέον απειλούμενο είδος αλλά χαρακτηρίζεται από τον Κόκκινο Κατάλογο των Απειλούμενων Ειδών της Ελλάδας ως «χαμηλού κινδύνου».

    «Η συστηματική παρουσία της οργάνωσης στο πεδίο ξεκινά το 1983-1984» λέει η Αλίκη Παναγοπούλου. Από τότε μέχρι σήμερα περίπου 15.000 εθελοντές του από πολλά μέρη της γης φτάνουν σε ελληνικές παραλίες για να προστατεύσουν τις χελώνες και να καταγράψουν πολύτιμα στοιχεία. Κάπως έτσι, πέρυσι σημειώθηκε στη Ζάκυνθο ένα παγκόσμιο ρεκόρ 37 ετών: Μια μαρκαρισμένη χελώνα, που είχε πρωτοπαρατηρηθεί στο νησί το 1986 και στην οποία δόθηκε το όνομα Γαία, καταγράφηκε ξανά από τους εκπαιδευμένους ερευνητές του «Αρχέλων» καθώς έφτιαχνε τη φωλιά της στην παραλία Σεκάνια. Ετσι, επιβεβαιώθηκαν 37 ολόκληρα χρόνια αναπαραγωγική ζωής. Το προηγούμενο αντίστοιχο ρεκόρ είχε σημειωθεί με μια χελώνα η οποία ωοτοκούσε επί 36 χρόνια στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

    Οι κίνδυνοι δεν έχουν εκλείψει

    Η συντονίστρια επιστημονικών δράσεων της οργάνωσης «Αρχέλων» τονίζει, πάντως, πως ο αυξημένος αριθμός φωλιών δεν σημαίνει ότι έχουν εκλείψει οι κίνδυνοι για τις θαλάσσιες χελώνες.

    «Δυστυχώς, παρά τη συστηματική παρουσία μας στις περιοχές ωοτοκίας, οι κίνδυνοι εξακολουθούν να υπάρχουν και κυρίως μέσα στη θάλασσα. Η μεγαλύτερη απειλή είναι η αλιευτική δραστηριότητα, καθώς έχει αυξηθεί ο αριθμός των χελωνών και παράλληλα έχει ενταθεί η αλιεία λόγω της κατάρρευσης των αλιευμάτων. Για τον λόγο αυτόν ο «Αρχέλων» έχει δημιουργήσει το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας στη Γλυφάδα, όπου περιθάλπονται τραυματισμένες χελώνες».

    Οι χελώνες Caretta caretta γεννούν κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια σε αμμώδεις παραλίες μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου. Είναι μεταναστευτικό είδος, όμως οι πληθυσμοί που γεννιούνται στη Μεσόγειο δεν την εγκαταλείπουν.

    Πρόκειται για μεγαλόσωμο ζώο, με μήκος κελύφους μέχρι και 120 εκατοστά και βάρος έως και 150 κιλά, αν και έχει καταγραφεί και άτομο βαρύτερο των 450 κιλών. Διαβιεί τόσο σε βαθιά νερά όσο και σε παράκτιες περιοχές, τρέφεται με σάλπες, μέδουσες, αχινούς, αρθρόποδα, μαλάκια και φύκη, ενώ έχει ζήσει σε αιχμαλωσία μέχρι και 60 χρόνια.

    Πηγή: Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ» - In.gr

  • Πύργος: Δύο πυρκαγιές ταυτόχρονα σε Αγ. Αποστόλους & Σπιάντζα (photos)
    Πύργος: Δύο πυρκαγιές ταυτόχρονα σε Αγ. Αποστόλους & Σπιάντζα (photos)

    Δύο πυρκαγιές ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα στην περιοχή του γηπέδου της Σπιάντζας και σε δασική έκταση στους Αγ. Αποστόλους.

    Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν κινητοποιηθεί και στα δύο περιστατικά, με το δεύτερο να είναι πιο σοβαρό.

    Νεότερη ενημέρωση

    Στην πυρκαγιά που καίει σε αγροτοδασική έκταση στους Αγίους Αποστόλους επιχειρούν αυτή τη στιγμή 43 πυροσβέστες, 1 ομάδα πεζοπόρου της 6ης ΕΜΟΔΕ, 14 οχήματα και 5 α/φ, ενώ συνδράμουν επίσης μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

    Περισσότερα σε λίγο...

    pyrkagia ag.apostoloi 30 08 2024 1

    pyrkagia ag.apostoloi 30 08 2024 2

    Νεότερη ενημέρωση

    Η πυρκαγιά στη Σπιάντζα έχει οριοθετηθεί.

    Κεντρική φωτογραφία: Πυρκαγιά στους Αγ. Αποστόλους

  • Σπιάντζα Πύργου: Μια γυναίκα και ένα παιδί τραυματίστηκαν από επίθεση δεσποζόμενου σκύλου - Χαροπαλεύει και μικρόσωμο σκυλάκι
    Σπιάντζα Πύργου: Μια γυναίκα και ένα παιδί τραυματίστηκαν από επίθεση δεσποζόμενου σκύλου - Χαροπαλεύει και μικρόσωμο σκυλάκι

    Δύο τραυματίες και ένα σκυλάκι το οποίο χαροπαλεύει είναι ο απολογισμός επίθεσης από δεσποζόμενο - σύμφωνα με μαρτυρίες - σκύλο στο κέντρο του παραλιακού οικισμού της Σπιάντζας Πύργου.

    Το περιστατικό συνέβη περίπου στις 8,30 το βράδυ της Πέμπτης κοντά στο “Νταραβέρι” όταν σύμφωνα πάντα με μαρτυρίες, ένας δεσποζόμενος σκύλος βγήκε από το περιφραγμένο χώρο που βρισκόταν και επιτέθηκε αρχικά σε μια ηλικιωμένη γυναίκα που έκανε βόλτα με τα εγγόνια της και το σκυλάκι τους. Ο σκύλος επιτέθηκε σε όλους και δάγκωσε το ένα κοριτσάκι. Περίοικοι έσπευσαν να βοηθήσουν και τότε ο σκύλος απομακρύνθηκε για να επιτεθεί λίγο πιο πέρα σε μια μητέρα και τα παιδιά της και το σκυλάκι τους.

    Το σκυλάκι δέχθηκε πολλά δαγκώματα από το μεγαλύτερο σκύλο, ενώ δαγκώματα δέχθηκε και η μητέρα που προσπάθησε να γλιτώσει το σκυλάκι της.

    Με βάση τις ίδιες πληροφορίες με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ οι δύο τραυματίες η γυναίκα και το κοριτσάκι μεταφέρθηκαν στη νοσηλευτική μονάδα Πύργος.

    Ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης του σκύλου που επιτέθηκε στα παιδιά, τις γυναίκες και το σκυλάκι, κατάφερε να το πιάσει και να το βάλει πίσω στην αυλή, ενώ έγινε προσαγωγή του από αστυνομικούς που κλήθηκαν στο σημείο.

    Skilos Spiantza 2

    Skilos Spiantza 3

  • Θρησκευτική εμποροπανήγυρης Μεταμόρφωσης του Σωτήρος θα πραγματοποιηθεί 5-6/8 στην Σπιάντζα
    Θρησκευτική εμποροπανήγυρης Μεταμόρφωσης του Σωτήρος θα πραγματοποιηθεί 5-6/8 στην Σπιάντζα
    Με χαρά σας προσκαλούμε στη θρησκευτική εμποροπανήγυρη Μεταμόρφωσης του Σωτήρος 2024 που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 5/8 και την Τρίτη 6/8 στην Σπιάντζα Πύργου, πλησίον της εκκλησίας.
    Κατά τη διάρκεια των δύο ημερών, θα έχετε την ευκαιρία να περιηγηθείτε στους πάγκους με τα εμπορικά προϊόντα, να δοκιμάσετε παραδοσιακά εδέσματα και να απολαύσετε μουσική και χορό.
    Η Παρουσίας σας θα μας τιμήσει.
    Με εκτίμηση
    Δημοτική Επιχείρηση Πύργου Α.Ε. Ο.Τ.Α.
    (Δελτίο Τύπου)
  • Σπιάντζα: Γεννητούρια τη νύχτα στην παραλία - "Σκάρισαν" τα μικρά "καρετάκια"
    Σπιάντζα: Γεννητούρια τη νύχτα στην παραλία -

    Η δραστηριότητα των Caretta - Caretta σύμφωνα με με το σύλλογο "Αρχέλων" στην περιοχή της Σπιάντζας είναι ιδιαίτερα έντονη τη φετινή χρονιά.

    Τις προηγούμενες ημέρες παρουσιάσαμε με ρεπορτάζ μας την εικόνα στην περιοχή, αλλά και τα δεδομένα που έχει για φέτος ο "Αρχέλων".

    Χθες το βράδυ είχαμε γεννητούρια στις ήδη γνωστές φωλιές, γεγονός που επιβεβαιώνει πως από το Μάιο έχει ξεκινήσει η ωοτοκία των Caretta - Caretta στην περιοχή.

    Δείτε το video με τα ίχνη από τα χελωνάκια που γεννήθηκαν χθες το βράδυ στην παραλία της Σπιάντζας.

  • Σπιάντζα Πύργου: Caretta - Caretta γεννά στην παραλία (video)
    Σπιάντζα Πύργου: Caretta - Caretta γεννά στην παραλία (video)

    Η αυξημένη δραστηριότητα των χελωνών Caretta - Caretta στην περιοχή της Σπιάντζας αυτό το καλοκαίρι, συνεχίζεται ιδιαίτερα έντονη. Κάτοικοι μας έστειλαν βίντεο από των ωοτοκία τις τελευταίες ώρες στην περιοχή.

    Και φαίνεται πως επιβεβαιώνεται και η καταγραφή του Συλλόγου "Αρχέλων" για την αυξημένη δραστηριότητα στην συγκεκριμένη ακτή, που επιβάλει τη λήψη μέτρων ώστε με σωστή διαχείριση να συνυπάρξουν αρμονικά, οι caretta - caretta και οι κάτοικοι του παραλιακού οικισμού.

    Άλλωστε όλοι είμαστε μέλη του ίδιου οικοσυστήματος το οποίο οφείλουμε να προστατέψουμε για τη διαχείρισή του.

  • “Αρχέλων”: Αυξημένες οι φωλιές στην Σπιάντζα φέτος - Στο μικροσκόπιο η περιοχή
    “Αρχέλων”: Αυξημένες οι φωλιές στην Σπιάντζα φέτος - Στο μικροσκόπιο η περιοχή

    Του Γιάννη Σπυρούνη

    Την καταγγελία που κατέγραψε από πολίτες το ilialive.gr, για τις φωλιές των caretta - caretta στην Σπιάντζα, επιβεβαιώνει ο “Αρχέλων” καθώς ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, έχει ενημερωθεί και αυτός από κατοίκους στην περιοχή.

    Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου στο Δικτύο Διάσωσης, Νίκος Μανίας, μιλώντας στο ilialive.gr, τόνισε πως ο Σύλλογος έχει ενημερωθεί σχετικά με τις φωλιές που υπάρχουν και τις πρόχειρες κατασκευές που στήνονται στην παραλία, παραπέμποντας στις πάγιες οδηγίες που δίνει ο “Αρχέλων” για την προστασία των φωλιών και τη σήμανσή τους, από πολίτες που εντοπίζουν ίχνη.

    Σημειώνει δε, πως η επιβεβαίωση της ύπαρξης αβγών πρέπει να γίνεται από μέλη του συλλόγου που γνωρίζουν το πως θα προσεγγίσουν τις φωλιές χωρίς να προκαλέσουν ζημιά σε αυτές. Μια τέτοια διαδικασία χρειάζεται εξειδίκευση.

    Άλλωστε συμπλήρωσε πως είναι πολύ εύκολο να προκληθεί ζημιά, ακούσια ή εκούσια από κάποιον, ακόμα και με παρέμβαση δίπλα στην φωλιά, επηρεάζοντας το θάλαμο που βρίσκονται τα αβγά.

    Η σήμανση των φωλιών με καλάμια είναι το ελάχιστο που μπορεί κάποιος να κάνει για να τις προστατεύσει, από τη στιγμή που υπάρχουν ίχνη από το πέρασμα μιας caretta - caretta στο σημείο.

    Δύσκολο το έργο του “Αρχέλωνα”

    Ο σύλλογος με το προσωπικό και τους εθελοντές του επιτηρεί το 85% των ακτών που έχει δραστηριότητα η caretta - caretta. Τμήματα των ηλειακών ακτών ανήκουν σε αυτά, όχι όμως και η Σπιάντζα.

    Όπως δηλώνει ο κ. Μανίας από τις αναφορές που έχουν φέτος από την περιοχή της Σπιάντζας σε σχέση με πέρυσι ή τα προηγούμενα χρόνια, καταγράφεται αύξηση στις φωλιές που έχουν εντοπιστεί. “Η περίπτωση της Σπιάντζας εξετάζεται από το Σύλλογο και είμαστε εν αναμονή αποφάσεων, για την αντιμετώπισή της”.

    Σωστή διαχείριση για την αρμονική συνύπαρξη

    Σε μια περιοχή όπως αυτή της Σπιάντζας με έναν τεράστιο παραλιακό οικισμό που εκτείνεται από τη Μούτελη έως το Κατάκολο, σαφώς η ανθρώπινη δραστηριότητα - ιδιαίτερα τις περιόδους ωοτοκίας της caretta - caretta - είναι αντίστοιχα μεγάλη. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν για την αντιμετώπιση των καταστάσεων. Η σωστή διαχείριση και ο σεβασμός στο περιβάλλον, μπορεί να καταστήσει αρμονική την συνύπαρξη με τις caretta - caretta.

    Δείτε video με τις caretta - caretta να παίζουν κοντά στην ακτή της Σπιάντζας:

    Δείτε φωτογραφίες από τις φωλιές:

    Folia 2Αρκετά ευδιάκριτα τα ίχνη των caretta - caretta στην ακτή της Σπιάντζας

    Folia 3Αρκετά ευδιάκριτα τα ίχνη των caretta - caretta στην ακτή της Σπιάντζας

    Folia 4Η σήμανση των φωλιών που έχουν κάνει κάτοικοι της περιοχής.

    Folia 5Η σήμανση των φωλιών που έχουν κάνει κάτοικοι της περιοχής.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο